سرمایهگذاران بزرگ با چه دید زمانی در بورس سرمایهگذاری میکنند؟

تجربه و فعالیت زیاد در بازار بورس جز عواملی است که به فرد کمک میکند تا با دید بازتری به مسائل مرتبط به بازار بورس بنگرد و تصمیمات صحیحتری را در این حوزه اختیار کند. یکی از مسائل مهم سرمایهگذاری در بازار بورس، استراتژی زمانی و داشتن هدف زمانی برای رسیدن به درآمد و یا یک سرمایهگذاری بسیار خوب است. ممکن است بسیاری از افراد عجولانه به دنبال رسیدن به یک درآمد مناسب و سرمایهگذاری بینظیر در این بازار باشند ولی این امر بسیار بهندرت رخ میدهد و معمولاً فرد باید در بازار بورس بسیار خبره باشد تا بتواند در زمان معقولی به این امر دست یابد.
کاریردی ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
معمولاً کسانی که در بازار بورس فعالیت میکنند دارای تفکر و تحلیل مستقل خود از بازار هستند اما همه آنها استراتژی زمانی برای خود داشته و طبق همان عمل میکنند. اغلب در بازار بورس و در سرمایهگذاریهای بزرگ دید میانمدت و بلندمدت استفاده میشود اما این بهعنوان یک قانون نیست و همانطور که گفته شد به استراتژی فرد سرمایهگذار بستگی دارد. البته باید یادآور شد که استراتژیهای کوتاهمدتی نیز وجود دارد که سود مناسبی را نصیب سرمایهگذاران خود میکند.
بااینحال سرمایهگذاران بزرگ همیشه استراتژیهای خاص خود را دارند و با دیدهای زمانی متفاوت معامله میکنند اما چیزی که مشخص است و بهصورت میانگین میتوان به آن اتکا کرد این است که اغلب آنها در کنار سرمایهگذاری کوتاهمدت در بورس بیشتر به دنبال سرمایهگذاریهای بلندمدت و میانمدت هستند.
در ادامه مقاله در مورد انواع دیدهای زمانی سرمایهگذاری در بورس و ویژگیهای آنها صحبت خواهیم کرد و در پایان چند نظر از سرمایهگذاران بزرگ را در این زمینه بیان میکنیم.
سرفصلهایی که در این مقاله موردبررسی قرارگرفته در زیر بیان شده است:
- انواع دید زمانی سرمایهگذاری در بورس
- سرمایهگذاری بلندمدت در بورس چگونه است و چه ویژگیهایی دارد
- سرمایهگذاری کوتاهمدت در بورس چگونه است و چه ویژگیهایی دارد
- بهترین دید زمانی سرمایهگذاری از دید سرمایهگذاران بزرگ کدام است؟
انواع دید زمانی سرمایهگذاری در بورس
برای رسیدن به بهترین نتیجه در بورس، باید دید زمانی سرمایهگذاری متناسب با اهداف فرد باشد. بسیاری از افراد در دستهبندی اهداف خود و تقسیمبندی آن بین زمانبندیهای متفاوت به مشکل برمیخورند که این موضوع ناشی از عدم تجربه کافی و تسلط به بازار است.
در بازار بورس سه نوع دید زمانی در سرمایهگذاری وجود دارد که هرکدام ویژگیهای خود را دارند و با توجه به اهداف سرمایهگذاری مورد استفاده قرار میگیرند. دید سرمایهگذاری کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت از انواع دیدهای سرمایهگذاری در بورس هستند. در بازار بورس قیمت سهمها همیشه در نوسان هستند ولی معمولاً در بازههای زمانی بالاتر و در بلندمدت، یک روند کاملاً مشخص دارند که ممکن است بهصورت صعودی یا نزولی باشد.
ممکن است سهام شرکتی در ابتدای کار با افت روبهرو شود اما در درازمدت میبینید که این سهام قیمتی رو به رشد داشته و سودآوری خوبی دارد. درهرصورت انتخاب دید زمانی از یک سو به میزان سود و ریسک سرمایهگذار نیز بستگی دارد. وقتی نمودار یک سهم در طولانیمدت دارای روند مشخص است پس میتوان در بلندمدت با تحلیل صحیح سود مناسبی به دست آورد اما باید به یک نکته توجه کرد که آیا سرمایهگذار قدرت چنین ریسکی را دارد و از طرفی میتواند در انتظار خواب سرمایه و عدم نقدینگی سرمایه خود قرار گیرد؟
دید زمانی کوتاهمدت بین ۱ روز تا ۲ سال میباشد و دید زمانی میانمدت بین ۲ تا ۵ سال است، همچنین سرمایهگذاری با دید زمانی بیشتر از ۵ سال را دید زمانی بلندمدت میگویند.
با تمام این توضیحات میتوان اینگونه نتیجه گرفت که ممکن است دید بلندمدت بهترین بازدهی را برای فرد به همراه داشته باشد اما ممکن است شرایطی مانند عدم نقدینگی سبب شود تا فرد بهصورت کوتاهمدت سرمایهگذاری کرده و به سود کمتر بسنده کند. معمولاً کسانی که بهصورت کوتاهمدت سرمایهگذاری میکنند بر این باور هستند که سهمهایی وجود دارند که در طول چند روز بین ۴ تا ۶ درصد نوسان داشته باشند و با جذب این درصدها به مرور زمان میتوان به سود خیلی زیادی دست یافت، اما از طرف دیگر کسانی که به سرمایهگذاری بلندمدت اعتقاد دارند بر این باورند که سود ۵۰ درصد سود خیلی زیادی نیست و معتقدند سرمایهگذاری صحیح بر روی یک سهام در طولانیمدت(مثلاً ۱۰ سال) میتواند سرمایه را ۱۰۰ برابر کند.
سرمایهگذاری بلندمدت در بورس چگونه است و چه ویژگیهایی دارد
در اغلب بازارهای بورس همیشه افرادی هستند که بهخوبی سهمها را زیر نظر دارند و بهخوبی آنها را بررسی میکنند و علاوه بر آن با خرید سهم به مدت نامحدودی در آن باقی میمانند و معتقدند که این سهم رشد میکند. معمولاً این افراد گزارش مالی شرکتها را میخوانند و با توجه به پارامترهای کلیدی شرکتها، وضعیت آنها را در آینده پیشبینی میکنند، اگر سهام موردنظر از دید این افراد مناسب بود شروع به خرید آن سهم میکنند و باور دارند که بازار دیر یا زود به خوب بودن سهم اعتماد میکند و آنگاه قیمت سهم چند برابر شده و بهصورت نجومی افزایش پیدا میکند.
این افراد علاوه بر افزایش قیمت سهم از سود سالانه سهام هم بهرهمند میشدند. یکی از مثالهای خوب در این زمینه سهام شرکت سرمایهگذاری بانک ملی است که از سال ۸۷ تا سال ۹۶ رشدی تقریباً ۳۰ برابری داشته است. لازم به ذکر است که افرادی که سرمایهگذاری بلندمدت را ترجیح میدهند بر این باورند که بازار در کوتاهمدت درگیر نوسانات ناخواسته میشود و در این زمانها نمیتوان پیشبینی صحیحی از بازار داشت.
اگر بخواهیم بیشتر در مورد این روش توضیح دهیم و از ویژگیهای آن مواردی را ذکر کنیم باید در اولین نکته به تسلط کافی بر دانش این حوزه اشاره کنیم، یعنی در این سرمایهگذاری نیاز است که دانش چنین سرمایهگذاریهایی آموخته شود. ویژگی دیگر این است که نیاز به صبر زیادی دارد، زیرا ممکن است تا چندین ماه و حتی تا دو سال اول سهام رشد چندانی نداشته باشد و حتی شامل افت سهم هم شود، اما اگر واقعاً تجربه و دانش در تحلیل بهدرستی استفاده شود باید منتظر ماند تا سهام رشد خود را آغاز کند.
در ادامه همین صبر باید به این نکته اشاره کرد که در کاهش قیمت سهم و در هنگام ضرر نباید سهام را فروخت زیرا همانطور که گفته شد این کاهش قیمت ممکن است در اثر نوسانات مقطعی بازار رخ دهد. بهترین شیوه در سرمایهگذاری بلندمدت داشتن صبر و عدم خستگی در برابر تغییرات بازار است.
سرمایهگذاری کوتاهمدت در بورس چگونه است و چه ویژگیهایی دارد
سرمایهگذاری کوتاهمدت ازلحاظ فنی کاملاً متفاوت با سرمایهگذاری بلندمدت بود و اساس کار افراد در این روش استفاده از دادههای آماری گذشته و استفاده از آنها در مقاطع زمانی کوتاه است. اساساً از دید کسانی که بهصورت بلندمدت سرمایهگذاری میکنند یک سال دید کوتاهمدت بهحساب میآید اما از دید افراد فعال در سرمایهگذاریهای کوتاهمدت یک سال زمان بسیار زیادی است و معاملات آنها نهایتاً ظرف چند روز یا چند هفته باید به نتیجه برسد.
بررسی روشهای آماری و استفاده از دادههای گذشته برای پیشبینی آینده بهوسیله فرمولهای ریاضیاتی توسط افراد با دید کوتاهمدت مورد استفاده قرار میگیرد که به آن اصطلاحاً روشهای تکنیکال میگویند. شاید بتوان گفت که اغلب افراد در بازار بورس از روش کوتاهمدت استفاده میکنند. نمونهای از روشهای تکنیکال پیدا کردن روند قیمتی است که این کار با ابزارهای متفاوتی همچون میانگین متحرک و غیره محاسبه میشود.
پیدا کردن الگوها نیز از دیگر روشهای مورد استفاده در این نوع سرمایهگذاری میباشد. باید یادآور شد که نرمافزارهای کامپیوتری و سریعتر شدن محاسبات سبب شده تا استقبال از این نوع سرمایهگذاری بیشتر شود.
از ویژگیهای سرمایهگذاری کوتاهمدت این است که مانند سرمایهگذاری بلندمدت آنچنان متکی به دانش مالی نیست و بیشتر درگیر تحلیل تکنیکال میباشد. در این روش خریدوفروش سهام بهسرعت انجام میشود و اغلب افراد نمیتوانند در ضرر باقی بمانند و از آن خارج میشوند.
این نکته نباید فراموش شود که در سرمایهگذاری کوتاهمدت افراد بیشتر تحت تأثیر نوسانات قرار گرفته و بیشتر احساسات روی آنها تأثیرگذار است زیرا مدتزمان خریدوفروش یا سرمایهگذاری کم است. لازم به ذکر است که در سرمایهگذاری کوتاهمدت باید مدیریت پول بهطور دقیقتری انجام شود.
بهترین دید زمانی سرمایهگذاری از دید سرمایهگذاران بزرگ کدام است؟
در این بخش به نظریات سرمایهگذاران بزرگ میپردازیم و نظر آنها را در مورد دید زمانی در سرمایهگذاری بررسی میکنیم. فیلیپ فیشر از بزرگان و نظریهپردازان حوزه سرمایهگذاری در بازار بورس است که کتابی با نام سهام عادی و سود غیرعادی دارد. یکی ازنظریههای مهم وی در مورد بازار و سرمایهگذاری در آن این است که فرد سرمایهگذار باید به دنبال مدیریت خوب باشد، مدیریت خوب مدیریتی است که سودهای آنی را فدای رشد بلندمدت و پایدار میکند.
این نظریه به این معنی است که دید زمانی سرمایهگذاری از دید این نظریهپرداز یک دید بلندمدت است. وارن بافت از دیگر سرمایهگذاران بزرگ در جهان است که نظریههای مخصوص به خود را در زمینه بورس و سرمایهگذاری دارد. او بیان میکند که پس از انتخاب سهم مناسب باید در هر شرایطی آن را حفظ کنید زیرا در بلندمدت شرکتهای بد از بازار خارج شده و شرکتهای خوب رشد میکنند.
همانطور که ازنظریه این فرد ثروتمند برمیآید او نیز به دید زمانی بلندمدت اعتقاد دارد اما به شرطی که انتخاب سهم بهدرستی صورت گیرد. آقای بیل میلر جز سرمایهگذاران معروف بوده و او نیز نظریهای در مورد دید زمانی سرمایهگذاری دارد، او بیان میکند که در سرمایهگذاری سعی کنید به کوتاهمدت فکر نکنید و دید بلندمدت داشته باشید.
ازنظر او اکثر سرمایهگذاران دارای دید کوتاهمدت هستند. همانطور که مشخص است اکثر سرمایهگذاران بزرگ دارای دید زمانی بلندمدت هستند و این نوع سرمایهگذاری را به سرمایهگذاری کوتاهمدت ترجیح میدهند.
دید زمانی در سرمایهگذاری و میزان زمانی که میخواهد صرف سرمایهگذاری در یک سهام شود، بسیار مهم است. در حقیقت مشخص کردن اینکه چه مقدار زمانی لازم است تا سرمایهگذاری به ثمر بنشیند و چه مقدار سودآوری به همراه دارد جز پارامترهای مهم سرمایهگذاری و بازار بورس به شمار میرود. سرمایهگذاری کوتاهمدت و بلندمدت هرکدام طرفداران خاص خود را دارند، در سرمایهگذاری کوتاهمدت افراد به دنبال سودهای کوچک اما پشت سر هم هستند، اما در سرمایهگذاریهای بلندمدت فرد به دنبال سود بزرگ است.
سرمایهگذار باید در سرمایهگذاری بلندمدت صبور باشد و در اثر نوسانات بازار سهام موردنظر را رها نکند. با توجه به مطالبی که ذکر شد اکثر سرمایهگذاران بزرگ دارای دید زمانی بلندمدت هستند و اکثراً بر این باورند که بازار در بلندمدت، رشد سهام شرکتهای موفق را به بهترین شکل نشان میدهد.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید