پول پاشی، راهکار یا معضل؟ سیکل 4گانه عوام فریبی!
پول پاشی چیست؟
به تأمین مخارج دولت به جز منابع مجاز، پول پاشی میگویند.
یعنی اگر دولت خارج از محدودهٔ ظرفیت توان خود، مخارج را افزایش دهد و برای تأمین منابع آن از افزایش نرخ ارز، تزریق مستقیم از بانک مرکزی و یا افزایش قیمت کالاهای دولتی (مانند سوخت، حاملهای انرژی، برق، گاز …) استفاده کند، بهگونهای که توان بازپرداخت آن را نداشته باشد، به پول پاشی روی آورده است. در اصطلاح به این سیاست غیرمتعارف پولی، توزیع هلیکوپتری میگویند.
از دیدگاه تاریخ
حدود 50 سال است که کشور ما به اتخاذ سیاستهای غلط اقتصادی دولتمردان در دور و تسلسل باطل پول پاشی و تورم گیر افتاده است. در اوایل دهه 50 با افزایش درآمدهای نفتی و با خیال ابدی بودن این درآمدها، پول حاصل از فروش نفت مستقیماً وارد چرخهٔ اقتصاد شد و یک پول پاشی وسیع رخ داد که آثار آن تورم دورقمی دهه 50 بود، پس از آن این سیاست غلط به یک فرهنگ پذیرفته شده بین دولتمردان و مردم تبدیل شد، مردمی که با دریافت پول بیشتر بادآورده دچار توهم پولی میشدند و اگر دولتی این کار را نمیکرد، ضعیف و بد تلقی میشد، و دولتهایی که برای جذب مردم به این سیاست روی میآوردند. نتیجهٔ این سیاستهای غلط چیزی جز رخنه کردن بیماری هلندی در اقتصاد کشور نبود.
تاریخچه توهم پولی
اقتصاددان بریتانیایی جان مینارد کینز (1883-1946) اصطلاح توهم پولی را رایج کرد. توهم پول که اولین بار توسط اقتصاددان جان مینارد کینز ابداع شد، بیان میکند که افراد عادی تمایل دارند ثروت و درآمد خود را بهجای شرایط واقعی، به صورت اسمی ببینند. (ایروینگ فیشر بعداً تفکری را به این ایده اضافه کرد). این تئوری می گوید که ما ارزش یک دلار را در شرایط ثابت می بینیم، زمانی که ارزش واقعی آن همیشه در نوسان است.
“توهم پول” کتابی است که توسط اقتصاددان ایروینگ فیشر در سال 1928 تألیف شد. جزئیات کتاب فیشر؛ یک مغازه دار آلمانی را در زمانی که واحد پول آلمان (مارک آلمان در آن زمان، نه یورو) به دلیل تورم فوق العاده دچار کاهش ارزش شد، شرح داد. ابر تورم رویدادی است که در آن تورم بسیار بالا و در حال شتاب وجود دارد. آلمان پس از جنگ جهانی اول چنین اتفاقی را تجربه کرد.
مغازه دار معتقد بود که چون پیراهن ها را بیشتر از قیمتی که خریده می فروشد، سود می برد. با این حال، به گفته فیشر، مغازه دار از فروش پیراهن هایش پول کمتری دریافت کرده یا پولی از دست داده است. دلیل آن این است که مغازه دار قدرت خرید یا تعداد کالاها و خدماتی را که می توانست با همان مقدار پول خریداری کند، به دلیل فشارهای تورمی از دست داده بود.
فیشر به این نتیجه رسید که مردم در مورد ثروت خود به صورت اسمی فکر می کنند، نه به صورت واقعی، که یک احساس امنیت کاذب برای ثروت فرد ایجاد می کند.
توهم پولی چیست؟
زمانی که یک فرد بدون توجه به تورم از افزایش درآمد خود احساس خرسندی کند، دچار توهم پولی شده است. نخستین بار اروینگ فیشر این مطلب را با مقایسه میان یک دلار و قدرت خرید آن یک دلار پس از گذشت زمان مطرح کرد. البته این روزها قشر فرهیخته مردم نیز به این توهم پی برده و کمتر ازدولتها انتظار پول پاشی دارند.
فرهیخته مردم نیز به این توهم پی برده و کمتر ازدولتها انتظار پول پاشی دارند.
توهم پول که به عنوان توهم قیمت نیز شناخته می شود، یک نظریه اقتصادی است که بیان می کند که افراد معمولاً تمایل دارند درآمد و ثروت خود را بر خلاف شرایط واقعی به صورت اسمی ببینند.
توهم پول ماهیت روانی دارد. افراد به دروغ به انباشت ثروت خود اعتقاد دارند، اما تورم را به حساب نمی آورند. با توجه به چنین واقعیتی، و با فرض اینکه تورم دائماً مثبت است، ثروت یک فرد اغلب اغراقآمیز میشود.
چرا دولتها به پول پاشی روی میآورند؟
3 دلیل را به عنوان دلایل اصلی روی آوردن دولتها به پول پاشی میدانند.
- تأمین منابع درآمدی به شیوه غیر مطمئن : اگر درآمدهای دولت از منابع غیر مطمئن و یا پرنوسان صورت بگیرد (مانند فروش نفت) دردوران رکود فروش ، دولت را مجبور به پول پاشی خواهد کرد ، که البته تشکیل صندوق ذخیره ارزی و ایجاد یک اقتصاد غیر وابسته به نفت راه چاره آن است.
- مخارج یا بدهیهای دولت خارج از ظرفیت دولت باشد که این امر نیز 2 دلیل دارد :
الف) تغییر شدید نرخ بهره به دلیل تورم یا کاهش نرخ سود بانکی (که البته از آنجا که نرخ بهره در ایران دستوری است، این قضیه در ایران منتفی است.)
ب) برنامه های اقتصاد سیاسی مانند انتخابات. - ایجاد برنامه های انبساطی در دولتهای دچار رکود شدید: در دولتهایی که دچار رکود شدید هستند و نرخ بهره بسیار پایین دارند، برای خروج از رکود این سیاست اتخاذ میشود.
در هر صورت در هر 3 روش ، دولت با کسری بودجه مواجه میشود.
سیکل 4گانه عوام گرایی و عوام فریبی پول پاشی در اقتصاد
در عوامگرایی اقتصادی یک سیکل 4گانه به شکل زیر طی میشود:
- در مرحله اول همه چیز بر وفق مراد است و همگی خشنود از وضعیت به ادامه زندگی میپردازند و توهم پولی فراگیر میشود. اثرات منفی مشاهده نمیشود، یارانه ها و سوپسیدها افزایش می یابد، در ظاهر رشد اقتصادی رخ داده و سمت تقاضا تقویت میشود.
- افزایش تقاضا باعث کاهش کالاهای موجود در انبارها میشود، دولت نیز به دلیل محدودیت های درآمدی و ارزی و پول پاشی خارج از توان در مرحله 1، توانایی پر کردن انبارها را ندارد و اولین نشانه های تورم نمود پیدا میکند و کسری بودجه نمایان میشود.
- در این مرحله سیستم دچار آشوب شده و امور از کنترل خارج میشود ، شکاف بین قیمت واقعی و ارزش بازار باعث خروج پول از فعالیتهای مولد به سمت دلالی میشود، ارزش پول ملی با افت شدید مواجه میشود، پایه پولی شدیدا افزایش می یابد، نقدینگی و پول در گردش زیاد میشود، قدرت خرید مردم کاهش می یابد و به دلیل تعطیل شدن صنایع بیکاری تشدید میشود، تورم فزاینده رخ میدهد و دولت تحت فشار قرار میگیرد و انگشت اتهام را به دلیل جابجا گرفتن تورم با گرانفروشی به سمت مردم میگیرد، ولی در نهایت ترمز سیاست های قبلی را میکشد.
- در اینجا مجددا به نقطه آغاز بازمیگردیم با این تفاوت که بیکاری و تعطیلی صنایع نیز به کاهش قدرت خرید اضافه شده است.
پس چاره چیست؟
مشکلات ناشی از پول پاشی چند حوزه را در بر میگیرد، حوزه کسب و کار که راه اندازی مجدد آن هزینه بیشتری را در بر دارد و حوزه قدرت خرید از اصلی ترین حوزه های مرتبط با این قضیه است.
در زمینه مرد دوم یک نسبت M/P وجود دارد، که M نشان دهنده درآمد خانوار و P نشان دهنده هزینه است، با افزایش درآمد خانوار، به دلیل تورم هزینه (P) نیز به اندازه درآمد (M) یا حتی بیشتر از آن افزایش می یابد و در نهایت قدرت خرید یا ثابت میماند و یا کاسته میشود، برای رفع این معضل باید کاهش هزینه در اولویت قرار گیرد.
اما دولتمردان در کشور ما متاسفانه رو به سرکوب قیمت ها و قیمت گذاری دستوری می آورند که معضلات دیگری مانند ایجاد رانت و افزایش دلالی را ایجاد میکند. کاهش هزینه باید از طریق حمایت از تولید کننده به شیوه ی درست ، حمایت از وارد کننده به شیوه درست ، ایجاد فضای رقابتی تولید و تقویت بخش خدمات صورت گیرد.
در این صورت علاوه بر کاهش هزینه ، امکان افزایش درآمد نیز از طریق رونق گرفتن فضای کسب و کار و اشتغال زایی نیز فراهم میشود.
چگونه با توهم پول در زندگی خود مبارزه کنید؟
شما می خواهید یک کسب و کار سودآور را در درازمدت راه اندازی کنید، که به معنای صرفه جویی و رشد کل دارایی خالص خود با سرعتی فراتر از هزینه آورده شما، یعنی تورم است. برای روشن بودن، ممکن است حتی از یک سال به سال دیگر متوجه تورم ملایم نشوید. تورم ممکن است یک سال بالا باشد و در سال بعد کاهش یابد. با این حال، اثر انباشته تورم (همراه با مالیات و غیره) در طول چند دهه، جایی است که به طور محسوسی بر انباشت ثروت تأثیر می گذارد.
برای دور نگه داشتن توهم پول، به بررسی نرخ تورم به صورت دوره ای در طول سال توجه کنید. این بدان معنا نیست که برنامه مالی خود را هر ماه بر اساس تورم تغییر دهید. در عوض، زمانی که به پسانداز، خرید بزرگ، استقراض یا سرمایهگذاری فکر میکنید، از نرخ تورم به عنوان یک نقطه مرجع ذهنی استفاده کنید.
در نهایت
دکتر موسی غنی نژاد در مصاحبه با دنیای اقتصاد در سال 97 چنین میگوید:
در نتیجه پول پاشی، دولت برای جلوگیری از تورم به سرکوب قیمتها در بازار میپردازد، از سوی دیگر با تثبیت نرخ ارز در قیمت پایینتر از نرخ بازار، به ارزپاشی روی میآورد، تا با واردات ارزانقیمت بهزعم خود قیمتها را در بازار داخلی کنترل کند، ارزانفروشی منابع دولتی که متعلق به کل ملت ایران است، از منظر اقتصادی و نیز عرف بهمثابه خیانت در امانت است، چرا که دولت وکیل مردم برای استفاده از منابع متعلق به آنها است، نه مالک این منابع. وکیل باید منابع متعلق به موکل خود را مطابق با عقل سلیم و بر اساس عرف بازار که در قانون مدنی آمده است، مورد استفاده قرار دهد، نه با منطق سیاسی قدرت برحسب آنچه خود صلاح میداند.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام و تشکر از تحلیل خوبتون
پرداختن به معلولها بدون پرداختن به علت ها باعث سردرگمی و درنهایت یٱس و سرخوردگی خواهد شد.
اما علتهایی که باید به آن پرداخت ریشه ایی و بنیادی هستند:
١_ساختار سیاسی اقتصادی حکومت چگونه تبیین شده است?اقتصاد آزاد یا اقتصاد بسته و متمرکز?یا آمیخته ایی از هردو?
٢_کسانی که سکاندار تصمیمات اقتصادی و سیاسی هستند چقدر با اقتصاد کلان ,اقتصاد جهانی,و راهکارهای اقتصادی و ابزارهای پولی و اقتصادی آشنایی دارند?
٣_چرا از الگوهای کشورهایی که شرایطی شبیه ما داشته اند واکنون به کشورهای توسعه یافته تبدیل شده اند استفاده نمیکنند?
٤_از رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی چه میدانند?
٥_از اقتصاد سیاسی و سیاست اقتصادی
دوست عزیز همه اینها ایراد ساختاری داره که باید از ریشه بازسازی بشه تا معلولها هم درست بشه.
با درود و سپاس
سلام ، وقتتون بخیر ، درست میفرمایید ، ما هم سعی کردیم یکی از علتها را بررسی کنیم ، ولی مسائلی هم که شما بیان کردید ، یک پله قبل از این تحلیل هست و سوالات بنیادی تر ، انشالله در مقالات بعدی در حد توان به این موضوعات هم رسیدگی میکنیم.