NAV چیست ؟ از نحوه محاسبه تا نسب p به nav…

NAV چیست؟ هدف همه كسانيكه وارد بازار بورس ميشوند، افزايش سرمايههايشان است. از همين جهت معناي ارزش براى سرمايهگذاران و فعالان اين بازار اهميت خاصي دارد.
يكي از مواردي كه كاربرد زيادي براي سرمايه گذاران دارد، مفهوم ارزش خالص دارايی يا NET ASSET VALUE است كه به اختصار به آن NAV ميگويند.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
NAV مخفف خالص ارزش دارایی است و ارزش هر سهم یک صندوق سرمایه گذاری مشترک است. ارزش هر سهم صندوق را نشان می دهد، که به سرمایه گذاران کمک می کند تا در مورد مدیریت یا خرید سهام در آن صندوق یا نهاد خاص تصمیم گیری و ارزیابی کنند.
NAV اصطلاح “ارزش خالص دارایی” معمولاً در رابطه با صندوق های سرمایه گذاری مشترک استفاده می شود و برای تعیین ارزش دارایی های نگهداری شده استفاده می شود. NAV منعکس کننده نقطه قیمتی است که سهام در آن معامله می شود ، بنابراین برای سرمایه گذاران مهم است که فرصت های بالقوه را بررسی کنند.
واحدهای صندوق های سرمایه گذاری (UIT) باید حداقل یک بار در روز کاری NAV محاسبه شود.
همانطور که در بالا ذکر شد، NAV به عنوان مخفف برای نشان دادن ارزش خالص دارایی استفاده می شود. لطفاً توجه داشته باشید که ارزش خالص دارایی تنها معنای NAV نیست. ممکن است بیش از یک تعریف ازNAV وجود داشته باشد.
NAV معمولاً بر اساس هر سهم ارائه می شود. NAV بر اساس هر واحد نشاندهنده قیمتی است که با آن میتوان واحدها (یعنی سهام مالکیت) در صندوق سرمایهگذاری مشترک را خریداری یا بازخرید کرد، که معمولاً در پایان هر روز معاملاتی انجام میشود.
سرمایه گذاران معمولاً NAV صندوق های مختلف را مقایسه نمی کنند، زیرا این مقدار فقط اندازه صندوق را نشان می دهد. در عوض، بهتر است NAV یک صندوق در مقاطع زمانی مختلف ارزیابی شود، زیرا میتواند بینشی در مورد عملکرد یک صندوق در طول زمان، به ویژه اینکه آیا سود آن در حال افزایش است یا خیر، ارائه دهد.
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک معمولاً تمام درآمد و سود سرمایه خود را به طور منظم به سهامداران خود پرداخت میکنند، NAV اغلب معیاری خام برای عملکرد این صندوقها است زیرا این پرداختهای منظم NAV را کاهش میدهد.
NAV یک صندوق متقابل تابعی از ارزش بازار تمام اوراق بهادار نگهداری شده در پرتفوی آن است.
- اگر ارزش پورتفولیوها افزایش یابد ➝ NAV افزایش می یابد
- اگر ارزش پورتفولیو کاهش یابد ➝ NAV کاهش می یابد
نحوه محاسبه NAV چگونه است؟ و چرا بايد براي آن اهميت قائل شويم؟ در حقيقت آشنايي با اين اصطلاح اهميت بالايي دارد چرا كه ارزش خالص دارايی درواقع همان تغييرات ارزش دارايي كل دركنار سود تقسيم شده آنها هست كه بر بازده كل كسب شده از سبد داراييها تاثيرگذار است.
بنابرآنچه گفته شد داراييهاى صندوق روزانه ارزش گذارى مىشود. اگر بدهىهاى صندوق را كه عموما شامل بدهى خريد سهام به كارگزاري های بورس و بدهي به اركان صندوق سرمايه گذاري ميشود از آن كم كرده، ارزش خالص دارایی صندوق بدست ميآيد، با تقسيم اين بر روي تعداد واحدهاي صندوق، ميتوانيم ارزش خالص هريك از واحدها يا همان NAV صندوق را حاصل كنيم. و در واقع به سوال ابتداي بحث كه NAVچيست؟ پاسخ داده ميشود.
قيمت صدور و ابطال واحدها نيز براساس NAV تعيين شده و هم جهت با تغييرات آن نوسان انجام ميدهد. در نهايت سود يا زيان هر سرمايهگذار از محل تغيير ارزش واحدهاي صندوق سرمايه گذاري مشخص ميگردد.
فایل اکسل محاسبه ارزش ذاتی سهام را از سایت ما دریافت نمایید.
محاسبه NAV
مجموع بدهىهاى صندوق- مجموع داراييهاى صندوق تقسيم بر تعداد واحدهاى صندوق= نحوه محاسبه NAV
اکنون که می دانید NAV چیست، باید کنجکاو باشید که بدانید محاسبه ارزش خالص دارایی چگونه انجام می شود!
از آنجایی که NAV معمولاً بر اساس قیمت واحد بیان می شود، یعنی به ازای هر سهم، NAV باید بر تعداد کل واحدهای موجود تقسیم شود.
محاسبه ارزش خالص دارایی با کم کردن کل بدهی های از کل دارایی های آن و سپس تقسیم بر تعداد سهام موجود انجام می شود.
ارزش خالص دارایی = حقوق صاحبان سهام (دارایی ها – بدهی ها) / تعداد سهام
هنگامی که حقوق صاحبان سهام با کسر دارایی ها از بدهی ها از ترازنامه محاسبه می شود، معمولاً به آن حقوق صاحبان سهام یا حقوق مالکانه نیز می گویند. حقوق صاحبان سهام بخشی از شرکت است که به سهامداران تعلق دارد.
سرمایه در واقع پول خود شرکت نیست بلکه بدهی شرکت به سهامداران است. از تقسیم سرمایه بر مبلغ اسمی سهام (1000 ریال) تعداد سهام شرکت محاسبه می شود.
به عنوان مثال اگر ارزش روز داراييهاي يك صندوق برابر با 50 ميليارد تومان باشد و ميزان بدهيهاي آن نيز 2 ميليارد تومان، ارزش ناو صندوق برابر ميشود با 48 ميليارد تومان. در نهايت اگر اين صندوق داراي 400 هزار واحد قرار بگيرد، ارزش ناو هر واحد برابر با 120 هزارتومان ميشود.
به ياد داشته باشيد كه NAV معياري براي ارزيابي كامل عملكرد يك صندوق سرمايهگذاري قرار نميگيرد و اين كار بايد با سنجش بازده و ريسك صندوق و همينطور مقايسه آن با شاخص كل بورس و ديگر صندوقهاي سرمايهگذاري كه ماهيت آنها مشابه صندوق مورد نظر نام برده شده است، صورت پذيرد تا منجر به اخذ يك تصميم منطقي و مناسب در انتخاب صندوق سرمايهگذاري مناسب گردد.
NAV صندوق سرمایه گذاری چیست؟
اگر شما یک سرمایه گذار جدید در صندوق سرمایه گذاری مشترک هستید، می خواهید بدانید NAV در صندوق سرمایه گذاری مشترک چیست. NAV یا ارزش خالص دارایی، قیمت واحد یک طرح صندوق سرمایه گذاری مشترک است. وجوه متقابل بر اساس NAV خریداری یا فروخته می شود.
برخلاف قیمتهای سهام که در طول ساعات معاملاتی دائماً تغییر میکند، NAV به صورت روزانه تعیین میشود و در پایان روز بر اساس قیمت پایانی تمام اوراق بهاداری که طرحهای صندوقهای مشترک مربوطه دارند پس از انجام تعدیلات مناسب محاسبه میشود.
سهام صندوق سرمایه گذاری مشترک مستقیماً از صندوق یا از یک کارگزار برای صندوق خریداری می شود. قیمت خرید برابر است با ارزش خالص دارایی صندوق به ازای هر سهم، به اضافه هرگونه هزینه فروش یا سایر کارمزدهای اولیه.
صندوق های سرمایه گذاری مشترک پول را از تعداد زیادی سرمایه گذار جمع آوری می کنند، سپس از آن پول برای سرمایه گذاری در اوراق بهادار مانند سهام، اوراق قرضه و ابزارهای بازار پول استفاده می کنند. بسته به اهداف اعلام شده صندوق، انواع اوراق بهادار و اهداف بازده آن، پرتفوی هر صندوق سرمایه گذاری مشترک متفاوت است.
NAV قیمت هر سهم صندوق یا نهاد دیگر را در یک نقطه زمانی مشخص نشان می دهد و توسط سرمایه گذاران برای ارزیابی ارزش آن واحد مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتر صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و صندوقهای قابل معامله در مبادله (ETF) صندوقهای سرمایهگذاری هستند که:
- می تواند هر تعداد سهام را برای هر تعداد سرمایه گذار که بخواهند منتشر کند
- سهام جدید ایجاد کنید و سهام بازخرید شده را از گردش خارج کنید
- سهام آنها را هر روز کاری یک بار بر اساس NAV صندوق قیمت گذاری کنید
- وقتی سهام اضافی توسط سرمایه گذاران جدید خریداری میشود، معمولاً سهامداران فعلی را به طور عمده تحت تأثیر قرار نمیدهد.
از آنجا که NAV هر سهم بر اساس NAV روزانه است که تغییر میکند و بر اساس تعداد سهام سرمایهگذاران که روزانه نیز تغییر میکند، بنابراینNAV هر سهم نیز در پایان هر روز معاملاتی تغییر میکند. اکثر صندوق های سرمایه گذاری مشترک، NAV هر سهم خود را در تابلوی سهام روزانه منتشر می کنند.
با این حال، NAV هنوز هم میتواند ابزار مفیدی باشد که همراه با سایر ارزیابیهای دقیقتر از صندوقهای مشترک مانند بازده کل سالانه و نرخ رشد ترکیبی سالانه استفاده شود. عوامل مهم دیگر هنگام انتخاب بین صندوقها برای سرمایهگذاری عبارتند از: سابقه عملکرد هر صندوق، تنوع اوراق بهادار در هر صندوق و سابقه مدیر صندوق.
نحوه محاسبه nav صندوق طلا
طلا را به عنوان يك كالاي سرمايه گذاري و پس انداز ياد داريم. يعني طلا ميخريم تا هم ارزش پولمان ثبت شود و روزي به عنوان پول نقد اگر نياز بود تبديلش كنيم. همه اين خريد و فروشها را هم با طلاي فيزيكي انجام ميدهيم. اين هم براي اين است كه احتمالا ما درباره صندوق سرمايه گذاري طلا چيزى نميدانيم.
گذشته از اينكه عدهاي طلاي زينتي خريداري ميكنند، بعضيها بر روي سكه سرمايه گذاري ميكنند تا هزينه اجرت ساخت ندهند و مقرون به صرفهتر سرمايه گذاري بكنند.
طلا هم با توجه به پشتوانه قوي و اصالتي كه در تاريخ بشريت داشته است هيچ گاه شاهد افت چشمگيري نبوده است. بلكه گاهي چنان صعودهايي داشته است كه حسرتي شده براي كسانيكه پول نقد خوابيده در بانكها داشتهاند.
همين ويژگي طلا باعث شده است تا صندوقهايي تشكيل بشوند و در بازار سرمايه گذاري فعاليت خودشان را به طور رسمي آغاز كنند. صندوقهاي طلا ابزارهاي جديدي هستند كه اين امكان را به سرمايه گذار ميدهند تا بدون خريد فيزيكي طلا و سكه در اين فلز گران به سرمايه گذاري بپردازند. البته اين امكان هم وجود دارد تا براي جلوگيري از نوسانات ناگهاني اين كار به يك سبد گردان واگذار شود.
شايد تا اين جاي قصه به جواب اين سوال كه بورس طلا چيست؟ تا حدودى نزديك شده باشيد، اما داستان به همين جا ختم نميشود. صندوقهاي سرمايه گذاري طلا يا به عبارت ديگر gold funds يكي از انواع سرمايه گذاري مشترك و قابل معامله etf در بورس كالا به شمار ميرود.
اين صندوقهاي سرمايه گذاري به جاي خريد سهام در اوراق بهادار، روي وجه نقد و اوراق مبتني بر سكه طلا سرمايه گذاري ميكنند. اين صندوق ها چيزي حدود 70 درصد دارييشان را در خريد سكه طلا سرمايه گذاري ميكنند و مابقي را در اوراق با درآمد ثابت سپرده ميگذارند. برای آشنایی بیشتر با مبحث درامد ثابت می توانید مقاله ” انواع اوراق بهادار با درآمد ثابت ” را مطالعه نمایید.
اين كار به اين نحو انجام ميشود كه مدير صندوق، سكههاي مورد نياز را از بازار و يا بانك كارگشايي ميخرد و سپس دريك بانك عامل سرمايه گذاري ميكند.
درصد عمده سرمايه گذاري اين صندوقها بر روي گواهيهاي سكه طلا است و قيمت گذاري طلا نيز با دو مقياس نرخ دلار و قيمت اونس جهاني سنجيده ميشود.
بنابراين ميتوان گفت سرمايه گذاري در اين نوع از صندوقها، يك نوع سرمايه گذاري غير مستقيم بر روي طلا و ارز جهاني محسوب ميشود. پس سود صندوقهاي طلا نيز به همين دو عامل متكي است.
عملكرد بهترين صندوقهاى سرمايهگذارى طلا و معاملات طلا در بورس در بهار امسال به شرح زير بوده است:
- اوراق بهادار مبتنىبر سكه طلاى گيلان 24.56%
- اوراق بهادار مبتنىبر سكه طلاى سفيد 24.54%
- اوراق بهادار مبتنىبر سكه طلاى زر افشان اميد ايرانيان 22.79%
- پشتوانه طلاى لوتوس 21.44%
نحو محاسبه NAV طلا هم مثل ابتداى بحث به همان شكلى است كه گفته شد يعنى استفاده از فرمول: مجموع بدهىهاى صندوق- مجموع داراييهاى صندوق تقسيم بر تعداد واحدهاى صندوق= نحوه محاسبه NAV
NAV صدور و ابطل
در صندوق های سرمایه گذاری سلسله ای به نام صدور و قیمت ابطال وجود دارد. صندوق هایی که در بورس غیر قابل معامله هستند اصطلاحاً صندوق هایی هستند که مبتنی بر واحد صدور و ابطال واحد نامگذاری شده اند.
NAV صدور چیست؟
واحد صدور در واقع معادل همان خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری است است. NAV صدور هر واحد صندوق را نشان می دهد. در واقع NAV صدور، وجهی است که باید بابت خرید هر واحد در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال، پرداخت شود.
NAV ابطال چیست؟
ابطال معادل همان فروش واحد سهام سرمایهگذاری است. NAV ابطال وجهی است که پس از انصراف از سرمایه گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال، به ازای هر واحد به سرمایه گذاران پرداخت می شود.
برای وارد شدن به صندوق های غیر قابل معامله در بورس دو راه وجود دارد:
- یکی اینکه به صورت حضوری از طریق دفاتر صندوق اقدام کنیم مدارک شناسایی خود تحویل بدیم و درخواست صدور و ابطال واحد صندوق را بدهید.
- یکی دیگر از طریق اینترنتی است که ثبت نام معاملات خود را انجام دهیم برای این نوع ثبت نام باید اسکن مدارک مورد نیاز برای گرفتن صندوق ها بفرستیم این مورد را میتوانید از شرایط صندوق مشاهده کنید.
بهترین زمان برای صدور در صندوق های سرمایه گذاری بعد از پرداخت سود دوره ای هست که بعد از این زمان قیمت صدور حداقل است
نسبت p به nav چیست؟
بارها و بارها گفته شده است كه يكى از اصلىترين شرط براى موفق شدن در بازارهاى سرمايه، آموختن و شناخت دقيق اصطلاحات و مفاهيم كاربردي آن است.
اگر از فعالان بازار سرمايه هستيد، با شناخت و تسلط بر اصطلاحات و مفاهيم بورس و همينطور به كارگيري اين ابزارات براي تبديل شدن به برنده بازار استفاده كنيد. در حالت كلي در بازار سرمايه سه نوع تحليل وجود دارد:
- تحليل بنيادين
- تحليل تكنيكال
- تحليل از روش تابلوخواني
در مقالههاي قبلى همين وب سايت درباره p/E وp/s اطلاعات كاربردى خوانديم و اين را مىدانيم كه در تحليل بنيادين از p/e استفاده زيادي ميشود.
محاسبه NAV شركتها در واقع اساس و بنيان اصلى تحليل تكنيكال در بازار سرمايه است. حالا در اينجا قرار است راجب نسبت p/nav در بورس و رابطه اين دو باهم اطلاعاتي بهتان بدهيم.
مفهوم نسبت p/nav در بورس چيست؟
نسبت p/nav در بورس از دو واژه price به معناي قيمت و nav يا net asset value به معناي خالص ارزش دارايى تشكيل شده است. در واقع نسبت p/nav دربورس نشان دهنده نسبت قيمت هر سهم به خالص ارزش دارايي يا به عبارت ديگر ارزش واقعي هر سهم ميباشد.
يكى از مهمترين مباحث تحليل بنيادين همين بحث ارش گذاري است كه هدف اصلي تحليل گران و كارشناسان بنيادي نيز كشف ارزش ذاتي و واقعي سهام است.
بايد به اين نكته مهم توجه داشت كه در ارزش گذاري شركتها، براي شركتهايي مثل فولاد مباركه اصفهان و يا ايران خودرو و شركتهاي پتروشيمي كه فعاليتههاي توليدي و خدماتي را شامل ميشوند، از اصطلاح ارزش ذاتي سهام استفاده ميشود اما برخلاف اين گروه براي شركتها و موسساتي كه فعاليت آنها منطبق بر سرمايهگذاري است، اصطلاح nav يا به عبارت ديگر ارزش دارايي مطرح ميشود.
براى محاسبه ناو هم متوانيد از نرم افزار محاسبه nav استفاده بكنيد و هم از سايت كدال آن را تهيه كنيد كه محاسبه nav در اکسل را به صورت پي دي اف در اختيارتان ميگذارد.
سه حالت كلي بين ارزش ذاتيNAV و قيمت بازار P/Eهر سهم وجود دارد:
- اگر p/nav هر شركت معادل 100% باشد، ارزش ذاتي با قيمت بازار آن سهم برابر است.
- اگر p/nav هر شركت كمتر از 100% باشد، ارزش ذاتي بيشتر از قيمت پاياني است.
- اگر p/nav هر شركت بيشتر از 100% باشد يعني ارزش ذاتي كمتر از قيمت پايانى سهم است.
در حالت كلي از ديد كارشناسان بنيادي، هرچه درصد p/nav شركتي بيشتر باشد، سهام شركت از ريسك بيشتري برخوردار است و طبيعي است كه سرمايه گذاري در چنين شركتي ريسك بالايي داشته باشد. همينطور اگر p/nav شركتي كمتر باشد، آن شركت كم ريسكتر است و ارزش بيشتري براى سرمايه گذارى دارد.
از محاسبه NAV شرکت می توانیم نسبتی را بدست آوریم که برای ارزشگذاری سهام از آن ها استفاده میکنیم. نسبت P یا Price به NAV (Net Asset Value)یا به عبارتی قیمت پایانی تقسیم بر NAV.
در حالت نرمال زمانی که می خواهیم ارزش سهمی را بدست آوریم باید NAV سهام شرکت را محاسبه کنیم اما ارزش محاسبه شده باید در بازار بین ۷۰ درصد تا ۸۰ درصد ارش محاسبه شده معامله شود. قیمت سهم باید بین دو عدد ۰٫۷و ۰٫۸ معامله شود.
به طور مثال اگر قیمت سهام شرکتی در بازار به فرض ۴۰۰ تومان باشد و NAV آن را ۴۳۰ تومان محاسبه کرده باشید نمی توانید اینگونه تصمیم بگیرید که چون سهم حدود ۱۰ درصد زیر ارزشش معامله میشود سهم ارزنده ای است.
در واقع آن چیزی که در بازار باید معامله شود ۰٫۷ تا ۰٫۸ قیمت NAV است یا به عبارتی به طور میانگین قیمت سهم در بازار باید ۷۵ درصد قیمت nav معامله شود.
با یک مثال ساده توضیح میدهیم. فرض کنید قیمت پایانی سهم امروز ۲۱۲ تومان بوده و nav سهم را شما ۴۳۲ تومان محاسبه کرده اید.
برای محاسبه P/NAV این سهم این دو مقدار را را بر هم تقسیم می کنیم. یعنی ۲۱۲ تقسیم بر ۴۳۲ عددی که بدست می آید ۵۰ درصد می شود. پس به دلیل اینکه nav شرکت ۴۳۲ بوده قیمت سهم باید ۷۵ درصد این عدد( ۴۳۲ ) در بازار قیمت میخورد.
۷۵ درصد 432 تومان (مقدار NAV) برابر است با ۳۲۴ تومان یعنی باید سهم در بازار ۳۲۴ تومان قیمت میخورد اما قیمت پایانی سهم را ۲۱۲ تومان در نظر گرفته بودیم.
پس در این صورت می توانیم نتیجه بگیریم که ارزش سهام یک شرکت در بازار از ارزشی که باید معامله شود کمتر است چرا که ۷۵ درصد nav سهم شرکت در بازار ۳۲۴ تومان است در صورتیکه قیمت روز این سهم ۲۱۲ تومان است. پیشنهاد میکنیم برای اشنایی بیشتر با این موضوع مقاله ” نحوه محاسبه ارزش واقعی یک سهم ” را مطالعه نمایید.
بنابراین اگر سهم را۲۱۲ تومان بخریم انتظار داریم که به ۳۲۴ تومان ارزشی که حساب کردیم برسد یا نزدیک به این عدد رشد کند (ممکن است فردا NAV دیگری باشد، ما NAV روز را حساب کردیم).
خب برای اینکه قیمت روز سهم (۲۱۲ تومان) به ارزش سهم (۳۲۴ تومان) برسد یعنی نزدیک به ۵۰ درصد باید رشد کند. اگر پرتفوی این شرکت در شرایط فعلی بخواهد باقی بماند در واقع این ۵۰ درصد اگر بخواهد بشود ۷۵ درصد)میانگین درصد NAV) نزدیک به ۵۰ درصد باید قیمت سهام این شرکت رشد کند.
فلسفه ۰٫۷ و ۰٫۸ این است که شرکت در پرتفوی خود تعداد زیادی سهام دارد اگر بخواهد آن را در بازار عرضه کند طبیعتاً قیمت سهام زیر مجموعه هایش، می توانند به واسطه این شدت عرضه افت شدیدی داشته باشند و به همین خاطر ۲۰ یا ۳۰ درصد از ارزش پرتقوی کم تر در نظر گرفته می شود. اما بعضی اوقات شرکت هایی هستند که P/NAV آنها در واقع برابر می شود با ۰٫۳ یا ۰٫۴ یا حتی کمتر.
”]
دو حالت وجود دارد یا بازار در مورد این ها اشتباه کرده و بیش از حد قیمتشان از ارزش محاسبه شده فاصله دارد یا اینکه واقعاً در آینده چشم انداز nav این شرکت و چشم انداز پرتفوی شرکت وضعیتش خیلی خراب است.
برایتان دو مثال میزنیم، یکی در خصوص ومعادن و یکی در خصوص پارسان . دو شرکتی که سرمایهگذاری انجام میدهند و هلدینگ هستند یکی در بخش معدن و سنگ آهن و روی و … یکی در بخش پالایشی و پتروشیمی.
از ومعادن شروع میکنیم. روزی nav ومعادن ۶۰۰ تا ۶۵۰ تومان بود و قیمتش نزدیک۲۸۰- ۲۷۰ تومان بود. اینجا مشکلی که وجود داشت این بود که همه p/nav ومعادن را حساب میکردند، عددی که به دست می آمد در واقع ۳۰ درصد یا ۳۵ درصد ارزش بود و دلیل اینکه این اتفاق میافتاد اشتباه بازار نبود بلکه آن روزی که NAV و معادن را حساب میکردند در پرتفوی آن دو سهم گلگهر و چادرملو دو نقش خیلی مهمی داشتند این دو سهم در آن زمان در قیمت ۵۰۰ تومان صف فروش بودند و در این صف فروش حجمی انجام نمیشد.
قیمت پایانی هم می خورد و دوباره روز بعد همان قیمت دیروز صف فروش میشد بازار برآوردش این بود یک ماه بعد قیمت گل گهر و چادرملو که زیر مجموعه و معادن بودند از ۵۰۰ تومان باید می شد ۳۰۰ تومان یا ۲۵۰ تومان همین اتفاق هم افتاد بعد از مدتی(حالا نه صرفا طی یک ماه بلکه بعد از ۲ الی ۳ ماه) قیمت این زیرمجموعهها ۴۰ تا ۵۰ درصد افت پیدا کرد و طبیعتا وقتی قیمت زیر مجموعه افت پیدا می کند nav آن شرکت سرمایه گذاری هم افت پیدا می کند به همین خاطر ومعادن قیمتش بود ۲۵۰ و nav بود ۳۰۰ p/nav بود ۳۵ الی ۴۰ درصد.
بعد از دو ماه قیمت و عادن بود ۲۵۰ (همان قیمت دو ماه پیش) اما nav خودش را رساند به آن درصد متعادلی که باید ۰٫۷ یا ۰٫۸ باشد یعنی nav کاهش پیدا کرد. بعضی اوقات این گونه است که nav به قیمت می رسد و بعضی اوقات مثل پارسان برعکس p/nav را وقتی شما حساب می کنید می بینید حال مثلاً در ۲ سال پیش حساب کردید ۱٫۲-۱ میشد یعنی ۱۱۰ درصد تا ۱۲۰ درصد. در مورد ساعت خرید و فروش سکه در بورس بیشتر بدانید.
اینجا هم بازار اشتباه نکرده بود چون زیرمجموعههای پارسان آن موقع متوقف بودند و قرار بود ۲۰ الی ۳۰ درصد بیشتر از آن قیمتی که ما nav حساب می کردیم باز شوند طبیعتاً وقتی بیشتر باز می شوند nav شرکت یا مخرج p/nav افزایش پیدا میکند و آن نسبت ۱٫۲ تبدیل میشود به مثلا ۰٫۷ یا ۰٫۸ این اتفاقات هم در بازار ممکن است پیش آید یعنی برای اینکه شما متوجه شوید
یکی از اقداماتی که باید انجام دهید این است که باید پرتفوی شرکت را ببینید و یک یا دوسهمی که در سرمایهگذاریهای آن شرکت خیلی مهم هستند را ببینید، همچنین صنعت و صنایعی که شرکت در آنها سرمایهگذاری کرده را ببینید و اینکه در جریان بازار باید باشید.
طبیعتاً وقتی در جریان بازار نباشید و بخواهید همه اینها را متوجه شوید که زیر مجموعه شرکت ها چه هستند و چه اتفاقاتی برای آنها افتاده، میشود گفت که این کار واقعا غیر ممکن و نشدنی است.
اما در جریان بازار که باشید می دانید که یک شرکت مثلاً و پترو یکی از سرمایه گذارهای اصلی وساخت است و ساخت ارزشی که در بازار دارد مثلاً ۳۰ یا ۴۰ درصد بیشتر از ارزش ذاتی است و این چشم انداز بازار است که ارزش آن افت پیدا میکند وقتی افت پیدا می کند طبیعتاً میتواند این p/nav در زمان حال عدد بالایی باشد
ولی در دو ماه آتی این p/nav خودش اتوماتیک وار و خودکار تعدیل میشود به ۰٫۷ و ۰٫۸ میرسد و چه خوب است که شما سهامی را خریداری کنید که قیمت آن به nav برسد نه اینکه سهامی بخرید که nav آن بخواهد افت پیدا کند و به قیمت پایانی آن بخواهد برسد.
Nav سهام را کجا ببینیم؟
امروزه دیگر محاسبه آخرین nav هر سهم مانند گذشته کار سختی نیست و به راحتی میتوان با استفاده از فرمولها و مراجعه به سایت کدال به نشانی codal.ir، به آن دست پیدا کرد. برای آنکه به ناو هر سهم دست پیدا کنیم، بهتر است تا یک سری از پارامترهای مهم در محاسبه آن را در نظر بگیرید.
در ابتدا سعی کنید تا به سایت کدال مراجعه نموده و سهام گروه سرمایهگذاری مورد نظر خود را در قسمت جستجوی اطلاعیهها، بررسی کنید. برای انجام این کار باید آخرین گزارش فصلی به علاوه آخرین گزارش ماهانه سهام را دانلود کنید. نکته قابل ذکر در این زمینه، این است که برخی از شرکتها که در فرابورس و بازار پایه فعالیت دارند، بهصورت منظم گزارشات ماهانه و فصلی را در سایت کدال بارگذاری نمیکند و به همین دلیل، محاسبه ناو اینگونه سهامها میسر نیست و باید به سهامهای موجود در بازار اول و دوم بورس و فرابورس اکتفا کنید.
همچنین سایت محاسبه nav سهام نیز به نشانی sahamshenas.com نیز موجود است که پارامترهای مورد نظر را میتوانید وارد کنید و در اینصورت، محاسبه ناو برای شما و بدون نیاز به ماشین حساب، به سرعت انجام خواهد شد.
پارامترهای مهم در فرمول محاسبه nav
⦁ navهر سهام
در گام اول، شما باید به عدد جمع حقوق صاحبان سهام دست پیدا کنید، زیرا در فرمول محاسبه nav نیز، به دست آوردن این عدد بسیار مهم است. برای انجام این کار، به سایت کدال مراجعه کنید و آخرین گزارش فصلی شرکت مورد نظر خود را باز کنید. بهطور مثال: اگر قصد این را دارید که ناو سهام معادن را حساب کنید، نام این سهام را جستجو کنید. حالا گزارشات سه ماهه اول 1400 را که جدیدترین گزارشات فصلی است دانلود کنید و به انتهای صفحه ترازنامه مراجعه کنید.
در تصویر زیر مشاهده میکنید که جمع حقوق صاحبان سهام ومعادن 165000000 میلیون ریال است. به همین راحتی یکی از پارامترهای ما برای اینکه به سوال p/nav در بورس چیست؟ به دست آمد.
⦁ محاسبه ارزش سرمایهگذاری بورسی
برای به دست آوردن این پارامتر مهم، به آخرین گزارش ماهانه سهام سر بزنید. پس از باز کردن آن، متوجه خواهید شد که در قسمت بالای صفحه، انواع صورت وضعیت پرتفوی قابل مشاهده است. در ابتدا باید به قسمت صورت خلاصه سرمایهگذاریها به تفکیک صنعت رجوع کنید. در این لحظه، جمع ارزش بازار شرکتهای پذیرفته شده در بورس را یادداشت کنید.
البته توجه داشته باشید که این عدد به میلیون ریال است و باید در محاسبات در نظر گرفته شود. این عدد ارزش سرمایهگذاری بورسی سهام ومعادن را به شما خواهد داد که طبق گزارش مرداد سال 1400، برابر با 1439000000 میلیون ریال است.
⦁ سرمایه ثبت شده شرکت
علاوه بر بدست آوردن ارزش روز شرکتهای بورسی، پارامتر مهم دیگری به نام سرمایه ثبت شده را نیز وجود دارد. برای اینکه بدانیم nav سهام را از کجا ببینیم؟ باید حتما این فاکتور را نیز بررسی کنیم. همانطور که در تصویر بالا مشخص است، سرمایه ثبت شده سهام ومعادن برابر با 54900000 میلیون است و به همین ترتیب این عدد را نیز بدست آوردیم.
⦁ محاسبه ارزش سرمایهگذاری خارج از بورس
همانطور که در تصویر بالا مشخص شده است، در گزارش ماهانه شرکت، میتوانید به بهای تمام شده شرکتهای خارج از بورس نیز دست پیدا کنید که در محاسبات بعدی بسیار کمک کننده خواهد بود. برای سهام ومعادن این عدد برابر با 20600000 میلیون است که باید از ارزش بازاری خارج از بورس ومعادن کسر شود تا ارزش افزوده بدست بیاید.
حالا باید در قسمت وضعیت پرتفوی، سهام شرکتهای خارج از بورس را بهطور دقیق پیدا کنید و ارزش روز آنها را محاسبه کنید، زیرا ارزش روز شرکتهای موجود، در کدال بارگذاری نشده است و شما مجبور هستید تا آ را محاسبه کنید.
⦁ محاسبه ارزش روز شرکتهای خارج از بورس
همانطور که مشاهده میکنید، سهامهای زیادی در زیر مجموعه ومعادن وجود دارد. برای محاسبه ارزش روز هر کدام، به کدال مراجعه کنید و گزارشات سود و زیان هر کدام را بررسی کنید. بهطور مثال: صنایع فولاد سهند زیر نظر ومعادن است و اگر در گزارشات خود، به ازای هر سهم 200 تومان سود ساخته باشد، محاسبات را به شکل زیر انجام دهید. توجه کنید که p/e شرکتهای خارج از بورس را بهطور فرضی 5 در نظر میگیریم که میانگین سود بانکی سالیانه نیز محسوب میشود، به همین دلیل سود هر سهم را در 5 ضرب میکنیم تا ارزش روز آن بهدست بیاید.
Eps * P/E = ارزش روز هر سهم صنایع فولاد سهند آغاز
200 * 5 = 1000
ارزش روز هر سهم صنایع فولاد سهند آغاز * تعداد سهام شرکت = ارزش روز کل شرکت
تعداد سهام شرکت = 40000
40000 * 1000 = 40.000.000 ریال
به همین صورت سعی کنید تا ارزش روز هر سهم تمامی زیر مجموعههای ومعادن را بدست آورید.
حال برای اینکه به سوال p/nav چیست؟ پاسخ دهید، بهتر است تا به شیوه زیر ناو ومعادن را محاسبه کنید.
ارزش افزوده روز پرتفوی بورسی + ارزش افزوده پرتفوی غیر بورسی + حقوق صاحبان سهام + سود و زیان واگذاری بعد از تاریخ ترازنامه + آخرین سرمایه شرکت = nav شرکت
حال سعی کنید تا تعداد سهام شرکت را پیدا کنید و nav را بر آن تقسیم کنید. با انجام این کار، ناو به ازای هر سهم به دست میآید و میتوانید تا با تقسیم قیمت تابلو سهام بر آن، p/nav را به راحتی هرچه تمامتر محاسبه کنید. با انجام این کار، به راحتی میتوانید به سوال اینکه nav سهام را از کجا ببینیم؟ پاسخ دهیم.
و در آخر…
بنابرآنچه گفته شد داراييهاى صندوق روزانه ارزش گذارى مىشود. اگر بدهىهاى صندوق را كه عموما شامل بدهى خريد سهام به كارگزاريها و بدهي به اركان صندوق سرمايه گذاري ميشود از آن كم كرده، ارزش خالص دارايي صندوق بدست ميآيد، با تقسيم اين بر روي تعداد واحدهاي صندوق، ميتوانيم ارزش خالص هريك از واحدها يا همان NAV صندوق را حاصل كنيم.
در واقع به سوال ابتداي بحث كه NAVچيست ؟ پاسخ داده ميشود. شايد ذكر اين نكته حايز اهميت باشد كه در برآورد جريانهاي نقدي آينده عدم اطمينانهايي وجود دارد كه هر يك از سهامداران براساس درك و مفروضات خود اقدام به برآورد اينها ميكنند.
اين در حالي است كه رخدادهاي بعدي در دنياي واقعيت تعيين كننده روند قيمتي سهم بر طبق سودآوري واقعي ميشود. اگر در بازار خوش بيني حاكم باشد، ارزش جاري بالاتر از ارزش ذاتي سهم قرار ميگيرد و در حالت بدبيني هم گاهي تخمينها از واقعيت كه بعدها رخ ميدهد، محتاطانهتر است. بنابراين بيشتر از آنكه به دنبال معامله باشيد ابتدا ياد بگيريد و سپس به سراغ بازار برويد.
نتیجه
ما بحث کرده ایم که NAV به چه معناست و NAV چگونه محاسبه می شود. NAV فقط تعیین می کند که چند واحد برای سرمایه گذاری خود اختصاص می دهید. این که واحدها را با چه NAV خریداری کرده اید خیلی مهم نیست، اما ارزش سرمایه گذاری شما چقدر بوده است؟ با تسلط به دانش در مورد NAV. امیدوارم بتوانید تصمیمات سرمایه گذاری هوشمندانه تری بگیرید.
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از مقاله خوبتون من با کمک این مقاله تونستم p/nav شرکت های سرمایه گذاری رو دربیارم واقعا فک نمیکردم به این راحتی بشه نحوه محاسبه p/nav در بورس رو یاد گرفت
سلام مقاله بسیار عالی و مفید بود .
سپاس