گزارش فروش و درصد پوشش سود دهی

گزارش فروش و درصد پوشش سود دهی
برای تحلیل بنیادی تحلیل گران از گزارش های مختلفی استفاده می کنند. دو مورد از مهم ترین گزارش ها، گزارش فروش و صورت های مالی است.
شرکت ها در کدال به صورت ماهیانه گزارشی را منتشر می کنند تحت عنوان گزارش فعالیت ماهانه دوره منتهی به مثلاً ۳۱/۶یا ۳۱/۰۵ . شرکت ها طی ۱۲ ماه، در آخر هر ماه گزارشی می دهند که در آن گزارش بیان می کنند که از اول سال تا اخرین دوره یک ماهه ی فعالیت شان چقدر فروش و چقدر تولید داشته اند.
برای مثال من پتروشیمی زاگرس را گزارش شده دارم گزارش ماهیانه منتهی به دوره ۳۱ شهریور ماه یعنی دوره ۶ ماهه عملکردش به چه صورتی بوده.
برای مثال، پتروشیمی زاگرس
جدول دوره ۱ ماهه را میبینید. جدول پتروشیمی زاگرس برای یک ماه ۳۰/۰۷ و سال مالی ۲۹/۱۲/۹۸ .
در ستون اول این جدول فروش شرکت از ابتدای سال مالی تا یک ماهه اخیر شرکت آورده می شود. که می توانید از این جدول برای مقایسه میزان فروش، تولید و تعداد شرکت و مقایسه آن با دوره جدید استفاده نمائید.
یکی از ستون ها، فروش در دوره یک ماهه است، محصولات شرکت همانطور که مشخص است متانول و بخار است، واحدشان تن و تعداد تولیداتی که در یک ماهه آذر ماه داشته است برای هر کدام از این محصولات به تفکیک مشخص شده است.
تعداد تولید را نوشته. ما بیشتر با متانول کار داریم چون مبلغش بالاتر است. ۱۱۳,۷۲۱ تن محصول متانول تولید کرده، تعداد فروش۱۸۹,۱۰۰ تن در دی ماه فروخته، نرخ فروش متانول در دی ماه ۲۵,۳۲۸,۶۱۴ میلیون ریال بوده و همینطور مبلغ فروش دی ماه ۴,۷۸۹,۶۴۱ میلیارد ریال است که جمع فروش محصولات برای دی ماه ۴,۸۱۴,۹۰۱ میلیارد ریال است.
همینطور در مورد فروش از ابتدای سال مالی تا پایان ۳۰/۱۰ یعنی دوره یک ماهه دی ماه، در ستون آخر هم از ابتدای سال مالی که می شود ۱ فروردین ماه تا انتهای دی ماه صحبت می کند.
اینجا تعداد تولید، تعداد فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش را مشخص می کند.
جمع فروش یک ماهه برابر است با ۷۰,۴۲۱,۱۰۳ میلیارد ریال که مشاهده می کنید.
قبل از اینکه بخواهیم سود را برآورد کنیم، بررسی گزارش ماهانه رو شروع کردیم. این گزارش ماهیانه چه اطلاعاتی را می تواند به ما بدهد؟
اگر نرخ فروش ها ماه به ماه و نسبت به میانگین سال افزایش پیدا کند خب میتواند این نوید بخش رشد سودآوری و رشد فروش این شرکت در آینده باشد. این ها اطلاعات فروش است.
برای بسیاری از شرکت هایی که دارای فرآیند تولید و فروش مشابهی می باشند محاسبه مقدار و نرخ فروش نیز تقریبا یکسان می باشد.
تحلیل بنیادی فقط به بررسی گزارشات ماهانه شرکت ها منتهی نمیشود و باید موارد و آیتم های زیادی را در کنار صورت های مالی با توجه به وضعیت شرکتها بررسی کرد. به خصوص صورت مالی میان دوره ای که هر ۳ ماه یک بار شرکت ها روی کدال قرار می دهند.
صورت های مالی میاندورهای شرکتها در بازههای زمانی ۳ ماهه، ۶ ماهه، ۹ ماهه و یک ساله میباشد.
گزارش ماهانه شرکت ها و صورت های مالی برای تحلیل گرانی که صرفا در بازار از تحلیل تکنیکال استفاده می کنند کاربرد و اهمیت خاصی ندارد.
شرکت ها از لحاظ عملکردی با یکدیگر متفاوتند. یکی از ساده ترین نکاتی که در بررسی عملکرد شرکت ها می توانید در نظر داشته باشید پوشش سود سالانه است.
شرکت هایی که عملکرد مناسب دارند در سه ماهه ابتدای سال مالی خود ۲۵ درصد از سود سالانه، در گزارش ۶ ماهه ۵۰ درصد از سود و در گزارش ۹ ماهه ۷۵ درصد، در نهایت در دوره ۱۲ ماهه (صورت مالی سالانه) ۱۰۰ درصد سود را پوشش می دهند در نتیجه عملکرد خوبی خواهند داشت.
اما معیار پوشش دهی سود نمی تواند به تنهایی معیار مناسبی باشد چون ممکن است برخی از شرکت ها در برخی فواصل سال فروش بهتری داشته باشند در نتیجه درصد پوشش دهی سودشان نیز بیشتر خواهد بود و بالعکس. اما اگر شرکتی در فصلی کاهش پوشش سود داشته باشد این انتظار می رود که در گزارش فصلی های دیگر عملکرد بهتری را به ثبت برساند.
مثلا ممکن است در اواخر سال به دلیل تغییرات آب و هوا وسرمای هوا عملیات شرکت کاهش یابد درنتیجه فروش شرکت کمتر میشود. در این مواقع انتظار میرود گزارش فصل بهار شرکت ها بهبود یابد.
مثلا شرکت های سیمانی در شش ماهه اول سال پوشش دهی بهتری نسبت به شش ماهه دوم سال دارند ( مگر در مواقعی که آب و هوا مناسب باشد و یا مقاصد صادراتی داشته باشند). شرکت های دارویی در شش ماهه دوم سال به دلیل افزایش تقاضا برای دارو ، پوشش دهی سود برای این گروه بیش از شش ماهه اول می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید