تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس 1400

در تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس به معرفی پتروشیمی زاگرس و بررسی گزارش و ارزش سهم آن می پردازیم و همچنین افزایش سرمایه زاگرس را بررسی میکنیم. پیشنهاد می شود مقالات ” تحلیل تکنیکال و بنیادی ” و ” تحلیل بنیادی وبملت ” را بخوانید.
معرفی نماد زاگرس
شرکت پتروشیمی زاگرس در بازار دوم فرابورس و در تیر ماه سال ۱۳۹۴ عرضه های اولیه خود را در اختیار مردم قرار داد و پذیره نویسی های خود را شروع نمود.
تاریخچه پتروشیمی زاگرس
در سال ۱۳۷۹ برای اجرای برنامه های سوم اقتصادی فرهنگی و اجتماعی برای رسیدن به بازارهای جهانی و کسب سهم مناسبی از بازار متانول شرکت پتروشیمی زاگرس به بهره برداری رسید.
برای گسترش و توانمند سازی شرکت در بازارهای جهانی و از طرفی هم با دارا بودن منابع غنی گاز در منطقه پارس جنوبی و موقعیت استراتژیک زمینی را با مساحت ۳۰ هکتار در منطقه انرژی پارس جنوبی خریداری نمود و این شرکت را در عسلویه تاسیس کرد.
طرحی این بنا را به گونه ای انجام داده اند تا از بیشترین حد انرژی تولیدی رآکتورهای سنتز و انرژی های بازیافتی ریفرمینگ برای تامین انرژی مورد نیاز نهایت استفاده را ببرند.
قراردادی برای انجام مهندسی های پایه، تفصیلی، خرید تجهیزات با شرکت های لورگی آلمان و پیدک ایران منعقد نمودند و تمامی فعالیت های مربوط به اجرای عملیات ساختمان و نصب را پیمانکاران ایرانی انجام دادند.
بر اساس قراردادی که منعقد شد پرسنل شرکت لورگی با همکاری پیدک ایران از سال ۱۳۸۰ فاز اول تولید متانول گرید را با ظرفیت سالانه ۱۶۵۰۰۰۰ هزار تن شروع نمودند و در سال ۱۳۸۵ پایان یافت.
با اتمام عملیات اجرایی در سال ۱۳۸۸ شرکت پتروشیمی زاگرس با ظرفیت ۳۳۰۰۰۰۰هزار تن در فهرست پنج شرکت بزرگ تولید کننده در دنیا قرار گرفت. این شرکت در سال ۲۰۲۰ به دلیل نقض تحریم های ایالات متحده به وسیله وزارت خزانه داری آمریکا تحریم شد.
صنعت متانول در ایران
اولین مجتمع تولید کننده متانول در ایران متعلق به پتروشیمی شیراز بوده است که با ظرفیت 84000 تنی در سال 1369 به بهره برداري رسید و در آن زمان پاسخگوي نیاز داخلی کشور به متانول بود، پس از آن پتروشیمی خارگ با ظرفیت 660 هزار تنی و پتروشیمی فن آوران با ظرفیت 1 میلیون تنی به بهره برداري رسیدند، اما نقطه عطف صنعت متانول ایران در سال1385 و 1388 با بهره برداري از دو مجتمع1.650.000 تنی پتروشیمی زاگرس بود که ظرفیت کل این شرکت را به 3/3 میلیون تن در سال رسانده و این شرکت بزرگترین تولید کننده متانول کشور و جز 5 شرکت بزرگ تولید کننده متانول در جهان است؛ پس از زاگرس پتروشیمی کاوه با ظرفیت 3/2
میلیون تنی در سال، دومین تولید کننده بزرگ متانول در کشور است.
بر اساس اطلاعات منتشره در سایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال حاضر و پس از به بهره برداري رسیدن پتروشیمی کیمیاي پارس خاورمیانه در سال 1399 و پتروشیمی سبلان در سال 1400 ظرفیت تولید متانول کشور به حدود 14 میلیون تن در سال رسیده است.
جايگاه شركت در صنعت
طبق آمار موجود منتشره توسط موسسه MMSA ،درسال ٢٠٢١ ،ظرفيت اسمي توليد متانول جهان بالغ بر ٦/١٦٠ميليون تن بوده است توليد و مصرف جهاني متانول بالغ بر ٥/١٠٦ ميليون تن و تجارت جهاني آن حدود ٥/٣٠ ميليون تن مي باشد. ظرفيت توليد متانول ايران١٢ ميليون تن است كه ٤/٧ درصد كل ظرفيت اسمي و ٣/١١درصد توليد و ٣/٣٩ درصد تجارت متانول جهان را پوشش مي دهد. شركت پتروشيمي زاگرس توانايي توليد قريب به ٥/٢٧ درصد متانول ايران و ٨/١٠ درصد تجارت جهاني متانول را دارا مي باشد و در بين شركتهاي فعال در اين صنعت دركشور در رده اول قرار دارد.
نرخ گاز خوراک مصرفی شرکتهای تولیدکننده اوره در فصل پاییز 1400
- شیراز- 81،786 ریال/مترمکعب
- کرماشا- 80،606 ریال/مترمکعب
- شپدیس- 76،741 ریال/متر مکعب
- خراسان- 62،723 ریال/مترمکعب
نرخ گاز خوراک مصرفی شرکتهای تولیدکننده متانول در فصل پاییز 1400
- شخارک- 67,274 – ریال/متر مکعب
- شفن- 66,366 – ریال/متر مکعب
- زاگرس- 60,583 – ریال/متر مکعب
پتروشیمی های زاگرس، فن آوران، خارک و شیراز تولیدگنندگان بورسی متانول هستند. علاوه بر این ، پتروشیمی های کاوه، بوشهر، مرجان، سبلان و کیمیای پارس هم تولیدکنندگان غیربورسی متانول در کشور هستند. از برنامه های سال 1400 صنعت پتروشیمی جهت بهره برداری واحدهای متانول ساز م ی توان به شرکتهای پتروشیمی آرین متانول، پتروشیمی آرتا انرژی، پتروشیمی آپادانا خلیج فار س اشاره نمود. در نمودار ذیل به ظرفیت تولید واحدهای بورسی متانول ساز اشاره شده است:
صنعت پتروشیمی جهت بهرهبرداری واحدهای متانولساز م یتوان به شرکتهای پتروشیمی آرین متانول، پتروشیمی آرتا انرژی، پتروشیمی
آپادانا خلیج فار س اشاره نمود. در نمودار ذیل به ظرفیت تولید واحدهای بورسی متانول ساز اشاره شده است:
ظرفیت اسمی واحدهای تولیدکننده متانول در بورس – تن در سال
معرفی پتروشیمی زاگرس
- نام شرکت: شرکت پتروشیمی زاگرس
- نماد بورسی: زاگرس
- سال تاسیس: 1379
- پذیرفته شدن در بورس: 1390/2/26
- بازار: بازار دوم فرابورس
- موضوع فعالیت: تولیدی بازرگانی
- گروه: محصولات شیمیایی
- محصولات و خدمات: متانول
تولید و فروش محصولات
محصولی که در این شرکت تولید می شود تنها متانول می باشد که به طور مستمر در طول سال می تواند ۳ میلیون تن را تولید نماید. شرکت پتروشیمی زاگرس با فروش این محصول در بازارهای داخلی و صادر نمودن ان به کشورهای دیگر توانسته است به سود مناسبی دست پیدا کند و سرمایه خود را افزایش دهد.
محصول صادراتی این شرکت عمدتا به صورت ترم CFR در بازارهای جهانی عرضه م یشود. قیمت فروش محصولات داخلی در بورس انرژی و بر پایه نرخ های اعلامی صنایع صنایع پایین دستی پتروشیمی تعیین می شود.
موضوع فعالیت شرکت
در تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس به موضوع فعالیت شرکت اشاره می شود که عبارت است از: احداث، راه اندازی، بهره برداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید، بازاریابی، فروش، صدور محصولات پتروشیمی و فرآورده های فرعی، مشتقات زیربط آنها و کلیه فعالیت های تولیدی، صنعتی، بازرگانی، فنی مهندسی مربوط به عملیات شرکت محصول اصلی شرکت متانول می باشد که از فروش این محصول درآمد صادراتی دارد. محصول دیگر شرکت تولید بخار می باشد.
ترکیب و اعضای هیئت مدیره
- اعضای هیئت مدیره شرکت پتروشیمی زاگرس از 4 نفر تشکیل می شود که شامل افراد زیر می شود:
- متين ديداري با مدرک دكتراي مهندسي انرژي مدیر عامل شرکت می باشد.
- آقاي شهريار جهرمي با مدرک ليسانس مهندسي شيمي مدير مجتمع شرکت می باشد.
- آقاي افشين بنايي با مدرک ليسانس حسابداري مدیر مالی شرکت می باشد.
- آقاي مهدي رنجكش با مدرک فوق ليسانس علوم اقتصادي، مدير بازرگاني شرکت است.
نام ونام خانوادگي | سمت | تحصيلات/مدارك حرفه ای | سابقه اجرايي در شركت | سوابق مهم اجرايي |
آقاي متين ديداري |
مديرعامل | دكتراي مهندسي انرژي | – |
|
آقاي شهريار جهرمي | مدير مجتمع | ليسانس مهندسي شيمي | نوزده سال |
سوابق اجرايي در صنعت پتروشيمي كشور شامل:
|
آقاي افشين بنايي | مدير مالي | ليسانس حسابداري | هشت سال |
عضو هيئت مديره در شركتهاي سرمايه گذاري، صنعتي، معدني و تجاري |
آقاي مهدي رنجكش | مدير بازرگاني | فوق ليسانس علوم اقتصادي | هشت سال |
معاون مدير بازرگاني پتروشيمي كرمانشاه |
ترکیب سهامداران زاگرس
هر شرکتی معمولا دارای سهامداران مختلفی است که شرکت پتروشیمی زاگرس هم از این حیث مستثنا نیست. سهامداران این هلدینگ تا زمان نگارش این تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس شامل شرکت های زیر می شوند:
- شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان با ۳۳.۹ درصد
- شرکت گروه پتروشیمی تابان فردا با ۱۹.۱6 درصد
- شرکت گروه صنعتی شیمی پوشینه با 18 درصد
- شرکت شركت صادرفر با 16.14 درصد
- شرکت صنعت مرواریدم با ۱.۹7 درصد
سرمایه شرکت
سرمايه شركت در بدو تاسيس مبلغ ٣ ميليون ريال(شامل تعداد ٣٠٠ سهم، به ارزش اسمي هر سهم ١٠،٠٠٠ ريال) وده كه طي چندين مرحله
به مبلغ ٢،٤٠٠،٠٠٠ ميليون ريال (شامل تعداد ٢،٤٠٠،٠٠٠،٠٠٠ سهم، به ارزش اسمي هر سهم ١،٠٠٠ ريال) افزايش يافته است.كه آخرين
مرحله آن تا زمان نگارش تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس به شرح زير است :
در نمودار زیر فرآیند تولید متانول نشان داده شده است :
برنامههای آتی شرکت پتروشیمی زاگرس
- گسترش بازارهای فروش محصولات و تنوع بخشی شیوه های فروش
- حضور در بازارهای جهانی و افزایش صادرات متانول و ورود به بازارهای کشورهای اروپایی
- شیوه های تامین مالی: وجوه ریالی و ارزی مورد نیاز از محل فروش محصولات داخلی و صادراتی و استفاده از تسهیلات ریالی تامین می گردد.
طرح های توسعه شرکت
عمده ترين پروژه در دست اجرا ، پروژه اقامتي و خدماتي بندر سيراف مربوط به اسكان كاركنان شركت در منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي بوده كه در ١,٥كيلومتري غرب بندر سيراف واقع شده است و در اين راستا تا تاريخ تهيه اين گزارش حدود ٣٦٤,٣ ميليارد ريال هزينه بعنوان هزينه هاي سرمايه اي صورت پذيرفته كه انتظار ميرود پروژه تا پايان سال ١٤٠٠ به اتمام برسد.
نقاط قوت
- کیفیت بالای محصولات
- استانداردهای بین المللی تولید و محیطی
- دسترسی به خوراک ارزان
- صادرات 90% محصولات
نقاط ضعف
- ذخایر پایان خدمت کارکنان
- قیمت گذاری خوراک مجتمع
- فروش CFR
- وابستگی بالا به صادرات
- ریسک تهدیدات فیزیکی (آتش سوزی و…)
ریسک های شرکت
ریسک نوسانات نرخ ارز
این ریسک به طور مستقیم در مبلغ درآمد فروش محصولات شرکت تاثیرگذار خواهد بود. فروش صادراتی و بین مجتمعی و همچنین خوراک با نرخ تسعیر فروش ارز صنعت پتروشیمی در سامانه نیما در تاریخ معامله ثبت می گردند. با توجه به مثبت بودن خالص دارایی های ارزی شرکت در تاریخ ترازنامه، افزایش نرخ ارز موجب تحقق سود ارز و کاهش ارز موجب تحقق زیان تسعیر ارز خواهد شد. از طرفی فروش صادراتی به صورت CFR موجب هزینه حمل دلاری به شرکت می شود که افزایش نرخ ارز باعث افزایش هزینه ریالی حمل خواهد شد.
ریسک نوسانات نرخ بهره
وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده بلکه از سال ۹۲ به بعد اقدام به تسویه وام های خود نماید و به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی زاگرس می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله زاگرس می گردد.
”]
نکات مهم در تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس
شرکت هر ساله تولید و فروش را برای 330 روز در سال در نظر میگیرد و حدود 35 روز جهت اورهال، احتمال قطعی گاز و موارد دیگر در نظر گرفته خواهد شد. بر اساس اعلام شرکت، از تاریخ 9 آذر سال جاری به علت کاهش سهم مصرف گاز مجتمع های پتروشیمی و قطعی بخشی از گاز ورودی به شرکت، واحد اول تولیدی تا اطلاع ثانوی از سرویس خارج شده که در این راستا طبق برنامه ریزی بعمل آمده، شرکت همزمان اقدام به شروع تعمیرات دورهای واحد اول تولیدی نموده است و تاکنون گاز این واحد متصل نشده است.
در تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس پیشبینی می شود نرخ ارز نیمایی در پایان سال 1400 برابر با 250 هزار ریال باشد و با فرض اینکه معادل دلاری داراییهای پولی ارزی شش ماهه ابتدای سال 1400 ( 178 میلیون دلار) تا پایان سال تغییر نکند به میزان 5،037 میلیون ریال سود ناشی از تسعیر ارز برای سال 1400 در نظر گرفته شد. برای سال 1401 هم فرض شد که در حدود 20 درصد در آمدهای ارزی شرکت ( 186 میلیون دلار) تا پایان سال تسعیر نشود و نرخ ارز پایان سال 1401 برابر با 270 هزار ریال باشد، به میزان 3،720 میلیون ریال سود ناشی از تسعیر ارز در نظر گرفته شد .
برنامه راهبردی اعلامی شرکت
بررسی مقدار فروش
مقایسه فروش ماهانه زاگرس طی سال های 1400-97
فروش پتروشیمی زاگرس
- محصول اصلی شرکت متانول می باشد که هر ساله به طور میانگین حدود ۵ درصد(مقداری) از آن را در داخل و از طریق بورس کالا به فروش می رساند و مابقی را بر اساس قیمت های جهانی به مشتریان خارجی صادر می کند.
- هم چنین در نتیجه تولید متانول بخار آب نیز تولید می گردد که بر طبق توافق فی مابین شرکت های پتروشیمی زاگرس و مبین معادل ۷۰ درصد گاز اکسیژنی که مبین برای زاگرس تامین می کند به مبین می فروشد که البته به لحاظ ارزش ریالی تنها ۱ الی ۲ درصد کل فروش زاگرس می باشد.
- در تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس می توان به این موارد اشاره کرد که، رشد درآمدی 137 درصدی نسبت به دی ماه سال قبل به ثبت رسانده و همچنین از ابتدای سال مالی تا دی ماه، 67 درصد افزایش مبلغ فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است که می تواند سود دوره مالی جدید را نسبت به سال قبل، بهبود بخشد.
- فروش ۹ ماهه سال جاری شرکت ۱5٫۰۰۰ میلیارد تومان گزارش شده، مبلغ فروش شرکت در این دوره با رشد 50 درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به حدود 15440 میلیارد تومان رسیده است.
• زاگرس در بهار و تابستان 5400 میلیارد تومان درآمد کسب کرده بود که این رقم در پاییز 18 درصد کاهش یافت و به 4550 میلیارد تومان رسید.
نکات مهم فروش در تحلیل بنیادی زاگرس
با توجه به تعیین نرخ متانول بر مبنای نرخھای جهانی و نشریات بین المللی ، لذا برآورد نرخ فروش بر اساس روند عرضه و تقاضا در بازار بین المللی صورت خواھد پذیرفت . ضمنا کرونا باعث ریزش قابل توجه قیمت های جهانی متانول شد که پیش بینی می شود در صورت بازگشت موج بعدی کرونا و همچنین افزایش محدودیت های اقتصادی، دوباره شاهد کاهش قیمت متانول صادراتی باشیم. شرکت متانول صادراتی خود را به صورت CFR می فروشد که هزینه حمل و نقل آن تا محل خریدار به عهده شرکت هست و مستقیما افزایش نرخ دلار باعث کاهش سودآوری خواهد شد. از طرفی بخش بزرگی از فروش صادراتی است که قطعا از محل تسعیر نرخ ارز سود مناسبی نصیب شرکت خواهد شد.
زاگرس نرخ گاز ۳ ماهه سوم را ۵۰۸۷ تومان در نظر گرفته است. در صورتیکه نرخ سقف ۵۰۰۰ تومان را اعمال کنیم ۲.۵ تومان به سود سه ماهه سوم اضافه میشود و سود پاییز از ۳۹۵ به ۳۹۷.۵ میرسد.
اما در صورتیکه نرخ گاز مطابق با پیشبینی سال ۱۴۰۱ ؛ ۴۰۳۷ تومان بود سود سهم در سه ماهه پاییز ۲۷۶ تومان بیشتر از مقدار فعلی بود. لذا با نرخ ۴۰۳۷ تومان سود سه ماهه پاییز ۶۷۴ تومان میرسید.
نرخ های بالای ۴۰۰۰ تومان خوراک دور از انصاف است و علاوه بر ان وضع مالیات بر صادرات متانول امری غیر کارشناسی شده است و کاملا امکان رقابت تولید کنندگان متانول کشور را با تولید کنندگان خارجی از بین میبرد.
سودآوری زاگرس در سه ماهه سوم تحت تاثیر کاهش فروش و افزایش افت 48 درصدی نسبت به فصل تابستان داشته است. سه ماهه سوم 3947 ریال و ۹ ماهه 21146 ریال محقق نموده است.
مالیات:
صد درصد درآمد مشمول مالیات ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و درآمد حاصل از صادرات غیرنفتی این شرکت بر اساس ماده 132 قانون مالیات های مستقیم تا تاریخ 21 / 09 / 1396 ( 10 سال) از مالیات معاف بود که در تاریخ 03 / 11 / 1396 مدت معافیت به 20 سال افزایش یافت؛ بعبارتی این شرکت تا مورخ 21 / 09 / 1406 مشول معافیت مالیاتی خواهد بود.
• این شرکت بر اساس عملکرد نه ماهه 5,075 میلیارد تومان سود خالص محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش 3 درصدی داشته است.
• پتروشیمی زاگرس از بهار تا پاییز روندی نزولی در سودسازی داشته و در فصل پاییز با سود خالص 947.2 میلیارد تومان به ازای هر سهم 394.7 تومان سود ساخته است.
خلاصه وضعیت مالی پتروشیمی زگرس
• درآمدهای عملیاتی 9 ماهه 1400 در مقایسه با دوره مشابه: افزایش 49 درصدی
• سود خالص 9 ماهه 1400 کاهش 3 درصدی داشته و به ازاء هر سهم 21146 ریال سود محقق کرده است.
• سود ناخالص 9 ماهه 1400 در مقایسه با دوره مشابه: افزایش 16 درصدی
• سود عملیاتی 9 ماهه 1400 در مقایسه با دوره مشابه: کاهش 8 درصدی
• حاشیه سود (زیان) عملیاتی از 50.61% به 31.19% کاهش یافته است
• حاشیه سود (زیان) خالص از 50.63% به 32.87% کاهش یافته است
تحلیل بنیادی زاگرس طبق آخرین تغییرات ثبت شده پتروشیمی زاگرس 1400:
شرکت پتروشيمي زاگرس در گزارش نه ماهه خود با رشدی ۸۶ درصدی به ازای هر سهم ۲۱,۸۲۶ ریال سود محقق کرده است.
پتروشیمی زاگرس در دوره 9 ماهه 2114 تومان سود به ازای هر سهم به دست آورد که افت 4 درصدی نسبت به دوه مشابه سال گذشته نشان می دهد.
طی فصل پاییز درآمد عملیاتی شرکت 49 درصد افزایش و بهای تمام شده سه ماهه پاییز نسبت به تابستان نیز افزایش 64 درصدی داشته و سبب افزایش حاشیه سود ناخالص شرکت طی فصل سوم شده است و از این رو سود سه ماهه پاییز ۷۱ درصد رشد نسبت به سه ماهه تابستان داشته است.
نرخ فروش متانول زاگرس در پاییز حدودا ۲۴۲ دلار بوده که در فصل بهار ۱۷۱ دلار و در تابستان ۱۹۱ دلار بوده است. از مجموع سود نه ماهه شرکت ۶,۱۸۲ ریال از محل سود حاصل از تسعير ارز بوده است
بهای تمام شده
گاز خوراک(SM3) و گاز اکسیژن(NM3) به عنوان اصلی ترین مواد اولیه شرکت به حساب می آیند که قیمت گذاری هر دو بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد.
یوتیلیتی و دستمزد غیرمستقیم نیز در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که هر دو تابع تصمیمات دولتی می باشند.
صورت مالی پتروشیمی زاگرس طی 5سال اخیر
بررسی نسبتهای مالی پتروشیمی زاگرس
در تحلیل بنیادی پتروشیمی زاگرس به بررسی صورتهای مالی و برآورد سال 1400 پرداخته شده است:
نسبت های مالی پتروشیمی زاگرس 1400-1391
نگاهی به تحلیل بنیادی زاگرس بانوجه به صورت وضعیت مالی و صورت سود و زیان
نرخ بازده دارایی (ROA)
بازده دارایی یا Return on Asset یک شاخص از چگونگی سودآوری شرکت وابسته به کل داراییهای آن شرکت میباشد. ROA یک ایده درباره مدیریت کارآمد در رابطه با استفاده از داراییها جهت تولید سود (داراییهای مولد) به ما میدهد. ROA به صورت درصد بیان میشود و بعضی اوقات به بازده سرمایهگذاری Return On Investment or ROI اشاره دارد. ROA به شما میگوید چه مقدار سود از داراییهای سرمایهگذاری شده بدست آمده است. ROA به شدت وابسته به صنعت میباشد و به این دلیل هنگامی که از ROA به عنوان مقیاسی برای مقایسه استفاده میشود بهتر است در برابر مقدار ROA های گذشته شرکت یا ROA شرکت مشابهای مقایسه صورت پذیرد.
بازدهی این نماد بر روی دارایی ها خوب ارزیابی می شود که با شیب ملایمی در حال افزایش است و نشان از مدیریت کارآمد در استفاده از دارایی ها برای تولید سود به ما می دهد.
بازده حقوق صاحبان سهام
بازدۀ حقوق صاحبان سهام (ROE) معیاری از عملکرد مالی است که با تقسیم درآمد خالص بر سهم سهامداران بدست میآید. از آنجاییکه سهم سهامداران برابر با داراییهای شرکت منهای بدهی آن است، ROE میتواند بعنوان بازدۀ دارایی خالص نیز درنظر گرفته شود. در این شرکت در طی سه سال به طور مداوم افزایش پیدا کرده که نشان دهنده عملکرد عالی و بدون استفاده از بدهی برای ساخت سود برای سهامداران است.
روند پیش دریافت ها
صعودی بودن روند پیش دریافتها نشانه عملکرد مثبت شرکت طی سال جاری می باشد.
روند حقوق صاحبان سهام
روند سود خالص
روند سود سازی شرکت طی یک سال مالی اخیر روبه رشد و فزاینده می باشد.
حاشیه سود عملیاتی
سود عملیاتی به تفاوت سود ناخالص و هزینههای عملیاتی (عمومی، اداری، توزیع، بازاریابی و فروش) اشاره دارد. نسبت سود عملیاتی به فروش همان حاشیه سود عملیاتی میباشد که در حقیقت به کنترل هزینههای عملیاتی در فرآیند سودآوری شرکت میپردازد و بیانگر این است که هرچه این نسبت بالاتر باشد میزان سودآوری شرکت و توانایی آن در کاهش هزینههای عملیاتی بیشتر است. هزینه های عمومی و ادراری و فروش (غیر مستقیم)) روبه کاهش است که در سال 99 فقط به دلیل سایر درآمدهای عملیاتی (تسعیر ارز) سودآوری شرکت افزایش داشت و احتمالا با ثبات نرخ ارز شاهد کاهش سودآوری عملیاتی این شرکت هستیم. تاکید می کنم که بخش سایر درآمدها عملیاتی به دلیل “سود ناشي از تسعير داراييهاي ارزي عملياتي” تکرار ناپذیر است که باید به این نکته برای تحلیل سودآوری شرکت در سال های آینده دقت کرد.
حاشیه سود خالص و ناخالص
حاشیه سود ناخالص پاییز و تابستان به ترتیب برابر با 29.1 و 46.6 درصد است حاشیه سود ناخالص در بهار 62% و در تابستان 47% بود اما در پاییز با افت قابل توجه به 30% رسید.
در بررسی صورت های مالی شرکتی در طی چند سال گذشته، ممکن است حاشیه سود ناخالص شرکت افزایش و یا کاهش یابد که این تغییرات ممکن است به دلایل زیر باشد:
۱- افزایش و یا کاهش قیمت محصول بر مبنای قیمت جهانی و نرخ تسعیر ارز
۲- افزایش و یا کاهش بهای تمام شده محصول (تحت تاثیر قیمت گذاری خوراک شرکت و نرخ تسعیر ارز)
حاشیه سود ناخالص نشان دهنده عملکرد مدیریت در هزینه های تولید و همچنین فروش است. به نظر می رسد به دلیل افزایش ناگهانی نرخ دلار در ایران، حاشیه سود این شرکت در سال 99 افزایش پیدا خواهد کرد. اما همان طور که در خط روند صعودی طلایی مشاهده می کنید، تخفیف قیمت فروش محصولات این شرکت به دلیل رقابت در صحنه بین المللی و همچنین تحریم ها، باعث کاهش شیب خط، رقابت پذیری و حاشیه سود شده است که پیش بینی می شود با لغو تحریم ها و افزایش قدرت چانه زنی شرکت این نسبت در میان مدت بهبود پیدا کند.
روند سرمایه در گردش Working capital
وجه نقد ناشی از عملیات (cfo)
وجه نقد آزاد fcf
زاگرسو عملکرد ۹ ماهه با سود ۲٫۱۸۳ تومانی به ازای هر سهم محقق ساخته است.
سود گزارش شده در فصل اول تا سوم سال جاری به ترتیب 982، 738 و 394 تومان به ازای هر سهم بوده است. سود هر سهم سال ۹۹ ، 2182 تومان بوده است. سود ۹ ماهه امسال کاهش 3 درصدی نسبت به مدت مشابه 99 و سود فصل پاییز کاهش 46 درصدی نسبت به فصل قبلی 1400 دارد.
این شرکت در پاییز ۱۴۰۰ با فروش 4,554.3 میلیارد تومان سود خالص 947.3 میلیارد تومانی را محقق کرد؛ با سرمایه 240.0 میلیارد تومان موفق به ساخت سود 394.7 تومانی به ازای هر سهم شده است. «زاگرس» در تابستان سود خالص 1,771.8 میلیارد تومانی را با فروش 5,416.6 میلیارد تومان شناسایی کرده بود؛ سود هر سهم 738.2 تومانی در تابستان.
تحليل بنيادي پتروشيمي زاگرس 1400
پتروشيمي زاگرس بورس امروز با قيمت پاياني 215.623 در سه شنبه مورخ 1 تير 1400 جز سهمهاي مثبت بازار به حساب بود. پيش بيني ميشود كه در صورت تفاوق ايران و امريكا در برجام، و رفع پارهاي از تحريمات نفتي كشور اين سهم توانايي اين را دارد كه به يك سقف جديد نسبت به روندهاي گذشتهاش برسد. در واقع خيلي بسته به اخبار و شرايط اقتصاد نفت كشور دارد.
قيمت سهام پتروشيمي زاگرس از سال پيش نسبت به تير ماه سال كنوني داراي يك رنج به نسبت معقولانهاي است كه ميشود گفت نسبت به مرداد ماه سال گذشته كه سهام زاگرس از يك حباب نسبتاً بزرگ رهايي پيدا كرد، زمان مناسبي است كه در صورت خبر رفع تحريمها بشود روي اين سهم سرمايهگذاري كرد.
اطلاعات نماد زاگرس | |
تعدا معاملات | 700 |
حجم معاملات | 370.743 |
ارزش معاملات | 80.04B |
تعداد سهام شركت | 2/4 B |
حجم مبنا | 465.650 |
ارزش بازار | 517.495 B |
EPS | 25.441 |
آخرين قيمت | 216.510 |
بيشترين قيمت | 217.990 |
كمترين قيمت | 213.000 |
وضعيت نماد | مجاز |
P/E | 8.48 |
دامنه نوسان مجاز | 225.329
203.869 |
در اصل زاگروس بين سهمهاي هم گروه خودش در طول زمان ريزش تاريخي خودش، كمترين حد ضرردهي را داشته است و باتوجه به نرخ رشدي كه داشته يكي از پرسودترين سهمهاي موجود در بازار است. البته اين بهبود در شرايط بازدهي باتوجه به رفع تحريمها در آينده (بعد از مزاكرات وين با ايلت متحده امريكا) بيشتر هم خواهد شد.
ذكر اين نكته نيز در تبيين قيمت سهام پتروشيمي زاگرس در آينده سهم بيان كردني است كه باتوجه به فروش جهاني محصولات پالايشگاهي در جهان و افزايش تقاضا براي خريد مواد خام پالايشگاهي نويد ديگري براي افزايش قيمت اين سهم در آينده ميدهد كه خوب است سهامداران اين سهم روندهاي جهاني و بينالمللي را هم براي تحليل بنيادين خودشان نسبت به سهام هر شركتي كه داراي بازار جهاني است، در نظر بگيرند.
همچنين در گزارش اسفندماه و سالانه اين شركت كه به طور رسمي از طريق سامانه كدال براي سهامداران و فعالين بازار ارائه شد، مجموع فروش 12 ماهه شركت مبلغ 14365 ميليارد تومان ميباشد.
علاوهبر اين مقايسه فروش فصلي در نماد زاگرس بيان ميكند كه اين شركت در سه ماهه چهارم مبلغ 3770 ميليارد تومان فروش داشته است. اين بدان معني است كه فروش شركت در زمستان نسبت با پاييز كاهش فصلي 35 درصدي داشته است.
همانطور كه درباره سهام زاگرس بيان شد اين سهم در گزارش سالانهاي كه هر شركتي موظف است در انتهاي سال از طريق سامانه كدال براي عموم فعالين بازار سرمايه، بورس و اوراق بهادار ارائه نمايد از يك سودآوري به نسبت چشمگيري برخوردار بوده است كه ميشود آن را براي آينده اين شركت بسيار اميدوارانه دانست.
زاگرس طبق گزارش سالانه و پيشينه شركت، يكي از سهامهاي بنيادين و مطرحي است كه اغلب هم از سوي بيشتر فعالان و كارشناسان بازار سرمايه براي خريداري و نگهداري در سبد سهام پيشنهاد ميشود. در يك نظر كلي با توجه به كليه مواردي كه در نوضيحات تحليل بنيادين اين شركت بيان شد، بايد گفته شود كه سهام زاگرس اين توانايي را دارد كه در شرايط محياي اقتصادي از نظر ورود به بازارهاي جهاني سودآوري چشمگيري داشته باشد و در سايل جاري هم اگر روند تگناهاي اقتصادي بتواند تا حد قابل توجهي كاهش يابد، يك مزيت رقابتي منطقهاي و جهاني براي اين سهم در بازار بوجود آيد.
در نتيجه ميتوان اينطور نتيجه گرفت كه قيمت نهايي سهم و ارزش بازاري آن در بلند مدت صعود فوقالعادهاي خواهد داشت.
البته در صورت رفع نشدن تحريمها هم اگرچه شركت به اندازه شرايط پساتحريمي سودآوري نخواهد داشت، ولي خب به هر حال به دليل وجود تورم در بازار اگر به ديد بلند مدت به سهم نگاه شود؛ و همين طور پيشينه شركت و صورتهاي مالي آن مورد بررسي دقيق و مرتب قرار بگيرد، ميتواند در بازه زماني ميان مدت و بلند مدت سود خوبي را براي سهامدارانش به ارمغان بياورد كه در بازار كنوني ميشود گفت يكي از سهمهاي خوب و پر بازدهاي كه بوده كه مورد حمايتهاي بسياري قرار گرفته است.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
این شرکت نسبت بشرکتهای دیگر خیلی عقب افتاده از انجا که قیمت سهم بالا وبرای خریداران سنگین شده در طول سال حجم معامعلات بسیار پایئن بوده وبرای کل مجموعه ضرر بهمرا اورده دلیل مخالفت حقوقی برای افزایش انحصار تشخیص داده میشود حال انکه نمی توان شرکتها را بانحصار دراورد بالای 10 سال میشود هیچ اتفاق دراین شرکت رخ نداده امیدواری سهامداران حرکتی نسبت به بالا بردن ارزش سهم است که این مهم دردست مدیران وحقوقیها خواهد بود
برای سال 400 اگر افزایش سرمایه ندهد قیمت سهم سنگین شده وبرای معامعلات جذاب نخواهد بود با توجه بارزش سهم وسود انباشت بالا وهمچنین دارایی که در طول یکسال دوبرابر هم بیشتر رشد داشته وبرای گردش معلمعلات بحتم باید افزایش سرمایه دهد این شرکت میتواند از تجدید وانباشت بالای 50 سهم بهر سهم اضافه کند ولی گزینه حداقلی 20 سهم میتواند ضمن جذب پولهای سرگردان وسود رساندن بجامع بازار بورس را رونقی جدید برساند امید استمالکان شرکت با دید کلان بشرکت بنگرند واز شرکت وسهامداران حقیقی وخرد حمایت نمایند