تحلیل بنیادی پتروشیمی جم
در تحلیل بنیادی پتروشیمی جم به بررسی معرفی و تاریخچه، ریسک ها، بررسی گزارش ها و عملکرد و ارزش هر سهم شرکت خواهیم پرداخت.
معرفی صنعت پتروشیمی
صنعت پتروشیمی پس از نفت بالاترین سهم از تجارت دنیا را به خود اختصاص داده است. شرکتهای پتروشیمی اساس فرآورده تولیدی به صورت زیر دسته بندی می شوند:
- دسته اول: تولید کنندگان محصولات الفینی که شامل الفین، پروپیلن و بوتادین می شود. اتیلن و پروپیلن از اصلی ترین مواد اولیه برای تولید مواد شیمیایی صنعتی و پالستیک می باشند. بوتادین عمدتا برای ساخت کائوچوی مصنوعی کاربرد دارد.
- دسته دوم: تولیدکنندگان محصولات آروماتیک شامل بنزن، تولوئن، و زایلن ها. بنزن یک ماده خام برای رنگ و شوینده های مصنوعی است. از زایلن نیز برای تولید الیافت مصنوعی و ساخت پالستیک استفاده می شود.
- دسته سوم: تولیدکنندگانی که از گاز طبیعی برای تولید محصولاتی نظیر آمونیاک و متانول استفاده می کنند. از آمونیاک برای تولید اوره استفاده می شود.
تاریخچه شرکت پتروشیمی جم
شرکت پتروشیمی جم یکی از شرکتهای بزرگ پتروشیمی در ایران است.این شرکت در سال ۱۳۷۸ به منظور تولید الفین و پلی اتلینهای سبک خطی و سنگین ایجاد شد.
در بین هفت ماده ی پایه صنعت پتروشیمی که شامل الفینهای سبک، بنزن، تولوئن، زایلن و متانول میباشند،الفینهای سبک بیش از ۶۰ درصد سهم تولید از این هفت ماده پایه پتروشیمی را در کل دنیا به خود اختصاص دادهاند.
این ماده یکی از با ارزشترین مواد پتروشیمی است که بر اساس پیشبینی صورت گرفته بین سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ چیزی حدود ۷ برابر مصرف آن در دنیا افزایش پیدا کرده است.
شرکت پتروشیمی جم اکنون به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان الفین در جهان و یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات پلیمری ایران محسوب می شود.
ایران به دلیل نفت خیز بودن قیمت این محصول در ایران نسبت به سایر کشورها ارزانتر است. پتروشیمی جم درگروه محصولات پلی اتیلن سنگین، این شرکت رتبه نخست صادرات را از آن خود نموده است.
شرکت پتروشیمی جم به اختصار JPC نام دارد در سال ۱۳۷۹ راه اندازی شد.
این شرکت از جمله طرح های توسعه ای است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران آن را در منطقه ویژه پتروشیمی پارس در عسلویه راه اندازی نموده است. این شرکت از واحدهای مختلفی تشکیل شده که از جمله آن می توان به واحد الفین، واحد بوتادین، واحد پلی اتیلن سنگین، واحد پلی اتیلن خطی و … اشاره نمود.
این شرکت در زمینی با مساحت ۷۷ هکتار راه اندازی شده است که ۴۱ هکتار از آن از طریق خشک شدن دریا به دست آمده است.
از نظر جغرافیایی پتروشیمی جم در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس احداث شده که این منطقه به طور اختصاصی برای انجام فعالیت های اقتصادی حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در نظر گرفته شده است.
این شرکت در راستای رسیدن به اهداف خود و توسعه فعالیت های شرکت فعالیت خود را در بورس نیز آغاز نمود و نام آن در لیست شرکت های بورسی ثبت گردید.
شرکت پتروشیمی جم یکی از شرکت های فعال در بازار بورس و اوراق بهادار تهران است که با نماد “جم” مشغول به فعالیت می باشد و سهام های خود را عرضه می کند.
این شرکت یکی از بزرگ ترین واحدهای تولید الفین در جهان محسوب می شود و پیشرفت چشمگیری دارد. از این رو سهام های آن بسیار ارزشمند هستند. اگر می خواهید با پتروشیمی جم بیشتر آشنا شوید تا پایان با ما همراه باشید.
معرفی نماد جم
شرکت پتروشیمی جم ازمهم ترین شرکت های فعال در ایران محسوب می شود که در زمینه های مختلفی فعالیت دارد.
از جمله حوزه های فعالیت این شرکت می توان به احداث، راه اندازی و کارخانجات صنعتی با هدف تولید، بازاریابی و فروش محصولات پتروشیمی، صادرات و ذخیره و همچنین تبدیل همه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی و فرآورده های فرعی و انجام تمامی فعالیت های صنعتی و بازرگانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم و ..اشاره نمود.
معرفی مختصر شرکت
نام شرکت :پتروشیمی جم
نماد: جم
سهامدار عمده شرکت: صندوق بازنشستگی کشوری
سال تاسیس: 1379
سرمایه (م ر ): 13800000
سال بهره برداری: 1379
ارزش بازار (م ر ): 811.212.111
سال مالی: اسفندماه
حجم مبنا: 141.964
پذیرش در بورس: 1391
موضوع فعالیت: احداث، راهاندازی و بهرهبرداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید، بازاریابی، فروش صدور محصولات پتروشیمی، ذخیره و صادرات و تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی و فرآوردههای فرعی و مشتقات ذیربط آنها و انجام کلیه فعالیتهای تولیدی، صنعتی بازرگانی، فنی و مهندسی که به طور مستقیم و یا غیرمستقیم مربوط به عملیات مذکور میباشد
مدیر عامل: محمدرضا سعيدي
نشانی : استان بوشهر -عسلویه-منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی پتروشیمی جم
شماره تلفن : 021-88654545
نمابر: 02188771426
نشانی دفتر : تهران خیابان ولیعصر خیابان نظامی گنجوی روبروی شهرداری منطقه 6 – پتروشیمی جم پلاک 27
نشانی امور سهام : تهران خیابان ولیعصر خیابان نظامی گنجوی روبروی شهرداری منطقه 6 – پتروشیمی جم پلاک 27
وب سایت: http://www.jpcomplex.ir
ایمیل : info@jpcomplex.com
سایر اطلاعات را از سایت https://stpc.ir/ مطالعه نمایید.
خوراک شرکت
پتروشیمی جم عمدتا مواد اولیه مصرفی مورد نیاز خود را از شرکتهای پتروشیمی نوری و پارس بر مبنای %5-FOB خلیج فارس و خرید اتان از مجتمع گازی پارس جنوبی بر اساس نرخهای اعلامی معاونت برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت بر پایه نرخهای ارز تعیین شده از سوی مراجع قانونی تهیه میکند
ترکیب و اعضا هیئت مدیره
بر اساس آخرین تغییرات انجام شده اعضای هیئت مدیره شرکت پتروشیمی جم به شرح زیر می باشد.
- رضا اميري نماینده شرکت صبا انرژي جهان گستر به عنوان رئیس هیئت مدیره
- عبدالرحيم قنبريان نماینده شرکت ارزش آفرينان تجارت صبا به عنوان نایب رئیس هیئت مدیره
- مهدي حکاک نماینده سرمايه گذاري نفت و گاز و پتروشيمي تامين به عنوان عضو هیئت مدیره
- حسن عباس زاده نماینده شرکت سرمايه گذاري استان خراسان شمالي به عنوان عضو هیئت مدیره
- محمدسجاد سياهکارزاده نماینده شرکت کاوشگران بازار سرمايه به عنوان عضو هیئت مدیره
سهامداران شرکت پتروشیمی جم
تغییرات سرمایه شرکت:
اولین افزایش سرمایه پتروشیمی جم در مردادماه ۸۳ ثبت شد. سرمایه شرکت در بدو تأسیس مبلغ 120میلیون ریال (شامل تعداد120.000سهم به ارزش به اسمی 1000 ریال) بوده که طی چند مرحله به شرح زیر به مبلغ 13,800,000 میلیارد ریال (شامل 13800 میلیون سهم به ارزش اسمی هر سهم 1000ریال) در پایان سال منتهی به 1398/04/01 افزایش یافته است.
تاریخ ثبت | سرمایه بعد از افزایش سرمایه | درصد | محل افزایش سرمایه |
1382/10/11 | 1,200 | از محل مطالبات | |
1384/07/03 | 4,000,000 | 333233.33 | از محل مطالبات و آورده نقدی |
1385/02/23 | 4,800,000 | 20 | از محل مطالبات |
1393/04/30 | 9,600,000 | 100 | از محل مطالبات و آورده نقدی |
1397/09/23 | 13,800,000 | 43.75 | از محل مطالبات و آورده نقدی |
۱۳۹۹/۱۱/۱۴ | 18,000,000 | 30.434783 | از محل مطالبات و آورده نقدی |
ريسك های بررسی شده در تحلیل بنیادی پتروشیمی جم
ريسك بازار:
فعاليت هاي شركت در وهله اول آن را در معرض ريسك هاي مالي تغييرات در نرخ هاي مبادله ارزي قرار مي دهد.
ريسك نوسانات نرخ ارز:
عليرغم آنكه بخش عمده مواد اوليه مصرفي شركت از تامينكنندگان داخلي و بين مجتمعي تامين ميشود، اما با توجه به وابستگي قيمت تمام شده اين مواد مصرفي با نرخهاي جهاني و نرخ ارز، نوسانات نرخ ارز تغييرات بهاي تمام شده شركت را به همراه خواهد داشت. در ضمن با توجه به فروش صادراتي محصولات و نيز وابستگي قيمت تمام شده فروش داخلي محصولات با نرخهاي جهاني، نوسانات نرخ ارز در ميزان درآمدهاي عملياتي شركت تاثيرگذار است.
ريسك نوسانات نرخ بهره:
تغييرات نرخ بهره با توجه به تأثيري كه در هزينه تامين مالي از يك سو و سود سرمايه گذاري ها از سوي ديگر دارد ميتواند سود خالص شركت را متأثر سازد.
ريسك قانوني:
تغيير در قوانين و مقررات داخلي و بين المللي ميتواند شركت را در زمينه فروش محصولات و يا تأمين منابع اوليه، قطعات و لجستيك با ريسك مواجه ساخته و شركت را با كاهش درآمد، افزايش هزينه و نهايتاً كاهش سود مواجه سازد.
ريسك تغييرات قيمت نهادههاي توليد:
ريسكهاي مرتبط با نهاده هاي توليد شامل مواد اوليه، دستمزد و سربار شركت را مي تواند با ريسك مواجه سازد. مواردي از قبيل افزايش قانوني دستمزد نيروي كار پرسنل و نيز افزايش قيمت حاملهاي انرژي و مبالغ قراردادهاي پيمانكاري مورد استفاده شركت را مي توان در زمره ريسك تغييرات قيمت نهادهاي توليد برشمرد.
ريسك تجاری:
ريسك تجاري به واقع ريسك مرتبط با ماهيت كسب و كار است. عواملي از قبيل عرضه محصولات مشابه جديد و يا عملكرد موفق تر رقبا در خصوص فروش محصولات مشترك ميتواند باعث كاهش فروش محصولات شركت گردد.
ريسك نقدينگی:
شركت ريسك نقدينگي را از طريق نگهداري اندوخته كافي و تسهيلات بانكي، از طريق نظارت مستمر بر جريانهاي نقدي پيش بيني شده و واقعي و از طريق تطبيق مقاطع سررسيد دارايي ها و بدهي هاي مالي، مديريت ميكند.
ريسك اعتباري:
شركت سياستي مبني برمعامله تنها با طرف هاي قرارداد معتبر و اخذ وثيقه كافي، در موارد مقتضي، را اتخاذ كرده است، تا ريسك اعتباري ناشي از ناتواني در ايفاي تعهدات توسط مشتريان را كاهش دهد. شركت تنها با شركتهايي معامله ميكند كه رتبه اعتباري بالايي داشته باشد.
بخش عمدهاي از فروشهاي داخلي توسط كارگزاري بورس كالا به فروش ميرسد كه تضامين لازم جهت وصول ارزش محصول فروش رفته توسط كارگزار فروش اخذ ميگردد.
تولید و فروش شرکت
شرکت پتروشیمی جم محصولات متنوعی را تولید می کند که بخش قابل توجهی از آن را به کشورهای همسایه صادر می نمایند. از جمله مهم ترین محصولات این شرکت می توان به اتیلن، پروپیلن، پلی اتیلن سنگین، پلی اتیلن سبک، نفت کوره، بنزین پیرولیز،بوتادین، بوتن ۱ و … اشاره نمود
ترکیب فروش شرکت
بر اساس گزارش صورتهای مالی شرکت در 12 ماه ابتدای سال 1400 ، 73 درصد محصولات شرکت به صورت داخلی و 26 درصد آن به صورت صادراتی به فروش رسیده است.
فروش شرکت در سه ماهه ابتدایی سال 1401، حدود 31 درصد صادراتی و 68 درصد داخلی بوده است.
روند فروش پتروشیمی جم
قیمت فروش داخلی محصولات بین مجتمعی بر اساس نرخ FOB خلیج فارس با کسر 5 %تخفیف و محصولات پلیمری بر اساس قیمت فروش در بورس کالا و فروش محصوالت صادراتی به صورت CFR بر اساس استخراج میانگین قیمت محصولات از نشریه بین المللی ICIS تعیین می گردد. از بین محصولات شرکت پلی اتیلن سنگین و پلی اتیلن سبک در بورس کالا به فروش می رسند.
فروش خرداد ۱۴۰۱ در مقایسه با ماه گذشته۲.۲۴ درصد کاهش یافته است و در مقایسه با خرداد ۱۴۰۰ معادل ۳۶.۳۷ درصد رشد داشته است. نسبت به اردیبهشت رشد 15 درصدی و نسبت به میانگین فروش ماهانه زمستان دارد.
مطابق با فروش خرداد، مجموع فروش 3 ماهه نخست شرکت در سال جاری 105868 میلیارد ریال فروش داشت ومدت مشابه 87545 میلیارد ریال بود ..مجموع فروش 3 ماهه ابتدایی سال 1401 شرکت نسبت به مشابه سال گذشته ۲۴.۰۱ درصد افزایش است.
فروش شرکت پتروشیمی جم در اسفند ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه گذشته کاهش ۵.۷۷ درصدی و در مقایسه با اسفند ۱۳۹۹ کاهش ۲۲.۵۹درصدی داشته است.
فروش ۱۲ ماهه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد ۳۰.۹۹ درصدی همراه بوده است.
این شرکت در زمستان ۱۴۰۰ با فروش 15865 میلیارد تومان سود خالص 3,437.7 میلیارد تومانی را محقق کرد مجموع فروش 12 ماهه شرکت مبلغ 35920 میلیارد تومان و مجموع فروش 3 ماهه 1401 )درآمد بهار( شرکت 810586 میلیارد تومان رسیده است.
- فروش شرکت در بهار 1401 نسبت به زمستان 1400 رشد فصلی 3 درصدی را داشته است.
- فروش ۳ ماهه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد21 درصدی همراه شده است.
فروش ۱۲ ماهه سال 1400 در مقایسه با مدت مشابه سال 1399 رشد ۳۰.۹۹ درصدی داشته است.
درآمد عملیاتی
اتیلن، پروپیلن، پلی اتیلن سبک و سنگین اصلی ترین محصولات پتروشیمی جم هستند. که به دلیل داشتن همبستگی بالا با نرخ نفت با افزایش قیمت نفت روندی افزایشی در قیمت را پیش گرفتهاند که باعث رشد قابل توجه در درآمد های عملیاتی جم شده است. بنابراین با توجه به افزایش نرخ نفت در هفته های اخیر و همچنین پیش بینی ادامه دار بودن روند صعودی نفت به نظر می رسد نرخ فروش محصولات جم و مبلغ کل درآمدهای جم نیز در آینده از این موضوع متاثر گردد.
اتیلن محصول اصلی پتروشیمی جم است که فروش آن در بازار داخل کشور صورت میگیرد.
بررسی صورت وضعیت مالی و صورت جریان وجه نقد پتروشیمی جم
بازده حقوق صاحبین سهامROE
روند بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی شرکت مثبت و صعودی می باشد.
خلاصه صورت سود و زیان پتروشیمی جم:
باتوجه به مفروضات و پیش بینی های انجام شده، eps پتروشیمی جم در سال 1400 (697 تومان) محقق شده است. جم با p/e تحلیلی 9 نسبت به گروهش p/e بالایی دارد ولی نسبت p/s آن (0.24) مناسب است.
میزان سود انباشته شرکت نشان از افق آتی مناسب و رشد آرام و ممتد سهم در طول بازه بلندمدت دارد. بنابراین حفظ این روند صعودی میتواند نشانهای از ارزنده بودن سهم «جم» در آینده نیز باشد که باید مدنظر سهامداران بنیادی و سرمایهگذاران بلندمدت در گروه صنایع پتروشیمی قرار گیرد.
خلاصه بهای تمام شده پتروشیمی جم:
حدود 79 درصد بهای تمام شده را مواد اولیه تشکیل میدهد که گاز اتان و برش سبک بیشترین مواد اولیه را شامل میشوند. در ادامه به بررسی قیمتگذاری گاز اتان پرداخته میشود.
بالغ بر 85 %بهای تمام شده مربوط به مواد مستقیم مصرفی بوده است. خوراک مایع دریافتی از شرکت پتروشیمی نوری در سال 1400 علیرغم کاهش 20 درصدی در میزان تناژ دریافتی، اما هزینه ی آن نسبت به سال قبل 55 درصد رشد داشته است. توجه به این نکتهضروری است که سهم 56 درصدی خوراک مایع در مواد مستقیم، ضمن افزایش هزینه های عملیاتی باعث غیر اقتصادی شدن تولید پروپیلن، بنزین پیرولیز و نفت کوره گردیده است.
افزایش 59 درصدی هزینه بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی در سال 1400 که عمدتا ناشی از افزایش نرخ مواد مستقیم و یوتیلیتی در حالیکه رشد درآمد عملیاتی شرکت 36 درصد بوده است.
حاشیه سود خالص و ناخالصMargin:
حاشیه سود ناخالص زمستان و پاییز محقق شده به ترتیب برابر با 9.4 و 21.4 درصد است .
حاشیه سود عملیاتی Ebit:
روند سود به ازای هر سهم (ریال)
همانطور که از نمودار فوق مشخص است، روند سود سازی سهم روبه افزایش است. درنتیجه پیش بینی می شود که عملکرد شرکت در 3 ماهه چهارم نیز مثبت باشد.
جم به دلیل وضعیت عملیاتی مناسب و بهبود وجوه نقد در اختیار آن در سالهای اخیر، تقسیم سود مناسبی داشته است. سود خالص و سود تقسیمی هر سهم جم در 5 سال گذشته به صورت زیر بوده است.
بررسی صورت جریان وجوه نقد پتروشیمی جم:
وجه نقد ناشی از عملیات (cfo):
سرمایه در گردش مثبت است و وجه نقد ناشی از عملیات نشان میدهد که مشکل دریافت نقدینگی شرکت در حال برطرف شدن است.
بررسی نسبت های مالی
P/E Forward شرکت در محدوده 6 تا 7 واحد قرار دارد که با در نظر گرفتن درصد مناسب تقسیم سود شرکت می تواند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری بلندمدت باشد.
سلب مسئوليت
مطالب ارائهشده دراین تحلیل صرفاً نظر شخصی میباشدکه براساس دادهها و شرایط موجود دربازار تنظیم شده, لذامسئولیت تصمیمگیری و انجام هرگونه معامله براساس اطلاعات فوق برعهده خود معاملهگران بوده و این مجموعه هرگونه مسئولیتی نسبت به سود یا زیان احتمالی کاربران را ازخود سلب مینماید .
در فروش سهام پتروشیمی جم و یا هر سهم دیگری این نکته را همیشه در نظر داشته باشید که از عجله کردن باید بپرهیزید و با هیجانات بازار همراه نشوید و همیشه از استراتژی خودتان پیروی کنید تا ریسک سرمایه گذاریتان کم تر شود.
اطلاعات سایر سهم های پتروشیمی مانند پتروشیمی زاگرس و پتروشیمی تندگویان را می توانید مطالعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید