گزارش بنیادی شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی)

ایران به عنوان کشوری غنی در منابع معدنی شناخته میشود هرچند که در تکنولوژی استخراج چندان پیشرفته عمل نکردهایم و در این میان مس هم از منابع بزرگ ایران به شمار میآید. منطقه سرچشمه یکی از بزرگترین رگههای مس جهان را داراست
بررسی اجمالی شرکت ملی صنایع مس ایران
شرکت ملی صنایع مس ایران به صورت عمده در زمینه تولید کاتد مسی فعالیت مینماید. از وظایف این شرکت، استخراج و بهره برداری از معادن مس، تولید محصولات پر عیار سنگ معدن و محصولات مسی نظیر کاتد، اسلب، بیلت میباشد. معادن مس سرچشمه و میدوک در کرمان و معدن مس سونگون در آذریایجان شرقی از مهمترین معادن مس جهان به شمار میرود.
شرکت ملی صنایع مس ایران با نماد فملی، از شرکت های عرضه شده در بازار اول بورس ایران است. اکتشافات، استخراج معادن، بهره برداری از معادن مس ایران بر عهده شرکت ملی صنایع مس ایران است که سهامی عام شده است و از جمله شرکت های مشمول عرضه در صندوق واسطه گری مالی سوم یا نماد دارا سوم بوده که احتمالا در پاییز ۹۹ عرضه خواهد شد و خرید صندوق نیز مثل خرید صندوق دارا یکم، نیازی به کد بورس و کد معاملات آنلاین ندارد.
فملی ، یکی از ۴ سهمی است که در صندوق پذیره نویسی ETF سوم عرضه می شود و در کنار خودرو، فولاد و نماد خساپا قرار میگیرد. فملی به دلیل اینکه در آزاد سازی سهام دولت در صندوق پذیره نویسی جدید قرار دارد، مورد توجه به سهامداران قرار گرفته است. در این گزارش، نگاهی داریم به تکنیکال و بنیادی و تابلو خوانی فملی. با ما همراه باشید.
اطلاعات شرکت
نماد: فملی
نام شرکت: ملی صنایع مس ایران
مدیر عامل: اردشیر سعد محمدی
فکس: ۸۸۷۲۹۰۱۴-۰۲۱
آدرس: مجتمع مس سرچشمه و مجتمع مس میدوک در استان کرمان و مجتمع مس سونگون در تبریز شهرستان ورزقان واقع شده اند.
آدرس وبسایت www.nicico.com:
ایمیل: office@nicico.com
موضوع فعالیت: اکتشافات، استخراج و بهره برداری از معادن مس ایران
سال مالی: ۱۲/۳۰
سرمایه ثبت شده (میلیارد تومان): ۱۰,۱۴۰
ظرفیت اسمی سالانه تولید کاتد مسی (تن): ۴۵۲,۵۰۰
تاریخچه شرکت ملی مس ایران:
در ۱۲ تیر ماه ۱۳۵۱، شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان، تشکیل و در سال ۱۳۵۵ به شرکت ملی صنایع مس ایران که در برگیرنده کلیه فعالیتهای معادن مس کشور است تغییر نام داد. از وظایف این شرکت، استخراج و بهره برداری از معادن مس، تولید محصولات پر عیار سنگ معدن و محصولات مسی نظیر کاتد، اسلب، بیلت و مفتول هشت میلیمتری میباشد. معادن مس سرچشمه و میدوک در کرمان و معدن مس سونگون در آذریایجان شرقی از مهمترین معادن مس کشور به شمار میرود.
در سال ۲۰۱۹ ایران با تولید ۲۶۷ هزارتن مس پالایش شده به رتبه نوزدهم در دنیا خواهد رسید. همچین در منطقه آسیا طی سال ۲۰۱۹، ایران رتبه ششم تولید مس پالایش شده را دارا بوده بطوریکه سهم تولید مس ایران از این منطقه در این سال ۱٫۹ درصد خواهد شد.
در حال حاضر فعالیت اصلی شرکت، شامل موارد زیر است:
- اکتشاف مواد معدنی و استخراج سنگ سولفوری و اکسیدی مس
- تولید کنسانتره مس و کنسانتره مولیبدن
- تولید آند مسی و کاتد مسی، بیلت، اسلب و اکسید مولیبدن
- پروژه های توسعه زیربنایی شرکت شامل توسعه معادن، اصلاح کارخانجات تغلیظ، طرح جامع آب، طرح جامع برق، احداث نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی برق سمنگان در کرمان و انجام کارهای زیربنایی در منطقه شامل احداث جاده و تعویض جاده های ارتباطی در کرمان و آذربایجان
موضوع فعالیت:
موضوع فعالیت شرکت طبق ماده ۲ اساسنامه ” اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از معادن مس ایران، تولید، توزیع و فروش محصولات پرعیار شده سنگ مس و فلز مس، توزیع و فروش محصولات اعم از داخلی و خارجی، مشارکت و جلب مشارکت در طرحهای سرمایه گذاری مربوط به صنایع مس و انجام کلیه عملیات و معاملات مالی، تجاری، صنعتی، معدنی و خدماتی که بطور مستقیم یا غیرمستقیم به تمام یا هریک از موضوعات مشروحه فوق اعم از داخلی یا خارجی مربوط باشد” است.
مجتمع مس سرچشمه:
مجتمع مس سرچشمه در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غرب کرمان و ۵۰ کیلومتری جنوب رفسنجان قرار دارد. ارتفاع این ناحیه از سطح دریا به طور متوسط ۲۶۰۰ متر و بلندترین نقطه آن ۳۰۰۰ متر است. این معدن یکی از بزرگترین معادن روباز جهان به شمار میرود و ذخیره زمین شناسی آن، بالغ بر ۱۲۲۴ میلیون تن سنگ سولفوری با عیار متوسط ۶۹/۰ درصد براورد شده است. خط تولید این حوزه شامل معدن و کارخانههای تغلیظ، مولیبدن، ذوب، پالایشگاه و لیچینگ است.
کارخانه ذوب مس خاتون آباد :
این کارخانه در ۲۰ کیلومتری مجتمع مس سرچشمه و ۳۰ کیلومتری شهربابک، واقع شده و خط تولید این حوزه شامل کارخانههای ذوب و پالایشگاه است.
مجتمع مس میدوک :
مجتمع مس میدوک در فاصله ۴۲ کیلومتری شمال شرق شهربابک و ۱۳۲ کیلومتری معدن مس سرچشمه در استان کرمان واقع شده و خط تولید این مجتمع شامل معدن و کارخانههای تغلیظ و لیچینگ است.
مجتمع مس سونگون:
این مجتمع در استان آذربایجان شرقی در ۱۳۰ کیلومتری شمال تبریز و ۳۰ کیلومتری شهرستان ورزقان در یک ناحیه کوهستانی واقع شده است. در حال حاضر خط تولید این مجتمع شامل معدن و کارخانههای تلغیظ و مولیبدن است.
اطلاعات کلی شرکت
مقایسه شرکت در صنعت:
شرکت ملی صنایع مس ایران در داخل کشور تقریبا بی رقیب است. در سال ۲۰۱۹ کشور ایران با تولید ۲۶۱ هزار تن کاتد رتبه بیستم تولید مس پالایش شده در دنیا را دارا بوده، به طوری که سهم تولید مس ایران در دنیا در این سال ۱.۱ درصد بوده است. همچنین در منطقه آسیا طی سال ۲۰۱۹، ایران رتبه هفتم تولید مس پالایش شده را دارا بوده، به طوری که سهم تولید مس ایران از این منطقه در این سال ۱.۹ درصد بوده است.
در سال ۲۰۱۹ کشور ایران با مصرف ۱۶۰ هزار تن رتبه بیست و چهارم مصرف مس پالایش شده در دنیا را دارا بوده، به طوری که سهم مصرف مس ایران در دنیا در این سال ۰.۷ درصد بوده است.
مجموع فروش (داخلی و صادرات) شرکت در سال ۱۳۹۸ معادل ۲۲۴,۰۱۶ میلیارد ریال بوده است. شرکت در سال ۹۸ حدود ۵۴ درصد سهم بازار کاتد داخلی و در مجموع ۵۰ درصد سهم بازار داخل را در اختیار داشته است.
محصولات شرکت:
همانطور که در نمودار هم مشخص است، کاتد و کنسانتره مس بیشترین سهم در فروش شرکت را دارند
تولیدات:
عمده محصولات صادراتی شرکت عبارتند از کسنتانتره مس، کنستانتره فلزات گرانبها (لجن آندی) و اکسید مولیبدن که فروش آن ها از طریق مزایده ویا مذاکره با خریداران خارجی انجام میشود. فروش داخلی محصولات عمدتا کاتد مس، مفتول مسی، کنستانتره فلزات گرانبها، سولفور مولیبدن، اسید سولفوریک و انواع محصولات جانبی عمدتا از طریق بورس کالا انجام میشود.
در جداول زیر سهم تولید مس تصفیه شده نواحی مختلف دنیا، سه کشور برتر دنیا و سه کشور برتر منطقه آسیا طی سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۴ آمده است.
در سال ۲۰۱۹ کشورهای چین، شیلی و ژاپن هر یک بترتیب با سهم ۳۹٫۷، ۹/۹ و ۶٫۸ درصد از تولیدات مس تصفیه شده، رتبه های اول تا سوم جهان را به خود اختصاص داده اند.
در آسیا با افزایش ۳درصدی تولید این قاره نسبت به سال گذشته، کشورهای چین، ژاپن و کره جنوبی با سهم ۶۷٫۸ ، ۱۱٫۷ و ۴٫۹ درصد به ترتیب جایگاه اول تا سوم این منطقه از جهان را کسب نمودند . این قاره در سال ۲۰۱۹ حدود ۴/۵۸ درصد از تولیدات مس تصفیه شده دنیا را در اختیار داشته است.
جایگاه ایران در تولید مس در سال ۲۰۱۹
در سال ۲۰۱۹ کشور ایران با تولید ۲۶۱ هزارتن کاتد رتبه بیستم تولید مس پالایش شده در دنیا را دارا بوده به طوریکه سهم تولید مس ایران در دنیا در این سال ۳/۳ درصد بوده است. همچنین در منطقه آسیا طی سال ۲۳۳۱، ایران رتبه هفتم تولید مس پالایش شده را دارا بوده بطوریکه سهم تولید مس ایران از این منطقه در این سال ۹/۱ درصد بوده است.
مهمترین ریسکهای شرکت:
- ریسک نقل و انتقال وجوه:
عدم امکان استفاده از نظام بانکی بین المللی برای نقل و انتقال پول و به طور کلی روابط بین المللی به علت وجود تحریم ها که به منظور پوشش ریسک انجام عملیات نقل و انتقال مالی ناشی از صادرات، تصمیم ایجاد شرکتهای تراستی بین المللی و یا انجام عملیات فروش به صورت قراردادهای کارگزاری ( از طریق شرکتهای غیر ایرانی) اتخاذ شده است.
- ریسک وضع قوانین موثر بر دآمد ها و هز ینه های شرکت:
- تعابیر نادرست حاکم بر برخی فعالیتها نظیر خام فروشی و برخی حاشیه سازی های مترتب بر آن و هم چنین
تخصیص تعرفه.
- ریسک کاهش قیمت های جاری:
کاهش قیمتهای جهانی فلزات علی الخصوص مس که از جمله عوامل غیرقابل کنترل بیرونی می باشد که شرکت مس دخل و تصرفی در آن ندارد.
- ریسک مرتبط با واردات مواد و قطعات :
مشکلات مربوط به واردات نظیر هزینه بر بودن،کند بودن و بوروکراسی سنگین حاکم بر فرآیند که بازنگری دستگاههای متولی را می طلبد.
سرمایه و ترکیب سهامداران:
روند تغییرات سرمایه شرکت از ابتدای پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران تاکنون
اعضای هیأت مدیره شرکت:
اعضای هیأت مدیره شرکت به شرح جدول زیر می باشد.
آمار تولید و فروش به تفکیک محصولات در شرکت:
با توجه به رشد قیمت ارز نیما به طور خزنده در سال ۹۸ و همچنین ادامه این روند در سال ۹۹ تاثیر افزایش نرخ ارز بیشتر از قیمت های جهانی برآور میشود که محرک افزایش سودسازی در فملی خواهد بود
عمده محصولات صادراتی شرکت کاتد مس، کنسانتره مس، کنسانتره فلزات گرانبها و اکسید مولبیدن است که فروش آنها از طریق مزایده یا مذاکره با خریداران خارجی انجام میشود.
فروش داخلی محصولات عمدتا کاتد مس، مفتول مسی، کنسانتره فلزات گرانبها (لجن آندی)، سولفور مولبیدن و انواع محصولات جانبی نیز در بازار ایران از طریق بورس کالا انجام میشود و شرکتها میتوانند مطابق مقررات و مکانیزم بورس نسبت به خرید محصولات اقدام نمایند..
فروش صادراتی کاتد با پریمیوم میباشد و لی قیمت فروش داخلی کاتد در بورس کالا، تابع دستورات ستاد تنظیم بازار بوده که جهت حمایت از مصرف کنندگان داخلی به صورت LME FLAT (پریمیوم صفر) میباشد .
بدیهی است که قیمت فروش صادراتی عموما بیشتر از فروش داخلی گردد.
فروش شرکت کاتد محور است اما باتوجه به بازار و چگونگی عرضه و قدرت چانهزنی در جهت فروش بهتر مقداری کنسانتره را به فروش میرساند.
فروش کاتد به تنهایی یک قیمت دارد و فروش کاتد در کنار کنسانتره قیمت بالاتری خواهد داشت که همان پریمیوم و قدرت چانهزنی است که در مذاکرات بسیار کمک میکند.
نمودار زیر وضعیت مقدار فروش محصولات اصلی شرکت را نشان میدهد.
مقدار فروش کنستانتره مس به تدریج کاسته شده و مقدار فروش کاتد مسی به تدریج افزایش یافته است. افزایش ظرفیت تولید و فروش کاتد درسال ۱۳۹۷ به علت راه اندازی کوره جدید در مجتمع مس سرچشمه بوده است.
فملی بعد از شوک مقداری فروش در سال ۹۷ به دلیل از سرگیری تحریمها از مرداد ماه همان سال، فروش و قراردادهای صادراتی شرکت در نیمه دوم سال ۱۳۹۷ ، چند ماهی را با کاهش شدید در مقدار فروش دنبال کرد اما با گذشت زمان در ماههای پایانی سال شرکت توانست تا حد زیادی به روال قبلی خود بازگردد.
در ادامه شرکت با بازاریابی وسیعتر سعی کرده است تا این مشکل را مرتفع کند. حتی در سال ۹۸ توانست در فروش کاتد خود رکوردهای جدیدی را به ثبت برساند.
شرکت در فروش کاتد به عنوان محصول اصلی خود دچار مشکل نیست و عموما درصد بسیار بالایی از محصول تولیدی به فروش رسانده میشود.
شرکت در سه ماهه ابتدایی سال ۹۹ نیز عملکرد مثبتی از خود به جا گذاشته است. که میتوان به افزایش حدود ۷۵ درصدی در مقدار فروش کاتد، افزایش ۲۶ درصدی در مبلغ فروش نسبت به دوره مشابه، افزایش حدود ۴۰ درصدی در مقدار معاملات کاتد در بورس کالا نسبت به دوره مشابه، افزایش در نرخهای ریالی فروش به واسطه رشد دلار نیما و رشد قیمت جهانی، دانست.
مبلغ حاصل از فروش کاتد و کنستانتره مس به تنهایی حدود۹۰ درصد فروش کل شرکت را تشکیل میدهد.
در شرکت فملی عرضه در بورس کالا و همچنین صادرات مستقیم میباشد که در هردو قیمت ها بر اساس دو فاکتور اساسی نرخ جهانی و نرخ ارز نیما تعیین میشوند البته فروش صادراتی طبیعتا کمی نرخ گرانتری دارد اما با سیاست های ارزآوری کشور و همچنین کمبود منابع جدیدا کمتر شاهد اختلاف نرخ های عجیب و غریب بازار صادراتی و بورس کالا هستیم.
رشد نرخ فروش در دورههای متوالی گذشته از نکته های قابل توجه مبحث فروش شرکت است. روند رشد نرخ فروش برای محصولات شرکت فملی کاملا صعودی بوده است.
همانطور که مشاهده میشود برای کاتد به عنوان محصول اصلی شرکت از ۴۵ میلیون ریال در هر تن به عدد قابل توجه ۱۵۲ میلیون ریال در هر تن رسیده است. علت افزایش نرخ فروش، عمدتا ناشی از افزایش نرخ ارز نسبت به دورههای قبلی است.
در تحلیل بنیادی بررسی نرخ فروش محصولات شرکت یکی از مباحث بسیار مهم می باشد. با بررسی این نمودار می توان متوجه شد که شرکت محصول خود را به چه قیمتی به فروش می رساند. طبیعتا اگر شرکتی محصولاتش را نسبت به فصل گذشته با قیمت بیشتری بفروشد در سود خالص شرکت تاثیر گذار خواهد بود.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید درسال جاری، شرکت فملی نرخ فروش بیشتری را نسبت به فصل گذشته داشته است.و بنابراین شرکت فملی از این فیلتر تحلیل بنیادی عبور می کند.
پیش بینی مقدار فروش
با بررسی گزارشات هیئت مدیره و طرح ها و پروژه های شرکت بنظر میرسد بهترین راه برای پیش بینی مقدار رشد تولید شرکت استفاده از روش متوسط موزون عملکرد تاریخی است.
- بررسی عملکرد تاریخی تولید و فروش شرکت ملی مس ایران در ادامه آمده است:
بر اساس داده های تاریخی متوسط نرخ رشد تناژی تولید %۳ و متوسط نرخ رشد تناژی فروش ۱۹% بدست میآید.برای سال های آینده پیش بینی میزان رشد تناژی تولید و فروش را برابر متوسط ۴ سال قبلی رشد تناژی تولید یعنی ۳% رشد سالانه در نظر میگیریم.
همانطور که می دانیم در گزارش های آمار تولید و فروش، سه جدول حاوی اطلاعات مقادیر تناژی تولید شده، مقادیر تناژی فروخته شده و مقادیر ریالی فروش کل ارائه گردیده است. با توجه به اینکه مقدار نرخ فروش هر واحد محصولات شرکت به صورت مستقیم گزارش نمیشود اما میتوان با تقسیم کل فروش ریالی هر محصول بر کل فروش تناژی آن محصول، ارزش ریالی فروش هر واحد محصول (فی فروش هر واحد) را بدست آورد که این مورد در جداول بالا گزارش شده است.
نمودار فروش فملی:
شرکت ملی صنایع مس ایران در فروردین با فروش ۴۵۷۶ میلیارد ریالی و در اردیبهشت به فروش ۲۷۷۵۸ میلیارد ریالی رسیده است. و خرداد هم ۲۹۸۳۷ میلیارد ریال فروش داشت و تیر ۲۷۴۴۲ میلیارد ریال در ۴ ماهه ۹۱۶۲۰ میلیارد ریال فروش داشته است .
نرخ فروش کاتد فروردین ۶۹۶,۲۹۲,۲۹۵ ریال بوده است . تولید در شرکت خوب بوده ولی فروش به خاطر شرایط کمتر بود .
در اردیبهشت ۱۴,۷۶۶ تن با نرخ ۷۴۶,۱۸۲,۷۸۵ ریال صادر شده است . در داخل نیز بیش از ۲۰ هزار تن با نرخ ۷۲۵,۴۸۷,۵۵۹ ریال بوده است
در خرداد ۱۵ هزار تن با نرخ ۸۱۱,۸۹۳,۵۹۴ ریال صدر شده ، نرخ داخلی کاتد ۷۸۷,۱۰۳,۱۵۶ ریال است
در تیر ماه نیز نرخ صادراتی کاتد ۹۲۸,۵۳۸,۹۰۵ ریال و داخلی ۹۱۰,۳۱۰,۲۹۶ ریال بوده است .
طی عملکرد ۱ ماهه منتهی به مردادماه ۱۳۹۹ معادل ۲۹,۰۴۹,۳۷۰ میلیون ریال از محصولات خود را به فروش رسانده این میزان نسبت به دوره ۱ ماهه مشابه سال قبل %۷۰ افزایش یافته است. در مرداد نرخ کاتد ۱,۰۶۹,۶۹۹,۵۱۷ ریال شده است.
فملی با سرمایه ثبت شده ۱۰۱,۴۰۰,۰۰۰ میلیون ریال طی عملکرد ۵ ماهه سال مالی منتهی به ۳۰ اسفند ۹۹، مبلغ ۱۱۹,۰۹۴,۰۹۶ میلیون ریال درآمد فروش داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل %۴۱ رشد داشته است. درآمد این شرکت، از محل صادرات شرکت طی مردادماه معادل ۱۰,۵۵۱,۲۵۰ میلیون ریال بوده که نسبت به ماه گذشته رشد ۱۶% داشته است.
بررسی فروش کل ماهانه شرکت
استراتژی توان تعدیل یا همان بررسی میزان فروش ماهیانه شرکتها و بررسی محصولات تولید شده شرکت در بررسی تحلیل بنیادی، مهمترین بخش تحلیل بنیادی می باشد. زیرا مستقیما با محصولات تولید شده شرکت روبرو هستیم و در واقع می توانیم گزارش فصلی بعدی شرکت را با استراتژی توان تعدیل پیش بینی کنیم.
بر این مبنا شرکت باید میانگین فروش کل محصولاتش در فصل جاری حداقل ۴۰ درصد بیشتر از میانگین فروش کل محصولات در فصل مشابه سال قبل باشد.
همان طور که در نمودار بالا مشاهده می کنید فملی توانسته است نسبت به فصل مشابه سال قبل خود در فروش کل محصولات رشد بیشتری داشته باشد. .بنابراین شرکت فملی از فیلتر استراتژی توان تعدیل عبورمی کند.
رشد فروش شرکت در سال جاری به وضوح دیده میشود. شرکت در سال ۹۸ فروش حدود ۲۲٫۴ هزار میلیارد تومانی و در سه ماهه سال جاری فروش حدود ۶٫۴ هزار میلیارد تومان ( پوشش ۲۹ درصدی کل فروش سال ۹۸ در سه ماهه) بوده است که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته افزایش ۲۶ درصدی را نشان میدهد.
شرکت در سال ۹۸ با رشد قابل توجه ۱۲۰ درصدی فروش حدود ۲۲٫۴ هزار میلیارد تومان را محقق کرده است.
در کل فروش شرکت روند افزایشی داشته است و کاهش فروش به دلیل کاهش قیمتهای جهانی بوده است.
عمده فروش شرکت ملی صنایع مس ( فملی ) مربوط به کاتد و کنسانتره مس میباشد، همچنین بخش عمده فروش شرکت صادراتی است در نتیجه عملکرد آتی شرکت به طور زیادی وابسته به متغیرهایی همچون نرخ جهانی شمش مس و نرخ تسعیر دلار نیما میباشد
مقدار فروش کاتد نسیت به ماه گذشته افت ۱۴٫۵ درصدی داشته که علت آن میتواند به دلیل تعمیراتی که داشته باشد. اما فروش تجمعی سال ۹۹، ۱۲۶٫۶۳۹ تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قیل رشد ۵۱ درصدی داشته است.
روند سود سازی سهم
در سال ۹۴ قیمت جهانی مس افت پیدا کرد، به همین خاطر روند سود سهم کاهش یافته است.در سال ۹۵ به دلیل افزایش در مقدار و نرخهای فروش، فروش شرکت بهبود یافته است و سود آن به ۱۷۰۰ میلیارد تومانرسیده است.
در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ رشد حدود ۷۰ درصدی را داشته است و در سال ۹۷ نیز به سود خالض ۵۳ هزار میلیارد تومانی دست یافت.
در سال ۹۸ به دلیل رشد نرخ دلار نیما که نسبت به متوسط دلار نیما در سال ۹۷ ، حدودا ۳٫۵ درصد افزایش یافت،
در سال جاری به دلیل همه گیر شدن ویروس کرونا مس جهانی کاهش قیمت تا نرخ های ۴۶۰۰ دلار در هر تن را نیز تجربه کرد اما با گدشت زمان از شدت این کاهش کاسته و قیمت در روند افزایشی قرارگرفت .
دلار نیما در ماه های اخیر بر روند صعودی خود پافشاری کرده و در حال حاضر در محدوده ۲۲،۰۰۰ تومان قرارگرفته است. لازم به ذکر است، نرخ دلار نیما تا حدود زیادی کاهش قیمتهای جهانی را در ماههای گذشته پوشش داده است.
پس از شروع مجدد تحریمها مقدار فروش شرکت بهبود یافت به طوری که میزان فروش کاتد شرکت در سال ۹۸ با رشد قابل مواجه شد. شرکت ملی مس ایران توانست در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ با حدود ۱۳۰ درصد سود، ۱۲۱ هزار میلیارد تومان سود محقق نماید.
حاشیه سود خالص و ناخالص سهم فملی:
نمودار حاشیه سود روند خوبی را نمایش میدهد. بهبود حاشیه سود ناخالص نشان دهندهی بهبود کیفیت مبلغ فروش میباشد.
بررسی نسبت های مالی:
نسبت های نقدینگی:
نسبتهای نقدینگی در جدول فوق نشان از توانایی پاسخگویی مناسب به تعهدات کوتاه مدت می باشد. با توجه
به افزایش درآمد شرکت و در نتیجه سود آوری مناسب ، این نسبتها عمدتاً مناسب می باشند .
نسبت های سود آوری:
با توجه به افزایش فروش و سود آوری شرکت نسبتهای این گروه همگی مناسب و افزایشی هستند.
نسبت های فعالیت :
این نسبت ها نشان از استفاده مفید دارایی در افزایش درآمدهای شرکت و افزایش سرمایه درگردش می باشد.
نسبت های اهرمی :
نسبتهای اهرمی شرکت وضعیت بسیار مطلوبی با توجه به حجم پایین بدهیها دارد.
تجزیه و تحلیل کفایت های ساختار سرمایه شرکت:
جهت تجزیه و تحلیل کفایت سرمایه شرکت می توان نسبت های ذیل را مورد توجه قرار داد:
نسبت های مالکانه و کل بدهی در دوره ها و سالهای اخیر تقریباً ثابت بوده است با توجه به اینکه نسبت مالکانه شرکت ۷۸ درصد و همچنین نسبت کل بدهی ۲۲ درصد میباشد می توان چنین استنباط نمود که شرکت سرمایه کافی برای مقابله با ریسک های مختلف از جمله ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی داشته و می تواند به حیات خود ادامه دهد و از محل سرمایه ، منابع کافی برای اداره شرکت دارد.
بررسی نرخ جهانی مس
برای نشان دادن اهمیت نرخ های جهانی شمش و نرخ تسعیر دلار بر نرخ فروش شرکت، نمودار قیمت LME مس طی یکسال اخیر نشان داده شده است.
نمودار روند نرخ ریالی محصولات و نرخ جهانی طی ۵سال اخیر آورده شده است. در ساال ۹۷ هرچند نرخهای جهانی با کاهش همراه بودند، ولی افزایش نرخ دلار توانسته اثر کاهش قیمت را جبران کند
بر اساس آمار میزان صادرات شرکت در سال ۹۷ به دلیل از سرگیری تحریمها کاهش یافت ولی در سال۹۸ به روند قبلی خود برگشته است به گونهای که صادرات سهم حدود ۵۰ درصدی در مجموع سال ۹۸ داشته است.
قیمت مس در جهان با شیوع ویروس کرونا از ۶۱۴۰ دلار به۴۰۰۰ دلار هم کاهش یافت اما این قیمت پایدار نماد و اکنون با ۶۷۷۶ دلار بر تن به فروش میرسد. انتظار میرود که با افزایش تحریمها میزان فروش این محصول کاهش پیدا میکند
محاسبه نرخ بازده مورد انتظار سهامداران
هدف فرمول CAPM این است که داراییها را بر اساس ریسکشان قیمتگذاری کند. با استفاده از CAPM بررسی میکنیم که آیا سودی که در نهایت دریافت میکنیم با توجه به خطری که پذیرفتهایم و با در نظر گرفتن فاکتور زمان، ارزش سرمایهگذاری را دارد یا خیر.
با توجه به محاسبات انجام شده، احتمال میرود که سهم بررسی شده سودی در حدود۶۸% درصد ایجاد کند.
بررسی وضعیت مالی شرکت:
در پایان دوره سه ماهه اول سال ۱۳۹۹ وجوه نقد شرکت معادل ۵۱۳۹۳۶۲۱ میلیون ریال و دارائیهای جاری شرکت معادل ۲۰۵۵۲۰۳۰۹ میلیون ریال و بدهیهای جاری شرکت معادل ۷۰۲۱۱۰۳۰ میلیون ریال می باشد که این موضوع باعث سرمایه در گردش شرکت معادل ۱۳۵۳۰۹۲۷۹ میلیون ریال گردیده است.
شرکت درسالهای ۹۵ و ۹۶ باتوجه به تسویه تسهیلات، هزینه های مالی نسبت به سایر سال ها کاهش قابل توجهای داشتنه اند.
به طور متوسط، هزینه های فروش و اداری و عمومی شرکت حدود ۸ درصد فوش بوده است.
سود خالص این شرکت در سال ۹۸ حدود ۱۲هزار میلیارد تومان بود که نسبت به سال ۹۷، ۱۴۷ درصد بیشتر شده است که نشان از رشد سود خالص شرکت میباشد.
درآمد هر سهم EPS برای سه ماهه سال ۹۷، ۳۱۰ ریال و برای سال جاری ۳۴۳ ریال محقق شده است.
میزان فروش این شرکت در سال ۹۸ دو برابر سال ۹۷ است.
تمام هزینههای شرکت نیز ۳۰درصد رشد خواهد داشت در نتیجه مشاهده میکنیم که آنچه در روند افزایش سهام این شرکت بیش از حد دخالت داخل قیمت جهانی مس بوده است.
این شرکت بعد از یک ریزش سنگین از اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل خرداد به دلیل کاهش قیمت جهانی مس، روند صعودی شدیدی به خود گرفته است.
بررسی بهای تمام شده
در نمودار زیر بهای تمام شده شرکت نشان داده شده است:
بیشترین سهم از بهای تمام شده را هزینه سربار با ۶۷ درصد به خود اختصاص داده است. دستمزد نیز سهمی ۲۱ درصدی را در بهای تمام شده دارا می باشد.
مواد اولیه شرکت عمدتا گلولههای فولادی، مواد شیمیایی و لوازم و قطعات یدکی ماشین الات و تجهیزات کارخانه میباشد.
همچنین کنسانتره (کنسانتره مس، عمده ماده اولیه مورد مصرف شرکت می باشد که بیشتر آن از معادن خود شرکت تامین و قسمتی از آن را خریداری می کند.) و قراضه خریداری شده مصرفی شرکت تحت عنوان کالاهای نیمه ساخته آورده شده است. هزینه جذب نشده در تولید نیز مربوط به ظرفیتهای استفاده نشده میباشد.
عمده سربار شرکت مربوط به هزینههای باطله برداری، انرژی مصرفی، حقوق و عوارض دولتی، استهلاک و هزینههای حمل می باشد.
تحلیل براساس روش کانسلیم:
کانسلیم یکی از مباحث بسیار پر کاربرد در تحلیل بنیادی سهام می باشد.خصوصا در بازار تورمی ایران، تحلیل کانسلیم می تواند شرکتهایی که رشد بیشتری از تورم سالیانه کشور دارند را مشخص کند.
بر این مبنا شرکتها باید بتوانند در دو گزارش آخر خود درصد سود بیشتری نسبت به سال گذشته ساخته باشند.این عدد متغیر است ولی با توجه به تورم موجود در کشور این عدد را ۴۰ درصد در نظر گرفته ایم.همچنین شرکتی در استراتژی کانسلیم برتر است که سود ساخته شده در آخرین گزارش ارائه شده، اولین یا دومین سود عالی در یک سال اخیر باشد.
همان طور که از جدول کانسلیم شرکت فملی مشاهده می کنید، فملی این شرط را ندارد.
- در عملکرد سالانه۹۹، تنها جمع عملکرد ۳ماهه اول سال ۹۹ در نظر گرفته شده است.
بررسی نسبت های مالی شرکت براساس صورت مالی ۳ ماهه ۹۹:
ارزشگذاری با استفاده از رویکردP/E
با توجه به داده های تاریخی مربوط به سود هر سهم شرکت صنایع ملی مس ایران میزان سود هرسهم برای دوره ۱۲ ماهه سال مالی ۹۹ طبق جدول زیر قابل پیش بینی می باشد.
بررسی روند سود سازی سهم:
قیمت سهم در تاریخ تهیه گزارش ۳۳,۷۹۰ ریال می باشد ، لذا با توجه به میزان EPS تخمینی (۱۵۵۷) ۲۱٫۷۰ برآورد می شود.
در تاریخ تهیه گزارش ملی صنایع مس ایران برابر ۲۷٫۴۳می باشد لذا با توجه به EPS پیش بینی شده ارزش ذاتی سهم فملی برابر با ۴۲۷۰۸ریال می باشد که این قیمت از قیمت درحال معامله بیشتر می باشد. بنابراین سهم کمتر از ارزش ذاتی خود در حال معامله است.
بررسی روند سود سازی سهم:
دیدگاهتان را بنویسید