معنی گین در بورس؛ capital gain چیست؟

کسب سود در بازار سرمایه
دو راه برای کسب سود در بازار سرمایه وجود دارد که شما می توانید در بازار سهام سود کسب کنید. یک راه از طریق خرید و فروش سهام، که سهم با افزایش قیمت روبه رو شود که اصطلاحاً به آن Capital gain می گویند و مورد دوم سود تقسیمی هست که در مجامع شرکتها مطرح است که شما می توانید از طریق آن سود کسب نمایید که اصطلاحاً به آن Divider می گویند.
در مورد اول فرض کنید که شما سهم شرکتی مثل شرکت فولاد مبارکه را در قیمت ۱۵۰ تومن خریداری می کنید. بعد از یک ماه قیمت سهم ۱۷۰ تومان می شود. یعنی شما ۲۰ تومان ناخالص سود کسب کرده اید به این حالت Capital Gain میگویند.
در حالت دوم که حتماً در مقالات آتی بیشتر به آن می پردازیم، شرکت ها بخشی از سودی را که طی یک سال به دست آوردهاند را در مجامعی که سالی یک بار برگزار می شود به عنوان DPS یا (Divider Per Share) بین سهامداران شان تقسیم میکنند.
شما از این دو طریق می توانید در بازار سهام سود کسب کنید که فعلاً در مورد روش اول یا همان Capital gain توضیح می دهیم و در مقالات آتی حتماً به مقوله مجامع شرکت ها و سود تقسیمی خواهیم پرداخت.
اگر می خواهید با دیگر مفاهیم بورس آشنا شوید مطلب ” تعاریف اولیه بازار بورس ” را مطالعه فرمایید.
Capital Gain یا همان افزایش قیمت سهام چه زمانی به دست می آید؟
برای اینکه قیمت سهم بخواهد رشد کند باید به دنبال این باشیم که ببینیم دلیل افزایش قیمت سهام چه می تواند باشد؟یعنی چه دلایلی می تواند وجود داشته باشد که قیمت سهم یک شرکت در بازار سهام افزایش یابد.چیزی که در گذشته نشان داده بیش از ۹۵ درصد موارد دلیلی که قیمت سهام یک شرکت رشد کرده است، افزایش سودآوری آن شرکت بوده.
منظور از سود آوری این نیست که قیمت سهام آن شرکت بالا رود. یعنی به معنای سودآوری نیست. بلکه سودی است که شرکت در نتیجه فعالیت ها و عملیات خودش توانسته کسب کند. طبیعتاً وقتی سودآوری شرکت افزایش پیدا می کند به تبع آن قیمت سهامش نیز در بازار رشد می یابد.
حالا اگر بخواهیم ببینیم این موضوع حقیقت دارد یا نه! دو نمودار یکی در خصوص کل بازار و مورد دوم در خصوص یک شرکت خاص را به شما نشان می دهیم و بررسی می کنیم که آیا واقعاً حقیقت دارد که زمانی که سود شرکت ها افزایش یابد قیمت سهام شرکت هم افزایش پیدا می کند یا خیر؟
اما در این نمودار که مشاهده می کنید این برای سود خالص کل شرکت های بورسی هست.
مجموع سود خالص شرکت های بورسی از سال ۸۷ هست تا سال ۹۴ اما سال ۸۸_ ۸۷ و این که تا به سال ۹۲ برسیم شما مشاهده می کنید که این روند، روند رو به صعود و یا رو به رشدی بوده است که سال ۸۷ کل سود خالص شرکت های بورسی ۱۳ هزار میلیارد تومان بوده و در انتهای سال ۹۲ این عدد به ۵۶۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
رشدی که می بینید در سال ۹۱ و ۹۲شیب این نمودار به حداکثر خود رسیده که طبیعتاً می شود گفت که نرخ رشد دلار در این صعود نقش بسزایی داشته است. اما از انتهای سال ۹۲ این نمودار شروع به افت پیدا کردن میکند. یعنی اوج آن پایان سال ۹۲ بوده و پس از آن شروع به افت میکند.
حالا به سراغ نمودار شاخص کل بورس برویم که ببینیم در نتیجه این رشد سود خالص شرکت ها، شاخص خود، چه تغییراتی داشته است!؟
نمودار شاخص کل به ما میگوید که سال ۸۹ تا ۹۰ یعنی دقیقاً از ابتدای سال ۸۷ که این نمودار شروع می شود تا سال ۹۰ شاخص کل روند با ثبات یا حتی نزولی داشته است و از انتهای سال ۱۳۹۰ شاخص رشد را شروع کرده تا سقفی که شما مشاهده می کنید. برای دی ماه سال ۹۲ بوده.
اما یک نکته خیلی مهم این است که همیشه بازار قیمتی که بابت خرید یک سهم پرداخت میکند آن قیمت برای سود یک سال بعد شرکت است یعنی در بازار سرمایه گذاری پولی بابت خرید سهم پرداخت نمیکنند که ببیند امروز شرکت چه وضعیتی دارد. در واقع خیلی برایش مهم است که ببیند آیا سال آینده یا دو سال آینده چه اتفاقی در شرکت خواهد افتاد و این شرکت رشد پیدا می کند یا اینکه نه افت پیدا می کند یا اینکه نه با ثبات می ماند.!
این نمودار را اگر بخواهیم مقایسه کنیم انتهای سال ۹۲ اوج رشد سودآوری شرکتهای بورسی بوده. اما اینجا که مشاهده کنیم نیمه اول سال۹۲ اوج رشد بازارسهام بوده پس طبیعتا همیشه قیمت های سهام شش ماه تا یک سال جلوتر از سود شرکت ها حرکت می کنند.
پس نکته ای که خیلی مهم هست این است که اگر بخواهید در بازار سهام سود کسب کنید باید چند ماه آتی شرکت را پیشبینی کنید که چقدر میتواند سودآوری داشته باشد؟ یا اینکه شرکت با چه وضعیتی می تواند مواجه شود.؟
نمودار شاخص کل را از سال ۹۲ تا سال ۹۴ مشاهده می کنیم. تقریباً افت داشته و با نزول همراه بوده است که در نمودار سود خالص شرکت ها هم اگر مشاهده کنید از انتهای سال ۹۲ سود خالص شرکت ها شروع به افت کرده تا انتهای سال ۹۴ که در نمودار فوق می بینید. اما اگر می خواهیم سراغ سود یک شرکت خاص در بازار سرمایه برویم.
در مثال قبلی که با نمودار دیدیم سود مجموع شرکت ها بود در مقایسه با شاخص کل اما اینجا سود شرکت پتروشیمی زاگرس هست.
در مقایسه با قیمت سهام آن شرکت سودآوری این شرکت را مشاهده می کنید که در سال ۹۵ فصل اول، فصل دوم، فصل سوم، فصل چهارم و اینکه سال ۹۶ به چه صورت بوده و در فصل اول سال سود این شرکت ۱۱۹تومان بوده در واقع سود هر سهم این شرکت بوده ۱۱۹ تومان ما به اصطلاح به آن می گوییم EPS که در جلسات آتی حتماً در مورد EPS صحبت خواهیم کرد.
EPSیا سود هر سهم زاگرس سه ماهه نخست سال ۹۵ اعلام شده است ۱۹۵ تومان سه ماهه بعدی شده ۱۳۰ تومان سه ماهه بعدی شده حدود ۲۶۰ تومان و اینکه سه ماهه چهارم شده ۳۷۰ تومان مشاهده می کنید که در طی یک سال از ۱۱۹ تومان رسیده به ۳۷۰ تومان و در ابتدای سال ۹۶ این عدد رسیده است به ۴۰۰ و ۶۰۰ تومان.
حالا اگر ما بخواهیم قیمت سهام این شرکت را ببینیم، می بینیم که از کف قیمت که حدود ۸۰۰ تومان بوده به عدد ۲۱۰۰ تومان هم رسیده. این اتفاق دقیقا چه زمانی افتاده؟ از زمانی که ۱۳۰ تومن اعلام شده تا فصل سوم این اتفاق افتاده یعنی پایان فصل سوم.
یعنی بازار برآورد کرده که تا پایان فصل چهارم و ابتدای سال بعد سودآوری شرکت به چه صورتی هست و اینکه پیشبینی کرده است که رشد پیدا میکند و در قبال آن بازار قیمت سهام این شرکت را هم افزایش داده و یک Capital gain نصیب سهامداران آن شرکت شده است.
بدون شک برای سود بیشتر نیاز به دانش تحلیل های بورسی دارید. برای یادگیری این مطلب ” آشنایی با انواع تحلیل بورس” را مطالعه کنید.
از کجا باید ما متوجه شویم که سود یک شرکت با رشد مواجه می شود؟
در واقع کار اصلی تحلیلگر بنیادی همین است. شما اگر بخواهید در بازار سهام موفق شوید و موفق عمل کنید و کسب سود کنید ، در واقع باید بتوانید تشخیص دهید و برآورد صحیح از آینده شرکت داشته باشید، که آیا این شرکت میتواند در سال آتی سودآوری خود را رشد بدهد یا نه؟
طبیعتاً اگر قادر باشید تشخیص دهید که سود شرکت رشد پیدا می کند خیلی زودتر از بقیه می توانید این سهام را به قیمت پایین تر بخرید و خیلی زودتر از بقیه می توانید به قیمت بالا این سهم را در بازار بفروشید.
اما سوال اصلی این هست که از کجا باید متوجه شویم که سود این شرکت رشد پیدا میکند؟
چه نشانههایی وجود دارد که ما بتوانیم متوجه شویم سود شرکت میتواند با افزایش مواجه شود؟
قبل از اینکه بخواهیم در خصوص دلایل و مولفه های افزایش سود شرکت ها صحبت کنیم یک نکته خیلی مهم هست که اصلاً سود یعنی چی؟
سود مفهومش یعنی درآمد منهای هزینه است. پس هیچ وقت سود را با اصطلاح در آمد یکی در نظر نگیرید. این دو مفهوم با هم فرق میکنند.
اگر در سوپرمارکت هم فعالیت داشته باشید یا اصلا اگر از فردی که آنجا فعالیت دارد بپرسید که سود یعنی چه؟ طبیعتاً میگوید که آن مبلغی که من در طی روز فروش دارم منهای خرید محصولات یا اینکه بابت فروشنده آن مغازه پرداخت میکنم میشود سود بنگاه اقتصادی من.
بنابراین با توجه به تعریفی که توضیح دادیم زمانی سود یک شرکت افزایش پیدا می کند که یا درآمدهای شرکت افزایش پیدا کرده باشد. یا اینکه هزینه های شرکت کاهش یافته باشد، یا اینکه شرایط بهتر این باشد که هر دو در کنار هم و همزمان اتفاق بیفتند.
درآمد یک شرکت اگر افزایش پیدا کند در صورت ثبات هزینهها میتواند سودآوری آن شرکت را هم افزایش دهد و همینطور اگر درآمد هم ثبات داشته باشد با کاهش هزینه ها، سودآوری شرکت افزایش می یابد و می تواند به تبع آن سهام آن شرکت هم با رشد مواجه شود..
درادامه صحبت کپیتال گین (capital gain) چیست ؟
باید گفت: گین یا همان سود سرمایهای زمانی بدست میآید که: فروش یک محصول به قیمت بالاتری نسبت به قیمت خرید همان محصول به فروش برسد! سود سرمایهای هنگامی ایجاد می شود که ارزش دارایی شما نسبت به قیمت قبلی خود بالاتر شده باشد.
اصطلاح سود سرمایه یا کپیتال گین به افزایش ارزش دارایی سرمایه ای در هنگام فروش اشاره دارد.
تقریباً هر نوع دارایی که دارید یک دارایی سرمایه ای است، خواه نوعی سرمایه گذاری (مانند سهام، اوراق قرضه یا املاک) باشد یا چیزی که برای استفاده شخصی خریداری شده است (مانند مبلمان یا قایق).
سود سرمایه زمانی محقق می شود که یک دارایی را با کم کردن قیمت خرید اصلی از قیمت فروش بفروشید. خدمات درآمد داخلی (IRS) در شرایط خاصی از افراد بر سود سرمایه مالیات می گیردمعنی گین در بورس به دو حالت شناخته می شود! کوتاه مدت (کمتر از یک سال)، بلند مدت (بیش از یک سال). “زیان سرمایهای” لغتی مخالف “سود سرمایهای” بشمار می رود. چنانچه ارزش دارایی شما از قیمت اصلی خود نیز کمتر شود، زیان سرمایه ای عنوان میشود!
درک تمایز این دو و استفاده از آن در استراتژی سرمایه گذاری به ویژه برای معامله گران روزانه و دیگرانی که از سهولت بیشتر معاملات آنلاین در بازار استفاده می کنند، مهم است .
به جهت سودآوری در بازار بورس نیاز است، تمامی قواعد و اصطلاحات بورسی را از بر باشیم. اصطلاح گین در بورس نشانگر سودآوری درآمد حاصل از سرمایه گذاری شما در بورس است. باید بدانید: بورس یک شغل دوم است و نیاز به صبر دارد و اگر فردی برای سرمایه گذاری این مجموعه تمام زندگی اش را خرج آن کند، قطعا فردی نادان است! زیرا بورس هم مانند دیگر شغلها بالا و پایینیهای مربوط به خود را دارد. همگی از شرایط حاکم بر بازار بورس امروزی با خبر هستیم. صبر در این دوره شایسته ترین کار عنوان میشود.
یکی از موضوعاتی که هنوز خیلی از سرمایه گذاران بورس با آن درگیر هستند انتخاب کارگزاری مناسب است. شما میتوانید با مطالعه دقیق مطلب ” 15 کارگزاری برتر بورس” با جزئیات آنها آشنا شوید.
بهترین روش سرمایه گذاری کدام است؟
امروزه با توجه به قیمتهای حاکم بر بازار جهانی و ایران، به ندرت دیده میشود افراد به دنبال سرمایه گذاری باشند! اما اگر فردی مشتاق برای گین سرمایه خود هستید، به احتمال زیاد تحت تاثیر صحبتهای اطرافیانتان قرار گرفتهاید؛ که همراه سعی بر آن داشتهاند که شما را به سمت خرید ملک، طلا، سکه، ارز و… راهنمایی کنند! اما یک سوال در اینجا مطرح میشود. آیا شما به فکر سرمایه گذاری در بورس افتادهاید؟ سرمایه گذاری در بورس چه مزیت ها و معایبی دارد؟ گین در بورس چیست ( گین چیست)؟؟
معنی گین در بورس به هزینه و سودآوری از سرمایه بورسی شماست. برای سرمایه گذاری در بورس امروزی نیاز به هزینه چند میلیونی میباشد اما نگران پول خود نباشید؛ با توجه به اسباب عامل بازار هزینه ورود و خرید سهام در مجموعه بورسی از 300.000 هزار تومان شروع میشود.
تفکر اشتباهی که در میان مردم رواج یافته بدین صورت میباشد که: فقط افراد تحصیل کرده و قشر پولدار جامعه توانایی وارد شدن در بورس را دارند! این تفکر بسیار اشتباه عنوان شده! در بازار بورس تمامی اقشار جامعه میتوانند وارد شوند و تحصیلات هیچ تاثیری بر این موضوع ندارد.
در این بین شاید سوالی پیش آید که سن افراد چه تاثیراتی دارد؟ برای پاسخ به این سوال میبایست به قانون سازمان بورس اشاره کرد که افراد بالای 18 سال توانایی ثبت نام آنلاین و معاملات مجازی را دارند. اما افراد زیر 18 سال به صورت غیر مجازی و آفلاین (حضوری) توانایی شرکت در بورس را خواهند داشت. با توجه به قانون سازمان بورس ایران؛ سن افراد در ثبت نام بورس بلامانع است. چنانچه قصد دارید بهترین سرمایه گذاری در بورس را داشته باشید، ضرورت دارد شناخت کافی از موارد زیر داشته باشید:
- شناخت شاخص بازار
- کنترل هیجان
- کنترل شتابزدگی (عجله نکردن)
- تجربه در بهره گیری از سهام های مختلف و علم پایه بورسی (چه موقع خرید کنیم، چه موقع بفروشیم، چه موقع…).
اگر ضرر کنید چه اتفاقی می افتد؟
اگر برخی از فروش ها منجر به زیان شود، می توانید هنگام فروش ملک از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه خودداری کنید. این زیانهای مجاز نامیده میشوند و زمانی که سود مشمول مالیات خود را محاسبه میکنید، آنها را از سود خود کسر میکنید. برای کاهش مالیات بر عایدی سرمایه که برای فروش ملک برای آن سال پرداخت می کنید، باید زیان های خود را در اظهارنامه مالیاتی خود ارزیابی خود گزارش دهید.
اگر سود شما کمتر از کمک هزینه مالیات بر عایدی سرمایه است، دیگر نیازی به گزارش آنها ندارید. می توانید آنها را به سال مالیاتی بعدی منتقل کنید. به همین ترتیب، می توانید زیان های استفاده نشده را از سال های مالیاتی قبلی کسر کنید. همیشه بهتر است با حسابدار خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما در تصمیم گیری در مورد بهترین اقدام کمک کنند.
کلام آخر
در مقاله بالا سعی بر آن داشتیم تا اطلاعات کامل و منحصربفردی در زمینه ” معنی گین در بورس، Capital Gain چیست و اصطلاح گین در بورس” در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. نکات ذکر شده در مقاله بالا کاملا از نگاهی جامع و تخصصی بیان شده که مرور و پیاده سازی آنها قطعا در سرمایه گذاری شما تاثیرگذار خواهد بود.
اما باید توجه داشته باشید تا قبل از ورود به هر زمینه کاری (بخصوص زمینه بورس)؛ اطلاعات کامل و جامعی را بدست آورید. اگر به تازگی به بورس و سرمایه گذاری علاقهمند شدهاید پیشنهاد میشود: حتما قبل از ثبت نام از کلیپها و دورههای آموزشی بورسی بهره بگیرید؛ بخصوص اینکه امروزه با پیشرفت تکنولوژی و توسعه کلاسهای مجازی به راحتی میتوانید از تجربه بزرگان این عرصه استفاده کنید.
اما اگر وقت کافی برای آموزش و پیگیری سهام خود را ندارید، پیشنهاد ما؛ همکاری شما با سبدگردانهای بورسی است که تمامی فعالیتهای شما را انجام داده و در آخر معامله سود شما را برایتان ارسال خواهند کرد.
اگر معنی بهتری از معنی گین در بورس را می شناسید؛ با ما در بخش نظرات در ارتباط باشید.
برخی از سوالات رایج:
1.گین چیست؟
اصطلاح گین در بورس نشانگر سودآوری درآمد حاصل از سرمایه گذاری شما در بورس است. معنی گین در بورس به دو حالت شناخته می شود! کوتاه مدت (کمتر از یک سال)، بلند مدت (بیش از یک سال). “زیان سرمایهای” لغتی مخالف “سود سرمایهای” بشمار میرود. چنانچه ارزش دارایی شما از قیمت اصلی خود نیز کمتر شود، زیان سرمایه ای عنوان میشود.
2.برای سرمایه گذاری در بورس باید چه چیزهایی را بدانیم؟
شناخت شاخص بازار – کنترل هیجان – کنترل شتابزدگی (عجله نکردن) – تجربه در بهره گیری از سهام های مختلف و علم پایه بورسی
دیدگاهتان را بنویسید