0 تا 100 “کدال” برای سهامداران : از ترازنامه و صورت های مالی تا…

برای درک بهتر رابطه درآمد و سود نیاز هست گزارشات شرکت ها را بررسی کنیم و متوجه شویم که این دو از چه عواملی تشکیل شده اند. ممکن است یک شرکت از چندین طریق درآمد کسب کند یا اینکه هزینه پرداخت کند.
اما اگر بخواهیم در مورد درآمد و هزینه و سود یک شرکت صحبت کنیم حتماً بایستی به سراغ صورت سود و زیان آن شرکت برویم. همانطور که از اسم صورت سود و زیان مشخص است، این گزارش به ما نشان می دهد که شرکت چقدر درآمد داشته؟ چقدر هزینه داشته؟ و در نهایت سود این شرکت چه عددی بوده است؟
برای اینکه گزارش های مالی شرکت ها را ببینیم (منظور از شرکتها، شرکتهایی است که در بازار سهام فعالیت می کنند) بهترین منبع سایت کدال هست. پس حتماً به آن مراجعه کنید.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
آدرس سایت کدال
می توان گفت سایت مرجعی که صورت های مالی ماهانه، سه ماهه ، شش ماهه و سالانه در آن منتشر می شود به نشانی codal.ir است.حال به یک سری از اصطلاحاتی که در سامانه کدال وجود دارد می پردازیم.
یکی از پرتکرارترین کلماتی که به گوش شما خورده است ناشر بورسی است. به طور خلاصه هر شرکت یا هلدینگی که در بورس مجازی تهران عرضه شده است، جزو ناشر بورسی است که الزام به انتشار صورت های مالی خود است و درصورت عدم انتشار ترازنامه ها، سهام شرکت تعلیق خواهد شد.
آموزش سایت کدال pdf
چه گزارش هایی در کدال قرار دارد و ما چگونه باید از این سایت استفاده کنیم؟
مهمترین گزارشات مالی شرکتها همان صورتهای مالی هستند که به آنها گزارشات مالی گفته میشود. در واقع صورت های مالی یک سری اطلاعات مالی در خصوص فعالیت های شرکت به ما می دهند. مثلا اینکه شرکت به چه صورتی بوده است؟ عملکردش به چه صورتی بوده؟ و این که وضعیت مالی آن شرکت به چه صورت است؟ همچنین در مورد ورود و خروج جریان پول نقد به شرکت صحبت می کند و …
مزیت کدال
همانطور که گفته شد اطلاعات مالی شرکتها ماهانه در سایت کدال بهروز میشود. اما این به روز شدن ترازنامه ها به چه درد میخورد؟ می توان گفت یکی از مهمترین دلایل سوددهی شرکت، میزان فروش است.
با مقایسه درآمد ماهانه شرکت ها با ماه های قبل میتوان به سرنخ هایی جهت سودده بودن و ارزشمندی شرکت پی برد. به طور کلی شرکت ها با سود نقدی که در آخر سال مالی در بین سهامداران تقسیم می کنند و سود ناشی از بالارفتن قیمت سهم عمل میکنند. همچنین کدال میزان سودی که در پایان سال به سهامدارمی رسد هم تخمین می زند.
صورت های مالی شرکت ها
ما در کل چهار نوع صورت مالی داریم. اولین آن ترازنامه هست که در مورد آن بعد صحبت خواهیم کرد. مورد دوم صورت سود و زیان شرکت است. در تحلیل بنیادی مهمترین گزارش به صورت سود و زیان است که تاکید زیادی یر این گزارش می شود. در واقع درآمد و هزینه های شرکت را به ما نشان می دهد.
مورد سوم صورت جریان وجوه نقد است که می خواهد به ما بگوید در طی یک دوره، چقدر وجه نقد از شرکت خارج و یا به آن وارد می شود و خالص این مقدار را به ما نشان می دهد.
مورد چهارم هم صورت سود و زیان جامع است. اشاره ای به آن می کنیم ولی زیاد برای ما کاربرد ندارد. اما مهمترین مورد “صورت سود و زیان” است که اهمیت ویژه ای دارد. در واقع بازار سهام به این مورد نگاه ویژه ای دارد.
در مرتبه دوم ترازنامه و کمی حرفه ای تر صورت جریان وجوه نقد شرکت ها هست. اگر بخواهیم به سایت کدال مراجعه کنیم، آدرس سایت www.codal.ir است که فعالیت آن در خصوص گزارش های مالی شرکت ها می باشد.
در واقع این سایت زیرمجموعه سازمان بورس است. اطلاعات ناشران یا همان اطلاعات شرکت های بورسی در مرتبه اول در سایت کدال قرار می گیرد.
در واقع کدال سایتی است که اطلاعات دست اول شرکت ها در آن قرار می گیرد. وقتی که این سایت را باز می کنید به این شکل سایت برای شما نمایش داده می شود.
اطلاعاتی که شرکت ها در این سایت قرار می دهند به ترتیب جدیدترین اطلاعات است که منتشر کرده اند. در این سایت همه شرکت های بورسی و فرابورسی اطلاعات خود را منتشر می کنند. منظور از اطلاعات، گزارشهای مالی یا شفاف سازی ها است.
در تصویر نماد حسیر یا ریل سیر کوثر نمایش داده شده است که گزارش یک ماهه خود را در تاریخ ۱۵ مهرماه ۱۳۹۶ . در قسمت مشخص شده می توانید گزارش نماد را به فرمت های مختلف (html,pdf,excel) انتخاب کنید و دانلود کنید. پیشنهاد میشود مطلب ما در خصوص آموزش اندیکاتور Rsi را بخوانید.
به فرض می خواهیم صورتهای مالی شرکت “پتروشیمی پردیس” را ببینم. شرکت پتروشیمی پردیس نمادش “شپدیس” هست که در بازار سهامش قابل معامله است.
همانطور که خدمت شما عرض کردیم در نمونه تحلیل تکنیکال و بنیادی در واقع هدف ما این است که ببینیم به طور مثال سهم شپدیس که در این تصویر ۶۰۶ تومان معامله می شود آیا ارزش واقعی و ذاتی این سهم بیش از ۶۰۶ تومان هست؟ یا اینکه کمتر از این مبلغ می ارزد؟
اگر بیشتر باشد، یعنی اینکه ۷۰۰ تومان ارزش واقعی اش باشد ما اقدام به خرید این سهم می کنیم چرا که معتقدیم قیمت سهام در بازار به مرور به ارزش واقعی خود نزدیک می شود و با نحوه محاسبه ارزش سهم می توانید ارزش واقعی را داشته باشید.
اما اگر ارزش ذاتی و واقعی اش کمتر از قیمت بازار و ۶۰۰ تومان بود ( به عنوان مثال ارزش ذاتی سهم ۵۰۰ تومان باشد) ما این سهم را خریداری نمی کنیم و یا اگر مالکش باشیم اقدام به فروش آن می کنیم.
اما به سراغ صورتهای مالی این شرکت که پتروشیمی پردیس هست برویم.
روی گزینه گزارشهای مالی کلیک می کنیم و بعد جستجوی اطلاعیه ها را انتخاب می کنیم. بعد از اینکه کلیک کردید می توانید نام یا نماد آن شرکت را وارد کنید.
نماد شرکت پتروشیمی پردیس را می توانید سرچ کنید و اطلاعات مد نظر خود را پیدا کنید. حتی می توانید فیلتر کنید که چه نوع اطلاعیه ای را از این شرکت می خواهید و اگر جستجوی اطلاعیه را انتخاب کنید اطلاعاتی که این شرکت (یا همان شپدیس) منتشر کرده است را می توانیم کامل مشاهده کنید و می توانید صفحات قبل که اطلاعات تاریخ های گذشته هست را کامل ببیند و بررسی نمایید.
قبل از اینکه بخواهیم صورت مالی را باز کنیم لازم است که در خصوص صورتهای مالی توضیحی داشنه باشم.
صورتهای مالی می توانند سالیانه و یا میان دوره ای باشند. وقتی می گوییم سالیانه یعنی اینکه برای یک سال (۱۲ ماه یا ۳۶۵ روز) و اطلاعات مالی آن شرکت را به ما گزارش می دهد.
اما وقتی میگوییم میاندورهای منظورمان ۶ ماهه، ۹ ماهه است. در واقع این میان دوره ای ها گزارش های فصلی هستند که شرکتها منتشر می کنند و روی کدال می توانید مشاهده نمایید.
صورت های مالی می توانند واقعی و پیش بینی شده باشند…پیش بینی شرکت منظور ما همان بودجه شرکت از عملکرد یک سال آتی خودش است.
صورتهای مالی واقعی یعنی چیزی که در گذشته اتفاق افتاده. به ما می گوید که در واقعیت چه اتفاقاتی برای شرکت افتاده، چه مقدار توانسته سود کسب کند و یا اینکه چه مقدار درآمد و چقدر هزینه متحمل شده است.
اما صورت مالی پیش بینی می خواهد به ما بگوید که در یک سال بعد، شرکت چه مقدار سود می تواند محقق کند. برای بررسی صورتهای مالی حسابرسی شده شرکت سال مالی که شرکتها مبنا قرار می دهند یک سال است. سال مالی می تواند از ابتدای سال باشد تا انتهای سال و یا می تواند از ابتدای فصل دوم سال باشد تا انتهای فصل اول سال بعد.
به این نکته باید توجه کرد که سال مالی هر تاریخی می تواند باشد اما قطعاً یک سال است که همان ۳۶۵ روز است. شرکت ها یک سال را مبنا قرار می دهند که شرکت ها عملکرد و میزان درآمد و هزینه خود را طی یک سال گزارش دهند.
اما برای نمونه صورتهای مالی واقعی سال مالی منتهی به ۳۱/۰۶/۹۵ این شرکت را می خواهیم ببینیم که چه گزارش هایی را به ما نشان می دهند.
سال مالی منتهی به ۳۱/۰۶/۹۵ یعنی سال مالی این شرکت ۳۱ شهریور ماه هست از ابتدای مهرماه یعنی از یک مهرماه شروع می شود تا انتهای شهریور ماه که همان ۳۱ شهریور ماه است.
صورت های مالی شرکت های بورسی می توانند حسابرسی شده باشند و می توانند حسابرسی نشده باشند طبیعتا شرکت ها می توانند از حسابرس درخواست کنند که اطلاعات مالی آن شرکت را بررسی نماید و ببیند که آیا از نظر استانداردهای تعریف شده حسابداری و حسابرسی آیا صورت های مالی دارای ایراد و مشکلی هستند یا خیر؟
یا اگر ایرادی در گزارشهای مالی هست ایراد آن را به هیئت مدیره شرکت گزارش دهند.
اما صورت مالی واقعی ۱۲ ماهه شرکت پتروشیمی پردیس را از سایت کدال باز کردیم.(درتصویر فوق مورد یکی مانده به آخر) اگر مشاهده نمایید نوشته شده نماد شپدیس و صورت های مالی منتهی به ۳۱ شهریور و گزارش حسابرسی شده است چون در پرانتز عنوان شده که حسابرسی شده است.
همانطور که قبلا توضیح دادیم، فرمت های خروجی مشخص شده است و تا زمانی که فایل ضمیمه وجود دارد حتماً باید ابتدا فایل ضمیمه را بازکنید اما اگر فایل ضمیمه وجود نداشت باید فایل پی دی اف را باز کنید و محتویات آن را بخوانید.
در فایل ضمیمه یک فایل pdf وجوددارد ، فایل pdf را دانلود کنید که مشاهداه کنید گزارشهای مالی چه اطلاعاتی را می توانند ارائه دهند.
pdf را که مشاهده کنید در ابتدای گزارش های مالی حسابرسی شده و گزارش حسابرس مستقل آن شرکت ارائه می شود در واقع در آن گزارش مقدماتی آمده است که حسابرس توضیح می دهد که مسئولیت اطلاعات مالی این شرکت به عهده مدیریت و هیئت مدیره آن شرکت است و در خصوص مبانی اظهارنظر خود می گوید که حسابرس صورت های مالی را حسابرسی و بررسی می کند. حسابرس در واقع بازرسی هست برای صورتهای مالی آن شرکت.
حسابرس در واقع صورتهای مالی که بررسی میکند ۴ حالت دارد: یا میگوید که صورت های مالی مقبول است که یعنی مشکلی ندارد و ایرادی در صورتهای مالی نیست.
یا اینکه می گوید صورتهای مالی مشروطه است که این گزارش را شما دارید مشاهده می کنید نوشته مبانی اظهار نظر مشروط
در حالت مشروط می گوید صورتهای مالی مشکلی ندارد به استثنا و تا سه مورد است که اگر اینها اصلاح شوند برای صورتهای مالی هیچ مشکلی ایجاد نمی شود.
مبانی اظهار نظرش میتواند مربوط باشد به اینکه صورتهای مالی درست تهیه نشده و ایراد آن، ایرادات اساسی داخل صورتهای مالی هست .
میتواند عدم اظهار نظر باشد که این بدترین حالت گزارش حسابرس است و عموما زمانی اتفاق می افتد که شرکت اطلاعاتی در اختیار حسابرس قرار ندهد که بخواهد صورت های مالی را بررسی کند.
برای افرادی که تحلیلگر بنیادی هستند مبانی اظهارنظر حسابرس خیلی مهم است.
در اظهار نظر مشروط توضیح داده می شود که مثلا شرکت مطالباتی داشته و این مطالبات فعلاً وصول نشده و اگر وصول شود میتواند اتفاقات با اهمیتی در شرکت رخ دهد. می توانید نظرهای حسابرس را مطالعه کنید که متوجه شوید چه مشکلاتی در صورت مالی آن شرکت وجود داشته است.
اگر به قسمت پایین تر صفحات رجوع کنید، ابتدا ترازنامه شرکت آورده شده (در خصوص ترازنامه در بخش مجامع حتماً توضیح داده می شود) در مجامع اینکه ترازنامه چی هست و چه اطلاعاتی به ما می دهد را حتماً توضیح میدهیم.
اما صورت مالی بعد صورت سود و زیان شرکت هست. صورت سود و زیان شرکت به ما می خواهد بگوید که در طی یک دوره (یک دوره می تواند چند روز باشد، چند ماه باشد یا اینکه می تواند یک سال باشد) به ما می گوید که عملکرد شرکت به چه صورتی است. می گویند که صورت سود و زیان شبیه دوربین فیلمبرداری می ماند.
فرض کنید که شما بالای در ورودی کارگاه خود یک دوربین فیلمبرداری قرار می دهید و از ابتدای سال یا ابتدا دوره کلید استارت آن دوربین را فشار می دهید و دوربین شروع می کند به فیلمبرداری تا انتهای سال که شما استاپ را میزنید کل اتفاقات که در شرکت شما رخ میدهد را ضبط میکند و این اطلاعات را رکورد میکند. اما در شرکتها این اطلاعات در واقع با اعداد و ارقام بیان می شوند.
یعنی شما اگر هزینه ای را پرداخت کنید در این دوربین فیلمبرداری این هزینه به ریال ثبت میشود و این صورت سود و زیان برای یک لحظه نیست بلکه برای یک بازه زمانی هست که شما می توانید در خصوص آن شرکت ببینید که چه عملکردی داشته و اینکه آن شرکت در آن دوره سود کسب کرده است یا زیان!
پیش تر اشاره کردیم و گفتیم که درآمد با سود متفاوت است در واقع سود برابر است با درآمد منهای هزینه پس نباید درآمد را با سود یکی دانست اما این صورت های مالی که شما مشاهده می کنید و فرمت سود و زیان همیشه به این صورت است که ابتدا اسم شرکت را می نویسند و بعد از آن نوشته می شود که “صورت سود و زیان” و این نشان می دهد که گزارشی که شما مطالعه میکنید در واقع صورت سود و زیان برای آن شرکت مدنظر است.
در سال 1346 بورس تهران شروع به کار کرد و پس از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، بورس تهران به مدت 12 سال بسته شد. پس از پایان جنگ و رونق گرفتن کسب و کارها، بورس تهران نیز مجددا به فعالیت خود ادامه داد.
اما تحول عظیمی که در سال 1386 و 1387 رخ داد ورود معاملات به بستر اینترنت در صفحات کارگزاری ها بود. از آن سال به بعد برای معامله در بازار بورس ایران دیگر نیازی به مراجعه حضوری نبود و با کلیک بر روی یک دکمه، سهام شما قابل معامله میشد.
در همان سال ها سازمان کدال بورس پایگاهی را راه انداری کرد که شرکتها ملزم به ارائه صورتهای مالی خود در این سامانه شدند. بدین ترتیب سامانه کدال راه اندازی شد.
این سامانه علاوه بر گزارشات ماهانه و سالانه شامل ترازنامه در کدال نیز هست. هدف اصلی راه انداری این سامانه، شفاف سازی گزارشات شرکت ها با مدیریت سازمان بورس است. جهت آشنایی بیشتر با انواع نرازنامه ها می توانید مقاله ” آموزش خواندن ترازنامه ” را مطالعه نمایید.
سایت رسمی کدال
می توان گفت سایت مرجعی که صورت های مالی ماهانه، سه ماهه ، شش ماهه و سالانه در آن منتشر می شود به نشانی codal.ir است.حال به یک سری از اصطلاحاتی که در سامانه کدال وجود دارد می پردازیم.
یکی از پرتکرارترین کلماتی که به گوش شما خورده است ناشر بورسی است. به طور خلاصه هر شرکت یا هلدینگی که در بورس مجازی تهران عرضه شده است، جزو ناشر بورسی است که الزام به انتشار صورت های مالی خود است و درصورت عدم انتشار ترازنامه ها، سهام شرکت تعلیق خواهد شد.
ترازنامه های موجود در سایت کدال
ترازنامههای متفاوتی با بازه زمانی های مشخص در کدال ثبت می شود. به طور مثال صورت های مالی ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و سالانه از جمله آن هاست. حال به انواع آن ها می پردازیم.
گزارشات ماهیانه
از سال 1395، سازمان بورس شرکت ها را ملزم به انتشار گزارشات ماهانه از فروش خود کرده است. گزارش ماهانه از فروش شرکت شامل، نرخ فروش، میزان فروش محصولات، حجم فروش و نرخ نهایی آنها به ریال است.
همچنین در این گزارش فعالیت های انجام شده نیز وجود دارد. انتشار این گزارشات، موجب شفافیت بالا در شرکتهایبورسیمیشود که مهم ترین هدف این سازمان نیز هست.
گزارشات فعالیت هیئت مدیره
شرکت ها سالانه در یک روز مشخص، مجمعی را تشکیل می دهند تا گزارشات دوازده ماهه خود و برنامه هایی که در سال های بعد انجام خواهند داد را شرح دهند.
بعد از مجمع، شرکت اگر سودی را در یک سال گذشته کسب کرده باشد، میان سهامداران تقسیم میکنند. در این جلسه علاوه بر هیئت مدیره، سهامداران درصدی و عموم مردم نیز شرکت دارند. زمانی که شرکت قصد تشکیل مجمع را داشته باشد، باید گزارشی تحت عنوان گزارشات فعالیت هیئت مدیره را در به سازمان بورس ارائه دهد.
سهماداران با مطالعه این گزارش، اهداف شرکت در سال های بعد را مطلع خواهد شد. همچنین مقایسه این گزارشات با فروش ماهانه شرکت، اطلاعات جامعی حاصل سهامدار خواهد شد که کمک شایانی به انتخاب سهم می کند.
گزارشات اطلاعات با اهمیت گروه الف
تا قبل از سال 1396، اگر اتفاق مهمی در شرکت رخ میداد مانند افزایش نرخ فروش شرکت یا انعقاد قرارداد مهم، که در سود شرکت تاثیر زیادی داشت، گزارشی تحت عنوان پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 29/12/1396 یا هرسال دیگری در کدال ثبت میشد.
اما بعد از سال 1396، این گزارشات توسط سازمان بورس حذف گردید و به جای آن، گزارشات اطلاعات با اهمیت گروه الف تحت عنوان اخبار مهمی که در شرکت ها رخ میدهد در کدال ثبت می شود.
زمانی که سهام با افشای الف بسته میشود، روز معاملاتی بعد بدون دامنه نوسان باز میشود. در زمان رونق بورس و بازار صعودی، این اتفاق بسیار به سود سهامدار تمام می شود.
در ابتدای سال 1399، تعدادی از سهامهایی که با اهمیت گروه الف بسته شدند، روز معاملاتی بعد با سود صد درصدی بازگشایی شدند که جز اتفاقات بسیار خوشایند در بورس تهران بود.
گزارشات اطلاعات با اهمیت گروه ب
زمانی که اتفاقی در شرکت رخ می دهد که به طور مستقیم روی سود شرکت اثر ندارد، بهطور مثال برنده شدن در مناقصه. این نوع گزارشات که دارای اهمیت هستند اما نه به اندازه اهمیت گروه الف، بدین صورت در کدال انتشار می یابند.
همواره هر اتفاقی که در شرکت رخ می دهد باید به گوش سهامداران برسد که این قانون نیز به موازات شفافسازیهای دیگر در سازمان بورس اتفاق می افتد.
زمانی که سهام با افشای با اهمیت گروه ب بسته میشود، یک ساعت بعد یا نهایت روز معاملاتی بعد و با دامنه نوسان 5 درصدی بازگشایی میشود و خبری از بازگشایی بدون دامنه نوسان در سهم نیست.
گزارشات تفسیری مدیریت
مدیریت شرکت، با توجه به رخدادهایی که اتفاق افتاده و با اطلاع کامل از آینده شرکت، اهداف و پیش بینی سود را از سال بعد شرکت به صورت فایل پی دی اف در کدال تحت عنوان گزارشات تفسیری مدیریت، منتشر می کند.
یادداشت همراه صورت های مالی
شرکت ها در گزارشات شش ماهه و سالانه خود، گزارشی را تحت عنوان گزارش حسابرسی نشده در کدال منتشر می کنند. هر شرکت به صورت مستقل دارای حسابرس است اما این گزارشات توسط حسابرس های موجود در سازمان بورس نیز تایید می شود که این گزارشات تحت عنوان یادداشت همراه صورت های مالی نیز منتشر می شود. می توان گفت تمامی گزارشات همراه با ترازنامه در کدال هستند.
گزارشات حاصل از افزایش سرمایه شرکت
چند سالی است که توجه سهامداران خرد به افزایش سرمایه شرکت ها جلب شده است. اگر به سهام هایی که افزایش سرمایه دادهاند توجه کنید، معمولا گپ بعد از افزایش سرمایه را در مدت کوتاهی پر کرده اند.
بهطور مثال سهام خودرو و سهام خساپا ، بعد از افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی ها با سود صد درصدی بازگشایی شدند و این افزایش تا صد درصد دیگر نیز ادامه یافت، اما با منطقی تر شدن بازار و ریزش اخیر، نگاه سهمامداران همچنان به افزایش سرمایه ها مثبت است و این اخبار را با آغوش باز می پذیرند.
افزایش سرمایه های مهم شامل افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی دارایی ها، آورده نقدی و سود انباشته است. حالا هر کدام از این افزایش سرمایه ها اتفاق بیفتد، باید این چهار مرحله طی شود: مرحله پیشنهاد توسط هیئت مدیره، مرحله تصمیمات حسابرس، مرحله تایید و در نهایت ثبت.
این طرز صحیح خواندن گزارشات کدال تحت همین عناوین در مراحل مختلف در کدال منتشر می شوند. به طور معمول، از زمان پیشنهاد تا رفتن شرکت به مجمع افزایش سرمایه، 2 ماه یا شصت روز زمان وجود دارد.
طرز صحیح خواندن گزارشات کدال
یکی از مهمترین فاکتورها در تحلیل بنیادی سهام، توجه به صورتهای مالی کدال است. در واقع اگر شما نتوانید تا این اطلاعات را به درستی تحلیل کنید، در نتیجه سهام مورد نظر خود را به اشتباه انتخاب میکنید و ضرر خواهید کرد. بهطور کلی، پس از آنکه به استخراج اطلاعات بورس پرداختید، باید به ماه عسل آن یعنی پیش بینی سود سالانه یا p/e forward دست پیدا کنید.
نحوه استخراج اطلاعات بورسی
به عنوان مثال: به جدیدترین گزارش ماهانه نماد فملی در 31/6/1400 خواهیم پرداخت. فاکتورهای مهم در گزارشات ماهانه شرکت مشخص شده است. همواره در اولین ستون سمت راست، تمامی محصولات شرکت قابل مشاهده است. حالا باید بر اساس مبلغ فروش هر محصول، به پرفروشترین آنها برسید.
در این گزارش مشاهده میکنید که کاتد مس، با اختلاف زیاد بالاترین مبلغ فروش را در اختیار دارد. حالا باید بررسی کنید که شرکت این محصول استراتژیک را به چه تعداد و تناژی تا به اینجای کار تولید و در نهایت فروخته است. معمولا در گزارشات ماهانه به این نکته خیلی کم توجه میشود و تنها به دنبال نرخ فروش هستند.
در دو ستون آخر سمت چپ، میبینید که 6 ماهه اول سال 1400 با 99 مقایسه شده است. پس در واقع همین گزارش ماهانه شهریور، یکی از کاملترین گزارشات است و دید خوبی نسبت به آینده سهم به شما میدهد. مشاهده میکنید که در 6 ماهه ابتدایی سال 1400، میزان تولید کاتد داخلی مس، 76000 تن و میزان فروش داخلی آن 75400 تن بوده است، اما همین مقدار تولید در سال 99 حدود 7200 تن بوده است و فروش نیز 84500 تن است.
با مقایسه میزان تولید و فروش، به این نتیجه میرسید که میزان تولید در سال 1400 کمی افزایش پیدا کرده است که این خبر خوبی برای شرکت است اما میزان فروش کاتد بنا بر سیاستهای شرکت، کاهش اندکی داشته است. البته لازم به ذکر است که در ماههای بعد میتواند آن را نیز جبران کند.
پس نتیجه میگیرید که اگر به دنبال این هستید که از خط تولید و فروش شرکت باخبر شوید، با همین مقایسه ساده میتوانید به آن پی ببرید، زیرا شرکتی که توسعهای در خطوط تولید داشته باشد، به مرور زمان به افزایش تولید و در نهایت افزایش سود آوری ( eps ) روی میآورد.
نحوه پیش بینی سود بر اساس گزارشات 3 ماهه
بسیاری از افراد، این سوال را دارند که اگر در فصل بهار باشید و تنها به گزارشات 3 ماهه دسترسی داشته باشید، چگونه به طرز صحیح خواندن گزارشات کدال برسید و در نهایت p/e forward را پیش بینی کنید. در پاسخ به سوال این دسته از افراد باید گفت که ابتدا به سایت کدال مراجعه کنید و آخرین گزارش فصلی را باز کنید. بهطور مثال: اگر شرکت سنگ آهنی است و مفروضات شما بر این اساس است که قیمت دلار و سنگ آهن جهانی تا آخر سال کاهش محسوسی پیدا نمیکند، میتوانید بر اساس eps 3 ماهه شرکت و ضرب این عدد در 4، بهصورت حدودی eps سال جدید را حدس بزنید.
بهطور مثال: گزارش 3 ماهه بهار 1400 سهام کچاد را مورد بررسی قرار میدهیم. اول از همه توجه کنید که سود عملیاتی به سود خالص نزدیک باشد. در اینصورت به این نتیجه خواهید رسید که کدال بورس به شما میگوید که به اصطلاح، کیفیت سود بالا است و از طریق فروش محصولات بهدست آمده است. در این گزارش نیز کیفیت سود به مراتب بالا است.
همچنین بخش مهم دیگر، سود پایه هر سهم است. در این جا حدود 1100 ریال به ازای هر سهم است. حالا اگر فرض کنید که در فصلهای دیگر نیز همین عدد را تکرار کند، eps=4400 ریال به ازای هر سهم خواهد شد. حال به تابلوی سهم نگاه کنید و قیمت هر سهم را بدست آورید. اگر قسمت هر سهم ( p ) 30000 ریال باشد، در نتیجه p/e forward= 6.81 خواهد بود که نشان میدهد سهام ارزندهای است و میتوان به خرید آن فکر کرد.
پس در نتیجه، برای آنکه به طرز صحیح خواندن گزارشات کدال برسید، باید به گزارشات فروش ماهانه و فصلی توجه ویژه داشته باشید تا پیش بینی شما با کمترین خطا اتفاق بیفتد.
در آخر…
در این مقاله راجع به سامانه، آدرس سایت، مزیت ها و گزارشاتی که در کدال به ثبت می رسد صحبت کردیم. هر تریدر یا معامله گر بازار بورس ایران، نیاز مبرمی به این سامانه دارد.
شما قادر به تحلیل گزارشات کدال فاندامنتال شرکت ها از روی صورت های مالی منتشر شده هستید. همچنین این سامانه جامع اطلاعات شرکت ها، کمک بزرگی به شفاف سازی سازمان بورس دارد که هدف اصلی از راه اندازی کدال نیز همین است.
برخی از سوالات رایج:
1.سایت کدال چیست؟
سایت مرجعی که صورت های مالی ماهانه، سه ماهه ، شش ماهه و سالانه در آن منتشر می شود به نشانی codal.ir است. اطلاعات مالی شرکت ها ماهانه در سایت کدال به روز می شود. یکی از مهم ترین دلایل سوددهی شرکت، میزان فروش است.
2.سایت کدال چه گزارشی به ما می دهد؟
مهمترین گزارشات مالی شرکتها همان صورتهای مالی هستند که به آنها گزارشات مالی گفته میشود. در واقع صورت های مالی یک سری اطلاعات مالی در خصوص فعالیت های شرکت به ما می دهند.
دیدگاهتان را بنویسید