کاربرد های هوش مصنوعی در اقتصاد
امروزه شاهد گذر از عصر دیجیتال به عصر هوشمند هستیم، این تغییرات نشاندهنده ورود به یک پارادایم نوین و یک تغییر همه جانبه، شگرف و با تأثیرات و تبعات بسیار جدی است، بهطوریکه حرکت از دیجیتالی شدن به سمت هوشمندسازی را نه فقط به عنوان یک چشم انداز بلکه به عنوان یک الزام و ضرورت برای کسبوکارها و سازمانها باید در ظر گرفت.
صنعت مالی به ویژه بانکها بهشدت نسبت به تغییرات محیطی و فنی حساس هستند لذا از این قاعده مستثنا نبوده و به سمت هوشمندسازی و تحول در حال حرکت هستند. دیجیتالیزه شدن مؤثرترین رخداد در این تحول بوده و هوش مصنوعی بازیگر کلیدی این حوزه میباشد که بخشهای مختلف این صنعت را بهشدت تحت تأثیر خود قرار داده است.
برای درک بهتر از تاثیرات هوش مصنوعی بر صنعت مالی ابتدا به طور خلاصه به معرفی هوش مصنوعی میپردازیم:
هوش مصنوعی (AI) یک رشته خاص از علوم کامپیوتر است که معمولا دارای قابلیت هایی مرتبط با هوش انسانی است: درک زبان، یادگیری، بحث و حل مسئله. در واقع AIسیستم ها را قادر میسازد تا وظایف مختلفی که قبلا فقط برای هوش انسان امکان پذیر بوده است مانند ترجمه زبان، تشخیص اطلاعات بصری، تشخیص گفتار و تصمیم گیری را انجام دهد. یادگیری ماشین و یادگیری عمیق انواعی از هوشمصنوعی هستند که به رایانه ها کمک میکنند تا از طریق پردازش دادههای پیچیده یاد بگیرند و توسعه پیدا کنند. رویکردهای یادگیری عمیق (Deep learning) مانند بینایی کامپیوتر، یادگیری انتقال، پردازش زبان طبیعی و … به طور گسترده در حل مسائل سطح بالا، تشخیص ساختارهای پیچیده در داده های بزرگ، و تشخیص تصویر و گفتار استفاده میشود. یادگیری عمیق را میتوان با موفقیت در تجزیه و تحلیل تصویر و تشخیص هدف به کار برد.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
در تصویر (1) به طور شماتیک اجزا و راه های بکارگیری هوش مصنوعی را نشان دادهایم
مزایای هوش مصنوعی در اقتصاد چیست ؟
از جمله مزایای AI میتوان شناسایی سریع الگوها در داده های بزرگ، تجسم و تجزیه و تحلیل سریع، طراحی محصول بهبود یافته و تجزیه و تحلیل دقیق را نام برد که منجر به ایجاد انواع خدمات جدید در حوزه اقتصادی، گسترش کسب و کار، افزایش سود، بهبود کارایی تولید و کاهش هزینهها میشود.
بانکها با توجه به شرایط حاکم بر مدلهای کسب وکار خود هرگز نمیتوانند از چرخه ی پذیرش و به کارگیری فناوریهای جدید عقب بمانند و چشم پوشی از فناوریهای جدید برای بانکها جبران ناپذیراست. تکنولوژیهای جدید مثل هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در کنار کلان داده ها، راه را برای ساخت مدلهای کسب وکار نوآورانه در صنعت مالی هموار کرده است.
هوش مصنوعی در حوزه ی بانکداری و خدمات مالی در بخشهای مختلف و سرویسهای مختلفی همچون رابطهای مکالمه، رباتهای نرمافزاری، موتورهای توصیه، تجزیهوتحلیل رفتاری، تشخیص تخلف بلادرنگ، تجارت هوشمندانه مورداستفاده قرار میگیرد.
در تصویر (2) نمونههایی از استفاده تکنولوژی هوش مصنوعی در بخشهای مختلف صنعت مالی ارائه شده است:
اکثر بانکهای بزرگ در سراسر دنیا، در حال انتقال از سیستمهای نرم افزاری معمول به سیستمهای نرم افزاری مبتنی بر هوش مصنوعی هستند. با وجود کاربردهای متنوع هوش مصنوعی موارد کاربرد آن را در صنعت مالی میتوان در چهار دسته ی اصلی تمرکز بر مشتریمداری، تمرکز بر عملیات، انطباق با مقررات و مدیریت پرتفوی فعالیت طبقه بندی نمود.
در ادامه به سه حوزهی مهمی که هوش مصنوعی در حال تغییر آنها در صنعت خدمات مالی است، میپردازیم :
چت بات بانکی و خدمات مشاوره ي رباتیک:
رباتهای چت هوشمند سیستمهای چت خودکار هستند که قصد دارند گفتگوهای انسانی را بدون دخالت انسان شبیهسازی کنند. این رباتها براساس اطلاعاتی در مورد مشتری و اقدامات آنها میتوانند یک مشکل را تشخیص داده و راه حلی سریع ارائه دهند. هوش مصنوعی به کارمندان اجازه میدهد تا بر روی تجزیه و تحلیلهای پیش بینی کننده تمرکز کنند و کارهای اداری تکراری را سرعت بخشند.
رباتهای چت در حال حاضر بهطور گسترده در صنعت بانکداری استفاده می شوند بعنوان مثال بانک آمریکا قصد دارد یک دستیار مجازی صوتی به نام “اریکا” را به مشتریان خود ارائه دهد. این دستیار مجازی با استفاده از هوش مصنوعی پیشنهادهایی را برای بهبود امور مالی کاربران در تلفن همراه آنها، ارائه خواهد داد.
موتورهای پیشنهاد، بخش مهم دیگری از کاربرد هوش مصنوعی در صنعت بانکی هستند. این ابزار، با استفاده از دادههای گذشته دربارهی کاربران یا پیشنهادهای مختلف بانک مانند طرحهای کارت اعتباری، استراتژیهای سرمایهگذاری، صندوقها و … مناسبترین توصیهها را براساس اولویتها و پیشینه ی کاربران به آنها ارائه میدهد.
تجارت الگوریتمی:
در بازارهای مالی الکترونیکی، معاملات الگوریتمی به معنای استفاده از برنامههای کامپیوتری برای ورود سفارشهای معاملاتی است. یک یا چند الگوریتم در انتخاب و اعمال این سفارشها از جنبههای مختلف مانند زمانبندی، قیمت یا حجم آن تصمیم میگیرند. در آیندهای نزدیک اغلب بخشهای صنعت مالی مجهز به سیستمهای قدرتمندی خواهند بود که از مدلهای مبتنیبر هوش مصنوعی برای پوشش انواع ریسکها استفاده خواهند کرد. این مدلها با گرفتن ورودی از چندین منبع متنوع در بازارهای مالی و تجزیه وتحلیل تمایلات نهادها، به تصمیمهای سرمایهگذاری کمک میکنند.
كشف و مبارزه با كلاهبرداري:
تشخیص تقلب یکی از زمینههایی است که با استفاده از هوش مصنوعی در سالهای اخیر پیشرفت زیادی داشته و بهکارگیری الگوریتمهای هوشمند در آن، توانسته است تا حد زیادی، نتایج دقیق و برتری را نسبت به مهارتهای انسانی ارائه دهد. این بخش، یکی از بخشهای کلیدی در صنعت بانکی است و سیستمهای مبتنیبر هوش مصنوعی، بیشترین موفقیت را در آن کسب کردهاند.
از نمونههای اولیهی اجرای موفقیتآمیز تکنیکهای تجزیهوتحلیل دادهها در صنعت بانکی، میتوان به سیستم ارزیابی تقلب فیکو فالکن اشاره کرد. سیستمهای مبتنیبر هوش مصنوعی، از الگوریتمهای ضدپولشویی قویتر و هوشمندانهتری نسبت به سیستمهای نرمافزاری معمول استفاده میکنند. بیشک درطول سالهای آینده، این سیستمها با توجه به نوآوریهای مداوم و پیشرفتهای حوزههای هوش مصنوعی و ترکیب آنها با تکنولوژی بلاکچین، دقیقتر و سریعتر خواهند شد.
هوش مصنوعی و جهانی شدن صنعت مالی
جهانی شدن فرآیندی اجتنابناپذیر است که به منزلهی بین المللی شدن و کمرنگ شدن مرزهای جغرافیایی است. یکی از مشکلات و چالشهای اصلی صنعت مالی و به ویژه بانکداری در فرآیند جهانی شدن، وجود قوانین ملی و داخلی کشورهاست. این قوانین، سرعت تغییرات ایجاد شده در صنعت بانکداری را نسبت به سایر حوزههایی که آنها نیز متأثر از پیشرفت ابزارهای ارتباطی هستند، کاهش داده است.
با فراگیر شدن ابزارهای دیجیتال و کاهش فاصلههای زمانی و افزایش سطح تعامل جوامع، میزان ارتباطات و تراکنشهای مالی نیز افزایش چشمگیری پیدا کرده و با سرعت رو به رشدی در حال حرکت به سمت جهانی شدن است. ظهور، شکوفایی و ترکیب فنآوریهای بلاکچین و هوش مصنوعی و همچنین استفاده از ابزارهایی مانند یادگیری ماشین و شناسایی الگو در قالب ارزهای دیجیتال، عرضه ی اولیه ی سکه و کاربردهای بالقوه ی آتی میتواند فرآیند جهانی شدن این صنعت را سرعت بخشید.
در قالب فنآوری بلاکچین و هوش مصنوعی، فرآیندهای مالی از امنیت و سرعت بالاتری برخوردار بوده، مقرون به صرفه شده و در عین حال، بانکها میتواند محصولات را با تنوع بیشتری در اختیار کاربران خود قرار دهند. استفاده از این فنآوریها در بستر یک اقتصاد هوشمند میتواند صنعت بانکی را دچار تحولی عظیم کرده و زمینه را برای از بین بردن مرزهای بین المللی فراهم نماید.
بطور خلاصه، هوش مصنوعی سیستمی است که از هوش انسانی برای بهبود مشاغل، افزایش بهره وری و رشد اقتصادی تقلید میکند و با توجه به حرکت بسیاری از کشورها به سمت هوشمندسازی، آنچه باعث برتری اقتصاد یک کشور بر کشورهای دیگرمیشود، تعیین یک معماری و چارچوب مناسب در جهت استفاده از پتانسیلهای هوش مصنوعی در ساختار اقتصاد میباشد.
ما در این مطلب سعی کردیم بطور خلاصه مزایا و تاثیرات تکنولوژی هوش مصنوعی را در صنعت مالی بررسی کنیم
دیدگاهتان را بنویسید