پول هوشمند چیست؟ چه طور میتوان آن را تشخیص داد؟
پول هوشمند (SmartMoney)سرمایه ای است که توسط سرمایه گذاران حقوقی، صندوق های سرمایه گذاری و خبرگان مالی وارد بازار بورس و سرمایه و کنترل می شود به گونه ای که سرمایه گذار خرد متوجه این تغییر روند در بازار نشود.
در حقیقت این عبارت کلمه ای رایج و اصطلاح قدیمی بین قماربازان بوده است که برای دنبال کردن موفقیت شرط بندی قمار بازان مورد استفاده قرار می گرفته است.
پول هوشمند پولی سنگینی است که به هدف رشد دادن سهام شرکتی وارد میشود و سهام را تا قیمت خاص بالا میبرد و در قیمت بالا خارج میشود. سهامدار از این طریق کسب سود میکند. عموما پول هوشمند به پولی گفته می شود که باعث حرکت و جریان سازی قیمت ها در بازارهای مالی می شود و تحولات شگرف قیمتی در سهمهای مختلف بیافریند.
معمولا بازیگران با سابقه از این تکنیک برای گرفتن سود استفاده میکردند و این سود نتیجه دانش و آگاهی افراد است.
این پول در اختیار سرمایهگذاران عمدهای قرار دارد که میتوانند پیش از دیگران حرکت سرمایهها را شناسایی، پیشبینی یا حتی ایجاد میکنند.
به عنوان مثال وقتی یک امیدواری بزرگ در بازار سرمایه شکل بگیرد، پول هوشمند زودتر از سهامداران عادی به بازار سرمایه یا سهمی خاص وارد می شود چرا که از سود احتمالی در آینده نزدیک، اطمینان دارد.
تشخیص پول هوشمند
برای آموزش پول هوشمند باید حجم معاملات در تابلوی بورس را بررسی کنیم.
در تابلوی بورس باید حجم معاملات روزانه سهام شرکت را نسبت به یک هفته کاری گذشته بسنجیم. اگر حجم معاملات افزایش چشم گیری داشته باشد در این صورت میتوانیم بگویم سهام پول هوشمند دارد.
- اما نکته اصلی این است که این پول هوشمند در سهام شرکت وارد شده است یا از سهام شرکت خارج شده است.
معمولا پول هوشمند توسط چند گروه و با هماهنگی هم وارد سهم می شود. در ابتدا خبرهای منفی از سهم جهت ترغیب سهامداران خرد به فروش و به اصطلاح خشک کردن سهم ایجاد می شود. در این مرحله خرید بازیگر سهم به حداکثر خود می رسد.
به عبارت دیگر پول هوشمند زمانی وارد بازار بورس می شود که به هر علتی قیمت سهام به مقادیر حداقلی خود رسیده باشد.
- با ورود پول هوشمند و خریداری کردن سهام مورد نظر، سهامداران خرد نیز برای خرید این سهم، ترغیب میشوند و غالبا از وجود فشار پول هوشمند بی اطلاع هستند. توجه داشته باشید که در این حین قیمت سهام به دلیل افزایش تقاضا، بالا و بالاتر می رود تا جایی که قیمت سهام به مرحله بسیار خوب و نقطه سود قابل توجه می رسد. در این زمان است که پول هوشمند زمان را برای خروج مناسب می یابد.
ورود سرمایه زیاد، میتواند دلیلی بر ارزندگی سهم نباشد. به اینگونه که خرید حجم زیادی از یک سهم ممکن است توسط برخی از معاملهگران بازار سرمایه، ورود پول هوشمند تلقی شود که به دنبال آن، آنها نیز در صف خرید این سهم قرار خواهند گرفت.
طی چند روز این رویه اتفاق می افتد و پس از اینکه قیمت سهم به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا کرد، این افراد با فروش سهام خود، سود قابل ملاحظهای کسب خواهند کرد.
از طرفی ممکن است برخی معاملهگران، کاهش قیمت ناشی از فروش این حجم زیاد را تنها یک اصلاح موقت بدانند و از فروش امتناع کنند و بعدها با ضرر بیشتری مجبور به فروش سهام خود شوند.
این اتفاق معمولاً درزمانی که بازار جذابیت چندانی ندارد، خالص خرید حقوقیها منفی و تقاضا برای سهمی پایین یا فشار عرضه سهم بالاست و قیمتها به کف رسیدهاند رخ میدهد. هدف این پول در اینجا دستکاری بازار برای بدست آوردن بیشترین مقدار سهام در پایینترین قیمت ممکن است.
ویژگی های پول هوشمند:
۱. بسیار ریسک پذیرند. (در مقابل سود های بزرگ، ریسک های بزرگ قبول می کنند)
۲. روند ساز هستند و در زمان غفلت بازار از یک سهم یا صنعت، وارد می شوند.
۳. کم سر و صدا هستند و ورود و خروج آرامی دارند و دو گام جلوتر از بازار هستند.
۴.برای کسب سود صبور هستند و سهامداران واقعی را نگه می دارند.
4 مرحله چرخه پول هوشمند در بازار سرمایه:
- خرید و جمع آوری
- افزایش قیمت
- توزیع و فروش
- کاهش قیمت
- خروج پول هوشمند از یک سهم، به معنای فروش حجم زیادی از آن سهم است که قبلاً با استفاده از پول هوشمند، خریداری شده است. خروج این سرمایه از یک سهم نیز معمولاً منجر به شروع یک روند نزولی در قیمت سهم میشود.
اما در مفهوم پول هوشمند در بورس یک نکته بسیار مهم وجود دارد؛ اینکه هرچه سهم کوچکتر باشد در این صورت ورود پول هوشمند در بورس و خروج آن میتواند تأثیرات عمدهای بر روی نماد داشته باشد. به بیان بهتر حجم سرمایه کمتری برای ایجاد یک جریان قوی در سهمهای کوچک وجود دارد، اما در سهمهای بزرگتر به علت حضور تعداد بیشتر سهامدار عمده حقیقی و حقوقی کمتر یک یا چند پول هوشمند در بورس میتواند کاری مشخص انجام دهد.
ازاینرو معمولاً پیدا کردن پول هوشمند در بورس در سهمهای کوچک کار سادهتری نسبت به سهمهای بزرگ و شاخص ساز است.
نحوه تشخیص پول هوشمند
لازمهی تشخیص ورود پول هوشمند در سهم، دانستن علم تابلو خوانی است.
برخی از نشانه های پول هوشمند:
۱- حجم معاملات در سهم به یکباره افزایش می یابد.
۲- نسبت قدرت خریدار به فروشنده کاهش می یابد به گونه ای خریداران با تعداد کم ولی با حجم های بالا شروع به خرید سهم میکنند.
۳- جمع آوری سهم به صورت آهسته نمی باشد و به یکباره صورت میگیرد.
۴- قیمت ها بعد از کاهش قیمت در یک محدوده ای مانند فنر فشرده می شوند.
برای دیدن ورود و خروج پول هوشمند باید به سایت TSETMC مراجعه کنیم.
در این سایت باید حجم معاملات رو بررسی کنیم، یا بهتر است در قسمت بورس اوراق بهادار عرضه و تقاضا را چک کنیم.
ورود پول هوشمند
برای شناسایی ورود پول هوشمند در بورس باید حجم معاملات ، موقعیت نمودار سهام، قدرت خریدار به فروشنده را بررسی کنیم.
در ابتدا ما حجم معاملات را بررسی میکنیم، اگر حجم معاملات نسبت به 5 روز کاری گذشته بالا باشد تا اینجای کار ورود پول را تایید میکنیم.
سپس باید موقعیت نموداری سهام را بررسی کنیم اگر موقعیت نمودار سهام شرکت نزدیک به کف حمایتی کلاسیک یا داینامیک باشد در این صورت نیز ورود پول را تایید میکنیم.
در قسمت آخر نیز قدرت خریدار نسبت به فروشنده را چک میکنیم، در صورتی که قدرت خریدار سهام بالا باشد. سیگنال ورود پول هوشمند را تایید میکنیم.
شناسایی خروج پول
در خروج پول از سهام معمولا همیشه سنگین به فروش میرساند، حتی اگر قصد خالی کردن نوسانگیرها را داشته باشد. به طور مثال سنگین میفروشد و همان حجم را در قیمت پایینتر میخرد. به همین دلیل خیلیها میترسند. به همین علت خروج پول تشخیص آن راحتتر است.
سه گام برای رسیدن به پول هوشمند در بورس
-
حجم معاملات
حجم معاملات در بازارهای پر رونق، تقریبا سنگین و در بازارهای راکد، اغلب سبک می باشد، ولی با این وجود نمی توان گفت فقط حجم معاملات به صورت دقیق این موضوع را تعیین میکند. تشخیص ورود پول هوشمند نیاز به دانش کافی و تجربه و شناخت سهم و بازار دارد.
در حقیقت چنانچه حجم معاملات یک سهم در زمان عدم وجود تقاضای آن به یکباره افزایش بسیار به خود دید، یکی از نشانه های ورود پول هوشمند محسوب خواهد شد.
هرچه نسبت حجم معاملات به میانگین حجم معاملات ماه بزرگتر باشد، نشاندهنده اتفاقات بزرگتری است که خوب یا بد، در حال به وقوع پیوستن است.
تشخیص ورود پول هوشمند با استفاده از حجم مشکوک زمانی پیچیده تر می شود که همین نشانه خروج پول هوشمند نیز می باشد.
اطلاعات روزانهی مربوط به حجم معاملات برای بررسیهای بیشتر، از قسمت حقیقی-حقوقی تابلوی آن قابل مشاهده است.
در این بخش از نماد مورد نظر به یکباره حجم معاملات سهم افزایش می یابد. همانطور که مشاهده میکنید علاوه بر افزایش حجم معاملات، قیمت آخرین معامله نیز از قیمت پایانی بالاتر است.
زمانی که علاوه بر افزایش حجم معاملات، قیمت سهم کاهش یابد، این مورد یکی از اصلی ترین نشانه های خروج پول هوشمند است.
-
قدرت خریداران
معمولا در هنگام ورود پول هوشمند به سهم، نسبت های خریدار به فروشنده نیز قوی تر هستند. البته بهتر است نسبت های خرید و فروش حقیقی بیشتر مد نظر قرار بگیرد.
به قدرت خریداران نسبت به فروشندگان آن روزهای حجمهای غیرعادی نگاه کنید. هرچه قدرت بیشتر دست خریداران باشد، یعنی تعداد خریداران نسبت به فروشندگان قویتر باشد یعنی افراد قدرتمندتری وارد این سهم شدند و پولهای درشتی در سهم در حال جریان است که این میتواند نوید روزهای خوبی را برای سهم داشته باشد.
-
معاملات بلوکی نباشد
اگر سهمی را پیدا کردید که دو شرط بالا را دارد هنوز امکان دارد که بهجای پول هوشمند در بورس تنها معاملات بلوکی در آن صورت گرفته است که این چندان جذاب نیست.
برای این کار کافی است در بخش فیلتر نویسی، دستوری را تایپ کنید که به شما سهمهایی را نشان دهد که عدد ۲ در انتهای آن وجود دارد. اگر در بین این سهمها نام سهام پیداشده توسط شما وجود داشته باشد وارد آن شوید و از اطلاعات معاملات بلوکی انجامشده استفاده کنید. اگر این اطلاعات با همان روزهای افزایش حجم و افزایش قدرت خریدار یکی باشد، این سهم پول هوشمند در بورس نداشته است و تنها یک معامله ساده بلوکی رخداده است.
دیگر راه های تشخیص پول هوشمند
اندیکاتور mfi یا همان money flow index یک اندیکاتور تشخیص گردش (ورود و خروج) پول به حساب می آید.
اکثر معاملهگران تحت تاثیر اخبار روز قبل، تلاش میکنند که صبح زود برای خرید سهام بورس از دیگران پیشی بگیرند. در صورتیکه حرفه ای های بازار بورس، خرید و فروش خود را در ساعات پایانی معاملات، و پس از آن که عملکرد بازار را سنجیدند، انجام میدهند. با دنبالکردن قیمتهای ظهر، معاملهگران هوشمند در مقابل اتفاقاتی که صبح در بازار رخ میدهد وارد بازار بورس می شوند.
فیلترنویسی به سهامداران کمک میکند تا زمان و قیمت مناسب خرید یا فروش سهام را بیابند و بر اساس اهداف سرمایهگذاری خود، سهام مناسب را در بازار بورس تشخیص دهند؛ بنابراین علاوه بر در نظر گرفتن سایر عوامل ذکرشده، میتوان برای تشخیص وجود پول هوشمند در سهم، از فیلترنویسی نیز استفاده کرد.
به این نکته تجه داشته باشید که در دنیای بورس هیچچیز حتی پول هوشمند در بورس صددرصدی نیست و نباید تنها بر اساس آن تصمیم گرفت. ازاینرو ورود به بازار معامله تنها با استفاده از پول هوشمند در بورس یک اشتباه است.
دیدگاهتان را بنویسید