نرخ بازگشت سرمایه و ضرورت محاسبه آن

نرخ بازگشت سرمایه همان سود خالص سرمایه گذاری است که اگر با تعریف ونحوه محاسبه آن آشنا شوید می توانید در خصوص فعالیت خود در بازار مالی و حتی معاملات معمولی خود بهتر تصمیم گیری نمایید ، لذا دانستن آن برای هر سرمایه گذار وحتی افراد عادی برای مدیریت معاملات لازم است تا بدانند که چگونه بین بازارهای جابجایی انجام دهند و با فروش و فعالیت در هر بازاری در بازه زمانی مشخصی به حداکثر سود ممکنه دسترسی داشته باشیم.
پیشنهاد ویژه : از کمپین آموزش ارز دیجیتال رایگان همیارسرمایه دیدن کنید.
نرخ بازگشت سرمایه چیست؟
از نرخ بازگشت سرمایه در فعالیت های مختلف سرمایه گذاری و انواع آن استفاده می شود . این نرخ در واقع معیاری برای سنجش عملکرد و کسب موفقیت در فعالیت های تجاری و بازارهای مالی است.این نرخ را با علامت RPI مخفف کلمه Return on Investment نشان می دهند.
به بیان دیگر درآمد سرمایه گذاری از فعالیت تجاری یا مالی مشخص که با سود و درآمد ارتباط مستقیمی دارد .
کاربرد زیاد این نرخ برای محاسبه و چگونگی کسب سود در بازار های مالی از جمله ارز دیجیتال بسیار زیاد است و از جمله نرخ ها محبوب محاسبه ای قلمداد می شود. زمانی که بخواهیم چندین ارز را از لحاظ بازدهی و کارایی که دارند مقایسه نماییم از این نرخ استفاده می شود. اگر این نرخ مثبت و بالاتر از صفر باشد که استافده از این نوع سرمایه گذاری سودآوری دارد و البته عکس این مطلب نیز صادق است . استفاده از نحوه محاسبه این نرخ و میزان آن می تواند اطلاعات بسیار مفید و جامعی در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد.
ضرورت محاسبه نرخ بازگشت سرمایه
محاسبه نرخ بازگشت سرمایه تنها مختص به بازارهای مالی نیست و تقریبا می توان گفت برای تمام بازارها و تمامی مشاغل اطلاع از نحوه محاسبه و چگونگی محاسبه و استفاده از آن لازم و ضروری می باشد.
بعنوان مثال فرض کنید شما 20 سال پیش یک مغازه را با قیمت 10 میلیون تومان خریداری کرده اید و از آن زمان تا کنون مبلغ 5 میلیون تومان هم صرف نگهداری و تعمیرات و سایر هزینه های مربوط به آن داشته اید . حالا بعد از گذشت 20 سال آن مغازه قیمتش به 30 میلیون افزایش پیدا کرده است اگر با نحوه محاسبه نرخ بازگشت سرمایه آشنایی کافی داشته باشید می توانید به راحتی میتوان سود کسب شده از فروش مغازه را به دست آورید.
در بازارهای مالی هم به همین صورت است اگر از آن دسته افرادی هستید که استراتژی بلند مدت در معاملات دارید باید از نحوه محاسبه و میزان اهمیت این نرخ اطلاعات کافی داشته باشید.
چگونه نرخ بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟
برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه باید هزینه سرمایه گذاری اولیه و اصلی رااز ارزش فعلی آن کم و حاصل را بر هزینه اصلی تقسیم نماییم. یعنی به صورت زیر محاسبه می شود:
نرخ بازگشت سرمایه = ارزش فعلی سرمایهگذاری – مقدار اولیه سرمایهگذاری / ارزش اولیه سرمایه
اگر همان مثال مغازه را در فرمول جایگذاری کنیم، میزان سود خالص از فروش خانه برابر با صد درصد می باشد یعنی نرخ بازگشت سرمایه 100 درصد خواهد بود .
محدودیت های نرخ بازگشت سرمایه
مهمترین محدودیت هایی که برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه باید در نظر گرفت شامل چند پارامتر مهم اعم از زمان ، ارزش واقعی سرمایه ، وابستگی به ریسک ، وابستگی به معاملات می باشند.که در ادامه به تشریح هر کدام به اجمال می پردازیم.
زمان
مهمترین محدودیت محاسبه این نرخ است که موضوع زمان در این نرخ در نظر گرفته نمی شود برای مثال ذکر شده نرخ بازگشت سرمایه صد در صد بوده است درحالیکه این میزان سود در طی 20 سال کسب شده است و اگر مثلا با یک پروژه ای که مثلا هشتاد درصد سود دهی داشته و نرخ بازگشت سرمایه آن هشتاد درصد بوده باشد اما بالفرض در فاصله 5 سال بدست آمده باشد متفاوت است و موضوع زمان می تواند معامله دوم را نسبت به معامله اول علیرغم درصد کمتر بازگشت بازهم مناسب تر نشان دهد.
ارزش واقعی سرمایه اولیه
یکی از سوالات اصلی این است که سرمایه اولیه را چگونه محاسبه کنیم و آیا در محاسبه باید تنها به هزینه اصلی توجه نماییم یا علاوه بر آن به هزینه های زمانی و تورم نیز توجه نماییم.
باید بگوییم که محاسبه این موضوع به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت؛ ازاینرو، ارزش واقعی سرمایه اولیه باعث میشود که آن را جزو یکی از محدودیتهای محاسبه این نرخ بدانیم.
وابستگی به ریسک
طبیعی است که هر چه دارایی بازدهی بالاتری داشته باشد میزان ریسک پذیری و خطر برای سرمایه گذاری نیز بالاتر است . طبیعی است در معامله ای که مثلا روی ارزی باز می کنیم اگر در زمان کوتاهی 100 درصد رشد نماید به همان میزان ممکن است در زمان کوتاه ارزش آن از بین برود .
محاسبه بازگشت سرمایه فقط به معاملات محدود است؟
محاسبه بازگشت سرمایه تنها مختص معاملات نبوده و از جمله مواردی که می توان برایش این نرخ را در نظر گرفت مثلا اگر در مورد ارز دیجیتال مورد مطالعه ما باشد بخش استخراج رمز ارزها و قیمت ماینرها نیز می تواند در بخش نرخ بازگشت سرمایه لحاظ شود و بر میزان سودآوری ما تاثیر گذار باشند.
عواملی مانند بودجه و میزان خرید دستگاه ماینیگ و بخش سخت افزاری و لوازم مورد نیاز آن ، هزینه های مربوط به برق و خنک کننده ها ، هزینه های نگهداری از دستگاهها و فضای فیزیکی آن ، کارمزدهای استخرهای ماینرها ، و با محاسبه تمام این موارد می توان تعیین کرد که استخراج هر ماینر به چه میزان سود خالص در بر خواهد داشت .
جمعبندی
از معیارهای مهم نرخ بازگشت سرمایه هست که در تمام بازارهای مختلف استفاده می شود هم می توان برای تمامی معاملات از این نرخ بهره ببریم و به سود خالصی که بدست می آید محاسبه نمود
در بخش هایی از مقاله در مورد محدودیت های محاسبه این نرخ مطالبی عنوان شد که به محدودیت های مهم زمان اشاره شد که به دلیل اینکه این پارامتر در نظر گرفته نمی شود می تواند آمار ارایه شده واقعی نباشد. و با استفاده از فرمول نرخ بازگشت سرمایه به برآورد بازگشت سرمایه دسترسی داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید