مفهوم نسبت P/S و نحوه محاسبه آن
رمز انسانهای موفق در بازار بورس و کسب سودهای کلان، داشتن آگاهی و شناخت دقیق مفاهیم و اصطلاحات است. اگر میخواهید شما هم یکی از فعالان بازار سرمایهگذاری باشید نیاز دارید تا با شناخت دقیق مفاهیم و اصطلاحات و استفاده بهینه در مناسبترین زمان به یکی از برندگان این حوزه تبدیل شوید. این شاخص یکی از اساسیترین ابزار در تحلیل بنیادی است که قیمت سهام شرکت را با درآمد آن مقایسه میکند.
ترکیب تحلیل تکنیکال همراه با تحلیل بنیادی به شما کمک میکند تا بهترین سهام را در زمان صحیح خرید و فروش کنید و سود مورد نظر خود را کسب نمایید. در این مقاله سعی شده است تا ضمن آشنایی با مفهوم P/S و نحوه محاسبه آن بدانیم که برای یک سرمایهگذاری بهینه P/S بالا خوبه یا پایین؟ با ما همراه باشید.
نسبت قیمت به فروش (P/S)
نسبت P/S یک ابزار تحلیل و ارزشگذاری کلیدی برای سرمایهگذاران و تحلیلگران است. این شاخص ارزشی است که بازارهای مالی برای هر ریال از فروش یا درآمد یک شرکت قائل شدهاند. یعنی سرمایهگذاران چقدر حاضرند بهازای هر ریال فروش، بپردازند. نسبت قیمت به فروش (P/S) یکی از نسبتهای ارزشگذاری سهم است که برای مقایسه قیمت سهام شرکت با درآمد آن استفاده میشود. . نسبت پی به اس میتواند انتخاب یک سهم برای تحلیل تکنیکال را برای شما تضمین کند.
پس از پایان سال 99 و به وجود آمدن مشکلاتی از قبیل بیماری کرونا، تحولات سیاسی منطقه، تحریمها، افزایش نرخ ارز و دلار و نوسانات بازارهای داخلی و خارجی، بازار بورس ایران روند نزولی و ریزشی را به خود گرفت. در همین دوران تعداد زیادی از افراد ناآگاه به مسائل روز بازار بورس دچار ضرر و زیانهای گستردهای شدند. اگر این افراد آگاهی لازم در مورد نسبت P/S چیست میدانستند با بهترین تصمیمگیری میتوانستند سود بیشتری از درآمد حاصله خود به دست آورند.
در این مقاله شما با کسب آگاهی از مفهوم P/S چیست میتوانند نسبت قیمت به فروش (P/S) را با تقسیم ارزش بازار شرکت بر کل فروش آن در یک دوره تعیین شده (معمولاً دوازده ماه) یا بر اساس تقسیم قیمت هر سهم بر مبلغ فروش بهازای سهم محاسبه کرده و و بهترین سهم را خریداری کنید. نسبت P/S بهعنوان چندبرابر فروش یا چندبرابر درآمد نیز شناخته میشود.
P بر S چیست؟ این اصطلاح از دو واژه price و Sale به ترتیب به معنای قیمت و فروش ساخته میشود. در حالت کلی مفهوم آن قیمت هر سهم به فروش آن است. یکی از نشانههای رشد شرکت داشتن رشد فروش ثابت و قوی است و این به این معنا است که رشد فروش بالا زمینه ساز رشد بیشتر شرکت میشود. گاهی به نسبت قیمت به فروش، PSR هم میگویند که مخفف Price to Sales Ratio است.
تاریخچه نسبت قیمت به فروش
نسبت P/S توسط کنت ال فیشر کارشناس بازار سهام ایجاد شد. فیشر متوجه شد که وقتی یک شرکت دورهای از رشد اولیه را تجربه میکند، سرمایهگذاران ارزشگذاری غیرواقعی را برای شرکت قائل میشوند. زمانی که ارزش شرکت کمتر از حد انتظارشان میشود، سرمایهگذاران وحشت میکنند و سهام را میفروشند.
فیشر معتقد بود که یک شرکت با مدیریت قوی باید بتواند مشکلات را شناسایی کرده، حل کند و ادامه دهد. اگر آنها بتوانند به این وضعیت رسیدگی کنند، قیمت سهام و درآمد شرکت افزایش مییابد.
برای کمک به حل مشکل ارزشگذاری بیش از حد، فیشر نسبت پی به اس است، اما نسبت P/Sچیست؟ ارزش فروش بهعنوان مبنای فرمول استفاده میشود زیرا درحالیکه سود نوسان دارد، فروش نوسان ندارد. فروش شرکتها ثابت میماند و تحتتأثیر شیوههای حسابداری قرار نمیگیرد.
یکی از روش های مناسب برای ارزش گذاری سهام شرکت ها ارزش p/s یعنی نسبت قیمت هر سهم به فروش هر شرکت می باشد که می تواند در انتخاب درست برای سرمایه گذاری جدای از بحث طرح های توسعه شرکت ها یا سود های غیر عملیاتی برای شرکت های مشابه در یک زمینه کاری استفاده کرد.
به طوری کلی با در نظر گرفتن تمام فاکتورها و تحلیل فاندامنتال انجام می شود. یکی از نسبت های مهم در فهرست آموزش های تحلیل بنیادی نسبت P/S است.
یک سرمایه گذار باید نحوه محاسبه ارزش واقعی یک سهم و قیمت سهم آن را بداند تا بتواند با قیمت فعلی آن سهم در تابلو مقایسه کند و در نهایت تصمیم ورود به سهم را با خیالی آسوده تر اخذ کند . سرمایه گذار باید اطلاعات بنیادی شرکت و صورت های مالی دوره ای که در سایت کدال منتشر میشود را بررسی کند و ببیند اصلا سهم ارزش خرید دارد یا نه، اصلا عملکرد شرکت در سال گذشته چگونه بوده است ،شرکت برای سال جاری یا آینده چه برنامه ای دارد و… بعد وارد سهم شود .
شرکت هایی که زیان و یا جریان نقدی منفی دارند و یا در شرکت های رشد یافته سیکلی و با سود نزدیک به صفر ، این نسبت می تواند کمک بیشتری برای داشتن برآورد صحیح نسبت به شرکت به ما بکند.
اگر سهمی با EPS منفی، P/S نزولی داشته باشد، امید می رود که سهم از یک شرکت زیان ده به شرکتی سود آور تبدیل شود.
یکی از اصطلاحات و مفاهیم رایج در بازار سرمایه نسبت P/S است که در تحلیل بنیادی کاربردهای زیادی دارد. در این مقاله سعی داریم به نسبت P/S و کاربردهای آن بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
نسبت P/S برابر است با نسبت قیمت بازار ( price ) هر سهم به فروش ( sale ) هر سهم . گاهی به نسبت قیمت به فروش، PSR هم میگویند که مخفف Price to Sales Ratio است.
بخش اول، قیمت است. برای این منظور می توانید از قیمت پایانی استفاده کنید. به سایت TSETMC.COM می رویم و قیمت سهم را می خوانیم.
بخش دوم، فروش شرکت به ازای هر سهم خواهد بود. برای این کار لازم است میزان فروش کل شرکت (به ریال) بر تعداد سهم های شرکت تقسیم شود.
درک مفهوم نسبت قیمت به فروش (P/S)
قیمت به فروش نشاندهنده اعتماد سرمایهگذار به توانایی شرکت برای فروش محصولات یا خدماتش است. این یک معیار است که در مقایسه با رقبا در همان صنعت، به سرمایهگذاران سیگنالهایی درباره مقرونبهصرفه بودن یا گران بودن سهام میدهد. در حالت کلی سرمایهگذار پس از دانستن ارزش واقعی شرکت و قیمت سهام میتواند نسبت به خرید سهم جدید و قیمت کنونی آن در تابلو بازار بورس تصمیمگیری کرده و با خیال آسوده خرید خود را انجام دهد.
فردی که قصد سرمایهگذاری دارد پس از بررسی اطلاعات بنیادی شرکت و امور مالی آن در سایت کدال، ضمن شناخت عملکرد شرکت متوجه خواهد شد که این سهم ارزش خرید دارد یا خیر؟ داشتن آگاهی در مورد P/S و شناخت بهترین P/S نقش مؤثری در انتخاب و خرید خواهد داشت.
نسبت قیمت به فروش
نسبت P/S یک معیار ارزیابی مالی را ارائه میکند که میتواند مبنای خوبی برای تجزیهوتحلیل شرکتهایی که ممکن است درآمد منفی موقتی نشان میدهند فراهم کند. این روش جایگزینی برای معیارهای ارزیابی مانند نسبت قیمت به درآمد (P/E) یا بازده سود سهام ارائه میکند. این معیار بسیار مفیدی برای بررسی شرکتهایی است که در حال حاضر سودآوری نشان نمیدهند یا فقط حداقل سود را نشان میدهند.
نسبت مناسب P/S
نسبت P / S با تقسیم قیمت سهام بر فروش هر سهم شرکت اساسی محاسبه میشود.
نسبت P/S به شرکتها یا استارتآپهای جدید با درآمد خالص صفر کمک میکند تا داراییهای خود را ارزیابی کنند.
معمولاً عدد 2 را بهعنوان معیار در نظر میگیریم. نسبت P/S پایین بهینه در نظر گرفته میشود زیرا میتواند نشاندهنده کمارزش شدن سهام باشد، درحالیکه نسبتی که بالاتر از حد متوسط باشد میتواند نشاندهنده ارزشگذاری بیش از حد سهام باشد. اما بااینوجود، این نسبت باید از دیدگاه تاریخی و صنعتی نیز مورد بررسی قرار گیرد.
نسبت قیمت به فروش (P/S) بین یک و دو بهطورکلی خوب در نظر گرفته میشود، درحالیکه نسبت P/S کمتر از یک عالی در نظر گرفته میشود. مانند تمام معیارهای ارزشگذاری سهام، نسبت P/S میتواند به طور قابلتوجهی بین صنایع متفاوت باشد. مشاهده نسبت P/S یک شرکت در مقایسه با شرکتهای مشابه در همان صنعت بسیار مهم است.
تحلیلگران ترجیح میدهند عدد کمتری را برای این نسبت ببینند. هر عددی بالاتر از 4 معمولاً نامطلوب در نظر گرفته میشود.
بنابراین، هر چه نسبت P/S کمتر باشد، سرمایهگذاری جذابتر است. بهعنوانمثال، اگر نسبت P/S یک شرکت 0.75 و میانگین صنعت 1.15 باشد، میتواند نشان ارزشی بر اساس تواناییهای فروش آن باشد. برعکس، اگر نسبت P/S در برابر میانگین صنعت مشابه 1.35 باشد، نشان میدهد که سهام در مقابل رقبا کمی بیش از حد ارزشگذاری شده است.
یکی از نکات منفی نسبت P/S این است که در نظر نمیگیرد که آیا شرکت درآمدی کسب میکند یا اینکه آیا هرگز درآمدی خواهد داشت.
در نسبت P/S (TTM) به طور معمول دوره 12 ماهه را در نظر میگیرند که منظور از 12 ماه، چهارفصل گذشته یا آخرین سال مالی است. اما برای محاسبه نسبت P/S آینده، فروش را مبلغ فروش پیشبینی شده در نظر گرفته میشود.
تعیین نسبت P/S، از تقسیم قیمت فعلی سهم بر فروش بهازای هر سهم محاسبه میشود. قیمت فعلی سهام را میتوان از سایت tsetmc.com یا با وصل کردن نماد سهام به هر وبسایت مالی اصلی پیدا کرد.
نسبت P/S – فرمول
ارزش کل فروش را میتوان در صورت سود و زیان یافت، درحالیکه تعداد کل سهام موجود در صورت سود و زیان یا در بخش یادداشتهای همان سند یا در سایت tsetmc.com موجود است. رقم فروش در فرمول میتواند از یکی از دورههای زمانی زیر باشد:
- دوازده ماه گذشته
- دوازده ماه آینده
- بعد از دوازده ماه
مشابه بیشتر معیارهای مالی، ارزش نسبت قیمت به سود میتواند هر روز تغییر کند، ازاینرو مهم است که ارزشگذاری بهصورت زمانی مشخص شود. نسبت P/S ارزش واقعی شرکت نیست، بلکه ارزشگذاری مورد انتظار است که سپس برای درک ارزش واقعی و مقایسه باارزش گذاری شرکتهای دیگر در همان صنعت استفاده میشود.
بهعنوانمثال، اگر شرکتی هنوز سودی به دست نیاورده است، سرمایهگذاران میتوانند به نسبت P/S نگاه کنند تا تعیین کنند که ارزش سهم کمتر یا بیش از ارزش، ارزشگذاری شده است. اگر نسبت P/S کمتر از شرکتهای قابلمقایسه در همان صنعت باشد، سرمایهگذاران ممکن است به دلیل ارزشگذاری پایین، به خرید سهم فکر کنند. البته، هنگام تعیین اینکه آیا سهام بهدرستی ارزشگذاری شده است یا نه باید از نسبت P/S با سایر نسبتها و معیارهای مالی استفاده شود.
روش های محاسبه P/S
روش اول
برای محاسبه تعداد سهام شرکت با وارد شدن به سایت TSETMC. COM قیمت هر سهم را خوانده و تعداد سهام انتشار یافته از آن شرکت را پیدا میکنید. تعداد سهام منتشر شده را از TSETMC.COM پیدا می کنیم. همچنین از تقسیم سرمایه بر ارزش اسمی هر سهم (1000 ریال) نیز می توانید تعداد سهام را محاسبه نمایید.
جهت مشاهده فروش شرکت؛ به سایت کدال می رویم. نماد مورد نظر را جستجو می کنیم. صورت مالی تلفیقی را پیدا می کنیم. خلاصه اطلاعات گزارش تفسیری را پیدا می کنیم. مقدار فروش ریالی برای دوره امسال و همچنین برآورد سال مالی جاری را می خوانیم. (این اعداد به میلیون ریال هستند). برای مثال:
در مرحله بعدی، مقدار فروش را بر تعداد سهمهای منتشر شده تقسیم میکنید. عدد به دست آمده، سود به ازای هر سهم است. در پایان با تقسیم نمودن قیمت هر سهم بر میزان فروش به ازای هر سهم به نسبت P/S خواهید رسید.
برای محاسبه فروش به ازای هر سهم منطقی تر آن است که فروش یک ساله سهم را در نظر بگرید به همین خاطر در این مثال که گزارش 9 ماهه سهم هست میتوانید فروش 12 ماهه شرکت را حساب نمایید و یا از پیش بینی خود شرکت استفاده کنید.
در این مثال فروش سالانه شرکت 54685 محاسبه میشود.
در این مثال فروش به ازای هر سهم 1111 ریال است.
کافی است قیمت سهم را بر میزان فروش بهازای هر سهم تقسیم کنیم:
P/S برای 9 ماهه سال 99 سهم غگز : 19.80
- با افزایش فروش، عدد P/S کاهش پیدا میکند.
روش دوم
یکی دیگر از روشهای دانستن پی به اس چیست که سادهتر از روش اول است به صورت مرحلهای در زیر توضیح داده شده است:
در این روش، ابتدا از سایت TSETMC ارزش بازار سهم را میخوانیم. برای غگز این عدد 400.899 B (400.898.500.000) است. کافی است که این عدد را بر کل میزان فروش 12 ماهه تقسیم کنیم تا نسبت P/S سهم در دوره جاری محاسبه شود
نحوه استفاده از P/S برای مقایسه شرکتها
قیمت به فروش یک راه عالی برای مقایسه عملکرد شرکت است. بهویژه بین شرکتهای فاقد سودآوری. اگر شرکت الف فروش روبهرشدی داشته باشد اما قیمت سهام آن در حال کاهش باشد، ممکن است P/S آن کمتر از شرکت B باشد که فروش راکد را نشان میدهد و این در حالی است که قیمت سهام در حال افزایش است. P/B اما قیمت سهام در حال افزایش است. P/B هر دو شرکت را با میانگین سهام هم گروه مقایسه کنید و میتوانید مشخص کنید که کدام شرکت ارزش سرمایهگذاری بهتری دارد.
نسبت مناسب P/S
نسبت پی به اس به شما میگوید برای هر دلار فروش سالانه چقدر هزینه میکنید. مقدار P/S مناسب، عددی در بازه بین 1 تا 2 است. حالا این سؤال مطرح میشود که P/S بالا خوبه یا پایین؟ باید دقت داشته باشید که هر چه مقدار عددی نسبت پی به اس کمتر از یک باشد میتوان گفت بهترین P/S را خواهید داشت.
برای مثال اگر نسبت P/S برابر با یک باشد، این نسبت به ما میگوید که شرکت، دقیقاً برابر با ارزش بازار خود فروش دارد. ( توجه کنید که این فروش، سود نیست. برای محاسبه سود باید بهای تمام شده را از میزان فروش کم کنیم).
معمولاً عدد 2 را بهعنوان معیار در نظر میگیریم. نسبت P/S پایین بهینه در نظر گرفته میشود زیرا میتواند نشاندهنده کمارزش شدن سهام باشد، درحالیکه نسبتی که بالاتر از حد متوسط باشد میتواند نشاندهنده ارزشگذاری بیش از حد سهام باشد. اما بااینوجود، این نسبت باید از دیدگاه تاریخی و صنعتی نیز مورد بررسی قرار گیرد تا با دانستن P/S مناسب، بهترین سرمایهگذاری را انجام داد.
نسبت قیمت به فروش (P/S) بین یک و دو بهطورکلی خوب در نظر گرفته میشود، این در حالی است که بهترین P/S برای تصمیمگیری صحیح، عددی کمتر از یک خواهد داشت. مانند تمام معیارهای ارزشگذاری سهام، نسبت P/S میتواند به طور قابلتوجهی بین صنایع متفاوت باشد. مشاهده نسبت P/S یک شرکت در مقایسه با شرکتهای مشابه در همان صنعت بسیار مهم است.
تحلیلگران ترجیح میدهند عدد کمتری را برای این نسبت ببینند. هر عددی بالاتر از 4 معمولاً نامطلوب در نظر گرفته میشود.
بنابراین، هر چه نسبت P/S کمتر باشد، سرمایهگذاری جذابتر است. تا اینجا با داشتن اطلاعات کافی در مورد P/S در بورس چیست، میتوانید با محاسبه نسبت قیمت هر سهم به فروش آن یک سرمایهگذاری سودآور داشته باشید.
بهتون پیشنهاد می کنیم مقاله ” نحوه محاسبه درصد سود فروش ” را مطالعه کنید تا نحوه ی محاسبه ی درصد سود فروش را یاد بگیرید.
نحوه استفاده از P/S برای تحلیل بنیادی سهام
همانطور که گفته شد، یکی از بهترین راههای بررسی نسبت قیمت به فروش، این است که P/S را با سهمهای دیگر حاضر در صنعت مقایسه کنید.
برای این کار میتوانید قیمت به فروش همه سهمهای یک صنعت را حساب کنید و آن را با P/S سهمهای دیگر از صنایع مختلف را مقایسه کنید. از اعداد به دست آمده میانگین بگیرید. سپس مقایسه کنید که این مقدار از میانگین صنعت کمتر است یا بیشتر. در نتیجه سهمی که مقدار P/S نزولی و EPS منفی داشته باشد، احتمال میرود که سهم شما از زیان دهی به سودآوری حرکت میکند.
مقدار پایین نسبت، بیانگر سهام ارزان و مقدار بالای آن، نشاندهنده گران بودن سهام است.
نحوه محاسبه درصد سود شرکتهایی که علاوه بر فرمول سود عملیاتی، سود غیر عملیاتی هم دارند متفاوت است.
نسبت قیمت به فروش در مقابل قیمت آتی به فروش
نسبت قیمت به فروش و نسبت قیمت به فروش آتی از نظر ارقام فروش استفاده شده کمی متفاوت است. درحالیکه P/S به ارقام فروش 12 ماهه بعدی نگاه میکند، P/S آینده از دادههای فروش پیشبینیشده برای سال آینده استفاده میکند که هر دو معیار در ارزیابی یک شرکت نقش خاصی دارند.
نسبت P/S از دادههای عینی در مورد فروش گذشته شرکت استفاده میکند تا یک فرض معقول ایجاد کند و آیندهنگر نیست، به این معنی که ممکن است شرایط فعلی شرکت یا شرایط آینده بازار را در نظر نگیرد.
نسبت P/S آتی بهپیش بینیها بستگی دارد که بهترین تخمین فروش در آینده است. درحالیکه آنها اغلب تا حدی دقیق هستند، اما از قابل تضمین نیستند. استفاده از P/S بهعنوان معیار، سرمایهگذاران را در سطحی از عدم اطمینان در مورد فروش قرار میدهد.
انتخاب استفاده از P/S یا P/S فوروارد بهعنوان معیار ارزیابی معمولاً به اولویت سرمایهگذار بستگی دارد. آیا ترجیح میدهید سهام را بر اساس ارقام فروش که قبلاً ایجاد کرده است یا بر اساس درآمدهای فروش مورد انتظار در دوره آینده ارزشگذاری کنید؟
P/S به ارزش بازار وابسته است که میتواند در حال حاضر به طور مصنوعی افزایش یابد.
به بیان ساده، نسبت قیمت به فروش معیاری عالی برای بررسی توانایی یک شرکت در تولید درآمد است. این فرض میکند که درآمد به سود تبدیل میشود که منجر به ارزش برای سهامداران میشود. بااینحال، اگر شرکت نتواند فروش را به سود تبدیل کند، P/S به یک موضوع موردبحث تبدیل میشود.
جمعبندی
استفاده از تحلیل تکنیکال و بنیادی در کنار یکدیگر به سرمایهگذار کمک میکند تا با شناخت اصطلاحات و مفاهیم آنها بتواند انتخاب و خرید سهم با ارزشی را انجام دهد. مفهوم P/S چیست به شما کمک میکند تا با داشتن آگاهی نسبت به بازار بورس و تقسیم قیمت هر سهم به فروش آن، همراه با یک تحلیل بنیادی بتوانید سهام با ارزش را خریداری کنید. دانستن این مفهوم که P/S بالا خوبه یا پایین به همراه شناخت و اعتماد شرکت نقش مهمی در سرمایهگذاری شما خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید