بازده بورس سال 1399 – 1400 چقدر است ؟ +نحوه محاسبه بازده ماهانه
مفهوم ریسک و بازده در بورس چیست ؟
انواع ریسک در بازار بورس
بازدهی بورس در سال ۹۹
نحوه محاسبه بازده ماهانه سهام در 4 ماهه نخست اين سال نشان مىدهد كه، بازده بورس ایران در سال 99 شامل كارخانجات توليدى شهيد قندى با 2420درصد، فراوردههاي نسوز پارس با 1959 درصد و بانك ملت با 1275 درصد، بوده است كه با بيشترين بازدهي و شركتهايي نظير شير پاستوريزه پگاه خراسان با 6 درصد، آسيا سير ارس با منفى 1 درصد و همينطور ليزينگ ايران با منفي 13 درصد كمترين بازدهي را دارا بودهاند.
انتظار سرمايهگذاران از مجموعه فعاليتهاي صورت گرفته در بازارهاي مالي و سرمايهگذاريف حفظ سرمايه در برابر تورم افسارگسيخته و كسب درآمد و سود ميباشد.
در گزارش خلاصه بازدهي شركتهاي بورسي در 4 ماهه ابتداي 99 بخشي از اطلاعات تحليل بنيادين در سايت كدال در اختيار علاقهمندان قرار گرفته است كه براى خواندن آن ميتوانيد به صورتpdf دانلود كنيد و بخوانيد
بازدهی بورس یعنی چه؟
شاید این سؤال هم برای شما پیش آمده باشد که بازده بورس چیست؟ و بازده سال در بورس چیست؟ در حالت کلی بازده بورس به معنای کسب درآمد و سود از سرمایهگذاری انجام شده در مدت زمان مشخص مانند روزانه، هفتگی، ماهانه و یا سالانه است که نصیب سرمایهگذار میشود. ممکن است مقدار بازده بورس از آنچه شما پیشبینی کرده باشید کمتر یا بیشتر باشد. بازده بورس ایران مانند سایر نقاط دنیا به دو صورت بازده واقعی یا بازده مورد انتظار دستهبندی میشود.
بازده واقعی یا بازده نقدی، همان مقدار سود عملی و حقیقی است که به صورت نقد در اختیار سرمایهگذار قرار داده میشود. در مقابل بازده مورد انتظار یا بازده قیمتی، مقدار سود پیشبینی شدهای است که سرمایهگذار انتظار دارد پس از دوره سرمایهگذاری خود آن را به دست آورد.
همانطور که گفته شد میزان بازده بورس به ریسک موجود در بازار بستگی دارد. در واقع ریسک و بازده بورس دو جزء جدایی ناپذیر از یکدیگر هستند که هر چه دارایی و مقدار سرمایهگذاری بیشتر باشد، ریسک بیشتری را شامل میشود در نتیجه شما برای داشتن یک بازده بورس مناسب باید مقدار ریسکپذیری و انتظار خود را تعیین کرده باشید.
از طرفی باید با توجه به بازده بورسهای جهان و بازده بورس در ایران برای سرمایهگذاریهای داخلی را با توجه به پایان آن سال بررسی کرد ولي در 4 ماهه نخست سال 99 بازده بورس مثبت 2420 بوده است که نسبت به بازده بورس در سالهای مختلف توانسته از ساير رقباى خودش مثل بازار سكه و ارز و … جلوتر قرار گرفته است. حال اگر بدنبال آن هستید بازده عرضه اولیه های موجود در بازار و زمان فروش آنها را بدانید پیشنهاد میکنیم مقاله ” عرضه اولیه را کی بفروشیم ” را مطالعه نمایید.
فرمول محاسبه بازده سهام
-
P/S
عبارت است از نسبت تقسيم قيمت بازار price هر سهم به فروش يا saleسهم. با اين مقياس و بررسي ميزان فروش اعتقاد بر اين بور است كه رشد چشمگير فروش شركت يك محرك موثر براى رشد قيمت سهام آن شركت ميباشد.
به طور مثال اگر اين عدد 8 باشد به اين معني است كه قيمت هر سهم 8 برابر فروش به ازاى هر سهم شركت است. پس طبيعي است كه پايينتر بودن اين عدد به معناى پايينتر بودن نسبى قيمت است.
-
P/E
از پارامترهاى قديمى و در عين حال كاربردى در بازار سرمايه بوده، كه فرمول آن از تقسيم قيمت روز سهم بر سود حاصل شده است. به پارامتر P/E نرخ بازگشت سرمايه هم گفته مىشود.
همچنين اين فاكتور سود سرمايه گذاران از مبلغ سرمايه گذارى شده را نشان مىدهد. اين مقياس براى سنجش شركتهاي مشابه در يك گروه صنعت قابلت مقايسه را داراست كه پايينتر بودن اين عنوان (در اعداد مثبت) نشانى از سود ساز بودن يا پايينتر بودن قيمت سهم نسبت به نرخ سود آن سهم در بازار است.
پى بر روى اى حرف آخر را راجب ارزش سهام نمىگويد اما كمك مىكند تا با مقايسه شركتهاى يك صنعت، كل بازار يا روند تاريخى P/E يك شركت سودآور را مشخص كنيم. همچنين از p/e براى نحوه محاسبه بازده ماهانه سهام نيز استفاده مىشود.
- P/E در اصل يك نسبت است كه از تقسيم قيمت روز سهم، به سود هر سهم حساب محسوب ميشود.
- دو نوع مهم P/E عبارتند از P/E دنباله دار و P/E آينده.
- از نظر تاريخى ميانگين P/E در دامنه 2/3 قرار گرفته
- از لحاظ نظرى اما P/E يك سهم به ما مىگويد كه سرمايه گذاران جديد تمايل دارند كه چند ريال به ازاى يك ريال سود تقبل كنند.
- شرح بهتر از P/E اين است كه جلوهاي خوش بينانه از آينده رشد يك شركت مىدهد.
- P/E در مقايسه با قيمت بازارهاى مالى، شاخص مهمترى براى ارزش گذارى بر روى يك سهم است.
- بدون در نظر گرفتن نرخ رشد صنعت در واقع بحث از بالا و پايين بودن P/E يك شركت بىمعنا و تو هيچ است.
- تعاريف متعددي ممكن است راجع به پايين بودن P/E يك شركت ممكن است وجود داشته باشد.
- تنها با اتكا بر روى ضريب P/E اقدام به خريد و فروش سهامهايتان نكنيد و چندين فاكتور را در نظر بگيريد.
-
P/B
ديگر فرمول محاسبه بازده سهام برابر است با حاصل تقسيم ارزش بازار يك سهم يا price به ارزش دفترى آن book value. ارزش دفترى به اين معناست كه انتظارات سهامداران از وضعيت آتي شركت به چه شكل است.
عبارت است از نسبت تقسيم قيمت بازار priceهر سهم به فروش يا saleسهم. | P/S | |
از تقسيم قيمت روز سهم، به سود هر سهم حساب مىشود. | P/E | |
برابر است با حاصل تقسيم ارزش بازار يك سهم به ارزش دفترى آن. | P/B |
نحوه محاسبه بازده ماهانه سهام به كمك همين سه عامل و نسبتشان به يكديگر محاسبه ميگردد. البته براى نحوه محاسبه بازده ماهانه سهام شما ميتوانيد اين اطلاعات را در وب سايت كدال استخراج كنيد و يا به صورت آنلاين در همان جا مشاهده كنيد.
بررسيها از ميانگين بازده 38 صنعت فعال بورسي از ابتداي سال 99 تاكنون نشان از صدرنشينى برخى صنايع دارد كه در زير به آنها ميپردازيم. محاسبه بازده سهام در اکسل نيز ممكن است و شما به كمك اين فرمولها به راحتى مىتوانيد دارايى خود را حساب كنيد.
پربازدهترين صنايع بورس 99
در بین سهمهای ارائه شده در بازار بورس، تعدادی از شرکتها و سهمها هستند که به عنوان پربازدهترین بورسهای جهان شناخته میشوند. گروه خودرو و ساخت قطعات عبارتند از سايپا و ايران خودرو با بيش از يك ماه تاخير دوباره به چرخه معاملات بازار بورس پيوستند و در يك رالي پرشتاب صعودي به ترتيب با رشد قيمت حدود 500 و 760 درصدى همراه شدند. پس از گروه خودرويي نيز تك سهم وملى از گروه محصولات چرمي ميانگين روزانه بازدهي به ميزان 2.5 درصد را از آن سهامداران خود كرده است.
و اما سومين شركتها جزء صنليع چند رشتهاي بودند كه به ليدري شستا روزانه 2.3 درصد سود ارزاني معاملهگران خود كردند. در بين اين گروهان صدرنشين در بورس اوراق بهادار تهران، صنايع بزرگ كالايي هم بودند. جايي كه پالايشيها معادل2.6 درصد، فلزات اساسى 1.92 درصد، معدنىها 1.82 درصد بازدهى داشتهاند.
در مقابل اين گروههاي پر بازده بورس اما منسوجات و كاشي و سراميك و همچنين محصولات كاغذي كه در زمره گروههاى كوچك بازار قرار ميگيرند كه كمترين بازده بورس را نيز به خود اختصاص دادهاند.
پر ريسكها و كم ريسكهاي بازار بورس
همانطور كه پيشتر خوانديد، ريسك بخشى از هر سرمايهگذارى است و از انحراف معيار بازدهى يك سهم در بازار يا صنعت ريسك كلى مربوط به آن دوره حاصل ميگردد. صنايع اطلاعات و ارتباطات، حمل و نقل، خدمات فني و مهندسي در 70 روز معاملاتى سپرى شده اول سال 99 جزء پر ريسكها بودند و در عوض گروههاي منسوجات، قند و شكر و ماشينآلات و همچنين تجهيزات در رده كم ريسكترينهاى بازار بورس تهران بودند.
علاوه بر اين خوانديد كه، در 4 ماهه نخست اين سال، بازده بورس ایران در سال 99 شامل كارخانجات توليدى شهيد قندى با 2420درصد، فراوردههاي نسوز پارس با 1959 درصد و بانك ملت با 1275 درصد، بوده است كه با بيشترين بازدهي و شركتهايي نظير شير پاستوريزه پگاه خراسان با 6 درصد، آسيا سير ارس با منفى 1 درصد و همينطور ليزينگ ايران با منفي 13 درصد كمترين بازدهي را دارا بودهاند.
بازدهی بورس در ده سال گذشته چقدر بوده است ؟
با توجه به وجود بازارهای مالی طلا، دلار، سکه و بورس برای سرمایهگذاری در سهمهای مختلف میتوان به جرئت گفت که بازدهی بورس رد ده سال گذشته نسبت به سایرین بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده است. به طورى كه امسال از ابتداى سال تا روز 27 شهريور ماه (چيزى حدود شش ماه) بورس بيشترين بازدهى را نسبت به ديگر بازارها ثبت كرده است.
هر چند افراد بسیاری هستند که طی چند سال اخیر به سرمایهگذاری و خرید سهام در بازار بورس روی آوردهاند اما تعداد زیادی از آنها در مورد شاخص بورس اطلاعات کافی ندارند. به منظور بررسی بازده بورس در ده سال گذشته بهتر است با مفهوم بازده شاخص بورس در ابتدا آشنا شوید.
بازده شاخص بورس چیست؟ شاخص بورس همان میانگین قیمت سهام شرکتهای ثبت شده در بورس و میزان رشد یا کاهش آنها است که به صورت عددی به سرمایهگذاران نشان داده میشود.
شاخص كل بازار سرمايه كه در ابتداى فروردين ماه امسال روى سطح 512 هزار واحدى قرار داشت با رشد 232.8 درصدى طي شش ماه بيش از يك ميليون و 192 هزار واحدى را رشد كرده است.
اين شاخص در مرداد ماه 99 تا سطوح دوميليون و 80 هزار واحدي پيش رفت، اما پس از افت و خيزها در پايان معاملات در پنجشنبه 27 شهريور ماه روي سطح يك ميليون و 704 هزار واحدى قرار گرفت كه اكنون يعنى در تاريخ 30 آذر99 شاخص پس از يك ريزش باور نكردنى بر روى يك ميليون و چهارصد واحدى قرار دارد و مدام در حال درجا زدن است تا سقف و كف جديدى تشكيل بدهد.
و در آخر…
بازده بورس در ده سال گذشته بیشترین سهم را نسبت به بازارهای مالی دیگر مانند طلا، سکه، دلار و … داشته است. از طرفی توانسته مقدار زیادی سود و بازدهی را نصیب سرمایهگذاران خود کند. بررسی آمار و ارقام نشان میدهد که از آبان ماه سال 88 تا آبان ماه امسال بازدهى بازار بورس بیش از 1000درصد بوده است.
اگر شما هم به دنبال یک راه مطمئن برای سرمایهگذاری با ریسک بالا و البته کسب درآمد و سود بالا هستید، ضمن داشتن دانش کافی برای حضور در بازار بورس میتوانید در دراز مدت با خرید و فروش سهمهای پرفروش بهترین سود را به دستآورید.
بازار سهام طي 10 سال گذشته بيشترين بازدهي را نصيب سهامداران خود كرده است. پس اگر به دنبال راهى براي سرمايه گذاري مطمئن اما با ريسك زياد هستيد و همچنين از دانش كافي در اين زمينه نيز برخوردار هستيد، به احتمال زياد بتوانيد در بلند مدت با خريد و فروش سهامهاي مطمئن، كسب سود خوبي داشته باشيد.
البته بهتر است باز هم به مطلبي كه ابتداي بحث گفته شد نگاهى بندازيم كه شاخص كل بورس تهران از اول سال 99 تا اكنون رشدي بالغ بر 275 درصدى داشته است.
رشدي كه توجه زيادي را به خود جلب كرد و ميان ساير بازارها بازده بورس از همه بيشتر بوده است. فراز و فرودهاى نمادهاى گوناگون لزوما شبيه به يكديگر نيستند و و بسته به نوع عملكرد هر نماد ميزان بازدهى سرمايه گذارى در شركتها گوناگون خواهد بود. پس قبل از هرچيز ابتدا اطلاعاتتان را كامل كنيد و بعد از تكميل دانشتان اقدام به معامله كنيد.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.