11 قدم سرمایه گذاری در بورس اینترنتی و انلاین آپدیت 1400
سرمایه گذاری در بورس اینترنتی ایران چند سالی است که باب شده است. دولت مردان از سال 1398 تبلیغات خود را جهت ورود سرمایههای مردم به بازار بورس ایران شروع کردند.
در قدم اول میتوان گفت سرمایهگذاری در بورس اینترنتی است و بازار سرمایه با ایجاد بستری راحت جهت سرمایهگذاری افراد، محیطی مناسب را جهت انجام معاملات و ورود پول مهیا کرده است. در ادامه با نحوه انجام معاملات در بورس توضیحاتی ارائه خواهد شد.
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
سرمایه گذاری در بورس اینترنتی و خرید سهام بصورت آنلاین
از بهمن سال 1386، معاملات بورس تهران در بستر اپلیکیشنهای کارگزاری بورس صورت گرفت. در همین راستا، با یک کلیک قادر به خرید و فروش سهامشرکتها و سرمایه گذاری در بورس اینترنتی بودیم.
ایجاد این فضای مناسب به مرور موجب شد تا پولهای که در بازار ارز، مسکن و طلا بود به سمت بازار سرمایه بیاید. در همین راستا نحوه خرید سهام بصورت آنلاین گفته خواهد شد.
در ابتدا باید گفت معاملات در روزهای غیر تعطیل و از شنبه تا چهارشنبه هر هفته است. ساعت انجام معاملات نیز از 9 تا 12:30 صبح قرار دارد. صندوقهای طلا مانند عیار، اطلس و .. نیز از ساعت 12:45 تا 2 معاملات را پاسخ میدهند.
اصلی ترین قدم های انواع سرمایهگذاری در بورس چیست ؟
سرمایهگذاریها را میتوان بر اساس ریسکپذیری به دو گروه سرمایهگذاریهای با ریسک کم و بالا تقسیم کرد. بر همین اساس سرمایه گذاری در بانک، صندوقهای با درآمد ثابت و بیمه عمر جزو سرمایهگذاریهای کم ریسک و سرمایهگذاری در بورس، ارز دیجیتال، دلار، معاملات طلا در بورس و مسکن جزو سرمایهگذاریهای پرریسک محسوب میشوند.
از میان سرمایهگذاریهای با ریسک بالا، سرمایهگذاری در بورس با استفاده از ترفندهایی که در ادامه خواهیم گفت، منطقیتر است اما همیشه سبد دارایی متنوعی داشته باشید و سعی کنید داراییهای خود را بین بازارهای موازی تقسیم کنید تا از ریسک شما کاسته شود.
بازار سرمایه با قدرت نقدشوندگی پایینتر نسبت به بازار طلا و دلار، از این لحاظ مورد پسند نیست اما همواره در بلند مدت سودهای بسیار بالاتری را نسبت به بازارهای دیگر نصیب سهامداران کرده است.
همچنین بازار بورس تهران را میتوان با موبایل یا لپتاپ به راحتی رصد کرد و معاملات خود را در خانه انجام داد اما بازارهای دیگر به این نحو نیست. همواره سرمایهگذاری در بورس اینترنتی است و قدمهای لازم جهت خرید سهام را توضیح خواهیم داد.
-
قدم اول در انجام سرمایه گذاری در بورس اینترنتی
قدم اول در انجام معاملات اینترنتی سهام در بورس، ثبتنام در یکی از کارگزاریها است. کارگزاریهای مطرح شامل مفید، آگاه، مبین سرمایه، فارابی و .. هستند. زمانی که ثبتنام اینترنتی شما به پایان رسید، با مراجعه به یکی از شعب کارگزاری منتخب در نزدیکی شهرتان، فرمهایی که بصورت اینترنتی پر کردید را امضا میکنید.
پس از چند روز کد بورسی و معاملاتی شما برایتان ایمیل میشود. همچنین برخی از کارگزاریها تمام فرآیند تا صدور کد بورسی را بصورت اینترنتی انجام میدهند و نیازی به مراجعه حضوری نیست که یکی از کارهای خوب در دوران کرونا به حساب میآید.
در مورد ” تغییر کارگزاری آنلاین ” بیشتر بدانید.
-
قدم دوم : دانلود اپلیکیشن کارگزاری
به عنوان قدم دوم در سرمایهگذاری در بورس بصورت اینترنتی، دانلود اپلیکیشن کارگزاری جهت انجام معاملات است. بهطور مثال اپلیکیشن کارگزاری مفید، ایزی تریدر است و با نصب آن قادر به مشاهده گردش حساب، معاملات انجام شده، سفارشات ثبت شده و قیمت سهامها همراه با نمودار قیمتی آنها خواهید بود.
-
قدم سوم: شارژ نمودن حساب بورسی
به عنوان قدم بعدی برای انجام معاملات اینترنتی سهام در بورس، شارژ نمودن حساب است. حداقل میزان موجودی برای خرید سهام 500 هزار تومان است و با مبالغ کمتر از این، قادر به خرید سهام نخواهید بود.
پس حساب خود را حداقل 500 هزار تومان شارژ کنید. اما نکته قابل ذکر این است که با توجه به اینکه نحوه تخصیص عرضههای اولیه بهصورت بوک بیلدینگ است، به هر نفر معمولا زیر 500 هزار تومن خواهد رسید و در عرضههای اولیه قانون حداقل خرید با پانصدهزار توامن وجود ندارد.
-
قدم چهارم: معاملات خود را با خرید عرضه اولیه شروع کنید!
همانطور که گفته شد سرمایهگذاری در بورس اینترنتی است. در مطلب 0 تا 100 عرضه اولیه ، توضیحاتی راجع به نحوه خرید داده شده است. بهطور خلاصه میتوان گفت کم ریسکترین سهام برای خرید، عرضه اولیه است که اینکه عرضه اولیه را کی بفروشیم بسیار مهم است و معمولا ماهی یکی دوتا عرضه اولیه داریم که معمولا در چهارشنبه هر هفته عرضه میشود و شما با سرمایه کم نیز قادر به خرید آنها خواهید بود. بر همین مبنا سود حداقل 30-40 درصدی در عرضههای اولیه معمولا تضمین شده است.
-
قدم پنجم: نحوه ثبت سفارش
قدم پنجم در خرید سهام بصورت آنلاین، ثبت سفارش است. بدین صورت که در قسمت جستجو نام نمادی که قصد خرید آن را دارید وارد کنید. بهطور مثال سهام فملی را جستجو کردیم و در قسمت تعداد سهام، تعداد مورد نظر را وارد میکنید و قیمت نیز باید بر اساس تابلو معاملاتی وارد شود.
آنچه در تصویر زیر مشاهده میکنید، تابلوی سهام فملی در سایت tsetmc.com است که با قیمت 14970 ریال در حال معامله است که بصورت بولد درآمده است.
حال گر شما بخواهید 1 میلیون تومان از سهام فملی را خریداری نمایید باید قیمت را بر اساس آنچه در تابلوی معاملاتی ( 14970 ) است وارد کنید و بر همین اساس تعداد سهام را 668 سهم وارد کنیم و دکمه خرید را کلیک کنیم و منتظر بمانیم تا تایید خرید توسط اپلیکیشن ایزی تریدر یا هر اپلیکیشنی که دارید برای شما ارسال شود.
-
قدم ششم: توجه به حدضرر و حد سود
قدم بعدی پس از خریدن سهام، توجه به حد سود و ضرر است. اما حدضرر و حدسود به چه معناست؟ بهطور مثال تعیین میکنیم زمانی که سهام خریداری شده 30 درصد سود داد، اقدام به فروش میزان سود کنیم و مبلغ اولیه را نگه داریم.
اما حدضرر کمی متفاوت است و اگر سهامی را در قیمت پایین خریدیم و قصد ما نوسان گرفتن باشد، با خود شرط میکنیم اگر سهام ما از همین نقطه 10 درصد ریخت اقدام به فروش کنیم تا بیش از آن دچار ضرر نشویم.
-
قدم هفتم: میانگین کم کردن
اگر سهام شرکتی را به دید نوسان گرفتن خریداری نمیکنید و قصد شما نگهداری سهام است و از نظر شما هر چه قیمت پایینتر بیاید جذابتر میشود، اقدام به میانگین کم کردن کنید.
حال میانگین کم کردن به چه معناست؟ سعی شود اگر قرار است بطور مثال سهام فملی 10 میلیون تومان خریداری شود و از خرید سهام در قیمت 1000 ریال شک دارید و این امکان را میدهید که امکان ریزش سهام وجود دارد، پول خود را تقسیم کنید و در 3 یا 4 پله خرید کنید. بهطور مثال 3 میلیون در قیمت 1000 ریال، سه میلیون بعدی را در 800 ریال و چهار میلیون آخر را زمانی خریداری کنید که اطمینان حاصل شود که کف قیمتی خواهد بود.
مزیت اصلی این روش این است که اگر قیمت سهام به 600 ریال برسد، هرکسی که در 1000 ریال خریداری کرد حالا در چهل درصد ضرر قرار دارد اما شما با خرید پلهای تنها در 20 درصد ضرر خواهید بود.
بهترین سرمایه گذاری با 10 میلیون، اگر با دقت به اطراف خود بنگریم درمی یابیم که اکثر افراد برای سرمایه گذاری دارای سرمایه چندان زیادی نیستند و با مقدار اندک پس اندازی که دارند میخواهند شروع به سرمایه گذاری کنند و از همان مقدار اندک سرمایه، سود به دست آورند.
-
قدم هشتم: توجه به حمایتها و مقاومتها
برای خرید سهام بصورت آنلاین، حداقلها را بدانید! این بدان معنا است که قبل از خرید سهم به نقاط حمایتی و مقاومتی توجه کنید و حدالمقدور در مقاومتها اقدام به خرید سهم نکنید تا دچار ضرر نشوید.
برای هر معاملهگر در بازار سرمایه واجب است حداقل تعاریف را از تکنیکال و بنیاد سهم بداند. بهطور مثال اگر قیمت سهم الان 1000 ریال است و در حال کاهش است و حمایت سهم 800 ریال است، صبر کنید به آن قیمت برسد و بعد اقدام به خرید نمایید.
-
قدم نهم: توجه به اخبار سهم
معمولا اهالی بازار سرمایه از افزایش سرمایهها حمایت میکنند. به همین دلیل درصورت افزایش سرمایههای سنگین، سهام روزهای خوشی را میتواند تجربه کند و بالا برود.
اما این مساله کلی است و باید به eps و P/e سهم توجه شود و درصورت منفی نبودن و eps بالا، یکی از گزینههای خوب برای سرمایهگذاری خواهد بود. بهطور مثال افزایش سرمایه 97 درصدی فملی از سود انباشته، موجب بازگشایی 15 درصدی سهم پس از یک هفته بسته بودن بود که سود خوبی محسوب میشود.
-
قدم دهم: تحلیل بنیاد سهم
برای سرمایهگذاری در بورس ایران توجه به بنیاد سهم یکی از مهمترین فاکتورها است. با مراجعه به سایت کدال به نشانی codal.ir، میتوانید صورتهای مالی ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و سالانه شرکتها و ترازنامه کدال را بررسی کنید. نرخ و میزان فروش شرکت از مهمترین فاکتورها برای سودآوری شرکت است که این افزایش در نهایت موجب بالا رفتن قیمت سهم میشود.
-
قدم آخر: ورود پول هوشمند
ورود پول هوشمند به معنای خرید گروهی در چند دقیقه است که معمولا در سهمهای کوچک اتفاق میافتد. این پدیده معمولا یکی دوبار در سهمها اتفاق میافتد و موجب بالا رفتن قیمت سهم میشود.
همواره یادگیری تعدادی از این فاکتورهایی که عرض شد برای خرید سهام کافی نیست و توجه به تمام موارد موجب موفقیت شما در معامله خواهد شد. با یادگیری نکات گفتهشده، قادر خواهید بود تا همواره از بازار سرمایه به عنوان منبع درآمدی همیشگی در کنار شغل اصلی خود استفاده کنید.
روش انجام معاملات در بورس از گذشته تا به حال بهصورتهای مختلفی انجام میگرفت، معاملات بهصورت حضوری و تلفنی صورت گرفته و در چندین سال آخر بهصورت اینترنتی انجام میشود.
البته هنوز هم در برخی از موارد از روشهای پیشین استفاده میشود. طبیعی است که برای انجام معاملات در بازار بورس علاوه بر آشنای با بازار نیاز به آموختن شیوه انجام معاملات و نرمافزارهایی که میتوانید بهوسیله آن در این بازار معامله کنید را دارید. باید بدانید که چگونه از این نرمافزارها اطلاعات مورد نیاز در مورد بازار بورس را کسب کنید و از طرف دیگر با مزایا و معایب احتمالی آن آشنا شوید.
معاملات آنلاین یا برخط پرطرفدارترین شیوه معامله در بازار بورس میباشد، زیرا دیگر بحث زمان و مکان از بین میرود و سرمایهگذار در هر مکانی بااتصال به اینترنت میتواند بازار بورس را بررسی کند و از وضعیت بازار آگاه شود و علاوه بر آن در همان لحظه و از همان مکان معامله خود را انجام دهد. در نظر داشته باشید که در انجام معاملات آنلاین باید یک سری از نکات را موردتوجه قرار داد.
روش انجام معاملات آنلاین و سرمایه گذاری در بورس اینترنتی چگونه می باشد؟
به خاطر داشته باشید که برای انجام معاملات آنلاین باید به یک نرمافزار یا یک وبسایت مربوطه دسترسی داشته باشید. این نرمافزار یا وبسایت از سوی کارگزاری ارائه می شود، یعنی پس از مراجعه به کارگزاری و پر کردن فرمهای مربوطه، کارگزاری مربوطه یک نام کاربری و کلمه عبور را در اختیار شما قرار میدهد تا از طریق آن بتوانید به سامانه آنلاین کارگزاری وارد شوید و از طریق آن شروع به معامله و سرمایه گذاری در بورس اینترنتی نمایید.
در معاملات آنلاین سرمایهگذار از وضعیت بازار بهصورت لحظه به لحظه باخبر است و میتواند تمامی تغییرات مربوط به آن را مشاهده نماید. در سامانه معاملاتی آنلاین افراد میتوانند از ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ دقیقه معاملات خود را انجام می دهند و سفارشهای خود را بهصورت مستقیم فعال کنند و همچنین در صورت لزوم تعداد سهام و قیمت را تغییر دهند.
پس از ورود به سامانه و مشاهده وضعیت سهمها، سرمایهگذار میتواند درخواست خرید یا فروش سهم خاصی را بدهد. لازم است بدانید که در انجام معاملات اینترنتی در سامانه آنلاین کارگزاری میتوان چند سفارش اول برای خرید و فروش سهم را مشاهده کرد، علاوه بر این امکان مشاهده وضعیت درخواستهای خرید و فروش سرمایهگذار موجود است. ضمناً در این شیوه سهم خریداری شده در همان لحظه در سبد سهام سرمایهگذار قرار میگیرد.
از مزایای انجام معاملات اینترنتی میتوان بهسرعت و دقت بالای آن اشاره کرد و اینکه سرمایهگذاران در لحظه به اطلاعات سهمها دسترسی داشته باشند و کسی زودتر از فرد دیگر از این اطلاعات باخبر نمیشود، که نتیجه آن بهبود فضای رقابتی و شفافیت بیشتر بازار است.
از طرف دیگر چون انجام معاملات از طرف خود سرمایهگذار انجام میشود، نقش واسطه کارگزاری برای انجام عملیات خرید و فروش از بین میرود و امکان اشتباه از سمت کارگزاری دیگر وجود ندارد.
مشاهده اطلاعات حساب، نقل و انتقال وجوه از حساب کارگزاری بهحساب بانکی فرد و عدم محدودیت جغرافیایی برای انجام معاملات از دیگر مزایای این روش میباشد.
این شیوه در کنار این مزایا دارای معایبی نیز میباشد که در صورت عدم استفاده صحیح از این سامانه به وجود میآید. بهطور مثال ممکن است افراد به دلیل عجله کردن یا بیدقتی در هنگام ثبت سفارش، تعداد سهام یا قیمت را اشتباه وارد کنند و دچار ضررهای سنگینی شوند.
از دیگر مشکلاتی که در ایران در این حوزه موجود است سرعت پایین و یا قطعی اینترنت میباشد. چون اگر در میانه راه اینترنت قطع شود هیچگونه امکان معامله وجود ندارد و آن موقعیت از دست میرود.
لازم به ذکر است که برای برطرف کردن مشکلات بیدقتی، و درست کار کردن با سامانه معاملاتی، کارگزاریها موظف به گرفتن آزمون از سرمایهگذاران شدهاند و در صورت قبولی میتوانند اجازه ورود به سامانه معاملاتی آنلاین را پیدا کنند.
برای انجام معاملات آنلاین باید به یک نرمافزار یا یک وبسایت مربوطه دسترسی داشته باشید. پس از آن میتوانید با مراجعه به کارگزاری و پر کردن فرمهای مربوطه یک نام کاربری و کلمه عبور دریافت کرده و بعد از آن اقدام به خرید سهام از بازار بورس کنید.
مهم ترین نکات سرمایه گذاری در بورس اینترنتی چیست ؟
همانطور که پیشتر گفته شد چون انجام سفارشات بهصورت مستقیم، آنلاین و بدون واسطه انجام میشود درنتیجه باید به مقدار بسیار زیادی در انجام این شیوه معاملاتی دقت نمایید، زیرا پس از انجام آن دیگر امکان برگشتی وجود نداشته و ممکن است ضررهای سنگینی را متحمل شوید، درنتیجه دقت بالا اولین و مهمترین نکته در انجام معاملات آنلاین میباشد.
نکته مهم بعدی انتخاب کارگزاری میباشد، زیرا هر کارگزاری سامانه معاملاتی خود را داشته و ممکن است امکانات بیشتری را در سامانه خود ارائه دهد.
تمامی سامانههای کارگزاران اطلاعات مهم و استاندارد بورس را در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهند اما بعضی از کارگزاریها امکاناتی را به سامانه خود اضافه میکنند که در تحلیل سهام به سرمایهگذار کمک میکند و درنتیجه میتواند معاملات بهتری را برای او حاصل کند. باید در نظر داشت که انتخاب کارگزاری و سامانه مناسب هم ازنظر امکانات و هم ازنظر سرعت دارای اهمیت ویژهای میباشد.
معاملات آنلاین بازار بورس تغییرات زیادی را در این حوزه به وجود آورده است که میتوان بهسرعت بخشیدن معاملات و ایجاد شفافیت بیشتر در این بازار اشاره کرد. یکی از این تغییرات نحوه خرید عرضه اولیه می باشد که سهولت بیشتری پیدا کرده است.
همچنین این روش باعث شده که نقد شوندگی بازار به مقدار زیادی افزایش پیدا کند و درنتیجه آن سرمایهگذاران بیشتری وارد این حوزه شوند. با انجام معاملات اینترنتی سرمایهگذار میتواند در لحظه سفارش خود را ثبت کرده و معامله را انجام دهد، فقط باید به نکات مهم و مواردی که بیان شد توجه کافی داشته باشد.
و در آخر…
در انتها میتوان گفت با توجه به ترفندهای سرمایهگذاری در بورس بصورت اینترنتی که در بالا گفته شد، به راحتی قادر به خرید و فروش سهم و کسب سود خواهید شد.
یکی از مزیتهای بازار سرمایه نسبت به بازارهای مالی دیگر این است که سرمایهگذاری در بورس اینترنتی است و در بستر اینترنت به راحتی معاملات انجام میشود. همچنین صندوقهای وابسته به طلا مانند لوتوس، اطلس و عیار را به راحتی و بدون نیاز به اینکه از منزل خارج شوید انجام دهید.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از مقاله خوبتون من کامل با مزایای معاملات آنلاین آشنا شدم و ترجیح میدم سرمایه گذاری در بورس اینترنتی رو تجربه کنم
سلام می خواستم بدونم سرمایه گذاری آنلاین در بورس چقدر ریسک داره و آیا امکان داره متحمل ضرر بشیم