معاملات الگوریتمی چیست؟(Algorithmic trading)

معاملات الگوریتمی (Algo trading ) که به عنوان معاملات خودکار نیز شناخته می شود، روشی برای اجرای معاملات با استفاده از برنامه ها و الگوریتم های رایانه ای است.
این الگوریتم ها برای تصمیم گیری معاملاتی بر اساس پارامترهای از پیش تعریف شده، مانند اندیکاتورهای فنی، شرایط بازار و داده های تاریخی طراحی شده اند. هدف اصلی معاملات الگوریتمی، به حداکثر رساندن سود و در عین حال به حداقل رساندن ریسک و کاهش هزینه های معامله است.
در ادامه به معرفی معاملات الگوریتمی و انواع الگوریتمهای الگوتریدینگ خواهیم پرداخت.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
algo trading چیست ؟
در تعریف معاملات الگوریتمی در بورس می توان گفت معاملات الگوریتمی معاملاتی هستند که توسط الگوریتم ها و برنامه های کامپیوتری انجام می شوند نه انسان ها.
به عبارت دیگر این الگوریتم ها قادرند زمان بندی، قیمت و حجم سفارشات را زیر نظر گرفته و بر اساس آن معامله کنند.
با پیشرفت تکنولوژی، معاملهگران بازارهای مالی هم به استفاده از تکنولوژی گرایش پیدا کردند. این روزها الگوریتمها یا رباتهای معاملهگر وظیفه انجام معاملات بسیاری فعالین بازار رو بر عهده دارند و به عنوان یک دستیار در خدمتشون هستند.
در واقع الگوریتمها به فعالین بازار کمک میکنند تا وقت کمتری رو برای بازار صرف کنند و همچنین با سرعت بیشتری معامله کنند. همچنین معاملات الگوریتمی در کنترل احساسات و جلوگیری از تصمیمات خارج از چارچوب استراتژی معاملاتی نقش پر رنگی دارند.
معاملات الگوریتمی چیست؟
معاملات الگوریتمی چیست ؟ معاملات الگوریتمی سیستم معاملاتی است که از مدلها و فرمولهای پیچیده و پیشرفته ریاضیات، به منظور تصمیمگیری سریع و انجام سریع معامله در بازارهای مالی استفاده میکند.
معاملات الگوریتمی شامل به کارگیری برنامههای کامپیوتری سریع و الگوریتمهای پیچیده با هدف ساخت و شناسایی استراتژیهای معاملاتی و کسب بازده حداکثری است.
معاملات الگوریتمی روشی برای اجرای سفارش ها با استفاده از دستورالعمل های معاملاتی خودکار از پیش برنامه ریزی شده است که متغیرهایی مانند زمان، قیمت و حجم را در نظر می گیرد. این نوع معاملات به دنبال افزایش سرعت و منابع محاسباتی رایانه ها در مقایسه با معامله گران انسانی است.
عمر معاملات الگوریتمی در بازار ایران به بیشتر از دو سال نمیکشد. تقریبا از سال ۹۷ معاملات الگوریتمی پا به بازار سرمایه گذاشتند. آن هم توسط خود سازمان بورس با مسابقهای که بین برنامهنویسها برای معاملات الگوریتمی برگزار شد.
بعد از پایان دومین دوره مسابقه معاملات الگوریتمی، یعنی تقریبا بهمنماه ۹۸ شرایط برای رباتها جدیتر شد و گفته میشود کارگزاریها و شرکتهای سرمایهگذاری برای کسب بازدهی بیشتر سراغ معاملات الگوریتمی رفتهاند.
معاملات الگوریتمی توسط بانکهای سرمایهگذاری، صندوقهای بازنشستگی، صندوقهای سرمایهگذاری و صندوقهای تامینی که نیاز به توزیع اجرای سفارشهای بزرگ یا اجرای معاملات، سریعتر از واکنش معاملهگران انسانی دارند، به طور گسترده استفاده میشود. در بازار فارکس نیز معاملات الگوریتمی توسط الگوریتم های معاملاتی انجام می شود با پای نتورک آشنا شوید .
معاملهگران در این روش با پیگیری دستی تحلیلها و الگوها به این نتیجه میرسیدند که چه وقت و کجا سفارش خرید و فروش را در سامانههای معاملاتی وارد کنند. سپس با مدیریت این سفارشها بررسی میکردند که آیا اهداف اولیه از آن معامله به دست آمده است یا خیر؟
در حالی که این شیوه مرسوم است و کاربرد دارد اما امکان خطا در تحلیل و تصمیمگیری در این روش به دلایلی چون:
- تغییرات بیدرنگ اطلاعات بازار
- سرعت پایین پردازش اطلاعات
- تکیه بر دانش فردی معاملهگر
و مواردی از این دست بالاست.اما در حوزه معاملات الگوریتمی، انجام معاملات به کامپیوترها، نرمافزارها و به طور مشخص به الگورتیمها محول میشود.
درست است که معاملات الگوریتمی بر اساس الگوهایی انجام میشود که به کمک کامپیوتر تعریف میشوند. اما بد نیست بدانیدکه این معاملات میتوانند به صورت خودکار و یا نیمهخودکار انجام شوند.
در هر دو حالت یک نقطه اشتراک وجود دارد و آن این است: برنامهای که در اختیار کامپیوتر قرار میگیرد، ساخته و پرداخته دست بشر است. همین امر مشخص میکند که معاملهگران به صورت کاملا هدفمند از این معاملات استفاده میکنند.
در معاملات الگوریتمی مجموعه دستورالعمل های تعریف شده بر اساس زمان بندی، قیمت، کمیت یا هر مدل ریاضی می باشد.
جدا از فرصت های سود برای معاملهگر، الگو تریدینگ با رد کردن تاثیر احساسات انسانی بازار را بیشتر به طرف نقدینگی می برد و معاملات به روش اصولی انجام می پذیرد.
در این بین گروه از معاملات الگوریتمی با در نظر گرفتن توانی که در تغییر روند بازار دارند معامله و نوسانگیری میکنند. بعضی دیگر در زمینه آربیتراژ فعال هستند. برای مثال زمانی که اختلاف زیادی بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش به وجود میآید، آنها وارد عمل میشوند تا از این اختلاف سود کسب کنند. برای همین به طور کلی صرفا بر اساس اطلاعات تابلو و قواعد ریاضی تصمیم به خرید و فروش میگیرند و تنها هدفشان کسب بازدهی بیشتر است.
اصطلاح معاملات الگوریتمی اغلب مترادف با سیستم های معاملاتی خودکار استفاده می شود. معاملات الگوریتمی شامل انواع استراتژی های معاملاتی است که برخی از آنها بر اساس فرمول ها و نتایج ریاضی مالی هستند که اغلب بر نرم افزارهای تخصصی تکیه می کنند
نمونه هایی از استراتژی های مورد استفاده در معاملات الگوریتمی شامل معاملات سیستماتیک، بازارسازی، اسپردهای بین بازاری، معاملات آربیتراژ و غیره است.
بسیاری از آنها در دسته معاملات با فرکانس بالا (HFT) قرار می گیرند که با گردش مالی بالا و نسبت سفارش به معامله بالا مشخص میشود. اما در ادامه خواهیم گفت که hft چیست؟
انواع الگوریتمهای الگوتریدینگ:
انواع الگوریتم تریدینگ چیست ؟ معاملات الگوریتمی از الگوریتمهای متفاوتی برای انجام معاملات استفاده میکند. عمده این الگوریتمها معمولا در پنج دسته قرار میگیرند که عبارتند از:
- الگوریتمهای معاملاتی برای انجام معاملات
- الگوریتمهای سیگنال دهی
- الگوریتمهای مانیتورینگ یا پایش بازار
- الگوریتمهای کم بسامد
- الگوریتمهای پر بسامد
-
الگوریتمهای اجرای معاملات:
الگوریتمهای معاملاتی صرفا برای اجرای دستورات معاملاتی تحلیلگر طراحی شدهاند. یعنی معاملهگر، نماد مورد نظر و نقطه ورود/ خروج را انتخاب می کند.
فرض کنید یک معاملهگر میخواهد ۱۰۰ میلیارد تومان سهام فولاد خریداری کند. به طور واضح نمیتوان یک سفارش به ارزش ۱۰۰ میلیارد تومان در بازار ثبت کرد، این موضوع باعث تاثیرگذاری بر بازار میشود که معمولا برای معاملهگر زیانبار است، زیرا افراد با مشاهده سفارش او در قیمتهای بالاتر اقدام به خرید میکنند و قیمت قبل از اینکه معاملهگر سهام را خریداری کند، رشد میکند؛به همین دلیل یک الگوریتم معاملاتی وظیفه شکستن سفارش به سفارشهای کوچک در حجمهای متفاوت و اجرای آنها در بازههای زمانی متفاوت دارد.
-
الگوریتمهای سیگنالدهی:
این الگوریتمها معمولا به معاملهگر یا تحلیلگر، دیتای اضافه ارائه میکنند و باعث میشوند فرآیند تصمیمگیری تحلیلگر یا معاملهگر بهبود یافته و در نتیجه بازدهی او بهتر شود.
این دسته از الگوریتمهای معاملاتی معمولا به خودی خود سودآور نیستند و باید با مجموعهای از آنها بهطور همزمان کار یا صرفا در کنار تحلیلهای دیگر، نقش افزایش بهرهوری را بازی کرد. از جمله الگوریتمهای سیگنالدهی میتوان به تمام اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مثل RSI، MacD، MA یا Ichimoku اشاره کرد.
-
الگوریتمهای مانیتورینگ یا پایش بازار:
این الگوریتمها که به نوعی میتوان آنها را در طبقه الگوریتمهای سیگنالدهی هم قرار داد، وظیفه پایش و مانیتور کردن بازار را دارند.
به عنوان مثال فرض کنید قصد دارید با باز شدن نماد یک سهم، برای بازه کوتاهی نمادهای هم گروه این سهم را بفروشید یا خریداری کنید یا مثلا میخواهید به محض ارسال شدن اطلاعیه صورتهای مالی تعدادی از نمادهای خاص از آن مطلع شوید. یا در موارد حرفهایتر، قصد دارید در حالت کاهش نرخ بهره (وام)، شرکتهایی که کمترین مقدار وام را در حساب خود دارند شناسایی کنید. به کمک الگوریتمهای پایش بازار میتوانید با جستوجوی شرایط مورد نظر خود بر روی همه یا بخشی از بازار، عملیات پایش بازار را انجام دهید.
-
الگوریتمهای position trading یا کم بسامد:
الگوریتمهای کم بسامد معاملاتی با شرایط فعلی بازار سرمایه ایران تطابق بسیاری دارند به خرید یا فروش سهم به منظور نگهداری بلندمدت میپردازند.
در حوزه معاملات الگوریتمی به هر فرآیند که زمانی بیش از یک ساعت داشته باشد، بلندمدت گفته میشود.
مثلا فرض کنید استراتژی شما قصد فروش سهام در شرایط عرضه شدن صف و خرید در قیمتهای پایینتر است. یک الگوریتم معاملاتی کم بسامد میتواند به محض رسیدن حجم صف خرید یا فروش به شرایط پیشبینیشده شما، به صورت خودکار دستور خرید یا فروش نماد را انجام دهد.
-
الگوریتمهای HFT یا پر بسامد High Frequency Trading:
معاملات الگوریتمی و HFT پیچیدگی و عدم قطعیت کلان دینامیک بازار را در ریزساختار بازارها به ویژه در نحوه تامین نقدینگی به طرز چشمگیری تغییر داده است.
hft چیست؟ استراتژیهای HFT از رایانهها برای اتخاذ تصمیمهای پیچیده برای شروع سفارشها بر اساس اطلاعات دریافتی الکترونیکی قبل از اینکه معاملهگران انسانی بتوانند اطلاعات مشاهده شده را پردازش کنند، استفاده میکنند.
از ویژگیهای HFT میتوان به سرعت فوقالعاده بالا، دقت بالا، حجم بالا و ریسک کمتر نسبت به معاملات دیگر اشاره کرد. با این حال، به دلیل سرعت بالای این نوع از معاملات، در مواردی ممکن است با خطراتی مانند نوسانات شدید بازار مواجه شود. علاوه بر این، استفاده از HFT در بازار سرمایه، ممکن است به برخی از معاملهگران با سرمایه کم، فرصت معاملهای را ندهد
الگوریتم های پر بسامد باید به طور متوسط مدت زمان خرید تا فروش دارایی خریداری شده آنها کمتر از پنجدهم ثانیه باشد تا در این طبقه قرار گیرند.
در بازار سرمایه بینالملل، کارگزاریهای بسیاری هستند که به ارزش معامله شما هیچ کاری ندارند اما برعکس به ازای هر معامله از شما کارمزد ثابتی دریافت میکنند. حال اگر ارزش سرمایه شما به سمت بی نهایت میل کند، درصد کارمزد معامله به سمت صفر میل میکند. مثلا شما ممکن است ارزش معاملهتان آنقدر زیاد باشد که در صورت رشد رقم چهارم بعد از ممیز به اندازه یک واحد، کارمزد معاملاتی شما پرداخت شود. این دسته از معاملات که بازار NASDAQ و NYSE را قبضه کرده است، معمولا در جفت ارزها Forex نیز بسیار پرکاربرد است، اما به دلیل ساختار کارمزد در ایران، استفاده از آن معمولا به دلیل کارمزد بالا با زیان همراه است.
چه کسانی از معاملات الگوریتمی استفاده میکنند؟
شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری، سبدگردانها، صندوقها و… مشتری اصلی معاملات الگوریتمی هستند. البته بعضی سرمایهگذارهای بزرگ حقیقی هم سراغ رباتهای معاملهگر میروند.
زمانی را در نظر بگیرید که شما پولتان را به شرکتهای سبدگردانی میسپارید تا برایتان سهام خرید و فروش کنند.
بعضی از این شرکتها علاوه بر تحلیلگران و کارشناسانی که دارند، بخشی از دارایی شما را به نوسانگیری با معاملات الگوریتمی برای کسب بازدهی بیشتر میسپارند. با توقف دسترسی معاملات الگوریتمی، احتمالا دیگر شرکتهای بزرگ نتوانند مثل گذشته دست به نوسانگیری بزنند و این موضوع در بازدهی سرمایهگذاری آنها تاثیرگذار خواهد بود.
مزایای ربات معاملهگر :
-
صرفهجویی در زمان:
فعالان بازار سرمایه به صورت روزانه یا ماهانه وقت زیادی را جهت رصد بازار و یافتن سیگنالهای مناسب صرف میکنند. با گسترش بازار بورس و افزایش تعداد نمادهای بورسی، رصد همزمان بیش از ۶۰۰ نماد به صورت روزانه و ماهانه کاری بسیار سخت و زمانبر میباشد. رباتها مانند یک شکارچی تمام نمادهای بازار را زیر نظر دارند تا به محض صدور سیگنال مناسب برای شما سفارشگذاری کنند.
-
کنترل احساسات در مدیریت معاملات:
بسیاری از اشتباهات معاملاتی فعالان بازار به علت عدم غلبه بر احساسات صورت میگیرد. با معاملات الگوریتمی و استفاده از رباتها، تصمیمات احساسی در معاملات کاملاً حذف خواهد شد و تعهد به استراتژی شدیداً افزایش خواهد یافت.
-
افزایش سرعت معاملات:
سرعت کامپیوترها نسبت به سرعت انسان بسیار بالاتر میباشد. شاید بارها تجربه کرده باشید که شانس ورود به یک موقعیت ایدهآل سرمایهگذاری در کسری از ثانیه، از دست رفته باشد و عدم خروج به موقع از یک معامله، ضررهای بزرگی را به شما تحمیل کرده باشد.
از مهمترین مزایای معاملات الگوریتمی سرعت ورود و خروج از معاملات است که به معاملهگر کمک میکند تا از ضررهای احتمالی تاخیر در ثبت سفارش جلوگیری کند.
- یکی دیگر از مزایای معاملات الگوریتمی در معاملات بورسی این است که کار را ساده تر کرده و میزان خطا را کاهش می دهد.
- معاملات الگوریتمی در بورس قادر به پیادهسازی استراتژیهای پیچیده و استفاده از چند استراتژی به صورت همزمان هستند.
- در معاملات الگوریتمی امکان پیش تست وجود دارد و می توان مواردی مانند میزان سود و میزان ضرر را با توجه به شرایط مشابه بازار سنجید وریسک سرمایه گذاری را کاهش داد.
- امکان تحلیل مقدار زیادی اطلاعات و انتخاب بهترین نتیجه از بین میلیونها راه ممکن را فراهم می کند.
- عدم خستگی و توانایی انجام کارهای تکراری
- معاملات الگوریتمی به ما در انتخاب بازار، انتخاب محصول، مدیریت ریسک و سرمایه، ورود به موقعیت معاملاتی و مدیریت معاملات باز کمک می کند.
معایب معاملات الگوریتمی در بورس
یکی از معایب استفاده از معاملات الگوریتمی بورس برهم زدن تعادل بین عرضه و تقاضا می باشد.
در ادامه به برخی دیگر از معایب معاملات الگوریتمی در بورس اشاره می کنیم:
- چنانچه فردی که اقدام به الگوریتم نویسی میکند آشنایی کافی به آن نداشته باشد و یا شرایط بازار را به خوبی نشناسد میتواند باعث متحمل شدن ضررهای بسیاری در بورس شود. بنابراین داشتن تجربه و تبحر در کدنویسی بسیار مهم است.
- مکانیزم عمل معاملات الگوریتمی براساس اطلاعات بازار است این الگوریتمها اطلاعات را به صورت لحظه ای از بازار دریافت میکنند و در صورت مطابقت اطلاعات دریافتی با دستورالعمل های الگوریتم ان ها را اجرا میکنند. حال فرض کنید در حین اجرای الگوریتم اینترنت قطع شود!
- در صورتی که اطلاعات به درستی آپدیت نشود و بهینه سازی براساس خطاهای بک تست و شرایط روز بازار انجام نگیرد معادلات بر هم خورده و پیش بینیها درست از آب درنمی آید.
دلیل اصلی روی آوردن به این معاملات، تزریق دو عنصر سرعت و دقت به امر تجارت و خرید و فروش است که منجر به سودهای بیشتری میشود. پس بهرهگیری از این معاملات همانقدر که میتوانند باعث سود شما شوند، ممکن است منجر به از دست دادن سرمایه اصلی نیز شوند. بهترین سایت های استخراج ابری اتریوم را بشناسید .
وظایف معاملات الگوریتمی:
معاملات الگوریتمی برای انجام درست و کامل استراتژی مشخص شدهشان ۴ وظیفه به عهده دارند:
- بر اساس استراتژی تعریف شده در برنامهریزیشان، بازار را کامل رصد کرده و سهام و محصولات مختلف را بررسی کنند، تا فرصتهای معاملاتی را به موقع و درست تشخیص دهند.
- در مرحلهی بعد پوزیشنگیری کنند.
- پوزیشنهای بازشده را مدیریت کنند.
- در فرایند معامله (با توجه به دستورالعملهای تعریف شدهشان) مدیریت ریسک و سرمایهگذاری را بر عهده بگیرند.
این چهار مرحله گاهی تماما به صورت خودکار و توسط رباتها (ربات معاملهگر) انجام میشود که معاملات «تماما خودکار» را در بر میگرد و گاهی در برخی بخشها سلیقه و نظر انسانی دخیل میشود که در آن صورت معاملات «نیمه خودکار» عنوان میشوند.
شرکتهای پیشرو در زمینه معاملات الگوریتمی:
Black Rock : شرکت بلکراک، یک شرکت مدیریت سرمایهگذاری جهانی آمریکایی است که در شهر نیویورک سیتی قرار دارد. به دلیل قدرت زیاد و وسعت این مجموعه و سهم وسیعی که از داراییها و فعالیتهای اقتصادی دارد، بلکراک بزرگترین «بانک سایه» دنیا نامگذاری شده است.
General trade golding: یکی از جوانترین شرکتهای مالی جهان که اتفاقا دارای یکی از بیشترین رشدهای سرمایه در طول یکسال گذشته نیز بوده شرکت جنرال تریدینگ است که مقر اصلی آن در لندن و در قلب مرکز تجاری لندن قرار دارد. شرکت جنرال تریدینگ از همان ابتدا سعی در توسعه و بهبود سیستمهای معاملاتی الگوریتمی و با استفاده از هوش مصنوعی بسیار پیشرفته داشته است.
CITADEL: یکی دیگر از شرکتهای بسیار فعال در حوزهی معاملات الگوریتمی شرکت سیتادل است که در سال ۱۹۹۰ تشکیل شده است و از سال ۲۰۰۸ به بعد تمرکز خود را بر روی معاملات الگوریتمی قرار داده است و با توسعهی سیستمهای معاملاتی انحصاری در حال بهره گیری از آنها است. دفتر اصلی این شرکت نیز همانند جنرال تریدینگ در شهر لندن قرار دارد که بر اساس اعلام کمیسیون معاملات لندن در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۰ میلیارد سرمایه را تحت مدیریت خود داشته است.
خطرات معاملات الگوریتمی چیست؟
استفاده از الگوریتمها و معاملات الگوریتمی در بازارهای سرمایه، با برخی خطرات همراه است. برخی از خطرات معاملات الگوریتمی عبارتند از:
- خطرات فنی: با توجه به اینکه معاملات الگوریتمی بسیار پیچیده هستند، ممکن است اشتباهات فنی در برنامههای کامپیوتری باعث شود که سفارشات نادرستی به بازار ارسال شود.
- خطرات نوسانات بازار: با توجه به سرعت بالای معاملات الگوریتمی، ممکن است برخی از الگوریتمها در شرایط نوسانات بازار و افزایش حجم معاملات، اشتباه دچار شوند و باعث تحریک بازار و افزایش نوسانات باشند.
- خطرات امنیتی: با توجه به حجم بسیار بالای دادههایی که در معاملات الگوریتمی استفاده میشود، اطلاعات مربوط به معاملات ممکن است در معرض خطرات امنیتی قرار گیرند.
- خطرات پذیرش: برخی از معاملهگران با سرمایه کم، ممکن است به دلیل نبود منابع کافی، فرصت معاملهای را از دست بدهند.
با توجه به این خطرات، برخی از بازارهای سرمایه قوانین و مقرراتی را برای معاملات الگوریتمی تعیین کردهاند که به منظور کاهش خطرات آنها اتخاذ میشود. همچنین، برای کاهش خطرات معاملات الگوریتمی، باید از الگوریتمهای پایدار و قابل اعتماد استفاده کرد و از روشهای مدیریت ریسک، نظیر حداکثر سقف ضرر و تنظیمات مربوط به محدوده قیمت استفاده کرد.
معاملات الگوریتمی چرا متوقف شد؟
معاملات الگوریتمی در بورس چیست ؟ یکی از تهدیدهای معاملات الگوریتمی که حتی پیش از ورودشان به بازار توسط برخی کارشناسان هشدار داده شده بود، افزایش نوسانات بازار است. چراکه این رباتها سهامدار بلندمدت نیستند و با تحلیل تکنیکال نقاط ورود و خروج به یک نماد را شناسایی میکنند.این موضوع باعث میشود رباتها به دنبال سرمایهگذاری کوتاهمدت باشند و بعد از کسب سود مورد نظر سهام را بفروشند.
در برخی موارد که معاملات الگوریتمی دست به نوسانگیری میزنند، ممکن است فعالیت آنها مانع رشد بازار شود. چراکه اغلب آنها بر اساس بازارهای جهانی تربیت شدهاند. در آن بازارها سود دو سه درصدی در یک هفته میتواند بازدهی ایدهآلی باشد، در حالی که در بازار پرنوسانی مثل بورس تهران چنین نوساناتی چندان چشمگیر نیست.
رباتها بعد از خرید سهام و کسب تنها چند درصد بازدهی دکمه فروش را فعال میکنند و از سهم خارج میشوند. این اتفاق در مدت اخیر برای بورس خیلی گران تمام شده.
در پی نوسانات پی در پی و روند کاهشی بازار سهام ، برخی از کارشناسان معاملات الگوریتمی را هدف قرار دادند و معتقد بودند با توجه به شرایط فعلی این دسته از خرید وفروش ها باید متوقف شود که سرانجام خبر توقف آن توسط مدیر نظارت بر بورسها اعلام شد.
در پایان
معاملات الگوریتمی، روش انجام معاملات با استفاده از برنامه های کامپیوتری و الگوریتم های از پیش تعریف شده، بازارهای مالی را به طور قابل توجهی متحول کرده است. در حالت ایدهآل، معاملات الگوریتمی میتواند به بازده و سرعت معاملاتی دست یابد که یک معاملهگر انسانی نمیتواند. به همین دلیل، سنگ بنای دنیای مالی مدرن است.
همچنین، باید توجه داشت که الگوهای تریدینگ نمیتوانند به صورت دقیق و همیشگی، جهت حرکت بازار را پیشبینی کنند و در بسیاری از موارد، بازار ممکن است به صورت غیرمنتظره و بدون رعایت الگوهای تریدینگ حرکت کند. بنابراین، برای تصمیمگیری در معاملات، باید به تحلیلهای دیگری نیز توجه کرد و از چندین راهنمایی مختلف برای تصمیمگیری استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید