مزایای سرمایه گذاری در بورس کدام است؟
همواره مهمترین آیندهنگری افراد از سرمایهگذاری، به دست آوردن سود و کسب دارایی بیشتر میباشد. یکی از راههای کسب سود و درآمد، سرمایه گذاری در بورس است. معمولاً اکثر افراد جامعه دارای سرمایه پسانداز میباشند ولی نحوهی استفاده صحیح و کسب درآمد از آن را نمیدانند. در نهایت این امر سبب میشود که پسانداز خود را خرج کنند و آن را از دست بدهند.
افراد معمولاً دارایی و نقدینگی پسانداز خود را در بازارهای پولی همانند بانک نگهداری میکنند و بعضاً سودی از آن دریافت میکنند. با وجود اینکه بازارهای پولی و بازار سرمایه همواره موردنیاز اقتصاد یک جامعه میباشد اما یکی از روشهایی که میتواند به افراد کمک کند تا از دارایی و سرمایه پسانداز خود بهصورت مناسبی استفاده کنند، سرمایهگذاری در بازار بورس میباشد. آنها با سرمایهگذاری در بورس میتوانند دارایی خود را افزایش داده و کسب سود کنند. درواقع مهمترین مزیت بازار بورس برای کسانی که در آن سرمایهگذاری میکنند کسب سود و درآمد بالاتر میباشد.
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
سرفصلهایی که در این مقاله موردبررسی قرار گرفته عبارت است از:
- مزایای سرمایهگذاری در بورس
- روشهای سرمایهگذاری در بورس
مزایای سرمایه گذاری در بورس
سرمایه گذاری در بورس دارای مزیتهای متفاوتی در سطوح متفاوت میباشد، یعنی هم در سطح خرد دارای مزیت بوده و هم در سطح کلان، هم برای سرمایهگذار مزیت دارد و هم برای سرمایه پذیر، که در ادامه به این مزیتها میپردازیم. از مهمترین مزایایی که سرمایه گذاری در بورس برای سرمایهگذار دارد کسب درآمد میباشد که معمولاً به دو صورت به سرمایهگذار تعلق میگیرد.
مورد اول سود نقدی است که شرکت یا بنگاه اقتصادی پس از یک سال کاری، سود بهدستآمده را بین سهامداران تقسیم میکند و مورد دوم افزایش ارزش سهام میباشد یعنی بهواسطه رشد اقتصادی، فعالیتهای موفقیتآمیز و عملکرد مثبت مدیران شرکت فعال در بورس، قیمت سهام آنها افزایش پیداکرده که درنهایت افزایش دارایی سهامداران را نتیجه میدهد. وقتی میزان سهام شرکت بهواسطه عملکرد خوب شرکت بالا رود شما سود کردهاید، اما اگر در اثر تورم قیمت سهام بالا رود شما سود نکردید ولی ارزش پول خود را حفظ کردهاید، درواقع از سرمایه خود در مقابل تورم محافظت کردهاید که از دیگر مزیتهای سرمایه گذاری موفق در بورس محسوب شده و به آن حفظ سرمایه در مقابل تورم میگویند.
از دیگر مزایای بورس برای سرمایهگذار میتوان به قابلیت نقد شوندگی آن اشاره کرد، بدین معنا که هر زمان سرمایهگذار نیاز به پول پیدا کرد در همان روز سهام خود را بفروش برساند، این یعنی قابلیت نقد شوندگی بالا که در بازار سرمایهگذاری مانند مسکن این قابلیت ضعیف است. اطمینان به سرمایهگذاری به دلیل وجود شفافیت اطلاعات، معافیت مالیاتی، برخورداری از حمایت قانونی و همچنین امکان سرمایهگذاری با هر مبلغ حتی اگر مقدار کمی باشد، از دیگر مزایای سرمایه گذاری در بورس برای سرمایهگذار میباشد.
مزایای سرمایهگذاری در بورس بسیار گسترده بوده و از همه لحاظ دارای مزیت میباشد. سرمایهگذاری در بورس هم برای سرمایهگذار و هم برای سرمایه پذیر، هم در سطح کلان و هم در سطح خرد دارای مزیتهای متفاوتی است.
از مزایای بورس در واحدهای اقتصادی میتوان به جذب سرمایه از طریق اوراق بهادار و انتشار سهام اشاره کرد که اگر همین واحدها برای تأمین این سرمایه از بازارهای پولی و بانک درخواست جذب سرمایه میکردند، با بهره بالا و شرایط بازپرداخت دشواری مواجه میشدند. از دیگر مزایای بورس میتوان به تعیین ارزش صحیح بر اساس قانون عرضه و تقاضا اشاره کرد. از دیگر مزایای بورس برای این شرکتها میتوان به سهولت در انتقال مالکیت و ترکیب سهامداری اشاره کرد، همچنین برخورداری از مزایای بانکی و معافیتهای مالیاتی از دیگر مزایای آن میباشد. ارزیابی عملکرد شرکت بهصورت شفاف و قانونمند نیز جز مزایای شرکتهای فعال در بورس میباشد.
روشهای سرمایهگذاری در بورس
امروزه سرمایهگذاران بهراحتی و با سرعت بینظیری به اطلاعات قیمتی، اطلاعات سرمایهگذاریها و همچنین وضعیت بازار دسترسی دارند. از سوی دیگر تحلیل آمارها، اخبار و اطلاعات نیز در فضای مجازی موجود است. همچنین مشاورانی وجود دارند که در سرمایه گذاری در بورس به افراد راهنمایی میدهند. با توجه به این گفتهها دو روش برای سرمایهگذاری در بورس موجود است. روش اول سرمایهگذاری مستقیم میباشد یعنی فرد سرمایهگذار علاوه بر سرمایهگذاری به تحلیل بازار بپردازد و خریدوفروش را مستقیماً خودش انجام دهد. البته لازم به ذکر است که این امر مستلزم داشتن زمان کافی و علاقه کافی برای کسب دانش در مورد بازار بورس یادگرفتن بازار و تحلیل داده بوده و اگر بهغیراز این باشد فرد با ضرر مواجه خواهد شد.
روش دوم سرمایه گذاری در بورس، روش غیرمستقیم میباشد. در این روش سرمایهگذار پول خود را در اختیار شرکتهای سبد گردانی یا صندوقهای سرمایهگذاری میگذارد و دیگر درگیر تحلیل بازار نمیشود و آن شرکتها پول سرمایهگذار را روی سهام مختلف سرمایهگذاری میکنند. شرکتهای سبد گردانی با توجه به میزان ریسکپذیری فرد سرمایهگذار و فاکتورهای دیگر، سرمایهی شخص را در بورس سرمایهگذاری میکند ولی صندوقهای سرمایهگذاری برای تمام افراد تعدادی سهام خاص خریدوفروش میکنند. هر دو شرکت از افراد متخصص در حوزهی بورس بهره میبرند اما تفاوت آنها در میزان سودی است که به سرمایهگذار میدهند. در صندوقهای سرمایهگذاری همه افراد به یک اندازه سود دریافت میکنند اما در شرکتهای سبد گردان سود دریافتی افراد متفاوت است.
سرمایهگذاران با مزایایی که بازار بورس برای آنها فراهم کرده که شامل کسب سود از طریق سرمایهگذاری، قابلیت نقد شوندگی بالا، امکان سرمایهگذاری بلندمدت و کوتاه مدت، معافیت مالیاتی و پوشش در مقابل تورم میباشد، بیشتر رغبت به سرمایهگذاری در آن میکنند و از طرف دیگر شرکتهای سرمایه پذیر بورس میباشند که سرمایه گذاری در بورس برای آنها و هم برای اقتصاد کلان جامعه و درنهایت و بهصورت غیرمستقیم برای همه افراد جامعه سودمند میباشد، زیرا زمانی که سرمایهگذاری در بورس انجام شود رشد اقتصادی بالا رفته و درنهایت در یک شرایط معقول و منطقی سطح رفاهی افراد جامعه ازنظر اقتصادی افزایش پیدا میکند و این به معنی رشد اقتصادی و کسب درآمد بیشتر است. در پایان ذکر یک نکته خالی از لطف نیست و آن اینکه با توجه به تمام مزایای سرمایه گذاری در بورس، هیچگاه نسبت به سرمایهگذاری خود بیتوجه نباشید و همیشه به دنبال بهترین شیوه برای سرمایهگذاری و کسب سود بیشتر باشید.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید