مزایای بورس برای شرکتهایی که سهام خود را در آن عرضه میکنند چیست؟
2018-08-16
ارسال شده توسط مهرناز سلطانی

برای اینکه اقتصاد یک کشور رو به رشد باشد و رفاه اقتصادی جامعه بالا رود نیاز به آن است تا در زمینههای مختلف اقتصادی ازجمله تولید، بازارهای پولی و همچنین بازار بورس رشد و پیشرفت وجود داشته باشد. زیرا تمامی این موارد بهصورت زنجیرهای به هم متصل بوده و بر یکدیگر تأثیرگذار هستند. بازار بورس نیز بهصورت غیرمستقیم بر افزایش تولید ملی تأثیرگذار است. افزایش قیمت سهام شرکتها در بورس و جذب داراییهای راکد سبب میشود تا از این داراییها به بهترین شکل استفاده شود. طبیعتاً شرکتها با ورود به بازار بورس میتوانند سرمایهی زیادی را جذب کنند و از آن برای افزایش کارایی و بهرهوری شرکت استفاده کنند که حاصل این کار رشد اقتصادی است. شرکتهایی که سهامشان را در بازار بورس ارائه میکنند علاوه بر جذب سرمایه در بورس، مزیتهای دیگری را نیز به دست میآورند که در این مقاله مروری بر این مزایا خواهیم داشت.
سرفصلهایی که در این مقاله بررسیشده شامل موارد زیر است:
- مزایای بورس برای شرکتهایی که سهامشان را در آن عرضه میکنند
- چه شرکتهایی شرایط ورود به بورس را دارند
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
مزایای بورس برای شرکتهایی که سهام خود را در آن عرضه میکنند
شرکتها با ورود به بازار بورس به مزایای مختلفی دست پیدا میکنند، بعضی از این مزایا را با ورود به بازار بورس بهصورت مستقیم به دست میآورند و بعضی از مزایای دیگر را از طریق گواهیهای بورس و غیرمستقیم به دست میآورند که به آنها اشاره خواهیم کرد.
۱. اولین مزیت بهدستآمده تأمین مالی شرکت میباشد که بهوسیلهی انتشار سهام و سایر اوراق بهادار به دست میآورند. فرض کنید که شرکت مدنظر وارد بورس نمیشد، در این صورت برای تأمین مالی باید از بازارهای پولی مانند بانک کمک بگیرد که پیامد آن بازپرداخت پول با بهره بالا است. روش دیگر جذب سرمایه چانهزنی با شرکا است که بعضاً افزایش هزینهها را در پی دارد. اما با ورود به بورس و انتشار سهام، منابع مالی را بهآسانی به سمت خود جذب میکند.
۲. مزیت دیگر برخورداری از معافیت مالیاتی است. این امکان برای شرکتهای فعال در بورس وجود دارد که بین ۵ تا ۱۰ درصد از معافیت مالیات بر درآمد برخوردار شوند.
۳. مزیت دیگری که برای این شرکتها در بورس فراهم است انتشار اوراق مشارکت بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی میباشد و فقط با مجوز سازمان بورس امکانپذیر است، که این مزیت باعث میشود تا سرعت جذب سرمایه بیشتر شده و هدر رفت زمان و هزینه کاهش پیدا کند.
۴. انتقال مالکیت آسان و همچنین تغییر در ترکیب سهامداری از مزایایی است که بورس در اختیار شرکتهای فعال در آن قرار میدهد. باید در نظر داشت که شرکتهایی که در بورس فعالیت ندارند برای انتقال سهم باید فرایندهای وقتگیر و پیچیدهی اداری را طی کنند تا بتوانند نقلوانتقال سهام را انجام دهند.
۵. نقد شوندگی سهام شرکتها نیز از دیگر مزایایی است که بازار بورس برای شرکتها فراهم کرده است تا بتوانند بهراحتی از طریق این بازار و بهواسطهی کارگزاریها سهام شرکت را بفروش رسانند. شرکتهایی که در بازار بورس فعالیت ندارند برای فروش سهام خود باید از طریق چاپ آگهی و بازاریابی سنتی اقدام کنند.
۶. از مزیتهای دیگر شرکتهای در بورس میتوان به استفاده از مشارکت عمومی در توسعه شرکت و همچنین افزایش اعتماد عمومی به آنها اشاره کرد، از سوی دیگر فعالیت شفاف این شرکتها در بورس باعث ارزیابی واقعی عملکرد و تعیین ارزش واقعی شرکت در بازار شده و از طرفی چشم اندازه فعالیت شرکت در آینده واضحتر میباشد.
۷. شرکتهای در بورس میتوانند از طریق گذاشتن وثیقه در بازارهای مالی داخلی و خارجی تأمین اعتبار کنند که این مزیت از مزایای غیرمستقیم ورود به بازار بورس میباشد. بازارهای مالی به شرکتهای فعال در بورس اعتماد بیشتری دارند زیرا از یکسری فیلترهای قانونی عبور کرده و عملکرد آنها تحت نظارت میباشد.
۸. یکی دیگر از مزیتهایی که بهصورت غیرمستقیم برای شرکتهای در بورس ایجاد میشود کسب اعتبار و وجههی مثبت میباشد که به دلیل عبور از فیلترهای نظارتی برای شرکت مدنظر به وجود میآید و طبیعتاً موجب به وجود آمدن یکسری منافع غیرملموس برای شرکتهای مدنظر میشود.
۹. مزیت دیگری که بهواسطه سازمان بورس برای شرکتها به وجود میآید بیشتر شناخته شدن شرکت و محصولات و همچنین معرفی آن به طیف وسیعتری از افراد میباشد و طبیعتاً خریداران کالا و خدمات آن شرکت را میتواند گسترش دهد.
معافیت مالیاتی، استفاده از مشارکت عمومی و افزایش اعتماد عمومی، تأمین اعتبار مالی از طریق انتشار سهام و سایر اوراق بهادار، نقد شوندگی سهام، انتشار اوراق مشارکت بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی، انتقال مالکیت آسان و همچنین تغییر در ترکیب سهامداری از مزایای شرکتهایی است که سهام آنها در بازار بورس عرضه میشود.
چه شرکتهایی شرایط ورود به بورس را دارند

شرکتهایی که میتواند سهامشان را در بازار بورس عرضه کنند باید دارای شرایط مشخص باشند که این شرایط شامل این موارد است، شرکت باید تابعیت ایرانی داشته و در ایران ثبت شده باشد و همچنین سهامی عام باشد، اگر شرکتی سهامی خاص باشد باید به سهامی عام تغییر وضعیت دهد. حداقل سرمایه شرکت باید یک میلیارد تومان باشد و از تاریخ تأسیس شرکت حداقل سه سال گذشته باشد. همچنین باید تمام بهای اسمی شرکت پرداختشده باشد و دارای سهام عادی با نام دارای حق رأی باشد. شرکت موردنظر در ترازنامه خود نباید زیان انباشته داشته باشد و در سه دوره مالی متوالی که به زمان پذیرش ختم میشود سودآوری داشته باشد، همچنین امکان سودآوری در آینده از دیگر شرایط ورود شرکت به بازار بورس است. باید در نظر داشت که اساسنامه شرکتهایی که قصد ورود به بازار بورس را دارند، باید طوری تنظیم شود که هیئت تشخیص محفوظ بودن حقوق سهامداران جز را در آن تأیید کند. مزایای افزایش سرمایه را بخوانید.
بازار بورس به دلیل در اختیار گذاشتن مزیتهای متفاوت و قابلتوجه برای شرکتهای فعال در آن همواره شرکتها را به سمت خود جذب میکند و تأثیر مثبتی در رشد شرکتها و همچنین رشد اقتصاد کلان جامعه دارد و از جایگاه ویژهای هم برای دولت و هم برای مردم برخوردار است. مزیتهایی مانند تأمین مالی شرکت بدون پرداخت بهره که در بازارهای پولی وجود دارد و معافیت مالیاتی و مزایای دیگر سبب میشود تا شرکتها وارد این بازار شوند. در کنار تمام این گفتهها باید در نظر داشت که مناسبات اقتصادی، محیط کسبوکار و سازوکار بازار نیز در تحقق این مزایا تأثیرگذار است.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید