فرابورس چیست | تفاوت با بورس + مراحل گرفتن کد فرابورس

تعریف بازار فرابورس
اگر بخواهیم به این سؤال که فرابورس چیست پاسخ دهیم با جستوجوی مختصری در دنیای وب متوجه میشویم که نام فرابورس از اصطلاح انگلیسی Over-the-counter یا بهاختصار OTC به معنای «خارج از بورس» گرفته شده است.
بازار فرابورس ایران نیز در آبان سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار آغاز کرد که این بازار دارای ساختار و جایگاه قانونی مشابه بورس است، اما شرایط پذیرش و معامله در آن سادهتر است تا اهرمی کمککننده به تأمین مالی اقتصاد کشور باشد.
بارزترین خصوصیتی که به بازار فرابورس میتوان در مقابل بورس نسبت داد و به نوعی تفاوت اصلی بورس و فرابورس محسوب میشود، این است که بازار فرابورس پذیرای شرکتهایی است که شرایط و آمادگی لازم برای ورود به بازار بورس را ندارند و یا تمایل دارند خیلی سریع وارد بازار سرمایه شوند و نقدینگی مورد نیاز را کسب کنند.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
این علاقهمندی شرکتها برای ورود به بازار فرابورس به خاطر نیازمندی کمتر این بازار به الزامات سختگیرانه در قیاس با بازار بورس است. به طور کلی متنوع بودن سازوکارهای پذیریش و نیز ساده بودن فرآیند پذیرش و ورود سریع به بازار سبب شده است که شرکتها خیلی راحتتر از مزایای خریدوفروش در بازار سرمایه منفعت ببرند.
برای درک بهتری از تعریف بازار فرابورس باید بدانید که فرابورس دارای 7 بازار با نامهای بازار اول، بازار دوم، بازار سوم، بازار ابزارهای نوین مالی، بازار پایه، بازار مشتقه و بازار شرکتهای کوچک و متوسط است.
بــازار سهام فرابورس ایران شامل بازارهای اول، دوم و پایه است. سهام شرکتهایی که شرایط لازم را داشته باشند در بازار اول و دو مبادله میشوند و شرکتهایی که این شرایط را نداشته باشند میتوانند در بازار پایه معامله شوند.
بازارهای اول، دوم و بازار شرکتهای کوچک و متوسط برای پذیرش شرکتهای سهامی عام است. بازار ابزارهای نوین مالی بهمنظور پذیرش و معامله اوراق مشارکت، انواع گواهی سرمایهگذاری و انواع صکوک است. احتمالاً توضیحاتی که تا این لحظه مطالعه کردید سؤال تعریف فرابورس چیست را در ذهن شما تا حدودی پاسخ داده است. در ادامه مقاله به تفاوت بورس و فرابورس میپردازیم.
فرابورس دارای 7 بازار با نامهای بازار اول، بازار دوم، بازار سوم، بازار ابزارهای نوین مالی، بازار پایه، بازار مشتقه و بازار شرکتهای کوچک و متوسط است.
تفاوت بورس و فرابورس چیست ؟
فرق بورس و فرابورس در چیست ؟ در بازار فرابورس همانند بازار بورس خریدوفروش توسط کارگزار انجام میشود. زمان معاملات سهام فرابورس نیز از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 12.30 است. تفاوت بازار اول و دوم بورس چیست؟
اما علاوه بر شرایط سختگیرانهای که در فرابورس برخلاف بورس مجازی برای پذیرش شرکتها وجود ندارد، مهمترین تفاوت بورس و فرابورس را میتوانیم در موارد زیر ببینیم:
- به دلیل سادهتر بودن نحوه پذیرش شرکتها در فرابورس، دوره ثبت شرکت کوتاهتر است.
- خریدوفروش در فرابورس مشمول کارمزد کمتری است.
- در فرابورس به نسبت بورس نمادها ریسک بیشتری را متحمل میشوند.
- نوسان قیمتی روزانه درگذشته تفاوت داشت که البته در حال حاضر مشابه است(5%).
- تعداد بازارها در بورس و فرابورس متفاوت است؛ در بورس دو بازار و در فرابورس 7 بازار وجود دارد که در ابتدای مقاله به آنها اشاره کردیم.
- حجممبنا در نمادهای فرابورسی 1 است.
از این بعد شما تا حد قابل قبولی قادر هستید به پرسش بورس و فرابورس چیست پاسخ بدهید. اما در رابطه با تفاوت بورس و فرابورس و بازار پایه در ادامه توضیحاتی را ذکر میکنیم. شاخص دوم بورس چیست؟
تفاوت بورس و فرابورس و بازار پایه
اما بازار پایه چیست؟ بازار پایه درواقع پنجمین بازار فرابورس است و معمولاً شرکتهایی که در حال ورشکستگی هستند یا قبلاً ورشکسته شدهاند در این بازار پذیرش میشوند.
در بازار پایه شرکتها با توجه به مقدار ریسک بهمنظور سرمایهگذاری در سه دسته تابلو جای دارند؛ تابلو زرد با دامنه نوسان 3 درصد، تابلو نارنجی با دامنه نوسان 2 درصد و تابلو قرمز با دامنه نوسان 1 درصد.
برای ورود به بازار پایه، شرکتهای سهامی عام ممکن است با مشکلاتی همچون عدم شفافیت و فقدان اطلاعات سهامداران مواجه شوند. عمده تفاوت بورس و فرابورس و بازار پایه در همین حد خلاصه میشود که ذکر شد. مقاله اختصاصی ما در مورد بازار پایه بورس را بخوانید.
لیست شرکتهای فرابورس
قبل از توضیح نحوه یافتن لیست شرکت های فرابورس بد نیست بدانید که درمجموع شرکتها معمولاً به دلیل مزایای زیر مشتاق ورود به بازار فرابورس هستند:
- تأمین سرمایه
- تبلیغ شرکت
- معافیتهای مالیاتی
- وثیقه گذاری سهـام نزد بانکها بهمنظور گرفتن تسهیلات
اما برای مشاهده لیست شرکتهای فرابورس میتوانید به سایت فرابورس ایران به نشانیifb.ir مراجعه کنید و به تفکیک نماد فرابورس آنها را مشاهده کنید. عمده شرکتهای فرابورسی در صنعت محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، اوراق تأمین مالی، بیمهها و بانکها فعالیت دارند.
کد فرابورس چیست؟
در جواب به پرسش کد فرابورس چیست ؟ باید بگوییم که شرایط زمان خرید سهام و فروش آن در فرابورس هیچ تفاوتی با نحوه معامله در بورس ندارد. شما با همان کد بورسی که در اختیار دارید، میتوانید از طریق کارگزاری خودتان خریدوفروش سهام را انجام دهید.
در اینجا 8 قدم گرفتن کد فرابورس بهصورت آنلاین، که درواقع همان کد بورسی نیز هست، را باهم مرور میکنیم:
- انتخاب یک کارگزاری معتبر پس از مشورت و جستوجو
- اقدام برای ثبتنام حضوری یا آنلاین برای دریافت کد بورسی
- واردکردن شماره ملی یا تلفن و کد امنیتی
- واردکردن کد امنیتی ارسالی
- واردکردن اطلاعات فردی
- واردکردن اطلاعات بانکی
- واردکردن سطح دانش بورس خود
- و درنهایت ثبتنام در سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان یا بهاختصار سامانه سجام
اکنون که میدانید کد فرابورس چیست، در رابطه با کارگزاریها نیز باید بدانید که:
- متولی انجام معاملات در بازار بورس و فرابورس است.
- کارگزاران نماینده شما بهعنوان خریدار یا فروشنده است.
- شما مختار به انتخاب و تغییر کارگزار خود هستید.
- شما تنها میتوانید از طریق کارگزاریها اقدام به معامله کنید.
- کارگزاران نیز همچون شما، در بازار سرمایه دارای کد اختصاصی برای معاملات هستند.
نماد فرابورس چیست؟
اکنونکه متوجه شدیم کد فرابورس چیست، برای یافتن پاسخ مربوط به سؤال نماد فرابورس چیست به یک سرچ ساده نیاز است. منظور از نماد فرابورس، در واقع نماد شرکت فرابورس ایران است. این شرایط برای بازار بورس کالا و بورس انرژی برقرار می باشد که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر مقالات ” بورس انرژی و برق چیست ؟ ” و ” بورس کالا چیست ؟ ” را مطالعه نمایید.
نماد فرابورس یکی از سهام بازار سرمایه ایران است که اطلاعات مربوط به نماد فرابورس ایران را که از وبسایت فرابورس ایران به نشانی ifb.ir برگرفتهشده، در شکل زیر میبینید. این سهم، یکی از سهام بنیادی بازار است و در بلندمدت میتوان انتظار رشد خوبی از آن داشت.
مزایای سرمایه گذاری در فرابورس
پذیرش شرکت ها در فرابورس نیز دارای مزایی برای شرکت ها است از جمله:
- شرایط پذیرش در فرابورس به نسبت پذیرش در بورس اوراق بهادار راحت تر هست و افزایش سرمایه یا فروش سهام حداکثر یک ماه به طول خواهد انجامید.
- مشمولیت معافیت مالیاتی 10 درصدی از درآمد برای شرکتهای عضو فرابورس (به جز بازار پایه) که مستقیم بر سود سرمایه گذاران اثر میگذارد.
- برای کاهش ریسک سرمایه گذاری، غالبا افراد تنها چند سهم خریداری میکنند و با پخش کردن سرمایه های خود، ریسک معامله را کاهش میدهند. شرکتهای پذیرش شده در فرابورس می توانند با سرمایه های کوچک جمع شده در پروژه های بزرگ سرمایه گذاری کنند.
- سهام فرابورس حجم مبنا ندارند از این رو عرضه و تقاضا برای سهام فرابورس سریعتر به تعادل میرسد و دارای سرعت نقدشوندگی بالایی هستند.
- امکان تغییر و انتقال و یا خارجشدن شرکتها از فرابورس سهلتر است. این در صورتی است که در بورس اوراق بهادار شرایط سخت تر است.
- از سهام فرابورسی همانند سهام بورسی می توان برای دریافت تسهیلات بانکی به عنوان وثیقه گذاری استفاده کرد. توجه داشته باشید که بعد از وثیقه گذاری، بخشی از سهام قابل معامله نخواهند بود.
شرایط خرید و فروش سهام در فرابورس
برای فعالیت و معامله سهام در بورس اواراق بهادار دریافت کد معاملاتی از کارگزاری ها و احراز هویت در سامانه سجام ضروری است. اما همانطور که ساختار بورس و فرابورس مشابه هم هستند، شرایط خرید و فروش سهام در فرابورس نیز مشابه بورس می باشد و در صورت عدم دریافت کد بورسی، امکان معامله برای سرمایه گذاران فراهم نخواهد شد. شرایط دریافت کد بورسی برای سهام فرابورس نیز متفاوت از سهام بازار بورس نیست و تنها با دریافت یک کد بورسی و معاملاتی امکان معامله در هر دو بازار بورس و فرابورس برای سهامگذاران امکان پذیر است.
امید است با خواندن این مقاله تا حدودی سؤالات شما در ارتباط با بازار بورس و فرابورس را پاسخ داده باشیم. در مورد ” تغییر کارگزاری آنلاین ” بیشتر بدانید.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
واقعا مقاله خوبی بود خیلی دنبال این بودم بدونم فرق بورس و فرابورس چیست و تونستم به کمک این مقاله متوجه بشم