صف خرید و صف فروش سهام دربورس چیست؟ ۶ ترفند+ نحوه تشخیص صف
منظور از صف خرید در بورس چیست ؟ صف خرید در بورس و صف فروش سهام همواره از پرکاربردترین اصطلاحاتی است که میشنوید. برای اینکه بتوان در بازار بورس عملکرد خوبی داشت باید به اطلاعات و دانش در این حوزه اضافه کرد تا در موارد ضروری از آن استفاده کرد. بازار بوری بازار پر رمز و رازی است و هیچگاه نمیتوان در هیچ بورسی وجود اتفاقات سیاسی یا مافیایی برای به دست آوردن منافع و سود بیشتر در آن را تکذیب کرد.
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
آیا معمولا صف خرید در بیشترین قیمت مجاز تشکیل میشود یا معمولا صف فروش در کمترین قیمت مجاز تشکیل میشود ؟ علاوه بر این حتی اگر از نظر تحلیل حرکت بازار فرد خبرهای هم باشید باز هم هستند حوادثی که پیش بینی ناپذیرند و ممکن است تمام معادلات شما را بر هم بریزند. حالا فکر کنید که معامله گران و سرمایهگذارانی هستند که در این بازار نه از دانش و نه از تجربه کافی برخوردارند و درنتیجه همین مسئله نیز بر روند عادی بازار تأثیر گذار است.
البته در بسیاری از موارد شایعه و یا هیجان بیش از حد معاملهگران باعث رخ دادن اتفاقاتی در سهم میشود که هیچ و اساس علمی ندارد و بر پایه همین هیجانات، شایعات و یا موارد دیگر صفهای خرید یا صف فروش ایجاد میشود. بازار پویا و منطقی بازاری است که درآن معامله انجام بگیرد و در سهام مختلف شاهد خریدوفروش باشیم. گاهی همین صفهای خریدوفروش طولانی که گاهی تا چندین روز و هفته ادامهدار است نشان از هیجانی بودن رفتار معامله گران دارد.
منظور از صف خرید و فروش در بورس چیست ؟ معمولاً وقتی یک صف خرید و صف فروش تشکیل میشود میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد که بهعنوان مثال در صف خرید میتوان به عرضه اولیه سهم اشاره کرد. همانطور که گفته شد صف خرید و صف فروش در تابلوی بورس میتواند معنی متفاوتی داشته باشد.
باید در حوزه بورس بسیار فعالیت کرده و علاوه بر دانش این حوزه تجربه زیادی داشته باشید تا متوجه شوید که در چه زمانی و چه سهمی میتواند صف خرید یا فروش داشته باشد و در کل منظور از صف خرید در بورس، نحوه تشخیص صف خرید در بورس چیست؟ یا چگونه میشود خرید سهام در صف خرید را انجام داد؟ آیا میتوان به ترفند خرید سهام در صف خرید دست پیدا کرد؟. اگر جزو کسانی باشید که بتوانید بهخوبی این موضوع را پیشبینی کنید معمولاً به مشکل برنمیخورید و قبل از اینکه صف تشکیل شود خرید یا فروش خود را انجام خواهید داد.
در صف معامله یعنی چه ؟ تحلیل صف خرید در بورس و صف فروش میتواند برای شما زنگ هشدار باشد. شما متوجه خواهید شد که آیا این صف دلیل منطقی داردیا خیر؟ همانند روزهای ابتدایی عرضه اولیه که بر همگان روشن است این صف خرید به دلیل عرضه در سهام در قیمت مناسب است.
در بازار بورس صف خرید و صف فروش گاهی میتواند حکم یک تله را داشته باشد و درواقع وقت شما روزهای متمادی در صف خرید یا فروش هدر رود و در نهایت یا موفق به انجام معامله نشده و یا سهامی را بیشتر از قیمت واقعی خریداری کرده و یا کمتر از ارزش ذاتی آن به فروش برسانید.
یک معامله گر حرفهای کسی است که در این تله گیر نمیافتد. همانطور که پیشتر گفته شد زمانهای متفاوتی صف خرید و صف فروش در بازار بورس رخ میدهد که در ادامه مقاله و بعد از تعریف صف خرید و صف فروش به آن میپردازیم.
باید در حوزه بورس بسیار فعالیت کرده و علاوه بر دانش این حوزه تجربه زیادی داشته باشید تا متوجه شوید که در چه زمانی و چه سهمی میتواند صف خرید یا فروش داشته باشد. اگر جز کسانی باشید که بتوانید بهخوبی این موضوع را پیشبینی کنید معمولاً به مشکل برنمیخورید و قبل از اینکه صف تشکیل شود خرید یا فروش خود را انجام خواهید داد.
همانطور که پیشتر گفته شد زمانهای متفاوتی صف خرید و صف فروش در بازار بورس رخ میدهد که در ادامه مقاله و بعد از تعریف صف خرید و صف فروش به آن میپردازیم.
سرفصلهایی که در این مقاله موردبررسی قرارگرفته در زیر بیان شده است:
صف خرید و صف فروش چیست؟
صف خرید چه زمانی تشکیل میشود؟ تعداد صف خرید و فروش چیست؟ وقتی میزان عرضه یا حجم عرضه یک سهم به نسبت حجم تقاضای آن سهم دارای مقدار بیشتری در بازار بورس باشد، برای آن سهم در بورس صف فروش شکل میگیرد یعنی تعداد فروشندهها به نسبت خریداران بیشتر باشد. در یک چنین شرایطی بین فروشندگان برای فروش سهم رقابت وجود دارد. در نقطه مقابل وقتی حجم و مقدار تقاضا برای یک سهم در بورس از حجم عرضه آن پیشی بگیرد آنگاه برای آن سهم در بازار صف خرید تشکیل میشود.
در این حالت تعداد خریداران نسبت به فروشندگان بیشتر است و افراد زیادی تمایل به خرید دارند اما در طرف مقابل فروشندگان مایل به فروش سهام خود نیستند. قانونی که در بورس وجود دارد به این صورت است که صف فروش همیشه در کف قیمت و صف خرید همیشه در سقف قیمت بسته میشد. در صورت ادامه دار شدن صف فروش، روز بهروز قیمت سهام افت کرده و در مورد صف خرید قضیه کاملاً برعکس است. زیرا در این شرایط روز بهروز قیمت افزایش پیدا میکند.
قابلذکر است که صف خرید برای یک سهم میتواند نشانه رغبت سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در آن سهم بوده و از طرف دیگر وجود صف فروش برای یک سهم میتواند نشاندهنده بیمیلی سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در سهم موردنظر باشد.
همیشه باید این نکته مهم و حائز اهمیت را در خاطر داشت که انتشار اطلاعات تأثیر بسیار سریع و لحظهای را روی میزان عرضه و تقاضای سهم دارد و بلافاصله بعد از انتشار یک خبر مهم در مورد سهمی خاص، صف خرید و یا فروش برای شکل میگیرد بنابراین سرعت عمل سرمایهگذاران در اتخاذ تصمیم خرید یا فروش میتواند در میزان سودآوری آنها بسیار تأثیرگذار باشد. چگونه در صف خرید سهام بخریم ؟
بهطور مثال فرض کنید خبری در خصوص آزادسازی نرخ سیمان منتشر شود آنگاه این دید برای افراد حاضر در بورس و سرمایهگذاران پیش میآید که درآمد و سودآوری شرکتهای سیمانی افزایش پیدا میکند، درنتیجه هجوم برای خرید سهام کارخانههای سیمان افزایش یافته و صف خرید تشکیل خواهد شد.
تشکیل صف خرید خود دلیلی بر افزایش قیمت سهم کارخانههای سیمان نیز میشود. پس باید در نظر داشت کسی که زودتر اقدام به خرید این سهام کند بیشتر از بقیه سود به دست میاورد.
باید به خاطر داشت که هرچقدر میزان نقد شوندگی در یک بازار بورس بیشتر باشد از میزان صفهای خرید و فروش سهام کاسته میشود زیرا همیشه مشتریانی هستند که در زمان کاهش و یا افزایش قیمتها خواهان خرید و یا فروش سهم باشند.
این موضوع یعنی اینکه همواره متقاضی برای سهم وجود دارد و بازار بورس یک بازار روان در معاملات بوده و نقد شوندگی بالایی دارد. باید یادآور شد که در بازار بورس ایران در سالهای اخیر میزان نقد شوندگی افزایش داشته و از میزان صفهای خرید و فروش کاسته شده است.
صف خرید برای یک سهم میتواند نشانه رغبت سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در آن سهم بوده و از طرف دیگر وجود صف فروش برای یک سهم میتواند نشاندهنده بیمیلی سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در سهم موردنظر باشد. هرچقدر میزان نقد شوندگی در یک بازار بورس بیشتر باشد از میزان صفهای خرید و فروش سهام کاسته میشود
چگونه متوجه شویم سهمی صف خرید و صف فروش خواهد داشت؟
تشخیص صف خرید در بورس یا صف فروش در یک نماد بسیار کار آسانی است. در بازار بورس سبز نماد خرید و رنگ قرمز نماد فروش است. هرجا که تعداد سبزها زیاد بود درحالیکه در قرمزها اعداد پایین یا صفر وجود داشت به معنای صف خرید بوده و عکس این داستان نشان دهنده صف فروش است. در ادامه توضیح بیشتری به شما ارائه خواهیم داد.
برای اینکه متوجه شویم صف خرید یا فروش برای یک سهم تشکیل شده است یا خیر، میتوان در نرمافزاری که با آن خرید و فروش سهام را انجام میدهیم به دنبال سهم یا شرکت مدنظر بوده و بعد از پیدا کردن سهم مورد نظر روی آیکون آن کلیک کنیم.
در اینجا صفحهای باز میشود که اطلاعات آن سهم را ارائه میکند که شامل اولین قیمت، قیمت روز قبل، آخرین معامله، تعداد و حجم و ارزش معاملات و همچنین اطلاعات پایهای دیگر همچون تعداد سهم و غیره است که به کاربر نشان داده میشود.
در اواسط صفحه دو کادر با عنوان خرید و فروش وجود دارد و این همان بخشهایی است که میتوان متوجه شد صف خرید یا صف فروش شکل گرفته است یا خیر. درواقع در این بخش سفارشهای خرید و فروش توسط معامله گران و یا کارگزاران در سیستم ثبت میشود.
وقتی در کادر خرید سفارشهای خرید در حداکثر قیمت باشد و همچنین حجم آن نیز زیاد باشد اما در طرف مقابل سفارش فروش وجود نداشته باشد یا بسیار اندک باشد، نشاندهنده تشکیل شدن صف خرید بوده و در نقطه مقابل وقتی سفارشهای فروش به تعداد بسیار زیاد و در حداقل قیمت باشد و از آن سمت در کارد خرید سفارشی برای خرید وجود نداشته باشد، نشاندهنده تشکیل صف فروش است.
علاوه بر تریدر خود میتوانید هر روزه نمادهای مختلف و شرایط خریدوفروش آن را در سایت tsetmc.com پیگیری کنید. کافی ست نام نماد موردنظر را در قسمت جست و جو سرچ کرده سپس تابلوی سهم موردنظرتان با تمام جزییات به نمایش درخواهد آمد. همچنین در این سایت صف خرید بورس امروز و صف فروش سهام امروز را مشاهده خواهید کرد.
صف خرید در بورس و فروش همیشگی نبوده و بههرحال در نقطهای بازار به حد تعادل رسیده و خریدوفروش و معامله در نماد مذکور شکل میگیرد. حتی عرضههای اولیه که معمولاً در حدود دو هفته تا یک ماه در صف خرید به سر میبرند بالاخره به معامله رسیده و صف خرید آن شکسته خواهد شد.
در صف فروش خریداران بهخوبی میدانند که در صورت ادامهدار بودن صف فروش و عدم تمایل به خرید سهام در روزهای آتی قیمت سهام کمتر شده و درنتیجه میتوانند سهم موردنظر را در قیمت کمتری خریداری کنند. همچنین برای صف خرید هم این نکته صادق است. در چنین شرایطی فروشندگان تمایلی به عرضه سهام ندارند چون با افزایش تقاضا قیمت سهام بالاتر رفته و سود بیشتری به دست خواهند آورد.
در نظر داشته باشید صف خرید و صف فروش به دامنه نوسان سهم نیز بستگی دارد. برای جلوگیری آر افتوخیزهای شدید بازار، نظر بازار برای سهام دامنه نوسان ۵ درصد در نظر گرفته است که قیمت هر سهم در طول روز کاری از منفی پنج تا مثبت پنج در نوسان است. برخی سهام پایه دارای نوسان ۳ درصد هستند. بنابراین اگر سهامی امروز در سقف قیمت صف خرید باشد یعنی مثبت پنج درصد نسبت بهروز گذشته رشد داشته است.
البته ناظر بازار جهت کنترل و رشد بازار اجازه روزی پنج درصد نوسان منفی یا مثبت را نمیدهد و معمولاً در دامنه نوسانات مختلف همچون پنجاهدرصد رشد یا رکود سهام برای مدتی متوقف میشود تا دلیل رشد یا رکود آن مشخص شود.
باید در نظر داشت که این صف خرید یا فروش در بازار بورس همیشگی نبوده و با توجه به شرایط خاص اتفاق میافتد اما اگر در آن سرمایهگذار بهموقع عمل نکند یا سود خوبی را از دست میدهد و یا امکان تحمل یک ضرر سنگین برای او موجود است.
صف خرید و صف فروش در تابلوی بورس به چه معناست؟
صف خرید در تابوی بورس به این معناست که تعداد زیادی از سرمایهگذاران خواهان خرید سهم مورد نظر میباشند و در مقابل کسی حاضر به فروش نیست. یکی از دلایل به وجود آمدن صف خرید میتواند عرضه اولیه باشد.
چون عرضه اولیه یک سهم، معمولاً در بازه زمانی کوتاه سود خوبی را نصیب سرمایهگذاران خود کرده است و این اتفاق در ذهن اکثر معامله گران نقش بسته که با خرید سهم عرضه اولیه میتوانند سود خوبی به دست آورند، همین امر موجب تشکیل صف خرید میشود.
همچنین هر عرضه اولیهای هنگامیکه برای اولین بار به فروش گذاشته میشود در کمترین قیمت نسبت بهروزهای آینده قرار دارد درنتیجه سهام جذابی برای معامله گران است و سعی دارند در هفتههای اول تعداد بیشتری از این سهام را خریداری کنند. که البته با توجه به اینکه فروشندگان تمایلی به فروش سهام خود در هفتههای اول را ندارند بنابراین رقابت شدیدی بین خریداران به وجود میآید.
از دیگر دلایل، اخبار سیاسی و اقتصادی مربوط به سهم است که اگر این اخبار در جهت سودآوری شرکت مدنظر باشد صف خرید برای آن حتمی است. دلیل دیگری که میتواند جز دلایل صف خرید باشد وجود شایعه است، برخی از شرکتها کارهای تبلیغاتی غیرقانونی انجام میدهند، بدین گونه که باکمی هزینه و خرید و تغییر اطلاعات در سایتها چنان شایعه میکنند که سهام شرکت میخواهد افزایش قیمت پیدا کند و اگر افراد حاضر در بورس دارای تجربه و تحلیل کافی نباشند گرفتار این دام شده و جز افراد در صف خرید قرار میگیرند. این شایعات تلهای عمیق است که مبتدیان و تازهکارها را به دام میاندازد
ازآنجاییکه بسیاری از افراد تازهکار توانایی یا دانش تحلیل را ندارند به دریافت سیگنال از سایتها و شبکههای مختلف دلخوش میکنند.
افراد متقلب نیز از این فرصتها استفاده کرده و سیگنالهای اشتباهی را به دست مبتدیان میرسانند درنتیجه آنها نیز چشمبسته سرمایه خود را در سهامی که رو به افول است سرمایهگذاری میکنند. اهمیت افزایش دانش و یادگیری در زمینه بورس در چنین مواقعی خود را نمایان میکند.
هر سهم در بازار بورس دارای قسمتی به نام کدال است که تمام اطلاعات بنیادین سهم مربوط به جلسات، افزایش سرمایه و تغییرات و … در آن به ثبت میرسد. چک کردن کدال و بررسی و مطالعه اطلاعاتی که در آن وجود دارد میتواند راهنمای بسیار مطمئنی برای سرمایهگذاران باشد.
در مقابل صف فروش در تابلوی بورس میتواند معنای متفاوتی داشته باشد. اولین آن خبر سیاسی یا اقتصادی مرتبط با سهم بوده که میتواند آینده نهچندان خوبی را برایان سهم به همراه داشته باشد و به همین دلیل اکثر افراد شروع به فروش سهم خود میکنند. دومین دلیل میتواند عملکرد نادرست شرکت مرتبط و افت سهم شرکت مدنظر باشد. در نظر داشته باشید که به هر دلیل صف فروش برای یک سهم تشکیل شود قطعاً آن سهم با کاهش شدید قیمتی روبهرو خواهد شد.
چگونه در هنگام عرضه اولیه و صف خرید آن، بهترین عملکرد را داشته باشیم؟
همانطور که گفته شد عرضه اولیه جز دلایل به وجود آمدن صف خرید بوده و برای اینکه بتوان در صف خرید عرضه اولیه موفق عمل کرد باید نکاتی را مدنظر داشت. بهطور مثال در عرضه اولیه ممکن است ۱۰۰۰ نفر بتوانند سهم بخرند اما افراد حاضر در صف مکن است تا۵۰ برابر باشند.
در این مواقع ممکن است ازلحاظ سختافزاری و نرمافزاری نیز سرورها دچار مشکل شوند و عرضه اولیه بهخوبی صورت نگیرد اما با تمام این مسائل رعایت یکسری از نکات در داشتن بهترین عملکرد بسیار مؤثر است.
اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید ساعت میباشد که بهتر است از ساعت کارگزاری استفاده شود. سعی کنید در عرضه سهام اولیه در رأس ساعت گفته شد کلیک کنید یعنی اگر زمان ثبت سفارش ساعت ۱۰:۳۰ دقیقه است نه یک ثانیه دیرتر کلیک کنید و نه یک ثانیه زودتر زیرا در حالت زودتر سفارش شما باطل میشود و در حالت دیرتر این امکان وجود دارد که سهام تمام شود.
در مورد تعداد سهم هم حتماً به تعداد مجاز بنویسید و بیشتر از آن ننویسید که سبب میشود سفارشتان باطل شود. حتماً قیمتی که وارد میکنید قیمت تعیینشده باشد و یک ریال کمتر یا بیشتر نباشد، همچنین برای اینکه به مشکلات آنلاین برنخورید حساب کارگزاری خود را شارژ کنید و از محل لینک بانک استفاده نکنید.
زیرا عملیات بانکی مراحل خرید را کند میکند و این موضوع به ضرر شماست. حتماً چند دقیقه قبل از شروع پروسه صفحه را رفرش کنید تا مطمئن باشید که از حساب کاربری خود خارج نشدید، همچنین صفحات اضافی که باز هستند را ببندید. در نظر داشته باشید که از مرورگرهای قدرتمند موزیلا فایرفاکس و گوگل کروم استفاده کنید و به هیچ عنوان پروکسی روی سیستم فعال نباشد.
سعی کنید در عرضه سهام اولیه در رأس ساعت گفته شد کلیک کنید یعنی اگر زمان ثبت سفارش ساعت ۱۰:۳۰ دقیقه است نه یک ثانیه دیرتر کلیک کنید و نه یک ثانیه زودتر زیرا در حالت زودتر سفارش شما باطل میشود و در حالت دیرتر این امکان وجود دارد که سهام تمام شود.
صف خرید و صف فروش در بازار بورس در مواقع خاص و تحت شرایطی اتفاق میافتد که گاها این شرایط قابل پیشبینی بوده و گاها نیز قابل پیشبینی نیست. در این شرایط سرمایهگذار باید بسیار بهموقع عمل کند تا هم از سود خوب بهرهمند شود و هم اینکه در زمانهای فروش دچار ضرر سنگین نشود.
عرضه سهام اولیه معمولاً صف خرید پیشبینی شده است و در مقابل آن شرایط اقتصادی و سیاسی بازار برای بعضی از سهمها میتواند صف خرید و صف فروش غیرقابل پیشبینی را به وجود آورد. صف خرید همیشه با خود افزایش قیمت سهم را به دنبال دارد و سرمایهگذارانی که بتوانند بهموقع اقدام به خرید کنند، سود خوبی را به دست میآورند. افراد حاضر در بازار بورس بهوسیله تابلو بورس و نرمافزارهای معاملاتی بهراحتی میتوانند صف خرید و صف فروش سهمها رصد کنند.
البته امروزه عرضه اولیهها به روش بوک بیلدینگ به فروش میرسد. متقاضیان خرید عرضه اولیه باید در تاریخ و ساعتی که ناظر بازار مشخص میکند. تعداد مشخصی سهام را در سقف قیمت مشخصشده ثبت سفارش کنند. درروش بوک بیلدینگ اینگونه نیست که کسی زودتر ثبت سفارش زده پس زودتر سهام را خریداری میکند. برای آشنایی بیشتر مقاله ” نحوه خرید عرضه اولیه سهام ” را مطالعه نمایید.
سهام به تمام کسانی که در بازه زمانی مشخصشده سفرش خود را ثبت کنند تعلق خواهد گرفت. به همه سفارش گذراندگان نیز به تعداد مساوی سهام تعلق میگیرد. بنابراین هیچ نگرانی از بابت تعلق گرفتن سهام نداشته باشید. البته به دلیل شرایط هسته معاملاتی و شلوغی آن در ساعات عرضه اولیه پیشنهاد ما این است برای اینکه با هنگ سیستم مواجه نشوید در دقایق ابتدایی سفارش خود را ثبت کنید.
اما غیر از روز اول عرضه اولیه، اولویت در خریدوفروش سهام باکسانی است که سفارش خود را زودتر ثبت کردهاند. بنابراین اگر در صف خرید در بورس یا فروش قصد انجام معامله دارید در اصطلاح باید سفارش سرخطی بگذارید. یعنی رأس ساعت، دقیقه و ثانیهای که نماد جهت سفارش گیری باز میشود. که معمولاً رأس ساعت ۸:۳۰ صبح است. جهت اطلاع از آغاز سفارش گیری هر سهام به پیام ناظر بازار توجه کنید.
ترفند خرید سهام در صف
- صفنشینی در بورس کار کسانی است که پیرو بازار هستند. چنین رفتارهای جمعی به نفع شما نخواهد بود. تا میتوانید به سراغ سهام در صف خوابیده نروید.
- برای خرید یا فروش در صف همانگونه که گفته شد بهصورت سرخطی اقدام کنید و در ثانیههای ابتدایی ثبت سفارش کنید.
- بهتر است کارگزاریهای خوب و قابلاطمینان اما خلوت را انتخاب کنید. کارگزاریهای معروف معمولاً با هنگی سیستم روبهرو میشوند.
- از اینترنت پرسرعت استفاده کنید. هزینه کردن برای خرید اینترنت درواقع پیشگیری از ضررهایی است که در آینده به دلیل افت سرعت نت ممکن است متوجه شما شود. – عدد ۸۲۹۵۶ را به خاطر بسپارید یعنی سفارش خود را رأس ساعت ۸:۲۹:۵۶ ثبت کنید. اینگونه شانس شما برای ثبت زودتر بالا میرود.
- از سلامت سیستم خود کامپیوتر، لپتاپ یا گوشی هوشمند خود مطمئن شوید. هرگونه عیب و ایرادی میتواند به ضرر شما تمام شود.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید