شاخص بازار دوم بورس چیست؟ + 8 شرط پذیرش شرکت ها در بازار دوم بورس
شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که اخبار بورس و بازار سرمایه را روزانه دنبال میکنید و واژههایی مانند شاخص کل، شاخص هموزن، شاخص فرابورس و … برایتان آشنا باشد.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
اما تفاوت و تفکیک شاخص بورس و شاخص بازار دوم بورس برایتان گنگ و دشوار باشد. به همین خاطر در این محتوا به سؤال شاخص بازار دوم چیست؟ پاسخ خواهیم داد و به توضیح آن خواهیم پرداخت. پس حتماً مطلب آماده شده را بهدقت مطالعه کنید و مطالب مشابه را نیز دنبال کنید تا به سؤالات خود جواب دهید. مطلب ما در خصوص لیست نمادهای بازار دوم بورس را مطالعه نمایید.
شاخص بازار دوم بورس چیست؟
شاخصها باتوجهبه اهمیتی که در بورس دارند مهم و حائز اهمیت میباشند. به همین خاطر برخی از شاخصها با اهمیت بیشتر و برخی از اهمیت کمتر برخوردارند. شاخص بازار، نمونهای از منابع سرمایهگذاری است که نمایانگر بخشی از بازار مالی است.
سرمایهگذاران برای سنجش حرکات بازار از شاخصهای مختلف بازار پیروی میکنند.محاسبه مقدار شاخص از قیمت داراییهای اساسی حاصل میشود. برخی از شاخصها بر اساس وزندهی به بازار، وزندهی به درآمد، وزندهی شناوری دارای مقادیری هستند.
شرکتهایی که ازنظر معیار سرمایه شرایط سودآوری و همینطور درصد سهام شناور آزاد (یعنی سهام در دست عموم) در حالت مطلوبتری قرار دارند در بازار اولیه بورس و شرکتهایی که ازنظر معیارهای فوق در وضعیت پایینتری هستند در بازار دوم بورس تأیید میگردند. پذیرش شرکتها در بازار دوم بورس نسبت به بازار اول شرایط آسانتری دارد.
شاخص کل بورس نشاندهنده ارزش کل سهام پذیرش شده در بورس میباشد. شاخص فرابورس نیز همین تعریف را دارد با این تفاوت که شرکتهای فرابورسی را شامل میشود.
سطح عمومی قیمت سهام شرکتهای پذیرش شده در بازار اول بورس، بیانگر شاخص بازار اول است. شاخص بازار دوم هم همانند شاخص بازار اول میباشد، با این تفاوت که شامل شرکتهای پذیرش شده در بازار دوم است.
بنابراین شاخص بازار دوم عبارت است از: شاخص کل سهام پذیرش شده در بازار دوم بورس تهران.
همانطور که در تصویر فوق مشخص است، شاخص بازار اول و شاخص بازار دوم در دیدهبان بازار درج و مشخص شده است.
هرچند برای تجزیهوتحلیل وضعیت کلی بازار، بررسی دو شاخص کل و هموزن کفایت میکند. روشهای محاسبه هر یک از شاخصها متفاوت است.
شاخص کل وضعیت کلی سهام پذیرش شده در بورس را نشان میدهد، به همین خاطر منفی یا مثبت بودن آن به معنای وضعیت کل بورس نمیباشد.
برای مثال ممکن است وضعیت سهام کوچکتر مناسب نباشد، اما سهام بزرگ و شاخص ساز که ارزش بازاری بالایی هم دارند، وضعیت خوب و مثبتی داشته باشند. در این حالت شاخص کل مثبت خواهد بود.
در این مواقع شاخص هموزن اطلاعات دقیقتری از بازار در اختیار سرمایهگذاران قرار خواهد داد. زیرا وزن تمام شرکتها را یکسان در نظر میگیرد (فارغ از ارزش بازاری).
نکته مهم در تشخیص سهام بازار اول و دوم، تعداد سرمایهگذارانی است که در شرکتها سرمایهگذاری کردهاند. هرچه تعداد افراد سرمایهگذار بیشتر باشد، شانس قرارگیری در بازار اول بیشتر خواهد شد.
شاخص بازار اول و شاخص بازار دوم نیز امکان بررسی و تجزیهوتحلیل سهام هر گروه (پذیرفته شده در بازار اول و دوم) را فراهم میکند.
از سایت tsetmc.com نیز نمودار شاخص بازار دوم، شرکتهای موجود در شاخص، سابقه شاخص در روز جاری و سابقه شاخص در روزهای اخیر مشخص شده میباشد.
شرایط پذیرش سهام شرکتها در بازار دوم بورس:
• شرکت سهامی عام باشد.
• سرمایه ثبت شده شرکت کمتر از دویست میلیارد ریال نباشد.
• تعداد سهامداران کمتر از ۲۵۰ نفر و درصد شناوری کمتر از ۱۰ درصد سرمایه ثبت شده نباشد.
• نسبت ROE (حقوق صاحبان سهام به کل داراییها)، در آخرین صورت مالی حسابرسی شده سالانه شرکت، حداقل برابر با ۱۵ درصد باشد.
• داشتن سودآوری و داشتن افق و چشمانداز روشن از تداوم فعالیت شرکت در صنعت و سودآوری، در دوره مالی منتهی سال مالی شرکت.
• داشتن حداقل یک بازیگردان.
• سهم حداقل به مدت ۲ سال سابقه فعالیت در صنعت خود را داشته باشد و طی این مدت موضوع فعالیت خود را تغییر نداده باشد.
• شرکتهایی که پس از تغییر یا ادغام ساختار شکلگرفتهاند، مشروط بر آنکه فعالیت جدیدشان با فعالیت فعلی آنها تطبیق داشته باشد، فعالیتشان بهعنوان سابقه فعالیت مورد تأیید هیئت پذیرش قرار خواهد گرفت.
با جست و جو در گوگل میتوانید از سهام پذیرش شده در بازار دوم اطلاع یابید. روش دیگر مراجعه به سایت https://www.ifb.ir/markets.aspx?id=2 است که قادر به مشاهده ناشران پذیرش شده در بازار دوم خواهید بود.
در مقاله لیست شرکتهای بازار دوم بورس به معرفی نمادها پرداخته شده است.
نتیجهگیری از تعریف شاخص بازار دوم بورس
شاخص بازار دوم بورس یکی از شاخصهای قابلبررسی در بورس است که نسبت به سایر شاخصها از جمله شاخص کل و شاخص هموزن و شاخص فرابورس از اهمیت کمتری برخوردار است.
شاخص بازار دوم بورس شامل شرکتهایی است که از نظر سودآوری و درصد شناوری و تعداد سهامداران نسبت به سهام شرکتهای بازار اول در وضعیت پایینتر قرار دارند.
بررسی شاخص بازار دوم بورس به درک بهتر عملکرد بازار و فعالان این حوزه کمک خواهد کرد.
هر فرد که اقدام به سرمایهگذاری در بورس میکند باید پیش از ورود، اطلاعات لازم در مورد این بازار را کسب کرده باشد و سرمایهگذار در بازار دوم بورس، ریسکهای این بازار را نیز پذیرفته است.
سرمایهگذاران ممکن است دچار زیان و یا سود شوند، مهمترین نکته عدم احساس یاس و ناامیدی و توان کنترل و مدیریت سبد سرمایهگذاری است. در خصوص ” تفاوت بازار اول و دوم بورس چیست؟“بیشتر بدانید.
دیدگاهتان را بنویسید