سهام از کجا آمده اند و آمدنشان بهر چیست و به کجا میروند آخر

مبحث تحلیل بنیادی به دو بخش تقسیم میشه؛ تحلیل بنیادی مقدماتی و تحلیل بنیادی پیشرفته
مثل فصل های دیگه حالا چه در زمینه بازار سرمایه چه در زمینه غیر از بازار سرمایه دوره ها میتونند علاوه بر دوره مقدماتی دوره پیشرفته هم داشته باشند و با تفاوت این دو کاملا آشنا هستید.
سهامدارا از طریق تحلیلهای مناسب میتونند افزایش و کاهش قیمت سهامو به خوبی پیشبینی کنند و با خیالی راحت سهامشون رو بفروشند یا اینکه نگه دارند. اما تحلیل بنیادی که ما میخوایم شروع کنیم در مورد شناخت بورس و بازار سرمایه صحبت کنیم. اینکه شما در بازارهای سرمایه کجاها میتونید سرمایه گذاری کنید؟ ویژگی های هر کدوم به چه صورتی هست؟ چه طور می تونید تحلیل کنید؟ در نهایت توی بخش مقدماتی میریم به سراغ گزارش ها و صورت های مالی و اینکه این اطلاعات چه اطلاعات مهمی میتونه به ما بده؟
کدوم قسمت این گزارش ها خیلی مهمه؟ این گزارش ها و از کجا تهیه کنیم؟ خلاصه شو از کجا میتونیم تهیه کنیم؟ چه منابعی برای تحلیل بنیادی وجود داره که ما به عنوان یک تحلیل گر بتونیم خیلی سریع بهش رجوع کنیم و یکسری اطلاعات در موردشون بدست بیاریم؟
در آخر در تحلیل بنیادی مقدماتی ما یکی دو مورد از ارزش گذاری سهام و توضیح میدیم که چه طور بتونید ارزش سهام یک شرکت و حساب کنید که ببینید آیا سهام این شرکت ارزش خریدن داره یا نه!؟
اینجای کار بخش تحلیل بنیادی مقدماتی ما تموم میشه.
اما تحلیل بنیادی پیشرفته، با استفاده از اطلاعاتی که تو تحلیل بنیادی مقدماتی بدست آوردیم و متوجه شدیم حالا میتونیم در قسمت پیشرفته از ارزشگذاری سهام شروع کنیم و به تحلیل صنایع برسیم که بینیم صنایع مختلف بورسی چه ویژگی هایی دارند؟ چه مولفه ها و مواردی هستند که روی این صنایع می تونند تاثیرگذار باشند؟ تو بازار سهام شرکت هایی که زیر مجموعه این صنایع هستن از چه موارد و مولفه هایی می تونند تاثیر بپذیرند و قیمت سهامشون نوسان و تغییر پیدا کنه؟
خب تا این قسمت مقدمه ای در مورد دو دوره مقدماتی و پیشرفته توضیح دادیم. اما یکسری سوالها هست که شما باید پاسخش و بدونید یعنی یکسری سوال ها هست که یک کمی برای شما گنگ هستند و نیاز هست که شما جوابهاشون و بدونید و بدونید که هدف تون از تحلیل بنیادی اصلا چی هست!؟
توی تحلیل بنیادی اولین سوالی که احتمال داره براتون پیش بیاد اینه که اصلا چرا ما باید بریم سراغ آموزش تحلیل بنیادی؟ چرا وارد بازار سهام شدید؟ چون میخوایید سود بدست بیارید. چرا؟ چون میخوایید ثروت و دارایی تونو افزایش بدید.
توی بازار سهام ما دوتا روش تحلیلی داریم؛ دو تا روشی که شناخته شده هستن، از قدیم بودن و کماکان معامله گرها و سهامدارا ازشون استفاده میکنن و خرید و فروش ها توی بازار سهام براساس این دو تا روش انجام میشه. یکی تحلیل تکنیکال یکی هم تحلیل فاندمنتال یا همون تحلیل بنیادیه.
تحلیل تکنیکال؛ خب تحلیل گرای این رشته از نرم افزارهایی مثل: داینامیک تریدر ، متا تریدر یا همون مفید تریدر ، امی بروکر،ادونس گت و امثال این ها استفاده میکنند یا از چارت و نمودار که نمودار قیمت سهام داخل آن هست قیمت سهامو پیش بینی می کنند یعنی طبق الگوهایی که قبلا برای این نمودار تشکیل شده بوده به نظرمن(من تحلیلگر) تشخیص میدهند که قیمت سهام از اینجا رشد میکنه یا افت میکنه و به این تارگت قیمتی هم میتونه تو آینده برسه.ی این کار تحلیلگر تکنیکاله اما تحلیلگر فاندمنتال یا بنیادی تمرکز خودش و میذاره براساس یک سری از اطلاعات و داده های مالی مربوط به همون شرکت.
اینکه شرکت پتانسیل رشد و سود دهی در آینده و دارد؟ یا اینکه دو سال دیگه ورشکست میشه؟ یا اینکه می تونه فعالیت خودش و توسعه و گسترش بده؟ و یا اینکه شرکت به قول معروف بدهی هاش یا تعهداتش و می تونه تسویه بکنه یا اینکه نه همین تعهدات باعث ورشکستگی شرکت می شه؟ و یه سری سوالات این چنینی.
ما تحلیل بنیادی و یاد میگیریم که بتونیم از دیتاها، داده ها و اطلاعات و گزارشات مالی استفاده کنیم و بتونیم در بازار سهام سرمایه گذاری بکنیم و اون سرمایه گذاری با یک درصد خیلی بالایی بتونه باعث موفقیت و سود و افزایش ثروت یا پول ما بشه. اما سوالی هست که خیلی ها میپرسند که تحلیل بنیادی خیلی سخته؟ یا اینکه میتونیم ما هم از عهده اش بربیاییم؟ تحلیل بنیادی شاید تو ذهنیت شما این باشه که یک روش خیلی سختی هست که نیاز به تخصص داره، نیاز به زمان خیلی زیادی داره، نیاز به زحمت و پشتکار خیلی زیادی داره، اما تحلیل بنیادی اصلا سخت نیست.
ازلحظه ای که تصمیم میگیریدسهمی و بخرید یا نه باید چند مورد رو در نظر بگیرید:
-شناخت شرکت
-پیش بینی عملکرد شرکت
-محاسبه ارزش ذاتی و واقعی شرکت
-تصمیم به خرید، فروش یا نگهداری سهمخب قطعا کسی تحلیل بنیادی را یک شبه یاد نگرفته، این کار نیاز به گذشت زمان داره. در کوتاه مدت شاید تحلیل تکنیکال و بتوانیم در مدت خیلی کوتاهی یاد بگریم اما تحلیل بنیادی چون گسترده ترهست نیاز به زمان بیشتری هم داره.
شما ممکنه تحلیل بنیادی و خیلی خوب یاد بگیرید اما یک بخش کار هم تجربه هست، یعنی درواقع شما تایمی و مثلا یک سال، دوسال، سه سال باید صبر کنید و توی بازار معامله کنید و یکسری اطلاعات و کسب کنید بازار و ببینید به قول معروف اونجا تجربه کسب کنین یعنی ۴۰ درصد کار شما می شه دانش و علم شما که تحلیل آموزش بنیادی هست، ۶۰ درصد کار شما تجربه در بازار سهام هست.
خب طبیعتا در هر کاری پشتکار و علاقه تاثیر خیلی زیادی در یادگیری داره، تحلیل بنیادی هم به همین صورت است. اگر خیلی دوست داشته باشید قطعا می تونید تو تحلیل تکنیکال به فردی موفق و ثروتمند که تو بازار سهام فعالیت میکنه تبدیل بشید.
تحلیل بنیادی چیزی نیست که صرفا با دیدن و یا گوش کردن بتونیند یاد بگیرید ، هر نکته ای از تحلیل بنیادی و که یاد میگیرید، نیازهست تا اون نکته و حتما یادداشت کنید و بنویسید. مرور و تکرار باعث می شه فرایند یادگیری شما تکمیل و تکمیل تر بشه.
سوال بعضیا این هست که آیا رشته تحصیلی می تونه باعث یادگیری سریع و راحت تر تحلیل بنیادی بشه؟
خب طبیعیه خیلی از دوستانی که به سراغ آموزش تحلیل بنیادی یا سرمایه گذاری در بورس میان رشته هاشون مرتبط نیست.
خیلی ها هستن که حتی دوره های آکادمیک هم حضور نداشتن و تحصیلاتشون در سطح دیپلم یا حتی پایین تر از دیپلم هست و بسیار بسیار موفق هستن و میبینیم که تو بازار سهام معاملاتشون با احتمال خیلی زیادی باعث موفقیت و کسب سود می شه.
مثلا رشته های مربوط و نزدیک به بورس می تونیم به حسابداری، اقتصاد، مدیریت یا رشته های این چنینی که زیرشاخه رشته مالی هستن، اشاره کنیم. خب طبیعتا اگر رشته شما مرتبط باشه، کار شما کمی سریعتر پیش می رود اما اگر رشته تون مرتبط نباشه، به فرض شما مهندسی صنایع، هنر یا رشته های انسانی مثل جغرافیا و ادبیات خوانده باشید به این معنی نیست که شما نمی توانید تحلیل بنیادی را آموزش ببینید یا اینکه یاد بگیرید. این مورد، مستلزم اینه که زحمت بیشتری بکشید و تلاش بیشتری بکنید تا برسید به سطحی که فرضا یه دانشجویی که رشته مالی یا حسابداری چهار سال خونده و پایه ای قوی داره.
پس اگر قصد دارید وارد بازار سرمایه بشید حتما اول قبل از شروع آموزش ببینید، با سرمایه کم هم شروع کنید. سرمایهگذاران با هر سرمایهای حتی خیلی کم میتونند برای سرمایهگذاری اقدام کنند، حداقل سرمایه گذاری برای فعالیت در بازار سرمایه۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال (۱۰۰,۰۰۰تومان) است در صورتی که توانایی پذیریش ریسک را داشتید به تدریج تو آینده سرمایه خود را افزایش دهید.
در بورس هیچ وقت برای سرمایه گذاری دیر نیست و میتونید با افزایش ساعت مطالعه و یادگیری سرمایه گذاری خودتون و کم ریسک تر کنید و سرمایه گذاری مطمئن تر و پرسود تری و داشته باشید.
هدف از آموختن تحلیل بنیادی چیست؟هر کسی دوست داره سود کنه، پول و ثروتش زیاد بشه، یه بخشی از درآمدی که بدست میاره صرف مخارج زندگی اش می شه اما بخشی از اون و که پس انداز می کنه بتونه نهایت سود و از آن پس انداز کسب کنه. همه ما میخوایم تا این سود و بدست بیاریم و این سود هر چی بالاتر و بالاتر باشد برای ما مطلوب تر و بهتره. برای اینکه این سود و بدست بیاریم و ثروت مون و افزایش بدیم باید بازاری و پیدا کنیم که بتونیم توش سرمایه گذاری کنیم. یکی از اون بازارها ، بازار بورسه، شما اگر بخوایین تو بازار بورس کارکنید و آموزش ببیند و یاد بگیرید نیازه تا با تحلیل معامله کنید و تحلیل را آموزش ببینید که اشاره کردیم یکی از آن تحلیل ها، تحلیل بنیادی است.
تحلیل بنیادی از صفر تا صد دارد یعنی شما ابتدای کار از کجا باید شروع کنید و آخر کار تحلیل بنیادی به کجا میخواهید برسید.
فرضا شما می خواید یک شرکتی و مثل فولاد مبارکه بررسی کنید و ببینید آیا سهام این شرکت در بازار برای من ارزش خرید دارد یا خیر؟ اولین کاری که انجام می دهید کسب اطلاعات و شناخت و انجام مطالعه درمورد اون شرکته. ببینین شرکت فولاد مبارکه چیه؟ چه چیز تولید می کنه؟ چه محصول فلزی و فولادی تولید می کنند؟ اصلا فولاد مبارکه کجای ایرانه؟ چرا این اطلاعات نیازه؟ چون خیلی مهمه. مدیریت و هیئت مدیره فولاد مبارکه، چه افرادی هستند؟ این افراد قبلا چه کار کردن که الان قصد دارن در شرکتی مثل فولاد مبارکه فعالیت ها و نتیجه هایشان را ببینیم و سوالاتی اینچنین. یعنی شما ابتدا باید ببینید شرکتی که می خرید چه چیزیه.
توی بازار سهام از خیلی از دانشجوهایی که حضوری می بینیم سوال می کنیم که سهمی که آخرین بار خریدید چی بوده ؟ مثلا جواب می دهند، سهم بانک صادرات یا سهم دیگری مثل سهم فولاد آلیاژی ایران. بعد پرسیده می شود این سهمی که خریداری کردین چه چیز ؟ جواب میدن: نمی دونیم. می پرسیم شرکت سهمی که خریدید کجا قرار دارد؟ پاسخ می دهد: نمی دانم و سوالهایی مثل همین سوال ها.
در واقع نمی دونند سرمایه شون و در کدام شرکت و کجای ایران ریخته اند و اصلا شرکتی وجود دارد یا خیر! مرحله بعدی این است که عملکرد این شرکت را تحلیل کنید، ببینید این شرکت می تونه سال بعد سود بیشتری داشته بشه یا نه؟ اگر امسال ۱۰۰۰ میلیارد ساخت، سال بعد می تونه این و به ۱۱۰۰ یا ۱۲۰۰ میلیارد تبدیل کنه؟ یا این که این ۱۰۰۰ میلیارد سال بعد ۸۰۰ میلیارد می شه؟ پس مرحله مهم و خیلی مهمی که ما تاکید روی آن داریم این است که شما به دنبال تحلیل این شرکت باشید و ببینید سودآوری این شرکت افزایش پیدا میکنه یا نه!؟
در آخر ارزش گذاری سهام هست، شما وقتی می خواید تو بازار سهام معامله کنید و تحلیل بنیادی انجام بدید، نهایت در آخرکار می خواید ببینید ارزش سهام این شرکت چه عددی هست. قانونی داریم تو بازار سرمایه، وقتی که شما سهام یک شرکت و می خواهید خریداری کنید باید ارزش واقعی این سهم را محاسبه کنید، اسم دیگر ارزش واقعی، ارزش ذاتی سهمه.
با یه مثال این و توضیح میدیم. فرض کنید ماژیک تو بازار ۲۰۰۰ تومن فروخته میشه یک لوازم التحریر فروش این ماژیک و ۲ هزار تومن می فروشه اما ارزش این ماژیک برای من بیشتر از ۱۷۰۰ تومان نیست. ممکنه ارزش این ماژیک برای شما ۲ هزار و ۲۰۰ تومان باشه، طبیعتاً این ماژیکی که لوازم التحریری میفروشه ، من نمی خرم چون ۱۷۰۰ تومن بیشتر برام ارزش نداره ولی شما چون دوهزاروخورده ای براتون ارزش داره این یه دارایی ارزشمند می شه و شما این ماژیک و حتماً میخرید پس این ارزش صرفاً در خصوص بازار بورس صدق نمیکنه ، هر بازار دیگه ای هم اگر ببینید مثل بازار خودرو و بازار مسکن، بازار ارز و طلا و بازار های دیگه این ارزش درخصوص سایر بازارها هم مصداق داره. اما وقتی شما تحلیل بنیادی انجام می دید در آخر می خواییم به این سطح برسیم که آیا یک شرکت ارزش داره من اونجا سرمایه گذاری کنم یا نه؟
پس شما ارزش واقعی شرکت و حساب می کنید در آخر میخواییم ببینیم این ارزش واقعی که حساب کردیم از ارزش روز سهم بیشترهست یانه؟
دیدگاهتان را بنویسید