منظور از سفته بازی چیست ؟ سفته بازی در بورس چه معنایی دارد ؟
سفته بازی چیست ؟
سفته بازی در بورس با توجه به عمق کم بازار ما ، پدیده رایج تری نسبت به سایر کشورهاست که در بازار ما گاها دیده می شود و من در دوره ها و سمینارهایم در کنار سایر مباحث ، به توضیح سفته بازی و سهامی که در آن دوره ، سفته بازها فعال هستند را معرفی میکنم .
با این هشدارها معامله گران نیز دقت نظر و توجه لازم را خواهند داشت تا خدای نکرده گیر سفته بازها نیفتند . به دلیل سوال اکثریت عزیزان در خصوص سفته بازی بهتر دیدم تا مقاله ای در این خصوص برایتان بنویسم.سفته بازی مثل شمشیر دولبه است همانطورکه سود سرشاری دارد ممکن است ورق برگشته و موجب ضرر و زیان شدید شما نیز بشود.
سفته بازها کیستند ؟
سفته بازی در سهام توسط دو دسته از افراد اتفاق می افتد . یا افرادی هستند که با استفاده از پول از تعدادی از تحلیلگران کمک می گیرند تا بسیار زیرکانه برنامه شان را عملی کنند و یا گروهی از تحلیلگران و معامله گران هستند که روی یک سهم تمرکز می نمایند .
سفته بازی در چه سهامی صورت می گیرد ؟
سفته بازی عموما در سهام با نمونه تحلیل بنیادی که مدتی است از توجه بازار به دور مانده اند رخ می دهد و ویژگی که اغلب این سهام دارند حجم مبنای پایین شان است که به راحتی بتوانند سهم را اصطلاحا باد کنند و از سهم نوسان خوبی بگیرند.
روال کار سفته بازان چگونه است ؟
هر دو گروه سفته باز سهم را طی روزهای متمادی زیر نظر می گیرند . پس از آن با کدهای معاملاتی مختلفی که دستشان است و مربوط به خودشان نیست در جای مناسب اقدام به خرید سهام در پله های مختلف می کنند.
تفاوت خریدشان با خرید های معمولی در این است که اولا با حجم های بالا اقدام به خرید می کنند و ثانیا با کدهای مختلف معاملاتی این کار را انجام می دهند که جزو سهامداران درصدی سهم قرار نگیرند.
اگر در رده سهامداران درصدی باشند دیگر در تابلو معاملات تمامی خرید و فروش هایشان ردگیری و رهیابی شده و در آن صورت به اهدافشان نخواهند رسید .
پس از اینکه سهام مد نظرشان را در قیمت های مناسب خریدند اقدام به جلب توجه و نظر عموم تحلیل گران و معامله گران در بازار می کنند و البته جدیدا در این کار بسیار حرفه ای شده اند . یعنی در حمایت های تکنیکی اقدام به بالا بردن حجم معاملات می کنند.
روال کارشان هم به این صورت است که چند روز حدود ۲ الی ۳ روز معاملاتی با کدهایی که دارند اقدام به صف خرید کردن سهم می کنند. در روزهای آینده، همین سفته بازها با کدهای معاملاتی شان ، صف خرید صوری درست کرده و قیمت پایانی سهم را بالا می برند تا جایی که قیمت پایانی به نزدیکی های مثبت کامل برسد .
در همین حال سایر معامله گران وقتی میبینند یک سهم چند روز صف خرید بوده و اکنون نیز صف است ، توجه شان به این سهم جلب شده و اقدام به رفتن در صف های خرید می کنند .
حال سفته بازان وقتی میبینند صف خرید سنگین در روز سوم یا چهارم تشکیل شده کم کم به حذف سفارششان در صف می کنند و یا در انتهای صف قرار می گیرند .
در روزهای آخر سودبردنشان از سهم نیز در تمامی شبکه های اجتماعی و با استفاده از وسایل جمعی ارتباطات ، اقدام به تبلیغ سهامشان می کنند. معامله گران از همه جا بی خبر نیز سهام را با آرزوی کسب سود می خرند و در نهایت عموما با ضرر از سهم خارج می شوند .
آیا سفته بازی کار راحتی است ؟
احتمالا با خواندن این مقاله اگر معامله گر خوبی هم باشید به ذهنتان رسیده باشد که برای یکبار هم که شده چند نفری با خانواده یا دوستانتان سرمایه خوبی کنار بگذارید و اقدام به پیاده سازی سفته بازی در یک سهم کنید.
اما توجه کنید که سفته بازی به این راحتی ها هم نیست . اولا وقتی چند روز سفته بازان سهام را مثبت می کنند احتمال اینکه عده دیگری نیز با آنها سهام را بخرند هست و طبیعی است که سایر افراد نیز همانند سفته بازان وقتی ببینند بعد چند روز در سود هستند اقدام به فروختن سهامشان می کنند و ممکن است این فروش زودتر از فروش سهام توسط سفته بازان اتفاق بیفتد و آنها با کاهش سود مواجه شوند .
ثانیا به دلیل اینکه این کار غیرقانونی است به هر دلیلی در هر جایی با سایرین راه نیایند ممکن است کارشان گیر بیفتد و تمام نقشه هایشان نقشه بر آب شود .
چه کار کنیم گیر سفته بازها نیفتیم ؟
ابتدا باید بدانیم که فرق روند سهام ارزشمند با سهام سفته باز در چیست ؟
وقتی سفته بازی در حال کار روی یک سهم است شما به ناگاه می بینید سهم در روز چندین برابر حجم میانگین ماهانه اش معامله شده است و این اتفاق در روزهای دیگر نیز ادامه خواهد داشت. پس از طریق حجم معاملات می توانید متوجه ورود پول هوشمند و ورود پول جهت سفته بازی در سهام شوید.
در صورتیکه اگر سهمی ارزشمند باشد کم کم حجم معاملاتش افزایش می یابد و حقوقی سهم طی زمان کوتاه مدت یا میان مدت اقدام به جمع آوری سهم می کند و ممکن است سهم حتی در چند ماه به صورت خنثی باشد
پس سعی کنید فقط در حمایت های معتبر اقدام به خرید کنید نه هر حمایتی که پیش روی سهم بود . حدضرر خود را نیز همیشه رعایت کنید و متناسب با رشد هر سهم حدضررتان را بالا بیاورید.
سفته بازى از رايجترين اصطلاحات بازارهاى مالى و سرمايه گذارى مدرن است. بيشتر اوغات از سفته بازى در بورس به عنوان عملى فرصت طلبانه و منفى ياد مىشود.
سفته بازان معمولا افراد و يا معامله كنندگانى هستند كه به مطالعه و بررسى دقيق نوسانات قيمت كالا و خدمات پرداخته و همچنين براى دست يابى به سودهاى بالا، اقدام به معاملاتى با ريسك بالا مىكنند.
در ادامه قرار است راجب اين موضوع كه سفته بازى در بازار بورس يعنى چه ؟ بيشتر صحبت بكنيم تا گرفتار همچين ترفندهايى در بازار سرمايه نشويد.
سفته بازى در بازار بورس چيست ؟
سفته بازی در بورس چیست ؟ سفته بازی در بورس حكايت از اقدام به معاملهاى مالى دارد كه در آن ريسك بالايى براى از دست دادن قسمتى يا تمام مبلغ سرمايهگذارى شده اوليه وجود دارد و در مقابل، انتظار اين مىرود تا سود قابل توجهى بدست آورده شود.
در سفته بازى، ريسك ضرر و زيان بيشتر از احتمال دستيابى به سودى بالاست و از همين جهت هم، به آن سفته بازى يا معامله پر ريسك مىگويند. گاهى تشخيص سفته بازى از سرمايه گذارى دچار مشكل مىشود.
تفاوت اين دو عنوان به عوامل گوناگونى مانند چيستى دارايى، طول دوره نگهدارى سهام و همينطور ميزان اهرم افزايش سرمايه سهم در بازار بستگى دارد.
البته سفته بازى تنها در بازار بورس اتفاق نمىافتد، ممكن است شما در خريد مسكن و يا حتى خودرو نيز با توجه به نوع خريدتان، سرمايه گذارى ساده يا سفته بازى انجام دهيد.
به عنوان مثال؛ وقتى كه يك فرد خانهاى با هدف اجاره قولنامه مىكند، در واقع سرمايه گذارى كرده است. اما هنگاميكه فردى چندين خانه را با قيمت فروش و به عنوان كسب سود در كوتاه مدت مىخرد، مىگوييم سفته بازى كرده است.
از طرفى هم سفته بازان نقدينگى موجود در بازار را فراهم مىكنند و طيف وسيعى از تقاضاهاى بازار را علاوه بر اين كار جواب مىدهند. همچنين به توليد كنندگان تحت عنوان پوشش ريسك نيز كمك مىكنند.
فروش استقراضى توسط سفته بازان به جلوگيرى از ايجاد حباب قيمتى (چيزى اكنون در سال 98-99 بشدت شاهد آن بوده ايم) كمك مىكند. علوه بر اينها گاهى اوقات صندوق سرمايه گذارى مشترك و صندوقهاى پوشش ريسك نيز در اين فرايند سفته بازى شركت مىكنند.
باتوجه به مطلبى كه خوانديد مىتوان به اين نتيجه رسيد كه سفته بازى يك معامله مالى با ريسك بالا و در عين حال هم بازده يا سود به نسبت بالايى است. اگر سود قابل توجهى در پيش نباشد، انگيزهاى هم براى پيش برد فرايند سفته بازى وجود نخواهد داشت.
چند گروه سفته بازى در بورس وجود دارد؟
سفته بازان در بورس اغلب به دو گروه درجه بندى مىشوند:
- جمعى از تحليلگران و معامله كنندگان كه روى يك سهم تمركز مىكنند.
- افرادى كه با كمك پول تحليلگران، اقدام به انجام اين عمل در سهمى خاص مىكنند تا رندانه به سود برسند.
سفته باز به دنبال ارزش كالا و يا اوراق بهادار نيست بلكه تنها به بازدههاى قيمتى توجه مىكند. اين افراد ريسك زيادى را به ويژه در ارتباط با پيش بينى تغييرات قيمت سهام در آينده مىپذيرند.
سفته بازان اميد دارند تا با انجام اين ريسكها، سريعا به سودهاى بالايى دست پيدا كند. معمولا اين افراد، سرمايه گذارانى ريسك پذير و باهوش هستند كه دربازارهاى مالى و سرمايه گذارى گوناگون تخصص دارند.
آنها معمولا سرمايه كذارىهاى اهرمى نظير قراردادهاى آتى يا اختسار معامله را بر عهده مىگيرند. از اين رو به آنها سفته باز مىگويند كه سعى دارند با پيش بينى تغييرات قيمت در بخشهاى بىثباتتر بازار و اعتقاد به اينه سود بالايى كسب خواهند كرد اقدام به عمل كنند.
چه سهامى لايق سفته بازى در بازار بورس است؟
معمولا سفته بازان سهامهاى بنيادى كه بنا به دلايلى نامشخص از توجه معاملهكنندگان بازار جا ماندهاند را انتخاب مىكنند تا بتواند اين سهم را در اصطلاح رايج، باد كنند و يا به زبان ديگر، براى نوسان گيرى از سهام مورد نظرشان اقدام كنند. نقدينگى بسيار زيادى كه توسط سفته بازان به بازار تزريق مىشود، باعث افزايش تقاضا و در نهايت بالا رفتن قيمت سهم به ميزانى بيش از ارزش واقعى آن سهم مىگردد.
اين شرايط ممكن است سبب ايجاد حباب در بازار بورس شود. به طور مثال اگر سفته بازار تشخيص بدهد كه روند نزولى در بازار وجود دارد يا قيمت دارايى خاصى، بيش از ارزش واقعى آن است، تا جايى كه ممكن است و در حاليه دارايى هنوز داراى قيمت بالاترى از ارزش ذاتى اوليه آن است، دارايى را مىفروشد و اين عمل موجب سقوط قيمت دارايى خواهد شد.
اگر سرمايه گذاران نيز مانند سفته باز عمل كنند، قيمت آن دارايى باز هم پايينتر مىرود و در نهايت منجر به تركيدن هرگونه حباب سفته بازى موجود در بازار مىشود، اين روند تا جايى ادامه پيدا ميكند كه فعاليت در بازار، به ثبات و تعادل نسبى دست پيدا كند.
از چه طريقى بين سفته باز و سرمايه گذار تمايز قائل شويم؟
شايد اساسىترين نكتهاى كه سرمايهگذار را از سفتهباز متمايز مىكنددر ماهيت دارايى مورد معامله، دوره نگهدارى دارايى و همينطور ميزان اهرم اعمال شده است. براى درك اين مورد به مثال زير توجه كنيد:
فرض كنيد كه آقاى غفورى، منزل مسكونى را هدف اجاره دادن، معامله كند، در اين صورت چنين عنوان مىشود كه او سرمايه گذارى كرده است. اما اگر آقاى غفورى چند دستگاه منزل مسكونى را با قيمت پايينتر از كف بازار بخردف با چنين هدفى كه پس از رشد قيمت در كوتاه مدت، آنها را بفروشد در واقع يك معامله با ريسك بالا و بازدهى بالا كرده است. پس آقاي غفورى در اين شرايط سفته بازى كرده است.
به طور كلى مىتوان گفت كه هر سرمايه گذار زمانى سفته باز به شمار مىآيد كه اعتقاد داشته باشد شركتى به تازگى دچار شكست بزرگى شده است و به سرعت به سرعت اين احتمال قوي وجود دارد كه به روزهاي پر رونق خودش برگرددف اگر اين سرمايه گذار با تصور چنين اقدامي سرمايه گذاري كند، به عنوان سفته باز وارد عمل شده است.
چه زماني سفته بازی در بورس و اوراق بهادار شيوع مييابد؟
معمولا فرايند سفته بازى در بازارهايي اتفاق ميوفتد كه از ثبات اقتصادي و سياسي و كمتري برخوردار هستند. اين به معني اين نيست كه در بازارهاي پر رونق با ثبات اين اتفاق بروز نميكند، بلكه در تام بازرهاي مالي و سرمايهگذاري اين اقدام با شدت و ضعفي همراه است كه اساسا بازار بدون اين گروه بيمعني ميشود.
اما اگر اين گروه به صورت افسارگسيخته اقدام به عمل كنند، حبابهاي قيمتي شديد و يا حتي عكس اين اتفاق در بازار رخ ميدهد. سفته بازان با اطلاعات پنهانى كه از بازار دارند؛ بى دليل يك سهم را بالا و پايين ميكنند و خسارات زيادي به فعالان بازار بورس محازی ميدهند. علاوه بر اين ها برخي اقدامهايشان نيز باعث دلسردي از بازار و خروج سهامدارن خرد حقيقي از معامله و به طور كل بازار بورس ميشود.
ذكر اين نكته نيز بسيار مهم است كه اگر سفته بازان باعث حبابي شدن سهامهاي بنيادين بازار شوند، در زمان سقوط و ريزش بازار اين سهامها با سقوط سنگيني مواجه نميشوند اما اگر سهم شركتهاي كوچك گرفتار سفته بازي شوندف با همان سرعت رشد و حبابي شدن ريزش پيدا ميكنند.
آيا هر فردي مىتواند به راحتي سفته بازي كند؟
اينكه سفته بازى در بازار بورس يعنى چه را تا به اينجاى كار متوجه شديم و دريافتيم كه چند نوع سفته بازى در بازار بورس رايج است.
اما در اينجاى مطلب قرار است تا با دانستن يك دسته از اطلاعات مهم بفهميم كه هر شخصى را مىشود سفته باز خواند يا خير؟ سفته بازي به هيچ وجه كار راحتي نيست.
وقتي كه چند روزي سفته بازان سهامي را بخرند و هم زمان با آنها سهامدارني هم اقدام به خري همان سهام بكنند، با گذشت چند روزى و مثبت بودن سهم طبيعي است كه اقدام به فروش سهام، حتي ممكن است زودتر از سفته باز هم بكنند و در اين حالت سفته باز شاهد سود كمتري شود.
همچنين با توجه به غير قانوني بودن سفته بازي اين فعاليت اگر مورد توافق سفته بازان و طرفين معامله و همينطور تحليلگران نرسد و نتيجهاي حاصل نشود، سهم به هدف خودش نخواهد رسيد.
چگونه در دام سفته بازان بازار نيوفتيم؟
وقتى كه سفته باز بر روى كار روي يك سهام بخصوص است، حجم معاملات سهم چندين برابر حجم ميانگين ماهانه آن سهم مىشود و اين روند تا چند روز ادامه پيدا مىكند.
پس به كمك حجم پول هوشمندى كه وارد سهم شده است مىتوانيد رد سفته باز را بزنيد. اين در صورتى است كه اگر سهمي ارزشمند باشد كم كم حجم معاملاتش بالا ميرود و حقوقي سهم در زمان كوتاهي اقدام به جمعآوري سهم ميكند و ممكن است سهم حتي در چند ماه به صورت خنثي باقي بماند.
اين نكته بكارتان مىآيد اگر تنها در حمايتهاي معتبر اقدام به خريد سهام كنيد نه هر حمايتى كه پيش روي سهام موردنظرتان بود. حد ضررتان را نيز هميشه رعايت كنيد و متناسب و با رشد هر سهم براي خودتان حد ضرر تعيين كنيد.
چكيده
همانطور كه در ابتداى مقاله خوانديد، دانستيد كه سفته بازى از رايجترين اصطلاحات بازارهاى مالى و سرمايه گذارى مدرن است. بيشتر اوغات از سفته بازى در بورس به عنوان عملى فرصت طلبانه و منفى ياد مىشود.
سفته بازان معمولا افراد و يا معامله كنندگانى هستند كه به مطالعه و بررسى دقيق نوسانات قيمت كالا و خدمات پرداخته و همچنين براى دست يابى به سودهاى بالا، اقدام به معاملاتى با ريسك بالا مىكنند. افزايش دانش و اطلاعات بورسى و شركتها به ما كمك ميكند تا سهم مطلوب را شناسايى كنيم و در تله سفته بازان نيفتيم
دیدگاهتان را بنویسید