سرمایه گذاری در مسکن : آیا مسکن پرسودترین نوع سرمایهگذاری در ایران است؟
با بررسی عملکرد سرمایهگذاریهایی چون دلار، سکه، سهام و اوراق مشارکت در برابر املاک و مستغلات، و با در نظر گرفتن نرخ تورم، این نتیجه حاصل میشود که بازدهی بازار مسکن نسبت به سایر داراییها بیشتر بوده است. بنابراین میتوان گفت مطمئنترین و پربازدهترین نوع سرمایهگذاری در ایران، سرمایهگذاری در بازار مسکن است.
اگر دوست دارید در خصوص سرمایه گذاری در بازار مسکن مطالب بیشتری بدانید این مقاله را که طی سرفصل های زیر آماده شده است مطالعه کنید:
- سرمایهگذاری چیست و به چند دسته تقسیم میشود؟
- رشد معاملات مسکن در بازار ایران چگونه است؟
- چرا مسکن پربازدهترین سرمایهگذاری در ایران است؟
سرمایهگذاری چیست و به چند دسته تقسیم میشود؟
اولین مسئلهای که در بحث سرمایهگذاری مطرح میباشد، پسانداز است. به بخشی از درآمد که در آینده مصرف خواهد شد، پسانداز گفته میشود. به آن دسته از مخارجی که مصرف آن به آینده موکول میشود، تا ظرفیت تولید کالا و خدمات اقتصادی تداوم داشته و افزایش یابد، سرمایهگذاری گفته میشود. بنابراین اگر مصرف فعلی خود را به تعویق بیاندازید تا در آینده بتوانید بیشتر مصرف کنید، شما سرمایهگذاری کردهاید.
به بخشی از درآمد که در آینده مصرف خواهد شد پس انداز گفته می شود.
سرمایهگذاری از دید کلان و ازنظر ماهیت کالاهای سرمایهای به سه دسته تقسیم میشود:
۱٫ سرمایهگذاری ثابت در کسبوکار
تمام مخارجی که برای ایجاد، خرید، نصب و تعمیر لوازم در هر کسبوکار میشود را سرمایهگذاری ثابت در کسبوکار گویند. این بخش مربوط به راهاندازی واحدهای تولیدی و خدماتی است.
۲٫ سرمایهگذاری ثابت در مسکن
تمام مخارج صرف شده برای ساخت و تعمیرات ساختمانهای مسکونی، جزء سرمایهگذاریهای ثابت در مسکن میباشند. دقت داشته باشید هزینه خرید زمین در این دسته از سرمایهگذاری قرار نمیگیرد. اگرچه مسکن یک کالای سرمایه است اما اجاره مسکن در دستهی هزینههای مصرفی قرار میگیرد و کالای سرمایه محسوب نمیشود.
۳٫ سرمایهگذاری در موجودی انبار
مواد اولیه کالاها و نیز کالاهای ساختهشده، در انبار ذخیره میشوند تا در طول سال مورد استفاده قرار گیرند. به تغییری که در طول سال برای این موجودیها رخ میدهد، سرمایهگذاری در موجودی انبار گویند.
رشد معاملات مسکن در بازار ایران چگونه است؟
یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد در ایران را، بازار مسکن به خود اختصاص داده است. این بخش، محرک بسیاری از فعالیتهای اقتصادی دیگر نیز هست. طبق آمار سامانه املاک و مستغلات تا پایان سال ۹۶، معاملات مسکن در کشور نسبت به سال قبل، ۲۲درصد رشد داشته و طبق پیش بینی تحلیل گران، این رشد در سال ۹۷ نیز ادامه دارد و این مساله نشان دهنده جذاب بودن سرمایه گذاری در این بازار است. آنچه نشان دهنده رونق بازار مسکن است افزایش حجم معلاملاتی در این بازار میباشد نه بالا رفتن قیمت مسکن.
یکی از دغدغههای اصلی خانوادههای ایرانی خرید مسکن است. از آنجایی که در کشور، اقتصادی تورمی برقرار است و افزایش سالانه نرخ سود بانکی بر این موضوع صحه میگذارد بنابراین مردم در ذهن خود احتمال میدهند که قیمت مسکن در سال آتی افزایش مییابد لذا اقدام به خرید نیز در آنها افزایش خواهد یافت. بنابراین رشد معاملات در این بازار در حال حاضر رو به افزایش است.
چرا مسکن پربازدهترین سرمایهگذاری در ایران است؟
اگرچه سرمایهگذاری در بازار مسکن به سرمایه اولیه نسبتاً زیادی نیاز دارد اما سودهی بالایی نیز با خود به همراه خواهد داشت. وقتی یک مسکن اجاره داده میشود یک سود سالانه و یک رشد قیمت سهام که ناشی از افزایش قیمت مسکن است، به آن تعلق میگیرد. در این نوع سرمایهگذاری نرخ تورم لحاظ شده است و موجب رشد سرمایه میشود، بنابراین سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در این بخش ترغیب میشوند.
چند دلیل عمده سرمایهگذاری در املاک و مستغلات عبارتاند از:
- کاهش ریسک کل سبد دارایی(پرتفوی)
سرمایه گذاری در بورس، خرید سهام، اوراق مشارکت و قرضه، خرید طلا و مسکن و سپرده گذاری بانکی از روشهای سرمایه گذاری در ایران میباشند. در این بین یکی از کم ریسک ترین روشهای سرمایه گذاری، سپرده گذاری در بانک است. در کشور ما به دلیل نوسان زیاد تورم، ممکن است سود بانکی از تورم کمتر شود اما قیمت مسکن با افزایش تورم همواره بالا میرود، بنابراین ریسک آن از نظر ارزش پولی، کمتر از سپرده گذاری بانکی خواهد بود. - داشتن بازده مطمئن
ممکن است در شرایط فعلی مردم قدرت خرید مسکن نداشته باشند و درنتیجه تقاضا کمتر شده باشد. اما زندگی بدون مسکن امکانپذیر نخواهد بود و مردم حتماً خانهای اجاره خواهند کرد. میدانیم که ریسک بازار بورس و طلا و کالاها بالا بوده و سود بانکها نیز کم میباشد، با درآمدی که بهصورت سالانه و ماهانه نصیب بازار مسکن میشود، میتوان نتیجه گرفت بازار مسکن پربازدهترین بازار برای سرمایهگذاری در ایران است. - ایجاد مصونیت در برابر کاهش یا افزایش قیمتها
سرمایهگذاری در املاک و مستغلات جریان نقدی به دنبال دارد، که این بخش را در برابر افزایش قیمتها ایمن میکند. ۲۰ تا ۴۰ درصد از سرمایهگذاری اقتصاد کشور، سهم مسکن است. بیش از ۲۰ درصد از نقدینگی کشور نیز در این بخش فعال میباشد. افزایش نقدینگی و انگیزه تقاضای سرمایهای با هدف برآوردن نیازهای مصرفی، این بخش را در برابر افزایش یا کاهش قیمتها مصون نگه میدارد. - ایجاد جریانهای نقدی در سبد دارایی
جریانهای نقدی یکی از مزیتهای سرمایهگذاری در املاک و مستغلات میباشد و سالانه این درآمد نقدی، حداقل بهاندازه تورم رشد میکند.
یکی از ویژگیهای بارز دنیای اقتصاد غیرقابلپیشبینی بودن آن است، لذا پیدا کردن بهترین راه برای سرمایهگذاری دشوار بوده و نیاز به تأمل دارد. سرمایهگذاری در بازار بورس، بازار مسکن، بازار پول و طلا، از بارزترین روشهای سرمایهگذاری است. ازآنجاییکه در ایران بازار مسکن با افزایش تورم همراه بوده، ریسک کمتر و بازده مطمئنتری نسبت به سایر روشهای سرمایهگذاری دارد، بنابراین میتوان این بخش را یکی از مهمترین و پرسودترین بخشهای اقتصاد در کشور دانست.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید