سرمایهگذاری در بازار مسکن
2018-07-31
ارسال شده توسط مهرناز سلطانی
خرید املاک و مستغلات در سرمایهگذاری بازار مسکن چیزی فراتر از پیدا کردن مکان مناسب برای زندگی یا کسبوکار میباشد. سرمایهگذاری در مسکن در طول ۴۰ سال گذشته بهطور فزایندهای محبوب شده و رواج زیادی یافته است، بهطوریکه تبدیل به یکی از مناسبترین سرمایهگذاریها شده است. در حقیقت سرمایهگذاری در مسکن یا ملک شامل خرید، مالکیت، مدیریت، اجاره و فروش املاک و مستغلات برای کسب سود میباشد.
بهبود سودآوری و سرمایهی املاک، بهعنوان بخشی از یک استراتژی سرمایهگذاری است و توسعهی املاک و مستغلات بهعنوان یک تخصص خاص در این سرمایهگذاری میباشد. همچنین بازار مسکن و ملک یک نوع دارایی با نقدینگی محدود نسبت به سایر سرمایهگذاریها بوده و به جریان نقدینگی بسیار وابسته است. اگر دو عامل ذکرشده توسط سرمایهگذار بهخوبی درک نشود، بازار مسکن و ملک به سرمایهگذاری خطرناکی تبدیل میشود و ممکن است در یک بازهی زمانی منجر به ضرر سرمایهگذار شوند. اگرچه خرید املاک و مستغلات فرصتهای زیادی برای سرمایهگذاری با سود بالا ایجاد نموده است اما باید درf نظر داشت که این بازار همانند دیگر بازارهای سرمایهگذاری همچون بورس اوراق بهادار، پیچیدگیهای خاص خود را دارد و باید با آگاهی کامل و رعایت نکات اصولی دست به سرمایهگذاری در این بازار زد.
در این مقاله فراتر از خرید یک خانه بحث خواهد شد و نحوهی سرمایهگذاری در بازار مسکن را بیان میکنیم.
سرفصلهایی که در این مقاله بررسیشده در زیر بیانشده است:
- اصول سرمایهگذاری در بازار مسکن
- نکات مهم برای سرمایهگذاری در بازار مسکن
اصول سرمایهگذاری در بازار مسکن
همیشه رعایت اصول اولیه و درعینحال مهم و اساسی، تضمینکنندهی یک سرمایهگذاری کمخطر و پربازده خواهد بود. برای اینکه شیوه سرمایهگذاری در بازار مسکن را بدانیم باید ابتدا با اصول اولیهی سرمایهگذاری در آن آشنا شویم. ذکر این نکته لازم است که تأخر و تقدم در بیان اصول دلیلی بر درجهی اهمیت آنها نبود و تمامی اصول باید بهطور همزمان اجرایی شوند. اصل اول بررسی فضای بازار است به این معنا که بازار در موقعیت آرام خود باشد، یعنی زمانی که میخواهید در بازار مسکن سرمایهگذاری کنید بازار به رواج نهایی یا سقف قیمتی خود نرسیده باشد. یکی از نشانههای آن افزایش میزان تقاضا در بازار ملک و مسکن است. در نظر داشته باشید که پیشبینی بازار مسکن نیاز به تجربه و بررسی دقیق داشته و بهآسانی ممکن نیست.
موقعیت سنجی مسکن از دیگر فاکتورهای تأثیرگذار سرمایهگذاری روی ملک میباشد. این موضوع را میتوان از دو منظر متفاوت دید. ابتدا دید منطقهای یا محلهای که به مقایسهی دو منطقه با یکدیگر میپردازد. بهطور مثال مرکز شهر به نسبت مکانهای دیگر از شهر دارای موقعیت مکانی بهتری است. دید بعدی مقایسهی موقعیت مسکن یا ملک با ملکهای موجود در همان منطقه است. بهطورکلی در این اصل سعی بر آن دارید که در جایی سرمایهگذاری کنید که جای پیشرفت داشته باشد.
اصل بعدی تقاضا است. یعنی سعی کنید بر روی ملک یا مسکنی سرمایهگذاری کنید که نسبت به املاک موجود دیگر، در هنگام فروش، تقاضای بیشتری برای خرید داشته باشد. فرض کنید با بودجهی مشخص میتوانید یک منزل مسکونی یا یک قطعه زمین یا یک ویلا بخرید، البته بهشرط برابر بودن سایر پارامترها مانند موقعیت مکانی، طبیعتاً تعداد تقاضا برای خرید منزل مسکونی از دو مورد دیگر بیشتر است. پس در نظر داشته باشید که اصل تقاضا (Principles of Demand) برای فروش سرمایه و نقد شوندگی، فاکتور بسیار مهمی است.
اصل مهم دیگری که بیشتر بین افراد، چه سرمایهگذار در حوزهی مسکن و چه افرادی که قصد خرید مسکن برای استفاده عادی را دارند، رایج بوده و مورد تأکید است، خرید باقیمت مناسب است. ازآنجاکه بازار سرمایهگذاری در مسکن بازار بلندمدت بوده باید در خرید هم بسیار تحقیق و جستوجو کرد و هم صبر و حوصله داشت. زیرا این عوامل سبب میشود که شما مسکن یا ملکی را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید که به دلایلی ازجمله نیاز مالی فروشنده، مهاجرت فروشنده و نداشتن زمان کافی برای فروش و یا عوامل دیگر نسبت به قیمت عرف پایینتر بوده و میتواند برد مالی را در خرید برای شما به ارمغان بیاورد.
نکات مهم برای سرمایهگذاری در بازار مسکن
برای اینکه بدانیم چطور در بازار مسکن سرمایهگذاری کنیم علاوه بر رعایت اصولی که در بالا ذکر شد باید نکات ظریفتر دیگری را مدنظر قرار داد که شامل این موارد میباشد.
نرخ اجارهبهای یک منطقه یکی از نکاتی است که باید مدنظر قرار دهید. زیرا اگر بخواهید با دید سرمایهگذاری و استفاده از ارزشافزوده یک ملک آن را خریداری کنید باید درآمد خوبی از اجارهی آن داشته باشید. اگر دیدید که در منطقهای تعداد زیادی از مسکن یا ملک برای اجاره و فروش گذاشته شده است، کمی بیشتر تحقیق کنید.
نکتهی دیگر این است که فرصتهای شغلی منطقهای را که میخواهید در آن سرمایهگذاری انجام دهید را رصد کنید تا مناسبترین سرمایهگذاری را انجام دهید. مناطقی که رو به رشد هستند را پیدا کنید و در آن سرمایهگذاری کنید. بهطور مثال اگر میخواهید مسکن خریداریشده را اجاره دهید تا علاوه بر سرمایهگذاری بلندمدت از ارزش افزود آن استفاده کنید، منطقه دانشگاهی را انتخاب کنید تا بهراحتی بتوانید هرسال آن را به دانشجویان اجاره دهید. به طور کلی باید مناطقی را انتخاب کنید که گسترش شهری یا گسترش اقتصادی را در آنها پیشبینی میکنید.
برای اینکه بدانیم چطور در بازار مسکن سرمایهگذاری کنیم باید نکاتی همچون نرخ اجارهبها یک منطقه، فرصتهای شغلی منطقه و گسترش شهری یا گسترش اقتصادی آن را مورد برسی قرار داد تا بتوانیم مناسبترین سرمایهگذاری را انجام دهیم.
در شرایط اقتصادی فعلی باید در پی شیوههای بود که علاوه بر سرمایهگذاری با سود بالا ریسک کمی داشته باشد. سرمایهگذاری در مسکن یک سرمایهگذاری بلندمدت است و انتظار میرود که این سرمایهگذاری با سود بالا همراه باشد. رعایت نکات مهم و عوامل تأثیرگذار در این سرمایهگذاری تضمینکنندهی سرمایهگذاری مناسب میباشد. زیرا همواره افرادی بودهاند که در بدترین شرایط بازار مسکن و رکود سنگین آن توانستهاند سودهای زیادی ببرند. این امر با رعایت نکات ذکرشده و داشتن دید مالی و سرمایهگذاری بهروز و همچنین استفاده از تجربهی شخصی امکانپذیر است. این دو موضوع را در نظر داشته باشید، سرمایهگذاری در املاک تجاری سودآورتر از مسکونی است. البته در نظر بگیرید که میزان تقاضای آن برای خرید کمتر است و املاک کوچک جز گزینههای مناسبتر سرمایهگذاری میباشند.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید