دومینو سقوط و تکرار چهارشنبه سیاه، آری یا نه ؟
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
خروج انگلستان از اتحادیه اروپا
[/av_textblock]
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=”]
برگزیت (Brexit)
که مخفف British Exit و به معنی خروج انگلستان از اتحادیه اروپا است ، طی رفراندومی توسط رأیدهندگان انگلیسی در ۲۳ ژوئن مطابق ۳ تیرماه ۹۵ با کسب ۵۱٫۹ درصد از آرا ، به تحقق پیوست و خروج انگلستان از اتحادیه اروپا بهعنوان اتفاق تاریخی در چند سال گذشته در بازارهای مالی دنیا بود و طبیعتاً بایستی شاهد تأثیرات آن از جوانب مختلف باشیم همانطور که طی دو روز اخیر نیز شاهد تحولاتی در قیمت نفت و ارزهای مختلف بودیم .
اتفاقی که عدهای از آن بهعنوان “چهارشنبه سیاه دوم” یادکرده بودند.(چهارشنبه سیاه به ۱۶ سپتامبر ۱۹۹۲ میلادی گفته می شودکه در این روز، جرج سوروس، سرمایهدار آمریکایی توانست بانک مرکزی انگلستان و واحد پولی انگلستان، «پوند» را بهزانو درآورد.)
[/av_textblock]
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=”]
واکنش بازارهای بینالمللی:
این رویداد باعث شد اکثر بورسهای دنیا حتی بورسهای آسیایی با ریزش مواجه شوند و همچنین قیمت نفت پس از رشد چندروزه با ریزش ۷،۶ درصدی مواجه شد .به علاوه ارزهای مختلف مانند یورو و پوند جز دلار آمریکا و ین ژاپن با کاهش ارزش خود مواجه شدند. بهعنوانمثال با کاهش ۳ درصدی ارزش یورو در مقابل دلار آمریکا و کاهش ۱۰ درصدی ارزش پوند انگلیس در مقابل دلار که طی ۳۰ سال گذشته بیسابقه بود ، مواجه شدیم.
از طرفی افزایش قیمت دلار باعث گرانتر شدن محصولات آمریکایی برای مصرفکنندگان خارجی شده و از جذابیتش کم خواهد شد و به شرکتهایی که عمده درامدشان از صادرات است همچون APPLE، NIKE ضربه خواهد زد و در کل باعث کاهش صادرات امریکا شده و البته واردات کالاهای مشابه را ارزانتر خواهد کرد و مشکل بزرگی برای دولت آمریکا پدید خواهد آورد.
بهعلاوه جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا سبب شد تا ۴۰۰ ثروتمند جهان۱۲۷ میلیارد دلار خود را از دست بدهند.بیشترین افت را ثروتمندترین فرد در اروپا، تجربه کرد که حدود ۶ میلیارد دلار از ثروتش را از دست داد. این در حالی است که ۹ ثروتمند دیگر حدود یک میلیارد دلار کاهش داشتند. این ۹ نفر شامل بیل گیتس و جف بزوس موسس سایت آمازون است.
همچنین عدهای از کارشناسان معتقدند که جدایى انگلستان حرکتی بود که در پس پرده بیانگر وجود بحران سیاسى در اروپا است و روسای اتحادیه نگران تضعیف قدرت و جداییخواهی سایر کشورها از اتحادیه بوده و منجر به ضعیفتر شدن بنگاههای اروپایی و افزایش نرخ بیکاری و رکود خواهد شد . عدم پویایی اقتصادى در جهان در حال فراگیری است و میتواند موج رکودى در بازارهاى جهانى ایجاد کند. بنابراین هر تحولى میتواند اثر دومینو وارى را در اقتصاد جهانى ایجاد نماید.
همهی این موضوعات نشان دهنده آن است که بازارهای مالی مرکز اقتصاد جهانی هستند و کشورهایی که وابستگی با حوزه اتحادیه اروپا را دارند ، تأثیرپذیری مستقیمی خواهند داشت.
بازارهای مالی نتیجه ترس و طمعی است که از حقایق موجود تأثیر میپذیرد و تأثیرات روانی این اتفاقات منجر به ریزش بازارهای مالی و بورس کشورها شده است.باید به این نکته توجه کرد که اتحادیه اروپا بزرگترین بلوک اقتصادی بعد از امریکاست و تجارت بسیار بزرگی با چین و امریکا دارد و از بین رفتن آن ، باعث به وجود آمدن عدم اعتماد بزرگ در سطح جهان خواهد شد. همچنین بخش بزرگی از اقتصاد امریکا بر دوش مصرفکنندگان داخلی است ، به این معنی که اگر آنها مصرف نکنند ، اقتصاد امریکا با رکود مواجه خواهد شد .حال آنها چقدر خرج کنند به احساسات و درکشان از شرایط آتی اقتصاد برمیگردد ، اگر احساس کنند که قرار هست در آینده بحرانی دوباره رخ دهد کمتر مصرف خواهند کرد.
اگر هرروز شاهد ریزش قیمتها در بازارهای مالی و تلاطم در آن باشند ، تمایلشان به حفظ پول بیشتر شده و ضربه بزرگی به اقتصاد داخلی امریکا خواهد زد. همچنین اقتصادها و بازارها همه به هم وابستهاند و اینگونه هم نیست که بازارها را به حال خود رها کنند همانطور که حداکثر دو ماه پس از حادثه ۱۱ سپتامبر این اتفاق بهوضوح افتاد. حال به بررسی تأثیر این رویداد بر سایر بازارها میپردازیم:
[/av_textblock]
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=”]
عموماً نفت با دلار رابطه عکس دارد. پس با تقویت دلار ،ترمز رشد چندروزه نفت کشیده شده و با کاهش قیمت نفت مواجه هستیم و در آینده نیز اگر قیمت بالاتر رود با توجه به وضعیت اقتصادی در سال ۲۰۱۶ ، تثبیت در قیمتهای بالاتر بهسختی امکانپذیر خواهد بود.
[/av_textblock]
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=”]
در اغلب موارد با افزایش ارزش دلار اونس جهانی طلا کاهش مییابد اما در رویدادهای مهم همچون بحرانهای یونان و همین رخداد خروج انگلستان از اتحادیه اروپا استثنائاتی پیش میآید. البته توجه داشته باشید که با گذشت زمان قیمتها متعادل خواهند شد . به دلیل ریزش و افزایش ریسک سایر بازارهای مالی ، افزایش تقاضای جهانی طلا توسط سرمایهگذاران ریسک گریز سبب رشد قیمت طلا شد و بهعلاوه اینکه در تاریخ ۲۷ اردیبهشت خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرد جورج سورس، از مهمترین میلیاردرها و جزو بزرگترین سرمایهگذاران آمریکایی ، اقدام به فروش کل سهام خود و خرید طلا کرده است و با اعلام نتیجه همهپرسی جدایی بریتانیا طلا جهش بیسابقهای کرد و تصمیم سوروس درک مستقیم از همین هیجانات بود.
به همین دلیل است که سرمایهگذاران ترجیح دادند تا در طلا سرمایهگذاری کنند .چون هر زمان در دنیا بحران اقتصادی یا مالی پیش بیاید و یا حتی ترس از آن وجود داشته باشد ، سرمایهگذاران به طلا پناه میبرند.
[/av_textblock]
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=”]
بایستی در بازارها به دنبال ثبات بیشتر باشیم و عموماً تا مدتی تحلیلها بر پیشبینی وقایع اقتصادی انگلستان و تأثیرش بر بازارهای دیگر متمرکز خواهد شد و ریسکپذیری را در بازارها کاهش خواهد داد و شاهد رشد قیمتی در بازار طلا خواهیم بود. هرچند کم ثباتی در بازارها به مرور رفع خواهد شد و بازارها راه خود را بهزودی پیدا خواهند کرد. در مقاله بعد در ارتباط با تأثیر این اتفاق بر اقتصاد و بازارهای مالی ایران ،مطالبی را بازگو میکنم.
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=”]
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید