دامیننس (dominance) چیست؟ تعریف ساده “دامیننس” ارز دیجیتال
در بازار ارزهای دیجیتال واژه دامیننس (dominance) از کلماتی است که زیاد استفاده میشود. مثلاً شاید خیلی اوقات شنیده باشید که میگویند دامیننس بیتکوین برای مثال روی ۵۰ است. این چه مفهومی دارد؟ در این مقاله به این موضوع میپردازیم که بیت کوین دامیننس چیست؟ چرا مهم است و چگونه کار میکند؟ دامیننس بیت کوین چیست ؟
پیشنهاد ویژه : از کمپین آموزش ارز دیجیتال رایگان همیارسرمایه دیدن کنید.
دامیننس چیست؟
دامیننس در اصطلاح به معنای تسلط است. شاخص دامیننس بیتکوین توسط CoinMarketCap ارائه میشود و ارزش کل بازار بیتکوین را نسبت به بازار کل داراییهای ارزهای دیجیتال بررسی میکند. این روزها از شاخص دامیننس در معاملات ارزهای دیجیتال بسیار استفاده میشود.
دامیننس بیتکوین، معیاری برای تعیین میزان کل بازار ارزهای رمزنگاری شده از بیتکوین میباشد. مهمترین نکته در مورد دامیننس بیتکوین این است که میتواند به شما کمک کند متوجه شوید که آلتکوینها در مقایسه با بیتکوین در روند نزولی یا صعودی قرار دارند.
هدف از این معیار نشان دادن ماهیت بنیادی بیتکوین به بازار ارزهای دیجیتال است و ارزش بسیار زیاد آن را در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال برجسته میکند. ارز دیجیتال وینک چیست؟
واضح است که ارزش بازار بیتکوین شاخص مهمی از احساس سرمایهگذاران را منعکس میکند. بااینحال، نوسانات قیمت بیتکوین نیز اغلب نشاندهنده تغییر احساسات در بازار وسیع ارزهای دیجیتال است. به این معنی که بینشها را میتوان از شاخص دامیننس بیتکوین به دست آورد که ممکن است برای آلتکوینها نیز کاربرد داشته باشد.
- هنگامی که دامیننس BTC افزایش مییابد ، به طور کلی آلتکوین ها در مقابل بیت کوین (BTC) ارزش خود را از دست میدهند.
- هنگامی که دامیننس BTC کاهش مییابد ، به طور کلی آلتکوین ها در برابر بیت کوین (BTC) ارزش پیدا میکنند.
علت استفاده از شاخص دامیننس
شاخص دامیننس یک شاخص کلی است که سهم منحصربهفرد شما را بر اساس موقعیت و وزن دارایی نسبت به کل بازار کریپتو نشان میدهد.
ازآنجاکه در بین ارزهای دیجیتال، بیتکوین حجم زیادی از معاملات را به خود تخصیص داده است، بنابراین دامیننس یا تسلط بیتکوین را بهعنوان نسبت سرمایه بازار سایر ارزهای دیجیتال و بیتکوین توصیف میکنند.
زمانی که قیمت ارز دیجیتال بیتکوین رو به افزایش میباشد، معامله گران دیگر کوینهای خود را فروخته و وارد بازار بیتکوین خواهند کرد.
برای مثال: اگر در بازار کریپتو سرمایه کل 20 میلیون باشد، شاخص دامیننس نیز 50 باشد، به این معنا است که 25% از کل بازار کریپتو به ارز شما تخصیص دارد. یا اگر دامیننس 70 باشد، یعنی 70 درصد از پولهای موجود در بازار کریپتو، به بیتکوین تخصیص داده شده است.
زمانی که دامیننس بالا میرود نشان میدهد که هرچقدر نوسانات بیتکوین به هر سمتی رود به همان میزان تأثیر زیادی روی آلت کونها دارد. برای مثال در تصویر زیر میخواهیم دامیننس بیتکوین و تأثیر آن روی آلتکوینها را بررسی کنیم. در مورد ارز دیجیتال کاردانو بخوانبد.
نماد دامیننس بیت کوین چیست؟ ابتدا نماد را سرچ میکنیم (برای مشاهده چارت یا نمودار از سایت www.tradingview.com/chart می توانید استفاده کنید) برای اینکه دامیننس هر ارزی را بخواهیم ببینیم باید ابتدا مخفف آن را بنویسیم و بعد یک دات یا نقطه و یک D بنویسیم (BTC.D) . نمودار دامینس همانند نمودارهای قیمتی است، یعنی بالا و پایین دارد و همه نکات تکنیکالی که روی قیمت سهام و شاخصها استفاده میکنیم را میتوانیم روی این نمودار دامیننس نیز بررسی کنیم که مثلاً قرار است قیمت بالاتر یا پایینتر رود.
در زمان نگارش این مقاله، دامیننس بیتکوین 46.64 درصد میباشد. به این معنا است که کمتر از نصف بازار کریپتوکارنسی را بیتکوین تشکیل داده است. در مورد ساخت حساب بیت کوین بخوانید.
زمانی که از دامیننس بیتکوین از 50 پایینتر میآید نشان میدهد که کمتر از نصف بازار است به این معنا میباشد که پولهایی که داخل کل بازار کریپتوکارنسی هستند، الان 46.64 درصد آنها به بیتکوین تخصیصدادهشده و مابقی در آلتکوینها هستند. آلت کوین یعنی هر ارزی به جز بیتکوین.
بهتر است در اکثر موارد وقتی دامیننس بیتکوین در روند صعودی قرار دارد، بیتکوین بیشتری داشته باشید و بالعکس زمانی که دامیننس بیتکوین در روند نزولی قرار میگیرد، در سایر ارزها از جمله ETH سرمایهگذاری کنید.
ما میتوانیم روی نمودار دامیننس کانال بکشیم یا از فیبوناچی استفاده کنیم یا سطوح حمایت و مقاومت استاتیک را مشخص کنیم و همانطور که گفته شد، در کل هر ابزار تکنیکالی که روی نمودارها استفاده میشوند، روی نمودار دامیننس نیز میتوانید انجام دهید.
اما چند نکته که باید خیلی روی آن تمرکز کنید:
حالتهای مختلف برای بررسی دامیننس و تصمیم به سرمایهگذاری وجود دارد:
1. اول زمانی که دامیننس بیتکوین بالا است یعنی حداقل از ۶۰ درصد بیشتر باشد؛ در این وضعیت چون قیمت بیتکوین بالا میرود و بیشتر پولها داخل این ارز هستند، ممکن است که آلتکوینها آنچنان سود خاصی نداشته باشند
2. حالت دوم اگر مثلاً دامیننس بیتکوین در محدوده ۵۰ باشد؛ یعنی به طور متوسط نصف ارزش بازار به بیتکوین تخصیص داده شده است و نیمی از سرمایههای بازار را تشکیل داده است. در این حالت آلتکوینها و بیتکوین مثل هم رشد میکنند.
3. در حالت سوم زمانی که مقدار پولی که در بیتکوین هست کم باشد مثلاً کمتر از ۴۰ و ۴۵ درصد باشد؛ اگر بیتکوین رشد مثلاً دو یا سه درصدی داشته باشد، آلتکوینها ۵ یا ۶ درصد یا حتی بیشتر رشد خواهند کرد که اگر شرایط از نظر تکنیکالی مناسبتر باشد، اصطلاحاً گفته میشود آلت سیزن دارد اتفاق میافتد.
آلت سیزن
شاید خیلی از شماها شنیده باشید که مثلاً الان آلت سیزن داریم در این زمان چه اتفاقی میافتد؟ بیتکوین رشد میکند اما آلتکوینها خیلی بیشتر رشد میکنند و زمان مناسبی هست که روی آنها (آلتکوینها) سرمایهگذاری کنید.
پس میتوانید متناسب با شرایط تصمیم خود را بگیرید که الان مناسب است روی بیتکوین سرمایهگذاری کنید یا آلت کوین. در شرایط نزولی هم به همین شکل هست، اگر تمرکز روی بیتکوین باشد و به یکدفعه بیتکوین ریزش کند و خالی شود، در آن حالت آلتکوینها نیز ریزش بیشتری برایشان اتفاق می افتد.
نحوه شناسایی آلت سیزن ( ALTSEASON )
در بازار مالی کریپتو، اگر به فکر سرمایهگذاری بلند مدت نیستید و قصد این را دارید تا در تمام فصول سال اقدام به نوسان گرفتن و کسب درآمد دلاری از بازار کریپتو کنید، حتما فاکتور آلت سیزن را جدی بگیرید. در بسیاری از موارد، زمانی که آلت سیزن شکل گرفته است، بازار به طور کلی روند خاصی را پیش گرفته است.
به طور کلی، هر زمانی که dominance بیت کوین کاهش چشمگیری پیدا کند و در مقابل آن دامیننس سایر آلت کوینها افزایش پیدا کند، وقت آن میرسد که به سمت خرید آلت کوینها بروید. همواره توجه داشته باشید که تنها کاهش دامیننس بیت کوین اهمیت ندارد و در کنار آن باید به Dominance تتر و سایر ارزهای فیات نیز توجه داشته باشید.
همواره در نظر داشته باشید که اگر شاخص دامیننس بیت کوین کاهش پیدا کند، به این معنی است که سرمایهگذاران و پولهای درشت از بیت کوین خارج شدهاند و حالا این پول باید جای دیگری سرمایهگذاری شود. با کاهش نمودار دامیننس بیت کوین، حالا باید به دنبال سرنخهای دیگر بگردید تا به آلت سیزن برسید. اگر از کاهش دامیننس بیت کوین مطمئن شدید، حتما حواستان باشد که دامیننس تتر یا استیبل کوینها افزایش زیادی پیدا نکند، زیرا در اینصورت، بازار به شما گوشزد میکند که پول خارج شده از بیت کوین وارد بازار آلت کوینها نشده است و خبری از آلت سیزن نخواهد بود.
پس اگر همراه با کاهش Dominance بیت کوین، مشاهده کردید که دامیننس آلت کوینها افزایش چشمگیری پیدا کرد، میتوانید به آلت سیزن پی ببرید. به طور مثال: در سال 2018 میلادی که با افزایش رشد بیت کوین و برخی آلت کوینها همراه بود، دامیننس بیت کوین که از سال 2017 که حدود 91 درصد بود، ناگهان کاهش چشمگیری پیدا کرد و به عدد جذاب 38 درصد رسید. همچنین شاخص دامیننس نشان داد که سلطه آلت کوینها در همان سال از عدد 9 درصد به حدود 50 درصد رسید و آلت سیزن به وضوخ اتفاق افتاد.
پس توجه داشته باشید که بهترین دلیل برای اتفاق افتادن آلت سیزن یا فصل آلت کوینها، رسیدنDominance بیت کوین به عدد 40 درصد یا پایینتر از آن است.
آلت کوین مناسب سرمایهگذاری در زمان آلت سیزن
همانطور که میدانید، تمامی ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین را آلت کوین مینامند. آلت کوینهای زیادی در بازار کریپتوکارنسی وجود دارند و اگر به آلت سیزن پی بردید، بهتر است تا با استفاده از تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، چندین آلت کوین را با وسواس بسیار زیاد انتخاب کنید و با دید باز اقدام به ترید یا سرمایهگذاری بر روی آنها کنید.
همواره تحلیل فاندامنتال در کنار تحلیل تکنیکال، میتوانند کمک بسیار زیادی برای کسب سود و جلوگیری از ضرر به شما کنند. به طور کلی دنیای آلت کوینها ریسک زیادی را در دل خود دارد و اگر ریسک این بازار را پذیرفتهاید، حتما چندین آلت کوین خریداری کنید که ریسک شما تا حد امکان پایین بیاید.
در نتیجه
تعریف اینکه دامیننس چیست؟ تقریباً به همین راحتی است که در مقاله توضیح داده شد. البته، دامیننس یا تسلط بیتکوین میتواند پیامدهای متفاوتی در بازههای زمانی مختلف داشته باشد و در نهایت تنها یک ابزار در دست معامله گران است.
باید حواستان باشد چه زمانی روی بیتکوین سرمایهگذاری کنید و چه زمانی روی آلتکوینها. دامیننس این کمک را در سرمایهگذاری به شما خواهد کرد. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید باشد، حتماً نظر خود را برای ما یادداشت کنید و خوشحال میشویم که تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید