خرس پورتفوی خود را زندانی کنید!

چند کلمه بدون تعارف!
بازار بورس هم میتواند شما را از نظر مالی به اوج برساند و هم میتواند به خاک سیاه بنشاند! تعجب نکنید حقیقت ماجرا همین است که کمتر کسی به آن اشاره میکند! اما چه کنیم که در بازار بورس به تمکن مالی برسیم؟! و خرس پرتفوی خود را زندانی کنیم (ضرر نکنیم و جزو افراد زیان ده بازار بورس نباشیم)؟! آیا میتوان از این طریق پولدار شد و حتی به عنوان شغل اول به این کار ادامه داد؟
در جواب باید عرض کنم به شرطها و شروطها! طبیعتا خرید و فروش از روی غریزه و بدون علم، حالتی قمارمانند خواهد داشت! و ممکن است نتایج مطلوبی نداشته باشد! بنابراین برای موفق شدن در این بازار بزرگ، میتوانید با رعایت چند نکته طلایی جزو افراد زیانده بازار بورس نباشید.
در ابتدا بد نیست نگاهی گذرا به تعریف بازار خرسی و گاوی داشته باشیم.
بازار خرسی و بازار گاوی چیست؟
تا به حال فکر کرده اید که بازار خرسی (Bearish) و گاوی (Bullish) به چه معناست؟! استفاده از گاو و خرس در بازار بورس ارتباط مستقیمی با نحوه حمله این حیوانات دارد! گاو با پرت کردن شاخش به سمت بالا به دشمنش حمله میکند و خرس از طریق چنگ انداختن و به پایین کشیدن! بنابراین بازار گاوی به بازاری گفته میشود که صعودی است و رو به بالا حرکت میکند و بازار خرسی نمایانگر بازار نزولی می باشد. اما چه کنیم که متحمل ضرر نشویم و به اصلاح خرس پرتفوی خود را زندانی کنیم؟؟! در ادامه خواهید فهمید…
داشتن استراتژی مبادله
مبادله گران با تجربه و حرفه ای با یک استراتژی قوی و تعریف شده وارد معامله می شوند. مواردی که اینگونه افراد قبل از خرید و فروش به آن بسیار توجه میکنند عبارت اند از:
- تعیین زمان مناسب ورود (خرید سهم)
- تعیین زمان مناسب خروج (فروش سهم)
- تعیین میزان نقدینگی برای سرمایه گذاری
- تعیین حداکثر ضرر قابل تحمل
“ای کاش این سهم را میخریدم” ممنوع!
بسیاری از افراد نا آگاه بعد از مشاهده رشد عالی یک سهم با این جمله خود را تنبیه میکنند: “من جا مانده ام!”یا “ای کاش این سهم را میخریدم” ! واقعیت این است که اگر سهمی برای مدت یک یا دوسال رشد خوبی داشته است طبیعتا ما باید یک یا دو سال پیش آن را میخریدیم! چه بسا اکنون که فکر خرید این سهم به سرمان زده، پایان روند صعودی باشد و صد البته بدترین زمان خرید!
توجه به افق زمانی
هیچ گاه بدون در نظر گرفتن یک افق زمانی وارد معامله نشوید! همیشه قیل از ورود به معامله به این فکر کنید که اگر در زمانی که سرمایه ام در بازار بورس است، به پول نیاز داشتم چه کنم؟! در این رابطه معمولا پاسخ منطقی این است که باید با درامد مازاد وارد این بازار شد که در صورت از دست دادن آن صدمه و لطمه جدی به روند زندگی شخص وارد نشود. برای مثال نمیشود سرمایه خود را وارد بازار بورس کرد ولی از آن طرف اجاره خانه با مشکل روبرو شود! بنابراین باید پاسخ این پرسش را برای خود داشته باشید! بهتر است بازه زمانی حداکثری برای خود مشخص کنید. برای مثال من میخواهم برای مدت دو سال سرمایه گذاری کنم و سپس خارج شوم.
استفاده از حد ضرر
یکی از بزگترین نشانه های نداشتن استراتژی مبادله نداشتن حد ضرر است. حد ضرر تنوع گوناگونی دارد و هرگاه بازار معکوس شود یا سهام روندی معکوس با تحلیل ما بگیرد، موجب محدود کردن ضرر میشود. یکی از اشتباهات رایج بین مبادله گران ناموفق این است که وقتی ضرر میکنند با امیدواری دادن به خود و گفتن الفاظی از جمله صبر میکنم برمیگردد یا بالاخره برمیگردد، در بهترین حالت و فرض برگشتن قیمت، سرمایه طی مدت زیادی ممکن است بلوکه شود و هفته ها و ماه ها بعد به نقطه صفر برسیم در صورتیکه میتوانستیم با خروج از سهم و خرید سهم دیگر سود کنیم.
میانگین کم کردن یا میانگین اضافه کردن
کم یا زیاد کردن میانگین برای افرادی که افق زمانی بلند مدت دارند بسیار مناسب است! اما برای آن دسته از افرادی که از نوسانات بازار سود میگیرند چندان مناسب نیست! این امر بدین صورت است که زمانی که سهامی را مناسب خرید یافتیم، با تمام سرمایه خود وارد نشویم! و بخشی از آن را برای خرید پله ای در نظر بگیریم. حال در صورتی که نمودار مطابق با تحلیل ما بالا رفت، در نقطه مناسب و پس از مطمئن شدن روند صعودی سهم، به سهام خود اضافه میکنیم. همین امر برای روند نزولی سهم نیز صحت دارد. زمانی که تحلیلمان روند صعودی را نشان میدهد و پس از خرید، ارزش سهم کاهش میابد، با رعایت حد ضرر صبر میکنیم که نمودار بعد از اصلاح برگردد و در آن زمان به حجم خرید خود اضافه میکنیم و بدین ترتیب میانگین ضرر را کم میکنیم.
تمام تخم مرغ ها را در یک سبد نگذارید!
داشتن یک پرتفو متشکل از چند سهم آن هم از صنایع مختلف تاثیر به سزایی در ضرر نکردن شما دارد! این امر همچنین شما را از شر نوسانات منفی خلاص میکند! چرا که ممکن است سهمی از شما در ضرر باشد و مابقی سهام در سود باشند! در این حالت است که ضرر شما به چشم نمی آید و در مجموع سود میکنید! حال میتوان فرض کرد داشتن تنها یک سهم که روند نزولی دارد چه بر سر مبادله گر می آورد!
نویسنده: جواد فروغی
دیدگاهتان را بنویسید