حجم معاملات در بورس چیست؟

یکی از سوالات رایج در تابلوخوانی و تحلیل حجم معاملات در بورس چیست؟ می باشد. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله آموزشی به تعریف حجم معاملات چیست؟ بپردازیم
حجم معاملات بورس عبارت است از تعداد سهام یک اوراق بهادار معامله شده در یک بازه زمانی معین.
بهطورکلی اوراق بهادار با حجم روزانه بیشتر، نسبت به دیگر اوراق بهادار نقدشوندگی بیشتری دارند.
حجم معاملات بورس یک شاخص مهم در تجزیهوتحلیل تکنیکال است که نهتنها در بورس و بازار سهام بلکه در فارکس و بازار ارزهای دیجیتال نیز کاربرد دارد. به همین خاطر در این مقاله سعی شده است همه چیز درباره حجم معاملات را شرح دهیم و علاوه بر توضیح مفهوم حجم معاملات در بورس، نحوه محاسبه حجم معاملات را هم توضیح دهیم.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
حجم در بورس چیست ؟
معامله گران از فاکتورهای معاملاتی مختلفی در تحلیل تکنیکال استفاده می کنند. حجم معاملات یکی از ساده ترین عواملی است که توسط معامله گران هنگام بررسی معاملات بازار مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
حجم اندازه گیری تمام معاملاتی است که بین خریدار و فروشنده یک دارایی مالی در یک دوره زمانی معین انجام می شود.
حجم در بورس چیست؟ حجم یک شاخص است که به معنی تعداد کل سهامی است که در یک بازه زمانی خاص یا در طول روز معاملاتی خرید یا فروخته شده است. همچنین حجم معاملات بورس شامل خرید و فروش هر سهم در یک دوره زمانی خاص می شود.
حجم معاملات در طول افزایش یا کاهش قیمت زیاد اغلب برای معامله گران مهم است زیرا حجم بالا با تغییرات قیمت می تواند نشان دهنده کاتالیزورهای معاملاتی خاص باشد.
سطوح حجم همچنین می تواند به معامله گران کمک کند تا در مورد زمان های مشخص برای یک تراکنش تصمیم بگیرند. معامله گران هنگام تصمیم گیری در مورد زمان بندی معاملات، میانگین حجم معاملات روزانه یک اوراق بهادار را در دوره های کوتاه مدت و بلندمدت دنبال میکنند.
معامله گران همچنین می توانند از چندین شاخص تحلیل تکنیکال استفاده کنند که حجم را در خود جای داده است.
حجم معاملات بورس به ویژه برای تحلیلگران تکنیکال می تواند برای پیگیری اهمیت تغییر در بازار، مفید باشد.
مزیت حجم در بورس چیست؟ از حجم می توان برای تأیید جهت یک روند استفاده کرد. حجم به چندین سرمایه گذار کمک می کند تا روندها و الگوهای موجود در بازار سهام را تجزیه و تحلیل کنند..چه یک سرمایه گذار در مورد کل بازار سهام صحبت کند یا در مورد سهام یک شرکت خاص، اطلاعات حجم را می توان در هر جایی یافت.
حجم معاملات چیست؟
حجم معاملات، مقدار دارایی یا اوراق بهاداری است که در مدتزمان معینی، اغلب در طول یک روز تغییر میکند.
برای پاسخ بهتر به سوال حجم معاملات چیست؟ اینگونه گفته میشود که حجم معاملات بورس یک شاخص است که به معنی تعداد کل سهامی است که در طول روز یا در یک بازه زمانی خاص معامله (خواه خریداری یا فروخته) انجام شده است.
بنابراین، اگر سهام به طور فعال در بازار سهام معامله میشود، حجم آن سهم زیاد است و اگر سهام کمتر معامله شوند، حجم کم است.
حجم معاملات را میتوان برای انواع مختلفی از ابزارهای مالی مانند سهام، مشتقات، اوراق قرضه و انواع کالاها تعیین کرد.
حجم معاملات توسط بورس برای هر جلسه معاملاتی در بازار سهام و روی تابلو منتشر میشود و به سرمایهگذاران کمک میکند تا روندها و الگوهای بازار سهام را تجزیهوتحلیل کنند.
حجم معاملات را از کجا پیدا کنیم؟
تا به اینجا با تعریف اینکه حجم معاملات چیست؟ آشنا شدید. نحوه محاسبه حجم معاملات در بورس،اینکه حجم معاملات را از کجا پیدا کنیم؟ را توضیح خواهیم داد.
همه بورسهای اوراق بهادار، حجم معاملات تمام سهام موجود در بازار را منتشر میکنند؛ بنابراین، بهراحتی در بازار قابلدسترسی است. سرمایهگذار میتواند بهراحتی اطلاعات مربوط به حجم یک سهم خاص در بازار سهام را بدست آورد.
چندین روش دیگر برای یافتن حجم معاملات بورس وجود دارد و بهراحتی میتوانید آنها را در اخبار سایت سازمان بورس یا دیگر سایتهایی که اطلاعات مربوط به بازار سهام را منتشر میکنند، مشاهده کنید.
سرمایهگذاران همچنین میتوانند اطلاعات حجم معاملات بورس را از طریق بسترهای سرمایهگذاری (پلت فرم معاملاتی) خود بررسی کنند.
حجم معاملات سهام طبق کادر مشخص شده در تصویر، بهصورت روزانه در سایت tsetmc.com قابلمشاهده است. برای مشاهده حجم معاملات در روز و بازههای معاملاتی قبل، از نمودار سهم استفاده کنید.
بسیاری از پلتفرمهای سرمایهگذاری از نمودارهای شمعی برای نشاندادن حجم سهام خاص برای یک بازه زمانی خاص استفاده میکنند.
وقتی کندلها روی نمودار مشخص می شود، حجم نمودار معامله است. به طور کلی، با نمودار میله ای نشان داده می شود. به طور کلی دو نوع حجم وجود دارد: حجم خرید و فروش.
به کمک نمودار حجم معاملات بورس متوجه میشوید که خرید و فروش سهام در زمانی که حجم بالایی دارد بسیار آسان است. از طرفی وقتی حجم کم باشد خرید و فروش سهام آسان نیست . در این نمودار، رنگ سبز حجم خرید را نشان میدهد و رنگ قرمز حجم فروش را نشان میدهد. یا رنگ سفید جایگزین رنگ سبز و رنگ مشکی جایگزین رنگ قرمز می تواند باشد.
نوار حجم سبز یا سفید به این معنی است که قیمت سهم قراردادها در روز معاملاتی خاص بالا رفته است و برآورد ارائه شده بر اساس آن “خرید” است یا سهم حجم خرید در نظر گرفته می شود. از سوی دیگر، زمانی که رنگ میله های حجمی قرمز یا مشکی است، قیمت در طول روز معاملات کاهش یافته است و بر اساس آن حجم فروش تخمین زده می شود.
با تحلیل تکنیکال مبتنی بر حجم شاخص، متوجه خواهید شد که زمان مناسبی برای خرید یا فروش اوراق بهادارتان است یا نه. زیرا اکثر اوراق بهادار از روند شاخص های اصلی پیروی می کنند. بنابراین به کمک نمودار حجم معاملات بورس میتوانید از حجم شاخص برای تحلیل روند شاخص و پیشبینی تغییرات احتمالی در احساسات و روند برای انجام معاملات صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) ، آپشن و معاملات آتی، ردیابی شاخص صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، استفاده کنید.
معمولاً نمودار حجم معاملات بورس به صورت هیستوگرام در زیر نمودار ترسیم می شود، حجم معاملات در بورس نشان دهنده سطح بهره در سهام است. اگر سهامی با حجم کم معامله می شود، پس علاقه زیادی به آن سهام وجود ندارد. اما، از طرف دیگر، اگر سهامی با حجم بالا معامله می شود، پس علاقه زیادی به سهام وجود دارد.
نمودار حجم معاملات بورس به معامله گران به ویژه معامله گران نوسانی در بازار سرمایه کمک میکند. آنها با استفاده از اندیکاتورهای موجود برای تشخیص سهام نوسانی هر سهمی را بدون نگاه کردن به آن معامله میکنند.
تعداد معاملات در بورس چیست
حجم نمودار سهام نیز میزان نقدینگی موجود در سهام را به ما نشان می دهد. نقدینگی به سادگی به آسانی ورود و خروج از سهام اشاره دارد. رابطه مثبت نوسان حجم در واقع نشان دهنده رابطه مثبت بین نوسانات و تعداد معاملات است. بنابراین، وقوع معاملات فی نفسه، و نه اندازه آنها است که نوسان ایجاد می کند.
برای درک بهتر اینکه تعداد معاملات در بورس چیست، توجه داشته باشید که اگر سهامی با حجم کم معامله می شود، معامله گران زیادی در سهام حضور ندارند و تعداد معاملات در بورس کمتر و یافتن معامله گر برای خرید یا فروش به آن دشوارتر خواهد بود. در این صورت می گوییم که غیر قابل نقد است.
اگر سهامی با حجم بالا معامله می شود، معامله گران زیادی در سهام شرکت دارند و یافتن معامله گر برای خرید یا فروش آسان تر خواهد بود. در این صورت می گوییم درصد شناوری آن بالا است. برای آشنایی با مفهوم درصد شناوری، خواندن محتوای آموزشی موج سواری سهامداران با درصد سهام شناور آزاد را پیشنهاد میکنیم .
نحوه محاسبه حجم معاملات بورس
نحوه محاسبه حجم معاملات بورس باتوجه به اندیکاتورهای حجم ((volume امکان پذیر است. در کنار استفاده از اندیکاتور، استفاده از الگوهای معاملاتی چون سقف یا کف دو قلو، پرچم، مثلث، سرو شانه نیز می توانند برای تائید روند سهم مورد استفاده قرار گیرد.
در بازار فارکس نیز نحوه محاسبه حجم معاملات طبق فرمول زیر محاسبه می شود:
Lots = ( Equity*Risk(%) ) / ( Stop Loss (pip)*P.V )
چندین نمودار حجمی دیگر نیز وجود دارد که به دوره زمانی بستگی دارد. به این معنی که نمودارهای ساعتی، روزانه، ماهانه نیز حجم را نشان میدهند.
حجم سهام چه چیزی را نشان میدهد؟
اگر حجم عظیمی از یک سهم خاص وجود داشته باشد، به این معنی است که چندین فعالیت در اطراف آن سهم اتفاق میافتد (چه خرید و چه فروش). این فعالیت میتواند منجر به مثبت و منفی شدن سهم شود.
حجم معاملات بورس برای معامله گران کوتاهمدتی یا نوسان گیر، در روز مفید تلقی میشود و حجم زیاد تعداد سهام معامله شده در بازار سهام میتواند سیگنالی را به سرمایهگذاران دهد.
نقدینگی به این معناست که سرمایهگذار میتواند بهراحتی پول خود را با فروش سهم برگرداند. وقتی حجم بالایی در بازار وجود دارد، به این معنی است که فروشندگان و خریداران بیشتری در بازار وجود دارند.
وقتی سرمایهگذاران نسبت به جهت حرکت بازار سهام دچار تردید میشوند، حجم معاملات افزایش مییابد که اغلب باعث میشود اوراق بهادار بیشتری معامله شوند.
افزایش حجم معاملات به معنای افزایش ریسک و افزایش بازدهی نیز هست. زیرا همانطور که با داشتن تعداد بیشتری دارایی، ریسک سرمایهگذاریمان هم بالاتر میرود، با افزایش حجم معاملات، ریسک بازار نیز افزایش مییابد.
حجم و قیمت چگونه مرتبط یا غیرمرتبط هستند؟
اگر افزایش ناگهانی حجم معاملات در یک سهم خاص به حدی کافی زیاد باشد، تأثیر زیادی بر قیمت سهام دارد. حجم بالا همیشه دلیل اصلی صعود سهام نیست بلکه چندین دلیل دیگر هست که بر قیمت سهام تأثیر میگذارد.
البته گاهی افزایش ناگهانی حجم معاملات میتواند نشانه ورود پول هوشمند باشد، به همین خاطر توجه به تابلو سهام نیز مهم است.
حجم معاملات به سرمایهگذاران کمک میکند تا وجود یکروند واحد را تأیید کنند و هنگامی که افزایش حجم با افزایش قیمت با هم دیده میشود، بهعنوان یک شاخص مفید عمل میکند.
در شرایط مختلف بین شرایط بازار و قیمت سهام حالتهای مختلفی وجود دارد. بهطورکلی زمانی که حجم تقاضا در بازار یا در سهمی مشخص کاهش مییابد به طور مقطعی میتواند منجر به افت قیمت هم شود. کاهش حجم معاملات، نوسانات قیمتی را زیاد میکند.
مثلاً:
- اگر قیمت یک سهم خاص همراه با حجم سهام کاهش یابد، به این معنی است که روند نزولی در حجم سهام وجود دارد.
- اگر حجم سهام در حال افزایش است و بازارهای سهام نیز در حال افزایش هستند، این بدان معناست که یکروند صعودی در حجم سهام وجود دارد.
- همیشه افزایش و کاهش قیمت در کنار افزایش و کاهش حجم معاملات بهعنوان سیگنال تشخیص داده نمیشود بلکه گاهی بهعنوان فریب سرمایهگذاران خواهد بود.
چگونه از حجم معاملات سهم سیگنال بگیریم؟
بر هیچکس پوشیده نیست که تغییر قیمت بستگی به تغییر نسبت عرضه و تقاضا دارد. اگر خریداران بر بازار مسلط شوند، قیمت بالا میرود و برعکس.
معمولاً تحلیلگران سیگنال را از ابزارهای تحلیلی کسب میکنند اما حجم معاملات نیز از جمله عواملی است که میتواند بهعنوان سیگنال استفاده شود.
- زمانی که روند سهم صعودی است، افزایش حجم معاملات به معنای ورود سهامداران است که سیگنالی برای ورود به بازار یا سهم محسوب میشود.
- درصورتیکه روند سهم نزولی است، حجم بالای معاملات به معنای ادامه ریزش خواهد بود
در نتیجه توجه به خطوط روند در کنار حجم معاملات، از اصول مهم است که بهعنوان سیگنال ورود به سهم یا ادامه سرمایهگذاری یا خروج از آن به سرمایهگذاران کمک خواهد کرد.
سیگنال گرفتن از بازار یعنی بررسی شاخصها و فرصتهای سرمایهگذاری چه برای خرید یا فروش.
افزایش سهام زمانی که با افزایش قیمت همراه باشد میتواند نشانه روند صعودی باشد.
حجم معاملات در تجزیهوتحلیل تکنیکال
برخی از سرمایهگذاران برای تصمیمگیری در مورد زمان خرید سهام، در تجزیهوتحلیل تکنیکال از استراتژی مبتنی بر قیمت سهام استفاده میکنند. تحلیلگران تکنیکال در درجه اول به دنبال نقاط قیمت ورود و خروج هستند. سطوح حجم مهم هستند زیرا سرنخهایی را در مورد بهترین نقاط ورود و خروج ارائه میدهند.
حجم معاملات یک شاخص مهم در تجزیهوتحلیل تکنیکال است زیرا از آن برای اندازهگیری اهمیت نسبی هر حرکت بازار استفاده میشود.
حجم یکی از مهمترین معیارهای امنیت برای معامله گران و تحلیلگران تکنیکال است. وقتی فعالیت خریداران و فروشندگان در بازار زیاد میشود، به این معنی است که در بازار حجم بالایی وجود دارد.
تحلیلگران از نمودارهای میلهای برای تعیین سطوح حجم استفاده میکنند. نمودارهای میلهای نیز تشخیص روندهای حجم را آسانتر میکند. وقتی میلههای نمودار میلهای بالاتر از حد متوسط هستند، نشانه حجم یا قدرت بالا در قیمت خاص بازار است.
با بررسی نمودارهای میلهای، تحلیلگران میتوانند از حجم بهعنوان راهی برای تأیید حرکت قیمت استفاده کنند. اگر حجم با افزایش یا کاهش قیمت افزایش یابد، حرکت قیمتی باقدرت محسوب میشود.
- اگر معامله گران بخواهند برگشت را در سطح حمایت (یا کف) تأیید کنند، به دنبال حجم خرید بالا هستند. برعکس، اگر معامله گران به دنبال تأیید شکست سطح حمایت هستند، به دنبال حجم کم خریداران هستند.
- اگر معامله گران میخواهند وارسی را در سطح مقاومت (یا سقف) تأیید کنند، به دنبال حجم فروش بالا هستند. برعکس، اگر معامله گران به دنبال تأیید شکست سطح مقاومت هستند، به دنبال حجم بالایی از خریداران هستند.
نتیجهگیری
در این محتوا به طور کامل به سوال حجم معاملات در بورس چیست؟ پاسخ دادیم و اینگونه حجم معاملات را تعریف کردیم که: به معنای تعداد کل سهامی است که خریدوفروش میشوند. بااینحال، میتوان آن را بر اساس نوع اوراق بهادار معامله شده در یک روز معاملاتی تعیین کرد. حجم معامله بر اساس قراردادهای آتی، اوراق قرضه، سهام و چند کالای دیگر اندازهگیری میشود.
هرگاه با افزایش حجم معاملات، تقاضا برای خرید زیاد شد نشان دهنده تمایل به صعود است و بالعکش هرگاه افزایش حجم معاملات با تقاضای بیشتر برا فروش همراه شد، نشانه روند نزولی است.
بعد از دانستن پاسخ سوال حجم معاملات چیست؟ متوجه شدید که حجم سهام نشان میدهد که فعالیت موقعیت خود را در بازار سهام به دست آورید؛ بنابراین، چه یک سرمایهگذار سهم بخرد یا بفروشد، تمام فعالیتها در حجم معاملات ثبت میشود.
دیدگاهتان را بنویسید