جبران ضرر در بورس | چگونه ضرر بورس را جبران کنیم
سؤالی که برای خیلی از سرمایهگذاران بهخصوص در یک سال اخیر ایجاد شده است این میباشد که در بورس ضرر کردهام چه کنم؟
ارزش سهامتان هر روز در حال کم شدن است؟ میخواهید سهمتان را بفروشید اما نمیتوانید تصمیم بگیرید که الان فرصت خوبی هست یا نه؟
میخواهید برای جبران ضرر در بورس و سهام خود کاری انجام دهید ولی نمیتوانید درست تصمیم بگیرید؟ نمیدانید پیش از متحمل شدن ضرر بیشتر سهم را بفروشید یا نگهداری آن به نفع خواهد بود؟
تنها چیزی که میدانید این است که میخواهید سرمایه خود را حفظ کنید، و به دنبال راهی برای جبران ضرر در بورس هستید، میخواهید پولتان را در یک بازار سودآور سرمایهگذاری کنید.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
در سال ۲۰۰۷ هنگامی که حباب مسکن ترکید و سهام هجوم خود را به بازار خرسی آغاز کردند، بسیاری از سرمایهگذاران حتی نتوانستند هیچ واکنشی نشان دهند تا اینکه ارزش سهام 50٪ تا 60٪ کاهش یافت.
در این مقاله میخواهیم در مورد زمان فروش سهام صحبت کنیم و سپس در مورد روش فروش که برای هر نوع سرمایهگذار مفید است، همچنین در مورد جبران ضرر در بورس توسط دولت بحث میکنیم.
استراتژی فروش موفق برای یک شخص ممکن است برای شخص دیگری مفید نباشد.
مهم است که در مورد فروش انتقادی بیندیشید. سبک سرمایهگذاری خود را بشناسید و از این استراتژی برای حفظ نظم و انضباط استفاده کنید و احساسات خود را از بازار دور نگه دارید.
وقتی ارزش سهام پایین میآید، سرمایهگذاران مانند بسیاری دیگر در بحران مالی 2008-2007 – با خود میگویند: “وقتی سهام به قیمتی که در ابتدا خریداری کردم میرسد، منتظر میمانم و نمیفروشم. از این طریق، حداقل متحمل ضرر نخواهم شد.
اول از همه، هیچ تضمینی برای بازگشت سهام وجود ندارد. انتظار برای رسیدن به نقطه صفر (نقطهای که سود آن برابر با ضرر است) میتواند بازدهی شما را به طور جدی فرسایش دهد.
البته، ما وسوسه شدن و حس شما را درک میکنیم. اما کاهش ضرر و زیان شما میتواند از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.
سهمی که 50٪ کاهش یابد باید 100٪ افزایش یابد تا ضرر از بین برود! ایا ضرر بورس جبران میشود ؟ درصد جبران ضرر در بورس چقدر است ؟
چگونه ضرر بورس را جبران کنیم؟
95 درصد معامله گران در بازار سهام ضرر می کنند.
تنظیم حد ضرر ایده یکی از روش ها است. راه بهتری برای محافظت از سرمایه گذاری وجود دارد.
واقعیت این است که اگر سهام 10 درصد کاهش یابد، سهام باید 11 درصد افزایش یابد تا به نقطه سر به سر برسد. اگر سهام تا 70% کاهش یابد، باید 238% افزایش یابد تا به نقطه سر به سر برسد. بعید است که سهام تا 238 درصد افزایش یابد، به احتمال زیاد این یک ضرر کلی خواهد بود.
عمدتا به دلیل رعایت نکردن حد ضررها و عدم توجه به درصد جبران ضرر در بورس ، 95 درصد از کل معامله گران شکست می خورند. 80٪ از معامله گران در دو سال اول بازار را ترک می کنند.
جدول زیر برای جبران ضرر در بورس (جدول جبران ضرر در بورس) به این مفهوم است:
درصد سود برای جبران ضرر | درصد ضرر |
5% | 5% |
11% | 10% |
18% | 15% |
25% | 20% |
33% | 25% |
43% | 30% |
67% | 40% |
100% | 50% |
153% | 60% |
238% | 70% |
اگر سهمی را خریداری کرده و در ۱۰ درصد ضرر هستید، در معامله بعدی خود باید ۱۱ درصد سود کنید تا به سرمایه اولیه خود برسید و بتوانید جبران ضرر سرمایه را داشته باشید.
درصورتیکه سهم شما وارد زیان ۱۵ درصدی شده است، برای کسب سد باید در معامله بعدی خود حدود ۱۸ درصد سود کسب کنید تا به نقطه قیمت سربهسر برسید.
به همین ترتیب برای جبران ضرر در بورس و سهام در ضرر خود طبق جدول فوق باید عمل کنید.
بسیاری از سرمایهگذاران ریاضیات ساده را فراموش کرده و ضررهای بیشتری از آنچه تصور میکنند را متحمل میشوند. آنها به اشتباه معتقدند که اگر سهام 20٪ کاهش یابد، باید به همان درصد افزایش یابد تا به قیمت سربهسر برسند. این بدان معنا نیست که بازگشت هرگز اتفاق نمیافتد. بعضی اوقات سهام ناعادلانه ریزش کرده و ارزش خود را ازدستدادهاند.
اما دوره انتظار در سهام میتواند متفاوت باشد. سهمی که پتانسیل بهتری دارد، رشد سریعتری هم خواهد داشت و جبران ضرر در بورس زودتر اتفاق خواهد افتاد. همیشه به فکر پتانسیل آینده باشید. در مورد گذشته نمیتوانید کاری انجام دهید، پس دیگر از آن دست بکشید!
ایا ضرر بورس جبران میشود ؟
اگر در سهام سرمایه گذاری کنید، به احتمال زیاد در یک مقطع زمانی ضرر خواهید کرد. گاهی اوقات ضرر فوری و واضح است، مانند زمانی که سهامی که با قیمت بالاتر خریداری کرده اید، به شدت کاهش یافته است. در موارد دیگر، ضررهای شما چندان آشکار نیستند زیرا ظریفتر هستند و در مدت زمان طولانیتری اتفاق میافتند.
زیان در بازار سهام به اشکال مختلف است و هر یک از این نوع زیانها میتواند دردناک باشد، اما شما میتوانید با طرز فکر درست و تمایل به درس گرفتن از شرایط، این آسیب را کاهش دهید.
وقتی یک سهام سقوط می کند و یک سرمایه گذار پول خود را از دست می دهد، که نشان دهنده کاهش علاقه سرمایه گذاران و کاهش درک سرمایه گذاران از سهام است. اما ایا ضرر بورس جبران میشود؟ کاهش قیمت سهم به این دلیل است که قیمت سهام توسط عرضه و تقاضا و درک سرمایه گذاران از ارزش و دوام تعیین می شود.
از آنجا که قیمت سهام توسط عرضه و تقاضا تعیین می شود، تعداد افرادی که می خواهند خرید کنند در مقابل کسانی که به دنبال فروش هستند . اگر کسی به دنبال خرید نباشد، سهام بی ارزش می شود.
سعی نکنید برای درصد جبران ضرر در بورس به ازای هر ریالی از سهام را که متضرر هستید، منتظر بمانید گذشت زمان در بازار ضرر را کم کنید. احتمال عقب نشینی و از دست دادن سود را به خطر خواهید انداخت.
میتوانید به خودتان بگویید: «اگر نفروشم، چیزی از دست ندادهام» یا «زیان شما فقط یک ضرر کاغذی است». در حالی که این ضرر فقط روی کاغذ است و نه در جیب شما (هنوز)، واقعیت این است که اگر سرمایه گذاری شما در سهام ضربه بزرگی خورده است، باید تصمیم بگیرید که در مورد آن چه کاری انجام دهید.
اگر فکر میکنید که چشمانداز بلندمدت شرکت هنوز خوب است و سرمایهگذاری ارزشمندی هست، ممکن است زمان خوبی برای افزودن به داراییهای خود باشد.
هیچکس نمیخواهد هر نوع ضرری متحمل شود چون درصد جبران ضرر در بورس هم بالاتر میرود، اما بهترین اقدام اغلب کاهش ضرر و رفتن به معامله بعدی است. آن را به یک تجربه یادگیری تبدیل کنید که می تواند به شما در ادامه راه کمک کند.
انتخاب های خود را تجزیه و تحلیل کنید. تصمیماتی که گرفته اید را پس از گذشت مدتی با نگاهی جدید مرور کنید. در آینده چه کاری متفاوت انجام می دادید و چرا؟ اگر متفاوت عمل می کردید پاسخ دادن به این سؤالات ممکن است به شما کمک کند از تکرار یک اشتباه دو بار جلوگیری کنید.
اگر ضرر به اندازه کافی کم باشد، ممکن است بتوانید آن را با کمی نظم و انضباط جبران کنید. آن پول را دوباره به دست آورید و دوباره تلاش کنید، چیزهایی را که یاد گرفتید برای دفعه بعد که بازار متزلزل می شود به خاطر داشته باشید. به خود یادآوری کنید که بسیاری از افراد دیگر هم مانند شما ضربه خوردند، شاید حتی بیشتر از شما ضربه خوردند. ضرر شما را مشخص نمی کند، اما اگر به درستی با آن برخورد کنید، می تواند شما را سرمایه گذار بهتری کند.
جلوگیری از ضرر در بورس
در همه دنیا بازار بورس جز سرمایه گذاری پر رسیک محسوب می شود. چون در بورس همیشه احتمال ضرر وجود دارد و امکان ندارد شخصی وارد بورس شده باشد و سهم خریده و همیشه سود کرده باشد. بنابراین ضررها را باید به عنوان بخشی از این کار قبول کنید. اما باید ضررهایتان کم و سودهایی که میکنید زیاد باشد تا در نهایت از میزان سرمایه تان کم نشود. به همین خاطر باد راهکارهای لازم مرتبط با اینکه چگونه در بورس ضرر نکنیم را بررسی نماییم.
برخی افراد هستند با تمام آگاهی و شناختی که نسبت به بورس دارند و میتوانند رفتار بازار را تحلیل کنند، باز هم مانند یک مبتدی دچار ضرر میشوند و با این سؤال روبرو میشوند چرا در بورس ضرر کردم؟ یکی از عمده دلایل ضرر افراد مبتدی و افرادی که به اشتباه تحلیل میکنند، عدم رعایت سه نکته مهم و اصولی زیر است:
1. نداشتن استراتژی معاملاتی
2. نداشتن مدیریت سرمایه
3. عدم پایبندی به حد تضرر
در وهله اول یک سرمایهگذار باید استراتژی معامله داشته باشد. یعنی باید بداند این سهام را برای چه هدفی و با چه قیمتی خریداری میکند؟ میزان حد ضرر در این نوع سهم چه میزان است و به چه قیمتی میخواهد سهم را بفروشد؟
در مرحله بعدی با استفاده از یک مدیریت سرمایه میتواند پرتفو خود را طبق یک الگوی خاص چیدمان کند. و در نهایت عدم پایبندی به حد تضرر خود و گمان این موضوع که سهم خریداری شده تا حدی ضرر کرده و مجدد به قیمت اصلی خود باز میگردد. همین امر موجب میشود تا میزان حد تضرر خود را هر بار تغییر دهد.
امکان نداردکه فردی بتواند ادعا کند تمام معاملاتی که در بورس انجام داده است سود ده بودند و همیشه در خرید هایش سود کرده است. زیرا بازار بورس نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا جزء بازارهای سرمایهگذاری پر ریسک محسوب میشوند.
به همین خاطر افرادی که به این بازار وارد میشوند باید این را بپذیرند که ضرر بخشی از این بازار است. اما برای اینکه در این بازار خیلی متضرر نشوید، این نکته را در نظر داشته باشید که در معاملاتتان باید درصد سودی که بدست میآورید از درصد ضررهایتان بیشتر باشد.
ضرر و زیان سرمایه گذاران در بازار بورس احتمالا این است که حداقل یکی از سه مورد دانش مدیریت مالی (مدیریت سرمایه)، دانش بورسی (تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی)، شرایط روحی روانی مناسب، در سیستم شما درست انجام نمی شود. برای آشنایی با تحلیل تکنیکال مقاله ” تحلیل تکنیکال چیست ؟ ” را می توانید مطالعه نمایید.
در این مقاله به چند اشتباه رایج در بازار سرمایه گذاری بورس و پاسخ به سوال چگونه در بورس ضرر نکنیم اشاره شده است و امید داریم که با مطالعه آن شما مرتکب چنین اشتباهاتی نشوید و بتوانید در این عرصه به سود و موفقیت دست پیدا کنید.
13 اشتباه بزرگ سرمایه گذاران مبتدی عبارتنداز:
- نداشتن استراتژی معاملاتی
- عدم تنوع در سبد سهام
- تمرکز بر تغییر قیمت روزانه
- عدم تمایل به مشاوره با متخصص
- جابجایی مکرر سهام
- فروش زودهنگام سهام سود ده
- فروش دیرهنگام سهام زیان ده
- خرید گران و فروش ارزان
- معامله پشت معامله
- ریسک پذیری پایین
- تصمیم گیری تحت تأثیر عوامل بیرونی
- سرمایه گذاری با اصل پول
- عدم پیگیری و مدیریت سهام
نداشتن استراتژی
داشتن استراتژی و برنامه بسیار مهم است. یک سرمایه گذار باید بداند که چه کاری میخواهد بکند و تا چه اندازه تحمل پذیرش نوسانهای بازار را دارد. داشتن استراتژی نشان دهنده نظم و انضباط است که یکی از ویژگیهای مهم سرمایه داران حرفهای است. این نظم به شما کمک میکند تا به استراتژی و برنامه خود متعهد باشید و مطابق با قانونهای خود پیش بروید.
البته منظم بودن به معنی سرسختی و عدم انعطاف پذیری نیست بلکه شما باید بتوانید بین منظم بودن و منعطف بودن توازن برقرار کنید تا در مسیر خود به موفقیت برسید. پایبندی سفت و سخت به قوانین خودتان سبب میشود زمانی که جریان بازار و سهام به نفع شما نیست از خود واکنشی نشان ندهید و همین امر سبب بر باد رفتن سرمایه تان میشود.
چگونه در بورس ضرر نکنیم؟
چگونه میتوان سهام خرید و در بازار بورس اوراق بهادار سرمایهگذاری کرد؟
برای اینکه در بورس ضرر نکنیم و سرمایه خود را از دست ندهیم ، باید استراتژی داشته باشیم و استراتژی های مناسبی را برای خود انتخاب کنیم. افرادی که در سرمایه گذاری در بورس موفق می شوند بی شک برای خود استراتژی سرمایه گذاری خاص خود را دارند. پیشنهاد می کنیم برای این که بتوانید در بورس موفق باشید مقاله ” چگونه در بورس موفق شویم؟ ” را مطالعه نمایید.
البته منظم بودن و داشتن استراتژی به معنی سرسختی و عدم انعطاف پذیری نیست بلکه شما باید بتوانید بین منظم بودن و منعطف بودن توازن برقرار کنید تا در مسیر خود به موفقیت برسید. پایبندی سفت و سخت به قوانین خودتان سبب میشود زمانی که جریان بازار و سهام به نفع شما نیست از خود واکنشی نشان ندهید و همین امر سبب بر باد رفتن سرمایه تان میشود.
1. عدم خودشناسی
شناخت فرد از خود موجب میشود تا با داشتن آگاهی نسبت به دسته خود در بین سهامداران، بتواند هر سهمی را خریداری نکند و بداند که کدام نوع استراتژی برای او مناسب نیست. شما میتوانید با تهیه یک لیست از سهمهای مورد نظر خود و پس از بررسی روند قیمتی آن، نحوه سوددهی و مدت زمان سوددهی آن تصمیم نهایی خود را برای خرید بگیرید. با این کار شما میتوانید سهمهای لیست شده خود را از لحاظ مرتبه ریسکپذیری دستهبندی کرده و سهام خود را متناسب با استراتژی خود خریداری نمایید.
2.عدم تنوع در سبد سهام
بهتر است در سبد سهام خود انواعی از سهام مختلف داشته باشید و روی یک سهام خاص تمام سرمایه گذاری خود را انجام ندهید، زیرا ممکن است آن سهام در دورهای دچار نوسان و ضرر شود. البته باید در نظر داشت که تنوع بیش از اندازه سهام نیز موجب پرداخت کارمزد بیش از حد میشود. همیشه حفظ تعادل در سرمایه گذاری بهترین کار است.
یکی از مهمترین نکاتی که میتواند به شما در کاهش تضرر بورس کمک نماید، تهیه سبد سهام و یا پخش کردن سرمایه است. در این صورت با افت قیمت یک سهام شما میتوانید مقدار ضرر را با افزایش قیمت سهام دیگر جبران نمایید. برای این کار بهتر است پول خود را در چندین سامانه معاملاتی تقسیم کنید. این کار به این دلیل قابل اهمیت است که هر گاه با افت یک سهم دچار بیشترین ضرر در بورس شدید بتوانید با فروش سهم دیگر میزان ضرر را جبران کنید.
زمانی که سهامدار سرمایه خود را به سهام متعدد و متنوعی اختصاص ده و به اصطلاح سبد سهام داشته باشد، میزان ریسک و درصد احتمال از دست دادن سرمایه در بورس موجب میشود سرمایه سرمایه گذار کاهش مییابد، چرا که همزمان با پایین آمدن احتمالی قیمت برخی از سهامها در مقابل قیمت برخی دیگر از سهامهای موجود در سبد افزایش مییابد و ضرر متحمل شده را جبران میکند.
برای آنکه بدانیم چگونه در بورس ضرر نکنیم همچنین برای آشنایی با سهام و داشتن سبد سهام مطمئن، باید از افراد آگاه کمک بگیرید و به آموزش بورس از صفر نیاز دارید و جهت اینکار باید به کتاب آموزش بورس مراجعه کنید. اگر در زمینه سرمایه گذاری در بورس جزو مبتدیان هستید میتوانید در دورههای آموزشی که از طریق سایت همیار سرمایه اعلام میشود ثبت نام کنید.
3.تمرکز بر تغییر قیمت روزانه
نباید به سرمایه گذاری به عنوان یک بازی برد و باخت نگاه کرد. اگر شرکتی توانایی این را دارد که در بلند مدت به رشد مثبتی دست پیدا کند میتوان اینگونه نتیجه گرفت که برای سرمایه گذاری مناسب است. در این زمینه باید ویژگیهای اصلی آن شرکت یا صنعت را درنظر بگیرید نه اینکه تنها به بررسی تغییرات روزانه قیمت سهام اکتفا کنید.
روش خود را تغییر دهید و به جای سرمایه گذاری بر روی یک سهام با توجه به داشتن آگاهی از شرایط بنیادی شرکتها بر روی یک بر روی شرکت یا صنعت سرمایه گذاری کنید. یک سرمایه گذار نباید ذهن خود را درگیر نوسانات کوتاه مدت بازار سرمایه گذاری کند. اگر درگیر این موضوع شوید تمرکز خود بر سهام شرکتهای مطمئن و روند بلند مدت بازار بورس از دست میدهید.
4. عدم تمایل به مشاوره با متخصص
همه افراد باتجربه میدانند نباید بدون آموزش و مطالعه و عدم راهنمایی و مشاوره به بازار سهام ورود کرد سرمایه گذاران مبتدی گاهی ارتباط با یک مشاور یا متخصص اقتصادی را لازم نمیدانند. در واقع این افراد راه حل چگونه در بورس ضرر نکنیم را نمی دانند و همین از نظر برخی از آنها دریافت اطلاعات از رسانههای مختلف برایشان کافیست و میتوانند با استفاده از آن به موفقیت در بورس دست پیدا کنند.
گاهی افراد به رسانهها هم اعتماد ندارند و فکر میکنند خودشان بهتر از هر کس دیگری میتوانند مسیر را شناسایی و رخدادها را پیش بینی کنند.
بسیاری از سرمایه گذاران تصور میکنند که از چگونگی فعالیت بازار سرمایه اطلاع دارند، درحالی که واقعیت چیز دیگری است؛ جاش بیلینگز طنز نویس میگوید: “آنچه انسان نمیداند از وی احمق نمیسازد؛ بلکه آنچه تصور میکند میداند، ولی در واقع نمیداند وی را به یک احمق تبدیل میکند.” یکی از ویژگیهای اصلی سرمایه گذاران حرفهای داشتن مشاوران خبره است.
بهتر است پیش از آنکه خبری به رسانهها رسیده باشد خود شما از آن خبردار شوید. رسانهای شدن آخرین مرحله است و تا آن موقع تغییرات، حتماً تأثیر خود بر بازار قیمتها را گذاشته است.
5.جابجایی مکرر سهام
سعی کنید سرمایه گذاریهای خود را کمتر دستکاری و جابجا کنید. برای یک سرمایه گذار مبتدی خرید و نگهداری سهام خیلی بهتر از خرید و فروش و جابجایی مکرر سهام است. همچنین از معامله بیش از حد سهام یک شرکت بپرهیزید. در زمینه معاملات هیچ گاه بدون مشورت وارد عمل نشوید و حتماً از کارگزار خود مشاورههای لازم را دریافت کنید. فعالیت خرید و فروش خود را محدود به معاملاتی کنید که در راستای پیشرفت برنامه و اهداف اقتصادی شما هستند.
6.فروش زودهنگام سهام سودده
فروش زودهنگام سهام سود ده و فروش دیرهنگام سهام زیان ده از اشتباهات رایج در بین سرمایه گذاران مبتدی است. یک اصل مهم در سرمایه گذاری این است تا جایی که میتوانید احتمال ضرر خود را کاهش داده و از آنطرف احتمال سود خود را بالا ببرید. در حالت کلی به موقع از سهم خریداری شده خارج شوید. به محض اینکه سهام به سوددهی رسید، عجله نکرده و آن را به فروش نرسانید و همچنین درصورت کاهش ارزش سهم نیز در فروش آن تأخیر نکنید زیرا ممکن است با گذشت هر روز و یا حتی هر ساعت متحمل ضرر بیشتری شوید.
کمپین ورود موفق به بورس
دلیل شکست و از دست دادن سرمایه در بورس، توسط خیلی از سهامداران این است که بیشتر این افراد سهام و موقعیت های پرسود و پر بازده را برای جبران ضرر ها، زود می فروشند و سهام های زیان ده را به امید ترمیم و برگشت دوباره حفظ میکنند .در حالیکه اصل درست حفظ برنده ها و خروج سریع از بازنده ها است.
7.فروش دیرهنگام سهام زیان ده
تأخیر در فروش سهام زمانی که با افت مواجه میشود نیز اشتباه بزرگ دیگری است. برخی از سرمایه گذاران بعد از دیدن خسارت و کاهش ارزش سهامشان دچار یک نوع لجبازی کودکانه میشوند و اعتقاد دارند تا ضررشان جبران نشود سهامشان را به فروش نمیرسانند و در انتظار افزایش ارزش آن مینشینند درصورتیکه با عدم پذیرش اشتباه خود ضرر بیشتری را متوجه خود میکنند. این مثل در اینجا کاملاً صادق است که ” جلوی ضرر را از هر کجا بگیرید منفعت است”.
کار صحیح در چنین مواقعی این است که بی درنگ برای فروش سهام خود اقدام کنید. بخاطر داشته باشید که گاهی از دست دادن پول برای شما مفید است (البته نه از دست دادن تمام آن)؛ در هر خرید و فروش امکان سود و زیان وجود دارد. پذیرش ضررهای کوچک و در نظر گرفتن آن به عنوان بخشی از معامله موجب میشود تا در زمان مواجه شدن با این تضرر بتوانید فکر خود را آزاد کرده و برای دریافت سود برنامهریزی کنید. ضررهای کوچک ارزش آن را دارند که شما را آبدیده کنند و همچنین باعث میشوند از ضررهای بیشتری که در آینده ممکن است برایتان پیش بیاید جلوگیری کنند.برای آنکه بدانیم چگونه در بورس ضرر نکنیم و از ضررهای بزرگ تر احتمالی جلوگیری کنیم، فرض کنید
در بازار سرمایه گذاری اگر ضرر شما به بیش از ۱۰ درصد برسد تقریباً دیگر نمیشود برای آن کاری کرد و در این مواقع شما میتوانید به اشتباهتان فکر کنید و آن را بپذیرید. از بررسی و بازبینی استراتژی خود هرگز غافل نشوید اگر مدام در حال ضرر دادن هستید به استراتژی اولیه خود رجوع کنید و در آن تغییراتی را اعمال کنید.
8.خرید گران و فروش ارزان
شما زمانی یک سرمایه گذار موفق خواهید بود که سهام را در پایینترین قیمت بخرید و در گرانترین قیمت نیز به فروش برسانید. اینکه برخی افراد دقیقاً برعکس این مورد عمل میکنند به این دلیل است که فکر میکنند چون یک سهم خاص در گذشته روند خوبی داشته است پس تا ابد با همین سیر صعودی همراه است و در اوج قیمت تن به خرید سهام میدهند.
گاهی نیز پیش میآید که برخی از افراد در بازار سرمایه گذاری و بورس درگیر یک دوره کوتاه مدت میشوند که در آن معامله یک سهام مد میشود و تحت تأثیر این جریان سهام را با قیمت بالایی خریداری میکنند و پس از طی دوره بسیار کوتاه همان سهم با افت شدیدی رو به رو میشود و ضرر بسیاری به خریداران وارد میشود.
همه سرمایه گذاران می دانند که در جواب به سوال چگونه در بورس ضرر نکنیم و راه سود در بورس اوراق بهادار خرید در قیمت پایین و فروش در قیمت بالا است. اما گاهی افراد معکوس عمل میکنند، که همین امر عامل از دست رفتن سرمایه سهامدار میشود.
خرید در بالاترین قیمت و فروش در پایننترین قیمت عامل اصلی از دست رفتن سرمایه در هر بازار سرمایهای مانند: سهام، اوراق قرضه ، صندوق های سرمایه گذاری مشترک ، ETF ، معاملات آتی و غیره است که منجر به ضرر میشود. این ابتدایی ترین راهی است که می توانید در بازار سهام ضرر کنید.
9.معامله پشت معامله
این نکته را هرگز فراموش نکنید که در بورس همه چیز طبق خواسته شما پیش نمیرود حتی اگر خیلی خوش شانس باشید مواقعی را تجربه خواهید کرد که خیلی از مسائل بر وفق مراد شما نیست. در بازار سرمایه گذاری روزهایی وجود دارد که شما نباید دست به معامله بزنید. یک سرمایه گذار موفق سرمایه گذاری نیست که هر روز معامله انجام میدهد بلکه سرمایه گذاری است که میداند چه موقع دست به معامله بزند و چه زمانی هیچ فعالیتی انجام ندهد.
فراموش نکنید که معامله گری کار سخت و پر استرسی است که فشار زیادی را به معامله گر وارد میکند، به همین خاطر برای رهایی از این فشارها و اینکه چگونه در بورس ضرر نکنیم بهتر است گاهی اصلا کار را رها و استراحت کنید.
10.ریسک پذیری پایین
تاروپود سرمایه گذاری با ریسک آمیخته شده است. پس برای آنکه بدانیم چگونه در بورس ضرر نکنیم و برای رسیدن به سود بیشتر باید افق دید بلند مدتی داشته باشید و قدرت ریسک پذیری خود را تقویت کنید. شما باید با توجه به مقدار سرمایه وارد شده در بورس بدانید تا چه زمانی به آن احتیاج ندارید. چنانچه قصد دارید به صورت سالیانه از سهم خریداری شده خود سود دریافت نمایید شما یک افق زمانی بلند مدت را انتخاب کردهاید. در بازار سرمایه گذاری هر اتفاقی ممکن است بیافتد به ویژه در بازاری چون بورس که تحت تأثیر کوچکترین مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و … است.
11.تصمیم گیری تحت تأثیر عوامل بیرونی
به طور خلاصه برای یافتن جواب این سوال که چگونه در بورس ضرر نکنیم؟ باید بدانید سرمایه گذار نباید اجازه دهد عوامل بیرونی بر تصمیم گیری او تاثیری داشته باشد. این مسئله در زمان وجود حباب قیمتها بسیار حائز اهمیت است. همچنین سعی کنید در شرایط نوسان گوشهای خود را ببندید. گوش کردن به حرف و نظریات اقوام و دوستان (افرادناآگاه) سریعترین راه از دست دادن پول است.
سرمایهگذاری در بازار سهام باید براساس تحقیق و اطلاعات صحیح باشد، زیرا در بورس عوامل متعددی همچون وضعیت اقتصاد کشور، عملکرد شرکتها، اتفاقات جهانی و… در تغییر قیمتها مؤثر هستند. پس نباید برای سرمایهگذاری در این بازار پر ریسک تحت تاثیر عوامل بیرونی قرار گرفت و تصمیمگیری کرد چون کوجب از دست دادن سرمایه در بورس میشود.
علاوه بر این در مسیر سرمایه گذاری سعی نکنید همرنگ دیگران شوید و دقیقاً همان کاری را انجام دهید که دیگران انجام میدهند. اگر زندگی بزرگترین سرمایه گذاران را مرور کنید متوجه خواهید شد که در اکثر مواقع خلاف جهت دیگران حرکت میکردند.
این کار به معنای خرید سهام زمانی که دیگران آن را میفروشند و فروش آن زمانی که دیگران میخرند، است. سعی کنید تحت تأثیر عامه مردم نباشید. برداشت مردم از وضعیت بازار سرمایه گذاری به سرعت تغییر میکند.
در آستانه بهبود شرایط بازار آنها نگاهی بدبینانه دارند و از سرمایه گذاری میهراسند در چنین مواقعی شما میتوانید به دنبال خرید سهام ارزان باشید. نسبت به رفتارهای جمعی آگاه باشید ولی تحت تأثیر آن قرار نگیرید و با چشم باز از این شرایط به نفع خود استفاده کنید.
12.سرمایه گذاری با اصل پول
ابتدا اولویت را رفع نیازهای اولیه زندگی خود بدانید و از به کارگیری آن بخش از درآمد خود که برای هزینههای متفرقه در نظر گرفتهاید در بازار بورس صرفنظر کنید زیرا بازار بورس بازاری پرنوسان است. در نتیجه لازم نیست کل سرمایه خود را وارد بورس کنید تا با از دست دادن پول دچار خسارت زیادی نشوید.
توصیه اغلب کارشناسان در پاسخ به این که چگونه در بورس ضرر نکنیم این است که با مازاد پولتان سرمایه گذاری کنید، نه اصل آن. پول مورد نیاز برای سرمایه گذاری را هرگز از طریق وامهای بانکی یا قرض سرمایه از دیگران تأمین نکنید زیرا با سود به دست آمده از سرمایه گذاری باید سود بانکی یا قرض خود را تسویه کنید و در واقع چیزی برایتان باقی نمیماند.
همچنین از پولی که از طریق آن امرار معاش میکنید و یا پول حاصل از خریدو فروش اتومبیل، لوازم ضروری خود و … در سرمایه گذاری استفاده نکنید.
13.عدم پیگیری و مدیریت سهام
در بازار سرمایه گذاری با خرید سهام کار شما در بورس تمام نمیشود آنچه اهمیت زیادی دارد مدیریت سهام خریده شده است. برای درک اصول مدیریتی نیاز به آموزش بورس و سرمایه گذاری دارید و میتوانید از کتاب آموزش بورس و یا برنامهها و دورههای آموزشی که از طریق سایت همیار سرمایه اعلام میشود بهره ببرید.
تجزیه و تحلیل سهام بعد از خرید، به اندازه تجزیه و تحلیل قبل از خرید مهم است. حتی اگر سرمایه گذاریهای شما در گذشته بازده خوبی داشته، به این معنی نیست که باید همه چیز را روی اتو پایلوت بگذارید. هر فصل (بازه زمانی سه ماهه) سری به سبد سهام خود بزنید و ببینید که سهامتان به کدام مسیر میروند و اگر نیاز بود برخی از آنها را بفروشید و پرتفویتان را تعدیل کنید.
اریک رُزنبِرگ برای هرکسی که قصد خرید سهام دارد یک توصیه دارد:”بدترین سرمایهگذاری ممکن، آن است که شما بعد خرید، سهامتان را نادیده بگیرید و فراموشش کنید.”
این 13 مورد گفته شده برای جلوگیری از ضرر و از دست دادن سرمایه در بورس را در ذهن داشته باشید. همچنین به این نکته نیز توجه کنید که قرار نیست همه این موارد را یک شبه اجرا کنید. شما باید به مرور زمان به یک برنامه مدون برسید که در نهایت با گذشت زمان شما را به یک معاملهگر و سرمایهگذار موفق در بازار بورس تبدیل کند.
با اجتناب از مواردی که ذکر شد میتوانید ریسک ضرر در بازار سرمایهگذاری را کاهش دهید. علاوه بر این به یاد داشته باشید که برای موفقیت در هر زمینهای نیاز به آموزش و فراگیری دانش مربوط به آن را دارید. برای آموزش بورس از صفر به کتاب آموزش بورس و یا دورههای آموزشی که توسط سایت همیار سرمایه ارائه میشود مراجعه فرمایید.
5 نکته که به هنگام متضرر شدن باید رعایت کرد:
-
بهترین حمله دفاع خوب است
تیمهای قهرمانی یک چیز مشترک دارند: دفاع خوب. این اصل را میتوان در بورس اوراق بهادار نیز اعمال کرد.
شما نمیتوانید پیروز شوید مگر اینکه یک استراتژی دفاعی از پیش تعیین شده برای جلوگیری از باخت بیش از حد داشته باشید.
ما میگوییم “از پیش تعیین شده” زیرا قبل یا در زمان خرید، فرصتی دارید که میتوانید بهصراحت در مورد اینکه چرا مایل به فروش یا معامله هستید خوب فکر کنید.
قبل از خرید چیزی وابستگی احساسی ندارید، بنابراین گرفتن یک تصمیم منطقی، محتمل است. اما هنگامی که مالک چیزی شدیم، میخواهیم احساسات خود را مانند، حرص و طمع را تحت کنترل خود درآورید و مانع قضاوت خوب میشود. -
روی سهام خود تعصب نداشته باشید
گاهی سهامدار نسبت به سهم خود حس تعصب دارد و انتظار دارد بازدهی سهمش بیشتر شود. زمانی که روند سهم نزولی میشود، به امید افزایش قیمت برای فروش آن اقدام نمیکنند و همین تعصب موجب عدم خروج بهموقع میشود.
-
حس انتقام نداشته باشید
برخی از سهامدران هنگام متضرر شدن به دنبال انتقام گرفتن از بازار میباشند. عدم توانایی بر احساس میتواند باعث شود نتوانید بهخوبی ضرر بورس را جبران کنید و موجب عدم مدیریت صحیح میگردد.
-
میانگین کم کردن
وقتی ارزش سهمی کاهش مییابد و روند نزولی دارد، بهاصطلاح وارد فاز اصلاح میشوند. به دلیل اینکه همیشه روند سهم نزولی نخواهد ماند، با کاهش ارزش سرمایه برخی از سهامداران اقدام به خرید مجدد سهم در قیمت کمتر میکنند و بهاینترتیب شما زودتر به قیمت سربهسر خواهید رسید.
-
یک استراتژی فروش سازگار
اصل کلاسیک سرمایهگذاری در سهام جستجوی شرکتهای باکیفیت و قیمت مناسب است. پیروی از این اصل و درک اینکه چرا هیچ قانون سادهای برای خریدوفروش وجود ندارد را آسان میکند.
سرمایهگذاران باید ویژگیهای خود شرکت را نیز در نظر بگیرند. همچنین انواع مختلفی از سرمایهگذاری وجود دارد، مانند سرمایه گذری ارزشی یا رشدی که بیشتر در تحلیل بنیادی به آن ها پرداخته میشود.
استراتژی فروش موفق برای یک شخص ممکن است برای شخص دیگری مفید نباشد.
به یک معاملهگر کوتاهمدت فکر کنید که حد ضرر را برای کاهش 3٪ قیمت تعیین میکند. این یک استراتژی خوب برای جلوگیری از ضررهای بزرگ است.
استراتژی ضرر و زیان میتواند توسط معامله گران بلندمدت نیز استفاده شود. مانند سرمایهگذارانی که در بازه زمانی سه تا پنج سال سرمایهگذاری میکنند.
برای سرمایهگذاران بلند مدتی، درصد کاهش بسیار بیشتر خواهد بود، مثلاً ۱۵ درصد. از طرف دیگر، این استراتژی ضرر و زیان متوقف شده با افزایش مدتزمان سرمایهگذاری، کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
جبران ضرر در بورس توسط دولت
جبران ضرر بورس چطور ممکن است ؟ افرادی که از اواسط سال ۹۹ بهواسطه تشویق دولت وارد بورس شدند، بهاحتمال زیاد حس ضرر کردن در بورس را تجربه کردهاند و سرمایه خود را ازدستدادهاند.
برای جبران ضرر در بورس توسط دولت و حمایت از سهامداران بابت اعتمادی که به بازار بورس کردهاند، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار پیشنهادی را در هیئت دولت مطرح کرد مبنی بر آنکه، در سال ۱۴۰۰ معادل ۸۰ درصد از مالیات نقلوانتقال سهام به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز گردد.
طبق گفته دهقان دهنوی بر اساس مصوبات جلسه سران قوا، صندوق توسعه ملی مجاز به سرمایهگذاری در بازار پولی و مالی داخلی از جمله بازار سرمایه میباشد.
دهقان دهنوی هدف صندوق توسعه را کمک به پایداری و ثبات بازار بیان کرد.
بهمنظور حمایت از بازار سرمایه، چنانچه شرکتی از شرکتهای زیرمجموعه خود حمایت کند، مالیات آن ها در سال جاری امهال و به سال بعد انتقال مییابد.
علاوه بر این، اگر شرکتی سود تقسیمی سال ۱۴۰۰ خود را بهحساب سرمایه انتقال دهد، مالیات وی صفر خواهد شد.
جهت جبران ضرر سرمایهگذارانی که واحدهای صندوق پالایش یکم را خریداری کردهاند و تاکنون برای فروش آن اقدام نکردهاند، رئیس سازمان بورس بیان کرده است که از طریق اعطای سهام ضرر آن ها جبران میشود.
همچنین از دیگر اقدامات جهت جبران ضرر در بورس توسط دولت، میتوان به اولین نشست ابراهیم رئیسی با رسانههای داخلی و خارجی اشاره کرد.
وی عنوان کرد که اعتماد به بازار سرمایه بازخواهد گشت و تضمینهایی برای جبران خسارت ایجاد میشود.
سازوکارهایی برای نظارت بر صندوق توسعه و تثبیت نیز فعال میگردد. ورود شرکتها به بازار سهام نیز تسهیل خواهد یافت. بدین ترتیب بازار نیز عمق پیدا خواهد کرد.
در نهایت، لازمه فعالیت در بازار سرمایه مانند فعالیت به هر بازار دیگری داشتن دانش کافی موجب کاهش زیان و گاهی جلوگیری از ضرر میشود.
پیش از آنکه در بازار بورس یا هر بازار سرمایه دیگری متضرر شوید به دنبال کسب دانش آن باشید.
به همین منظور شرکت در دورههای آموزشی همیار سرمایه را به شما پیشنهاد میکنیم. با کسب دانش کافی بهجای آنکه از دیگران بپرسید در بورس ضرر کردهام چه کنم؟ خود راهحل مناسب برای جبران ضرر در بورس را پیدا خواهید کرد.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ایا ضرر بورس جبران میشود ؟
بر طبق جدول جبران ضرر بورس، لمکان جبران آن میسر است .
برای مثال : اگر سهمی را خریداری کرده و در ۱۰ درصد ضرر هستید، در معامله بعدی خود باید ۱۱ درصد سود کنید تا به سرمایه اولیه خود برسید و بتوانید جبران ضرر سرمایه را داشته باشید.
درصورتیکه سهم شما وارد زیان ۱۵ درصدی شده است، برای کسب سد باید در معامله بعدی خود حدود ۱۸ درصد سود کسب کنید تا به نقطه قیمت سربهسر برسید.