چه افرادی قابلیت و توانایی سرمایهگذاری در بورس را دارند؟
صحبت از بازار بورس و فعالیت در آن اغلب بین افراد مختلف رایج بوده و عموماً افراد تصور میکنند که عده ای معدود و خاص در این بازار فعالیت دارند و درآمد ماهیانه از بورس به دست میآورند، اما برخلاف تصور عمومی هرکسی میتواند وارد بازار بورس شده و در آن به فعالیت بپردازد.
سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار یکی از راههای ورود افراد به بازار بورس است تا بتوانند شرایط و جو حاکم بر بازار بورس را درک کنند. باید در نظر داشت که سود سرمایهگذاری در بورس برای افراد مختلف متفاوت است و به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. سود سرمایهگذاری در بورس به ریسکپذیر بودن افراد، میزان سرمایه، تجربه سرمایهگذاری، داشتن دانش و اطلاعات این حوزه و موارد دیگر وابسته است و همیشه اینطور نیست که درآمد ماهیانه از بورس بسیار بالا باشد.
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
بورس دارای سود و ضرر بوده و همانطور که سود خوبی را برای فرد به همراه دارد، میتواند ضررهای زیادی را به او تحمیل کند. با توجه به این موارد، کسانی که وارد بازار بورس میشوند باید قابلیت و تواناییهای این حوزه را داشته باشند و با داشتن یکسری از خصوصیات میتوانند در این بازار به نتایج بهتری دست یابند. این خصوصیات و تواناییها را میتوان از دو منظر تقسیمبندی کرد؛ اول خصوصیات درونی و شخصیتی بوده که اغلب از ابتدا، فرد این خصوصیات را داشته و رفتار و عملکرد او با این خصوصیات رشد پیدا کرده است. دوم خصوصیات و قابلیتهایی است که اکتسابی بوده و برای داشتن این تواناییها باید زمان صرف کرد تا آنها را به دست آورد.
در ادامه مقاله به بررسی قابلیتها و توانایی افرادی که میتوانند در بورس سرمایهگذاری کنند را می پردازیم.
سرفصلهایی که در این مقاله موردبررسی قرارگرفته در زیر بیان شده است :
- قابلیت ریسکپذیری و کنترل احساسات افراد برای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار.
- توانایی تحمل ضرر و صبر در معاملات برای کسب سود سرمایهگذاری در بورس.
- داشتن دانش و اطلاعات لازم به همراه تجربه کافی برای کسب درآمد ماهیانه از بورس.
- میزان سرمایه برای ورود به بورس و عدم طمع برای کسب سود سرمایهگذاری در بورس.
قابلیت ریسکپذیری و کنترل احساسات افراد برای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار
همانطور که گفته شد اگر افراد دارای یکسری از ویژگیها و تواناییها باشند، میتوانند در بازار بورس سرمایهگذاری موفقتری داشته باشند. دو قابلیت مهم برای ورود به بازار؛ قابلیت ریسکپذیری و کنترل احساسات است که در مورد این دو ویژگی توضیحاتی ارائه میشود.
ریسکپذیری یا قدرت به خطر انداختن میزان معینی سرمایه برای به دست آوردن سود، یکی از خصوصیاتی است که معمولاً در همه افراد وجود دارد و تفاوت آن در میزان پذیرش ریسک است. به عبارتی میتوان گفت که همه افراد ازنظر قابلیت ریسکپذیری میتوانند وارد بازار بورس شوند، اما در کسب سود یا به دست آوردن درآمد ماهیانه از بورس، با توجه به میزان ریسکپذیری متفاوت هستند.
اگر کسی قدرت ریسکپذیری پایینتری دارد میتواند بهواسطه صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایهگذاری در این صندوقها از سود ثابتی بهرهمند شوند و یا با خرید اوراق مشارکت در بورس فعالیت داشته و سود به نسبت کمتری دریافت کند. اما کسانی که قدرت ریسکپذیری بیشتری دارند، بهشرط داشتن شرایط و تواناییهای دیگر که در ادامه مقاله بیان میشود، میتوانند از طریق سرمایهگذاری در صندوقهای سبد گردانی و یا معامله بهصورت شخصی سود بیشتری را کسب کنند و از سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار سود بیشتری به دست آورند. معمولاً بیشترین سود در انجام معاملات بهصورت شخصی است که علاوه بر قدرت ریسک بالا، نیاز به تجربه و دانش در زمینه بورس دارد.
عامل مهم بعدی که جزو مهمترین تواناییهای یک فرد برای ورود به بازار بورس به شمار میرود، کنترل احساسات در این بازار است. با کنترل احساسات در بازار بورس میتوان از ضررهای سنگین در معاملات جلوگیری کرد. کنترل احساسات به دو صورت میتواند مانع از ضررهای بازار بورس شود. اول جلوگیری از انجام معاملات بدون پشتوانه است. به این معنی که در بسیاری از اوقات فرد معاملهگر با توجه به نمودار بازار و به اصطلاح بهصورت چشمی و احساسی یکسری از پیشبینیها را انجام داده و شروع به معامله میکند، که ممکن است تبعات سنگینی را برای او به همراه داشته باشد. اما اگر فرد بر روی احساسات خود کنترل داشته باشد از انجام چنین معاملهای صرفنظر میکند. کنترل احساسات در خروج از معامله بسیار کمککننده و مؤثر است. پس از انجام معامله فرد در انتظار سود است اما ناگهان معامله وارد ضرر میشود و معمولاً افراد احساساتی سریعاً از معامله خارج شده و به تعبیر خودشان با ضرر کمتر معامله را تمام میکنند، اما ممکن بود روند قیمتی برگشته و میزان ضرر را صفر میکرد. خروجهای احساسی در بلندمدت و تعداد معاملات بیشتر ضررهای زیادی را به این افراد وارد میکند.
همه افراد ازنظر قابلیت ریسکپذیری میتوانند وارد بازار بورس شوند اما در کسب سود یا به دست آوردن درآمد ماهیانه از بورس، با توجه به میزان ریسکپذیری متفاوت هستند. با کنترل احساسات در بازار بورس میتوان از ضررهای سنگین در معاملات جلوگیری کرد.
توانایی تحمل ضرر و صبر در معاملات برای کسب سود سرمایهگذاری در بورس
از خصوصیات و قابلیتهایی که یک فرد سرمایهگذار در بورس باید کسب کند، تا بتواند به درآمد ماهیانه از بورس برسد، قابلیت تحمل ضرر و صبر در معاملات است. همیشه تمامی معاملات انجام شده در بورس منجر به سود نمیشود و طبیعتاً ضرر را به دنبال خواهد داشت. تحمل ضرر میتواند در آینده به سرمایهگذار بسیار کمک کند تا سود سرمایهگذاری در بورس را افزایش دهد. ضرر در سرمایهگذاری و تحمل آن سبب میشود که فرد مشکلات سیستم معامله خود را درک کند و آن را اصلاح کند، از طرفی ممکن است در بازه زمانی خاصی به دلیل نوسانات بازار در چند معامله ضرر کند که اگر تحمل ضرر را نداشته باشد آنگاه بهطورکلی نسبت به بازار و سرمایهگذاری در آن بدبین شده و موقعیتهای موفق سرمایهگذاری در آینده را بهواسطه عدم تحمل ضرر از دست خواهد داد.
صبر در معاملات برای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار و کسب سود سرمایهگذاری در بورس بسیار مؤثر بوده و جزئی از تواناییهایی است که فرد باید روزبهروز به قویتر کردن آن بیافزاید. صبر در معاملات میتواند سود فرد را در بازار بورس افزایش دهد، بهطور مثال فرض کنید که فرد یک معامله انجام داده و آن معامله وارد سود شده، اگر فرد مورد نظر، صبر در معاملات را تجربه نکرده باشد با اندک سود بهدستآمده از معامله خارج میشود. اما کسی که توانایی صبر در معاملات را داشته باشد و دچار استرس نباشد با بررسی قیمت و روند چارت، مدتزمان بیشتری در معامله مانده و سود بیشتری کسب خواهد کرد. بنابراین فرد سرمایهگذار در بورس باید دارای قابلیت و توانایی صبر در معاملات بوده و تحمل ضرر را داشته باشد.
صبر در معاملات برای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار و کسب سود سرمایهگذاری در بورس بسیار مؤثر بوده و تحمل ضرر میتواند در آینده به سرمایهگذار بسیار کمک کند تا سود سرمایهگذاری در بورس را افزایش دهد. ضرر در سرمایهگذاری و تحمل آن سبب میشود که فرد مشکلات سیستم معامله خود را درک کند و آن را اصلاح کند.
داشتن دانش و اطلاعات لازم به همراه تجربه کافی برای کسب درآمد ماهیانه از بورس
طبیعی است که در هیچ کاری نمیتوان موفق شد مگر اینکه در حوزه مدنظر از دانش کافی برخوردار بود. در بازار بورس هم به همین صورت است. اما اگر کسی اطلاعات لازم برای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار را ندارد، میتواند از طریق صندوقهای سرمایهگذاری اقدام کرده و با سود به نسبت پایینتر در این بازار فعالیت کند. اما اگر فرد بخواهد سود بیشتری را به دست آورد مستلزم کسب دانش و تجربه در این حوزه است. اگر فرد دانش لازم در حوزه سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار را داشته باشد و همچنین از تجربه کافی نیز بهره ببرد، میتواند شخصاً در این بازار به معامله بپردازد و سود بیشتری را کسب کند. داشتن اطلاعات و دانش لازم به همراه تجربه جزو تواناییهای اکتسابی است و هر فردی میتواند بعد از گذراندن دورهها و تحقیق در این موارد اطلاعات لازم را برای سرمایهگذاری در بورس به دست آورد.
تجربه در بازار بورس بسیار تعیینکننده است و برای به دست آوردن تجربه باید حتماً در بازار فعالیت کنید تا درک درستی از نوسانات و روند بازار بورس داشته باشید و در ادامه بتوانید به بهترین شکل در بازار فعالیت داشته باشید و کسب سود کنید. طبیعی است که ممکن است در راه کسب تجربه در بازار بورس دچار ضرر شوید و این جز لاینفک این بازار بهحساب میآید. به همین دلیل است که وقتی کسی میخواهد وارد این بازار شود باید تحمل ضرر را داشته باشد و قدرت ریسکپذیری بالا داشته باشد. زیرا این تواناییها و قابلیتها برای موفقیت فرد در بازار بورس بههمپیوسته هستند. لازم به ذکر است که در بازار بورس و در حین انجام معاملات شرایطی پیش میآید که فقط کسانی که دارای تجربه کافی هستند میتوانند آن را درک کنند و در آن وضعیت دچار ضررهای سنگین نشوند.
داشتن اطلاعات و دانش لازم به همراه تجربه جز تواناییهای اکتسابی میباشد و هر فردی میتواند بعد از گذراندن دورهها و تحقیق در این موارد اطلاعات لازم را برای سرمایهگذاری در بورس به دست آورد. طبیعی است که ممکن است در راه کسب تجربه در بازار بورس دچار ضرر شوید و این جز لاینفک این بازار بهحساب میآید.
میزان سرمایه برای ورود به بورس و عدم طمع برای کسب سود سرمایهگذاری در بورس
یکی از مسائلی که در ابتدای ورود به بازار بورس و در نگاه اول حائز اهمیت است میزان سرمایه برای ورود به این بازار است. طبیعی است که هر چه میزان سرمایه فرد بیشتر باشد میتواند سود بیشتری کسب کند، اما باید توجه داشت که سرمایه زیاد به چه قیمتی وارد این بازار میشود.
ماهیت این بازار پر ریسک بوده و اگر فرد سرمایه و داراییهای اصلی خود را تبدیل کند که وارد این بازار شود، کار معقولی انجام نداده است، زیرا ممکن است با کوچکترین ریسکی این سرمایه از دست برود. به همین دلیل بیشتر از اینکه میزان سرمایه مهم باشد نوع سرمایه ورودی مهم است، که بهتر است از سرمایه مازاد باشد و آن سرمایه مازاد وارد بازار بورس شود که در صورت پیش آمدن مشکل احتمالی، ضرری سنگینی به فرد وارد نشود. درنتیجه بهتر است که فرد سرمایهگذار دارای سرمایه مازاد برای ورود به بازار باشد.
طمع برای به دست آوردن سودهای بسیار زیاد در بازه زمانی کوتاه سبب میشود که فرد نتواند بهخوبی معامله کند و سودی متناسب با استراتژی خود به دست آورد؛ زیرا این طمع سبب میشود که امیدوار به سود بیشتر باشد و ازآنجاکه بازار کاملاً غیرقابلپیشبینی و غافلگیرکننده عمل میکند، امکان دارد که معامله نهتنها با سود کمتر حتی با ضرر بسته شود. درنتیجه درآمد ماهیانه از بورس برای فرد سرمایهگذار بهشدت کاهش مییابد. همواره باید در نظر داشت که سود سرمایهگذاری در بورس باید متناسب با استراتژی معامله باشد.
بیشتر از اینکه میزان سرمایه مهم باشد نوع سرمایه ورودی مهم است که بهتر است از سرمایه مازاد باشد. طمع برای به دست آوردن سودهای بسیار زیاد در بازه زمانی کوتاه سبب میشود که فرد نتواند بهخوبی معامله کند و سودی متناسب با استراتژی خود به دست آورد.
در پایان باید اینطور بیان کرد که این موضوع کاملاً صحیح است که همه افراد میتوانند بهواسطه صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبد گردان وارد بازار بورس شوند و از آن سود ببرند، اما برای اینکه یک فرد بهصورت شخصی بتواند وارد بورس شود و به معامله بپردازد و از سود بیشتری بهرهمند شود باید همواره دارای یکسری از قابلیتها و تواناییها باشد. ازجمله این تواناییها قابلیت ریسکپذیری و کنترل احساسات است که برای سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار لازم است. توانایی تحمل ضرر و صبر در معاملات برای کسب سود سرمایهگذاری در بورس و همچنین داشتن دانش و اطلاعات لازم به همراه تجربه کافی برای کسب درآمد ماهیانه از بورس از دیگر قابلیتهایی است که افراد باید آن را داشته باشند.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید