تحلیل هفتگی هفته سوم آذر ماه ۱۳۹۷
احتمال کاهش تعرفه واردات خودروهای آمریکایی به چین
دولت چین قرار است مساله کاهش تعرفه های گمرکی خودروهای وارداتی از آمریکا را بررسی و تعرفه گمرکی ۴۰ درصدی که تابستان امسال بر این خودروها وضع کرده بود، کاهش دهد و به ۱۵ درصد برساند.
در حالی که ‘دونالد ترامپ’، رئیس جمهوری آمریکا، اوایل ماه دسامبر گفته بود که چین تعرفه های گمرکی خودروهای ساخت آمریکا را کاهش خواهد داد، مقامات پکن تاکنون صحت و سقم این مساله را تایید نکردند.
به نقل از منابع ناشناس چینی در گفت وگوی تلفنی سه شنبه مقامات عالیرتبه آمریکایی و چینی، چین به تشریح این تصمیم خود پرداخت اما، این امر نهایی نشده و ممکن است تغییر کند.
مناقشه تجاری آمریکا و چین باعث اعمال تعرفه های جدید گمرکی بر کالاهای دو طرف و دامن زدن به نگرانی های اقتصادی در دو کشور شد.
ترامپ و ‘شی جین پینگ’، رئیس جمهوری چین، در حاشیه نشست اخیر گروه ۲۰ در آرژانتین با توقف ۹۰ روزه اعمال تعرفه های جدید موافقت کردند.
به گفته مقامات آمریکایی، واشنگتن به نشانه حسن نیت پکن خواستار اقدام فوری چین برای کاهش تعرفه های گمرکی خودروهای ساخت آمریکاست.
با این حال، کارشناسان تردید دارند که دو طرف بتوانند تا پایان این دوره ۹۰ روزه، در زمینه مسایل مورد تاکید واشنگتن و پکن به توافق برسند.
سنگ آهن انتظار رشد قیمت بنادر چین
صادرات سنگ آهن استرالیا از بندر Healand برای دومین ماه متوالی کاهشی بوده و در نوامبر ۲۰۱۸ به ۳۹٫۳۹ میلیون تن است (۴٫۷%- نسبت به نوامبر ۲۰۱۷ و ۲%- نسبت به اکتبر) این موضوع در ۳٫۵ سال اخیر بی سابقه است
چین با سهم ۸۳٫۷% مقصد اصلی محموله های سنگ آهن این بندر است (افت ۶٫۴%)
گلدمن : احتمال افزایش مجدد نرخ بهره در ماه دسامبر
بانک آمریکایی گلمن ساچ اعلام کرد که انتظار می رود فدرال رزرو نرخ بهره را در ماه جاری میلادی افزایش دهد؛ اما افزایش مجدد نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا در ماه مارس سال ۲۰۱۹ میلادی کمی پایین تر از ۵۰ درصد خواهد بود.
گلمن ساچ اعلام کرد آتش بس ۹۰ روزه جنگ تجاری میان چین و آمریکا در ابتدای مارس به پایان می رسد و احتمالا ماه مارس با دوره نوسانات در بازارها تقارن پیدا کند.
این بانک اعلام کرد، حتی اگر این سناریو هم محقق شود، همچنان شانس خوبی وجود دارد که فدرال رزرو نرخ بهره را در ماه مارس سال ۲۰۱۹ میلادی افزایش دهد و یک محرک مثبت مالی ایجاد کند و نرخ بهره هم در محدوده خنثی باقی بماند.
کارشناسان گلمن ساچ تاکید کردند که برآورد ما از افزایش نرخ بهره آمریکا در سال آینده میلادی از ۳ مرتبه به ۲ مرتبه کاهش پیدا کرده است و اگر قرار باشد که در سال ۲۰۱۹ میلادی نرخ بهره ۳ مرتبه افزایش پیدا کند، بالا رفتن نرخ بهره در ماه مارس می تواند انجام گیرد.
گلمن ساچ پیش بینی کرد که رشد اقتصادی آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادی بیشتر از حدانتظار باشد و نرخ بیکاری هم بیشتر از آنچه فدرال رزرو در سطح بلند مدتی تخمین زده، کاهش پیدا کند؛ ضمن اینکه دستمزدها و قیمت ها هم به تدریج افزایش پیدا کنند و این به معنی آن است که فدرال رزرو به سیاست پولی سفت و سخت خود ادامه خواهد داد.
مناقشه هوآوی مانع ادامه مذاکرات تجاری آمریکا و چین نیست
گفت وگوی تلفنی امروز مقامات ارشد تجاری چین و آمریکا نشان می دهد با وجود مناقشه دیپلماتیک دو کشور بر سر بازداشت مدیر مالی ‘هوواوی’، مذاکرات تجاری طرفین ادامه دارد.
وزارت بازرگانی چین اعلام کرد، ‘لیو هی’، معاون نخست وزیرچین، ‘استیون منوچین’، وزیر خزانه داری و ‘رابرت لایتیزر’، نماینده تجاری آمریکا صبح سه شنبه درباره چارچوب زمانی و نقشه راه مذاکرات تجاری آینده تلفنی گفت وگو و تبادل نظر کردند.
در حالی که بازداشت ‘مینگ وانژو’، مدیر مالی شرکت چینی هوواوی، نگرانی ها درباره سرنوشت نامعلوم توافق دوجانبه آمریکا و چین در حاشیه نشست گروه ۲۰ در بوینس آیرس آرژانتین را تشدید کرده بود، تماس تلفنی مقامات دو کشور نشان داد که طرفین به امید توافق تجاری دیگر پس از پایان مهلت ۹۰ روزه ای که طبق توافق ‘دونالد ترامپ’ و ‘شی جین پینگ’ در اول مارس ۲۰۱۹ به پایان می رسد، این دو مقوله را از هم تفکیک کرده اند.
روسای جمهوری آمریکا و چین در بوینس آیرس با توقف ۹۰ روزه تعرفه های گمرکی بر واردات چین در ازای خرید محصولات بیشتر از آمریکا موافقت کردند.
دولت کانادا، مدیر مالی هوواوی را به اتهام نقض تحریم ها، برای استرداد به آمریکا بازدداشت کرد.
چین ضمن اعلام این مطلب که دولت کانادا با تعلل در اعلام بازداشت مینگ به سفارت چین، توافقنامه دوجانبه را نقض کرد، سفرای کانادا و چین را برای اعتراض به این بازداشت احضار کرد.
مس انتظار رشد قیمت در روز های آتی
چین امروز ۲ کشتی سویا به ارزش حداقل ۱۸۰ میلیون دلار از آمریکا خریداری کرد تا عملا به بخشی از تعهد داده شده در اجلاس G20 به ترامت وفا کند . این موضوع خبر خوبی است و نشانه بهبود روابط در جهت توافق در بازه ۹۰ روزه اعلامی توسط آمریکا-چین است.
همزمان نشست بانک مرکزی آمریکا در خصوص نرخ بهره دلار در ماه جاری برگزار میشود و وضعیت بحرانی بورس آمریکا باعث میشود تا فدرال رزرو نسبت به تداوم رشد بهره در سال ۲۰۱۹ موضع انفعالی گرفته و از شتاب آن بکاهد … که شرایط را برای تضعیف دلار فراهم می آورد.
مس بعلاوه از تداوم کاهش موجودی انبارها سود میکند … موجودی امروز ۱٫۲%- کاهش یافت و به ۱۱۹٫۹ هزار تن رسید که کف موجودی ۲۰۱۸ است … تحلیلگران از جمله گلینکور اعتقاد به کاهش موجودی در سال ۲۰۱۹ دارد.
لیپتون : اقتصاد جهانی باید آماده یک طوفان سهمگین باشد
معاون مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول، گفت که این صندوق از کشورها و دولت هایشان خواسته بود تا در طول دو سال آفتابی گذشته در اقتصاد جهان سقف خود را تعمیر کند.
یکی از مقام های برجسته صندوق بین المللی پول هشدار داد که ابرهای طوفانی، اقتصاد جهانی را تهدید می کند و دولت ها و بانک های مرکزی ممکن است برای مقابله با طوفان پیش رو آمادگی نداشته باشند.
دیوید لیپتون معاون مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول، گفت که این صندوق از کشورها و دولت هایشان خواسته بود تا در طول دو سال آفتابی گذشته در اقتصاد جهان سقف خود را تعمیر کنند.
لیپتون همچنین هشدار داد: بانک های مرکزی ممکن است در نهایت دست به اقدام های غیرمعمول تری بزنند. اما تاثیرگذاری این اقدام ها همچنان مبهم است و باید نگران توانمندی سیاست های پولی باشیم.
توافق موقت چین و آمریکا مانع افت قیمت نشد
قیمتهای بازار پلی اتیلن جنوب شرق آسیا، واکنشی به بهبود محتاطانهی قیمتها در بازار چین نشان نداد و با توجه به عرضهی بسیار زیاد در بازار، خصوصاً از کشور آمریکا، روند کاهشی خود را حفظ کرده است.
قیمتهای پلی اتیلن وارداتی، برای منابع مشمول عوارض و معاف از آن، معادل ۱۰۵۰ تا ۱۱۵۰ دلار در هر تن برای پلی اتیلن سنگین گرید فیلم، ۹۵۰ تا ۱۰۶۰ دلار در هر تن برای پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سبک خطی گرید فیلم (همگی CIF جنوب شرق آسیا، نقد) گزارش شدند.
در مقایسهی هفته به هفته، بازهی قیمتهای پلی اتیلن سنگین ۴۰ تا ۷۰ دلار در هر تن و پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سبک خطی نیز ۱۰ تا ۳۰ دلار در هر تن پایین آمدند.
تاجری از مالزی گزارش داد پیشنهادهای خرید پلی اتیلن آمریکایی را در نرخ ۱۰۵۰ دلار در هر تن برای پلی اتیلن سنگین گرید فیلم و ۹۵۰ دلار در هر تن برای پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سبک خطی گرید فیلم (CIF، نقد) دریافت کرده است.
او اظهار داشت: «معتقدیم که مصالحهی موقت بین چین و آمریکا برای از بین بردن تردیدها و بلاتکلیفی در دورنمای بلندمدت بازار کافی نبوده است. این روزها داریم تعداد روزافزونی از پیشنهادهای خرید پلی اتیلن آمریکایی را دریافت میکنیم. بنابراین با توجه به فشار فزاینده ناشی از زیادی میزان عرضه در بازار، بعید است قیمتها در جنوب شرق آسیا فعلاً بهبودی داشته باشند.
برخی عرضهکنندگان بینالمللی تایید کردند که برخلاف قیمتهای بازار چین که اندکی بالاتر هستند، تقاضا از جنوب شرق آسیا همچنان محدود است.
منبعی نزدیک به یک تولیدکنندهی واقع در خاورمیانه اظهار داشت: «انتظار نداریم بازار پلی اتیلن این منطقه در آیندهی نزدیک بهبود داشته باشد.»
ضمناً بر اساس اطلاعات ما در بازار صنایع بالادستی، تا اینجای هفته، قیمتهای اتیلن در بازار نقدی دچار کاهش مجدد شدهاند و درنتیجه از پایینترین نرخ خود در سه سال گذشته هم عبور کردند.
اروپا : سازوکار ویژه تجارت تا آخر ۲۰۱۸ اجرایی میشود
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از اجرایی شدن سازوکار ویژه تجارت تا آخر سال میلادی جاری خبر داد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه مطبوعاتی پس از نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر اینکه در این جلسه درمورد حمایت از برجام اجماع داشتیم، تاکید کرد: بر اساس گزارش های آژانس، ایران به طور کامل بر تعهدات خود پایبند بوده است.
فدریکا موگرینی گفت : به دلیل جوانب امنیتی و عدم اشاعه، در ملاقات با محمدجواد ظریف و علی اکبر صالحی بر اهمیت ادامه پایبندی ایران به تعهدات خود تاکید کردم.
وی افزود: ما همچنین متعهد هستیم که مردم ایران از مزایای برجام بهرهمند شوند.
موگرینی با بیان اینکه نمی تواند جزئیات را بگوید و اطلاع رسانی در این خصوص بر عهده سه کشور اروپایی است، افزود: وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو (آلمان ، انگلیس و فرانسه) برجام در نشست امروز پیشرفتهای صورت گرفته درباره سازوکار مالی اروپا ارائه داده و ما از اقدامات آنها حمایت کردیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: انتظار دارد این مکانیسم ظرف هفتههای آینده و پیش از پایان سال جاری میلادی اجرایی شود تا از آن به عنوان راهکاری برای تشویق مراودات اقتصادی با ایران استفاده شود.
او در این رابطه به حمایت ایران از تلاشهای فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن اشاره کرد و گفت: این نتیجه گفت و گوهای ما با ایران درباره مسائل منطقهای بوده است و ایران از نفوذش بر حوثیها استفاده کرد تا در مذاکرات صلح یمن در سوئد شرکت کنند.
موگرینی ادامه داد: ما معتقدیم که از طریق اجرای کامل برجام و گفت و گو با ایران قادر هستیم تا سایر مسائلی که برای ما نگران کننده است از جمله موشکهای بالستیک و بحران سوریه را حل و فصل کنیم.
وی با بیان این مطلب نتیجه گرفت که اجرای برجام، تنها دستور کار روی میز نیست و این توافق زمینه گفت و گو درباره سایر مسائل مختلف را ایجاد کرده است.
پوند انگلستان ۱% رشد کرد
خانم ترزا می با رای اعتماد ۲۰۰-۱۱۷ همچنان نخست وزیر انگلستان باقی ماند تا همچنان پرانرژی به دنبال خروج انگلستان از اتحادیه اروپا باشد
چالشهای پیش روی برکسیت بسیار زیاد است و یکی از آنها مذاکره مجدد با اتحادیه اروپا و تغییر برخی موارد حساس از جمله ایرلند است . رای گیری در مجلس بروی لایجه برکسیت فعلا متوقف و احتمالا ۶ هفته به تعویق می افتد.
واردات نفت خام چین رکورد زد
واردات روزانه بیش از ١٠ میلیون بشکه
مهر – به نقل از راشاتودی، طبق دادههای اعلام شده توسط اداره کالای چین، در ماه نوامبر، میانگین واردات روزانه نفت چین برای اولین بار، بیش از ۱۰ میلیون بشکه شد و رکورد قبلی واردات، که مربوط به ماه اکتبر بود را شکست.
واردات نفت خام چین به رکورد همیشگی ۱۰.۴ میلیون بشکه در روز رسید، که ۸.۵ درصد نسبت به واردات ماه نوامبر ۲۰۱۷، جهش داشت و رکورد قبلی واردات که ۹.۶۱ میلیون بشکه در روز و مربوط به یک ماه قبل بود را شکست.
این افزایش قابلتوجه مربوط به هجوم پالایشگاههای مستقل کوچکتر برای خرید نفت بود که تلاش میکردند قبل از پایان اعتبار سهمیه واردات ۲۰۱۸ خود، نفت بیشتری وارد کنند.
٢ ماه پیش، چین سهمیه واردات پالایشگاههای غیردولتی خود، که اکثرا پالایشگاههایی مستقل هستند، را بالا برد.
برای سال ۲۰۱۹ هم دولت چین، سهمیهای ۲۰۲ میلیون تنی، یا ۴.۰۶ میلیون بشکه در روز را برای پالایشگاههای مستقل در نظر گرفته است.
پالایشگاههای مستقل تا ۲۰ نوامبر فرصت داشتند درخواست واردات نفت خود را ثبت کنند و آنهایی که در سال ۲۰۱۸نفتی وارد نکردهاند، در سال آینده هم سهمیهای نخواهند داشت.
دادههای اداره کالای چین، همچنین نشان داد، واردات نفت خام چین در بازه ژانویه تا نوامبر، به طور میانگین ۹.۱۷ میلیون بشکه در روز شده است که از میزان واردات در دوره مشابه سال قبل بیشتر است. به این ترتیب چین در مسیر ثبت رکورد واردات جدیدی برای سال ۲۰۱۸ به پیش میرود.
بی تفاومتی تولید کنندگان نفت شیل به تصمیم اوپک
واکنش تولیدکنندگان شیل آمریکا به نشست اخیر اوپک توام با خونسردی بود. اگرچه توافق کاهش تولید اوپک باعث بازگشت قیمتها به مسیر صعودی شده و میتواند این وضعیت را نیز ضمانت کند، اما واکنش ظاهری تولیدکنندگان شیل به تصمیم اوپک و تقویت قیمتها به گونهای بوده است که گویا اگر اوپک با تصمیمش برای کاهش تولید باعث تقویت قیمتها نمیشد نیز آنها مشکلی برای ادامه تولید نداشتند.
برخی تولیدکنندگان شیل آمریکا در واکنش به تصمیم اوپک و همراهانش برای کاهش ۲/ ۱ میلیون بشکهای در روز، به بلومبرگ گفتهاند «از این تصمیم استفاده میکنیم اما نیازی هم به آن نداریم.»
اعتماد به نفس فعلی تولیدکنندگان شیل از رشد چشمگیر تولیدات آنها در سالهای اخیر ناشی میشود. اما شرایط این تولیدکنندگان تا همین چهار سال قبل بسیار متفاوت و بسیار شکننده بود. در سال ۲۰۱۴ این طور به نظر میرسید که سرنوشت تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا در دست وزرای اوپک است و اوپک با یک تصمیم میتواند آنها را از چرخه تولید خارج کند. اتفاقی که در آن سال رخ داد این بود که عربستان افت چشمگیر قیمتها را به جان خرید تا با عرضه بیش از اندازه نفت به بازار، تولیدکنندگان شیل را که از ناحیه قیمت نفت و هزینههای تولید بسیار حساس و آسیبپذیر بودند، از چرخه رقابت خارج کند.
این روند تا جایی ادامه داشت که طلای سیاه در اوایل سال ۲۰۱۶ قیمت ۲۸ دلار را نیز به خود دید و سرانجام در نوامبر همین سال کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای حفظ قیمتها بر سر کاهش تولید ۸/ ۱ میلیون بشکه نفت در روز توافق کردند.چهار سال پس از آن تصمیم، ورقها برگشته و شرایط به شکلی پیش رفته که قدرت تولید شیل بیشتر شده است و کشورهای عضو اوپک از جمله عربستان سعودی نیز به لحاظ اقتصادی توان تحمل افت بیش از اندازه قیمتها را ندارند. به همین علت، با وجود رشد چشمگیر تولیدات شیل و تبدیل شدن آنها به تهدیدی برای افزایش عرضه به بازار و همچنین اطلاع از این موضوع که رشد قیمتها میتواند افزایش تولید نفت شیل را تسهیل کند، کشورهای عضو اوپک برای حفظ اقتصاد خود به کاهش تولید رای دادند.
قیمت ۵۰ دلار برای هر بشکه نفت خام، محدودهای است که چهار سال قبل میتوانست تهدیدی جدی برای رشد تولیدات شیل به حساب بیاید. اما حالا شرکتهای تولیدکننده نفت شیل با اتکا به روشهای مختلف کاهش هزینه، افزایش بهرهوری به واسطه رشد تکنولوژی و حفر چاههای طولانیتر توانستهاند این محدوده قیمتی را برای خود به صرفه کنند.
این اتفاق یه این معناست که صنعت نفت شیل میتواند با نفت ۵۰ دلار بر بشکه نیز به حیات خود ادامه دهد. البته این به این معنی نیست که تمام تولیدکنندگان نفت شیل از قیمت ۵۰ دلار بر بشکه سود میبرند. به این ترتیب است که بسیاری از تحلیلگران صنعت نفت شیل عقیده دارند تصمیم اوپک برای ادامه توافق کاهش تولید در سال ۲۰۱۹ و حمایت از قیمتهای بالای ۵۰ دلار، به مثابه تضمینی برای تداوم رشد تولید نفت شیل آمریکا است. تولیدکنندگان نفت آمریکا در حال حاضر روزانه ۷/ ۱۱ میلیون بشکه نفت خام تولید میکنند.
این میزان بیش از یکسوم، بیشتر از کل تولیدات سال ۲۰۱۴ است و به لطف این میزان تولید که بخش زیادی از آن به رشد تولیدات شیل بازمیگردد، آمریکا در هفته گذشته برای نخستین بار در ۷۵ سال گذشته تبدیل به صادرکننده خالص نفت خام شد.
اما برای اینکه میزان رشد توانایی تولیدکنندگان نفت شیل برای تولید مشخص شود، کافی است به حاشیه سود آنها در قیمتهای مختلف نفت نگاهی بیندازیم. در سال ۲۰۱۴ چاههای حفاری شده در حوزه نفتی پرمیان که منبع تولید یک سوم از کل نفت خام تولید شده در آمریکا است و به لحاظ رشد و توسعه نیز بیشترین سرعت را در دنیا دارد؛ برای به دست آوردن سودی ۳۰ درصدی به قیمت ۱۰/ ۸۶ دلار برای هر بشکه نفت نیاز داشتند. این اعداد از گزارش RS Energy Group به دست آمدهاند.
در حال حاضر تولید نفت از حوزه پرمیان، در قیمت ۴۵ دلار برای هر بشکه نفت نیز مناسب است و سود متعارف ۳۰ درصد را به تولیدکنندگان میرساند. این اتفاق در مورد میدان نفتی ایگل فورد در جنوب تگزاس و میدان باکان در داکوتای شمالی نیز صادق است.
با این حال توافق روز جمعه گذشته کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای کاهش روزانه ۲/ ۱ میلیون بشکه از تولیداتشان از ابتدای سال آینده، اتفاقی بود که رشد پنج درصدی قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا را به همراه داشت و این نفت شاخص را به حدود ۵۴ دلار بر بشکه رساند؛ یعنی ۱۰ دلار بیش از حداقل قیمتی که برای برخی تولیدکنندگان اصلی نفت شیل به صرفه است.
به این ترتیب طبیعی است که شرکتهای تولیدکننده نفت شیل، برای سال آینده برنامه افزایش سرمایهگذاری داشته باشند.
شرکت شورون به تازگی در یک بیانیه اعلام کرده است قصد دارد در حوزه نفتی پرمیان ۹ درصد بیشتر هزینه کند. شرکت دوون انرژی هم برای سال آینده برنامهای برای کاهش هزینهها ندارد و اعلام کرده قصد افزایش سرمایهگذاری دارد. در این میان شرکتهایی هم هستند که خود را برای کاهش هزینه آماده میکنند؛ مانند شرکت نفتی آنادارکو. با این حال اتفاقی که در سالهای گذشته برای بسیاری از شرکتهای نفتی در آمریکا رخ داده، این است که آنها کارهای زیادی انجام دادهاند تا ساختار هزینه و ساختار سرمایه خود را به موقعیتی برسانند که بتوانند در شرایط نوسانی یا قیمتهای پایین، به حیات خود ادامه دهند. بنابراین حتی در قیمتهای ۵۰ دلار بر بشکه، احتمالا تولید نفت شیل آمریکا کند نشده یا دستکم شاهد افت زیاد نخواهد شد.
آمریکا، رکورددار بیشترین رشد تولید
افزایش تولید نفت شیل در آمریکا که حالا بیش از نیمی از تولید ۷/ ۱۱ میلیون بشکهای این کشور را تشکیل میدهد، در حالی است که شرکتهای تولیدکننده نفت در آمریکا با کمبود زیرساخت برای انتقال نفتهای تولیدی خود مواجهند. این کمبود همچون مانعی بر سر راه افزایش تولید است، زیرا تا زمانیکه امکان انتقال وجود نداشته باشد، افزایش تولید بیمعنا خواهد بود. با این حال حوزه نفتی پرمیان یک استثنا به شمار میرود.
به گزارش IHS Markit، در نیمه نخست سال ۲۰۱۹ رشد عرضه نفت خام آمریکا احتمالا به علت نبود زیرساختهای انتقال نفت تولیدی کند خواهد شد اما شرایط در حوزه نفتی پرمیان متفاوت است و خطوط لولهای که در این حوزه نفتی در حال ساخت است، میتواند موج سنگینی از عرضه را از سمت آمریکا راهی بازار کند. طبق انتظارات، حوزه نفتی پرمیان به تنهایی از سه ماهچهارم سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۰، حدود ۲ میلیون بشکه در روز به ظرفیت تولید خود اضافه خواهد کرد. در عین حال، چهار خط لوله اصلی در حوزه پرمیان در دست احداث است که با تکمیل آنها تا سال ۲۰۲۰، ظرفیت انتقال نفت خام تولید شده از این حوزه به خلیج مکزیک تا سه میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. اپیک (EPIC)، کاکتوس۲ (Cactus 2)، گری اوک (Gray Oak) و پروژه انتقال انرژی ماژلان (Magellan projects) اسامی چهار خط لوله در حال احداث در حوزه نفتی پرمیان است. با این حال دوبرابر شدن سرمایه موردنیاز برای نگهداری سیستمهای نفتی در آمریکا نیز چالشی برای صنعت نفت این کشور است.
انتظار میرود افزایش تولید سه تولیدکننده بزرگ نفت خام دنیا یعنی عربستان، روسیه و آمریکا از سه ماهدوم تا سه ماهچهارم سال ۲۰۱۸ در مجموع به ۷/ ۱ میلیون بشکه در روز برسد. این میزان افزایش تولید که با هدف پوشش افت عرضه ایران تحت تاثیر تحریمهای آمریکا روانه بازار جهانی شده، بسیار بیشتر از رقم ۷/ ۰ میلیون بشکهای است که برای افت تولید ایران در این مدتزمان، پیشبینی میشد. در این میان اگرچه روسیه و عربستان در نشست جمعه گذشته بر سر تداوم کاهش تولید در سال ۲۰۱۹ توافق کردند، اما چنین مسوولیتی بر دوش تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا که کاملا از دولت مستقل هستند، وجود ندارد و شرکتهای تولیدکننده نفت شیل آمریکا همچنان در حال افزایش تولید هستند. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای نفتی آمریکا همچنان در تنگنای ناشی از نبود زیرساختهای انتقال به نفت قرار دارند، اما پیشبینی IHS Markit این است که تولیدکنندگان نفت خام آمریکا در سال آینده میلادی نیز رشد سالانه ۱/ ۱ میلیون بشکهای را تجربه کنند. انتظار این شرکت این است که با کاهش تنگنای انتقال نفت خام در اواخر سال ۲۰۱۹، بزرگترین افزایش عرضه نفت خام در سال آینده از سمت آمریکا باشد و رشد تولید سالانه این کشور نیز شدت گرفته و به ۹/ ۱ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۰ برسد. در واقع این میزان رشد تولید از ۳۹۰۰ حلقه چاه حفاری شده منشا میگیرد که پیش از این در حوزه نفتی پرمیان حفاری شدهاند اما هنوز باز نشدهاند.
افزایش صادرات میلگرد ترکیه در در سال ۲۰۱۸
صادرات میلگرد ترکیه در ۱۰ ماه ابتدای سال ۲۰۱۸ به رقم ۵ میلیون تن رسید . صادرکنندگان ترک با وضع تعرفه توسط آمریکا و برخی دیگر از عمده بازارهای صادراتی در صدد یافتن بازارهای جدید برآمدند . تقاضای خوب از جنوب شرق آسیا در این مدت به کمک صادرکنندگان ترک آمد بطوریکه از ژانویه تا اکتبر میزان صادرات میلگرد به سنگاپور ۲۵۸ هزار و ۳۵۰ تن بوده ، هنگ کنگ با واردات ۲۵۵ هزار و ۲۸۰ تن در رتبه دوم و مالزی با ۱۵۹ هزار و ۹۰۰ تن در جایگاه سوم قرار داشته است .
باوجود افزایش صادرات ترکیه به جنوب شرق آسیا ، حجم محموله های ارسال شده به آمریکا از زمان آغاز اعمال بند ۲۳۲ حدود ۵۰ درصد کاهش داشته و به ۳۰۵ هزار و ۳۷۰ تن رسیده اما از زمانیکه آمریکا تعرفه بر محصولات ترکیه را ۵۰ درصد تعیین نمود تقریباً صادرات این کشور به آمریکا به صفر رسیده است .
عمان در خاورمیانه بزرگترین واردکننده میلگرد از ترکیه بوده و بعد از آن اسرائیل قرار دارد اما صادرات به دیگر کشورهای این منطقه پائین بوده زیرا برخی کشورهای منطقه منا کارخانه های تولیدی خود را دارند و برای حمایت از تولید داخلی موانع وارداتی وضع کرده اند .
از ژانویه تا اکتبر ترکیه ۳۱۰ هزار و ۵۵۰ تن میلگرد هم به کانادا صادر کرده اند و به ترتیب کشورهای اتیوپی ، رومانی ،هلند ، آلمان ، عراق ، پاناما و انگلستان هم از دیگر مقاصد صادراتی ترکیه بوده اند .
خروج خط تولید اپل از چین درصورت افزایش تعرفه واردات آمریکا
در صورتی که تعرفه های واردات از چین به خاک آمریکا به ۲۵ درصد برسد، اپل احتمالا خطوط تولید آیفون را از چین خارج خواهد کرد.
بگفته منابع مطلع در صورتی که تعرفه های واردات به آمریکا سر به فلک بکشد تامین کنندگان اپل احتمالا خطوط تولید آیفون را از چین خارج می کنند اما این شرکت آمریکایی در برهه کنونی برنامه ای برای خروج از چین ندارد.
در صورتی که مالیات بر آیفون ها همان مقدار ۱۰ درصد باقی بماند کسب و کار اپل در چین نیز تغییر نخواهد کرد اما قطعا زمانی فرا می رسد که باید اقداماتی جدی صورت بگیرد.
در صورتی که آمریکا تعرفه ۱۰ درصدی را بر واردات آیفون حفظ کند آنگاه تامین کنندگان این غول فناوری به الگوهای کاری فعلی خود پایبند می مانند. اما چنانچه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تصمیمی در رابطه با وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر آیفون بگیرد شرایط تغییر خواهد کرد.
ترامپ بر این باور بود که وضع تعرفه ده درصدی بر این اجناس اثری بر اپل یا مشتریانش نخواهد گذاشت.
هم اکنون اپل بخشی از مونتاژ آیفون را در خارج از چین انجام می دهد اما خارج کردن خطوط تولید انبوه آن از این کشور کاری بس دشوار خواهد بود و چه بسا نتوان به سادگی مقصد تازه ای برای انتقال این خطوط پیدا کرد.
فولاد چین و افزایش تولید در سال ۲۰۱۸
براساس جدیدترین آمار انتشار یافته دیروز ۱۰ دسامبر توسط مؤسسه برنامه ریزی و تحقیقات صنعت متالورژی چین ، تولید فولاد خام این کشور در سال ۲۰۱۸ به رکورد تازه ۹۲۳ میلیون تن دست یافته که افزایشی ۱۱ درصدی دارد اما تولید سال آینده با ۵٫ ۲ درصد کاهش به ۹۰۰ میلیون تن خواهد رسید . در این گزارش آمده که تقاضا در چین هم بیش از ۱۲ درصد رشد داشته اما پیش بینی شده در سال آینده میزان تقاضا ۴٫ ۲ درصد کاهش یابد .
براساس اطلاعات اداره ملی آمار چین تولید فولاد خام این کشور در فاصله ماههای ژانویه تا اکتبر ۹۱۸ میلیون تن بوده که آنهم نسبت به تولید ۹۰۳ میلیون تن سال ۲۰۱۷ افزایشی نزدیک به ۲ درصد را نشان می دهد . این تفاوت آمار مؤسسه متالورژی چین و اداره آمار این کشور به در نظر گرفتن تولید توسط کوره های القائی بر می گردد که در سال ۲۰۱۷ غیرقانونی اعلام شده است و برخی فعالان بازار عقیده دارند که اداره آمار چین تولید توسط این کوره ها را هم در آمار خود محاسبه کرده است .
بازارهای جهانی
بازار داخلی
آیا پلی استایرن ها کوچک توان صادرات را در زمان تحریم دارند؟
بازار پلی استایرن ها در ایران همچنان با توجه به کاهش شدید قیمت ها در بازارهای آسیایی با رکود روبه رو است.
با کاهش تقاضای پلی استایرن های معمولی و مقاوم، بازار این کالاها در ایران وارد فاز رکود شده است.
به این ترتیب پلی استایرن معمولی و مقاوم در بازار ایران در هفته جاری در محدوده ۱۲ هزارتومان در هر کیلو ارزش گذاری شد.
از سوی دیگر در بورس کالای ایران هم در ۷ هفته اخیر معاملات پلی استایرن ها رونقی نداشته است، به طوری که در هفته گذشته عرضه ۴۰۰ تنی پلی استایرن معمولی گرید ۱۵۴۰ پتروشیمی تخت جمشید با قیمت پایه ۱۰ هزار و ۷۶۶ تومان با عدم استقبال خریداران روبه رو شد و تنها ۱۰ تن از عرضه آن مورد معامله قرار گرفت.
البته بازار پلی استایرن های انبساطی با توجه به اندک بودن عرضه شرکت های تولیدکننده و خریداران خاص وضعیت بهتری را سپری می کند.
این در حالی است که تحریم های آمریکا علیه ایران نیز مشکلاتی را برای صادرات محصولات پتروشیمی به وجود آورده است؛ کندی حمل و نقل دریایی، عدم پهلوگیری کشتی ها در بنادر، عدم برگشت پذیری پول حاصل از صادرات و نبود LC سبب شده تا صادرات به سختی دنبال شود، به طوری که حتی بارگیری ها در هندوستان، چین، امارات و کره جنوبی برای شرکت های پتروشیمی ایرانی به کندی انجام می شود.
البته در بازارهای آسیایی و پس از توافق موقت چین و آمریکا در حوزه تجاری، شیب ریزش گرید پلی استایرن پس از تقریبا دو ماه ، کاهش پیدا کرده است.
برخی از منابع خبری معتقدند با توجه به جایگاه پتروشیمی تبریز به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده پلی استایرن معمولی و مقاوم در ایران پس از کاهش تقاضا در بازار پلی استایرن داخلی، صادرات این محصولات به دلیل داد و ستد بر پایه دلار رونق بیشتری داشته است و پتروشیمی تبریز با توجه به اینکه بزرگترین تولید کننده پلی استایرن در ایران است، همچنان بازارهای صادراتی خود را حفظ کرده است.
البته به نظر نمی رسد پلی استایرن سازهای دیگر از جمله محب پلیمر، انتخاب و تخت جمشید بتوانند با توجه به توان بخش خصوصی در زمان تحریم ها با پتروشیمی تبریز برای صادرات رقابت کنند.
این در حالی است که نمایشگاه اوراسیای ترکیه نیز در هفته جاری میزبان شرکت های پتروشیمی ایرانی بود و اکثر نگاههای فعالان این حوزه با توجه به تحریم ها، انعکاس اخباری در خصوص انجام معاملات و افزایش صادرات شرکت های پتروشیمی شرکت کننده در این نمایشگاه است.
با این حال در هفته جاری با وجود نوسانات شدید در بازار ارز، کاهش قیمت دلار در بازار آزاد ایران تا مرز ۱۰ هزارتومان، قیمت پلی استایرن معمولی صادراتی پتروشیمی تخت جمشید ۱۲۳۰ تا ۱۲۴۰ دلار در هر تن تحویل استانبول گزارش شده است. گفته می شود پتروشیمی تبریز نرخ پلی استایرن معمولی در نمایشگاه ترکیه را ۱۲۷۰ دلار در هر تن اعلام کرده است.
با توجه به آغاز تولید پلی استایرن مقاوم در پتروشیمی محب پلیمر، نرخ صادراتی این کالا اعلام نشده است.
منابع خبری می گویند: سابیک عربستان به کشورهای همسایه، قیمت های رقابتی و ارزان تری را نسبت به ایران با یوزانس های چند ماهه اعلام کرده است. از این رو اکثر فعالان این حوزه گر چه انتظار بهبود بازار را می کشند، اما همچنان نگرانی از تحریم ها علیه ایران در صنعت پتروشیمی جدی است.
به طوری که برخی از صادرکنندگان این حوزه می گویند: ناوگانحمل و نقل کشتیرانی جمهوری اسلامی به ناچار برای صادرات محصولات خود در بنادر مالزی پهلو گیری می کند و محصولات خود را از این بندر به داخل چین ارسال می فرستد، از این رو صادرات محصولات پتروشیمی از بنادر ایران به صورت cfr حدود ۲۰ دلار در هر تن افزایش قیمت پیدا کرده است.
پتروشیمی پردیس رکورد تولید اوره و آمونیاک ایران شکست
پتروشیمی پردیس به عنوان بزرگترین تولیدکننده اوره و آمونیاک جهان موفق به صادرات محصولات پتروشیمی به بازارهای نوظهور و جدیدی در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا شد.
پتروشیمی پردیس با ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون و ۲۶۵ هزار تن اوره و آمونیاک بزرگترین مجتمع متمرکز تولید این دو محصول پتروشیمیایی در جهان است.
بر این اساس همزمان با بهره برداری رسمی از سومین فاز توسعه پتروشیمی پردیس، رکورد تولید اوره و آمونیاک در این مجتمع پتروشیمیایی شکسته به طوری که در طول یکسال گذشته بالغ بر یک میلیون و ۷۴۷ میلیون تن آمونیاک و دو میلیون و ۵۷۲ هزار تن اوره در این مجتمع پتروشیمی تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی شده است.
در این مدت حدود ۲۷۵ هزار تن آمونیاک و یک میلیون و ۹۸۶ هزار تن اوره توسط پتروشیمی پردیس به بازارهای چهار قاره جهان شامل اروپا، آسیا و آفریقا و آمریکای شمالی و حوزه دریای کارائیب صادر شده است.
از سوی دیگر، گزارش عملکرد پتروشیمی پردیس نشان می دهد که در طول یکسال گذشته حدود یک میلیون و ۷۰ هزار تن اوره به هند، ۵۲۰ هزار تن به کشورهای اروپایی، ۳۰۰ هزار تن به چین و حدود ۳۰ هزار تن به کشورهای آفریقایی صادر شده است.
نکته جالب در صادرات اوره پتروشیمی پردیس این است که این مجتمع پتروشیمی موفق به صادرات حدود ۳۲ هزار تن اوره به مکزیک به عنوان یکی از کشورهای آمریکای لاتین و ۳۰ هزار تن محصول به کشور کوچک نپال شده که باید از این دو کشور به عنوان مشتریان نوظهور چند سال اخیر تجارت پتروشیمی کشور یاد کرد.
همزمان با تکمیل ظرفیت تولید فاز سوم توسعه پتروشیمی پردیس، این مجتمع پتروشیمیایی به بزرگترین تولیدکننده متمرکز اوره و آمونیاک خاورمیانه و حتی جهان تبدیل شد.
کاهش ۱۵درصدی قیمت لوازم خانگی از شنبه آینده
در پی افزایش شدید قیمت لوازم خانگی و رکود بیسابقه در خرید مردم، فروشندگان بالاخره مجبور به کاهش قیمت شدند و طبق اعلام رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران، از شنبه آینده کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت را شاهد خواهیم بود. رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران با اشاره به کاهش قیمت ۱۰ تا ۱۵ درصدی سه برند داخلی اسنوآ، دوو و بوتان که از روز شنبه آغاز خواهد شد، گفت: دو برند خارجی بکو و بوش نیز قیمت اجناس لوازم خانگی خود را کاهش دادهاند.
صادرات محصولات معدن و صنایع معدنی هفت درصد رشد کرد.
بر اساس آمار عملکرد تجارت خارجی کشور، در هشت ماهه امسال بیش از ۳۹ میلیون و ۸۸۲ هزار و ۸۸۲ تن انواع محصولات معدن و صنایع معدنی به ارزش ۶ میلیارد و ۸۷۴ میلیون و ۱۳۰ هزار دلار صادر شد؛ این آمار در همسنجی با پارسال از نظر وزنی ۱۰ درصد کاهش، اما از نظر ارزشی هفت درصد رشد داشته است.
شرکت نفت چین که جایگزین توتال بود ایران را ترک کرد
شرکت ملی نفت چین سرمایه گذاری در میدان گازی پارس جنوبی ایران را تحت فشار ایالات متحده متوقف کرده است.
بر اساس این گزارش این تصمیم در تعلیق سرمایه گذاری پس از چهار دور مذاکره بین آمریکا و چین در پکن گرفته شده است.
شرکت ملی نفت چین قرار بود جایگزین شرکت توتال شود که چند ماه پیش به دلیل بازگشت تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، ایران را ترک کرد.
هجوم خریداران به تالار پتروشیمی PVC با سقف قیمتی معامله شد.
معاملات پتروشیمی ها در بورس کالا با توجه به انتشار اخبار متعدد درباره بازار ارز و احتمال افزایش قیمت ارز با توجه به تعریف یک نرخ سوم با هجوم خریداران روبه رو شد و به این ترتیب اکثر معامله گران بورسی با تمام قوا اقدام به خرید محصولات پتروشیمی کردند.
سوی دیگر جو روانی موجود در بازار داخل و غیرواقعی بودن نرخ دلار و همچنین شروع ماه جدید و افزایش سهمیه های خرید سبب شد تا اطمینان برای رشد نرخ ها در آینده ای نزدیک افزایش یابد و از این رو تنها خرید محصولات آن هم با سقف قیمت هدف نهایی معامله گران باشد.
به این ترتیب بازار محصولات پتروشیمی در هفته اول تیر ماه روندی بسیار صعودی را سپری کرد، تقریبا می توان گفت تمامی کالاها با سقف قیمتی معامله شدند. به نظر می رسد زمزمه های مبنی بر نرخ سوم ارز و شایعات مبنی بر نرخ گذاری کالاهای پلیمری با نرخ ارز جدید موجب جذابیت بیش از پیش کالاهای پلیمری شده باشد. در نتیجه اکثریت بازاری ها برای برخورداری از منافع ناشی از افزایش نرخ های پایه محصولات پلیمری با تمامی ظرفیت ها و قدرت خود اقدام به خرید از بورس کردند.
بعد از گذشت ماهها گروه کالایی PVC نیز با سقف نوسان نرخ معامله شد تا این کالا در اولین هفته تیر ماه با ۲۰ درصد رقابت قیمتی به فروش برسد. بدین ترتیب کلیه گریدهای PVC بعد از افزایش های شدید قیمت در بازار آزاد و رسیدن به سطوح بالای ۵۷۰۰ با سقف ۲۰ درصدی نرخ معامله شدند. در این هفته حتی گرید S65 تولیدی پتروشیمی آبادان نیز با سقف ۲۰ درصدی معامله شد. تنها گرید این گروه که با رقابت کمتر از ۲۰ درصد رو به رو بود گرید S57 آبادان بود که با ۱۷ درصد رقابت قیمتی معامله شد. قیمت معاملات این گروه در این هفته برابر با ۴۵۰۵ تومان بود که با اضافه کردن نرخ مالیات قیمت تمام شده برابر با ۴۹۲۳ تومان است. با احتساب هزینه های جانبی دیگر عملا می توان گفت که قیمت این کالا دیگر کمتر از ۵۰۰۰ تومان نخواهد شد.
پس از آن پلی استایرن ۳۰۰ و ۲۰۰ پتروشیمی تبریز با رقابت های قیمتی ۲۰ و ۱۵ درصدی معامله شدند، دیگر گرید این گروه یعنی پلی استایرن انبساطی ۴۰۰ نیز با ۱۱ درصد رقابت قیمتی به فروش رسید.
دو گرید PET بطری ۸۲۱ و ۷۸۱ نیز همچون هفته گذشه با ۱۵ درصد رقابت قیمتی معامله شدند، از وقتی که بورس کالا سهمیه های این گروه کالایی را منوط به میانگین خرید این کالاها در شش ماهه دوم سال ۱۳۹۶ کرده است اوضاع تقاضای کاذب این گروه حل شده و از طرفی دیگر باز هم هر هفته این کالا با سقف نوسان نرخ معامله می شود البته در هفته گذشته که آخرین هفته خرداد ماه بود برخی از گرید های این گروه کالایی همچون گرید ۸۲۳ با قیمت پایه معامله شده اند و هر چند که قیمت این کالا در بازار آزاد نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم پیدا کرده است در حال حاضر گرید های مختلف این کالا با قیمت های بالاتر از ۱۱٫۵۰۰ تومان توسط افراد بازار اعلام می شود که تفاوت بسیار فاحشی با قیمت معاملاتی و تمام شده در بورس کالای ایران دارد.
پلی اتیلن سنگین لوله مشکی P100 و سنگین اکستروژن ۶۳۶۶ ایلام و EX3 امیرکبیر نیز در این هفته با سقف ده درصدی نرخ معامله شدند این گروه نیز از دو هفته گذشته دارای روند بسیار ملتهبی شده است در حدی که بورس کالای ایران در هفته گذشته برای این گروه کالایی مجددا سقف نوسان نرخ ده درصدی اعمال کرد. در نتیجه در هفته گذشته عرضه های این گروه کالایی بسیار کاهش پیدا کرد و در این هفته مجددا پتروشیمی امیرکبیر عرضه های خود را از سر گرفته و پتروشیمی ایلام هم عرضه کمی داشته است ولی همچنان این گروه کالایی دارای تقاضای زیادی بوده و با سقف ده درصدی نرخ معامله شد.
کلیه گرید های پلی پروپیلن نساجی همچون هفته های گذشته با سقف ده درصدی نرخ معامله شد این گروه کالاهای همواره در طول سال با این شکل معامله کرده اند. در حال حاضر تمامی گرید های پلی پروپیلن شیمیایی نیز با سقف نوسان نرخ معامله شد.
پلی اتیلن سنگین بادی ۰۰۳۵ پتروشیمی بندر امام و BL3 پتروشیمی کرمانشاه نیز که اوضاع بسیار وخیمی را در چند وقت اخیر سپری کرده بود و قیمت های آن به مرز ۱۳ هزار تومان هم رسیده بود در این هفته هم با سقف نوسان نرخ معامله شد. البته بعد از شروع تولید و بارگیری های پتروشیمی بندر امام اوضاع این گروه کالایی بهبود یافته است و قیمت آن به سطوح کمتر از ۹ هزار تومان رسیده است.
گروه پلی اتیلن سبک خطی نیز در این هفته همچون گذشته با سقف قیمت معامله شد در این هفته پتروشیمی جم نیز ۱۰۱۲ تن از گرید ۲۲۵۰۱AA را عرضه کرده بود که این کالا هم با سقف قیمت معامله شد.
تمامی گرید های گروه کالایی پلی اتیلن سبک فیلم نیز در این هفته با سقف قیمت معامله شدند در بیشتر هفته های گذشته اغلب کالاهای پتروشیمی بندر امام با سقف قیمت معامله می شد ولی در این هفته تمامی گرید های این گروه کالایی با سقف قیمت معامله شده اند.
گروه پلی اتیلن سنگین فیلم نیز که در هفته های گذشته تحت تاثیر کمبود سهمیه ها با قیمت پایه معامله می شد در این هفته با قیمت سقف معامله شد. در نتیجه همانطور که مشاهده شد می توان گفت بیشتر گرید های پلیمری در این هفته با سقف قیمت معامله شدند.
صادرات ۴۰۰ هزار تنی سیمان از هرمزگان
رییس اداره امور صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان گفت: محموله کلینکر(Clinker) کارخانه سیمان هرمزگان به میزان ۴۰۰ هزار تن در هشت ماه گذشته از این استان به خارج از کشور صادر شد.
معصومه موسوی روز یکشنبه میزان صادرات محصول این کارخانه در مدت مشابه سال گذشته را ۳۳۸ هزار تن عنوان کرد و افزود: میزان صادرات کلینکر امسال این کارخانه تولیدی ۴۰ درصد افزایش داشته است.
کدال
جم
پتروشیمی جم در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۱,۳۸۷ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۸٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش سایر درآمدهای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۱۳,۲۵۷ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
خکار
ایرکا پارت صنعت (کاربراتور ایران) در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۲۹ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۲۶۳٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش فروش در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۱۴,۷۴۸ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
فملی
ملی صنایع مس ایران در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۴۲۹ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۴٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش سایر درآمدهای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۲۵,۷۶۱ میلیارد ریال سود خالص محقق کرده است.
فخوز
فولاد خوزستان در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۱,۰۱۴ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۲۹٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش سایر درآمدهای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۱۴,۶۷۶ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
ذوب
سهامی ذوب آهن اصفهان در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۷۰ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۷٪ افت داشته که عمدتا بخاطر افزایش سایر هزینههای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۲,۳۳۳ میلیارد ریال سود خالص محقق کرده است.
ومعادن
سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۳۴ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۱۳٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش جمع درآمدهای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۱,۱۶۱ میلیارد ریال سود خالص محقق کرده است.
کگل
معدنی و صنعتی گل گهر در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم(باسرمایه جدید ۳۶,۰۰۰ میلیارد ریال ) ۴۸۱ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۳٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر شناسایی ۲,۱۱۰ میلیارد ریال سایر درآمدهای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۱۷,۳۲۵ میلیارد ریال سود خالص محقق کرده است.
کیسون
کیسون در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۵۴ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۴٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۶۶٪ درآمدهای عملیاتی میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۲۷۰,۷۴۸ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
دامین(دارو سازی امین)
دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولات را دریافت کرد.
حفاری
حفاری شمال دردوره ۱ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ مبلغ ۶۷۳,۸۳۵ میلیون ریال درآمد داشته است
این شرکت براساس عملکرد ۸ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۶,۷۱۲,۶۱۴ میلیون ریال درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۱% رشد داشته است.
سیلام
افشای اطلاعات با اهمیت
تغییر ۹ ریال سود هر سهم پیش بینی شده قبلی به ۳۰۷ ریال زیان هر سهم پیش بینی شده فعلی
درصد تغییر: ۳,۵۱۱٪ تعدیل منفی
پوشش ۹ ماهه ۹۲٪ مبلغ ۲۸۲ ریال زیان
شاوان
برگزاری مزایده فروش ملک
اتکام
افشای اطلاعات با اهمیت
سود پیش بینی شده هرسهم قبلی: ۲۶۳ ریال
سود پیش بینی شده هر سهم فعلی: ۳۵۶ ریال
درصد تغییر: ۳۵٪ تعدیل مثبت
پوشش ۱۲ ماهه ۱۰۰٪ مبلغ ۳۵۶ ریال
ذوب
شفاف سازی در خصوص فروش ریل UIC60 را منتشر کرد.
توریل
دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ ارائه خدمات را دریافت کرد.
خفناور
مهندسی صنعتی روان فن آور در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۳۰ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۲۵٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر کاهش بهای تمام شده فروش در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۲,۹۹۲ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
وخارزم
پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه شرکت سرمایه گذاری خوارزمی
درصد افزایش سرمایه: ۴۰%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی , سایر اندوخته ها
سیلام
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۱۷۲%
محل تامین: مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها
شپاکسا
افشای اطلاعات با اهمیت
سود پیش بینی شده هرسهم قبلی: ۱,۰۷۵ ریال
سود پیش بینی شده هر سهم فعلی: ۱,۵۹۳ ریال
درصد تغییر: ۴۸٪ تعدیل مثبت
پوشش ۹ ماهه ۲۷٪ مبلغ ۴۲۴ ریال
تلیسه
دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولات را دریافت کرد.
تحلیل بازار
پالایشی:
این گروه منتظر دریافت افزایش قیمت بنزین است که می تواند محرک این گروه برای رشد سهام پالایشی باشد، در این میان افت بهای جهانی نفت هم بر این گروه تاثیر منفی داشته است.
گروه پالایشی افزایش نرخ محصولات خودشان را دریافت کرده اند که با اصلاح قیمتی که در این گروه شاهد بودیم PE این گروه برای سرمایه گذاری منطقی تر می شود.
در این گروه شپنا شبندر شاوان شبریز می توانند با افزایش بهای بنزین روند مثبتی به خود بگیرند.
با رسیدن خبر معافیت ایران از کاهش تولید نفت و کاهش ۸۰۰ هزار بشکه ای نفت توسط اعضا اوپک، در آینده نزدیک می توان شاهد افزایش قیمت نفت باشیم.
روانکارها هم می توانند با کاهش بهای نفت هزینه تولید خودشان را کاهش دهند شبهرن-شرانول می توانند گزارش های ماهانه خوبی بدهند.
خودرویی:
این گروه بعد از نوسانات اخیری که داشته منتظر، تایید افزایش قیمت خودرو که ۵% زیر قیمت بازار است، در این میان گروه سایپا اقدام به پیش فروش خودرو و تحویل برای سال ۹۸ کرده است که مبنای قیمت بر اساس قیمت روز تعیین می شود.
در این گروه می توان شاهد حرکت سایپا و زیر گروه هایش به عنوان پیشرو در این گروه باشیم.
پتروشیمی:
در این گروه به دلیل کاهش بهای نفت تاثیر منفی بر این گروه شاهد هستیم، همچنین به دلیل فرا رسیدن فصل زمستان شاهد کاهش تقاضا برای اوره هستیم.
در بخش شرکت های شوینده به دلیل کاهش بهای تمام شده مواد اولیه و فصل فروش مواد شوینده توسط این شرکت ها شاهد رشد سهام این گروه مانند ساینا-شوینده- پاکشو هستیم.
نمادهای گروه پتروشیمی اصلاح زیادی داشته اند و با توجه به افزایش نرخ هایی که داده اند می توانند برای سرمایه گذاری مورد توجه قرار گیرند.
مواد غذایی:
قیمت شیر خام به ۲۰۰۰تومان رسید ولی زشگزا در شفاف سازی اعلام کرد که شیر با قیمت ۲۰۰۰ تومان اثر مثبتی بر این شرکت ندارد، در این میان قیمت محصول شیر با افت قیمت ۹% همراه بوده، این مسئله شاید بر سودآوری شرکت های لبنی اثر داشته باشد ولی ممکن است میزان فروش این محصولات افزایش یابد، که باید منتظر گزارش ماهانه این شرکت ها باشیم.
در این میان شرکت های بیسکویت سازی غگرجی-غپینو-غمینو به دلیل ثابت ماندن هزینه های تولید و افزایش نرخ های فروش مورد توجه قرار گرفته اند.
شرکت های تولید کننده رب با دریافت مجوز صادرات مجدد مورد توجه بازار قرار گرفتند، در این میان غچین با ارائه محصول رب خود به عنوان رب خانگی با استفاده از ظروف شیشه ای توانسته از هزینه های بسته بندی خود بکاهد.
کاغذ :
در این گروه به دلیل داشتن فروش داخلی و عدم مشکل در تامین مواد اولیه شرایط مطلوبی دارند. در این گروه چکاپا از همه هم گروه های خود شرایط بهتری دارد و امسال امکان تحقق سود بالای ۱۰۰ تومان را دارد. چکاپا طرخ توسعه تولید ظروف کاغذی را راه اندازی کرده است. در این گروه افزایش نرخ های خوبی انجام شده ولی هزینه ها افزایش زیادی نداشته است.
لیزینگ:
در این گروه شرکت های لیزینگی مربوط به خودرو شرایط بهتری از هم گروه های خود دارند، ولبهمن-ولساپا شرایط مناسبی دارند، ولساپا در مهر ماه امسال نسبت به سال گذشته ۲۰۰% افزایش فروش داشته است این در حالی است که در سال جاری درآمدی از فروش خودرو نداشته است که با ثبات بازار خودرو شرایط بهتری را از نظر عملیات لیزینگ خواهند داشت.
لاستیک و پلاستیک:
با وارد شدن مواد اولیه این گروه (کائوچو طبیعی) با نرخ ۴۲۰۰ این گروه می تواند شرایط بهتری داشته باشد، ولی دراین میان با توجه به کاهش واردات محصولات خارجی مشابه فروش این شرکت ها افزایش نیافته که این امر می تواند باعث نگرانی در این صنعت شود.
فلزی :
در این گروه شرکتهایی که تولید داخل دارند ریسک کمتری را متحمل می شوند، با اعطا وام مسکن و تولید خودرو شرکت هایی مانند فولاد-فولای-ذوب در فروش محصولات خود مشکل کمتری دارند. توسعه خطوط ریلی برای ذوب آهن اصفهان می توانند سودآوری بیشتری را در سالهای پیش رو داشته باشد.
توافق بین چین و آمریکا می تواند باعث افزایش بهای فلزات بشود که صنایع مس و روی به دلیل حاشیه سود بالاتر می توانند علاوه بر تخفیف در صادرات می توانند سوددهی بالاتری داشته باشند.
گروه مسکن و انبوه سازی:
با اجرایی شدن وام مسکن شرایط مسکن می تواند از رکود در بیایند، ولی این می تواند برای شرکتهایی که آپارتمان مسکونی می سازند بهتر است.
در این گروه با آمدن خبر افزایش وام از ۸۰میلیون به ۱۶۰ میلیون در شهر تهران می توان برای شرکت هایی که ساختمان های مسکونی می سازند، می توانند شرایط بهتری را پیدا کنند.
بانک:
در این گروه همچنان منتظر افزایش سرمایه و تهاتر بدهی دولت در این گروه هستیم، این گروه در چند روز اخیر با اصلاح قیمتی مواجه شده است.
با تعیین سود بانکی به نرخ ۱۸% سهام این گروه دچار اصلاح قیمتی شد ولی این گروه می تواند با رسیدن خبر افزایش سرمایه و تسعیر ارز شرایط بهتری پیدا کنند.
دیدگاهتان را بنویسید