تحلیل هفتگی هفته سوم آذر ماه ۱۳۹۷
قیمت نفت خام در اقیانوس اطلس در سال ۲۰۱۹
تقاضا از آسیا و حاشیه پالایش نفت سوخت، عامل اصلی تقویت قیمت کالاهای خام در حوضه آتلانتیک در سال آینده خواهد بود، همانطور که در فصل چهارم امسال نیز نشان داده شده است.
در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۸، تقاضا در آسیا توسط پالایشگران مستقل چین تعیین شد که نفت خام بیشتری را نسبت به ماه های گذشته خریداری کرده است تا از استفاده از سهمیه واردات نفت خود برای این سال استفاده کند. تأثیر تحریم های آمریکا بر ایران همچنین قیمت اصلی کالاهای خام را که در ماه های اخیر به آسیا فروخته می شود، به عنوان بسیاری از خریداران، نامعلوم است، اگر آنها از شرکت های آمریکایی برای انتقال مواد نفتی ایران به اقیانوس اطلس استفاده کنند تا جایگزین آنها شود محموله از ایران پالایشگران مستقل چین – به اصطلاح دیگهای بخار – مقدار زیادی از مقادیر خام را از زمان بارگیری اکتبر و نوامبر آنگولا خریداری کردند. تقاضای بیشتر در آسیا منجر به تخفیف بیشتر کالاهای سنگین آنگولا به نفت خام شدید شد. به عنوان مثال، اختلاف نظرها در مورد مقادیر خام آنگولا مانند Dalia و Pazflor به بالاترین میزان خود در ماه اکتبر رسید.
با این حال، پس از نوامبر، جذابیت نفت خام آنگولا به دلیل انحصار ایالات متحده در مورد تحریم های ایران کاهش یافت و نیاز به جایگزینی و افزایش نرخ حمل و نقل نفت خام آنگولا را برای خریداران آسیایی رقابت نداشت.
نفت خام روسیه در شمال غربی اروپا و دریای مدیترانه در سه ماهه سوم به بالاترین سطح خود رسیده است، زیرا پالایشگاه ها برای جایگزینی بشکه های ایرانی خریداری کرده اند و حاشیه های پالایش نفت در اروپا به طرز شگفت انگیزی قوی بوده است.
ایران ادعا می کند که بیشترین ذخایر نفت و گاز در جهان را دارد پالایشگاه های شمال غرب اروپا در حال حاضر تعمیر و نگهداری پالایشگاه را به پایان رسانده اند و انتظار می رود تا ماه آوریل ظرفیت تقریبا کامل داشته باشند که احتمالا از میزان خام های شمال دریای خزر حمایت خواهد کرد.
رفتن به سال ۲۰۱۹، دو کارت وحشی در بازار اروپا وجود خواهد داشت. یکی از آنها این است که چگونه حاشیه های پالایش نفت تا قبل از معرفی ۲۰۲۰ قوانین جدید سازمان بین المللی دریایی (IMO) در رابطه با استفاده از سوخت های نفتی با سولفور به میزان ۰٫۵ درصد یا کمتر، رفتار خواهد کرد. طبق گفته پلتس، دیگر کارت ویزیت مقدار زیادی از نفت خام ایالات متحده است که امکان ارزیابی آن را به پالایشگاههای شمال غربی اروپا می رساند، زیرا بعضی از آنها به طور منظم خریداران WTI Midland و Eagle Ford را تبدیل به نفت کرده اند.
کاهش شدید صادرات نفت عربستان به آمریکا
به نقل از منابع آگاه، نفت صادراتی عربستان به آمریکا در ماه ژانویه ممکن است که به کم ترین میزان طی ۳۰ سال گذشته برسد.
این در حالی است اواخر سال ۲۰۱۷ صادرات روزانه نفت عربستان به آمریکا به ۵۸۲ هزار بشکه رسیده بود.
صادرات کلی نفت عربستان سعودی نیز در ماه ژانویه به روزانه ۷ میلیون بشکه خواهد رسید که حاکی کاهش از یک میلیون بشکه ای نسبت به ماه نوامبر و دسامبر است.
صادرات نفت عربستان سعودی در ماه گذشته (نوامبر) و ماه جاری (دسامبر) به روزانه ۸ میلیون بشکه رسیده بود.
این در حالی است که خالد الفلاح هفته گذشته به خبرنگاران گفت تولید نفت در مقایسه با ماه نوامبر (با تولید ۱۱.۱ بشکه در روز) در ماه ژانویه به ۱۰.۲ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت.
افت قیمت نفت و تاثیر آن بر عملکرد سهام بزرگترین خدمات دهندگان نفتی جهان
ودرفورد، ارائه دهنده خدمات نفتی در سوئیس پس از دریافت اطلاعیه کتبی از بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE)، با تهدیدی جدی از طرف آن مواجه شده است که بیانگر این است که این شرکت قوانین بورس را رعایت نکرده است زیرا سهام آن بیش از یک ماه کمتر از یک دلار برای هر سهم کاهش یافته است.
ودرفورد تنها ارائه دهنده خدمات نفتی نیست که از عملکرد سهام ناخوشایندی برخوردار است، بلکه سایر ارائه دهندگان خدمات بین المللی نفتی همچون شلمبرژه و هالیبرتون نیز پس از کاهش اخیر قیمت نفت با وضعیت مشابه مواجه هستند.
نگرانیهای امنیتی علیه هواوی به نفع سامسونگ شد
به نظر میرسد که نگرانیهای امنیتی کشورهای جهان در خصوص فعالیت شرکت چینی هواوی، به نفع سامسونگ تمام شده و کسب و کار آن را در حوزه توسعه فناوری شبکه نسل پنجم اینترنت (۵G) رونق خواهد بخشید.
این روزها که کشورهای متعددی اعم از ایالات متحده آمریکا، انگلستان، ژاپن، استرالیا، نیوزلند و بلژیک اعلام کردهاند که تحت تاثیر نگرانی های امنیتی دیگر نمیخواهند به همکاری با شرکت چینی هواوی ادامه دهند، حالا کارشناسان و تحلیلگران پیش بینی کرده اند که این مساله به نفع شرکت کرهای سامسونگ به عنوان یکی از بزرگترین رقبای هواوی، تمام خواهد شد و سامسونگ قادر خواهد بود در میان اپراتورهای فعال در زمینه توسعه شبکه نسل پنجم اینترنت ۵G حرف بیشتری برای گفتن داشته باشد و به تقویت کسب و کار خود در این حوزه بپردازد.
هواوی دومین شرکت تولیدکننده موبایل و گوشی هوشمند در جهان و یکی از فعالترین اپراتورهای مخابراتی به شمار میرود که با کشورهای بسیاری درباره برقراری شبکه نسل پنجم اینترنت ۵Gهمکاری کرده است.
این درحالی است که ساموسنگ نیز بزرگترین تولیدکننده گوشیهای هوشمند و ابزارهای نیمه هادی در جهان است اما این شرکت کرهای هنوز نتوانسته در عرصه برقراری شبکه های اینترنتی و مخابراتی در جهان جایگاهی برای خود دست و پا کند و حرفی برای گفتن داشته باشد. در حقیقت باید گفت که سهم سامسونگ در بازار تجهیزات شبکه ۴G پس از شرکت هایی نظیر هواوی، زد تی ای، اریکسون و نوکای در جایگاه پنجم این رده بندی جای گرفته است.
با این وجود این غول تکنولوژی کرهای قصد دارد موقعیت خود را در حوزه برقراری شبکه های مخابراتی و اینترنتی نیز ارتقا و استحکام بخشد تا بدین وسیله بتواند سهم بیشتری از بازارهای جهانی بدست آورده و سودآوری بیشتری نیز برای خود به امرغان بیاورد.
سامسونگ پیشتر نیز از برنامههای خود برای سرمایه گذاری ۲۲ میلیارد دلاری در بخش توسعه شبکه ۵G و فناوری های جدید مرتبط خبر داده بود که حالا به نظر میرسد نگرانی های روزافزون کشورهای مختلف نسبت به شرکت چینی هواوی که در جایگاه نخست اپراتورهای مخابراتی و اینترنتی جهان قرار دارد، میتواند بازی را به نفع شرکتهای نوظهوری در عرصه ۵G نظیر سامسونگ تمام کند.
شرکت هواوی از سال گذشته به اتهام جاسوسی و شنود مکالمات و ارتباطات کاربران، شهروندان و مقامات آمریکایی از سوی دولت ایالات متحده و به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور به شدت تحت فشار قرار گرفته است و با اینکه بارها مقامات این شرکت تمامی اتهامات وارده را رد و تکذیب کردهاند، باز هم به نظر میرسد که تلاش کاخ سفید برای متقاعد کردن کشورهای هم پیمانش برای لغو قرارداد و قطع همکاری با هواوی به ثمر نشسته و موفق شده است که این کشورها را در تحریم این شرکت چینی مجاب کند.
ماجرا از اوایل سال جاری میلادی آغاز شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که گوشیهای هوشمند ساخت شرکتهای چینی نظیر هواوی و زدتیای از شهروندان و مقامات آمریکایی جاسوسی میکنند و اطلاعات شخصی و محرمانه بسیاری را تحویل دولت چین میدهد تا علیه ایالات متحده از آنها استفاده کند.
کاهش ذخایر نفت آمریکا
کاهش ۴۹۷ هزار بشکه ای موجودی ذخایر نفت آمریکا در هفته گذشته.
نفت با ۳٪ رشد مواجه شد و به محدوده ۵۸ دلار رسید.
تخمین سخت بازار با ورود نفت شیل
اندی هال معاملهگر ۶۸ ساله نفت گفته است که انقلاب نفتی شیل در ایالاتمتحده کار تخمین میزان ذخایر جهان را بسیار دشوار کرده است.
دلیل سختی کار، حساسیت بالای تولیدکنندگان نفت شیل به نوسانات قیمتی است. از نظر آقای هال، «برآورد میزان تاثیر تصمیمات هزاران تولیدکننده نفت منفرد بر میزان عرضه جهانی، کار آسانی نیست».
وی همچنین گفت که معاملهگران برای اندازهگیری میزان بهرهوری چاهها و سکوهای حفاری کار سختی در پیش دارند و از قضا همین مساله، نکته کلیدی در پیشرفت حوضچه نفتی بزین در منطقه میان ایالات جنونی تگزاس و نیومکزیکو محسوب میشود.
هال گفت: پیش از انقلاب شیل، اوضاع به این منوال بود که شما میتوانستید با اعتماد بهنفس خوبی پیشبینی کنید که عرضه در آینده به کدام سمت پیش خواهد رفت و این پیشبینی فارغ از تحولات سیاسی بود. حال اما، همه در یک اتاق تاریک به دنبال یافتن منابع هستند. واقعیت این است که متغیرهایی بسیاری وجود دارد که ما روی آنها وقوف خوبی نداریم.
هال عقیده دارد که اگر معاملهگران بخواهند روی موج آتی بازار سرمایهگذاری کنند، بهتر است که به افزایش قیمت نفت، به خصوص پس از سقوط ۳۰ درصد آن، دل ببندند.
وی یادآور شد که قیمتهای پایین علاوه بر اینکه روی تولید شیل تاثیر میگذارند، به افزایش تقاضا نیز منجر میشوند.
این معاملهگر باسابقه نفت با بعید دانستن افت بیشتر قیمتها گفت: «در حال حاضر قیمت نفت خام امریکا در حوالی ۵۰ دلار در هر بشکه چرخ میزند. در این شرایط، به نظر من شما باید نسبت به چشمانداز اقتصاد دنیا خیلی بدبین باشید که فکر کنید قیمتها به مسیر زوال خود ادامه خواهند داد.
وی برای روشن کردن منظور خود اضافه کرد که چین احتمالا تقاضای خود را افزایش خواهد داد. هال عقیده دارد که تمایل کشورهای آسیایی به افزایش میزان ذخایر استراتژیک خود به این معناست که این کشورها میخواهند از شرایط ارزانی قیمت نفت حداکثر استفاده را ببرند.
از طرف دیگر، تصمیم آرژانتین به کنار گذاشته شدن نظارت حکومتی بر قیمت انرژی به این معناست که «حساسیت تقاضا به نوسانات قیمت افزایش خواهد یافت».
رابطه هال با نوسانات بازار به نوعی شخصی هم هست. او، شرکت اصلی خود یعنی آستنبک مستر کامادیتیز را در سال ۲۰۱۷ بست. این سیاست واکنشی به از دست رفتن بیش از ۳۰ درصد ارزش شرکت در نواسانات بازار نفت در نیمه اول همان سال بود. شرکت آستنبک اما تنها صندوق پوشش ریسکی نیست که طعمه نوسانات بازار نفت شده است.
نوسانات بازار در ماه نوامبر به اوج خود در ۳ سال گذاشته رسید. شرکت برنهام کاپیتال ماه گذشته گفت که در نظر دارد تا پس از بالا آوردن ضرر ۸۰۰ میلیون دلار در ۲ سال اخیر، فعالیت خود را متوقف کند. جان لبانوسکی، رییس این شرکت، سیاستهای اوپک و چرخههای بازار نفت را در ضررهای برنهام کاپیتال مقصر دانست؛ چرخههایی که «هر روز کوتاهتر و بیرحمتر میشوند».
هال اما از اینکه مجبور شد صندوق پوشش ریسک خود را تعطیل کند، حسرت نمیخورد. وی گفتوگو را با این جمله به پایان میرساند: من که نمیخواستم کار خودم در تجارت نفت را به کلی کنار بگذارم.
هال فعالیت خود را از دهه ۱۹۷۰ و در بیپی و شرکت تجاری مشهور فیبرو انرژی شروع کرد. او بعدتر به سیتیگروپ رفت و در آنجا توانست از تجارت نفت در دوران بحران مالی، ۱۰۰ میلیون دلار سود به جیب بزند.
حالا هال در قامت مشاور شرکت اوربیتال اینسایت فعالیت میکند. این شرکت کالیفرنیایی بسترهای تحلیلی برای تبدیل تصاویر ماهوارهای به دادههای مفید را فراهم میکند.
جنگ تجاری و اثر آن بر کامودیتی ها
با توجه به پیشبینی گروه گلدن من با توجه به جنگ تجاری میان چهار کشور آمریکا، چین، روسیه و عربستان صعودی بازار کامودیتیها و نفت صقوط داشتهاست. انتظار میرود با شروع صلح ۹۰ روزهی آمریکا و چین از ماه ژانویه تا ماه مارس بازار جهانی به ویژه چین شاهد تعدیل در قیمت کامودیتیها به ویژه مس با در نظر گرفتن کاهش موجودی انبارها، رشد تقاضا و مشاهدهی کف قیمتی در شش ماه گذشته باشد. همچنین با کاهش خروجی بهدستور اپک، بازار نفت نیز بهتر خواهد شد.
افزایش خرید نفت توسط چین همزمان با کاهش قیمت نفت
چین مقدار زیادی نفت از خاورمیانه و غرب آفریقا خریداری کرده است که همزمان در ماه نوامبر و با کاهش قیمت نفت همراه بوده است.
تانکرهای نفتی درماه نوامبر، هرروز ۶.۵ میلیون بشکه از دو منطقه خاورمیانه و غرب آفریقا برای خریداران چینی بارگیری کرده اند. رقمی که رشد ۲۶ درصدی در مقایسه با میانگین ده ماه گذشته را نشان می دهد.
این آمار از طریق ردگیری کشتیها توسط بلومبرگ نشان داده شده است. با تحویل گرفتن ۲۵ تا ۴۰ روزه این محموله ها، احتمالا بسیاری از این بشکه ها این ماه یا حتی در ماه ژانویه به مقصد خواهد رسید.
این افزایش در خرید همزمان با موقعی اتفاق افتاد که نفت خام برنت در ماه نوامبر با ۲۲ درصد افت همراه بود. این اتفاقات از اوایل ماه گذشته رخ داده بود.
این تحویل ها –نرخ حمل و نقل، واردات و اطلاعات بارگیری- نشان می دهد که میزان خرید این کشور آسیایی به شدت افزایش یافته است.
تمام آمار ها نشان می دهد که واردات چین با افزایش مواجه شده است. این محموله های چین در ماه نوامبر در واقع یک حائلی در برابر شوک های عرضه ایجاد کرد.
سازمان صادرکنندگان نفت و متحدان آنها ۷ دسامبر اعلام کردند که از ماه ژانویه تولید نفت را به میزان ۱.۲ میلیون بشکه در روز محدود می کنند. چین همچنین درگیر جنگ تجاری با امریکاست، اگرچه نشانه هایی از کاهش این اختلافات به چشم می خورد.
صادرات نفت خام از خلیج فارس به چین شامل اعضای غیراوپکی از جمله عمان هم می شود. میزان صادرات نفت از این کشور به چین افزایش ۲۷ درصدی داشته و به بیش از ۴.۸ میلیون بشکه در روز رسیده است. این در حالی است که میانگین صادرات ژانویه-اکتبر ۳.۸ میلیون بشکه در روز بوده است.
صادرات از غرب آفریقا به چین هم به ۱.۸ میلیون بشکه رسید که بالاتر از میانگین ۱.۴ میلیون بشکه ای ۱۰ ماه گذشته بوده است.
تقاضای نفت خام چین در ماه نوامبر افزایش زیادی داشته است که به دلیل شروع شدن آزمایش ها در پالایشگاه Hengli mega در اواسط ماه دسامبر بوده است.
مشکلات اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۹
دور جدید جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین، بحران اقتصادی در ایتالیا، وضعیت مبهم بریتانیا از اتحادیه اروپا اقتصاد جهانی را با چالش هایی در سال ۲۰۱۹ روبرو خواهد کرد.
خطر سیاسی برزگ در ایالات متحده به خاطر بی اعتمادی به ترامپ وجود دارد. “قوی سیاه” (قوی سیاه استعارهای است از پیشامدهایی که مشاهده آنها شگفتانگیز و بسیار نادر است و چون کسی به طور معمول انتظار وقوع آنها را ندارد وقتی اتفاق میافتند تودههای مردمی در توجیه دلایل وقوع چنین پدیدههایی گاه به استدلال غیرعقلانی و حتی خرافی روی میآورند) می تواند موجب بروز تروریسم جهانی شود.
جنگ تجاری اقتصاد را تضعیف خواهد کرد:
در وحله اول جنگ تجاری که بین آمریکا و چین رخ می دهد می تواند به سطح خطرناکی برسد. سیاست تهاجمی و غیر قابل پیش بینی ترامپ ممکن است به بدترین حالت منجر شود — جنگ اقتصادی بزرگ و طولانی مدت واشنگتن با پکن.
برگزیت و بحران در ایتالیا:
تهدید ترک بریتانیا از اتحادیه اروپا، که برای تاریخ ۲۹ مارس ۲۰۱۹، برنامه ریزی شده نیز مملو از خطر است. اگر لندن از اتحادیه اروپا خارج شود، باعث منحل شدن بیشتر موافقت نامه ها می شود، اقتصاد کشور با سقوط بسیار جدی مواجه خواهد شد.
تا سال ۲۰۳۰ تولید ناخالص داخلی هفت درصد کاهش خواهد یافت. اگر لندن فضای گمرکی را با اتحادیه اروپا (سناریوی نرم افزاری) حفظ کند، اقتصاد کشور تنها سه درصد افت خواهد کرد.
بحران های سیاسی:
در سال ۲۰۱۹، انتخابات در کشورهای در حال توسعه بزرگ، به ویژه در آرژانتین، هند، اندونزی، آفریقای جنوبی و نیجریه برگزار می شود. تحلیلگران بلومبرگ تهدید جداگانه ای را در بحران های سیاسی مشاهده می کنند؛ مردم این کشورها می توانند به وسیله سیاستمداران پوپولیستی که به قدرت می رسند، تحریک شوند.
تروریسم جهانی:
کارشناسان بزرگترین خطر را یک کشور معرفی نمی کنند بلکه گسترش تروریسم جهانی را معرفی می کنند که قادر است به یک قو سیاه جدید برای اقتصاد جهانی تبدیل شود.
برگذاری کنفرانس اقتصادی در چین
از ۱۹ ام تا ۲۱ام دسامبر کنفرانس مرکزی کار اقتصادی در چین برگذار خواهد شد. علت اصلی تشکلی این کنفرانس کاهش حدود ۵ درصدی تقاضای تولیدات ناخالص داخلی از دسامبر سال ۲۰۱۰ در مقابل افزایش عرضه بوده است. همچنین کاهش ۱۸ درصدی فروش خودرو چین در نوامبر ۲۰۱۸ نسبت به سال گذشته مزید بر علت است که بسته کمکی مالی و کاهش مالیاتها کارساز واقع نشوند. در این میان رشد بازار کامودیتیها و معاملات بانکی میتواند یاریرسان اقتصاد چین باشد.
اوپک در کنترل کامل روسیه
نگاهی به اتفاقات ۱۰ روز اخیر نشان میدهد اوپک به عروسک خیمه شب بازی کرملین تبدیل شده و فاقد توان تصمیم گیری است. اعضای اوپک در دستیابی به تصمیمهای مستقل ناتوان شدهاند و با ورود روسیه به جمع تصمیم گیران این سازمان، اعضای کوچک باید به کاهش تولید تن دهند. اوپک پس از شش دهه فعالیت به دلیل ضعفهای خود با راهبری مردان یخی بهسوی آیندهای نامعلوم در حرکت است.
به دلیل رشد ضعیف تقاضا و افزایش عرضه نفت ایالاتمتحده، در نشست هفته گذشته اوپک، وزرای این کارتل نفتی در وین تصمیم گرفتند تا از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی و با هدف متوازن کردن بازار از تولید خود بکاهند، اما هیچ یک از اعضا تمایلی نداشت تا در مقابل سایر دولتها، میزان این کاهش تولید را مشخص کند. در نمودار ۱ رشد تولید عربستان از ماه می گذشته که با رکود بازار و افزایش تنش میان اعضای اوپک انجامید، نشان داده شده است.
رشد تولید عربستان از ۲۰۱۶ تاکنون
عربستان سعودی پافشاری کرد که همه اعضا باید با درصد یکسانی بر اساس میزان تولید ماه اکتبر، میزان کاهش تولید را بپذیرند. مخالفان این پیشنهاد با اشاره به افزایش یک میلیون بشکهای تولید عربستان به عنوان رهبر اوپک از ماه می، اعلام کردند این کشور باید بیشترین کاهش تولید را برای متوازن کردن بازار انجام دهد. ایران نیز به همراه دو کشور دیگر اعلام کرد به دلایل شرایط ویژه باید از این توافق کاهش تولید مستثنا شود.
این اختلاف نظرها تشابه زیادی با اتفاقات نشست دوحه در آوریل سال ۲۰۱۶ میلادی دارد. دیگر هیچ دولتی خواهان تکرار آن جلسه کابوس وار نیست.
در پایان نشست روز ۶ دسامبر، اعضای اوپک نتوانستند در مورد جزییات به توافق دست یابند و خالد فالح وزیر نفت عربستان سعودی اعلام کرد که به دلیل نبود اعتماد متقابل، موفق به برقراری توافق جامع نشدیم. ضیافت شام در قصر لیختن اشتاین با وجود همه اختلافات اعضا به ویژه میان نمایندگان عربستان سعودی و ایران برپا شد. در پایان این ضیافت نیز وزرای حاضر نتوانستند از دامنه اختلافات بکاهند. نشست روز جمعه با حضور نمایندگان کشورهای همکار اوپک و با اندکی بهبود در میان مواضع اعضا برگزار شد. گفتگوهای جلسه صبح، بینتیجه به پایان رسید و ادامه نشست به عصر موکول شد. در این زمان، روسها به اعضای جلسه پیوستند.
روسیه در سالهای اخیر، پای ثابت نشستهای اوپک بوده است. الکساندر نواک در صبح روز جمعه به وین رسید و روانه دفتر دبیر کل اوپک شد. این اقدام نواک نشان میدهد اوپک تا چه میزان در حال فروپاشی است. در ادامه، وی دو نشست ۴۵ دقیقهای با وزرای نفت ایران و عربستان سعودی برگزار کرد. دو ساعت بعد، گروه اوپک پلاس به توافق رسید و کشورهای ایران، لیبی و ونزوئلا از کاهش تولید مستثنا شدند که البته در بیانیه پایانی به این معافیتها اشارهای نشده است.
توافق کاغذی نهایی، عادلانه و قابل دفاع به نظر میرسد. اوپک بر اساس تولید ماه اکتبر ۲۰۱۸ میلادی، ۸۰۰ هزار بشکه از تولید خود کاست. هریک از اعضا ۳ درصد از میزان تولید خود را از ابتدای سال آینده میلادی کاهش خواهند داد. دولتهای همکار اوپک نیز ۲ درصد از تولید خود را کاهش میدهند تا در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه از مجموع برداشت آنها کاهش یابد. مجموع این کاهش تولید میتواند به ایجاد توازن در عرضه و تقاضا در نیمه نخست سال آینده میلادی منجر شود.
عربستان سعودی اعلام کرده است که بیش از کاهش درنظرگرفته شده از تولید خود میکاهد. بدین ترتیب تولید این غول نفتی از روزانه ۱۱.۱ میلیون بشکه در ماه گذشته به ۱۰.۲ میلیون بشکه در ژانویه ۲۰۱۹ میلادی میرسد.
این کاهش تولید، بسیار زیاد به نظر میرسد اما همچنان نسبت به هدفگذاری در توافق اولیه، شاهد مازاد ۱۵۰ هزار بشکهای هستیم.
از سوی دیگر، شاهد نا عدالتی در توافق جدید اوپک پلاس هستیم. چهار کشور عربستان سعودی، روسیه، امارات متحده عربی و عراق تولید خود را در فاصله ماههای می تا اکتبر در مجموع ۱.۶ میلیون بشکه افزودند. این افزایش تولید از عوامل سقوط قیمتها و ایجاد رکود در بازار نفت بود و نسبت به توافق پیشین توانستند از امتیاز بیشتر و موقعیت بهتری برخوردار شوند؛ اما سایر اعضای اوپک پلاس با تولیدی کمتر، باید به اجرای طرح کاهش عرضه بپردازند.
سهم ناعادلانه اعضای کوچکتر از توافق کاهش تولید و مقایسه آن با توافق سال ۲۰۱۶ میلادی
در توافق جدید، شاهد توزیع ناعادلانه میزان کاهش تولید در مقایسه با توافق پیشین به ویژه برای اعضای کوچک ائتلاف نفتی اوپک پلاس هستیم.
این کشورها احساس میکنند در بازی غولها به حاشیه رانده شدهاند.
توافق کنونی نتوانست در دیدگاه این کشورها تغییری به وجود آورد و از طرفی شکاف میان اعضای بزرگ و کوچک نیز گستردهتر شده است.
روسیه در این شرایط توانسته منافع خود را با بهترین وضعیت حفظ کند. روسها پذیرفتند تا نسبت به تولید ۱۱.۴۲ میلیون بشکهای ماه اکتبر ۲۳۰ هزار بشکه از برداشت خود بکاهند. بدین ترتیب تولید آنها به ۱۱.۱۹ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت. این عدد فقط ۱۵ هزار بشکه کمتر از سطح تولید سال ۲۰۱۶ میلادی و برابر ۰.۱ درصد آن مقدار است.
در آن سوی این توافق، مثلاً کشور الجزایر با تولیدی برابر با یک دهم روسیه قرار دارد. میزان تولید این کشور برای سال آینده ۱.۰۲۳ میلیون بشکه در روز تعیین شده که نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی کاهشی ۶۶ هزار بشکهای (معادل ۶.۱ درصد) نشان میدهد.
اما نتیجه همه این اتفاقات چه بوده است؟
پس از اعلام توافق به سرعت قیمت نفت افزایش یافت، اما در روزهای بعد شاهد بازگشت قیمتها به میزان قبل از شروع نشست بودیم.
نوسانات قیمت نفت در دو هفته اخیر
بازار به نتایج نشست ۱۷۵ اوپک توجهی نشان نداده و پس از یک اوجگیری موقتی و کوتاهمدت، قیمت نفت برنت به نقطه پیشین بازگشته است. احتمالاً معامله گران بازار به اجرای این توافق خوشبین نیستند و یا به انتظار هویدا شدن آثار توافق وین نشستهاند. هرچند اکثر تحلیلگران صرف نظر از نتایج نشست ۱۷۵ اوپک، مسکو را برنده نهایی این توافق میدانند.
روزهای بد برای بازار سهام آمریکا
بازار سهام آمریکا دومین-بدترین دسامبر خود را تا به حال پشت سر گذاشته است. یکی از مهمترین دلایل آن میتواند بانک فدرال آمریکا باشد که در تاریخ ۱۸ دسامبر جلسهای دارد و ممکن است نرخ بهره را تا حدود دو برابر افزایش دهد.
تضعیف اقتصاد آلمان دغدغهای بزرگ برای اتحادیه اروپا
آشوکا مودی استاد اقتصاد بینالملل دانشگاه پرینستون آمریکا و معاون سابق دپارتمان اروپا در صندوق بینالمللی پول، طی یادداشتی در بلومبرگ به بررسی برخی مشکلات نگرانکننده اقتصاد آلمان پرداخته است.
آلمان بهعنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، طی سالهای اخیر نقش بسیار مهمی در خارج کردن اتحادیه اروپا از دشواریهای مالی پس از بحران ۲۰۰۸ ایفا نموده است اما اینک کشورهای اروپایی نگرانند که مبادا آلمان در آینده دیگر نخواهد یا نتواند که به حمایت مالی از اعضای ضعیفتر اتحادیه اروپا ادامه دهد.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، اخیراً اعلام کرده است که سال ۲۰۲۱ آخرین سال حضور او در این سمت خواهد بود و از همین حالا بسیاری از فعالان سیاسی و اقتصادی در اروپا منتظر انتخابات پارلمانی آلمان در سال ۲۰۲۱ هستند تا ببیند که آیا حزب پیروز و صدراعظم منتخب آن مایلند همچنان از واحد پولی مشترک و نیز اقتصادهای ضعیفتر اروپایی حمایت کنند یا اینکه تصمیم دیگری را مد نظر دارند.
در این میان فردریش مرتز که گفته میشود از بخت زیادی برای جانشینی مرکل برخوردار است، تلویحاً اعلام نموده است که حتی با وجود تردیدهایش در مورد سیاستهای فعلی دولت آلمان در قبال اتحادیه اروپا، شاید در صورت رسیدن به مقام صدراعظمی کشورش همچنان به این سیاستهای حمایتی پایبند بماند.
اما حتی اگر رهبر آینده آلمان نیز بخواهد نقش کنونی کشورش در اتحادیه اروپا را حفظ یا تقویت کند، یک مانع بزرگ دیگر را باید در نظر بگیرد و آن عملکرد نهچندان قابلقبول اقتصاد آلمان است که میتواند از اعتماد به نفس این کشور برای ایفای نقشی فعالتر در اتحادیه اروپا بکاهد.
روند ارتقای استاندارهای زندگی در آلمان آنطور که باید و شاید پیش نمیرود و نیمی از جمعیت این کشور طی چندین سال اخیر شاهد هیچگونه افزایشی در درآمد واقعی خود نبودهاند.
در همان دور نخست صدارت آنگلا مرکل نشانههایی از فاصله گرفتن آلمان از جایگاه ممتازش در عرصه نوآوری آشکار شد. مثلاً در سال ۲۰۰۷ کره جنوبی توانست در زمینه تعداد اختراعات ثبتشده در پایگاه ثبت اختراعات آمریکا از آلمان سبقت بگیرد و به برتری چشمگیر آلمانیها در توسعه فناوریهای جدید پایان بخشد. در سال ۲۰۱۶ تعداد اختراعات ثبتشده مبتکران کرهای در پایگاه ثبت اختراعات آمریکا تقریباً دو برابر همتایان آلمانی آنها بوده است. از طرفی چین نیز در سالهای اخیر رشد قابلتوجهی در زمینه ثبت اختراعات داشته و انتظار میرود این کشور نیز بهزودی آلمان را در زمینه نوآوری پشت سر بگذارد.
مرکل که این وضعیت نامطلوب را بهخوبی درک کرده بود، در سال ۲۰۱۰ به آلمانیها وعده داد که هزینههای بیشتری را صرف توسعه آموزش و پژوهش خواهد کرد. صدراعظم آلمان به دنبال این بود که عصر روشنگری اروپا یعنی زمانی که اروپاییها توانستند خود را بهعنوان پیشگامان دانش بشری در جهان مطرح سازند، را احیا کند زیرا متوجه شده بود که چینیها نیز به احیای دوران پرشکوه خود در قرن دهم میلادی میاندیشند.
با این وجود آلمان در رقابت با قدرتهای جدید اقتصادی ناکام ماند. دانشآموزان دبیرستانی در چین و کره طی سالهای اخیر در قیاس با همتایان آلمانی خود عملکرد بهتری را در دروس مختلف (خصوصاً ریاضیات) به نمایش گذاشتهاند.
در حوزه آموزش عالی نیز اگرچه دانشگاههای کرهای هنوز نتوانستهاند به جایگاه بینالمللی بالایی دست پیدا کنند اما دو دانشگاه چینی موفق شدهاند در جدیدترین رتبهبندی نشریه تایمز بالاتر از همه دانشگاههای آلمانی بایستند و قدرت خود در زمینه علم و فناوری را به رخ آنها بکشند.
در بخش صنعت نیز آلمان دیگر از آن برتری گذشته برخوردار نیست. این کشور که همواره در زمینه شیوه طراحی، کیفیت و عملکرد محصولات صنعتی خود زبانزد خاص و عام بوده، در سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه شده است. رسوایی زیستمحیطی شرکت فولکسواگن، غول صنعت خودروسازی آلمان، ضربه شدیدی به اعتبار بخش صنعت این کشور وارد نموده است و از سوی دیگر برخی قوانین محدودکننده تردد خودروها در خیابانهای مرکزی شهرهای اروپایی موجب افزایش فشار بر شرکتهای خودروسازی آلمانی که بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در اروپا به شمار میروند، شده است.
از سوی دیگر در حالی که هرروز خودروهای سنتی بیشتری جای خود را به خودروهای برقی میدهند، خودروسازان آلمانی برخلاف همتایان آمریکایی و ژاپنی خود گام مؤثری در این زمینه برنداشتهاند و دولت مرکل نیز از طریق به تعویق انداختن اصلاحات در خصوص استانداردهای زیستمحیطی و استفاده از خودروهای شخصی، به آنها کمک کرده است تا به رویه نامناسب خود ادامه دهند.
سرمایه گذاران خارجی در حال ترک بدترین بازار بورس سال ۲۰۱۸
روند فروش سهام از سوی سرمایه گذاران خارجی در بازار بورس دبی ادامه دارد.
بازار بورس دبی بدترین بازار بورس سال ۲۰۱۸ بوده و سرمایه گذاران خارجی نمی توانند فروش سهام هایشان در این بازار را متوقف کنند.
شاخص سهام اصلی دبی از آغاز سال ۲۰۱۸ تاکنون ۲۴ درصد کاهش یافته است. به نظر می رسد علاوه بر عدم تمایل سرمایه گذاران خارجی برای ورود به این بازار که بدترین بازار بورس سال ۲۰۱۸ بوده، سرمایه گذاران خارجی فعال در این بازار نیز به روند فروش سهام های خود ادامه دهند.
سرمایه گذاران خارجی در پایان هفته گذشته ۸۳۵ میلیون درهم معادل ۲۳۲ میلیون دلار از سهام های خود در این بازار بورس را فروخته اند.
سرمایه گذاران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس و سایر کشور های عربی همچنان در این بازار حضور دارند
امید عربستان به قیمت بالای نفت در بودجه سال ۲۰۱۹
عربستان در اقدامی نادر در بودجه سال آینده میلادی خود روی میانگین قیمت نفت ۸۰ دلار حساب باز می کند.
عربستان انتظار دارد در سال آینده میلادی درآمد بیشتری از نفت داشته باشد و این خوش بینی، با پیش بینی ها درباره قیمت نفت در سال ۲۰۱۹ و همچنین با رویه برآورد محافظه کارانه قیمت نفت از سوی عربستان در گذشته، ناهمخوانی دارد.
زیاد دعود، اقتصاددان ارشد مؤسسه بلومبرگ در خاورمیانه، اعلام کرد طبق برآورد دولت عربستان، میانگین قیمت نفت در سال آینده میلادی ۸۰ دلار و میانگین تولید نفت این کشور ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود و شرکت سعودی آرامکو درآمدهای اختصاصی به دولت را افزایش نخواهد بود.
با این همه، این اقتصاددان اعلام کرد برای این که دولت عربستان بتواند بودجه خود را متعادل کند، قیمت نفت در سال آینده میلادی باید بالای ۹۵ دلار باشد.
همچنین تحلیلگران پیش بینی می کنند قیمت نفت در سال ۲۰۱۹ میلادی حدود ۷۳ دلار باشد.
دعود اعلام کرد مسئولان عربستانی باید انتظار افزایش قیمت نفت، اختصاص درآمدهای بیشتر به دولت، افزایش صادرات یا ترکیبی از سه عامل فوق را داشته باشند تا افزایش برآورددرآمدهای نفتی این کشور را توجیه کند.
پیشرفت در مذاکرات تجاری چین و آمریکا
وزیر خزانه داری آمریکا گفت: آمریکا و چین سرگرم برنامهریزی برای برگزاری دیدارهایی در ژانویه به منظور تهیه سند توافق در زمینه تجارت هستند.
منوچین اعلام کرد دو طرف مکالمات تلفنی متعددی در هفتههای اخیر داشته اند و برای مذاکرات رسمی بیشتری برنامه ریزی کرده اند.
مقامات دولت ترامپ از زمان آتش بس تجاری که اول دسامبر میان دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا و شی جین پینگ، همتای چینی وی منعقد شد، برنامهها در خصوص دیدارهای رو در رو را فاش نکرده اند.
منوچین گفت: ما در پروسه تایید کردن شرایط دیدارهای متعدد هستیم و مصمم هستیم تا اطمینان حاصل کنیم از این فرصت به خوبی استفاده میکنیم تا مشکلاتمان را حل کنیم. دو طرف اکنون به تهیه یک قرارداد تا مهلت تعیین شده متمرکز هستند.
وی در ادامه افزود: ما انتظار داریم دیدارهایی در ژانویه انجام بگیرد. یک منبع آگاه از مذاکرات اوایل هفته جاری به گفته بود: دیدارهای رسمی احتمالا اوایل ژانویه انجام میگیرد.
منوچین همچنین گفت: وی یا ترامپ زمانی که با رییس جمهور چین در بوینوس آیرس دیدار کردند، درباره دستگیری مدیر ارشد شرکت هواوی تکنولوژیز اطلاع نداشتند و چین درک میکند که مذاکرات تجاری و مشکلات هواوی دو مسئله جداگانه هستند.
وزیر خزانه داری آمریکا گفت: کاهش کسری تجاری آمریکا با چین، اولویت مهمی برای ترامپ است اما افزود که این مسئله زمان خواهد برد و آمریکا همچنین به تغییرات ساختاری در اقتصاد چین برای کمک به توازن مجدد تجارت متمرکز است.
منوچین گفت: قصد دارد تا زمان انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ وزیر خزانه داری بماند و شاید اگر از وی درخواست شود، به مدت طولانیتری در این سمت بماند. وال استریت ژورنال در نوامبر گزارش کرده بود که منوچین ممکن است قربانی تغییر و تحولات کابینه ترامپ شود.
آغاز دومین دور خرید سویای آمریکا پس از صلح ترامپ و شی
واردکنندگان چینی به بازار سویای آمریکا بازگشته اند تا دومین دور خریدشان را از زمان توافق دو کشور برای توقف جنگ تجاری انجام دهند.
این خرید جدیدترین گواه از تلاش چین برای عمل به وعده اش برای خرید محصولات کشاورزی آمریکایی در مدت ۹۰ روز آتش بس تجاری است که در دیدار روسای جمهور دو کشور توافق شد.خرید جدید چینیها، از بهای معاملات سویای بازار شیکاگو پشتیبانی کرد با این همه رشد قیمت به دلیل روند کندتر از حد انتظار خرید چین، محدود بود.
هنوز مشخص نیست چین چه میزان سویا از آمریکا خریداری خواهد کرد. شرکتهای دولتی چین بیش از ۱.۵ میلیون تن سویای آمریکا را برای تحویل از ژانویه تا مارس ثبت سفارش کرده اند. این نخستین خرید سویای چین از آمریکا در شش ماه گذشته بوده است.
یک معاملهگر گفت: شرکتهای دولتی چین ۱۵ محموله یا حدود ۹۰۰ هزار تن روز سه شنبه خریداری کردند که قرار است از ژانویه تا مارس تحویل داده شود و ارزش آن بیش از ۳۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
سخنگوی شورای صادرات سویای آمریکا با اشاره به منابع بازرگانی در چین، خرید جدید را تایید کرد اما درباره میزان آن ابراز بیاطلاعی کرد.
حجم فروش سویای آمریکا از زمان دیدار ترامپ و شی ناامیدکننده بوده است زیرا معاملهگران خرید بزرگتری را پیشبینی کرده بودند تا موجودی عظیم سویا پس از برداشت فراوان محصول در آمریکا کاهش پیدا کند. اما تعرفه ۲۵ درصدی که پکن به تلافی تعرفه ترامپ روی محصولات چینی، برای سویای آمریکا وضع کرده است، علاقه به خرید از سوی واردکنندگان خصوصی در چین را محدود کرده است.
چین سال گذشته ۳۱.۷ میلیون تن سویای آمریکا به ارزش ۱۲.۲۵ میلیارد دلار را وارد کرد که حدود ۶۰ درصد از صادرات آمریکا بود.
ترامپ هفته جاری با دومین دور پرداخت بسته کمک ۱۲ میلیارد دلاری به کشاورزانی که از کاهش ۹۰ درصدی تقاضای چین برای سویای آمریکا آسیب دیده اند، موافقت کرد.
افت تولید نفت لیبی
تولید لیبی از میدان شراره که بزرگترین میدان نفتی لیبی است همچنان متوقف است و این امر باعث افت ۴۰۰ هزار بشکهای عرضه نفت این کشور آفریقایی شده است.
هجوم یک گروه شبه نظامی به این میدان نفتی در اوایل ماه دسامبر باعث اعلام وضعیت اضطراری از طرف شرکت ملی نفت لیبی، تعطیلی میدان شراره و کاهش ۳۱۵ هزار بشکهای از این میدان شد.
از طرف دیگر حدود ۷۳ هزار بشکه نفت لیبی که در میدان الفیل تولید میشود نیز به دلیل وابستگی این میدان به عرضه برق از جانب میدان شراره، کاهش یافته و همین امر باعث سقوط ۴۰۰ هزار بشکهای عرضه نفت لیبی شده است.
لیبی پس از سقوط معمر القذافی دیکتاتور سابق این کشور، شاهد جنگ داخلی و اختلافات بسیاری بوده است و تولید نفت این کشور بنا به برآورد پلاتس در ماه نوامبر معادل با ۱٫۰۵ میلیون بشکه در روز بوده است.
این در حالی است که پیش از سال ۲۰۱۱، تولید این کشور معادل با ۱٫۶ میلیون بشکه در روز بوده است.
خبرهای داغ
اعلام هدیه منزلی به ارزش ۵۰ میلیون دلاری در موسکو به پوتین و دادن حق السکوت به دو زن در اکتبر ۲۰۱۵ در مورد نقض قوانین مالی مربوط به ستار انتخاباتی، رییس جمهور این کشور محکوم به استیضاح شد. همچنین آمریکا فعلا عجلهای به دیدار و مذاکرات هستهای با کره شمالی را ندارد و در حال حاضر هنوز قرار بر تشکیل جلسهای میان آمریکا و روسیه نیست.
بازار داخلی
هند پول خرید نفت ایران را به حسابهای پنج بانک واریز میکند
هندوستان پول نفت خریداری شده از ایران را در حسابهای موجود در پنج بانک واریز میکند.
دو کشور در مورد اجرای مکانیزم پرداخت برای غلبه بر تحریمهای آمریکا علیه ایران مذاکره کردند و به توافق رسیدند.
بر اساس این ساختار، ایران مقداری از این پول را در جهت خرید کالاهای اساسی از هند و برای تامین هزینه مأموریتهای دیپلماتیک خود در این کشور پرداخت میکند و تمام این پرداختها به روپیه هند انجام میشود.
ادامه واردات نفت ایران برای هند بسیاری ضروری و مهم است.
هند ۸۰ درصد نیاز سالانه نفت خود را از ایران وارد میکند. تهران نسبت به سایر تولیدکنندگان نفت در خاورمیانه شرایط بهتری در این زمینه پیشنهاد داده است و قبلا هم به جای دلار آمریکا، روپیه هند را قبول میکرد.
هند تا ۳۱ مارس میزان ۹ میلیارد دلار نفت از ایران خریداری کرده است.
این ساز و کار پرداختی به هند اجازه میدهد به خرید نفت از ایران با وجود تحریمهای آمریکا ادامه دهد. هدف این تحریمها مسدود کردن عملیات مالی و بانکی در ارتباط با ایران است.
واشنگتن هند را از تحریمها معاف کرده است. پالایشگاههای شرکت نفت هند و شرکت پتروشیمی و پالایشگاهی مانگالور پرداختهای خود را پس از عملیاتی شدن این مکانیزم به راحتی انجام خواهند داد.
پرداخت پول به چندین حساب ضمانتی خطر مسدود شدن حسابهای ایران را در صورت اعمال تحریم بانکهای بیشتری از ایران کاهش میدهد .
ایران و هند در گذشته هم در تحریمهای سال ۲۰۱۲ آمریکا، از مکانیزم مشابهی استفاده کرده بودند. در آن زمان ۴۵ درصد پول خرید نفت در حسابهای بانکهای ایران در هند واریز میشد و بقیه به صورت یورو در یک بانک خارج از کشور ذخیره میشد.
ایران از این پول میتواند برای واردات کالا از مواد غذایی گرفته تا دارو و تسویه حسابها با روپیه استفاده کند. همچنین میتواند از پول این حسابها هزینههای خود را مثل اجارهها، حقوقها و سایر هزینههای ماموریتهای خود را در هند پرداخت کند.
طبق معافیتهایی که آمریکا به هند اعطا کرد، هند میتواند مقدار ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت ایران را به مدت ۱۸۰ روز وارد کند. این مقدار کمتر از مقدار صادرات ۵۴۰ هزار بشکه نفت ایران به هند در سال جاری و ۴۵۰ هزار بشکه در سال ۲۰۱۷ است.
بر اساس گزارش وزارت صنعت و تجارت هندوستان، صادرات هند به ایران در سال گذشته چیزی در حدود ۲.۶۵ میلیارد دلار بود و شامل برنج، ادویه، چای، نخ، دارو و سایر محصولات صنعتی بوده است.
کاهش بهای فولاد ایران:
کاهش قیمت بیلت و اسلب فولادی صادراتی ایران و افزایش اختلاف قیمت آن با فوب CIS، به دلیل کاهش تقاضا و تحریم های بین المللی این هفته نیز ادامه داشت.
قیمت فوب محصولات ایران ۳۹۵-۴۰۵ t/$ بود
که هفته پیش ۴۰۵-۴۱۲ t/$ معامله میشد.
قیمت فوب CIS حدود ۴۲۳ t/$
شرکن ملی مس ایران
محمدرضا بنی اسدی راد، مدیرعامل شرکت مس از طرحهای توسعهای مس سونگون بازدید کرد.
در راستای توسعه پایدار در مجتمع مس سونگون، دو طرح گسترش معدن و احداث فاز ۳ تغلیظ مس سونگون آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت مس گفت: اکنون، بهترین زمان ممکن برای توسعه و افزایش ظرفیت تولید شرکت مس با اجرای طرحهای توسعهای در کرمان و آذربایجان شرقی به شمار میرود.
رکود خرید و فروش خودرو در بازار
ایران خودرو قیمت پنج محصول خود را طبق فرمول جدید (پنج درصد زیر حاشیه بازار) تعیین و برای آنها فروش فوری نیز گذاشت. هرچند وزارت صنعت و ایرانخودرو اصرار دارند افزایش قیمت رخ داده، فعلا تنها مشمول خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان و محصولات غیر سواری است.
در آیندهای نزدیک، قیمت سایر خودروهای داخلی نیز افزایشی قابلتوجه و شاید حتی طبق فرمول «پنج درصد زیر حاشیه بازار» خواهند داشت.
بازار های جهانی
کدال
پارسان
گروه گسترش نفت و گاز پارسیان در دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱ (حسابرسی نشده) به ازای هرسهم ۵۴۳ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل تغییری نداشته است.
این شرکت براساس عملکرد ۱۲ ماهه آخرین پیش بینی سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۰۶/۳۱ را ۱۰۰٪ پوشش داده است.
کفرآور
فرآورده های سیمان شرق در دوره ۳ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۹۴ ریال زیان محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱۴٪ افزایش زیان داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۷۱٪ بهای تمام شده فروش میباشد.
این شرکت براساس عملکرد ۳ ماهه برای سال مالی منتهی ۱۳۹۸/۰۵/۳۱ مبلغ ۱۶,۸۳۰ میلیون ریال زیان خالص محقق کرده است.
شکلر
نیروکلر در دوره ۳ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۲۴۳ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷۳٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۱۱۳٪ فروش میباشد.
این شرکت براساس عملکرد ۳ ماهه برای سال مالی منتهی ۱۳۹۸/۰۵/۳۱ مبلغ ۱۲۱,۴۴۳ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
وپترو
سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۲۶ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۵۰٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۷۸٪ جمع درآمدهای غیرعملیاتی میباشد.
این شرکت براساس عملکرد ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۲/۳۱ مبلغ ۴۷,۰۵۱ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
افرا
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۲۵%
محل تامین: سود انباشته
فولای
صنایع فولاد آلیاژی یزد دردوره ۱ ماهه منتهی به۹۷/۰۹/۳۰ از محل فروش محصولات خود مبلغ ۱۲۲,۲۶۲ میلیون ریال درآمد داشته است
این شرکت براساس عملکرد ۹ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۸۰۵,۰۲۲ میلیون ریال درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۴% رشد داشته است.
پترول
گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۷ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲٪ افت داشته که عمدتا بخاطر کاهش ۷۸٪ سایر درآمدهای غیرعملیاتی میباشد.
این شرکت براساس عملکرد ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۲/۳۱ مبلغ ۱۳۱,۵۰۹ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
سفارس
سیمان فارس و خوزستان در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۵ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۰۰٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۱۲۱٪ جمع درآمدهای عملیاتی میباشد.
این شرکت براساس عملکرد ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۲/۳۱ مبلغ ۳۰,۶۳۶ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
غالبر
لبنیات کالبر دردوره ۱ ماهه منتهی به۹۷/۰۸/۳۰ از محل فروش محصولات خود مبلغ ۹۱,۳۴۱ میلیون ریال درآمد داشته است
این شرکت براساس عملکرد ۸ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹مبلغ ۴۷۷,۰۹۳ میلیون ریال درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲% رشد داشته است.
ثباغ
شهرسازی و خانه سازی باغمیشه در دوره ۱۲ ماهه منتهی به۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۲۵۴ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۱۲ ماهه حسابرسی نشده تغییری نداشته است
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۱۲ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۳۳۵,۱۰۲ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است.
وتجارت
بانک تجارت در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۴۸۳ ریال زیان محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۱٪ کاهش زیان داشته که عمدتا بخاطر کاهش جمع هزینه ها در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۲۲,۰۶۵ میلیارد ریال زیان خالص محقق کرده است .
غشوکو
تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ خرید مواد اولیه اعلام کرد.
دلقما
درصد افزایش سرمایه: ۵۰%
محل تامین : مطالبات و آورده نقدی
وپاسار
بانک پاسارگاد در دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۹۶/۱۲/۲۹(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۴۶ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۱۲ ماهه حسابرسی نشده ۸۶٪ افت داشته که عمدتا بخاطر افزایش جمع هزینه ها در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۱۲ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۶/۱۲/۲۹ مبلغ ۲,۳۴۱ میلیارد ریال سود خالص محقق کرده است.
سشمال
افشای اطلاعات با اهمیت
سود پیش بینی شده هرسهم قبلی: ۱۵۸ ریال
سود پیش بینی شده هر سهم فعلی: ۱۸۵ ریال
درصد تغییر: ۱۷٪ تعدیل مثبت
پوشش ۹ ماهه ۸۲٪ مبلغ ۱۵۱ ریال
ولساپا
لیزینگ رایان سایپا در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۱۵۵ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۱٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش درآمد حاصل از عملیات لیزینگ در گزارش حسابرسی شده میباشد.
این شرکت براساس عملکرد واقعی ۶ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۷/۱۲/۲۹ مبلغ ۱,۴۰۰ میلیارد ریال سود خالص محقق کرده است .
تاپیکو
سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۸/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۲۱ ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۲۰٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۲۷٪ جمع درآمدهای عملیاتی و از طرفی کاهش ۴۳٪ هزینه های مالی میباشد.
شنفت
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۱۰۰%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی
دبالک
درصد افزایش سرمایه: ۱۰۰%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی
شبریز
شفاف سازی در خصوص اعطای تخفیفات ریالی به مفهوم کاهش سود فروش اقساطی سهام شرکت پتروشیمی تبریز و تاثیر مثبت ۲۱۵ ریال سود به ازای هرسهم اعلام کرد.
شپترو
پتروشیمی آبادان در دوره ۶ ماهه منتهی به ۹۷/۰۶/۳۱(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۶۵۸ ریال زیان محقق کرده است که نسبت به گزارش ۶ ماهه حسابرسی نشده ۱۲٪ کاهش زیان داشته که عمدتا بخاطر شناسایی ۹۵ میلیارد ریال سایر درآمدهای عملیاتی در گزارش حسابرسی شده میباشد.
وبیمه
برگزاری مزایده فروش سه دستگاه آپارتمان با سند کاربری اداری
دلقما
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۵۰%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی
دعبید
مجمع با افزایش سرمایه ۱۵۰% از محل سود انباشته و ۵۰% سرمایه فعلی در اختیار هیئت مدیره موافقت نمود.
سبهان
پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه شرکت سیمان بهبهان
درصد افزایش سرمایه: ۲۶۴%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی
غپینو
دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولات دریافت کرد.
فخوز
پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه شرکت فولاد خوزستان
درصد افزایش سرمایه: ۴۵%
محل تامین: سود انباشته
تحلیل بازار
رایانه و پرداخت:
در این گروه شرکت های پرداختی به دلیل کاهش سقف تراکنش های مالی، هر کد ملی ۵۰ میلیون در روز و افزایش هزینه های زندگی و کاهش قدرت خرید، بر روی میزان و حجم تراکنش ها تاثیر داشته است.
ولی در این میان سپ در این گروه شرایط بهتری دارد، رکیش در این گروه افت زیادی داشته که می تواند مورد توجه باشد.
در این گروه مداران هم افت با اهمیتی داشته است.
انبوه سازها:
در این گروه شرایط و انتظار سودآوری نمی رود، فقط اخبار ۲ برابر کردن وام مسکن و اعطا وام بخش فرسوده شاید بتواند باعث حرکت این گروه شود.
بیمه ای:
شرکت های که بیمه شخص ثالث دارند همچنان دچار مشکل هستند و تسعیر ارز هم تاثیر با اهمیتی برای این گروه ندارد.
حمل و نقل:
در این گروه افزایش تعرفه حمل ونقل جاده ای خبر خوبی بود.
بسیاری از شرکت های ریلی افزایش نرخ ۱۰% داشته اند ولی هزینه های حق دسترسی به خطوط ریلی افزایش نداشته است.
حسیر افزایش نرخ داشته است.
حتاید و حسیر می توانند تحت تاثیر تحریم ها دچار مشکلاتی شوند، در این میان حتاید تابلوهایی که به نام این شرکت بوده را تغییر داده است.
لیزینگ:
در این گروه به دلیل ثبات قیمت خودرو عملیات لیزینگ مجددا می تواند از سر گرفته شود. افزایش قیمت خودرو عملیات لیزینگ را افزایش می دهند، ولساپا در سال قبل افزایش سرمایه ۱۰۰% داده بود که برای این زمان آماده شود.
بانک:
در این گروه همچنان هیجان وچود دارد، که باعث ریزش و رشد قیمت این سهام می شود.
سرمایه گذاری:
در این گروه نمادهایی که pe زیر ۴ واحد دارند برای سرمایه گذاری بلند مدت مناسب هستند.در این گروه باید به افزایش سرمایه های از محل سود انباشته توجه شود.
هتل و گردشگری:
در این گروه با توجه به آزاد شدن تعرفه ها برای مسافران خارجی، می توانند درآمد بیشتری پیدا کنند و اوضاع این گروه رو به بهبود است.
شیمیایی:
افزایش نرخ ها در نماد شاملا شرایط بهتری را به وجود آورده است، شرکت های شوینده که در حال حاضر فصل فروشان است، شرایط بهتری پیدا کرده اند، ساینا-شوینده-پاکشو در این گروه شرایط مناسبی دارند.
در این گروه افزایش درآمدها می تواند باعث رشد قیمت یا افت قیمت سهام شود.
پتروشیمی شیراز ۱۰۰ تومان سود ساخته و تاپیکو در قیمت ۲۰۰ تومان مانده است.
متانول هم به قیمت ۲۷۶دلار رسیده است.
دارویی ها:
در این گروه انتظار بازگشایی کانال spv هستند که قرار است بین ایران و سوئیس باز گشایی شود. این گروه می تواند به خاطر شرایط تحریم بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
غذایی ها:
افزایش نرخ هایی داشته اند که هزینه های بسته بندی را پوشش داده اند، ولی این افزایش قیمت ها می تواند باعث کاهش فروش در این شرکت ها شود.
گروه پگاه به دلیل افزایش نرخ ها می توانند گزارشات ۹ ماهه خوبی بدهند.
در گروه مینو به دلیل افزایش نرخ ها در محصولات شان و دریافت مواد اولیه با نرخ ۴۲۰۰ شرایط خوبی داشته اند.
شرکت های تبرک و چین چین که افزایش قیمت ۲ برابری در محصولات رب گوجه داشته اند سال خوبی را امسال دارند.
برق و بخار:
بکهنوج افزایش نرخ گرفته، بفجر هم منتظر افزایش نرخ ها و به روز رسانی قرار دادهایش است، این ۲ شرکت درآمد ریالی دارند ولی مبین به دلیل داشتن درآمد ارزی و افزایش نرخ ها ی۲ برابری شرایط خوبی را پس از اصلاح قیمت های قابل اهمیتی که داشته، برای شرکت های سرمایه گذاری و به دید میان مدت و سرمایه گذاری مناسب هستند.
خودرو:
در این گروه که منتظر دریافت افزایش نرخ ها هستند، سایپا به دلیل ارزان تر بودن محصولات پیش فروش محصولات به سرعت صورت می گیرد.
خساپا به عنوان پیشرو در این گروه می تواند محرک این گروه پس از دریافت افزایش نرخ ها هستند.
پالایشی:
با کاهش قیمت نفت گروه پالایشی با اصلاح قیمت زیادی همراه بودند، کرک اسپرد بنزین افزایش و کرک اسپرد گازئیل کاهش یافته است.
با اعلام افزایش قیمت حامل های انرژی، این گروه می تواند مورد توجه قرار گیرند. شپنا-شبندر-شبریز
با افت قیمت بهای نفت هزینه تولید شرکت های روانکار کاهش می یابد و این می تواند برای این شرکت ها سودآوری به همراه داشته باشد.
در این روزها به دلیل افت قیمت سهام و اصلاح شاخص و رسیدن شاخص به محدوده ۱۵۵هزار واحد، خرید و فروش در بازار بسیار مشکل شده است، زیرا بازار هر روز کف های قیمتی جدیدی را ثبت می کند، در این میان نوسان گیران می توانند هر روز اقدام به نوسان گیری کنند، ولی در این میان افراد زیادی دچار زیان می شوند، برای سهامدارانی که نمی توانند نوسانگیری کنند بهترین راه، سهامداری یا خروج موقت از بازار است.
همراهان گرامی توجه داشته باشند، در این زمان از خرید و فروش هیجانی پرهیز کنند، پس از اصلاح بازار به زودی روزهای بهتر و پر رونق تری را برای بازار متصور هستیم.
موفق و پر سود باشید
دیدگاهتان را بنویسید