تحلیل بنیادی پتروشیمی شیراز

صنعت پتروشیمی در ایران:
صنعت پتروشیمی در ایران به عنوان مهمترین صنعت ایجاد ارزش افزوده در منابع گازی و نفتی است و مقام اول صادرات غیر نفتی در کشور را دارد. در حال حاضر این صنعت پس از صنایع غذایی و خودروسازی سومین صنعت بزرگ جهان محسوب میشود. هم کنون ۵۶ مجتمع فعال پتروشیمیایی داریم که این تعداد با تحقق طرحهای جهش دوم در پایان سال ۱۴۰۰ به ۸۳ مجتمع می رسد که بر این اساس و خوراک دریافتی صنعت پتروشیمی نیز به ۶۲ میلیون تن خواهد رسید اما در جهش سوم یعنی تا پایان سال ۱۴۰۴ تعداد مجتمعهای پتروشیمیایی کشور به ۱۰۹ واحد می رسد و به تبع خوراک دریافتی نیز افزایش خواهد یافت که برآوردها حاکی از ان است که خوراک دریافتی واحد های پتروشیمی در این سال به ۷۴ میلیون تن خواهد رسید. در سال ۹۸ با افزایش تحریمها صادرات محصولات پتروشیمی ۱۱درصد کاهش پیدا کرد که این موضوع با توجه به شیوع کرونا بیشتر شده است.
معرفی شرکت
شرکت پتروشیمی شیراز به عنوان اولین واحد تولیدي صنایع پتروشیمی ایران در سال ۱۳۴۲ به منظور تولید کودهاي شیمیایی آغاز به فعالیت نمود. شروع به کار شرکت با بهره بـرداري از ۴ واحـد تولید آمونیاك، اوره، اسید نیتریک و نیترات آمونیوم و نیز واحد تأمین سرویسهاي جانبی (آب، برق، بخار و هواي فشرده) توأم بوده و پس ازآن با توجه بـه نیاز کشور، طرح هاي توسـعه متعددي ازجمله واحدهاي اوره و آمونیاك منطقه ۲ به همراه واحد متانول و آرگون به مرحله اجرا درآمده است. با ادامه روند توسعه و به دنبال خارج سـاختن واحدهاي قدیمی از چرخه تولید، طرح اوره و آمونیاك سوم پتروشیمی شیراز در ابتداي سال ۱۳۹۵ به بهرهبرداري رسید. با بهرهبرداري از ایـن طرح سالانه ۵۰۰ر۶۷۶ تن آمونیاك و ۰۰۰ر۰۷۲ر۱ تن اوره به تولیدات شرکت اضـافه گردید کـه نقش مهمی در تأمین نیازهـاي کشور و همچنین عرضه به بازارهاي جهانی خواهد داشت. در حال حاضر ظرفیت اسمی واحدهاي تولیدي شرکت برابر با ۷۰۰ر۲۱۶ر۳ تن در سال میباشد.
جایگاه شرکت در صنعت و جهان:
شرکت پتروشیمی پردیس با تولید محصولاتی همچون آمونیاک و اوره، بخشی از نیاز کشاورزی و صنایع و بازارهای داخل و خارج کشور را تأمین مینماید. شرکت پتروشیمی پردیس مالک بزرگترین مجتمع تولید کننده آمونیاک و اوره در خاورمیانه و نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این محصولات در سطح جهان میباشد. حجم بالای تولیدات و فناوری برتر، هماهنگی با استانداردهای زیست محیطی، سهولت دسترسی به خوراک گاز طبیعی، خطوط حمل و نقل دریایی و برخورداری از تاسیسات ذخیرهسازی و اسکله بارگیری اختصاصی برای صادرات محصول اوره از جمله مزیتها و ویژگیهای این مجتمع است.
سهم شرکت پتروشیمی پردیس از تولید داخل 54 درصد میباشد. همچنین مقاصد صادراتی شرکت، کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریقایی و آمریکایی میباشند که در حدود 70 درصد از محصولات تولید شرکت به این نقاط صادر میشود.
تاریخچه شرکت:
شرکت پتروشیمی شیراز به عنوان یکی از قدیمی ترین شرکت های پتروشیمی ایران شناخته می شود که در سال ۱۳۴۲ آن را احداث نمودند. مساحت این شرکت حدود ۲۹۷ هکتار می شود که زیر بنای آن ۲۳ متر مربع است. تمامی فعالیت های این شرکت از زمانی که تاسیس شده است در سه فاز صورت گرفته که آن ها را بیان خواهیم نمود.
فاز اول این شرکت پتروشیمی که در ۴۵ کیلومتری شیراز قرار دارد در سال ۱۳۴۲ واحد های گاز، سرویس های جانبی، نیروگاه افتتاح نمود و در سال ۱۳۵۲ واحد سودااش را مورد بهره برداری قرار دادند. سنگ آهک و نمک از مواد اولیه ای است که برای این واحد مورد نیاز می باشد. محصولاتی که در واحد سودااش تولید می شوند شامل: بی کربنات سدیم و کربنات می شود که آن ها را در صنایع غذایی و دارویی، کاغذ سازی، چرم و الیاف و شیشه و بلوری جات مورد استفاده قرار می دهند.
فاز دوم شرکت پتروشیمی شیراز شامل واحد آمونیاک، اسید سیتریک، آمونیاک و نیترات آمونیوم می شود که در سل ۱۳۶۴ این واحد را تاسیس نمودند. در حال حاضر شرکت پتروشیمی شیراز جزء واحدهاي فرعی شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان است و واحد تجاري نهایی گروه، شرکت سرمایهگذاري غدیر می باشد.
تامین سرویس های جانبی در این واحد خود کفا می باشد، یعنی ۵ دستگاه دیگ بخار، یک دستگاه مولد گاز اضطراری و ۵ دستگاه توربوژنراتور همراه با واحد تصفیه و تولید آب بدون املاح معدنی و برج های خنک کننده وظیفه تامین سرویس های جانبی فاز دوم را بر عهده دارند. این مجموعه به همراه واحد آرگون در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را شروع نمود.
فاز سوم در شرکت پتروشیمی شیراز وظیفه تولید متانول را بر عهده دارد. در سال ۱۳۶۹ این واحد به عنوان تنها واحد تولید کننده متانول در کشور فعالیت خود را شروع نمود. متانول برای تولید الیاف مصنوعی، چسب، صنایع پلاستیک و رزین مورد استفاده قرار می گیرد. در این مجتمع در طول سال حدود ۲ میلیون تن محصول تولید می شود.
برای توسعه این شرکت پتروشیمی طرح تولید اوره و آمونیاک را مورد بهره برداری قرار داده اند، در سال ۱۳۹۴ از این طرح بهره برداری نمودند و ظرفیت تمامی محصولات تولید شده در شرکت پتروشیمی شیراز به ۵ میلیون تن در سال رسیده است.
شرکت پتروشیمی شیراز رکورد اخذ بالاترین گواهی کاهش انتشار کربنی معروف به CER را با حذف حدود 800 هزار تن گاز گل خانه ای معادل دی اکسید کربن در تاریخ کشورمان بدست آورد. بدین ترتیب شرکت پتروشیمی شیراز با طرح CDM واحد اسید نیتریک خود، یکی از بزرگترین طرحهای منتهی به اخذ CER در سازمان ملل متحد می باشد.
معرفی پتروشیمی شیراز
نام شرکت: پتروشیمی شیراز
نماد: شیراز
نوع بازار: بورس
نام صنعت: مواد شیمیایی
سرمایه : 5100000
سال مالی : 12/30
زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه – کود
مدیر عامل : عبدالرحيم قنبريان
نشانی : فارس- شیراز- مرودشت – کیلومتر شش جاده پل خان سد درودزن-
کدپستی 7349131736
شماره تلفن : 07132330091-07138213619
نمابر : 07132355006 – 07138213619
نشانی امور سهام : فارس- شیراز- مرودشت – کیلومتر شش جاده پل خان سد درودزن- کدپستی 7349131736
وب سایت: www.spc.co.ir
ایمیل: [email protected]
حسابرس : موسسه حسابرسی بهراد مشار
مدیر مالی : محمد حلاج
شناسه ملی : 10530010025
محصولات شرکت: اوره، نیترات صنعتی و …
محصول اصلی : اوره
بازار فروش: بیش از ۵۰ درصد صادراتی
موضوع فعالیت :
احداث،راه اندازی وبهره برداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید ،بازاریابی،فروش،صدور محصولات پتروشیمی،ذخیره،واردات و صادرات و تبدیل کلیه مواد معدنی،شیمیایی و پتروشیمیایی و فراوردهای فرعی ومشتقات ذیربط آنها
سهم های مرتبط:
با توجه به ظرفیت تولید و سبد محصولات این شرکت، شرکتهای داخلی رقیب شرکت پتروشیمی شیراز، پتروشیمی کرمانشاه و پتروشیمی خراسان میباشند.
ریسک ها و فرصت های شرکت :
۱)نوسانات نرخ ارز:
توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد. به دلیل اینکه این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.
۲)ریسک نوسانات نرخ ارز:
معاملات شرکت در خصوص خرید نفت خام و همچنین فروش پمج فرآورده های اصلی و سوخت هوایی براساس نرخ تسعیر ارز در سامانه نیما تعیید و قیمت گذاری می شود. باتوجه به اینکه قیمت های نفت خام و فرآورده ها متاثر از نرخ های جهانی نفت خام می باشد، لذا افزایش نرخ تسعیر بهای خرید نفت خام از طریق افزایش نرخ فروش فراورده ها پوشش داده می شود. بنابراین نرخ ارز تاثیر قابل ملاحظه ای در عملکرد شرکت ندارد مگر در مواردی که شرکت بدهی های ارزی داشته باشد.
ترکیب و اعضا هیئت مدیره شرکت:
سهامداران عمده:
هر شرکتی معمولا دارای سهامداران مختلفی است که پتروشیمی شیراز هم از این حیث مستثنا نمی باشد. سهامداران شامل شرکت های زیر می شوند:
سرمایه شرکت :
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ 10 میلیون ریال بوده که طی چند مرحله به مبلغ 5100 میلیارد ریال در پایان سال مالی رسیده است.
آخرین سرمایه شرکت 5,10 میلیارد ریال میباشد که از سال 9۳ تاکنون تغییری نداشته است و افزایش روند سرمایه شرکت به شرح زیر میباشند:
محصولات:
محصولات و مواد اولیه شرکت:
محصولات شرکت عبارتند از: آمونیاک، اوره، متانول، اسیدنیتریک و آرگون مواد اولیه شرکت عبارتند از: گاز طبیعی بهعنوان خوراک و سوخت، کیسه و نخ.
بهصورت میانگین میزان گاز ورودی به مجتمع در حدود ۹۰۰ میلیون متر مکعب در سال است که از این میزان در حدود ۳۰ درصد آن بهعنوان خوراک مجتمع مورد استفاده قرار میگیرد و ۷۰ درصد مابقی بهعنوان سوخت برای تامین انرژی مورد نیاز مجتمع مصرف میشود.
کاربرد اصلی محصولات شرکت به شرح زیر می باشد:
اوره: کودهای شیمیایی، رزین اوره، فرم آلدئید و ملامین
آمونیاک: ماده اولیه در تولید بسیاری از محصولات شیمیایی و از جمله کودهای شیمیایی ازته
اسید نیتریک: یک اسید معدنی در صنایع، خصوصا صنایع نظامی و تولید محصولات لبنی کاربرد دارد
نیترات آمونیوم: به عنوان یک کود شیمیایی و همچنین در صنایع پزشکی، معدنی و نظامی کاربرد دارد.
محصولات واحد سودااش: شامل کربنات و بی کربنات سدیم به طور گسترده در صنایع، شیشه و بلور، غذایی و دارویی، کاغذ سازی، چرم و الیاف مورد استفاده قرار می گیرند.
آرگون: در عملیات جوشکاری، صنایع فولاد و صنایع لامپ سازی استفاده می شود متانول: تولید اسید استیک،MTBE ، فرم آلدئید و به عنوان حلال مواد آلی کاربرد دارد.
نمودار محصولاتی که بیش از 1 درصد در فروش کل شرکت سهم دارند:
تولید و فروش محصولات:
محصولات مختلفی در این شرکت تولید می شوند که شامل: آرگون، محصولات تولیدی واحد کلرآلکالی، نیترات آمونیوم، اسید نیتریک، متانول، پرکلرین، اوره، آمونیاک، محصولات تولیدی واحد سودااش، جوش شیرین، آب ژاول و کلر می شود.
این شرکت با فروش محصولات خود توانسته است به سود پایداری دست پیدا کند.
پیش بینی فروش:
با بررسی گزارشات بنظر میرسد بهترین راه برای پیش بینی مقدار رشد تولید شرکت استفاده از روش متوسط موزون عملکرد تاریخی است.
- بررسی عملکرد تاریخی تولید و فروش پتروشیمی شیراز در ادامه آمده است:
بر اساس داده های تاریخی متوسط نرخ رشد تناژی تولید در 4 سال اخیر %1 و متوسط نرخ رشد تناژی فروش %25 بدست میآید.
برای سال های آینده پیش بینی میزان رشد تناژی تولید و فروش را برابر متوسط 4 سال قبلی رشد تناژی تولید یعنی 1% رشد سالانه در نظر میگیریم.
همانطور که می دانیم در گزارش های آمار تولید و فروش، سه جدول حاوی اطلاعات مقادیر تناژی تولید شده، مقادیر تناژی فروخته شده و مقادیر ریالی فروش کل ارائه گردیده است.
با توجه به اینکه مقدار نرخ فروش هر واحد محصولات شرکت به صورت مستقیم گزارش نمیشود اما میتوان با تقسیم کل فروش ریالی هر محصول بر کل فروش تناژی آن محصول، ارزش ریالی فروش هر واحد محصول (فی فروش هر واحد) را بدست آورد که این مورد در جداول بالا گزارش شده است.
تولیدات:
همانطور که اشاره شد با توجه به بهرهبرداری از فاز 3 در سال 1396 و به طبع آن افزایش ظرفیت تولید اسمی شرکت، میزان تولید در سالهای بعد از آن با رشد مواجه شده است. میزان تولید برای سالهای 1400 و 1401 با توجه به نرخ تولید در مقایسه با ظرفیت اسمی سالهای گذشته در نظر گرفته شده است.
مقدار فروش:
میزان رشد فروش در سال 1400 غالباً ناشی از افزایش در نرخ دلار میباشد. همچنین فرض شده است در سال 1401 با توجه به راهاندازی واحدهای جدید تولیدکننده اوره در داخل کشور و در کنار آن ایجاد فضای صادراتی بهتر با توجه به شرایط سیاسی پیشرو و کاهش هزینههای مربوط برای انتقال محصول و نقل و انتقال وجوه، میزان فروش صادراتی شرکت افزایش یابد و شرکت بتواند محصولات صادراتی خود را با قیمت بالاتری بفروش برساند.
بررسی نرخ فروش طی 5 سال اخیر:
در تحلیل بنیادی بررسی نرخ فروش محصولات شرکت یکی از مباحث بسیار مهم می باشد. با بررسی این نمودار می توان متوجه شد که شرکت محصول خود را به چه قیمتی به فروش می رساند. طبیعتا اگر شرکتی محصولاتش را نسبت به فصل گذشته با قیمت بیشتری بفروشد در سود خالص شرکت تاثیر گذار خواهد بود.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید درسال جاری، شرکت نرخ فروش بیشتری را نسبت به سال گذشته داشته است. بنابراین میتوان انتظار افزایش سود را نیز داشت.
بررسی مبالغ فروش طی 5 سال اخیر:
افزایش مبلغ فروش عمدتا به دلیل افزایش نرخ محصولات میباشد.
بررسی میزان تولیدات شرکت براساس استراتژی توان تعدیل:
شرط استراتژی توان تعدیل به این شرح می باشد:
شرکت باید میانگین فروش کل محصولاتش در فصل جاری حداقل ۴۰ درصد بیشتر از میانگین فروش کل محصولات در فصل مشابه سال قبل باشد.
همان طور که در نمودار مشاهده می کنید شیراز در شش ماهه نخست توانسته است نسبت به فصل مشابه سال قبل خود در فروش کل محصولات بیش از ۴۰ درصد (46 درصد) رشد داشته باشد.
پتروشیمی شیراز در آبان 99، 786 میلیارد تومان فروش داشته است که نسبت به ماه قبل 109 درصد افزایش داشته است! مبلغ فروش آبان 99 نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز رشد 86 درصدی را داشته است!
35 درصد سبد فروش شیراز در آبان داخلی و 64درصد آن صادراتی بوده است.
عمده ترین محصول بخش صادراتی، اوره با مبلغ501میلیارد تومان و در بخش کشاورزی، اوره کشاورزی در اولویت فروش شرکت است.
بیشترین نرخ فروش در آبان 98 در محصولات داخلی مربوط به اوره صنعتی و در محصولات صادراتی اوره صاداراتی است.
درآمد آبان ماه 99 شیراز نسبت به ماه گذشته 110 درصد افزایش یافته که در مجموع 8ماهه 99 نسبت به 8 ماهه سال گذشته افزایش 65 درصدی دارد.
مجموع مبلغ تجمعی فروش شیراز در 8ماهه ابتدای سال مالی جاری ، 4125 میلیارد تومان است که در مقایسه با دوره مشابه سال 98، افزایش 40 درصدی را نشان میدهد.
بررسی روند سودخالص در 5 سال اخیر:
سود خالص 6 ماهه شرکت، نسبت به دوره مشابه سال قبل 101 درصد افزایش و سود خالص سال 98 نسبت به سال 97 افزایش 86درصدی را نشان ميدهد که بیشتر ناشی از افزایش نرخ ارز است.
عملکرد وضعیت مالی:
دارایی جاری شرکت برای سال ۹8 برابر با 2361 میلیارد تومان بوده که این رقم در سال99 با رشد حدود 33 درصدی 3146به میلیارد تومان رسیده است در حالی که میزان بدهی جاری برای سال ۹8برابر با 2666 میلیارد تومان بوده که این رقم از میزان دارایی جاری شرکت کمتر است همچنین میزان بدهی جاری برای سال ۹9 ، 5169 میلیارد تومان است که نشان میدهد بدهی هایش 16 درصد افزایش یافته است.
مجموع داراییهای غیرجاری در سال ۹8 برابر با ۳۹۹۴ میلیارد تومان بوده که این رقم برای سال 99 به ۴۹۲۴میلیارد تومان رسید. در کنار ان جمع بدهیهای غیر جاری برای سال ۹8 برابر با ۱۸۰۲میلیارد تومان بوده که این رقم در سال ۹9 به ۱۹۲۴ افزایش پیدا کرده است.
جمع حقوق مالکانه برای سال ۹8 برابر با 1886میلیارد تومان بوده که این رقم در سال ۹9 به 2901 میلیارد تومان رسیده است که 53 درصد افزایش داشته است.
در شرکت پتروشیمی شیراز در دوره منتهی به ۳۱ شهریور ماه ۱۳۹۹، در مقایسه با دوره ۶ماهه سال گذشته، افزایش ۵۰ درصدی درآمدهای عملیاتی، افزایش ۸۸ درصدی سود عملیات ، افزایش ۱۰۱ درصدی سود خالص، افزایش ۲۷ درصدی داراییها و افزایش ۷۸ درصدی سود انباشته داشته است.
براساس گزارش مالی صورتهای مالی میاندورهای ۶ ماهه منتهی به ۳۱ شهریور ماه ۱۳۹۹ سرمایه شرکت پتروشیمی شیراز ۵ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال بوده است. این شرکت ۵ میلیارد و ۱۰۰ برگه سهم منتشر کرده است.
شرکت پتروشیمی شیراز در دوره منتهی به ۳۱ شهریور ماه ۱۳۹۹، در مقایسه با دوره ۶ماهه سال گذشته، افزایش ۵۰ درصدی درآمدهای عملیاتی، افزایش ۸۸ درصدی سود عملیات ، افزایش ۱۰۱ درصدی سود خالص، افزایش ۲۷ درصدی داراییها و افزایش ۷۸ درصدی سود انباشته داشته است.
همچنین، درآمدهای عملیاتی شرکت پتروشیمی شیراز در دوره ۶ ماهه منتهی به شهریور ۹۹ مبلغ ۲۵ هزار و ۶۲۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال و هزینه های عملیاتی نیز مبلغ ۱۰ هزار و ۲۴۲ میلیارد و ۵۱۹ میلیون ریال است. بخش اعظم درآمدهای “شیراز” از طریق فعالیت های عملیاتی است.
نکات با اهمیت گزارش شرکت پتروشیمی شیراز در دوره ۶ ماهه منتهی به ۳۱ شهریور ماه ۱۳۹۹ در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته به شرح زیر است:
- افزایش ۵۰ درصدی درآمدهای عملیاتی
- افزایش ۸۸ درصدی سود عملیاتی
- افزایش ۱۰۱ درصدی سود خالص
- افزایش ۲۷ درصدی داراییها
- افزایش ۷۸ درصدی سود انباشته
- افزایش ۵۴ درصدی حقوق مالکانه
- افزایش حاشیه سود خالص از ۲۷.۹۲ درصد به ۳۸.۱۹ درصد
- افزایش بازده دارایی از ۱۸.۲۷ درصد به ۲۷.۹۷ درصد
- کاهش بازده حقوق صاحبان سهام ۱۳۹.۵۴ درصد به ۹۴.۴۱ درصد
دریافتنی های تجاری و غیرتجاری:
عمده مطالبات شرکت از دو محل می باشد:
اول سازمان امور مالیاتی بابت برگشت بخشی از مالیات پرداختی توسط شرکت که در نتیجه اعتراض پتروشیمی شیراز رای به نفع شرکت داده شده است.
دوم مطالبات شرکت از شرکت های وابسته به صنایع خرید کود نیترات که این عامل بیشترین سهم را دارد.
موجودی مواد و کالا:
همچون سایر شرکت های پتروشیمی عمده موجودی مواد و کالای شرکت مربوط به قطعات و لوازم یدکی می باشد.
پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:
عمده بدهی شرکت به سه دسته زیر تقسیم می شود:
اول بدهی به پارسان بابت سود سهام مصوب پرداخت نشده.
دوم بدهی به شرکت گاز استان فارس بابت تامین گاز خوراک شرکت جهت راه اندازی فرایند تولید.
سوم بدهی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی بابت تامین مالی ارزی انجام شده جهت خرید طرح اوره و آمونیاک سوم.
توجه فرمایید که بدهی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارزی بوده و بر اساس صورت ۱۲ ماهه ۹۶ نرخ تسعیر با ارز دولتی انجام شده اما در آن سال تفاوتی بین نرخ ارز آزاد و دولتی وجود نداشته است و ممکن است در نتیجه تغییرات سال ۹۷ و به دلیل اختلاف فی مابین ارز دولتی و آزاد، به احتمال زیاد شرکت را مجبور به تسعیر با ارز بازار ثانویه نمایند در نتیجه زیان تسعیر ارز را خواهیم داشت.
فروش شرکت:
شیراز علاوه بر اوره به عنوان محصول اصلی خود، آمونیاک، نیترات و تعدادی دیگر از محصولات را درر داخل به فروش می رساند این در حالست که اوره تنها محصول صادراتی شرکت می باشد.
از نظر ریالی سهم اوره صادراتی بیش از ۵۰ درصد از کل فروش شرکت را تشکیل می دهد.
از طرفی ارز ناشی از فروش محصولات صادراتی تابع قوانین تعیین شده از سوی دولت و وزارت امور اقتصاد و دارایی یا با نرخ دولتی و یا نرخ آزاد تسعیر می گردد.
بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی شیراز به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بر اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است و مسائل حقوقی آن پابرجاست.
منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:
قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.
همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک و دیگر محصولات شرکت به جز اوره نسبت به کل فروش شرکت ناچیز می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.
سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:
- قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.
- با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد. برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند
- نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی شیراز داشته باشد.
- باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.
- از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.
- از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.
بهای تمام شده شرکت:
علاوه بر گاز مصرفی، حقوق و دستمزد و هزینه سوخت و استهلاک از جمله عوامل بسیار مهم در تعیین بهای تمام شده شرکت می باشند.
هزینه های عمومی و اداری و فروش:
این حساب را می توان به دو بخش تقسیم کرد:
اول هزینه های حقوق و دستمزد و مشتقات مربوط به آن که کاملا تابع مصوبات وزارت کار می باشد.البته در صورت افزایش بیش از حد تعداد نیروهای شرکت می توان انتظار افزایش غیرمنطقی این هزینه را داشت.
دوم هزینه حمل اوره صادراتی می باشد که این عامل کاملا وابسته به وضعیت حمل و نقل دریایی ایران دارد و قطعا در شرایط تحریم به شدت با افزایش نرخ دلاری آن روبه رو خواهیم شد. لازم به ذکر است که معمولا این هزینه را با نرخ ارز آزاد تسعیر می کنند.
سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی:
این درفصل تحت تاثیر زیان یا سود ناشی از تسعیر بدهی های ارزی و تعهد بابت کارکنان وزارت نفت به صندوق بازنشستگی معمولا رقم سنگینی را گزارش می کند و به شدت کاهنده سود شرکت می باشد.
حاشیه سود خالص و ناخالص پتروشیمی شیراز:
نمودار حاشیه سود روند خوبی را نمایش میدهد. بهبود حاشیه سود ناخالص نشان دهندهی بهبود کیفیت مبلغ فروش میباشد.
بررسی نسبت های مالی براساس آخرین صورت مالی:
نسبت های نقدینگی:
نسبت نقدینگی این شرکت برای 6 ماهه منتهی به سال ۹9 نسبت به سال ۹۸ افزایش داشته است.
نسبتهاي نقدينگي در جدول فوق نشان از توانايي پاسخگويي مناسب به تعهدات كوتاه مدت مي باشد. با توجه به افزايش درآمد شركت و در نتيجه سود آوري مناسب ، اين نسبتها عمدتاً مناسب مي باشند .
نسبت بدهی:
در بررسی نسبتهای مالی نسبت بدهی این شرکت در دوره 6 ماهه منتهی به سال 99 برابر با 64درصد بوده که این رقم در سال 98 برابر با 80درصد بوده است.
نسبت های سود آوري:
نسبت حاشیه سود ناخالص که نشاندهنده درصد سودی است که پس از پرداخت قیمت تمام شده کالای فروخته شده عاید میشود برای این شرکت در 6 ماهه منتهی به سال 99 برابر با 60 درصد و برای سال 98 برابر 54 درصد بوده است که نشان میدهد شرکت وضعیت مطلوبتری نسبت به سال 98 داشته است.
با محاسبه نسبتهای سودآوری عملكرد كلي شركت ارزيابي شده و ميزان و چگونگي سودآوري شركت تحليل خواهد شد.
با توجه به افزايش فروش و سود آوري شركت نسبتهاي اين گروه همگي مناسب و افزايشي هستند.
نسبت بازده حقوق صاحبان سهام این شرکت برای 6ماهه منتهی به سال 99 برابر با 38 درصد و برای سال 98 این رقم 48درصد عنوان شده است.
نسبت های فعالیت (کارایی) :
اين نسبت ها نشان از استفاده مفيد دارايي در افزايش درآمدهاي شركت و افزايش سرمايه درگردش مي باشد. اين گروه از نسبتها بيانگر ميزان كارايي مديريت شركت بر دارائيها است،
نسبت های اهرمي :
اين نسبت توانايي شركت را در پرداخت تعهدات بلند مدت اندازه گيري مينمايند و به دو گروه تقسيم ميشوند: گروه اول نشان ميدهد ميزان تامين مالي شركت از طريق بدهيها چقدر است . گروه دوم چگونگي سودآوري شركت در پرداخت ديون را نشان ميدهد.
هرچه نسبت بدهي افزايش يابد ، ريسك مالي (عدم پرداخت بدهيها و ورشكستگي شركت) افزايش خواهد يافت.
-
البته باید گفت که ما این نسبتها را باتوجه به سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران به دست آوردیم.
بهای تمام شده:
مواد اولیه شرکت:
گاز خوراکی عمده ماده اولیه پتروشیمی شیراز می باشد که با توجه به نقش استراتژیک آن در ایران نرخ گذاری آن کاملا تابع مصوبات دولت می باشد.
در فرآیند تولید در حدود 35% از بهای تمام شده کالای فروش رفته متعلق به مواد مستقیم مصرفی میباشد و بخش مهمی از مواد مستقیم مصرفی نیز شامل گاز مصرفی است. از آنجا که در سال 1399 در مقایسه با سال 1398 نرخ گاز کاهش یافته است، بهای تمام شده تنها رشدی به میزان 17% داشته است. پیشبینی میشود نرخ گاز برای سال 1400 تحت تأثیر قیمتهای جهانی و از طرفی با توجه به شیوع ویروس کرونا بیشتر تحت تأثیر قیمت دلار افزایش پیدا کند. برای سال 1401 با فرض کاهش محدودیتهای ایجاد شده به واسطه بیماری کرونا و احتمال بهبود فضای اقتصاد جهانی و به طبع آن افزایش تقاضا، رشد بالاتری برای نرخ گاز مصرفی پتروشیمی در نظر گرفته شده است.همچنین برای مابقی مواد مصرفی نیز نرخ رشدی برابر سطح عمومی قیمتها در نظر گرفته شده است.
همانطور که در نمودار مشخص است،61درصد از بهای تمام شده را هزینه سربار و35 درصد از آن را موادمستقیم و 4 درصد شامل دستمزد مستقیم می باشد.
کانسلیم روشی قدرتمند است که به بررسی نقطه به نقطه سودآوری فصلی شرکتها می پردازد و معتقد است سود شرکت باید بیشتر از تورم کشور باشد.
شرایط تایید شدن تحلیل کانسلیم:
- شرکت ها باید بتوانند در دو گزارش آخر خود درصد سود بیشتری نسبت به سال گذشته ساخته باشند.
- این عدد متغیر است ولی با توجه به تورم موجود در کشور این عدد را ۴۰ درصد در نظر گرفته ایم.
همان طور که از جدول کانسلیم شرکت شیراز مشاهده می کنید، شیراز شرط کانسیلم را دارد.
تخمین بتا: محاسبه ضریب بتا ( β ) از فرمول Capm :
(Ri – Rf) = β (Rm – Rf) + Ɛ
برای تخمین بتا از دستور بین بازدهی شاخص و بازدهی سهم رگرسیون می گیریم .
بدین ترتیب برای تخمین نرخ بازده انتظاری سهامداران شرکت سیمان تهران، مدل CAPM را به صورت زیر داریم:
- با توجه به محاسبات انجام شده، طبق احتمال میرود که سهم بررسی شده سودی در حدود41% درصد ایجاد کند.
بررسی نسبت های مالی شرکت براساس صورت مالی 6 ماهه:
ارزشگذاری با استفاده از رویکرد P/E
قیمت سهم در تاریخ تهیه گزارش 56870 ریال می باشد ، لذا P/E باتوجه به میزان EPS تخمینی (4565) 12.45 برآورد می شود.
در تاریخ تهیه گزارش P/E شیراز برابر 15.65و P/E گروه 14.70 می باشد
لذا با توجه به EPS پیش بینی شده ارزش ذاتی سهم برابر با 71442 ریال می باشد که این قیمت از قیمت درحال معامله بیشتر می باشد لذا سهام شیراز زیر ارزش ذاتی درحال معامله می باشد.
بررسی روند سود سازی سهم:
بررسی سود خالص به ازای هر سهم از سال مالی98:
پسورد فایل : گزارش خرابی لینک
دیدگاهتان را بنویسید