تحلیل بنیادی پتروشيمی نوری

معرفی شرکت
شرکت پتروشیمی نوری به عنوان چهارمین و بزرگترین تولید کننده مواد آروماتیکی در ایران از جمله طرح های استراتژیک برنامه ۵ ساله سوم شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بود. که در حال حاضر از جمله مجتمع های زیرمجموعه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) است.
مجتمع پتروشیمی نوری شامل ۱۳ واحد فرآیندی و یک واحد ذخیره و انتقال محصولات میباشد. این واحدها وظیفه دریافت خوراک، تولید محصول و انتقال آن را برعهده دارند. کنترل عملیاتی تمامی واحدها از طریق سیستم پیشرفته کنترلی DCS / FCS و توسط نیروی انسانی مجرب و تحصیل کرده صورت میپذیرد.
در نیمه اول سال ۱۳۹۷ بحثهایی پیرامون عرضه اولیه سهام این شرکت در بورس ایران مطرح شد که این مورد عملی نشد و سرانجام این عرضه اولیه پس از کش و قوسهای فراوان در اواخر تیر ماه سال ۱۳۹۸ انجام شد و این عرضه اولیه رکورد بیشترین مشارکت کدهای بورسی در یک عرضه اولیه در بورس اوراق بهادار تهران را شکست.
یکی از ویژگی های برتر این شرکت وجود منابع تامین کافی خوراک و انرژی در منطقه، ظرفیت بالای تولید، اقتصاد چند محصولی (تنوع در تولیدات مجتمع)، موقعیت جفرافیایی ممتاز ایران و دسترسی به آبهای آزاد بین المللی (سهولت صادرات، کاهش هزینه های حمل و نقل) و وجود نیروهای متخصص، جوان و توانمند است.
این مجتمع در زمینی به مساحت ۶۱ هکتار در حاشیه شمالی خلیج فارس به فاصله ۲۸۰ کیلومتری از مرکز استان بوشهر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در بندر عسلویه واقع شده است.
این مجتمع به عنوان یکی از بزرگترین تولید کننده های محصولات آروماتیکی در جهان با ظرفیت اسمی ۴/۵ میلیون تن در سال به صورت رسمی در تیرماه ۱۳۸۶ افتتاح شده و تاکنون درحال فعالیت و تولید می باشد.
پتروشیمی نوری به پاس قدردانی از زحمات سید محمود نوری که از پایهگذاران و طراحان بزرگترین مجتمع پتروشیمی آروماتیک جهان در عسلویه بود و همه کسانی که برای پیشرفت کشور جانفشانی میکنند، تغییر نام یافت. «سید محمود نوری» در فروردین ماه ۱۳۸۵ در مجتمع پتروشیمی نوری دار فانی را وداع گفت.
عملیات اجرایی این مجتمع در آذرماه ۱۳۷۹ آغاز و اولین واحد آن در اوایل نیمه دوم سال ۱۳۸۵ راه اندازی گردید. پتروشیمی خلیج فارس، هماکنون با ۱۵ شرکت تولیدی و خدماتی، به عنوان بزرگترین هلدینگ پتروشیمی خاورمیانه شناخته میشود. سرمایه گذاری انجام شده در این مجتمع حدود ۸ هزار میلیارد ریال می باشد که به صورت مستقیم برای حدود ۱۲۰۰ نفر ایجاد اشتغال کرده است. سود خالص این شرکت در سال مالی ۱۳۹۷ برابر با ۲۱۵۶ میلیارد تومان بودهاست. سود خالص این شرکت در سال مالی ۱۳۹۷ برابر با ۲۱۵۶ میلیارد تومان بوده است.
معرفی نماد
نام شرکت: شرکت پتروشیمی نوری
نماد بورسی: نوری
سال تاسیس: 1380
پذیرفته شدن در بورس: 1398
بازار: بازار دوم بورس
موضوع فعالیت: تولیدی بازرگانی
گروه: محصولات شیمیایی
محصولات و خدمات:
- پارازایلن
- بنزن
- ارتوزایلین
- برش سنگین
- آروماتیک سنگین
- رافینیت
- برش سبک
- گاز مایع
- برش پنتان
مدیر عامل: تقی صانعی
فکس: ۰۷۷۳۷۳۲۳۲۵۵
آدرس: استان بوشهر، شهرستان کنگان، عسلویه، منطقه ویژه اقتصادی انرژِی پارس
آدرس وبسایت: www.bpciran.com
ایمیل: bpc@bpciran.com
سال مالی: ۱۲/۳۰
موضوع فعالیت :
سرمایه گذاری در احداث، راه اندازی، بهره برداری کارخانجات صنعتی، توسعه، نوسازی، تعمیرات و نگهداشت، بسته بندی و غیره به منظور تولید، بازاریابی، فروش و صدور محصولات پتروشیمی، ذخیره، واردات و صادرات و تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و شیمیایی، فرآورده های فرعی، مشتقات نفتی به مواد اولیه صنایع پایین دستی و غیره که به طور مستقیم و غیر مستقیم.
تاریخچه شرکت:
شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه سهامی عام با تکیه بر دانش و تخصص و نیز پشتوانه بانکی و معدنی و صنعتی و با بهره مندی از کارآمدترین اشخاص حقیقی و حقوقی در سال ۱۳۸۶ تاسیس گردید و در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۸۶ با سرمایه اولیه یک هزار میلیارد ریال در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی به ثبت رسید.
به موجب مصوبه جلسه مجمع عمومی محترم شرکت مورخ 92.11.20 شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شده و مراحل ثبتی آن در اداره ثبت کنگان در سال 92 انجام شد. شرکت پتروشیمی نوری با ظرفیت اسمی 4.458 هزار تن در سال در رده اول صنعت تولید مواد آروماتیک قرار داشته و شرکت پتروشیمی بوعلی سینا، شرکت پتروشیمی بندر امام و شرکت پتروشیمی اصفهان به ترتیب در ردههای بعدی این صنعت قرار دارند. این با توجه به سهم 21 درصدی از فروش کل مجموعه شرکت پتروشیمی خلیج فارس به عنوان یکی از وزنههای مهم و سرآمد در عرصه تولید محصولات پتروشیمی در شرکت پتروشیمی خلیج فارس است.
فعالیت های شرکت نماد نوری:
سرمایه گذاری در احداث، راه اندازی، بهره برداری کارخانجات صنعتی، توسعه، نوسازی، تعمیرات و نگهداشت، تحقیقات، آزمایشات، پژوهش، بسته بندی و غیره به منظور تولید، بازاریابی، فروش و صدور محصولات پتروشیمی، ذخیره، واردات و صادرات و تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی، فرآورده های فرعی، مشتقات نفتی به مواد اولیه صنایع پایین دستی و انجام کلیه فعالیت های تولیدی، صنعتی، فنی و مهندسی و بازرگانی که بطور مستقیم یا غیرمستقیم مربوط به عملیات مذکور می باشد با رعایت قوانین و مقررات مربوطه.
ریسکهای عمده شرکت:
تهدیدها
- نوسانات نرخ ارز
- قیمت بالای خوراک و حامل های انرژی
- عدم همکاری سازندگان کالا و تجهیزات و شرکت های صاحب لیسانس
- کیفیت نامطلوب خوراک
- محدودیت های بین المللی فروش محصول
- ورود رقبای جدید و افزایش سطح عرضه
- الزام فروش محصولات به شرکتهای همجوار و شرکتهای داخلی
فرصتها
- رفع تحريم هاي بين المللي
- وجود معافیت های زیست محیطی
- دسترسی به آب های آزاد و زیر ساخت های صادراتی
- دسترسی آسان به خوراک
- وجود تقاضا برای محصولات شرکت در بازار
- وجود معافیتهای و تسهیلات موجود در منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی
ترکیب و اعضا هیئت مدیره شرکت:
سهامداران عمده:
هر شرکتی معمولا دارای سهامداران مختلفی است که پتروشیمی نوری از این حیث مستثنا نمی باشد. سهامداران شامل شرکت های زیر می شوند:
سرمایه شرکت :
سرمایه شرکت از بدو تاسیس تاکنون مبلغ 3000 میلیارد ریال، شامل تعداد 3 میلیارد سهم، به ارزش اسمی هر سهم 1000 ریال می باشد
برنامه افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی شرکت از مبلغ ۳۰۰ به ۹۰۰ میلیارد تومان در جریان اجرا قرار دارد. همچنین طرح شیرین سازی برش سنگین این شرکت نیز در جریان اجرا است و پیش بینی می شود در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به بهره برداری برسد.
ظرفیت تولید:
در جدول زیر ظرفیت تولیدی شرکت به تفکیک محصولات تولیدی نشان داده شده است. لازم به ذکر میباشد که برخی محصولات غیرآرومایتیکی به علت کیفیت پایین خوراک دریافتی بیش از ظرفیت اسمی تولید شده است.
تولید و فروش محصولات:
محصول پارازایلین مهمترین و با ارزشترین محصول مجتمعهای آروماتیکی بوده و مبنای مقایسه و تعیین جایگاه آنها در صنعت، میزان تولید این محصول است. از آنجا که یکی از اهداف بنیادین طرح آروماتیک چهارم به دست آوردن سهم بیشتری از بازار مواد آروماتیکی جهان است، مجتمع پتروشیمی نوری (برزویه) با ظرفیت تولید 750 هزار تن در سال پارازایلین، یکی از بزرگترین مجتمعهای تولیت مواد آروماتیک جهان میباشد. در این خصوص میتوان به شرکتهای سانگ یانگ کره جنوبی با ظرفیت تولید 600 هزار تن در سال و شرکت تولید مواد آروماتیک کویت (KARO) با ظرفیت تولید 820 هزار تن در سال از این محصول اشاره نمود.
بازار اصلی فروش شرکت شامل بازار داخل و سایر تولیدکنندگان صنایع پایین دستی واقع در سایر شرکتها از قبیل امارات، چین، عمان، سنگاپور، هند و تایوان میباشد. محصولات آروماتیک شرکت پتروشیمی نوری که شامل بنزن، پارازایلین و ارتوزایلین میباشد که جزء محصولات اصلی و نهایی این مجتمع طبقهبندی میگردند؛ عموماً در صنایع پاییندستی مورد مصرف قرار گرفته و میتوان به تولید در سموم دفع آفات، صنایع رنگسازی، رزینها، بطریهای یکبار مصرف، تهیه نایلون، ترکیبات دارویی، تهیه اتیل بنزن و فنل، مواد شوینده و تولید پلی استرها، الیاف مصنوعی و حلالهای صنعتی اشاره نمود. همچنین محصولات فرعی مجتمع نیز به عنوان یکی از مهمترین خوراک واحدهای الفینی و همچنین قابل استفاده در صنایع پالایشگاهی و پتروشیمیائیها و سوخت میباشد
محصولات اصلی:
پارازایلین ۷۵۰ هزار تن در سال
بنزین ۳۳۰ هزار تن در سال
ارتوزایلین ۸۰ هزار تن در سال
محصولات فرعی:
هیدروکربنهای سنگین حدود ۲ میلیون تن
آروماتیک سنگین ۱۶ هزار تن
رافینیت ۶۷۹ هزار تن
هیدروکربن های سبک ۳۸۰ هزار تن
گاز مایع LPG حدود ۷۶ هزار تن
برش پنتان ۴۷ هزار تن
بیشترین فروش محصولات داخلی شرکت به ترتیب شامل برش سبک، پارازایلین، بنزن، رافینیت، گاز مایع، برش ۵C، آرتوزایلین، آروماتیک سنگین، نفتای سبک، رافینت ۳ (مخلوط زایلین) و برش سنگین است.
بیشترین فروش محصولات خارجی شرکت به ترتیب شامل برش سنگین، پارازایلین، رافینیت، نفتای سبک، آرتوزایلین، رافینت ۳ (مخلوط زایلین) و آروماتیک سنگین می باشد.
مواد اولیه شرکت شامل میعانات گازی، بنزین پیرولیز، بنزن تولوئن، گسولین و … است که همگی به صورت داخلی تأمین می شوند.
مشتریان داخلی و خارجی محصولات شرکت پتروشیمی نوری (برزویه) عبارتند از:
مجتمعهای پتروشیمی داخلی ( خریدار خوراک مورد نیاز از دیگر مجتمعها میباشند)
صنایع استراتژیک داخلی
تولیدکنندگان داخلی محصولات صنایع پاییندستی
تولیدکنندگان بزرگ پاییندستی خارجی
توزیعکنندگان عمده بینالمللی و خوش نام
فرآیند تولید محصولات:
شرکت پتروشیمی نوری شامل ۱۳ واحد فرآیندی و یک واحد ذخیره و انتقال محصولات می باشد. این واحدها وظیفه دریافت خوراک، تولید محصول و انتقال آن را برعهده دارند. کنترل عملیاتی تمامی واحدها از طریق سیستم پیشرفته کنترلی FCS/DCS صورت می پذیرد.
مشتریان شرکت پتروشیمی نوری:
محصولات پتروشیمی نوری به سه روش عرضه میشود:
۱-فروش صادراتی که عمدتا به کشورهای چین، کره جنوبی، هند، پاکستان، امارات، سنگاپور، تایوان و تایلند میباشد.
۲-فروش داخلی که از طریق بورس کالا صورت می گیرد.
۳-فروش بین مجتمعی که مشتریان عمده آن پتروشیمی جم، پتروشیمی پارس و پتروشیمی تندگویان میباشند.
پیش بینی فروش:
با بررسی گزارشات بنظر میرسد بهترین راه برای پیش بینی استفاده از روش متوسط موزون عملکرد تاریخی است.
- بررسی عملکرد تاریخی پتروشیمی نوری در ادامه آمده است:
بر اساس داده های تاریخی متوسط نرخ رشد فروش در 4 سال اخیر %-1 بدست میآید.
همانطور که می دانیم در گزارش های آماری فروش، جداول حاوی اطلاعات مقادیر تناژی فروخته شده و مقادیر ریالی فروش کل ارائه گردیده است.
با توجه به اینکه مقدار نرخ فروش هر واحد محصولات شرکت به صورت مستقیم گزارش نمیشود اما میتوان با تقسیم کل فروش ریالی هر محصول بر کل فروش تناژی آن محصول، ارزش ریالی فروش هر واحد محصول (فی فروش هر واحد) را بدست آورد که این مورد در جداول بالا گزارش شده است.
مقدار فروش:
در برآورد مقدار فروش سالهای آتی از روند تولید در سالهای گذشته استفاده شده است.
محصولات شرکت به روشهای مختلفی نرخگذاری میشوند. بخشی از محصولات شرکت صادراتی هستند و طبق فرمولهای مجزا طبق نرخهای جهانی قیمتگذاری میشوند. بخشی از محصولات بین مجتمعی هستند و توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی و پتروشیمی خلیجفارس قیمتگذاری میشوند. بخشی از محصولات داخلی هم بر اساس رقابت در بورس کالا نرخگذاری میشوند.
در پیشبینی نرخ محصولات تلاش شده است علاوه بر کشف ارتباط معنادار تاریخی نرخ با یک متغیر مستقل (در اینجا قیمت نفت و گاز جهانی)، قیمتهای جهانی و نرخهای فروش سهماهه اخیر شرکت هم مدنظر قرار بگیرد.
همانطور که گفته پتروشیمی نوری، فروش صادراتی هم دارد.
بررسی متوسط رشد نرخ فروش طی 5 سال اخیر:
در تحلیل بنیادی بررسی نرخ فروش محصولات شرکت یکی از مباحث بسیار مهم می باشد. با بررسی این نمودار می توان متوجه شد که شرکت محصول خود را به چه قیمتی به فروش می رساند. طبیعتا اگر شرکتی محصولاتش را نسبت به فصل گذشته با قیمت بیشتری بفروشد در سود خالص شرکت تاثیر گذار خواهد بود.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید درسال جاری، شرکت نرخ فروش بیشتری را نسبت به سال گذشته داشته است. بنابراین میتوان انتظار افزایش سود را نیز داشت.
شرط تایید شدن نرخ فروش در تحلیل بنیادی سهام بدین شرح می باشد:
شرکت باید بتواند میانگین نرخ فروش محصولاتش در فصل جاری از میانگین نرخ فروش محصولات در فصل گذشته بیشتر باشد.
بررسی مبالغ فروش:
کل فروش شرکت در سال 98 به مبلغ 244.524.770میلیون ریال بوده که مهمترین دلیل افزایش آن نسبت به سال 97 ناشی از افزایش نرخ فروش و نرخ ارز و مقدار فروش نسبت به دوره مشابه سال قبل بوده است.
کلیه محصولات پتروشیمی نوری در داخل ایران از طریق بازار بورس کالا و نیز از طریق بازار خارج از بورس کالا از طریق عقد قراردادهای بلند مدت با کلیه شرکتهای پتروشیمی واقع در مناطق ویژه اقتصادی و انرژی به فروش میرسد.
بیشترین حساسیت شرکت به نرخ هر بشکه میعانات گازی و نیز مقدار فروش برش سنگین تولید شده می باشد. به طوری که به ازای هر ۱% تخفیف در نرخ خوراک میعانات گازی، ۶۰ تومان به سود هر سهم در سال ۹۹ افزوده خواهد شد
فرض:
تخفیف خوراک 5%
قیمت نفت برای سال 1399، 65 دلار به ازای هر بشکه همچنین نرخ تورم برای سال 1399 برابر 30 درصد فرض شده است.
بررسی فروش شرکت:
در 3ماهه98 با فروش 5861 میلیارد ریالی و سود عملیاتی 455 میلیارد ریالی و در نهایت سود خالص 863 میلیارد ریالی محقق کر.
در 6ماهه فروش به 1143 ، سود عملیاتی 573 و سود خالص 494 میلیارد ریال داشت .
در 9 ماهه با فروش ۱۵۸۴۸ میلیارد ریال سود عملیاتی ۲۲۳۱ میلیارد ریال و سود خالص ۲۷۱۱ میلیارد ریال داشته.
در نهایت در 12ماهه با فروش ۲۴۴۵۲ میلیارد ریالی، سود عملیاتی ۲۸۳۲و سود خالص به ۳۴۱۳ میلیارد ریال رسید.
شرکت در 3 ماهه نخست سال مالی جاری، حدود ۳۶۳۸میلیارد ریال فروش داشته.
در آذر 1399 موفق به فروش 4,006 میلیارد تومان محصول شده است که نسبت به ماه گذشته رشد 71 درصدی و نسبت به ماه مشابه سال قبل 47 درصد افزایش داشته است. داشته است.
لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 2,674 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 50 درصد بیشتر بوده است.
مجموع فروش شرکت در سال مالی 1399 مبلغ 24,066 میلیارد تومان بوده است. مجموع فروش نه ماهه شرکت نسبت به مشابه سال گذشته 52 درصد افزایش است و میانگین فروش نه ماهه نسبت به میانگین دوازده ماهه سال قبل 33 درصد بیشتر می باشد.
شرکت در آذر ماه بیش از 400 هزار تن محصول به فروش رسانده که نسبت به ماه قبل رشد 47 درصدی داشته است. همچنین نرخ برش سنگین شرکت در آذر ماه نزدیک به 7.4 میلیون تومان بوده و نرخ فروش پارازایلین شرکت در آذر ماه ، 12.8 میلیون تومان بوده که نسبت به ماه گذشته به ترتیب رشد 12 و 15 درصدی داشته است. فروش سه ماهه سوم شرکت نسبت به سه ماهه دوم کاهش ۵% داشته است.
بررسی میزان تولیدات شرکت براساس استراتژی توان تعدیل:
شرط استراتژی توان تعدیل به این شرح می باشد:
شرکت باید میانگین فروش کل محصولاتش در فصل جاری حداقل ۴۰ درصد بیشتر از میانگین فروش کل محصولات در فصل مشابه سال قبل باشد.
پتروشیمی نوری بجز فصل بهار که قیمت نفت سقوط کرده بود و بنزن و ارتوزایلین و پارازایلین و محصولات نوری با قیمت 300-350 دلار معامله میشدن و فروش شرکت کاهش یافته بود در دو فصل دیگر یعنی تابستان و پاییز عملکرد تقریبا یکسانی داشته
الان قیمت بنزن به 620 دلار رسیده و پارازایلین نیز 580 دلار معامله می شود.
همان طور که در نمودار مشاهده می کنید نوری در شش ماهه نخست توانسته است نسبت به فصل مشابه سال قبل خود در فروش کل محصولات بیش از ۴۰ درصد (48 درصد) رشد داشته باشد.
رشد فروش خوب شرکت در سال جاری به وضوح دیده میشود.
شرکت در سال مالی 98 فروش 24452 میلیارد ریال داشته که نسبت به سال قبل از آن افزایش 73 درصدی را نشان می دهد.
سود عملیاتی و سود خالص شرکت در سال 98 به ترتیب ۲۸۳۲و ۳۴۱۳ میلیارد ریال بوده است. این در حالی است که در سال 97 سود خالص ۲۱۱۵میلیارد ریال بوده است. سود عملیاتی شناسایی شده نیز ۱۴۵۵ میلیارد ریال بوده است.
در دوره شش ماهه99 نیز سود عملیاتی و سود خالص به ترتیب، ۳۹۳۹و ۴۲۴۲ میلیارد ریال بوده است.
بررسی روند سودخالص در 5 سال اخیر:
سود خالص 6 ماهه شرکت، نسبت به دوره مشابه سال قبل 129 درصد افزایش و سود خالص سال 98 نسبت به سال 97 افزایش 61درصدی را نشان ميدهد.
عملکرد وضعیت مالی
نکاتی پیرامون وضعیت مالی شرکت
در ترازنامه منتهی به شهریور نزدیک به 2700 میلیارد تومان وجه نقد و 6000 میلیارد تومان سرمایهگذاری کوتاهمدت که عمدتاً سپرده بانکی میباشد، گزارش شده است. با بررسی دریافتنیها (9500 میلیارد تومان)، موجودی (4200 میلیارد تومان) و حسابهای پرداختنی (17500 میلیارد تومان) متوجه میشویم که شرکت توانسته با یک سرمایه در گردش غیرنقدی منفی عملیات خود را پیش ببرد، که نکته بسیار مثبتی است! در سالهای پیش نیز عملیات شرکت با یک سرمایه در گردش غیرنقدی حداقلی اداره میشد که در سال 98 این رقم منفی شد و تاکنون نیز ادامه داشته است. در صورتی که فرض کنیم شرکت نتواند این مزیت خود را حفظ کند و با بازپرداخت بخشی از بدهیهای خود به سطح سرمایه در گردش غیرنقدی صفر برسد (که البته این نیز خود مزیت بزرگی است) باز هم 5000 میلیارد تومان دارایی مالی مازاد دارد.
در بخش دارایی های بلند مدت نیز یک دارایی 2900 میلیارد تومانی ثبت شده است، که مربوط به تملک 99.3 درصدی سهام پتروشیمی هنگام است. پتروشیمی هنگام یک طرح تولید اوره با ظرفیت 1155000 تن میباشد که طبق برنامهریزی انجام شده در سال 1401 به بهرهبرداری خواهد رسید و تاکنون نزدیک به 55 درصد پیشرفت داشته است.
تراز ارزی شرکت تقریبا 250 میلیون دلار مثبت است. سود تسعیر 1000 میلیارد تومانی ( با توجه به اختلاف حدودا 4 هزار تومانی نرخ فعلی و نرخ تسعیر دارایی ارزی ) در دسترس میباشد. سود خالص نیمه اول سال 4400 میلیارد تومان بوده که با فرض تقسیم 90 درصدی حدوداً 4000 میلیارد تومان نیز سود تقسیمی در دل شرکت است. برای برآورد سود یکسال آتی با مبدأ امروز نرخ پارازیلن 600 دلار، برش سنگین 300 دلار، بنزن 630 دلار و نرخ دلار 24000 تومان در نظر گرفته شده است. میعانات را نیز بشکهای 35 دلار در نظر گرفتهایم. کل فروش را هم حدوداً 4.3 میلیون تن تخمین میزنیم. با این تفاسیر سود در محدوده 6000 میلیارد تومان خواهد بود.
به این نکته باید توجه کرد که سود نوری نسبت به تغییر نرخ میعانات بسیار حساس است. برای درک بهتر توجه کنید که برای تولید 4.3 میلیون تن محصول تقریباً به همین میزان میعانات نیاز است. با تغییر یک دلاری قیمت هر بشکه میعانات، قیمت هرتن میعانات 8.38 دلار تغییر میکند (هر بشکه 159 لیتر و چگالی میعانات 0.75 است). در نتیجه سود ناخالص نزدیک 36 میلیون دلار (864 میلیارد تومان با دلار 24 هزار تومانی) تغییر میکند..
به این نکته باید توجه کرد که سود نوری نسبت به تغییر نرخ میعانات بسیار حساس است. برای درک بهتر توجه کنید که برای تولید 4.3 میلیون تن محصول تقریباً به همین میزان میعانات نیاز است. با تغییر یک دلاری قیمت هر بشکه میعانات، قیمت هرتن میعانات 8.38 دلار تغییر میکند (هر بشکه 159 لیتر و چگالی میعانات 0.75 است).
سود خالص شش ماهه اول 99 نوری 14820 میلیارد ريال ذکر شده؛ این در حالی است که در شش ماهه اول 98 سود هر سهم 6166ريالی محقق شده بود.
در سه ماهه سال مالی جاری نیز با سرمایه 300 میلیارد ریالی،به ازای هر سهم 2543 ریال سود محقق کرد.
همانطور که دیده میشود شرکت از نظر شرایط بنیادی در وضعیت مناسبی قرار داشته ومیتوان انتظار تداوم آن را داشت. طبق گفته شرکت در حال حاضر ظرفیت مناسبی در بازار داخلی و همچنین کشورهای همسایه برای فروش محصولات وجود دارد.
مفروضات:
- اقلام سربار ساخت به جز استهلاک، هزینه های عمومی و اداری و سایر اقلام غیر عملیاتی با تورم رشد داده شده اند.
حاشیه سود خالص و ناخالص سهم نوری:
نسبت های نقدینگی:
نسبتهاي نقدينگي در جدول فوق نشان از توانايي پاسخگويي مناسب به تعهدات كوتاه مدت مي باشد.
نسبت های اهرمي :
اين نسبت توانايي شركت را در پرداخت تعهدات بلند مدت اندازه گيري مينمايند و به دو گروه تقسيم ميشوند: گروه اول نشان ميدهد ميزان تامين مالي شركت از طريق بدهيها چقدر است . گروه دوم چگونگي سودآوري شركت در پرداخت ديون را نشان ميدهد.
هرچه نسبت بدهي افزايش يابد ، ريسك مالي (عدم پرداخت بدهيها و ورشكستگي شركت) افزايش خواهد يافت.
نسبت های سود آوري:
با محاسبه نسبتهای سودآوری عملكرد كلي شركت ارزيابي شده و ميزان و چگونگي سودآوري شركت تحليل خواهد شد.
با توجه به افزايش فروش و سود آوري شركت نسبتهاي اين گروه همگي مناسب و افزايشي هستند.
نسبت های فعالیت (کارایی) :
اين نسبت ها نشان از استفاده مفيد دارايي در افزايش درآمدهاي شركت و افزايش سرمايه درگردش مي باشد. اين گروه از نسبتها بيانگر ميزان كارايي مديريت شركت بر دارائيها است،
بهای تمام شده:
محصولات و مواد اولیه:
محصولات اصلی شرکت شامل برش سنگین، برش سبک، پارازایلین، رافینیت و بنزن میباشند.عمده خوراک مصرفی شرکت برای تولید محصولات شامل میعانات گازی و بنزین و پیرولیز است.
مواد اولیه شرکت شامل میعانات گازی با ظرفیت ۴٫۵ میلیون تن و بنزین پیرولیز با ظرفیت ۲۷۰ هزار تن می باشد. این شرکت میعانات گازی مورد نیاز خود را از پالایشگاه های مجتمع پارس گاز جنوبی و بنزین پیرولیز را از پتروشیمی جم (الفین دهم) دریافت می کند.
شرکت پتروشیمی نوری، سرویس های جانبی خود همچون برق، بخار، انواع آب، نیتروژن و … را از مجتمع پتروشیمی مبین (یوتیلیتی متمرکز) دریافت مینماید.
مواد اولیه شرکت (میعانات گازی، بنزین پیرولیز، بنزن تولوئن، گسولین و … ) همگی به صورت داخلی تأمین می شوند.
لازم به ذکر است نرخ خرید میعانات گازی بر اساس ۹۵% FOB خلیج فارس و نرخ بنزین پیرولیز بر اساس ۹۵% (FOB نفتا – ۱۳ دلار ) محاسبه میگردد.
تهیه و تولید: پلی استرها، الیاف مصنوعی، رنگها، رزینها، بطریهای یکبار مصرف، نایلون، شوینده ها، ترکیبات دارویی، سموم دفع آفات، حلال صنعتی و…
و از جمله محصولات فرعی شرکت میتوان به خوراک های واحدهای الفینی همچنین قابل استفاده در صنایع پالایشگاهی جهت تهیه فرآورده های نفتی اشاره کرد.
محصولات این مجتمع علاوه بر مصرف داخل کشور، به نقاط مختلف دنیا نیز صادر میشود.
کشورهای واقع در اروپا، آسیای شرقی و جنوب شرقی، حاشیه جنوبی خلیج فارس، شبه جزیره هند و …
۹۵ % بهای تمام شده مربوط به مواد مستقیم مصرفی می باشد. بخش عمده خوراک مجتمع میعانات گازی استحصال شده از فازهای گازی پارس جنوبی و پالایشگاه گاز پارسیان می باشد که بر مبنای نرخ ۹۵ % متوسط قیمت فوب میعانات گازی برای میعانات گازی پارس جنوبی و نرخ ۹۵ % متوسط قیمت فوب میعانات گازی در ماه بعلاوه ۵ دلار برای میعانات گازی پارسیان با توجه به مرغوبیت آن توسط شرکت ملی نفت ایران قیمت گذاری می گردد.
همانطور که در نمودار مشخص است،60درصد از بهای تمام شده را مواد مستقیم و22درصد از آن را هزینه سربار و 18 درصد شامل دستمزد مستقیم می باشد.
استراتژی کانسلیم:
تحلیل کانسلیم یکی از مباحث بسیار پر کاربرد در تحلیل بنیادی سهام می باشد.
خصوصا در بازار تورمی ایران، تحلیل کانسلیم می تواند شرکتهایی که رشد بیشتری از تورم سالیانه کشور دارند را مشخص کند.
لازم به ذکر است استراتژی تحلیل کانسلیم سهامی که دارای شرایط کانسلیم باشند را غربالگری می نماید.
شرایط تایید شدن تحلیل کانسلیم به این صورت می باشد:
- شرکت ها باید بتوانند در دو گزارش آخر خود درصد سود بیشتری نسبت به سال گذشته ساخته باشند.این عدد متغیر است ولی با توجه به تورم موجود در کشور این عدد را ۴۰ درصد در نظر گرفته ایم.
- همچنین شرکتی در استراتژی کانسلیم برتر است که سود ساخته شده در آخرین گزارش ارائه شده، اولین یا دومین سود عالی در یک سال اخیر باشد.
همان طور که از جدول کانسلیم شرکت نوری مشاهده می کنید، دو شرط کانسلیم را دارد.
بررسی نسبت های مالی شرکت براساس صورت مالی 6 ماهه:
ارزشگذاری با استفاده از رویکرد P/E
در نهایت برای برآورد نسبت P/E ارزش بازار شرکت را با توجه به موارد گفته شده تعدیل میکنیم. مجموع 5000 میلیارد تومان دارایی مالی مازاد، 2900 میلیارد تومان سرمایهگذاری بلندمدت، 2000 میلیارد تومان سود موجودی انبار، 4000 میلیارد تومان سود تقسیمی و 1000 میلیارد تومان سود تسعیر حدوداً 15 هزار میلیارد تومان است. درصورتی که این عدد را از ارزش بازار 62 هزار میلیارد تومانی نوری کسر کنیم، به این نتیجه میرسیم که بازار عملیات شرکت را 47 هزار میلیارد تومان قیمتگذاری کرده است. با سود برآوردی 6 هزار میلیارد تومانی یکسال آینده، در حال حاضر نسبت P/E در سطح 7.8 واحدی است.
قیمت سهم در تاریخ تهیه گزارش 67590 ریال می باشد ، لذا P/E باتوجه به میزان EPS تخمینی (11351) 5.95 برآورد می شود.
در تاریخ تهیه گزارش P/E نوری برابر 10.12و P/E گروه 13.52 می باشد
با توجه به EPS پیش بینی شده ارزش ذاتی سهم برابر با 114.872 ريال می باشد که این قیمت از قیمت درحال معامله سهم کمتر می باشد. بنابراین سهم کمتر از ارزش ذاتی خود در حال معامله است.
بررسی روند سود سازی سهم:
با توجه به داده های تاریخی مربوط به سود هر سهم پتروشیمی نوری میزان سود هرسهم برای دوره 12 ماهه سال مالی 99 طبق جدول زیر قابل پیش بینی می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید