تحلیل بنیادی هفته دوم اسفند ماه-۹۷
سیاست دوگانه اروپا در قبال ایران
کانال ویژه مالی اروپا با ایران به درستی طراحی نشده است و اروپاییها نمیتوانند به سیاست دوگانه خود درقبال ایران ادامه دهند.
اتحادیه اروپا در تلاش است تا در مواجهه با تحریمهای اروپا علیه ایران دو مسیر را پیش بگیرد. اروپا از طرفی درباره نگرانیها نسبت به آنچه تهدید ایران علیه ثبات خاورمیانه خوانده میشود، با دولت ترامپ اعلام همبستگی میکند که آخرین آن هشدار نسبت به برنامه موشکی ایران بود و از طرفی دیگر، رهبران اتحادیه اروپا تلاش برخی کشورهای عضو برای دور زدن محدودیتهای ایجاد شده توسط آمریکا برای حفظ تجارت با ایران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای ۲۰۱۵ را مورد اغماض قرار میدهند.
اکنون آلمان، فرانسه و انگلیس یک سازوکار مالی با ایران ایجاد کردهاند که به وضوح قصد دارد این تحریمهای آمریکا را دور بزند اما این استراتژی شکست خورده است. دولت ترامپ فریب نخواهد خورد و به دلیل هشدار اروپا به ایران تسکین نخواهد یافت.
موضعگیری اروپا حتی مانع از بیتوجهی ایران به اروپا نشده است، ایران تنها چند روز پس از هشدار اتحادیه اروپا نسبت به برنامه موشکیاش از یک کارخانه زیرزمینی تولید موشک پرده برداشت و اعلام کرد که به یک موشک بالستیک جدید زمین به زمین دست یافته است.
کشورهای حامی این سازوکار مالی تاکید میکنند که هدف آن تسهیل تأمین مواد غذایی و دارو به ایران از سوی شرکتهای اروپایی است اما اگر هدف همانی باشد که اروپاییها میگویند، آنها میتوانستند از کانال سوئیسی مورد تائید آمریکا برای این کار استفاده کنند.
اروپاییها استفاده از این سازوکار را برای تجارت کالاهای غیر بشردوستانه غیر محتمل ندانستهاند و ایران نیز به روشنی امیدوار است که سازوکار اروپا به ابزاری برای تجارت تمام کالاها و خدماتی استفاده شود که تحت تحریم قرار گفتهاند. انتظار میرود که دولت ترامپ بهسرعت جلوی این تصمیمات را بگیرد.
آمریکا حق دارد در صورت لزوم، با تهدید به تحریم هر فرد، بانک یا شرکتی که در ایجاد سازوکار مالی اروپا نقش داشته است، روی بسته شدن این کانال اصرار داشته باشد و تلاش سوئیس را به عنوان تنها کانال مورد تأیید برای انتقال اقلام و خدمات بشردوستانه به ایران اعلام کند.
احتمال افزایش قیمت نفت طی ماه های آینده
تحولات بازار نفت در ماههای اخیر کم نبوده است. این بازار پس از بیرون آمدن از افتی چشمگیر در ماههای پایانی سال گذشته، شروع پرقدرتی از ابتدای ۲۰۱۹ داشته و قیمت نفت حالا در بالاترین سطح در بیش از سه ماه گذشته قرار دارد. پیشبینی میشود این رشد دستکم تا پایان نیمه نخست سال جاری میلادی، زیر سایه تلاش اوپک و همراهانش برای کاهش تولید ادامه داشته باشد. اما بهبود قیمت نفت در نیمه نخست سال جاری، به معنای رسیدن این بازار به ساحل امن قیمتی نیست، زیرا در نقطهای دیگر از دنیا، در بیابانهای جنوب آمریکا، زیرساختهایی در حال تکمیل هستند که میتوانند تلاش اوپک برای کاهش تولید و به تعادل رساندن بازار را به چالش بکشند.
مدیرعامل بزرگترین شرکت معاملهکننده نفت خام دنیا عقیده دارد قیمت نفت در حال حرکت به سمت رشد بیشتر است زیرا توافق کاهش تولید ۱.۲ میلیون بشکهای کشورهای عضو و غیرعضو اوپک با تحریمهای نفتی ایران و ونزوئلا همزمان شده است. این همزمانی میتواند باعث «کمبود» عرضه نفت خام در بازار جهانی شود؛ به خصوص کمبود نفت خام سنگین که پالایشگران وابستگی زیادی به آن دارند. در نتیجه آنطور که راسل هاردی عقیده دارد، قیمتها در بازار جهانی نفت خام این پتانسیل را دارند که تا چند ماه آینده با رشد بیشتری همراه شوند.
پیشبینی مدیرعامل ویتول این است که عرضه نفت خام تا سه ماه سوم سال جاری میلادی به تقاضا بسیار نزدیک باشد اما این شرایط در سه ماه چهارم ممکن است کاملا متفاوت باشد.
آنچه این تفاوت را رقم میزند، وارد مدار شدن خطوط لوله در حال احداث در حوزه نفتی پرمیان در آمریکا است. پرمیان بزرگترین حوزه نفت شیل در آمریکا است و با تکمیل خطوط لولهای که حالا در دست احداث هستند، پتانسیل بیشتری برای تولید و ورود به بازار جهانی پیدا خواهد کرد. به این ترتیب در روزهایی که احتمالا قیمت نفت به دلیل کاهش تولید اوپک در اوج قرار دارد تولیدکنندگان شیل آمریکا با استفاده از موقعیت رشد قیمتها، با توسعه زیر ساختهابرای به چالش کشاندن اوپک و وارونه کردن پیشبینیهای رشد قیمت آماده میشوند.
تولید نفت خام آمریکا در سومین هفته فوریه به ۱۲ میلیون بشکه در روز رسید. این میزان تولید که نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته میلادی رشدی حدودا ۲ میلیون بشکهای در روز را نشان میدهد، میتواند تا پایان ۲۰۱۹ با رشد بیشتری نیز همراه شود. این انتظار با توجه به توسعه خطوط لوله انتقال نفت خام در آمریکا مطرح میشود. کمبود زیرساختهای انتقال نفت خام در آمریکا همواره بهعنوان یکی از موانع رشد تولید بیشتر شناخته میشد اما با بهرهبرداری از چهار خط لوله اصلی در حوزه نفتی پرمیان، این مانع به میزان زیادی تا پایان امسال هموار میشود.
هرچند تاریخ بهرهبرداری کامل از این چهار خط لوله اصلی پایان سال ۲۰۲۰ عنوان شده است، اما بخشی از این پروژه تا پایان ۲۰۱۹ به نتیجه میرسد.
آنچه از نگاه هاردی میتواند بازار جهانی نفت را در سه ماه چهارم سال جاری دچار شوک افزایش عرضه کند نیز به همین خطوط لولههای انتقال نفت خام باز میگردد. این افزایش عرضه میتواند به نوعی تعادل بازار نفت در زمینه نوع نفتهای عرضه شده به بازار را نیز بر هم بزند زیرا نفت تولید شده در میادین شیل آمریکا سبک و شیرین هستند در حالیکه نفت تولید اوپک (که طبق برنامه در حال کاهش است) و دو عضو تحریمشده آن یعنی ایران و ونزوئلا (که با کمبود عرضه ناخواسته مواجهند)، از نوع سنگین و ترش هستند.
افزایش ۱۱۰ میلیون دلاری درآمد بانک هندی از تحریم های ایران
بازگشت مجدد تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران، سودهی یکی از بانک های کوچک دولتی هند را که زیر فشار مطالبات غیرجاری با چالش روبروست، افزایش میدهد.
به گفته آتول کومار گئول ، مدیر ارشد اجرایی این بانک، بانک یوسی اُ شعبه کلکته انتظار دارد با امتیاز این بانک برای انتقال پرداختهای پالایشگاهها برای محمولههای نفت ایران، بیش از ۸ میلیارد روپیه (۱۱۰ میلیون دلار) به درآمد سالانهاش افزوده شود.
پالایشگاههای هندی ملزم شدهاند تا در زمان تحریمهای آمریکا، هر پولی که به مقصد ایران است را بدون سود در بانک یوسیاُ سپردهگذاری کنند.
بانک یوسی اُ از سال ۲۰۱۵ در نبود این جریان پول از سوی پالایشگاهها، درحال از دست دادن پول است.
گئول در مصاحبه اخیر در دفتر کارش در کلکته گفت: «مشارکت در واردات نفت از ایران، به ما دسترسی به سرمایههایی میدهد که با سود صفر است.»
بانک یو سیاُ در سال ۲۰۱۲ توسط دولت هند به عنوان بانک پرداخت پول نفت ایران در نظر گرفته شد. این بانک به علت حضور محدود در عرصههای بینالمللی که آن را نسبت به هرگونه بازخورد مشارکت در تجارت نفتی با ایران کمتر آسیبپذیر میکرد، انتخاب شد.
تحریمهای آمریکا علیه ایران در سال ۲۰۱۵ برداشته شد و با ورود دیگر بانکهای هندی به این تجارت، سود بانک یو سیاُ کاهش پیدا کرد.
هند یکی از کشورهایی است که از تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران معافیت دریافت کرده است و اجازه یافته تا ماه آوریل، ماهانه ۹ میلیون بشکه نفت از ایران وارد کند. بانک یوسی اُ که توسط دولت هند برای پرداخت واردات در زمان معافیت انتخاب شده است، اعلام کرد از اوایل امسال، شروع به دریافت این وجوه برای پرداخت محمولهها کرده است و اکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد روپیه نقدینگی دارد.
گئول توضیح داد: «وجوه از سوی پالایشگاهها از ماه ژانویه شروع به پرداخت کرده است و ما پرداختها را روزانه به صادرکنندگان میپردازیم.» وی افزود این بانک بیش از یک میلیارد روپیه در روز برای نفت میپردازد.
افزایش درآمدها از این وجوه بدون سود، احتمالا تلاشهای این بانک برای خروج از برنامه اقدام اصلاحی فوری را به دنبال دارد. برنامهای که بانکها را در زمان ترمیم ترازنامه، در وام دادن محدود میکند. این برنامه از سوی بانک مرکزی هند اعمال شده است.
افزایش ۵۲ درصدی صادرات بنزین چین
در ماه ژانویه، در حالی که پالایشگاههای چین از سهمیههای صادرات جدید خود حداکثر استفاده را بردند، صادرات بنزین چین به دومین رکورد بالای خود رسید. این درحالی روی داد که برخی از پالایشگاهها که برای تولید سوخت با استاندارد بالاتر ارتقا پیدا کرده بودند، با رشد تولید مواجه شدند.
بر اساس دادههای اداره کل کالای چین، در ماه ژانویه، صادرات گازوئیل ۵۲ درصد نسبت به سال قبل رشد کرد و به ۴۰۹ هزار و ۴۱۹ بشکه در روز رسید.
صادرات بنزین درحالی رشد کرد که پالایشگاهها بیشترین بهره را از سهمیههای جدیدی که در آغاز سال نو به آنها داده شد، بردند و تجارت چین قبل از کند شدن فعالیتهای اقتصادی در تعطیلات سال نوی این کشور، در ماه فوریه، رونق گرفته بود.
همچنین با افزایش کارکرد پالایشگاههای چین برای تولید بنزین و گازوییل با استاندارد چاینا ۶، که بالاترین سطح استاندارد این کشور است و به تازگی توسط دولت اجباری شده، تولید افزایش یافته است.
این موضوع باعث شده است که بنزین بیشتری برای صادرات در دسترس باشد. با این استانداردهای جدید، شرکتهای مخلوطکننده نفت از دور خارج شدند و فضا برای افزایش کارکرد پالایشگاهها باز شد.
رشد صادرات بنزین از چین، بیش از گذشته شاخص قیمت بنزین سنگاپور را پایین خواهد آورد.
همچنین طبق محاسبات بلومبرگ از دادههای اداره کل کالای چین، در ماه ژانویه، صادرات گازوئیل چین ۴۳ درصد نسبت به سال گذشته رشد کرد و به ۴۴۲ هزار ۷۸۷ بشکه در روز رسید.
بحران انرژی در کشورهای حاشیه خلیج فارس
کویت و امارات تاکنون آنقدر گاز طبیعی استفاده کرده اند که تبدیل به واردکنندگان خالص گاز طبیعی شده اند. اگر به همین صورت ادامه یابد، کشورهای حاشیه خلیج فارس نمی توانند از بحران مالی فرار کنند .
کشورهایی که در رتبه های اول تا چهارم لیست بزرگترین مشتریان نفت دنیا در ۲۰۱۷ قرار دارند، بیشتر کشورهایی هستند که انتظار داریم بزرگترین اقتصادهای دنیا را داشته باشد، یعنی آمریکا، چین، هند و ژاپن .رتبه پنجم متعلق به عربستان است که داستانی متفاوت دارد .
عربستان فقط ۳۳ میلیون نفر جمعیت دارد، کمتر از یک چهارم روسیه . روسیه در این لیست پس از عربستان قرار گرفته است. عربستان کشور ثروتمندی است ولی از نظر تولید ناخالص داخلی پنجم نیست. از نظر استاندارد جهانی این کشور مقدار زیادی نفت مصرف می کند .
این مقدار در ۲۰۱۷ نسبت به سال قبلش کاهش یافت. یک تئوری علمی سیاسی برای توضیح معنای ثروت نفتی در سیاستهای منطقه وجود دارد .
تئوری مدرنیزاسیون باعث اصلاحات سیاسی و در آخر دموکراسی می شود ولی تا حالا اشتباه بوده است. عربستان سعودی و همسایگان عرب آن در طول خلیج فارس، هنوز تحت حاکمیت همان رژیم هایی هستند که در زمان حفاری اولین چاه نفت در ۱۹۳۰ وجود داشتند . طبق تئوری رنتایر استیت در دهه ۱۹۸۰ ، تا زمانی که عموم مردم سهم قابل توجهی از درآمدهای نفتی را دریافت می کنند، چرا حاکمیت باید به حاکمان واگذار شود .
همه چیز اخیراً تغییر کرده است. عربستان سعودی و امارات هر دو ۵ درصد مالیات بر ارزش افزوده بر کالاها و خدماتشان در سال گذشته وضع کردند و کویت هم در سال جاری به آنها پیوست. سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس هم در فکر همین کار هستند .
قطر سالانه تقریبا ۵ برابر آلمان انرژی مصرف می کند و مصرف سالانه انرژی آمریکا برابر با عربستان است. این دو کشور تنها مصرف کنندگان انرژی جهان نیستند ولی حداقل مصرف انرژی آمریکا در حال افزایش نیست و کمک می کند اقتصاد صرفه جویی بیشتری در انرژی داشته باشد . مصرف انرژی در هر دلار تولید ناخالص داخلی این کشور کاهش یافته و همین روند ادامه مییابد. این داستان در مورد عربستان و همسایگانش اینگونه نیست .
یک دلیل این است که مردم در پادشاهی های خلیج فارس انرژی زیادی را فقط برای راحت بودن مصرف میکنند. درست است این منطقه واقعا گرم است ولی مصرف آریزونا که همین مقدار گرما را دارد تقریباً نصف مصرف برق شهروندان خارجی است که در ابوظبی زندگی میکنند و یک پنجم مصرف عرب های ابوظبی. آریزونا در برابر عربستان پول بیشتری برای برق پرداخت میکند یعنی هفت برابر عرب های ابوظبی.
یکی از پیامدهای برق ارزان در حاشیه خلیج فارس، سبک زندگی پر مصرفه آنهاست. برای تصفیه آب هم به برق نیاز است ولی معمولا آب رایگان در اختیار شهروندان قرار می گیرد .
این برق با سوزاندن گاز طبیعی تولید می شود که در این منطقه زیاد است. کویت و امارات تاکنون آنقدر گاز طبیعی استفاده کرده اند که تبدیل به واردکنندگان خالص گاز طبیعی شده اند. حتی کویت هم شروع به واردات زغال سنگ کرد. همه اینها بد است و اگر به همین صورت ادامه یابد، کشورهای حاشیه خلیج فارس نمی توانند از بحران مالی فرار کنند .
بزودی نفت به محدوده قیمت ۷۰ تا ۷۵ دلار خواهد رسید
طبق پیشبینی گروه بانکداری گلدمن ساکس، قیمتهای نفت پتانسیل آن را دارند که تا ۱۳ درصد نسبت به سطح کنونی افزایش یابند و این افزایش قیمت زودگذر خواهد بود.
تحلیلگران این بانک به رهبری جفری کوریه، در یادداشتی گفتند: عربستان سعودی در حال حاضر با سرعتی بیش از آنچه تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا بتوانند جبران کنند، از تولید خود میکاهد، که این باعث به وجود آمدن شکافی در عرضه بازار شده است، که میتواند قیمت نفت برنت را در آینده نزدیک به محدوده ۷۵-۷۰ دلاری برساند. در همین زمان اختلال در تولید و عرضه نفت ونزوئلا، در ماههای پیشرو افزایش خواهد یافت.
در ماه مارچ و آوریل امسال، بازارهای نفت به شدت با محدودیت مواجه خواهند شد که این قیمتها را تا محدوده ۷۵-۷۰ دلار بالا میبرد، اما این فضای بازار موقتی و زودگذر خواهد بود، که پیشبینی قبلی گلدمن در مورد این که برنت امسال را با قیمت ۶۰ دلاری به پایان میبرد، تایید میکند.
قیمت نفت برنت که در اواخر سال گذشته با سقوط ۳۵ درصدی مواجه شد، تا به اینجای سال ۲۰۱۹ با توافق کاهش تولید اوپک پلاس، توانسته است ۲۳ درصد جهش کند.
نشانههای پیشرفت و آرامش در مذاکرات و روابط تجاری بین آمریکا و چین، باعث بهبود چشمانداز تقاضا شده است.
کوریه میگوید: عربستان سعودی در نظر دارد در ماه مارچ ۵۰۰۰۰۰ بشکه در روز، کمتر از سهمیه تعیینشده خود تولید کند. با آغاز در جدید تحریمهای آمریکا، لااقل ۱۰۰ هزار بشکه در روز از صادرات ونزوئلا کم شده است و در صورتی که راهحل سیاسیای پیدا نشود، این میتواند منجر به افت روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکهای صادرات شود.
اخبار کوتاه از بازار جهانی
به نقل از بلومبرگ کانال ویژه مالی اروپا با ایران به درستی طراحی نشده است و اروپاییها نمیتوانند به سیاست دوگانه خود درقبال ایران ادامه دهند.
اتحادیه اروپا در تلاش است تا در مواجهه با تحریمهای اروپا علیه ایران دو مسیر را پیش بگیرد. اروپا از طرفی درباره نگرانیها نسبت به آنچه تهدید ایران علیه ثبات خاورمیانه خوانده میشود، با دولت ترامپ اعلام همبستگی میکند که آخرین آن هشدار نسبت به برنامه موشکی ایران بود و از طرفی دیگر، رهبران اتحادیه اروپا تلاش برخی کشورهای عضو برای دور زدن محدودیتهای ایجاد شده توسط آمریکا برای حفظ تجارت با ایران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای ۲۰۱۵ را مورد اغماض قرار میدهند.
اکنون آلمان، فرانسه و انگلیس یک سازوکار مالی با ایران ایجاد کردهاند که به وضوح قصد دارد این تحریمهای آمریکا را دور بزند اما این استراتژی شکست خورده است. دولت ترامپ فریب نخواهد خورد و به دلیل هشدار اروپا به ایران تسکین نخواهد یافت.
موضعگیری اروپا حتی مانع از بیتوجهی ایران به اروپا نشده است، ایران تنها چند روز پس از هشدار اتحادیه اروپا نسبت به برنامه موشکیاش از یک کارخانه زیرزمینی تولید موشک پرده برداشت و اعلام کرد که به یک موشک بالستیک جدید زمین به زمین دست یافته است.
کشورهای حامی این سازوکار مالی تاکید میکنند که هدف آن تسهیل تأمین مواد غذایی و دارو به ایران از سوی شرکتهای اروپایی است اما اگر هدف همانی باشد که اروپاییها میگویند، آنها میتوانستند از کانال سوئیسی مورد تائید آمریکا برای این کار استفاده کنند.
اروپاییها استفاده از این سازوکار را برای تجارت کالاهای غیر بشردوستانه غیر محتمل ندانستهاند و ایران نیز به روشنی امیدوار است که سازوکار اروپا به ابزاری برای تجارت تمام کالاها و خدماتی استفاده شود که تحت تحریم قرار گفتهاند. انتظار میرود که دولت ترامپ بهسرعت جلوی این تصمیمات را بگیرد.
آمریکا حق دارد در صورت لزوم، با تهدید به تحریم هر فرد، بانک یا شرکتی که در ایجاد سازوکار مالی اروپا نقش داشته است، روی بسته شدن این کانال اصرار داشته باشد و تلاش سوئیس را به عنوان تنها کانال مورد تأیید برای انتقال اقلام و خدمات بشردوستانه به ایران اعلام کند.
شاخص دلار آمریکا در روز جمعه کاهش یافت، زیرا سرمایه گذاران در امید به توافق تجاری میان ایالات متحده و چین، حاضر به ریسک بیشتر نشدند.
دونالد تامپ، رئیس جمهور آمریکا، امروز اعلام کرد که آمریکا بر مبلغ تعرفه های اضافی را برای کالاهای چینی که در ابتدای ماه مارس در نظر گرفته شده بود، تاخیر خواهد داد. او به مهلت جدیدی اشاره نکرده است.
او در پست های خود اشاره کرد که “پیشرفت قابل توجهی” در مذاکرات دوجانبه بین دو اقتصاد بزرگ جهان وجود دارد و گفت که او احتمالا با رئیس جمهور شی جینپینگ در مار-آ-لگو دیدار خواهد کرد تا “توافق را به دست آورد.”
در روز جمعه تایید شد که تولید ناخالص داخلی آلمان (GDP) در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۸ بدون تغییر بوده است.
مؤسسه اقتصادی IFO مستقر در مونیخ گفت که شاخص اوضاع کسب و کار در آلمان در ماه فوریه به ۹۸٫۵ کاهش یافته است که از دسامبر ۲۰۱۴ کمترین میزان آن بوده است.
در منطقه یورو، شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)، شاخص تورم، در ماه ژانویه به میزان ۱٫۴٪ افزایش یافت و این امر برای سومین ماه متوالی اتفاق افتاده است.
بر اساس آمار بیکر هیوز، در ایالات متحده ، تعداد دکل حفاری چهار واحدکاهش یافت تا به ۱۰۴۷ دکل در پایان هفته و روز ۲۲ فوریه برسد.
دکل های نفت از یک هفته پیش چهار واحد کاهش یافتند تا به ۸۵۳ واحد خاتمه دادند، در حالی که مخازن تحت فشار گاز در سال با عدد ۱۹۴ بدون تغییر باقی ماندند.
تغییر و تحولات بازار نفت در ماههای اخیر زیاد بوده است. این بازار پس از بیرون آمدن از افتی چشمگیر در ماههای پایانی سال گذشته، شروع پرقدرتی از ابتدای ۲۰۱۹ داشته و قیمت نفت حالا در بالاترین سطح در بیش از سه ماه گذشته قرار دارد. پیشبینی میشود این رشد دستکم تا پایان نیمه نخست سال جاری میلادی، زیر سایه تلاش اوپک و همراهانش برای کاهش تولید ادامه داشته باشد. اما بهبود قیمت نفت در نیمه نخست سال جاری، به معنای رسیدن این بازار به ساحل امن قیمتی نیست، زیرا در نقطهای دیگر از دنیا، در بیابانهای جنوب آمریکا، زیرساختهایی در حال تکمیل هستند که میتوانند تلاش اوپک برای کاهش تولید و به تعادل رساندن بازار را به چالش بکشند.
مدیرعامل بزرگترین شرکت معاملهکننده نفت خام دنیا عقیده دارد قیمت نفت در حال حرکت به سمت رشد بیشتر است زیرا توافق کاهش تولید ۱.۲ میلیون بشکهای کشورهای عضو و غیرعضو اوپک با تحریمهای نفتی ایران و ونزوئلا همزمان شده است. این همزمانی میتواند باعث «کمبود» عرضه نفت خام در بازار جهانی شود؛ به خصوص کمبود نفت خام سنگین که پالایشگران وابستگی زیادی به آن دارند. در نتیجه آنطور که راسل هاردی عقیده دارد، قیمتها در بازار جهانی نفت خام این پتانسیل را دارند که تا چند ماه آینده با رشد بیشتری همراه شوند.
پیشبینی مدیرعامل ویتول این است که عرضه نفت خام تا سه ماه سوم سال جاری میلادی به تقاضا بسیار نزدیک باشد اما این شرایط در سه ماه چهارم ممکن است کاملا متفاوت باشد.
آنچه این تفاوت را رقم میزند، وارد مدار شدن خطوط لوله در حال احداث در حوزه نفتی پرمیان در آمریکا است. پرمیان بزرگترین حوزه نفت شیل در آمریکا است و با تکمیل خطوط لولهای که حالا در دست احداث هستند، پتانسیل بیشتری برای تولید و ورود به بازار جهانی پیدا خواهد کرد. به این ترتیب در روزهایی که احتمالا قیمت نفت به دلیل کاهش تولید اوپک در اوج قرار دارد تولیدکنندگان شیل آمریکا با استفاده از موقعیت رشد قیمتها، با توسعه زیر ساختهابرای به چالش کشاندن اوپک و وارونه کردن پیشبینیهای رشد قیمت آماده میشوند.
تولید نفت خام آمریکا در سومین هفته فوریه به ۱۲ میلیون بشکه در روز رسید. این میزان تولید که نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته میلادی رشدی حدودا ۲ میلیون بشکهای در روز را نشان میدهد، میتواند تا پایان ۲۰۱۹ با رشد بیشتری نیز همراه شود. این انتظار با توجه به توسعه خطوط لوله انتقال نفت خام در آمریکا مطرح میشود. کمبود زیرساختهای انتقال نفت خام در آمریکا همواره بهعنوان یکی از موانع رشد تولید بیشتر شناخته میشد اما با بهرهبرداری از چهار خط لوله اصلی در حوزه نفتی پرمیان، این مانع به میزان زیادی تا پایان امسال هموار میشود.
هرچند تاریخ بهرهبرداری کامل از این چهار خط لوله اصلی پایان سال ۲۰۲۰ عنوان شده است، اما بخشی از این پروژه تا پایان ۲۰۱۹ به نتیجه میرسد.
آنچه از نگاه هاردی میتواند بازار جهانی نفت را در سه ماه چهارم سال جاری دچار شوک افزایش عرضه کند نیز به همین خطوط لولههای انتقال نفت خام باز میگردد. این افزایش عرضه میتواند به نوعی تعادل بازار نفت در زمینه نوع نفتهای عرضه شده به بازار را نیز بر هم بزند زیرا نفت تولید شده در میادین شیل آمریکا سبک و شیرین هستند در حالیکه نفت تولید اوپک (که طبق برنامه در حال کاهش است) و دو عضو تحریمشده آن یعنی ایران و ونزوئلا (که با کمبود عرضه ناخواسته مواجهند)، از نوع سنگین و ترش هستند.
ظریف در اینستاگرام خود اعلام کرد از ناتوانی خود برای ادامه خدمت پوزش می خواهم.
او ۶۷ ماه وزیر امور خارجه ایران بوده و نقش اساسی در توافق هسته ای ایران داشته است.
به نقل از بلومبرگ استعفای ظریف هنوز مورد تایید روحانی قرار نگرفته است.
دلار آمریکا در روز دوشنبه زیان های خود را افزایش داد. پس از آن که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، تصمیم گرفت تا مهلت ۱ مارس برای تعرفه های اضافی در کالاهای چینی را تمدید کند، پیشنهاد کرد مذاکرات تجاری میان دو کشور پیشرفت کند.
قیمت نفت در روز دوشنبه پس از آنکه ترامپ اعلام کرد قیمت های نفتی در توییتر صبح زود قیمت نفت بالا می رود، کاهش یافت. اظهار نظر اوپک مبنی بر کاهش هزینه های نفت خام، فشار بر گروه های تحت رهبری سعودی را افزایش داده است تا قیمت های تولید را کاهش دهند.
در اعلامیه داده ها، موجودی های عمده فروشی ایالات متحده در بیشتر از پنج سال گذشته در ماه دسامبر افزایش یافت، زیرا فروش در سه ماهه سوم کاهش یافته است و این نشان می دهد که افزایش ناگهانی کالاها در عمده فروشی ها می تواند کاهش تقاضا را موجب شود.
موجودی عمده فروشی در ماه دسامبر ۱٫۱٪ افزایش یافت که بیشترین رشد را از اکتبر ۲۰۱۳ به دست آورده است. داده ها در ماه نوامبر به صورت مقدماتی مورد تجدید نظر قرار گرفتند تا شاخص های عمده فروشی را افزایش دهند که ۰٫۴٪ به جای ۰٫۳٪ افزایش یافته است. موجودی عمده فروشی در ماه دسامبر سال گذشته ۷٫۳ درصد افزایش یافت.
داده های اقتصادی که امروز منتشر می شوند، شامل:
-شاخص اعتماد مصرف کننده Gfk آلمان در ماه مارس،
-گزارش سهام نفت هفته ای آمریکا از موسسه نفت آمریکا (API) و اعتبار سنجی اعتماد مصرف کننده در فوریه
-جروم پاول رئیس فدرال رزرو ایالات متحده روز سه شنبه و چهارشنبه قبل از کمیته های کنگره گواهی خواهد داد.
روز سه شنبه دلار آمریکا به پایین ترین مقدار هفته کاهش یافت، زیرا جرئوم پاول، رئیس بانک فدرال، در گواهی دادن آماده شد که پیش از جلسه دادرسی در کمیته بانکداری سنای ایالات متحده منتشر شد. بانک مرکزی ایالات متحده در تصمیم گیری در مورد افزایش نرخ دعوت به صبر کرد.
دلار سبز همچنین از پرش در شاخص اعتماد مصرف کننده ایالات متحده در ماه فوریه بهره مند شد. هیئت مدیره کنفرانس، گروه تحقیقاتی کسب و کار، روز سه شنبه اعلام کرد شاخص اعتماد مصرف کننده در ماه جاری به ۱۲۱٫۴ افزایش یافته است که از ژانویه تاکنون ۱۲۱٫۷ مورد تجدید نظر قرار گرفته است. احتمال بازگشت شاخص اعتماد مصرف کننده به احتمال زیاد توسط یک تجمع در بازار سهام و پایان خاتمه بخشیدن به دولت فدرال ایجاد می شود.
پوند بریتانیا پس از گزارش رسانه ها افزایش یافت. نخست وزیر ترسا تا مهلت ۲۹ مارس برای خروج از اتحادیه اروپا تاخیر ایجاد کرد.
آژانس امور مالی فدرال (FHFA) روز سه شنبه گفت که قیمت خانه های ایالات متحده در ماه دسامبر ماهانه ۰٫۳٪ افزایش یافته است. این کمی کمتر از پیش بینی اجماع ۰٫۴٪ است.
در روز سه شنبه به رقم کاهش چشمگیر انتظارات اقتصادی و فروپاشی میزان تقاضا،GFK تغییر در شاخص مصرف کنندگان آلمان را پیش بینی کرد.
در ماه مارس شاخص تورم مصرف کننده در آلمان، شاخص “تمایل به خرید” مصرف کنندگان با وجود پسرفت و به اصطلاح “مارپیچ پایین تیز” در انتظارات اقتصادی، ۱۰٫۸ باقی ماند.
موسسه آمریکایی نفت (API) روز سه شنبه سقوط غیرمنتظره ذخایر نفت خام ایالات متحده را به میزان ۴٫۲ میلیون بشکه در هفته تا پایان ۲۲ فوریه اعلام کرد. تحلیلگران پیش بینی کرده اند که ذخایر نفت خام ۳٫۵۹ میلیون بشکه افزایش یابد.
فلزات پایه چین SHFE دیروز سه شنبه یکنواخت معامله نشدند. قلع ۰٫۹٪ کاهش یافت و آلومینیوم ۰٫۲٪ را از دست داد، در حالیکه نیکل و مس ۰٫۱٪ را به دست آورند، سرب به ۰٫۲٪ و روی ۰٫۴٪ رسید.
فلزات پایه لندن LME روز سه شنبه متغیر معامله شدند. قلع ۰٫۸٪ کاهش یافت، مس و نیکل ۰٫۳٪ کاهش یافتند، در حالی که سرب ۰٫۶% افزایش داشت، آلومینیوم ۰٫۷% بیشتر معامله شد و روی ۱٫۲٪ افزایش یافت.
اطلاعات بازار
شاخص کل ۱۶۵,۲۹۴
۵۸۲٫۵۹ واحد مثبت
ارزش بازار ۶,۳۲۷,۸۹۶ میلیارد ریال
ارزش معاملات ۵٫۱۵۸ میلیارد ریال
حجم معاملات ۲٫۳۰۱ میلیارد سهم
نمادهای تاثیر گذار در شاخص
ومعادن ۷۸ واحد مثبت
وبملت ۷۷ واحد مثبت
فولاد ۶۷ واحد منفی
کچاد ۶۶ واحد مثبت
رمپنا ۴۹ واحد مثبت
وغدیر ۴۸ واحد مثبت
دعبید ۴۶ واحد مثبت
کدال
شگل
تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام برای سال (دوره) مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۹/۳۰شرکت گلتاش
دستور جلسه :
تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه
تغییر موضوع فعالیت
تصمیمات متخذه در رابطه با دستور جلسه :
مجمع با افزایش سرمایه ۱۰۰% از محل سود انباشته موافقت نمود .
حاریا
کشتیرانی آریا در دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۹۷/۱۰/۱۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم (۴۶۱) ریال زیان محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۲۳٪ افزایش زیان داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۹۹۷٪ سایر درآمدهای غیرعملیاتی- اقلام متفرقه میباشد.
شتهران
داروسازی تهران شیمی در دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۹۷/۰۹/۳۰ (حسابرسی نشده) به ازای هر سهم ۸۰۷ ریال سود محقق کرده است شرکت در این دوره سرمایه خود را ۲۰۰٪ افزایش داده و با لحاظ سرمایه جدید نسبت به مدت مشابه سال قبل در سود هر سهم ۶۳٪ کاهش داشته ولی سود خالص ۱۲٪ رشد داشته که عمدتا بخاطر افزایش ۲۳٪ فروش میباشد.
قنیشا
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۳۵%
محل تامین: سود انباشته
لخانه
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۴۹%
محل تامین: ۹% اندوخته , ۴۰% مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها
ثجوان
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۱,۱۷۶%
محل تامین: مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها
چکاپا
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۷۹%
محل تامین: سود انباشت
بهپاک
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۵۶%
محل تامین: سود انباشته
شپاکسا
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۱۰۰%
محل تامین: سود انباشته
سصوفی
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۱۰۰%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی
وتوس
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۷۸%
محل تامین: مطالبات و آورده نقدی
ولغدر
لیزینگ خودرو غدیر در دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۹۷/۰۹/۳۰(حسابرسی شده) به ازای هر سهم ۲۶۶ ریال سود محقق کرده است که نسبت به گزارش ۱۲ ماهه حسابرسی نشده تغییری نداشته است.
شجم
صنایع پتروشیمی تخت جمشید دردوره ۱ ماهه منتهی به ۹۷/۱۱/۳۰ از محل فروش محصولات خود مبلغ ۵۶۳,۰۵۱ میلیون ریال درآمد داشته است.
این شرکت براساس عملکرد ۵ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۶/۳۱ مبلغ ۲,۱۲۶,۶۷۲ میلیون ریال درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳۸% رشد داشته است.
سفاسی
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۱,۲۳۰%
محل تامین: مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها
فخوز
صدور مجوز افزایش سرمایه
درصد افزایش سرمایه: ۳۲%
محل تامین: سود انباشته
کگهر
سنگ آهن گهر زمین دردوره ۱ ماهه منتهی به ۹۷/۱۱/۳۰ از محل فروش محصولات خود مبلغ ۲,۰۳۲ میلیارد ریال درآمد داشته است
این شرکت براساس عملکرد ۲ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۹/۳۰ مبلغ ۴,۸۰۸ میلیارد ریال درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱,۷۷۷% رشد داشته است.
لسرما
پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه شرکت صنایع سرما آفرین ایران
درصد افزایش سرمایه: ۱۰۳%
محل تامین: سود انباشته
خمحور
دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولات
غچین
مجتمع کشت و صنعت چین چین دردوره ۱ ماهه منتهی به ۹۷/۱۱/۳۰ از محل فروش محصولات خود مبلغ ۱۲۶,۳۸۵ میلیون ریال درآمد داشته است
این شرکت براساس عملکرد ۸ ماهه برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۰۳/۳۱ مبلغ ۱,۰۳۲,۸۳۳ میلیون ریال درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴۴% رشد داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید