تحلیل بنیادی فایرا

در تحلیل بنیادی فایرا (شرکت آلومينيوم ايران) ابتدا به بررسی وضعیت صنعت در ایران و سپس تاریخچه شرکت و معرفی نماد، بررسی گزارشها و عملکرد آن خواهیم پرداخت.
صنعت در ایران
بر اساس آمار منتشره در سال 2020 , در جهان 65 میلیون تن آلومینیوم تولید شده است که سهم ایران 377 هزار تن (حدود 0.6 درصد) بوده است. چین بزرگترین بازیگر آلومینیوم در جهان با سهم حدود 50 % است.
درحال حاضر در ایران، شرکتهای زیر به تولید آلومینیوم می پردازند.
شرکت آلومینیوم ایران که اختصارا به نام ایرالکو نیز نامیده میشود، اولین تولیدکننده شمش آلومینیوم در ایران و خاورمیانه است که در زمینی به مساحت ۲۳۲ هکتار در جاده اراک واقع شده است.
آلومینیوم بعد از اکسیژن و سیلیسیم، سومین عنصر فراوان در پوسته زمین است که عمدتا در سنگ معدن بوکسیت یافت می شود. ویژگی های سبکی و انعطاف پذیری، مقاومت در برابر زنگ زدگی، عایق گرما و الکتریسیته بودن،
سازگاری با محیط زیست و قابلیت تبدیل به مواد متنوع، آن را به یک فلز استراتژیک تبدیل کرده است.
در حال حاضر این شرکت دارای دو تکنولوژی ۷۰ و ۲۰۰ کیلوآمپر و با مجموع ظرفیت ۱۷۷۵۰۰ تن در سال با تولید انواع شمش در آلیاژهای متنوع از محل مذاب تولید شده در کارگاههای احیا قدیم و جدید فعالیت مینماید.
ظرفيت توليد شركت با احتساب خروج خطوط ۱ و ۲ كارگاه قديم به بیش از ۱۸۰۰۰۰ تن در سال رسیده است .حدودا ۱۱۰۰۰ كارخانه و كارگاه با بيش از ۲۵۰۰۰۰ نفر در صنايع وابسته به آلومينيوم اشتغال دارند.
معرفی شرکت
سال بهره برداری و پذیرش در بورس | بهره برداری در سال 1351 و پذیرش در بورس در سال 137 |
محل فعالیت | مکانی به مساحت 232 هکتار در کیلومتر 5 جاده اراک – تهران |
محصول اصلی شرکت | بیلت (شمش)، اسلب، تی بار، هزارپوندی، پنجاه پوندی. |
ظرفیت عملی | 177,500 تن شمش آلومینیوم |
قیمت گذاری محصولات | تابع قیمت های جهانی |
سهم از بازار داخلی | 42 % تولید آلومینیوم در ایران و 37 % تامین نیاز داخل کشور |
سهامداران عمده | سهام عدالت ( 18.5 %)، آلومرول نوین ( 11.4 )، روان گداز پردیس ( 10.5 %). |
نام شرکت : آلومينيوم ايران
نماد بورسی: فایرا
سال تاسیس: 1346
پذیرفته شدن در بورس: 1381
بازار: بازار دوم بورس
موضوع فعالیت: تولیدی بازرگانی
گروه: فلزات اساسی
محصولات و خدمات شرکت
- شمش بيلت
- شمش خالص
- شمش آلياژ
محصولات و خدمات
در حال حاضر 5 محصول عمده را به بازار عرضه مینماید:
شمش بیلت: این شمش اغلب در صنایع اکستروژن کاربرد دارند. این محصول بر اساس سفارش مشتریان در انواع گروههای آلیاژی طبق استاندارد بین المللی AA و در قطرهای مختلف تولید میشود.
شمش اسلب یا تختال: این شمش در صنایع نورد ، تسمه و تولید انواع ورق و… استفاده می شود.
شمش تیباز: این محصول به صورت آلیاژ EC و خالص برحسب نیاز کارخانجات مصرفکننده تولید میشود. این نوع شمش بیشتر در تولید هدایتکنندههای الکتریکی، کابلها، وسایل خانگی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
شمش ۵۰ پوندی: این شمشها بیشتر به صورت آلومینیوم آلیاژی تولید می شوند و در تولید قطعات ریختهگری و صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرند.
شمش هزارپوندی: این شمش ها اغلب به صورت آلومینیوم خالص تولید می شوند و در آلیاژسازی و قطعه سازی و موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. درجه خلوص شمش تولیدی در کارخانه قدیم حداقل ۹۹٫۷۰ درصد و در کارخانه جدید ۹۹٫۸۵ درصد آلومینیوم خالص می باشد و اغلب در صنایع ذوب مجدد تولید فویل آلومینیوم کاربرد دارند.
(منبع : http://www.iralco.ir/?cat=2)
سهامداران (عمده)
- شركت صنايع آلوم رول نوين 11 درصد
- شركت روان گدازپرديس 10 درصد
- شخص حقيقی 3 درصد
- شركت امين آر 2 درصد
سهامداران اصلی فایرا، شرکت صنایع آلوم رول نوین (11.38درصد) و شرکت روان گداز پردیس (۱۰٫۴۴ درصد) هستند.
جدول زیر، لیست مهمترین سهامداران بالای یک درصد و درصد مالکیت هر یک نمایش داده شده است.
طرح توسعه
طرح توسعه شرکت، پروژه آندسازی با ظرفیت 110 تا 140 هزارتن است که تا پایان سال 1399 42 % پیشرفت فیزیکی داشته است. بر اساس براورد شرکت، هزینه های طرح برابر 1,400 میلیارد ریال است و برآورد زمانی پروژه بهره برداری از پروژه مذکور نیمه دوم سال 1400 عنوان شده است.
این طرح به برطرف شدن نیاز شرکت به آند منجر و همچنین و صرفه جویی در هزینه ها منتهی می شود. طرح های توسعه دیگر شرکت پروژه انتقال مکانيزه پودرآلومينا است که از هدررفت پودر آلومینا جلوگیری می کند.
سایر نکات بااهمیت
- یکی از نقاط ضعف شرکت، نداشتن نیروگاه و نزدیک نبودن به دریا است. نزدیک نبودن به دریا، منجر به افزایش هزینه های حمل می گردد.
- به طور کلی، توسعه این صنعت مطابق با کشورهای پیشرفته، باید در کنار آ بهای آزاد و در نزدیکی منابع انرژی کشور انجام گیرد.
- ضمن آنکه واحدهای آلومینیومی باید نیروگاه اختصاصی در کنار خطوط تولید خود داشته باشند. افزایش و قطعی نرخ برق، ریسک شرکت محسوب می شود.
- در ایران با کمبود معادن بوکسیت مواجه هستیم و بخش عمده ای از نیاز شرکت به آلومینا از طریق واردات تامین می گردد. کمبود منابع ارزی و شرایط تحریم بر بهای مواد اولیه اثرگذار است. تکنولوژی واحد احیاء شماره 1 شرکت قدیمی است که منجر به کاهش راندمان تولید می شود. پروند ههای آلایندگی شرکت نیز عمدتا مروبط به این واحد است. ضمن آنکه تعداد نیرو انسانی شرکت نسبت به استانداددهای صنعت بالا است.
* مهمترین محصول تولیدی شرکت شمش خالص است که بخشی از آن به صورت صادراتی و مابقی در داخل کشور به فروش می رسد.
در ماههای مختلف فروش شرکت درحال رشد بوده اما از اردیبهشت تا مرداد امسال (1400)، برخلاف رویه سال های قبل، روند کاهشی داشته است. فروش مرداد ماه شرکت 704 میلیارد تومان است که نسبت به فروش تیر ماه 1400 با افت 7 درصدی و نسبت به میانگین فروش ماهانه بهار با افت 13 درصدی همراه بوده است.
نرخ فروش محصول استراتژیک شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش قابلتوجهی همراه بوده اما در مقایسه با پایان سال1399 این رشد چندان چشمگیر نبوده است.
فروش فایرا در بهار 1400با 2,454.8 میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به مدت مشابه سال 1399 است. با با رشد 154 درصدی همراه شده است.
در سال مالی 1399 فروش تجمیعی فایرا 6900 میلیارد تومان بوده است. در حالی که در سه ماهه سال 1400 معادل 2450 میلیارد تومان محقق شده است و پیش بینی می شود در انتهای سال مالی 1400 حدود 11800 میلیارد تومان فروش فایرا محقق شود.
بیشترین درآمد فایرا چه داخلی و چه صادراتی از فروش شمش خالص می باشد.
در سال 1399 نیز 64 هزار تن از محصولات فروش صادراتی و 114 هزار تن فروش در بازار داخلی بوده. مقدار تولید نیز 186 هزار تن بوده است.
به صورت میانگین در سنوات گذشته میزان فروش 175 هزار تن بوده است به همین خاطر برای سال 1400 و 1401 نیز به همین میزان برآورد می شود.
بیلت و شمش های آلیاژی قیمت بالاتری نسبت به شمش خالص به فروش می رود.
نر خ های فروش شرکت بر اساس قیمت های بورس کالای لندن (LME) تعیین می شود
ماده اولیه اصلی تولید آلومینیوم آلومینا است، در دو سال اخیر به صورت میانگین حدود 275 دلار خریداری می شود.
مبنای نرخ گذاری شمش خالص صادراتی، براساس نرخ جهانی آلومینیوم و نرخ دلار نیما می باشد. شمش خالص داخلی نیز با پرمیوم در بورس کالا به فروش می رسد. نرخ سایر محصولات شرکت نیز بر اساس ضریبی از نرخ جهانی آلومینیوم تعیین می گردد.
بررسی کانسلیم
در تحلیل بنیادی سهام یکی از مباحث پر کاربرد کانسلیم می باشد. تحلیل کانسلیم در بازار تورمی ایران شرکتهایی که رشدذبیشتری از تورم سالیانه کشور دارند را می تواند مشص کند. بر این اساس:
- شرکت ها باید گذشته در دو گزارش آخر خود نسبت به سال گذشته، درصد سود بیشتری ساخته باشند. (این عدد را با توجه به تورم موجود در کشور و اعلام سازمانهای آماری ،44 درصد فرض کرده ایم)
- سود ساخته شده در آخرین گزارش ارائه شده، اولین یا دومین سود عالی در یک سال اخیر باشد.
همان طور که از جدول کانسلیم شرکت فایرا مشخص است، فایرا این شرط کانسلیمی را دارد.
در آخرین گزارش منتشر شده نسبت به مدت مشابه سال قبل سود شرکت رشد 668% را محقق کرده است که این عدد در مقایسه با نرخ تورم اعلام شده از سمت سازمان های آمار حدود 14 برابر رشد تورم است. پس میتوان گفت شرکت از این لحاظ در وضعیت مناسب و خوبی قرار دارد.
سود محقق شده در آخرین صورت مالی منتشر شده شرکت (3 ماهه 1400) در یک سال گذشته در جایگاه اول سودسازی قرار دارد.
بهای تمام شده
حدود 66% بهای تمام شده محصولات را مواد مستقیم و غیر مستقیم تشکیل می دهد که ۶۰قسمت عمده آن مربوط به پورد آلومینا می باشد که در فرآیند تولید به آلمینیوم تبدیل می شود.
مواد اولیه مصرفی در شرکت آلومینیوم ایران شامل پودر الومینا، پترولیوم کک، آند و… است. ، فایرا در سال مالی گذشته برای تأمین مواد اولیه خود، 3700 میلیارد تومان هزینه داشته است. در سه ماهه اول سال، روند مصرف مواد اولیه تا انتهای سال ۱۴۰۰ مبلغ ۵ هزارمیلیارد محاسبه شده است.
در سال۱۴۰۰ هزینههای سربار 1800 میلیارد تومان محاسبه شده است که نسبت به سال گذشته، حدود ۲۵۰ درصد افزایش داشته است.
همانطور که در تصویر مشخص است، حاشیه سود شرکت در حال افزایش است که نشان از افزایش سود شرکت می باشد.
در گزارش تفسیری شرکت برای 9ماهه منتهی به اسفند ١۴٠٠ ، شرکت آلومینیوم ایران حدود ٧٧١٧ میلیارد تومان فروش و حدود ۵۴٢۵ میلیارد تومان بهای تمام شده و حدود ٣١١ میلیارد تومان هزینه های اداری عمومی برآورد کرده است.
در سال گذشته سود ناخالص ، 2600 میلیارد تومان بوده است. در انتهای سال ۱۴۰۰نیز 5000 میلیارد تومان از درآمدهای عملیاتی خود را به سود ناخالص تبدیل میکند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، تقریباً ۹۴ درصد افزایش داشته است.
سود پایه هر سهم در سه ماهه سال1400، با رشد 671 درصدی نسبت به سال گذشته، 663 ریال است.
در حال حاضر P/E سهم 8.46 است اما پیش بینی می شود P/E آن در سال مالی 1400 کاهش یابد و به حدود 5 برسد.
سابقه تقسیم سود
درصد تقسیم سود برای سال های مالی 1397 ، 1398 و 1399 به ترتیب برابر 10 %، 14 % و 40 % بوده است. 3 سال قبل از آن نیز شرکت به دلیل زیان ده بودن سودی تقسیم نکرده است.
دیدگاهتان را بنویسید