تحلیل بنیادی شپدیس
در تحلیل بنیادی شپدیس(شرکت پتروشیمی پردیس) ابتدا به بررسی وضعیت اوره در جهان و ایران و سپس تاریخچه شرکت و بررسی گزارشها و عملکرد آن خواهیم پرداخت.
صنعت اوره در جهان
اوره در کود کشاورزی مصرف بالایی دارد. در جهان ۷۰ الی ۹۰ درصد از کل اوره تولیدی در مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد، مابقی در مصاف پزشکی، خوراک دام و تولید پودر ملامین و … مصرف می شود.
جهانی پس از بحران اقتصادی ۲۰۰۸ و از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ در بازارهای جهانی قیمت کود اوره در مسیر صعودی قرار گرفت و در می ماه سال ۲۰۱۲ رکورد ۶۱۰ دلار را به ثبت رساند. بهای اوره. از سال ۲۰۱۲ تا آگوست ۲۰۱۶ در بازارهای جهانی در یک فاز ریزشی قرار گرفت. افزایش عرضه در کشورهایی مانند چین به علت کاهش تقاضا به دلیل عواملی مانند خشکسالی، کاهش هزینههای تولید (کاهش قیمت گاز طبیعی و زغال سنگ) بوده که مازاد عرضه را ایجاد کرد.
قیمتها از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ در یک روند صعودی بسیار ملایم قرار گرفتن و از ۱۴۲ دلار بر تن به ۲۴۵ دلار رسیدند.اوره فوب خلیج فارس سررسید ماه آوریل پس از صعودهای اخیر روند اصلاحی تا قیمت 850 دلار در پیش گرفته است.
قیمت اوره در خرداد ۱۳۹۹ به دلیل شیوع کووید-۱۹ به حداقل میزان خود در ۳ سال اخیر رسید. در فصل سوم ۲۰۲۰ قیمت این ماده۱۲ درصد افزایش پیدا کرد که علت آن تقاضای قوی و افزایش هزینههای نهادههای تولیدی به ویژه انرژی است.
جهت تعیین یک کف قیمت تولیدکنندگان اصلی زغالسنگ در چین برای حمایت از قیمت اوره، تولیدشان را کاهش دادند.
کشورهای چین، هند و آمریکا بزرگترین تولید کنندگان و مصرف کنندگان اوره در جهان هستند. هند و چین هند برای تولید اوره از ذغال سنگ برای تولید اوره استفاده می کنند.
عواملی که می تواند موجب خارج شدن چین از صدر جدول تولید کنندگان اوره شود: هزینه های بالای تولید، محدودیت هایی از جهت آلایندگی می باشد.
هند، سایر کشور های تولیدکننده از ذخایر مناسب گاز طبیعی برخوردار هستند و از جمله کشورهای تولیدکننده عمده اوره محسوب می شوند.
منابع گازی خوراک واحدهای تولید اوره در ایران و عربستان است. همین امر موجب کمتر بودن هزینه تولید و جذابیت قیمت شده است.
باتوجه به اهمیت مصرف خوراک و افزایش جمعیت، تقاضا برای محصولات کشاورزی روبه افزایش است.
اوره در ایران
صنعت پتروشیمی در ایران از سال ۱۳۴۳ با تأسیس شرکت پتروشیمی شیراز به عنوان اولین واحد تولیدی صنایع پتروشیمی ایران شروع به فعالیت کرد.
پس از آن به ترتیب شرکت های پتروشیمی اوره ساز رازی، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی کرمانشاه، پتروشیمی پردیس و پتروشیمی لردگان راه اندازی شدند. ایران در حال حاضر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان اوره است. مجموع ظرفیت تولید اوره ایران در سال ۹۹، حدود ۷ میلیون ۸۰۰ هزار تن بوده است.
عمده این تولیدات مربوط به شرک تهای بورسی پتروشیمی پردیس، شیراز، خراسان و کرمانشاه است. بزرگ ترین شرکت تولیدکننده اوره شرکت پتروشیمی پردیس است.
پتروشیمی پردیس موفق شد در سال مالی 1400 با تولید 591.381.5 تن اوره و آمونیاک، 112 %نسبت به برنامه، 102 %نسبت به برنامه، 102 %نسبت به ظرفیت اسمی و 118 %نسبت به سال قبل رکوردهایی را ثبت کند.
شرکت های تولید کننده اوره موظف به تأمین نیاز داخلی و سپس صادرات اوره خود هستند. کنند.نزدیک به 38 درصد اوره تولیدی جهت مصارف داخلی استفاده و مابقی صادر می شود. به دلیل تحریم های اعمال شده علیه ایران، صادرات اوره با تخفیفات حدود 150 دلار انجام می شود.
به دلیل ماهیت اوره، بخش کشاورزی بیشترین تقاضا را برای این محصول دارد که به صورت حمایتی در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
بخش دیگر محصولات شرکت نیز از طریق بورس کالا به پتروشیمی هایی که صنایع پایین دستی دارند فروخته می شود. بیشترین حجم صادرات این محصول به کشورهای همسایه است. چین، هندوستان، افغانستان، عراق، ترکیه، برزیل و… از خریداران این محصول به شمار می روند.
معرفی شرکت پتروشیمی پردیس
شرکت پتروشیمی پردیس در سال 1383 تأسیس و به بهره برداری رسیده است . مرکز اصلی شرکت در تهران و محل کارخانه در عسلویه می باشد.
شرکت پتروشیمی پردیس تولید و عرضه کننده محصولات آمونیاک و اوره، مالک بزرگترین مجتمع تولید کننده آمونیاک و اوره درخاورمیانه و نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این محصولات در سطح جهان می باشد.
حجم بالای تولیدات و فن آوری برتر، هماهنگی با استانداردهای زیست محیطی، سهولت دسترسی به خوراک گاز طبیعی ، خطوط حمل و نقل دریایی و برخورداری از تأسیسات ذخیره سازی و اسکله بارگیری اختصاصی برای صادرات محصول اوره ، از جمله مزیت ها و ویژگی های این مجتمع بوده که چشم انداز روشنی را برای جایگاه این شرکت در بازارهای بین المللی ترسیم می نماید.
ماهیت شرکت پتروشیمی پردیس:
شرکت پتروشیمی پردیس با تولید محصولاتی همچون آمونیاک و اوره بخشی از نیازهای کشاورزی و صنایع و بازارهای داخلی و خارج کشور را تأمین میکند این شرکت با استفاده از روشهای نوین خالق ضمن حفظ کیفیت محصوالت دارای جایگاه مناسبی در بازار اوره و آمونیاک در کشور است.
محصولات شرکت :
محصولات تولیدی شرکت پتروشیمی پردیس شامل آمونیاک و اوره است که از آمونیاک در تهیه کودهای شیمیایی و از اوره در صنعت کشاورزی و همچنین به عنوان ماده اولیه ملامین استفاده می شود. شایان ذکر است که این شرکت بزرگ ترین تولید کننده اوره و آمونیاک خاورمیانه است. فضای کارخانه شامل سه فاز مجزای تولید است که به شرح جدول زیر احذاث شده است.
سرمایه و ترکیب سهامداران شپدیس
آخرین ترکیب سهامداری شرکت پتروشیمی پردیس در تاریخ 17/01/1401 به شرح جدول زیر می باشد.
در حال حاضر 68.78 % سهام شرکت متعلق به گروه گسترش نفت و گاز پارسیان (زیرمجموعه ی هلدینگ غدیر( و 13 % متعلق به شرکت بازرگانی پتروشیمی است. شرک تهای توسعه و مدیریت صبا و سرمای هگذاری سپه هرکدام نزدیک به 1% سهام را در اختیار دارند. 16 % از مالکیت نیز به سایر سهام داران خرد تعلق دارد .
سرمایه
سرمایه شرکت بعد از ورود به بورس اوراق بهادار مبلغ 1000 میلیارد ریال شامل یک میلیارد سهم به ارزش اسمی 1000 ریال بوده که طی دو مرحله به مبلغ 6000 میلیارد ریال افزایش یافته است.
تاریخ ثبت | سرمایه بعد از افزایش سرمایه | درصد | محل افزایش سرمایه |
1390/01/20 | 1,000,000 | 100% | از محل مطالبات سهامداران |
1390/01/20 | 3,000,000 | 200% | از محل سود انباشته |
1394/10/01 | 6,000,000 | 100% | از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی |
ریسکهای شرکت پتروشیمی پردیس
شرکت صنایع پتروشیمی پردیس با ریسکهای بااهمیتی مواجه است که مهمترین آنها عبارتنداز:
- ریسک افزایش شدت رقابت
- ریسک قیمت نهادههای تولیدی
- ریسک کاهش قیمت محصول
- ریسک قطعی گاز
- ریسک استهلاک ماشین آلات و تجهیزات
- ریسک نوسانات نرخ بهره و نرخ ارز
روند فروش شرکت صنایع پتروشیمی پردیس
شپدیس در اسفند عملکرد متعادلی داشته است. این شرکت در اسفند فروش 2,753.0 میلیارد تومانی را ثبت کرد که نشان از رشد 33 درصدی نسبت به بهمن ماه و افت 12 درصدی نسبت به میانگین فروش ماهانه پاییز دارد.
مقدار فروش اوره داخلی شرکت در اسفند ماه 124 هزار تن (میانگین دورازده ماه گذشته 95 هزار تن)، اوره صادراتی 93 هزار تن (میانگین سال مالی قبل 183 هزار تن) بوده است.
در دی و بهمن 1,800 و 2,100 میلیارد است و اسفند هم متوسط بوده و 2,700 میلیاردفروش گزارش کرده است.
همان طور که طبق تصاویر فوق در تحلیل بنیادی شپدیس مشخص است، در سه سال اخیر روند فروش شرکت افزایشی و مثبت بودهاست، این افزایش به علت افزایش نرخ ارز بودهاست.
شپدیس هم در زمستان درگیر قطعی گاز بود و 29 درصد کمتر از پاییز فروش داشت. فروش این فصل نسبت به زمستان سال قبل 60 درصد رشد دارد.
متوسط فروش سال مالی گذشته برابر 1,600 میلیارد بوده است . در پاییز 3,200 میلیارد هر ماه فروش زد.
- فروش اسفند ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه گذشته: ۳۲.۸۷ درصد افزایش
- فروش اسفند ۱۴۰۰ در مقایسه با اسفند ۱۳۹۹: ۴۶.۶۵ درصد رشد
- فروش ۶ ماهه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته: رشد 6۸ درصدی
بازارهای اصلی و وضعیت رقابتی و جایگاه شرکت پتروشیمی پردیس:
احداث راه اندازی و بهره برداری کارخانجات صنعتی با هدف تولید بازاریابی فروش صادرات تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی و تولید فرآورده های فرعی با رعایت قوانین و مقررات صورت میپذیرد.
در زمینه تولید و فروش اوره در داخل کشور شرکتهای پتروشیمی خراسان، شیراز، کرمانشاه، رازی و پتروشیمی پردیس فعالیت دارند خریدار محصول در داخل کشور شرکت خدماتی حمایتی کشاورزی و تعاونیهای وابسته به آن میباشد و مقاصد صادراتی کشورهای آسیایی، اروپایی آفریقایی وآمریکایی میباشد.
اهم نکات تحلیل بنیادی شپدیس
مهم ترین نکات صورت مالی شپدیس را در ادامه مورد بررسی قرار داده ایم:
مواد اولیه جهت تولید محصول میانی و نهایی:
- گاز طبیعی
- بخار
- آب خام
- برق
این شرکت در صنعت تولید اوره و آمونیاک فعالیت میکند. در طول سال مالی کل سوخت دریافتی و گاز خوراک از شرکت پتروشیمی مبین مصرف شده است.
رقبای داخلی و نمادهای هم گروه شرکت عبارتند از:
شرکتهای پتروشیمی پردیس، خراسان، شیراز، رازی و کرمانشاه
خریدار محصولات در داخل کشور:
شرکت کشاورزی و تعاونیهای وابسته به آن و خدماتی حمایتی
مقاصد صادراتی:
کشورهای اروپایی، آمریکایی، آسیایی، آفریقایی میباشد.
علت کاهش ریالی گاز خوراک:
بهعلت کاهش مقداری، توقف تولید در زمستان و کاهش قیمت جهانی نفت در بعضی از ماههای سال بوده است.
مواد اولیه مورد نیاز:
تامینکننده مواد اولیه محصولات این شرکت شرکت پتروشیمی مبین می باشد که خوراک و سرویسهای جانبی مورد نیاز را تامین می کند. آب خنک کننده، گاز طبیعی، برق اکتیو، بخار و سایر مواد شیمیایی از جمله مواد اولیه مورد نیاز پتروشیمی پردیس می باشد.
سربار:
استهلاک، سوخت، هزینه مواد مصرفی، هزینه حمل و نقل و انتقالات و سایر اقلام موردنظر، بخش سربار شرکت را تشکیل می دهند.
بهای تمام شده:
ماده ی اولیه (گاز خوراک) بخش اعظم بهای تمام شده را به خود اختصاص می دهد. در سالهای گذشته گاز خوراک و سوخت به صورت ارزی قیمت گذاری می شده اما در آخرین مصوبه، سقف ریالی برای آن مقرر گردیده است.
هزینه مواد مستقیم بیشترین سهم از هزینه های تولید پتروشیمی پردیس را شامل می شود. مواد مستقیم تا سال 1399 شامل هزینه خوراک و هزینه یوتیلیتی (آب، بخار، برق) بوده که از سال 1399 هزینه مواد مستقیم صرفا هزینه خوراک را پوشش میدهد و هزینه یوتیلیتی و سوخت هم در سربار لحاظ شده است.
بررسی کانسلیم شپدیس:
در تحلیل بنیادی سهام یکی از مباحث پر کاربرد کانسلیم می باشد. تحلیل کانسلیم در بازار تورمی ایران شرکتهایی که رشد بیشتری از تورم سالیانه کشور دارد را می تواند مشخص کند. بر این اساس:
- شرکت ها باید در دو گزارش آخر خود نسبت به سال گذشته، درصد سود بیشتری ساخته باشند.
- سود ساخته شده در آخرین گزارش ارائه شده، اولین یا دومین سود عالی در یک سال اخیر باشد.
همان طور که از جدول کانسلیم شرکت پتروشیمی پردیس مشخص است:
در آخرین گزارش منتشر شده نسبت به مدت مشابه سال قبل سود شرکت رشد 227% را محقق کرده پس میتوان گفت شرکت از این لحاظ در وضعیت مناسب و خوبی قرار دارد.
بررسی صورت مالی شپدیس
در 3 ماهه منتهی به 30/۰9/1400 درآمد عملیاتی شرکت پتروشیمی پردیس 943 میلیارد تومان است و از این مبلغ، 47 درصد فروش داخلی و 34 درص فروش صادراتی شرت بوده است .
این شرکت تا سال 1395 مالیات خود را تسویه کرده است . در سال 1400 بر اساس ر أی دیوان عدالت اداری مبنی بر اینکه آن دسته از واحدهای صنعتی و معدنی موضوع ماده صرفا 132 قانون مالیات های مستقیم که در طول برنامه پنجم توسعه برای آنها پروانه صادر شده باشد و معافیت آنها تا پایان سال 1389 به اتمام نرسیده باشد مشمول برخورداری از افزایش معافیت مالیاتی موضوع بند ب ماده 159 قانون برنامه پنج ساله پنجم می گردند، مالیات پرداختنی و ذخایر مازاد منظور شده در دفاتر برای مالیات عملکرد سالهای 1397 ،1398 و 1399 به مبلغ 643،4 میلیون ریال را برگشت داده است. برای سال1401 فرض شد که شرکت مالیاتی پرداخت نمی کند .
افزایش نرخ دلار و کاهش نرخ گاز دو عامل موثر بر فروش شرکت و قیمت تمام شده محصولات بوده است.
افزایش حاشیه سود ناخالص هم به افزایش سود هر سهم منجر خواهد شد. انتظار می رود روند حاشیه سود شرکت پتروشیمی پردیس ادامه دار باشد.
نوسانهای قیمت اوره ی جهانی که بخشی از آن ناشی از تغییرات قیمت گاز بوده و بخش دیگر ناشی از عدم توازن عرضه و تقاضای جهانی است می تواند حاشیه ی سود شرکت تغییر دهد. حاشیه سود ناخالص پاییز و تابستان به ترتیب برابر با 60.0 و 56.3 درصد است .
روند سود سازی پتروشیمی پردیس
پتروشیمی پردیس در پاییز با فروش 9,438.7 میلیارد تومان به سود خالص 5,630.9 میلیارد تومان رسیده بود؛ سود هر سهم شرکت در این فصل 9,385.0 ریال بوده که نسبت به سال گذشته 95 درصد افزایش یافته استو ، نسبت به سال گذشته 95 درصد افزایش یافته استو ، نسبت P/E شرکت پتروشیمی پردیس تا پایان سال زیر 5 براورد می شود، در حالی که در تاریخ 17/01/1401 این نسبت 6.42 است .
درصد سود تقسیمی
-
- درصد سود تقسیمی پتروشیمی پردیس در سال مالی 1398و 1399 به ترتیب برابر با 53 و 71 درصد از سود خالص هر سهم بوده اس
- از جمله دلایل عدم تقسیم سود حداکثری در این مجامع، احتمال عدم وصول مابه التفاوت نرخ اوره حمایتی با بورس کالا از جانب دولت است که سبب افزایش سود انباشته شرکت شده است.
- همچنین بر مبنای صورت ریال سود انباشته دارد
با توجه به عوامل ذکر شده به نظر می رسد که درصد تقسیم سود در مجمع پیش رو نیز نسبت به سال مالی قبل افزایش نیابد.
- این تحلیل بر اساس دید تحلیلگر بوده و امکان اختلاف نظر در مورد مباحث مطرح شده در رابطه با پتروشیمی پردیس وجود دارد.
دیدگاهتان را بنویسید