تحلیل بنیادی ساروم

در تحلیل بنیادی ساروم به معرفی شرکت سیمان ارومیه و بررسی روند افزایش سرمایه، صورت سود و زیان، ریسک ها و فرصت ها و ارزش سهم می پردازیم. پیشنهاد می شود مقالات ” تحلیل بنیادی نماد ساوه و تحلیل بنیادی نماد سخوز ” از سهام هم گروه این سهم را بخوانید.
معرفی شرکت
شرکت سیمان ارومیه در سال 1354 با هدف احداث کارخانه تولید سیمان در حوزه شهرستان ارومیه تاسیس گردید عملیات احداث خط تولید و نصب ماشین آلات آن از سال 1364 آغاز شد. کارخانه سیمان ارومیه همزمان با یازدهمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه 1368 با تولید آزمایشی کلینکر راه اندازی گردید و از اردیبهشت ماه 1369 رسماً به جمع تولید کنندگان سیمان کشور پیوست. سهام این شرکت در سال 1374 در بورس اوراق بهادار تهران درج شد و مورد معامله قرار گرفت.
هم اکنون این شرکت در دو فاز با تولید روزانه 6000 تن سیمان از نوع پوزولانی و تیپ یک توانسته با اشتغال زایی برای 600 نفر بطور مستقیم و 1200 نفر بطور غیر مستقیم بعنوان بزرگترین واحد صنعتی استان آذربایجان غربی فعالیت نماید.
در جدول ذیل به ظرفیت تولید و سهم از بازار سیمان این شرکت اشاره شده است.
فعالیت اصلی شرکت
فعالیت اصلی شرکت تولید کلینکر و سیمان های تیپ یک و تیپ دو و سیمان PLC و پوزولانی و پوزولانی ویژه و فروش آنها در بازارهای داخلی و خارجی می باشد.
سهامداران
شرکت سرمایه گذاری سیمان تامین با 57 % بزرگترین سهامدار شرکت سیمان ارومیه می باشد و شرکتهای سرمایه گذاری ملی ایران و سرمایه گذاری تدبیر به ترتیب با 12.5 و 2.86 درصد از دیگر سهامداران عمده شرکت هستند.
سرمایه
سرمایه شرکت در زمان تاسیس مبلغ 493 میلیون ریال (شامل 492800 سهم 000ر1 ریالی) بوده که طی چند مرحله افزایش که جزئیات آن در جدول زیر ارایه شده است، به مبلغ 000ر700 میلیون ریال (شامل 700 میلیون سهم 000ر1 ریالی) افزایش یافته است:
نمودار افزایش سرمایه
مجوز افزایش سرمایه ۴۳ درصدی از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی نیز صادر شده است.
ریسک شرکت
میزان تحویل سیمان در نه ماهه ابتدائی سال 1400 نشان دهنده ثبات نسبی بوده و در سه ماهه آخر سال جاري و احتمالا” با توجه به بودجه کلان کشوري و پیش بینی هاي انجام شده ، در سال آتی نیز این ثبات نسبی تداوم خواهد داشت لذا بنا به موارد یاد شده در عین حال که ریسک تجاري از نقطه نظر میزان فروش و افزایش نهاد هاي تولید اغلب وجود دارد ، بنظر می رسد در دوره هاي پیش رو روال عادي تولید و فروش محیا گردد ،تنش در مناسبات سیاسی و اقتصادي و عدم ثبات رویه هاي تجاري با سایر کشورها و همچنین اثرات شیوع ویروس کرونا بر جامعه جهانی ، روابط بین المللی و اقتصاد ملی را دچار صدمات جبران ناپذیري نموده که صنعت سیمان نیز از آنها مبرا نمی باشد .
طرح توسعه
شرکت تصمیم دارد به منظور اجرای طرح توسعه بهسازی خط یک تولید کارخانه افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی به مبلغ 300 میلیارد ریال( معادل 43 درصد ) انجام دهد. طبق پیش بینی شرکت، انجام عملیات بهسازی از ابتدای سال 1401 به مدت یک سال به طول خواهد انجامید و تولید و فروش سال 1401 را نسبت به سال 1400 دو درصد و تولید سال 1402 را 8 درصد رشد با فرض ثابت بودن سایر متغیرها، رشد خواهد داد. شرکت مفروضاتی برای کاهش تولید به علت عملیات بهسازی، در نظر نگرفته است.
بررسی فروش شرکت
مجموع درآمدهاي شرکت در نه ماهه سال 1400 برابر مبلغ 653،449،6 میلیون ریال بود که نسبت به پایان نه ماهه سال 1399 ، حدودا” 79 درصد افزایش یافته است که ناشی از افزایش نرخ فروش محصولات (نرخ فروش سیمان) می باشد.
عملکرد بهمن ۱۴۰۰ و مقایسه با دی و پاییز ساروم
- فروش بهمن ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه گذشته: افزایش ۹۵.۰۴ درصدی
- فروش بهمن ۱۴۰۰ در مقایسه با بهمن ۱۳۹۹: کاهش (۲۶.۳۷) درصدی
روند فروش فصلی
این شرکت در بهمن فروش 20.8 میلیارد تومانی را ثبت کرد که نشان از رشد 95.0 درصدی نسبت به دی و افت 65.0 درصدی نسبت به میانگین فروش ماهانه پاییز دارد. ساروم در پاییز با فروش 179.8 میلیارد تومان به سود خالص 85.4 میلیارد تومان رسیده بود. فروش ۱۱ ماهه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بارشد ۶۷.۷۹ درصدی همراه بوده است.
بهای تمام شده
هزینه های انرژی، مواد مصرفی و حقوق و دستمزد بیشترین سهم در هزینه تولید سیمان را دارند.
بهاي تمام شده کالاي فروش رفته نسبت به 9 ماهه سال قبل مبلغ 486،888 میلیون ریال معادل 53 درصد افزایش داشته است که ناشی از افزایش در نرخ خرید عوامل بهاي تمام شده نسبت به نه ماهه سال گذشته می باشد.
افزایش بهاي تمام شده عمدتاً ناشی از افزایش در هزینه حامل هاي انرژي، هزینه مواد، هزینه حقوق و دستمزد و هزینه پاکت نسبت به نه ماهه سال 1399 میباشد.
شرکت در زمینه صادرات، خیلی به هزینه حمل وابسته است زیرا سایر رقبای شرکت هم به مرز ارمنستان نزدیک هستند. نر خهای فروش صادراتی در مرز مشخص میشود و در صورت کاهش نرخهای صادراتی به زیر نرخهای داخلی، با توجه به معافیت مالیات صادرات، این کاهش نرخ ها جبران خواهد شد.
طبق صورت شش ماهه حسابرسی شده 1400 ، با احتساب هزینه حمل تا مرز نوردوز )ارمنستان( حاشیه سود کلینکر 56 درصد، سیمان پاکتی تیپ یک 59 درصد و سیمان فله تیپ یک 39 درصد می باشد. به ازای هر 5 دلار تغییر در نرخ فروش سیمان صادراتی، سود هر سهم شرکت 1 درصد تغییر خواهد کرد.
هزینه پاکت نسبت به نه ماهه سال قبل 66 درصد افزایش داشته است که ناشی از افزایش نرخ خرید پاکت در سال جاري می باشد. طبق سنوات گذشته به صورت میانگین نرخ سیمان پاکتی 20 درصد بیشتر از نرخ سیمان فله بوده.
- هزینه مواد اولیه تحلیل بنیادی ساروم در نه ماهه سال 1400 نسبت به نه ماهه سال 1399 حدود 84 درصد افزایش داشته است که عمدتاً ناشی از افزایش در نرخهاي قراردادهاي جدید با پیمانکاران استخراج ،حمل ، بارگیري و خرید مواد اولیه می باشد0
عمده مواد اولیه تولید سیمان، آهک است که از معدن در مجاورت کارخانه تأمین میشود و همچنین خاک رس که در مجاورت کارخانه قرار دارد. آهن، پوزولان و گچ از استان آذربایجان غربی تأمین می شوند. جهت تهیه گچ مرغوب از معادن استان آذربایجان شرقی استفاده می شود که نوسانات حمل و نقل روی نرخ این مواد موثر است. مواد ا ولیه معادن در مجاورت کارخانه، طی یک قرارداد با پیمانکار به محل کارخانه حمل میشوند و حق بهره برداری هر سه ماه طی قراردادی با وزرات صمت محاسبه و به حساب سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی واریز می شود . - هزینه حقوق و دستمزد و مزایاي کارکنان در نه ماهه سال 1400 نسبت به نه ماهه سال 1399 حدود 50 درصد افزایش داشته است. علت افزایش دستمزد افزایش حقوق و مزایاي پرسنل مطابق الزامات قانون کار میباشد.
- هزینه پاکت نسبت به نه ماهه سال قبل 66 درصد افزایش داشته است که ناشی از افزایش نرخ خرید پاکت در سال جاري می باشد.
طبق مصوبه ستاد اقتصادی دولت برای سال 1401 برابر با ده درصد نرخ خوراک پتروشیمی ها با رعایت سقف 5،000 ریال / متر مکعب در نظر گرفته شد.(هر 10 درصد تغییر در قیمت حامل های انرژی، سود شرکت در حد یک درصد تغییر خواهد کرد.)
در تحلیل بنیادی ساروم هزینه هاي فروش ، اداري و عمومی در پایان نه ماهه سال 1400 به مبلغ 632،217 میلیون ریال می باشد که در مقایسه با نه ماهه سال قبل که مبلغ 662،61 میلیون ریال بوده است به میزان 253 درصد افزایش یافته است که عمدتا” ناشی از هزینه حمل محصولات صادراتی (تغییر تحویل از تحویل درب کارخانه به تحویل در مرز) و هزینه کارمزد فروش سیمان در بورس می باشد.
شرکت در نه ماهه سال جاری، حدود 1.4 میلیون تن سیمان تولید کرده (ظرفیت عملی تولید سیمان برابر با 1.5 میلیون تن) که با در نظر گرفتن برودت هو ا از ماه های آبان و آذر تا بهمن ماه، تولید سیر نزولی خواهد داشت و در اسفند ماه مجددا تولید به روال عادی انجام خواهد شد، با توجه به شرایط مذکور، تولید سه ماهه پایانی سال 1400 برای کلینکر برابر با 220 هزار تن و برای سیمان برابر با 130 هزار تن در نظر
گرفته شد.
مبلغ فروش شرکت در بورس کالا در بهمن ماه حدود 157،000 میلیون ریال بوده است. انتظار میرود تولید سال 1401 با توجه به محدودیت های برق و گاز در سطح کشور نسبت به ظرفیت اسمی تولید، پایین تر باشد .
انتظار میرود برق در فصل تابستان کمتر از سایر فصول و در زمستان گاز بیشتر از سایر فصول قطع شود و با توجه به عدم تقاضای کافی سیمان در فصل زمستان، بنابراین تولید افت خواهد داشت و از سوخت جایگزین گاز یعنی مازوت استفاده خواهد شد که در تأمین آن مشکلی نخواهد بود. (هر 100 هزار تن افزایش / کاهش در تولید باعث تغییر 8 درصدی در سود هر سهم خواهد شد)
این شرکت در پاییز ۱۴۰۰ با فروش 179.8 میلیارد تومان سود خالص 85.4 میلیارد تومانی را محقق کرد؛ با سرمایه 70.0 میلیارد تومان موفق به ساخت سود 122.0 تومانی به ازای هر سهم شده است. ساروم در تابستان سود خالص 151.1 میلیارد تومانی را با فروش 276.9 میلیارد تومان شناسایی کرده بود؛ سود هر سهم 215.9 تومانی در تابستان. حاشیه سود ناخالص پاییز و تابستان به ترتیب برابر با 49.7 و 68.0 درصد است.
ارزش بازار کنونی این سهم 2.36 همت (23597 میلیارد تومان) و آخرین معاملات ساروم در قیمت 33710 ریال انجام شده است.
نسبت های مالی در تحلیل بنیادی ساروم
در تحلیل بنیادی ساروم نسبت هاي مالی شرکت در پایان نه ماهه سال 1400 در مقایسه باسال گذشته و سال 1399 در مقایسه با سال های گذشنه بشرح جدول زیر می باشد:
روند سودآوی
همانطور که در تصویر زیر مشخص است، روند سوداوری شرکت سیمان ارومیه در سال های اخیر با روند صعودی خوبی همراه است که دلیل عمده آن هم افزایش نرخ فروش سیمان در بورس کالا بوده است. به همین خاطر در تحلیل بنیادی ساروم انتظار داریم کماکان روند روبه رشد ادامه داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید