تحلیل بنیادی دلر

در تحلیل بنیادی دلر(شرکت دارو سازی اکسیر) ابتدا به بررسی تاریخچه، سهامداران عمده و سپس بررسی گزارشها و عملکرد آن و ارزش ذاتی سهم خواهیم پرداخت.
صنعت دارو
صنعت دارو جزء سودآورترین صنایع در میان حوزه های مختلف صنعتی در سطح جهان محسوب می شود و توانمندی در این صنعت یکی از معیارهای توسعه یافتگی به شمار می آید که در میان 10 صنعت برتر جهان براساس رشد درآمد مطلق قرار دارد.
عوامل موثر بر صنعت دارو
- رشد سریع جمعیت افراد سالمند
- افزایش شهرنشینی
- افزایش درآمد سرانه
- هزینه های بیشتر دولت در بهداشت و درمان
- رشد تقاضا برای درمان موثر
تاریخچه شرکت
داروسازي اكسير ابتدا با سرمايه يک ميليارد ريال، تحت عنوان شركت داروساري لرستان، با مشاركت شركت داروپخش (40%) شركت گسترش و سرمايه گذاري دارويي ايران (40%)، بانک صنعت و معادن (20%) در ديماه 1363 به صورت سهامي خاص و با تأسیس کارخانجات در شهرستان بروجرد تشکیل گردید.
کارخانه داروسازی اکسیر در زمینی با وسعت 36 هکتار با زیر بنای معادل 60هزار متر مربع در شهرستان بروجرد در استان لرستان واقع شده است. داروسازی اکسیر به عنوان یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین تولیدکنندگان دارویی کشور در سال 1363 تاسیس و در سال 1373 به بهره برداری رسید.
در شهریور ۱۳۷۲ تولید آزمایشی و از اول سال ۱۳۷۳ به صورت عملی فعالیت تولید خود را شروع كرد. در دی ماه سال ۱۳۷۷ طبق مصوبه مجمع عمومی فوق العاده از نوع سهامی خاص به سهامی عام تغییر یافت و در خرداد ماه ۱۳۷۹ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
این شرکت در سال 1379 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد و در عرصه تولید داروهای انسانی فعال است که با تکنولوژی پیشرفته خطوط تولید در دوزها و اشکال گوناگون انواع دارو را تهیه و به بازار عرضه می کند.
با گسترش فعالیت این شرکت در سطوح داخلی و خارجی تغییر نام در مجمع فوقالعاده مورخ 1/4/ ۱۳۸۱ مطرح شد و تغییر نام شرکت از داروسازی لرستان به داروسازی اکسیر مورد تایید و تصویب قرار گرفت.
محصولالت این شرکت شامل فرآورده های دارویی به شکل قرص، کپسول، آمپول، کاتریج، شربت ویال تزریقی و شربت و پودر برای سوسپانسیون خوراکی است.
معرفی نماد
نام شرکت: دارو سازی اکسیر
نماد بورسی:دلر
سال تاسیس:1363
پذیرفته شدن در بورس:1379
بازار: بازار دوم بورس
موضوع فعالیت: تولیدی بازرگانی
گروه: مواد و محصولات دارویی
محصولات و خدمات
محصولات و خدمات جامدات، سفالسپورين، مايعات، استريل، محصولات كارمزدي
سهامداران (عمده)
محصولات
جامد:
- قرص
- کپسول
- قرص جوشان برای سوسپانسیون
مابعات
- شربت
- دهان شویه
- سوسپانسیون خوراکی
استریل (تزریقی)
- آمپول
- سرنگ از پیش پرشده
- کارتریج
- ویال حاوی پودر و ویال حاوی مایع
سفالسپورین
- از انواع آنتی بیوتیک ها
محصولات استریل بیشترین سهم را در درآمد شرکت دارند، در سال 1400 با توجه به گسترش شیوع ویروس کرونا محصولات تزریقی نسبت به سال های گذشته سهم ویژه ای در درآمدزایی شرکت داروسازی اکسیر ایفا کرد. انتظار می رود با کاهش پاندومی کووید 19 مجدد شاهد بازگشت سهم مجصولات به میانگین تاریخی خود باشیم اما همچنان انتظار می رود محصولات استریل بالاتر از میانگین تاریخی بیشترین سهم درآمد زایی را داشته باشند.
فروش
محدودیت های ناشی از تحریم اقتصادی و رقابت با شرکت های مطرح بین المللی همچنان سـهم فروش صادراتی را در صنعت پایین نگه داشته است. در داروسازی اکسیر نیز سهم درآمد صادراتی به کل در بازه 5 تا 10 درصد است. کشورهای مقصد صادراتی اکراین، عراق، افغانستان، سوریه، ونزوئلا، لبنان، یمن، اوگاندا و ازبکستان است. شرایط تحریم و کمبود دارو در داخل کشور از علل افت فروش صادراتی قلمداد می شود.
جهش فروش در مرداد تا مهر ماه ناشی از رشد مصرف استریل تحت تاثیر گسترش پاندومی کووید است. انتظار می رود با توجه به تسریع روند واکسیناسیون روند فروش در ماه های آینده تحت تاثیر کاهش مصرف داروهای تزریقی کرونا به کاهش نسبی میانگین نرخ فروش منجر شود. اثر موارد فوق در عملکرد مهر ماه قابل مشاهده است.
بر اساس این طبقه بندی دارو سازی اکسیر از نظر فروش ریالی با سهم 48.2 درصد رتبه 7 را در بین 299 شرکت تولیدکننده و تامین کننده دارو به خود اختصاص داده است.
این شرکت داروسازی در حالی توانسته در ماه مهر درآمد ۲۲۵ میلیارد تومانی را به ثبت برساند که همانطور که مشاهده می کنید میانگین درآمد ماهانه امسال حدود ۱۹۸ میلیارد تومان و میانگین درآمد ماهانه در سال ۱۳۹۹ در حدود ۸۷ میلیارد تومان را نشان میدهد.
از 845 میلیارد تومان فروش فصل دوم، حدود 638 میلیارد تومان مربوط به فروش گروه استریل است که طبق شفاف سازی های شرکت عمده این فروش مربوط به محصول رمدسیور می باشد. کل فروش محصولات استریل در سال گذشته معادل 456 میلیارد تومان بوده که در 6 ماهه نخست سال جاری این عدد به 806 میلیارد تومان رسیده است.
در مورد گزارش وجه نقد حاصل از عملیات شرکت به دلیل رشد مطالبات از 505 به 1127 میلیارد تومان منفی بوده تا شرکت به منظور تامین وجه نقد استقراض بیشتری نسبت به دوره های قبلی داشته باشد.
- فروش مهر ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه گذشته: کاهش (۱۹.۹۲) درصدی
- فروش مهر ۱۴۰۰ در مقایسه با مهر ۱۳۹۹ : رشد ۱۴۴.۴۳ درصدی
- فروش ۷ ماهه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته: رشد ۱۲۹.۴۵ درصدی
در تحلیل بنیادی سهام یکی از مباحث پر کاربرد کانسلیم می باشد. تحلیل کانسلیم در بازار تورمی ایران شرکتهایی که رشد بیشتری از تورم سالیانه کشور دارد را می تواند مشخص کند.
- شرکت ها باید گذشته در دو گزارش آخر خود نسبت به سال گذشته، درصد سود بیشتری ساخته باشند.
- سود ساخته شده در آخرین گزارش ارائه شده، اولین یا دومین سود عالی در یک سال اخیر باشد.
همان طور که مشاهده می کنید در آخرین گزارش 231 درصد و درگزارش ماقبل آخر38 درصد رشد داشته است و تنها شرط دوم کانسلیم را دارد.
بهای تمام شده
مواد مستقیم مصرفی با سهم بیش از 80 درصدی بالاترین سهم را در بهای تمام شده شرکت به خود اختصاص داده اسـت که 37 درصد از مواد مستقیم از محل واردات ( ماده موثره) تامین می شود که مشمول تخصیص ارز ترجیحی دلار 4200 تومان می شود. تامین ارز سایر مواد نظبر بسته بندی، پوکه و غیره ارز نیمایی است و قیمت موادی که از داخل تامین می شود بر اساس نرخ تورم تعیین مـی شود.
قسمت عمده مواد اولیه مصرفی از داخل کشور تامین می شود. هند، چین، دانمارک بیشترین سهم واردات را دارد و دانمارک و شرکت نوو نوردیسک در کنار هند تامین کننده مواد اولیه داروی انسولین (محصول استراتژیک) است.
با اعمال تحریم واردات مواد اولیه تامین مواد اولیه انسولین از دو شرکت نونوردیسک دانمارک و Eli Lilly آمریکا متوقف شده است.
حاشیه سود
اهرم مالی و عملیاتی مثبت، تداوم افزایش نرخ محصولات و تولید محصولات با حاشیه سود بالا به بهبود کیفی سودآوری و ارتقای حاشیه سود شرکت در سال های اخیر منجر شده است.
گزارش شرکت در دوره 6ماهه موفق به شناسایی 455 میلیارد تومان سود خالص شد. این بدان معنی است که شرکت مجموعا در 6 ماهه نخست سال مالی موفق به شناسایی 405 تومان سود به ازای هر سهم شده است.
در سال 1401 در شرایطی که ارز ترجیحی حذف شود، که مبهم ترین ابهام، اعمال سیاست های تورم زدایی دولت سیزدهم باشد که این امر می تواند در صدور مجوز افزایش نرخ صنعت دارو متناسب با رشد هزینه های تولید پس از حذف ارز ترجیحی چالش آفرین باشد.
کاهش در روند eps از 3 ماهه 1400 به بعد به دلیل افزایش سرمایه 150 درصدی شرکت می باشد. در 6 ماهه 1400 یه ازای هر سهم4047 ریال محقق کرده است.
شرکت مجموعا در 6 ماهه نخست سال مالی موفق به شناسایی 405 تومان سود به ازای هر سهم شده است. این شرکت در فصل دوم سال 1400 به سود 311 تومانی به ازای هر سهم رسیده که نسبت به فصل مشابه سال قبل رشد 230 درصدی داشته است.
نتیجه
برآورد شده است چنانچه دولت با 50 درصد افزایش نرخ بهای تولید در رشد نرخ محصولات موافقت کند این امر به رشد 92 درصدی نرخ فروش محصولات شرکت منتج خواهد شد.
این شرکت از منظر سودآوری نیز طی سال های اخیر با افزایش سهم محصولات با حاشیه سود بالا و اصلاح ساختار مالی، روند سودآوری مثبتی را طی کرده است و انتظار میرود این رویه همچنان ادامه دار باشد.
همچنین برآورد می شود تا انتهای سال 1400به ازای هر سهم،764 تومان سود محقق شود. که 116 درصدی نسبت به سال 1399 افزایش خواهد داشت همچنین سیاست تقسیم سود حداکثری و انتظار از ادامه رشد سود در سال آینده می توان چشم انداز مناسبی برای شرکت متصور بود.
دیدگاهتان را بنویسید