تحلیل بنیادی وبملت: +16 نکته مهم تحلیل بنیادی بانک ملت

مقدمه
بانک ملت با نماد وبملت پس از بررسیهای نهایی در مورد حضور بانکهای دولتی در بازار بورس ایران، به صورت سهام بانک ملت در بورس تهران معامله میشود. بانک ملت توانست در سال 1399 ارزش هر سهم خود را به کسب سود 66 تومانی برساند و مقدار 6 تومان را به ازای هر سهم خود را بین سهامداران تقسیم نماید. در این مقاله سعی داریم در مورد تاریخچه بورس ملت، تحلیل بنیادی و تکنیکال وبملت و تمامی موارد وابسته به سهام بانک ملت در بورس ایران بیشتر بدانیم. همواره مهمترین اصل در تحلیل بنیادی نمادهای بانکی، توجه به ترازهای مالی است. بانک ملت جزء بنیادیترین بانکها قرار دارد و با مقایسه صورتها و گزارشات ماهانه با سایر بانکها، به این اصل پی خواهیم برد.
تاریخچه بانک ملت
بانک ملت در 29 آذر سال 1358 در نتیجه ادغام بانکهای تهران، داریوش، بینالمللی ایران، عمران، بیمهی ایران، ایران و عرب، پارس، اعتبارات تعاونی و توزیع، تجارت خارجی و فرهنگیان تشکیل و پس از ثبت در اداره شرکتها، فعالیت خود را با سرمایهای بالغ بر سیوسه میلیارد و پانصد میلیون ریال آغاز نمود. سهام بانک ملت در سال 1387، با نماد وبملت در بازار بورس تهران معامله میشود. این بانک در سال 96، جزء صد شرکت برتر ایران قرار گرفت و با زیرمجموعههای گسترده، جزء 50 شرکت بزرگ بورس تهران نیز محسوب میشود. در حال حاضر 1404 شعبه بانک ملت در ایران مشغول به فعالیت است که از گستردگی هر چه بیشتر این بانک حکایت دارد.
جایگاه وبملت در رقابت با سایرین
- جایگاه نخست در مانده سپرده های قرض الحسنه جاری در میان سایر بانک های رقیب
- جایگاه نخست در مانده سپرده های ارزی در میان بانک های دیگر
- جایگاه نخست در جذب سپرده های ریالی در شعب مختلف
- جایگاه نخست در جذب منابع در شبکه های بانکی متمرکز
- جایگاه دوم در صدور ضمانت نامه در میان بانک های رقیب
- افزایش 180 درصدی ارزش بازار وبملت نسبت به سال گذشته
- کسب جایگاه سوم در حجم سپرده های ریالی در بین بانکی ها
- کسب جایگاه سوم در صدور ضمانتنامه در بین رقبا
توجه به روند افزایش سرمایه بانک ملت
همان طور که میدانید خرید و فروش یک سهام در بازار بورس ایران به میزان عرضه و تقاضا برای آن سهام بستگی دارد. در حالت کلی هر چه سهام عرضه شده در بازار بورس ایران مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفته باشد و میزان تقاضا برای خرید آن بیشتر باشد به یک باره با روند افزایشی سرمایه مواجه میشود.
اما نکته قابل ذکر این است که همیشه این اتفاق نمیافتد. اگر خاطر داشته باشید در سال 99، قیمت سهام بانک ملت در بورس با افزایش سرمایه از تجدید ارزیابیها، پس از دو ماه بسته بودن نماد، با منفی 15 بازگشایی شد. این نکته نشاندهنده این است که وضعیت بازار نیز در روند افزایشی کوتاه مدت سهام دخیل است اما همواره در بلند مدت سهمهای بنیادی مانند وبملت سربلند خواهند بود.
در ادامه با افزایش سرمایه بانک ملت از سال 72 تا سال 95 را شاهد خواهیم بود. همانطور که در تصویر زیر مشخص است، میزان سرمایه ثبت شده وبملت به 50000 میلیارد ریال در سال 95 رسیده است.
تحلیل بنیادی و ارزش آن
سرمایهگذاران بازار بورس داخلی باید قبل از خرید سهام در مورد تمامی مسائل مربوط به بازار بورس اطلاعات کافی داشته باشند تا بتوانند سود و درآمد خوبی را دریافت نمایند. تحلیل بنیادی یا فاندامنتال از جمله موضوعات مهم قبل از خرید هر نوع سهام به حساب میآید. در حالت کلی هر سرمایهگذار نیاز دارد تا قبل از خرید سهام در مورد وضعیت بنیادی شرکت اطلاعاتی داشته باشد.
شرکتهایی که دارای وضعیت بنیادی خوب هستند دارای رشد حداکثری و شرکتهای با بنیاد ضعیفتر دچار رکود میشوند. در این بین بسیاری از افراد، سیگنال خرید را جایگزین تحلیل بنیادی میکنند. یکی از دلایل انجام این کار، پیچیدگی مباحث تحلیل و هم چنین زمان بر بودن انجام آن است. اما امروزه با کمک نرمافزارهای خاص و دریافت کمک از افراد آگاه و با تجربه میتوان با خرید سهام درست مانند سهام بانک ملت به بیشترین مقدار سود و کسب درآمد دست پیدا کنید.
وضعیت و تحولات صنعت بانکداری
با توجه به اینکه صنعت بانکداری در ایران بر اساس سیاستهای اقتصادی دولت پیش میرود و هیچگونه استقلالی از خود ندارد، دچار تغییر و تحولات شدید قرار میگیرد. از طرفی میزان خروجی بانکها به ارائه تسهیلات و دادن خدمات است به نحوی که منابع برخی از افراد و دستگاههای خصوصی و دولتی را گرفته و صرف تجهیز کردن دستگاههای اقتصادی و شخصی دیگر که درخواست دریافت تسهیلات داشتهاند، میکند.
بانکها، هزینه مشخصی را برای دریافت سرمایه افراد و دستگاهها پرداخت میکند تا بتواند تسهیلات را با نرخ دیگری به اشخاص درخواستدهنده اهدا نماید که همین کار موجب میشود تا اختلاف بین این هزینه و درآمد به دست آمده، سود بانکی را به وجود آورد. دو عامل سیاست انقباض پولی به منظور تأمین کاهش درآمد بانکی و بحران جهانی از جمله موارد تأثیرگذار بر صنعت بانکداری است.
وضعیت و تحولات صنعت بانکداری
درمیان ۴۴ صنعت حاضر در بورس اوراق بهادار و بین ۴۳۶ شرکت بورسی و فرا بورسی ، صنعت بانکداری از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
از منظر ارزش بازار صنعت بانکداری درپایان سال ۱۳۹۷ در رتبه پنجم قرار دارد .
ارزش بانک های فعال در بورس و فرابورس، نزدیک به ۵۶۸ هزار میلیارد ریال برآورد و ارزش بازار بانک ملت در پایان سال ۱۳۹۷ نزدیک به ۲۱۷ هزار میلیارد ریال در رتبه اول قرار دارد .
تحلیل صنعت
تصور پیشرفت و توسعه صنعت بدون حضور و حمایت بانک ها امری غیر ممکن است. بانک ها نقش عمده ای در پیشرفت تمام صنایع کشور ایفا کرده و وظیفه ای سنگینی در این خصوص در آینده برعهده دارند. به عقیده کارشناسان عمده فعالیت بانک ها در خصوص حمایت از صنعت می بایست در بانک های تخصصی این عرصه صورت پذیرد.
درحال حاضر در کشور چند بانک تخصصی به ارائه خدمات به صنعت گران در عرصه های مختلف می پردازند. با این وجود سایر بانک های عمومی ، بزرگ و پر سابقه کشور هم از فعالیت های تولیدی و صنعتی غافل نمانده اند و بعضا خدمات خوبی در این عرصه ارائه می کنند. صنعت بانکداری با ۱۶ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران و بازار فرابورس یکی از گروههای مورد توجه سهامداران می باشد.
توجه به ارزش بازاری وبملت
ارزش بازار سهام در بازار بورس، نشان دهنده رشد سهام در سالهای اخیر است و با مقایسه رشد سودآوری و ترازهای مثبت و منفی با ارزش بازاری سهام، میزان رشد در سال های متفاوت را درک خواهیم کرد. همانطور که در تصویر زیر مشخص است، در سال 1398 و همچنین 1399، ارزش بازاری نماد وبملت رشد زیادی داشته است.
همواره اگر ترازنامه بانک ملت در بورس را نیز تحلیل کنیم، در می یابیم که در سودآوری نیز خوب عمل کرده و در نتیجه قیمت سهام هم اکنون گران نیست و جزو کم ریسک ترین صنایع قرار دارد.
همچنین برای این که از روند ارزش بازاری و سایر پارامترهای موجود در وبملت آگاه شوید، می توانید با مراجعه به سایت tsetmc.com، تابلوی سهم را مشاهده کنید. در این سایت، شما میتوانید ارزش بازار، قیمت پایانی، تعداد سهام، ریز معاملات و بسیاری از موارد دیگر را مشاهده کنید.
موانع
- اعطای سود سپرده بالاتر توسط موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز
- اعطای سود برابر، توسط کلیه بانک های مجاز
- عدم تطابق سررسید سپرده ها با سررسید تسهیلات
- عدم ورود موثر بانک مرکزی به جریان تامین نقدینگی بانک ها
- ورود بانک مرکزی به جزئیات، به جای تعیین خط مشیها و سیاستهای کلان اقتصادی و از طرفی نبود اختیارات لازم برای هیات مدیره و مدیران عامل بانک ها در تعیین پارامترهای اقتصادی بانک خود
- کم توجهی به مشورت با سایر بانک ها و نخبگان نظام بانکی و پولی کشور در تدوین مقررات جدید
- تعریف نشدن موارد تضمین برای اعطای تسهیلات، به ویژه برای شرکت های دانش بنیان.
رقبا
بانک های دولتی با نگاه اول و خصوصی ها با نگاه دوم دست به رقابت می زنند . این رقابت البته مانند چاقویی ۲ لبه است که می تواند همه را دچار درد سر سازد یا اینکه موجب پیشرفت کل صنعت شود.
یکی از معمول ترین دردسر های رقابت در بین رقبای موجود جنگ قیمت هاست که توان سود دهی یک صنعت را به شدت تضعیف می کند. مبارزات تبلیغاتی هم جنبه دیگری از این رقابت است که ممکن است سطح تنوع خدمات و محصولات را به نفع همه شرکتهای آن صنعت افزایش دهد .
محصولات جایگزین
شناسایی محصولات جایگزین نیازمند جستجو موشکافانه برای محصولاتی است که می تواند عملکردی مشابه داشته باشند.این جستجوی موشکافانه حتی ممکن است شرکت را به مرزهای صنایعی ببرد که در نگاه اول هیچ ربط و نسبتی با محصولات صنعت ندارند،اما از پتانسیل های خاصی برای جایگزینی برخوردارند.
خدمات و محصولات ارایه شده در بورس اوراق بهادار ،بانک ها با کارکردهای دیگر و همچنین بازار ارز و فلزات گرانبها و مسکن و … محصولات بالقوه و بالفعل جایگزین محصولات بانکی محسوب می شوند.
توان چانه زنی خریداران
در صنعت بانکداری خریداران شرکتها و افرادی هستند که خدمات بانک را مورد استفاده قرار می دهند.این خدمات طیف وسیعی از خدمات ریالی و ارزی،تامین منابع مالی،مشاوره های مالی و سرمایه گذاری و … را شامل می شود. نکته قابل توجه آنکه علی رغم حجم خرید بالای محصولات ، نقش برجسته محصولات بانکی در موفقیت،کیفیت و ساختارهای هزینه ای خریداران ، هزینه های متعدد تغییرات به لحاظ شناختی و زمانی و پولی و اطلاعات کافی خریداران عملا فشار قابل توجهی از سوی خریداران به صنعت بانکداری وارد نمی آید.
این سهولت اگرچه برای صنعت بانکداری خوشایند است اما بی شک بی توجهی و نبود تفکر بهره گیری از این فرصت به معنی بهره برداری موثر از آن نیست. این بدان معناست که فشار کم مشتریان به معنای مدیریت این فشار توسط بانکهای فعال نیست.
البته بسیار اتفاق می افتد که بانکها با فشار مشتریان خود مواجه می شوند اما هیچ گاه این فشار نیرویی تولید نکرده است که مدیران بانکها را به تفکری استراتژیک در این خصوص وا دارد . شاید وابستگی زیاد و نبود گزینه های دیگر انتخاب این همزیستی کم فشار را توجیه پذیر ساخته است.
توان چانه زنی تامین کنندگان
در صنعت بانکداری به جز تامین کننده گان نرم افزارها و سخت افزارهای بانکداری سپرده گذاران از جمله تامین کنندگان اصلی محسوب می شوند که قدرت چانه زنی انها در سوداوری این صنعت حرف اول را می زند. این نیرو جزو معدود نیروهای اثرگذاری است که توجه مدیران بانکی را به خود مشغول داشته است.چنان که بسیاری از رقابتهای موجود در این صنعت حول محور این نیرو متمرکز شده اند.
معرفی شرکت:
طبق اعلام بانک مرکزی در حال حاضر ۴۱ بانک و موسسه اعتباری غیر بانکی با حدود ۲۴٫۰۰۰ شعبه و باجه در کشور با نیارت بانک مرکزی به فعالیت مشغول می باشند. از مجموع بانک های مورد اشاره، تعداد ۴ بانک خارجی، ۳ بانک دولتی تجاری، ۵ بانک دولتی تخصصی و توسعه ای، ۲۰ بانک غیر دولتی تجاری، ۲ بانک غیر دولتی قرض الحسنه، یک بانک مشترک ایرانی و خارجی، یک بانک متقاضی دریافت مجوز و ۵ موسسه اعتباری ایرانی غیر بانکی می باشند که بانک ملت جزء بانک های غیر دولتی تجاری محسوب می شود .
در حال حاضر ۸ بانک از ۱۶ بانک بورسی و فرابورسی، در بازار اول بورس فعالیت می کنند که بانک ملت یکی از نماد های فعال گروه بانک ها و موسسات اعتباری می باشد. همچنین نماد بانک ملت در فهرست ۵۰ شرکت فعال تر بورس تهران از جایگاه بیست و سوم در سه ماهه اول سال ۱۳۹۷ به جایگاه چهارم در سه ماهه سوم سال ۱۳۹۸ ارتقا یافت.
جایگاه بانک درصنعت بانکداری و وضعیت رقابتی آن
- رتبه اول در بین شبکه بانکی در مانده سپرده های قرض الحسنه جاری
- رتبه اول در بین شبکه بانکی به لحاظ مانده منابع و سپرده های ارزی
- رتبه اول در بین شبکه بانکی به لحاظ سرانه شعب در جذب منابع
- رتبه اول در بین شبکه بانکی به لحاظ سرانه شعب در جذب سپرده های ریالی
- بیشترین ارزش بازار(مارکت کپ ) در صنعت بانکداری در بورس
- رتبه دوم در بین شبکه بانکی به لحاظ سرانه کارکنان در جذب منابع
- رتبه دوم در بین شبکه بانکی در مصارف
- رتبه دوم در بین شبکه بانکی در حجم سپرده های ریالی
- رتبه سوم در بین شبکه بانکی به لحاظ جذب منابع ارزی و ریالی
- رتبه سوم در بین شبکه بانکی در صدور ضمانتنامه
عملکرد بانک و میزان دستیابی به اهداف
- رشد دارایی های مولد بانک به میزان ۶۵ درصد
- رشد سود خالص بانک به میزان ۱٫۹۴۸ درصد
- رشد سود هر سهم بانک به میزان ۱٫۹۵۱ درصد
- رشد منابع ریالی به میزان ۵/۱۹ درصد
- کاهش نرخ قیمت بهره ای پول بانک به میزان ۰۲/۲ درصد
- مدیریت بهینه نقدینگی منتج به عدم اضافه برداشت از حساب جاری بانک نزد بانک مرکزی در تمامی روزهای سال گردیده است.
- مدیریت نقدینگی مطلوب بانک منجربه اعطای حجم قابل توجه تسهیلات در بازار بین بانکی شده است.
ساختار سازمانی:
بانک ملت در حال حاضر با سرمایه ۵۰ هزار میلیارد ریال یکی از بزرگترین بانکهای کشور است که در چارچوب قوانین دولت جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند.
در حال حاضر حدود ۱۷ درصد سهام آن در اختیار دولت، ۳۰ درصد در اختیار کانون شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت و مابقی متعلق به سایر اشخاص حقیقی و حقوقی است.
اطلاعات کلی شرکت:

سرمایه شرکت:
لازم به ذکر است شرکت افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها از مبلغ ۵،۰۰۰ میلیارد تومان به ۲۲،۱۸۲ میلیارد تومان (۳۴۳ درصد) را در دستور کار خود دارد.


وضعیت بانک در بورس اوراق بهادار:

روند روزانه قیمت پایانی هر سهم بانک ملت از آذر ۱۳۹۷ الی آذر ۱۳۹۸:
ارزش هر سهم بانک ملت از ابتدای سال ۱۳۹۸ تا پایان معاملات روز ۳۰ آذر ماه با رشد ۱۱۳ درصدی مواجه شده و از ۲۸۳۳ ریال به ۶۱۵۵ ریال رسیده است. دادوستد سهامداران بر روی سهام بانک ملت به عنوان یکی از پرطرف دار ترین سهم ها در تاالار شیشه ای بورس تهران، باعث شده تا تأثیر مستقیم بر رشد شاخص کل بورس تهران داشته باشد.
نمودار قیمت پایانی سهم:

ترکیب سهامداران:

باید توجه داشت دولت تصمیم دارد در آیندهای بسیار نزدیک، سهام بانکهای صادرات، تجارت، بانک ملت و … را در قالب صندوق ETFبا تخفیف به مردم واگذار کند و این موضوع باعث اقبال سهامداران به سهام این گروه خواهد شد.
ترازنامه بانک ملت:

تحلیل بنیادی و تکنیکال وبملت
تحلیل بنیادی وبملت
در بررسی بنیادی سهم وبملت، میتوان مطابق با میزان ترازنامه بانک ملت از لحاظ مالی و تلفیقی به میزان 52 میلیون ریال اندوخته قانونی و 80 میلیون ریال سایر اندوختهها اشاره کرد. بررسی فاکتورهای سود و زیان شرکت، مقدار تراز بانک ملت در 9 ماه سال جاری 76 درصد مثبت و مقدار تلفیقی آن 87 درصد مثبت بوده است. مقدار P/E یا همان نسبت قیمت به سود سهام شرکت، در حال حاضر در محدوده 10 است.
نگاهی گذرا به دارایی ارزی بانک ملت نشان میدهد که در اثر تسعیر ارز بر اساس نرخ نیمایی این بانک میتواند بیش از 5 هزار ریال سود را برای هر سهم داشته باشد. چنانچه تصمیم مدیران به انجام این فرایند باشد میتوان نتیجه رفت که مقدار سود به اندازه 100 درصد افزایش خواهد داشت. با تمام موارد ذکر شده میتوان گفت در حال حاضر بدون اعمال نرخ تسعیر نیز افزایش 50 درصدی سود سهم برقرار است.
تحلیل تکنیکال وبملت
اما در تحلیل تکنیکال وبملت باید گفت که سهم در محدوده 4 هزار ریال دارای نوسان است. با توجه به اینکه قیمت سهام بانک ملت در بورس در اصلاح مجدد قرار گرفته است و مقدار یافت قیمت را شامل شده است. خریدهای پیدرپی این سهام توسط سهامداران حقوقی در جهت حمایت از سهام بانک ملت میتواند یک اقدام مثبت رد جهت رشد به سمت تراز 5 هزار ریال باشد. از طرفی میتوان یک روند صعودی را برای سهام بانک ملت در بازار کنونی را تصور کرد.
بررسی دارایی های بانک
ضریب ریسک انواع داراییهای بانک ها متناسب با مخاطرت احتمالی و براساس آیین نامه کفایت سرمایه، به ترتیب ۰ درصد،۲۰ درصد،۵۰ درصد و ۱۰۰ درصد موزون می شوند. در جدول زیر درصد دارایی های ریسکی بانک ملت را برای دوره ۹ ماهه سال ۹۸ قرار داده ایم. همانطور که مشاهده می کنید ۸۶ درصد از دارایی های بانک دارای ریسک صفر می باشد.

نسبت کفایت سرمایه
یکی از موارد که موجب حفظ سلامت نظام بانکی میشود، سرمایه مناسب و کافی است. هر کدام از مؤسسات اعتباری و بانکها به منظور ضمانت ثبات فعالیتهای خو باید یک نسبت مناسبی را بین سرمایه و ریسک موجود در داراییهای خود داشته باشند.
در استانداردهای جهانی مثل قوانین کمیته بال این نسبت معادل ۱۲ تا ۲۰ درصد تعیین شده است. طبق الزامات بانک مرکزی این نسبت باید بیشتر از ۸ درصد باشد که می تواند در مواردی که استانداردهای بین المللی و یا ضرورت حفظ سلامت بانک ها و موسسات اعتباری اقتضا نماید حدود بالاتری را برای تمام یا برخی از بانک ها و موسسات اعتباری تعیین نماید.
آن دسته از بانک ها که نسبت کفایت سرمایه آن ها کمتر از ۸ درصد می باشد، مکلفند با تدوین یک برنامه جامع و زمان بندی شده که به تائید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران می رسد، نسبت به تطبیق وضعیت خود با مفاد مقررات مربوطه حداکثر تا پایان مهلت اعلام شده اقدام نمایند. در ایران این نسبت برای بانک های مختلف متفاوت است. این نسبت برای بانک های ایران بین ۴ تا ۵ درصد می باشد. در حالت کلی دو نوع فرمول برای نسبت کفایت سرمایه مطرح است:
- نسبت سرمایه تقسیم بر دارایی ها: این نسبت برای دوره ۹ ماهه سال ۹۸ بانک ملت ۱٫۲۸% می باشد.
- نسبت سرمایه تقسیم بر دارایی های تعدیل شده بر حسب ریسک : پایین بودن این نسبت ریسک های اعتباری، بازار و عملیاتی را بالا می برد و بانک در زمان رویارویی با مشکلات کلان اقتصادی توان بازپرداخت بدهی های خود را نخواهد داشت. هرچقدر این نسبت بیشتر باشد قدرت اعتباردهی، که جزء فعالیت های عملیاتی بانک ها می باشد بالاتر است. با توجه به محاسبات انجام شده این نسبت برای بانک ملت حدود ۱۵ درصد می باشد که نشان دهنده ی وضعیت خوب بانک درخصوص قدرت اعتبار دهی در سال مورد گزارش می باشد.
بازده دارایی ها
این نسبت، نسبت سود عملیاتی را به کل منابعی که تحت مدیریت بانک قرار دارد، مرتبط می سازد. این نسبت، بهترین نسبت برای ارزیابی مدیریت است و خالص درآمدی را که از بکاربردن کل دارایی های بانک ایجاد می شود، ارزیابی می کند. اختلاف این نسبت بین بانک ها که بر مفاهیم محدودتر دارایی مانند دارایی های درآمدزا ( کلیه وامها، پیش پرداختها سرمایه گذاری ها و سپرده های بهره دار) متکی است، دید وسیع تری را نسبت به اختلاف بین بانک ها ارایه می دهد.
این نسبت نشاندهنده یک ریال سود برای هر صد ریال از دارایی هاست. این نسبت تا حدودی کارایی دارایی ها را مشخص می نماید، ولی نکته اساسی این است که در طبقه بندی دارایی ها که عمده ترین آنها وام ها می باشد، درجه ریسک دارایی ها در نظر گرفته نمی شود.
به نحوی که اگر بانکی با دارایی متوسط، دارایی بیشتری نسبت به بانک دیگر داشته باشد، ولی میزان طبقات وام های معوقه اش بیشتر باشد، در این نسبت بازده دارایی بیشتری خواهد داشت، لذا میزان بیشتر این نسبت نمی تواند لزوما کارایی و ریسک دارایی ها را نشان بدهد و استفاده صرف از این نسبت برای نتیجه گیری کلی درباره دارایی ها، گمراه کننده خواهد بود. بنابراین، این امر زمانی مفید خواهدبود که میزان ریسک دارایی های سودآور را نیز در نظر بگیریم.
با توجه به نمودار نسبت بازده دارایی های بانک ملت برای ۵ سال گذشته ،این نسبت در سال ۹۵ کمترین میزان ۵ سال اخیر را اختیار کرده است و پس از آن این نسبت افزایش یافته است.

نکات قابل ذکر درمورد بدهی های بانک
-
ترکیب کلی بدهی های بانک ملت
در نمودار زیر ترکیب کل بدهی های بانک ملت را به اختصار آورده ایم. همانطور که مشاهده می کنید بنابر ماهیت بانک ها، قسمت عمده بدهی ها مربوط به سپرده های سرمایه گذاری مدت دار (۳۹٫۷۳%) سپرده های دیداری (۱۸٫۱۵%) و بدهی به بانک مرکزی (۲۷٫۵۵%) می باشد که در ادامه توضیح مختصری در مورد هر سرفصل داده شده است.

۲-بدهی به بانک مرکزی:
قسمت عمده این بدهی مربوط به سپرده ارزی بانک مرکزی نزد بانک ملت برای مسائل مربوط به سوئیفت می باشد که به دلیل مشکلات نقدینگی بخش ارز، سود سپرده های ارزی بانک مرکزی نزد بانک ملت، به حساب آن بانک واریز نشده است.
۳-سپرده های سرمایه گذاری مدت دار:
قسمت عمده این سرفصل مربوط به سپرده های سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلند مدت می باشد.
۴.ارزش دفتری بانک ملت
در پایان آذرماه سال ۹۸ حدود ۳۸۰ تومان می باشد که در حال حاضر نماد بالاتر از ارزش دفتری خود در حال معامله می باشد.
۵.روند مانده سپرده های سرمایه گذاری
پایان دوره و مانده تسهیلات اعطایی پایان دوره: همانطور که در نمودار زیر مشاهده می کنید روند دریافت سپرده ها و پرداخت تسهیلات برای بانک ملت طی ۵ سال اخیر صعودی بوده و به طور متوسط هر ساله حدود ۹۰ درصد از سپرده های دریافتی، تسهیلات پرداخت کرده است.

نسبت بدهی، مجموع بدهی ها را با مجموع دارایی ها مقایسه میکند. این نسبت معیاری برای سنجش توانایی بانک در جهت استفاده از دارایی ها برای پوشش بدهی هاست. ماهیت فعالیت بانک به گونه ای است که بخش عمده ای از مصارف بانک از طریق بدهی (سپرده ها) تامین می شود. این نسبت در بانک ها نسبتا رقم بالایی است. میانگین ۵ ساله این نسبت برای بانک ملت حدود ۹۵% می باشد که این نسبت در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ دارای تغییرات محسوسی نمی باشد.

نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام از طریق تقسیم جمع بدهی ها بر جمع حقوق صاحبان سهام محاسبه می شود و مشخص میکند چه رابطه ای میان طلبکاران و سهامداران وجود دارد و درصدی از بدهی ها را که توسط حقوق صاحبان سهام پوشش داده میشود، تعیین میکند.
در واقع این نسبت نشان می دهد بانک برای تامین مالی دارایی هایش چند برابر حقوق صاحبان سهام خود را استقراض نموده است. بالا بودن این نسبت ریسک سپرده گذاری را افزایش می دهد. پایین بودن آن نیز بیانگر بلوکه شدن بخشی از منابع مالی سهامداران و یا عدم موفقیت بانک در جذب سپرده ها می باشد.
همانطور که مشاهده می شود در سال ۹۸ بانک ملت شرایطی همانند نسبت قبلی را دارد و مقدار این نسبت در سال ۹۸ از میانگین ۵ ساله آن کمتر می باشد .

صورت سود و زیان بانک ملت:


درآمدهای بانک
درآمدهای بانک ها در حالت کلی به دوسته تقسیم می شوند:
الف) درآمدهای مشاع: بخشی از درآمد بانک است که به واسطه مشارکت با افراد به دست می آید. دریافت سپرده های مدت دار از مشتریان، سرمایه گذاری سپرده ها در کسب وکارهای مختلف و ارائه تسهیلات مدت دار به مشتریان سبب ایجاد درآمدی برای بانک می شود که این درآمد ناشی از اختلاف نرخ سود سپردهها و تسهیلات اعطایی و همچنین سود حاصل از سرمایه گذاری ها است.
درآمدهای مشاع بانک ملت: درآمدهای مشاع بانک به ۲ دسته عمده سود تسهیلات اعطایی و سود حاصل از سرمایه گذاری ها و سپرده گذاری ها تفکیک می شود:
سود تسهیلات اعطایی
تغییرات سود تسهیلات اعطایی برای دوره ۹ ماهه ۹۸ نسبت به دوره ۹ ماهه ۹۷با رشد ۱۱٫۷۱ درصدی همراه بوده است که عمده آن مربوط به فروش اقساطی و سلف و سایر درآمدها می باشد. این درحالی است که این میزان رشد برای دوره مشابه ۹۷ نسبت به ۹۶ میزان۳درصد بوده است.

سود حاصل از سرمایه گذاری ها و سپرده گذاری ها
تغییرات سود حاصل از سرمایه گذاری ها و سپرده گذاری ها برای دوره ۹ ماهه ۹۸ نسبت به دوره ۹ ماهه ۹۷ با رشد ۶۰٫۱۵ درصدی همراه بوده است همچنین این میزان رشد برای دوره مشابه ۹۷ با ۹۶ میزان ۵۸درصد بوده است.

درآمدهای غیر مشاع
دستهای دیگر از درآمدهای بانک است که به واسطه دریافت کارمزد خدمات ارائه شده و ارائه مشاوره های مالی و سرمایه گذاری حاصل می شود. درآمد های غیر مشاع از اهمیت بالاتری نسبت به درآمد مشاع برخوردار است.
همانطور که می دانیم بهای تمام شده پول از دو آیتم اصلی: ۱- هزینه های بهره ای ۲ – هزینه های غیرپولی شامل هزینه های اداری، پرسنلی و هزینه مطالبات تشکیل شده است.
با معوق شدن تسهیلاتی که بانک ها درآمد خود را مخصوصا در سال های قبل بر سود کسب شده از آنها متمرکز نموده است، نه تنها آن هزینه ها پوشش لازم پیدا نمی کند بلکه هزینه های دیگر تحمیل شده ناشی از این معوقات را که در حال حاضر به عنوان بیماری سیستم بانکی محسوب میگردد، تحمیل بانک ها می نماید و از ارزش آن درآمد (مشاع) کاسته شده و اهمیت آن را کمرنگ تر می نماید، در مقابل درآمدهای غیر مشاع به عنوان یک درآمد نقدی تاثیر بیشتری در سودآوری بانکها از خود نشان می دهد که باعث شده بانکها با تبلیغات خدمات متنوع خود درزمینه درآمدهای غیر مشاع، رقابت خود را در کسب سهم بیشتر از این نوع درآمد در بازار شروع نمایند.
با نگاهی کوتاه به صورتهای مالی ارائه شده بانکها که نشان دهنده افزایش درآمدهای غیرمشاع هر سال نسبت به سال قبل آنها بوده حاکی از تلاش بانک ها در به دست آوردن این نوع درآمد می باشد.
درآمدهای غیر مشاع بانک ملت
درآمدهای غیرمشاع بانک ملت به سه دسته وجه التزام دریافتی، کارمزد دریافتی و سایر درآمدها تقسیم می شوند. درآمدهای غیر مشاع این بانک از سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ بالغ بر ۴۶درصد افزایش داشته است که عمده این میزان افزایش مربوط به بخش سایردرآمدها می باشد. این درحالی است که این میزان تغییرات برای دوره مشابه ۹۷ نسبت به ۹۶ با کاهش ۱۶ درصدی همراه بوده است.


P/E و Eps نماد وبملت
Eps به معنای سود آوری شرکت در 12 ماهه گذشته است و با مقایسه میزان سودآوری با سال جدید قادر به پیش بینی p/e forward سهام خواهید بود. همواره سهامهایی که نسبت به هم گروهی های خود p/e های پایین تری دارند میتوانند وضعیت بهتری داشته باشند.
در تصویر بالا مشاهده می کنید که سهم دارای p/e (نسبت قیمت به سود سهام شرکت) 12.67 هست که در مقایسه به p/e گروه که 15.19 قرار دارد در وضعیت بهتری است. هم اکن.ن که این مطلب در حال نگارش است، سهام های بانکی وبملت، وتجارت و وبصادر بسته هستند و تا 21/10/1399، به علت بررسی معاملات، قابل معامله نیستند
بررسی سود و زیان وبملت
در تحلیل بنیادی وبملت یا هر سهم دیگری، توجه به ترازهای مالی بسیار مهم است و به طور خلاصه میتوان گفت که قلب یک شرکت یا کارخانه در ترازهای مالی آن نهفته است. در ادامه جدول بررسی تحلیل بنیادی بانک ملت آورده شده است.
دوره منتهی به |
31/06/1399 |
31/06/1398 |
درصد تغییر |
سود و وجه التزام تسهیلات اعطایی |
107000000 |
77500000 |
37 |
سود (زیان) حاصل از سرمایهگذاریها و سپردهگذاریها |
27000000 |
21000000 |
30 |
جمع درآمدهای مشاع |
133800000 |
98600000 |
36 |
سهم سود سپردهگذاران |
88440000 |
67300000 |
31 |
سهم بانک از درآمدهای مشاع |
45315000 |
31280000 |
45 |
جمع درآمدهای غیرمشاع |
160329000 |
42132000 |
281 |
جمع درآمدها |
206000000 |
73410000 |
180 |
جمع هزینهها |
118600000 |
51450000 |
131 |
سود (زیان) خالص |
69376000 |
15375000 |
351 |
همانطور که می دانید برای دسترسی به صورت های مالی شرکتها، باید به سایت codal.ir مراجعه کنید. پس از مراجعه به سایت کدال، نام نماد را جستجو کنید و بر روی عملکرد 6 ماهه شرکت کلیک کنید تا جدول ارزیابی عملکرد سود سهام بانک ملت را در اختیار شما قرار دهد.
در جدول بالا مهمترین فاکتورها در تحلیل بنیادی وبملت آورده شده است. همانطور که مشاهده میکنید تمام فاکتورهای اساسی بهبود یافتهاند که در نهایت به سود خالص منتهی شده است. می توان گفت عملکرد خارق العادهای را سهام بانک ملت داشته و توانسته 351 درصد سود خالص خود را نسبت به سال گذشته افزایش دهد.
اگر بخواهیم تحلیل بنیادی وبملت را در کنار تابلوی قیمتی سهم قرار دهیم، به این نتیجه میرسیم که با توجه به سودی که در سال 98 و 99 توسط سهام های دیگر به سهامداران رسید و مقایسه آن با وبملت و روند سودسازی آن، می توان وبملت را یک سهام جامانده معرفی کرد که در بلند مدت سود خوبی را نصیب سهامداران خواهد کرد.
وبملت سهامی دلاری یا ریالی
معمولا شرکت هایی که صادرات محور هستند و بخشی از فروش شرکت بر حسب صادرات قرار دارد را سهام دلاری می نامند. این شرکت ها از افزایش نرخ دلار بهره می برند که در نهایت موجب افزایش سود سازی شرکت می شود. صنایع فلزی و پتروشیمی از جمله آنها هستند. اما هرچه دلار نرخ ثابت تری را به خود ببیند سودآوری به سهام های بانکی و خودرویی چراغ سبز نشان خواهد داد.
امسال با توجه به تحریم و نرخ بالای ارز، وبملت عملکرد خوبی داشت و با توجه به اشباع تقاضا در دلار، احتمالا شاهد ثبات یا کاهش نرخ دلار خواهیم بود که منجر به رشد سهام های بانکی در میان مدت خواهد شد. همواره در تحلیل بنیادی بانک ملت، توجه به نرخ ارز و تحریم های آمریکا علیه ایران، از نکلت قابل توجه است.
سهامداران اصلی بانک ملت
یکی از نکاتی که قبل از خرید سهم باید به ان توجه شود، ترکیب سهامداران اصلی شرکت است. با مراجعه به سهامداران وبملت در سایت tsetmc.com، لیست آن ها منتشر خواهد شد. چند وقتی هست که دولت با فروش سهام های خود، پول سهام عدالت را در حال پرداخت است که بانک ملت نیز از جمله آن هاست.
شایعه ای میان سهامداران انتشار یافته که سراغ سهامهایی که در لیست سهام عدالت قرا دارند نرویم که این اشتباه است. سهام هایی در که در لیست سهام عدالت قرار دارند جزو 50 شرکت برتر بورس تهران قرار دارد و از لحاظ بنیادی جزو بهترین ها هستند و فروش این سهام ها دلیل بر بد بودن آن ها نیست در آینده خواهید دید که این سهامها چه رشدی را در پی خواهند داشت.
نسبت سهم بانک از درآمدهای مشاع به دارایی ها
این نسبت نشان دهنده توان ایجاد درآمدهای مشاع بانک در استفاده از دارایی های آن است. بالا بودن این نسبت حاکی از کارایی بانک در تخصیص دارایی ها به منظور ایجاد درآمد است. روند این نسب طی ۵ سال اخیر برای بانک ملت در نمودار زیر نشان داده شده است:

سایر درآمدها، هزینه ها و هزینه های مالی:

ریسک ها
بانک ملت به منظور مدیریت تغییرات کیفیت دارایی ها، هزینه ها و درآمدها ناشی از تغییرات اقتصاد کلان خاصه روندهای بازارهای متنوع، دارای ساختار منسجم مدیریت ریسک بازار می باشد.
در بانک ملت با توجه به سیاست های کمیته بال مبنی بر اینکه می بایست کلیه ریسکها با توجه به شرایط اقتصادی و بازار مورد بررسی قرار گیرند، نقش ارتباطی و متقابل کلیه ریسک ها با یکدیگر به ویژه با ریسک بازار و شرایط اقتصاد کلان مورد بررسی قرار می گیرد.
لذا چارت مدیریت ریسک به گونه ای طراحی گردیده است که مدیریت ریسک شامل شناسایی، اندازه گیری، پایش ، کنترل یا کاهش ریسک، از طریق گزارشات و توصیه های لازم در خصوص وضعیت کنونی و آتی و راهبرد مقابله با آن در واحدهای مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد. ریسک های مهمی که بانک ملت با آنها مواجه می باشد و آن ها را مدیریت می نماید شامل موارد ذیل می باشد:
- ریسک بازار: ریسک بازار به ریسک ناشی از تغییرات محیط کلان اقتصادی می پردازد. این ریسک ها ناشی از نوسانات در شرایط بازار مانند تغییر در قیمت دارایی ها، نرخ سود، نرخ ارز و سهام اطلاق میگردد.
- ریسک عملیاتی : پیاده سازی فرایند مدیریت ریسک عملیاتی در بانک ملت شامل سه جزء می باشد : ۱٫شناسایی، ارزیابی و اندازه گیری؛ ۲٫پایش و گزارش دهی؛ و ۳٫کنترل و کاهش ریسک عملیاتی می باشد. واحد مدیریت ریسک عملیاتی با تبیین نقش واحدها ی مختلاف سازمان در هریک از سپرهای دفاعی، گامی اساسی در مدیریت ریسک های عملیاتی ناشی از فعالیتهای خود، برداشته است.
- ریسک فناوری اطلاعات: مدیریت ریسک فناوری اطلاعات در بانک ملت با هدف مدیریت ریسک های با اهمیتی مانند: “ریسک های حاکمیتی فناوری اطلاعات”؛ “ریسک های مرتبط با امنیت اطلاعات”؛ “ریسک های عملیاتی و خدماتی فناوری اطلاعاات “؛ “ریسک های پشتیبانی فناوری اطلاعات”؛ “ریسک های خرید و برون سپاری در حوزه فناوری اطلاعات”؛ “ریسک های تداوم کسب و کار سازمان مبتنی بر فناوری اطلاعات” صورت می پذیرد.
- ریسک نقدینگی: در بانک ملت برنامه های کوتاه مدت ریسک نقدینگی با توجه به برنامه های بلند مدت ریسک نقدینگی طراحی می شود و از سوی دیگر برنامه های مدیریت ریسک نقدینگی از استراتژی ها نشات می گیرند. بانک ملت دارای برنامه هایی جهت مدیریت ریسک نقدینگی می باشد، که از جمله می توان به “سند اشتهای ریسک”، “بودجه بندی” و “برنامه عملیاتی” اشاره نمود.
- ریسک تطبیق با قوانین و مقررات: در راستای اجرای بهینه الزامات کمیته بال و همچنین بخشنامه های بانک مرکزی ج.ا.ا در ارتبااط با مدیریت موثر ریسکهای تطبیق و با عنایت به اهمیت مدیریت بهینه این حوزه از ریسک ها در بانک ملت، اداره کل مستقل رعایت قوانین و مقررات و نیز کمیته رعایت قوانین و مقررات در ساختار سازمانی بانک ایجاد گردیده است.
- ریسک اعتباری : میزان پذیرش ریسک اعتباری از ابعاد تمرکز، مطالبات معوق و… و همچنین تاثیری که این ابعاد بر سایر ریسک ها مانند نقدینگی دارد توسط مدیریت ریسک تعیین می گردد. سیاست های مذکور پس از تصویب هیئت مدیره به شبکه بانکی ابلاغ می گردد.
- ریسک نرخ سود: به ریسک زیان ناشی از نوسانات نرخ سود ریسک نرخ سود گفته می شود. همچنین با توجه به عدم تطابق سررسید دارایی ها و بدهی ها و یا تفاوت زمانی در سررسید آنها، ممکن است موسسه مالی دچار زیان و یا کاهش سود در نتیجه تغییرات نرخ سود شود. سپرده ها، تسهیلات، اوراق قرضه و… در معرض ریسک نرخ سود می باشند.
ارزش گذاری با استفاده از رویکرد
با توجه به داده های تاریخی ۵ ساله مربوط به سود هر سهم بانک ملت میزان سود هرسهم برای سال مالی ۹۹ طبق جدول زیر قابل پیش بینی می باشد.

قیمت سهم در تاریخ تهیه گزارش ۱۷۲۳۱ریال می باشد ، لذا با توجه به میزان EPS تخمینی ۵٫۶۳ برآورد می شود.
در تاریخ تهیه گزارش بانک ملت برابر ۶٫۲۸ می باشد لذا با توجه به EPS پیش بینی شده ارزش ذاتی سهم بانک ملت برابر با ۱۹۲۱۸ ریال می باشد که این قیمت از قیمت درحال معامله بیشتر می باشد لذا سهام بانک ملت زیر ارزش ذاتی درحال معامله می باشد.
با مقایسه بانک ملت با صنعت که برابر ۱۸٫۰۵ می باشد در می یابیم که سهامداران انتظار رشد قیمت برای سهام بانک ملت را ندارند چراکه میزان بانک ملت از صنعت و حتی از بازار کمتر می باشد.
میزان تخمینی ۵٫۶۳ می باشد و میزان این نسبت در تاریخ تهیه گزارش ۶٫۲۸ می باشد لذا استقبال سهامداران برای سهام بانک ملت پایین می باشد و سهامداران انتظار رشد قیمت ندارند.
ارزش دفتری سهم (به ازای هر سهم)، ۳۸۶۹ ریال می باشد و سهم نیز ۴٫۴۲ می باشد.
بررسی موضوع کاهش نرخ بانکی و اثرات آن
بر اساس تصمیم بانک ها مقرر شده است تا دیگر بانک ها سپرده ای با سود بالای ۱۵ درصد افتتاح نکنند. ضمن آنکه نرخ سود سپرده های کوتاه مدت کمتر از ۶ ماه نیز ۸ درصد خواهد بود. در مورد سپرده های بلند مدت یک ساله نیز مقرر شده که نرخ سود این سپرده ها از یک اردیبهشت ۹۹ معادل ۱۵ درصد افتتاح شود و سپردههای موجود تا سررسید طبق قرارداد عمل نماید.
در صورت نیاز، بانکها میتوانند گواهی سپرده با نرخ ۱۵ درصد تا ۱۸ درصد و نرخ شکست ۱۰ درصد تا تاریخ ۳۱ شهریور سال جاری افتتاح کنند.
یکی از پیامدهای کاهش نرخ سود سپرده بانکی، خارج کردن سرمایه از بانکها توسط سپرده گذاران و ورشکستگی برخی بانک ها و موسسات است.
دومین پیامد کاهش نرخ سود سپرده های بانکی، سرمایه گذاری در خودرو و سکه و زمین و ایجاد مشاغل غیر مولد و در نتیجه افزایش نقدینگی و کاهش شدیدتر ارزش پول ملی است.
آخرین پیامد این مسئله افزایش لجام گسیخته تورم تا ۶۰ درصد آمار دولتی و رفتن ۷۰ درصد مردم به زیر خط فقر است.
ارزش بازار در سال های ۹۸-۹۷

روند سود سازی سهم:

صندوق مبتنی بر بانکی ها ( دارا یکم )
در ابتدای سال 99، دولت صندوقی متشکل از وبملت، وبصادر، وتجارت و البرز تشکیل داد که با فروش این اموال مازاد، کسری بودجه خود را جبران نمود. میتوان گفت دولت برای فروش مابقی این اموال در قالب دارا دوم نیز اقدام کند. مشخصا برای فروش این اموال باید بهگونه ای تقاضا ایجاد کند که میتوان گفت منفی شدن این روزهای بانکی ها برای مثبت شدن در اواخر سال 99 و برای فروش همین اموال باشد. البته قرار نیست حتما این اتفاق بیفتد اما به هر حال دولت برای فروش اموال خود نیاز به تقاضای مردم خواهد داشت.
عملکرد بانک ملت در سال 99
- افزایش 70 درصدی دارایی های مولد بانک ملت
- رشد 380 درصدی سود خالص وبملت
- کاهش 131 درصدی هزینه های کلی
- افزایش حدود 300 درصدی درآمدهای کلی
سهام بانک ملت یکی از 10 نماد برتر در بازار بورس است. تاریخچه بورس ملت نشان میدهد این سهم این بانک در دادوستدها یکی از کم ریسکترین و بنیادیترین سهمها برای سهامدارانی که قصد سرمایهگذاری بلند مدت دارند به حساب میآید. یکی از موارد اصلی در تحلیل بنیادی و تکنیکال وبملت همان رشد فوقالعاده در سود خالص است.
شرکتی که با شرایط بازار، نوسانات موجود و تحریمها توانسته است مقدار سودآوری خود را افزایش دهد یکی از سهمهایی است که با اطمینان میتوان آن را دادوستد کرد. در حالت کلی با توجه به قیمت سهام بانک ملت در بورس، این سهم برای خریدارانی که قصد سرمایهگذاری میان مدت دارند، مناسب خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید