تاثیر جدایی انگلستان بر بورس ایران
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
تاثیر جدایی انگلستان بر بورس ایران
در ادامه مقاله قبل با موضوع دومینو سقوط و چهارشنبه سیاه ،آری یا نه ؟ راجع به تاثیر خروج انگستان از اتحادیه اروپا بر بازارهای مالی دنیا صحبت کردیم . حال به بررسی این تاثیر بر بازارهای مالی ایران و خصوصا بورس و صنایع بورسی می پردازیم .
غالب نظریات دوستان مبنی بر تاثیراتی که این رخداد بر اقتصاد ما می گذارد به دو دسته ی افراطی و تفریطی تقسیم می شود . یعنی عده ای شدیدا معتقدند که پس از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا اوضاع اقتصاد جهانی و تمام بازارهای مالی بین المللی به هم ریخته وبه طبع آن اقتصاد ایران و بورس ما با نزول شدید روبرو خواهد شد .
از آن طرف عده ای دیگری ازافراد معتقدند که اقتصاد ما هیچ گونه تاثیری از این اتفاق نخواهد پذیرفت و هیچ کدام از بازارهای مالی ما وابستگی خاصی با بازارهای بین المللی ندارند و طبیعتا بازارها خصوصا بورس برروال گذشته خود حرکت خواهند کرد .
در این بین میخواهیم بی طرفانه به تحلیل و بررسی این رخداد بر اقتصاد و بازارهای مالی و صنایع بورسی مان بپردازیم و تصمیم گیری و قضاوت در خرید و فروش ها و تقسیم سرمایه در بازارهای مالی را برعهده دوستان بگذاریم. همچنین می توانید برای آشنایی جامع و کامل با تمامی نمادها در بورس مقاله ” لیست نمادهای بورس ” را مطالعه نمایید.
اگر می خواهید با دیگر مفاهیم بورس آشنا شوید مطلب ” تعاریف اولیه بازار بورس ” و “خرید پله ای سهام ” و ” روانشناسی معاملاتی ” را مطالعه فرمایید.
اقتصاد:
به دلیل اینکه اقتصاد ما وابستگی مستقیم با بازارهای جهانی ندارد و سبک خاص خودش را دارد پس تاثیر کوتاه مدتی بر اوضاع اقتصادی ما نخواهد داشت اما اگر بخواهیم افق دید خود را گسترده تر کنیم و بلند مدت به این رخداد نگاه کنیم میبینیم که چون مبادلات دلاری ما بسته است و مجبوریم با ارزهای دیگر با سایر کشورها معامله کنیم، پس اغلب قراردادهای تجاری ما بر حسب یوروخواهد بود و کلیه ی طلب های ما که بر حسب یورو پرداخت میشود با کاهش ارزش یورو در برابر دلار ، افت زیادی خواهند داشت .به عنوان مثال در توافق ایران و هند برای تسویه بدهی ها مقرر شد که کلیه بدهی هند به ایران به صورت یورو به ایران پرداخت شود. با این کاهش ارزش یورو میزان طلب ما اگر به دلار حساب کنیم افت قابل توجهی خواهد داشت که در نهایت این تبعات بلند مدتی این رخداد است نه کوتاه مدت.
طلا :
همانطور که در مقاله قبل از تاثیر این اتفاق بر اونس جهانی گفتم در ایران نیز نرخ طلا طی روزهای آتی صعودی خواهد شد وشیب ملایمی را طی خواهد گرفت ولی مسلما این بازار از طرف دولت کنترل شده خواهد بود و از سرازیری نقدینگی به سمت طلا جلوگیری خواهد شد . چون همانطور که در مقاله “سرمایه ها در سال جدید وارد کدام بازارها خواهند شد” گفتم سیاست دولت در سال ۹۵ ، مبنی بر کاهش تورم و حمایت از بازار سرمایه خواهد بود و سایر بازارها را تا حد توان و امکان ، کنترل و متعادل خواهد کرد. درغیر این صورت با اجرایی شدن کاهش نرخ بهره بانکی ودرصورت ریزشی بودن بورس ، محرک خوبی برای سرمایه گذاری در طلا را خواهیم داشت. پس در طلا ریز موج صعودی را خواهیم داشت و فقط به چشم نوسان گیری و در بلند مدت با شیب ملایم باید به آن نگریست.
نفت :
بر طبق تحلیل قیمت نفت در مقاله گذشته ، ترمز صعود نفت با این اتفاق کشیده شده و در بازه رنج حرکت خواهد کرد و قدرت صعود زیاد در سال ۲۰۱۶ میلادی نخواهد داشت ودر صورت پایین آمدن مسلما بر درآمد های نفتی دولت اثرگذار خواهد بود . پس تکیه دولت بایستی بر بیشتر شدن صادرات غیر نفتی باشد.
بورس :
بورس ایران نیز به پیروی از سیاست های مالی کشورچون ارتباط زیادی با بازارهای مالی ندارد (و متاسفانه به نوعی عدم توسعه یافته بودن کشور را نشان می دهد)و همچنین طبق عکس زیر اگر حجم مبادلات مالی مان در بورس را با سرمایه گذاری در بورس آمریکا مقایسه کنیم متوجه می شویم که بازار ما عمق کم تری نسبت به بازارهای دنیا دارد، پس در کوتاه مدت تاثیر شدیدی نخواهد پذیرفت به جز چند صنعت وابسته به نرخ نفت و کامودیتی هایی همچون روی ، مس (البته توجه داشته باشید با اعمال سیاست های اقتصادی در جهت کاهش عرضه کامودیتی ها ، تقاضا و نرخ آنها در جهان و ایران مسلما بالا خواهد رفت) . ولی از آن نظر که حرکت بازار بر مبنای روانشناسی معاملاتی افراد است و برایند نظر مجموع افراد که دسته ی افراطی ها نیز در این بین هستند ممکن است بازار در طول هفته با ریزش مقطعی منجمله صنایع پالایشی به جهت کاهش نرخ نفت مواجه شود .
در این شرایط باید توجه کنیم که بر طبق تحلیل ها نزول زیادی را برای سهام متوقع نخواهیم بود و خوشبختانه در اولین چهارشنبه تیرماه، بورس پس از ریزش فرسایشی، گارد صعودی به خود گرفت.
برای صنایع خودرو سازی با این کاهش ارزش یورو و پوند در مقابل دلار، دیگر ارزش قطعاتی که وارد خواهد شد ارزان تر شده و به نفع خودروسازان داخلی خواهد شد. همچنین در صورت کاهش فلزات و مواد اولیه هزینه تولید پایین آمده و گزینه مثبت دیگری برای خودروسازان خواهد بود و در میان مدت بازدهی خوبی را خواهند داشت . هر چند تعدادی از سهام این شرکت ها جا برای ده درصد ریزش نیز دارند اما بازدهی معقولی نسبت به سایر صنایع خواهند داشت.
برای صنایع بانکی با بهبود روابط بانکی و افزایش مراودات خارجی چشم انداز صنعت بانکی کشور بهبود قابل توجهی داشته و این صنعت به عنوان یکی از صنایع مناسب به جهت قرار گرفتن نمادهای این گروه در سطوح حمایتی و جذاب حتی برای سهامداران کوتاه مدتی، سبب افزایش تقاضا خواهد شد .
برای صنایع متاثر از کاهش قیمت نفت نیز رشد خاصی را شاهد نخواهیم بود و در صورت مثبت شدن ، صرفا به صورت نوسانی و احتمالا در میان مدت ریزش فرسایشی را خواهیم داشت.
برای معدنی ها و فلزات نیز در صورتی که سیاست کاهش عرضه از طرف تولید کننده ها اجرایی شود شاهد رشد خواهیم بود ولی جهت خرید با دید میان مدت بایستی بررسی های بیشتری صورت بگیرد.
نتیجه گیری :
بورس تهران به دلیل تفاوت درسبک اقتصادی و سیاست های مالی و پولی ، و همچنین رسیدن شاخص به یکی از نقاط حمایتی خود ، تاثیر چندانی در کوتاه مدت نخواهد پذیرفت و با کاهش نرخ سود سپرده های بانکی و کنترل سایر بازارهای مالی سود خوبی را در صنایعی که به حمایت خود واکنش مثبت نشان داده اند همچون سهام بانکی و خودرویی خواهد داد اما با کاهش نرخ کالاهای خام همچون نفت ،و فلزات ،اثرات خود را در میان مدت و به صورت کاهش فرسایشی خواهد گذاشت . پس احتیاط بیشتری جهت خرید اینگونه سهام بایستی داشته باشیم .
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید