بررسی تصمیم افزایش سرمایه در مجمع فوق العاده

در مقالات قبل مجامع را شرح دادیم. در این مقاله قصد داریم به مجمع فوقالعاده که بیشتر در خصوص افزایش سرمایه شرکت ها می باشد توضیح دهیم.
مجمع افزایش سرمایه شرکت ها
وقتی مجمع فوقالعاده شرکتها میخواهد برگزار شود نحوه اطلاع رسانی شان به سهام دار مثل مجمع عمومی عادی سالیانه است. یعنی حداقل ۱۰ روز قبل از مجمع، آگهی اش روی سایت کدال قرار می گیرد و ۲ روز کاری قبل از تاریخ مجمع نماد متوقف می شود.
این موارد مشابه با مجمع عمومی عادی سالیانه است ، مجمع فوق العاده که با موضوعیت افزایش سرمایه شرکت ها تشکیل می شود، سهامداران را دعوت می کند به موضوع افزایش سرمایه و اینکه افزایش سرمایه را به چه منظوری می خواهند انجام دهند
هیئت مدیره یا مدیرعامل شرکت به اطلاع سهامداران شرکت می رساند و در نهایت سهامداران تصمیم میگیرند که این افزایش سرمایه انجام شود یا نه.
وقتی افزایش سرمایه شرکتی میخواهد انجام شود یعنی اینکه سرمایه شرکت نسبت به آن درصد افزایش سرمایه میخواهد رشد پیدا کند و طبیعتاً وقتی سرمایه رشد پیدا کند تعداد سهام شرکت هم بسته به عنوان رشد سرمایه افزایش پیدا میکند اما موضوعی که باید به آن توجه کرد این است که اصلاً چرا شرکت ها باید افزایش سرمایه دهند؟
عمده ترین دلیلش این است که نیاز به منابع مالی دارند.
یعنی شرکت یک طرح توسعه دارد که می خواهد آن طرح را به اتمام و بهره برداری برساند. پول (سرمایه) کم دارد، یا اینکه برای سرمایه در گردش خود نیاز به سرمایه دارد یعنی میخواهد مواد اولیه بخرد ولی برای خرید مواد اولیه پول ندارد که بخواهد آن را به تامین کننده پرداخت کند
در حالت کلی یعنی اینکه شرکت نیاز به منابع مالی دارد و در این مواقع افزایش سرمایه می دهد و عموماً از طریق سهامداران شرکت تامین مالی میکند. یعنی پول را از سهامداران شرکت دریافت می کند و در ازای آن به سهامداران سهام می دهد.
یکی دیگر از دلایلی که شرکتها افزایش سرمایه میدهند. موضوع رعایت قوانین حداقل سرمایه مورد نیاز است.
مثلاً اگر یک بانک بخواهد از بانک مرکزی مجوز بگیرد باید سرمایه اش حداقل ۴۰۰ میلیارد تومان باشد یا همینطور اگر بیمه بخواهد از بیمه مرکزی مجوز بگیرد باید حداقل سرمایه ای را تامین کند.
این نهاد هایی که بیشتر به عنوان موسسات مالی اعتباری هستند یا نهادهای بیمه باید یک حداقل سرمایه را رعایت کنند. اگر سرمایه شان به حداقل سرمایه نرسد، مجبور هستند که برای افزایش سرمایه اقدام کنند و این سرمایه را افزایش دهند تا اینکه به حداقل سرمایه ای که برای الزامات قانونی نیاز است برسد.
مورد بعدی که طی این چند سال اخیر در بورس ما زیاد اتفاق افتاده خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت است.
ماده ۱۴۱ قانون تجارت می گوید؛ اگر شرکت ها زیان انباشته داشته باشند (در مورد سود و زیان انباشته حتماً در مقالات آتی در خصوص ترازنامه توضیح میدهیم همچنین درباره این که سود مجمع چیست نیز توضیحات کاملی را در مقاله مورد نظر بیان کرده ایم) و این زیان انباشته از ۵۰ درصد سرمایه شان بیشتر شود مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت می شوند که در این مواقع باید شرکت افزایش سرمایه بدهد که سرمایه اش رشد پیدا کند یا به عبارتی آن نسبت ۵۰ درصد کاهش پیدا کند تا از این ماده خارج شود.
اگر نخواهند افزایش سرمایه دهند باید سهامداران در خصوص انحلال آن شرکت تصمیمگیری کنند که طبیعتاً در ایران بیشتر موضوع افزایش سرمایه مطرح است.
یک مورد دیگر اینکه شرکتی یا اصلا خود شما گر بخواهید از بانک وام بگیرید از شما خواهند پرسید که سرمایه تان چند تومان است؟ حقوق و درآمدتان چند تومان است ؟
برای شرکتها هم به همین طور است، یعنی هرچه سرمایه افزایش پیدا میکند به نوعی اعتبارشان پیش آن بانک یا موسسه مالی اعتباری افزایش پیدا میکند و خیلی راحت تر می توانند برای دریافت وام اقدام کنند و وام را دریافت کنند.
اگر سرمایه شان خیلی کم باشد مانند شرکت های نوپا یا شرکت هایی که در مرحله استارتاپ هستند خب طبیعتا نمیتوانند از بانک وام بگیرند چون اعتمادی ندارند. شرکتهایی که سرمایه کمی دارند اگر بتوانند وام بگیرند با نرخ بهره یا نرخ سود خیلی بالایی باید وام دریافت کنند. این یکی از انگیزههای دیگری است که شرکتها افزایش سرمایه می دهند، افزایش اعتبار شان پیش بانکها است.
مثلاً صنعت خودروسازی برای افزایش سرمایه محدودیت دارد اما اگر بخواهد افزایش سرمایه بدهد یکی از دلایل افزایش سرمایه این است که میخواهد تسهیلات جدیدی از بانک دریافت کند و اینکه دیگر اعتبار خودش پیش بانک (به اندازه سرمایه اش) بیشتر از آن نمیتواند از بانک تامین مالی کند به خاطر همین افزایش سرمایه می دهد که اعتبارش را پیش بانک افزایش دهد و راحت تر بتواند از بانک وام بگیرد.
اما اگر شرکتها بخواهند افزایش سرمایه دهند به چند طریق می توانند افزایش سرمایه دهند؟

مثال قبلی گفتیم که شرکتها چرا افزایش سرمایه می دهند و در ادامه می خواهیم بگوییم که به چند طریق می تواند افزایش سرمایه دهد. قبل از اینکه بخواهم این موضوع را توضیح دهیم و هر روش را توضیح دهیم موضوعی که اهمیت دارد این است که باید ترازنامه را در این مرحله بشناسیم. چون اگر ترازنامه را بشناسیم و بدانیم چه هست و چه اطلاعاتی به ما میدهد طبیعتا میتوانند در فهم این روش های افزایش سرمایه به ما کمک موثرتری بکند. پس نیاز هست که ترازنامه را بشناسیم.
دیدگاهتان را بنویسید