اهمیت و نقش بورس در اقتصاد دنیا چیست؟
2018-08-08
ارسال شده توسط مهرناز سلطانی
توسعهی فعالیتهای تجاری موجب آن شده است که مناسبات مالی و فرایندهای مدیریت مالی روزبهروز پیچیدهتر شود. به همین منظور برای تداوم فعالیت بنگاهها و شرکتهای اقتصادی باید به دنبال منابع مالی کافی بود، که یکی از این منابع مالی سرمایهگذاری در بورس است. در حقیقت بدون وجود منابع مالی کافی، شرکتهای اقتصادی نمیتوانند بسیاری از فعالیتهای خود را بهدرستی اجرا کنند و همین امر موجب صدمه به اقتصاد خواهد شد.
سرمایهگذاری در بورس دارای اهمیت بسیار زیادی در سامانههای اقتصادی است و به عبارتی یکی از پارامترهایی است که میزان سنجش سلامت و یا بیماری اقتصادی کشورها را مشخص میکند. یکی از مهمترین مباحثی که در اقتصاد دنیا مورد بررسی قرار میگیرد استفاده از سرمایههای راکد در جهت توسعهی اقتصادی هر کشور است. جذب پساندازهای راکد و سوق دادن آنها در واحدهای تولیدی، بنگاهها و شرکتهای اقتصادی از مهمترین وظیفهی بورس است و از سوی دیگر ایجاد امکانات و تسهیلات برای مشارکت عموم مردم در توسعه و سهیم شدن در آنها نیز از دیگر وظایف بورس میباشد. از طرفی بورس به دلیل داشتن این خصوصیات میتواند بهعنوان یک اهرم مهم در کنترل نرخ تورم و افزایش نرخ رشد پسانداز نقش مهمی را در جامعه داشته باشد.
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
سرفصلهایی که در این مقاله موردبحث قرار گرفتهاند عبارت است از:
- ارتباط بین بازار بورس و رشد اقتصادی
- اهمیت و نقش بورس در اقتصاد دنیا
ارتباط بین بازار بورس و رشد اقتصادی
بازار بورس توسعهیافته، در توسعه و ارتقای رشد اقتصادی دنیا بسیار تأثیرگذار است. البته این تأثیر ابتدا بر روی کشورها بوده و درنهایت به اقتصاد دنیا کمک میکند. ارتباط بین رشد اقتصادی و توسعه بازار بورس در بلندمدت بهصورت دوطرفه میباشد. البته در بعضی از کشورها در کوتاهمدت هم رشد دوطرفه وجود دارد.
واسطههای مالی و بازارهای سرمایه میتواند به چند طریق در رشد اقتصادی تأثیرگذار باشد. مورد اول اینکه وجود بازار بورس، ریسک را توزیع میکند. اگر بازارهای سرمایهگذاری مانند بورس وجود نداشته باشند داراییهای سرمایهگذاری شده از پروژههای بلندمدت خارج میشوند و سبب کاهش رشد اقتصادی میشوند. بازار سرمایه با جمعآوری حداقل مبلغ خرید در بورس سرمایهگذاران امکان سرمایهگذاری بلندمدت را ایجاد میکند. افراد میتوانند با حداقل مبلغ خرید در بورس در تعداد زیادی از شرکتها سرمایهگذاری کنند و اقتصاد را در جهت سرمایهگذاری در پروژههایی با ریسک بالا سوق دهند و موجب تحریک رشد اقتصادی شوند. باید یادآور شد که سرمایهگذاران خرد با ریسک نقدینگی و ریسک بهرهوری متنوعی روبهرو خواهند شد. مطالعه مقاله ” بازدهی بورس یعنی چه ” کمک شایانی در باره درک این موضوع خواهد کرد
مورد دومی که میتوان به آن اشاره کرد این است که بورس با کسب اطلاعات از پروژههای مختلف، اختصاص منابع به پروژههای مختلف را بهبود میبخشد. فرض کنید بازار سرمایهای وجود نداشت آنگاه برای سرمایهگذاری در یک پروژه اقتصادی سرمایهگذار باید اطلاعات مختلف و مفیدی از آن سرمایهگذاری به دست میآورد تا میتوانست بعد از بررسی در آن پروژه سرمایهگذاری کند، البته به شرطی که بنگاه اقتصادی اطلاعات مفید و صحیح را در اختیار سرمایهگذار قرار میداد، درنتیجه کسب اطلاعات برای سرمایهگذار وقتگیر و پرهزینه بود. بازار بورس شرایطی را فراهم کرده که اطلاعات موردنیاز بهراحتی در اختیار سرمایهگذار قرار گیرد تا سرمایهگذار با اطمینان بیشتری سرمایهگذاری کند. از طرفی به دلیل اینکه بازار سرمایه، شرکتها را بهتر و قویتر کنترل میکند، میتواند منافع مشترکی بین مالکان شرکتهای سرمایه پذیر و سهامداران ایجاد کند. تمام این موارد کمک میکند که افراد به فکر استفاده و کسب سود از پساندازهای خود باشند و آنها را درجایی مناسب سرمایهگذاری کنند، درنتیجه بازار بورس نیز با جمعآوری سرمایههای خرد سبب رشد اقتصادی میشود. لازم به ذکر است که بازار سرمایه تخصصی شدن بازار بورس را افزایش میدهد که سبب کاهش هزینههای معاملاتی نیز میشود.
اهمیت و نقش بورس در اقتصاد دنیا
اجازه دهید تا با ذکر چند دلیل به اهمیت بورس در اقتصاد کشورها و در ابعاد بزرگتر در اقتصاد دنیا بپردازیم. مهمترین نقش بورس ایجاد منبع سرمایه برای کسبوکار است. برای ایجاد کسبوکار و یا گسترش آن، هم میتوان از بانکها وام گرفت که باید بهرهی زیادی را پرداخت کرد و معمولاً بازپرداختهای دشواری برای صاحبان بنگاههای اقتصادی دارد و هم میتوان با ارائه طرحی مناسب به بازار بورس وارد این بازار شد. با ورود به بازار بورس، دیگر بازپرداختی وجود ندارد اما تمام افرادی که سهم شرکت را میخرند بهعنوان صاحب و سهامدار میباشند که طبیعتاً دارایی زیادی را به سمت بنگاه اقتصادی سرازیر میکنند. طبیعتاً زمانی که یک شرکت اقتصادی به چنین سرمایهای دست پیدا کند میتواند بهراحتی عملیات خود را گسترش دهد و فرصتهای شغلی بیشتری ایجاد کند که کمک به رشد اقتصادی را در پی دارد.
علاوه بر این سرمایهگذاران خارجی نیز میتوانند در بورس سرمایهگذاری کنند. این مبحث را میتوان اینگونه شرح داد که بازارهای بورس کشورها برای جذب سرمایه از نقاط مختلف دنیا سعی می کنند به بهترین شکل و با قوانینی بهجا در جهت رشد فعالیت اقتصادی تلاش کنند تا رشد بیشتری داشته باشند و سرمایهگذاران را جذب بازار خود کنند، پس رقابت در بین بازارهای بورس شدت گرفته و این رقابت رشد اقتصادی کشورها را موجب شده و درنهایت منجر به رشد اقتصادی دنیا میشود.
بازار بورس یک پلت فرم معاملاتی را در اختیار دولت نیز قرار میدهد تا دولت برای پروژههایی که جنبه عمومی دارد جذب سرمایه کند. در حقیقت بورس شرایطی را فراهم میکند که دولت از طریق اوراق قرضه افراد را در یک پروژه سهیم کرده تا هم پروژه به سرانجام برسد، هم منبع برای بودجه دولت فراهم شود و هم افراد از طریق سرمایههای خرد و حداقل مبلغ خرید در بورس به سود برسند. در حقیقت مجموع تمام این خصوصیات کمک به رشد اقتصاد کشورها کرده و تأثیر مثبتی در اقتصاد دنیا دارد.
ایجاد منبع سرمایه برای کسبوکار، امکان سرمایهگذاری سرمایهگذاران خارجی و ایجاد منبع برای بودجه دولت از خصوصیات بورس بوده که کمک به رشد اقتصاد کشورها کرده و تأثیر مثبتی در اقتصاد دنیا دارد.
درمجموع میتوان گفت که بازارهای مالی با جمعآوری پساندازهای کوچک و بزرگ، بهینه کردن گردش مالی و هدایت آنها بهسوی بخشهای مولد اقتصادی از طریق ایجاد رغبت در افراد، برای سرمایهگذاری در بورس میتواند نقش به سزایی در پیشرفت اقتصادی کشورها و درنهایت پیشرفت اقتصاد دنیا داشته باشد. زمانی که اقتصاد کشوری رشد کند کشورهای دیگر نیز برای رشد اقتصادی کشور خود تلاش بیشتری میکنند و بازار بورس میتواند کمک گستردهای به آنها انجام دهد که درنتیجه این پیشرفتها اقتصاد دنیا پیشرفت خواهد کرد.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید