ارز Fiat چیست؟ تفاوت پول فیات با ارزهای دیجیتال معمولی

اگر در هریک از بازارهای مالی جهانی قصد فعالیت داشته باشید به دانستن مفهوم ارز Fiat نیاز دارید.
در فارکس که با جفت ارزها سروکار دارد واژه فیات در مسائل بنیادی کاربرد زیادی دارد و یا اگر در بازار ارز دیجیتال کار کنید تفاوت فیات کارنسی با کریپتوکارنسی نکته است که راه سرمایهگذاری در حوزه ارزهای دیجیتال را برای شما روشن میسازد.
پول چیست؟
قبل از پرداختن به ارز Fiat کمی به مفهوم پول صحبت کنیم اقتصادها باتکیهبر تبادل پول بهازای کالا و خدمات در حال کار هستند و این اقتصادها هستند که ارزش یک پول را مشخص میکنند.
قبل از ابداع یک ابزار برای معامله که امروزه به آن پول میگوییم معاملات بهصورت پایاپای انجام میشد، اشکال اولیه دادوستد، قابلیت انتقال و تقسیمپذیری را فراهم نمیکردند و این دو جز برای کارآمد بودن معاملات بسیار کلیدی هستند. بهعنوانمثال، اگر کسی گاو داشت اما به موز نیاز داشت، باید کسی را پیدا کند که نهتنها موز دارد، بلکه میل به گوشت نیز دارد. اگر آن فرد کسی را پیدا کند که به گوشت نیاز دارد اما موز ندارد و فقط میتواند سیبزمینی بهازای آن بدهد چهکار باید کرد؟ برای بهدستآوردن گوشت، آن شخص باید کسی را پیدا کند که موز داشته باشد و سیبزمینی بخواهد و غیره …
اما این پایان مشکلات نبود، حتی اگر شخص کسی را پیدا کند که با او گوشت را با موز مبادله کند، سؤال مهم این است که ارزش آنها چقدر است. چنین تجارتی مستلزم دستیابی به توافق و ابداع راهی برای تعیین ارزش چند عدد موز در برابر بخشی از گاو است.
پیشنهاد ویژه : از کمپین آموزش ارز دیجیتال رایگان همیارسرمایه دیدن کنید.
پول کالایی چیست؟
پول کالایی این مشکلات را حل کرد. پول کالایی نوعی کالا است که بهعنوان ارز عمل میکند. بهعنوانمثال، در قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم، مستعمرهنشینان آمریکایی از پوست و ذرت خشک در معاملات استفاده میکردند.
در مثالهای پیشرفتهتر این ارزها از طلا و دیگر فلزات گرانبها ساخته میشدند و تا دهه 1970 میلادی پولهای کاغذی نیز با پشتوانه طلا ارائه میشدند؛ یعنی برای مثال دولت آمریکا باتوجهبه ذخایر طلایی که در اختیار دارد با نرخی میتوانست دلار چاپ کند و نکته قابلتوجه این است که برخلاف دیگر پولهای کالایی طلا خود استفاده مفیدی ندارد و صرفاً مردم برای آن تقاضا دارند و این نکته جایگزین خوبی برای دیگر پولهای کالایی بود که موزد استفاده برای غذا لباس و.. بودند.
تاریخچه ارز Fiat
چین نخستیم کشوری بود که در قرن یازدهم میلادی تصمیم به چاپ پولهای کاغذی گرفت، آنها از این پولها را برای خرید ابریشم، طلا و نقره استفاده میکردند.
سپس در دوره کو بلای خان یکی از نوادگان چنگیز مغول در قرن سیزده میلادی، سیستم ارز فیات در سرزمینهای تحت سلطهٔ این پادشاه شروع بکار کرد. برخی از مورخان هزینههای بالای راهاندازی این سیستم و ایجاد تورم پس از آن را، دلیل سقوط سلطنت کو بلای خان میدانند.
در قرن هفدهم برخی از کشورهای اروپایی مانند اسپانیا، هلند و سوئد، تصمیم به استفاده از ارز فیات گرفتند. اما پول فیات در کشور سوئد موفقیتآمیز نبود و سیستم مالی این کشور به استاندار نقره روی آورد.
سرانجام در سال 1971 رئیسجمهور وقت امریکا پول فیات را جایگزین استاندارد طلا کرد و این استفاده از این سیستم نیز در تمام کشورهای دنیا متوقف شد.
پول فیات چیست؟
باتوجهبه سیر تکاملی که درباره پول توضیح دادیم پس از پولهای کالایی؛ ارز بدون پشتوانه ایجاد شد و این به معنی آن بود که دیگر نیازی نبود تا بهازای هر دلار آمریکا نرخی از طلا پشتوانه آن باشد و اصطلاحاً به پولهای بدون پشتوانه فیات میگویند.
ارزش پول فیات فقط بهواسطه این مسئله است که دو طرف معامله بر سر باارزش بودن آن توافق دارند و البته دولتها هستند که ارزش آن را حفظ میکنند و آن هم فقط با اعتبار خود!
فیات کارنسی خطراتی نیز به همراه دارد، این ارزها به علت نداشتن پشتوانه و مرتبط نبودن با منبعی ارزشمند در برابر تورم ارزش خود را از دست میدهند و همچنین به علت سلطه دولتها بر این ارز با چاپ بیشتر آن میتوانند حباب ایجاد کنند و بدهیهای خود را بپردازند.
تفاوت پول فیات با ارزهای دیجیتال
اغلب ارزهای دیجیتال نیز بدون پشتوانه هستند و در نگاه اول شاید؛ مانند ارزهای فیات فاقد ارزش باشند؛ اما برتریهایی نسبت به ارز فیات دارند که به آنها اشاره میکنیم
ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند و توسط دولتها و حکومتها کنترل نمیشوند
ارز دیجیتالهای باارزش مانند بیتکوین دارای عرضه محدودی هستند و برخلاف فیات کارنسی این موضوع باعث افزایش ارزش آنها میشود.
ارزهای دیجیتال جهانی هستند و مبادلات آنها محدود به یک یا چند کشور خاص نمیشود.
بهواسطه بلاکچین تراکنشهای انجام شده روی شبکه ثبت خواهند شد البته چرایی انجام این تراکنشها مخفی باقی میماند که در مواردی برای پولشویی و کلاهبرداری نیز مورداستفاده قرار میگیرند؛ اما امکان تقلب و پرداخت ساختگی در معاملات به علت بیهمتا بودن هر ارز در شبکه تقریباً صفر است.
البته به علت به بلوغ نرسیدن بازار ارزهای دیجیتال ایرادات زیادی در آنها وجود دارد و بیاعتمادی نسبت به آنها یکی از معضلات مهم است.
از دیگر نکاتی که باید به آن توجه داشت نوسانات زیاد این ارزهاست که نسبت به ارزهای فیات نکته منفی خواهد بود.
اما اگر مزایای این ارزهای دیجیتال بر معایبشان غلبه کند هنوز دچار مشکل بزرگی به نام عدم اعتماد هستند.
ارزهای دیجیتال در سرتاسر جهان به دنبال پذیرش هستند و این موضوع باتوجهبه سقوط قیمتی اخیر آنها دچار چالش شده؛ زیرا با بسیاری از مفاهیم اولیه خود که بهواسطه آن علاقهمندان زیادی را در جامعه خود گسترش دادند دچار تعارض هستند، یکی از این مفاهیم مقابله با تورم و سپر تورمی بودن ارزهای دیجیتال و بهخصوص بیتکوین بود که باتوجهبه تورم جهانی اخیر در دنیا و رفتار قیمتی مشابه با بازار سهام آمریکا اعتماد و باور به ارزهای دیجیتال کاهش پیدا کرده است و این موضوع جدای از مشکلات داخلی مانند دیفای و قوانین و … است.
و شاید بتوان بزرگترین تفاوت پولهای فیات و ارزهای دیجیتال را همین موضوع اعتماد نام برد.
دیدگاهتان را بنویسید