چرا باید میزان ریسکپذیری بورس را قبل از ورود به آن ارزیابی کنیم؟
تمامی بازارهای سرمایهگذاری دارای یکسری پارامتر مشخص میباشند که با مقایسه این پارامترها و همچنین در نظر گرفتن شرایط موجود یکی از بازارها برای سرمایهگذاری انتخاب میشود. یکی از مهمترین شاخصههایی که در بازار سرمایهگذاری مورد بحث قرار میگیرد شاخصه میزان ریسکپذیری میباشد. بورس یک بازار رسمی است که از سرمایه تشکیل شده است و تحت مقررات و ضوابط خاص اداره میشود. بهطورکلی میزان ریسکپذیری بازار بورس نسبت به بازارهای دیگر بیشتر میباشد اما شرایط مختلف در بازههای زمانی متفاوت این میزان ریسکپذیری را متغیر میسازد. بورس نیز دارای شاخههای مختلف بوده و هرکدام از آنها میزان مشخص ریسک را نسبت به دیگر بازار بورس دارد. با توجه به مواردی که توضیح داده شد مشخص شد که شرایط متفاوت و همچنین نوع بازار بورس در میزان ریسک آن بازار بورس بسیار مؤثر است و باید قبل از ورود به بازار بورس میزان ریسکپذیری آن بازار را بهدقت بررسی و ارزیابی کرد. سرفصلهایی که در این مقاله بررسیشده در زیر ذکر شده است:
• ریسکپذیری چیست و چرا باید میزان ریسکپذیری بورس را ارزیابی کنیم • میزان ریسکپذیری در انواع بورس
بهترین آموزش رایگان بورس را در همیار سرمایه ببینید (به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
ریسکپذیری چیست و چرا باید میزان ریسکپذیری بورس را ارزیابی کنیم
ابتدا تعریفی از ریسک را بیان میکنیم، ریسک عبارت است از نسبت سود یا بازده گرفتهشده از سرمایهگذاری به سود یا بازده پیشبینیشده، البته در بعضی از موارد احتمال از دست رفتن همه یا قسمتی از اصل سرمایهگذاری هم گفته میشود. همانطور که از تعریف ریسک برمیآید ریسک نوعی خطر کردن است که ممکن است اصل سرمایهگذاری را تحتالشعاع قرار دهد پس ریسکپذیری را میتوان اینگونه تعریف کرد، میزان خطرپذیری در اصل سرمایهگذاری و کسب سود را ریسکپذیری گویند. علاوه بر اینکه میزان ریسکپذیری در هر بازار متفاوت است و حتی در نوعهای مختلف بازار بورس نیز با یکدیگر تفاوت دارد، در هر فرد نیز میزان ریسکپذیری متفاوت میباشد، یک فرد با ریسکپذیری پایین در سرمایهگذاری، با سود یا ضرر کمتری مواجه میشود و از طرفی اگر با ریسکپذیری بالا عمل کند امکان اینکه با سود یا ضرر بیشتری مواجه شود بسیار زیاد است. هر سرمایهگذاری برای خود دارای خطراتی میباشد و احتمال از دست رفتن سرمایه در آن وجود دارد، البته سرمایهگذاریها همیشه با دید مثبت و کسب سود و درآمد میباشد اما باید در کنار آن میزان مخاطرات آن سرمایهگذاری را سنجید. از آنجایی که بورس یکی از بازارهایی است که ریسک بالایی در آن حاکم میباشد و در بعضیاوقات در این بازار امکان از دست دادن کل سرمایه در چشم برهم زدنی وجود دارد درنتیجه باید حتماً قبل از ورود به آن میزان ریسکپذیری را در بورس ارزیابی کرد. باید در نظر داشت، تمام تصمیماتی که در بازار بورس برای کسب سود از انجام معاملات گرفته میشود ارتباط مستقیمی با میزان ریسکپذیری دارد که درنهایت در مقدار بازده تأثیرگذار است و این عامل دومین دلیل برای ارزیابی میزان ریسکپذیری بورس میباشد. بنابراین برای ورود به بازار بورس باید میزان ریسکپذیری بورس و میزان ریسکپذیری فرد سرمایهگذار ارزیابی شود، زیرا این دو عامل جز موارد مهم در بورس محسوب میشوند. فقط به این نکته توجه داشته باشید که ماهیت بازار بورس بازاری با ریسکپذیری بالا است که اگر فرد سرمایهگذار ظرفیت این ریسکپذیری را ندارد نباید به آن ورود پیدا کند.
بورس یکی از بازارهایی است که ریسک بالایی در آن حاکم میباشد و در بعضیاوقات در این بازار امکان از دست دادن کل سرمایه در چشم برهم زدنی وجود دارد درنتیجه باید حتماً قبل از ورود به آن میزان ریسکپذیری را در بورس ارزیابی کرد. بنابراین برای ورود به بازار بورس باید میزان ریسکپذیری بورس و میزان ریسکپذیری فرد سرمایهگذار ارزیابی شود.
میزان ریسکپذیری در انواع بورس
بهطورکلی بازار بورس به سه دسته مختلف تقسیم میشود که هرکدام از این دستهها میزان ریسکپذیری مخصوص به خود را دارد و همینطور هرکدام از مواردی که در هرکدام از بازارها معامله میشود نیز دارای ریسکی تقریباً مشخص میباشند که مستقیماً بر ریسکپذیری آن مجموعه بازار تأثیرگذار است. دسته اول بورس کالا میباشد که در آن کالاهایی مشخص بهصورت منظم مورد معامله قرار میگیرند مانند بورس طلا که میزان ریسکپذیری در آن به میزان عرضه و تقاضای کالا و مسائل سیاسی و اقتصادی مرتبط با آن کالا بستگی دارد. بورس اوراق بهادار دسته دوم از بازار بورس میباشد که اوراق بهادار، اوراق قرضه و انواع سهام شرکتها در آن معامله میشود که هرکدام دارای ریسکپذیری خاص خود میباشند بهعنوانمثال در خرید و فروش سهام شرکتها عواملی همچون میزان سود سالانه شرکت، اعتبار اجتماعی شرکت، میزان رشد سالانه سهام شرکت و پارامترهای دیگر در میزان ریسکپذیری در آن تأثیرگذار است. دسته سوم بازار بورس ارز میباشد که شاید بهجرئت بتوان گفت یکی از پر ریسک ترین بازارهای بورس میباشد. در این بازار، ارز کشورهای مختلف مورد معامله قرار میگیرد که بر اساس نوسانات بهای پول¬ها نسبت به یکدیگر است. عوامل سیاسی و اقتصادی کشورها، درگیر بودن بانکهای بزرگ کشورها با این بازار، تولید ناخالص ملی کشورها و به عبارتی تمام عوامل اقتصادی و سیاسی کشورها و درنهایت جهان بر میزان ریسک در این بازار تأثیرگذار است. به همین دلیل کسانی که قصد ورود به بازار بورس ارز را دارند باید میزان ریسکپذیری فردی بالایی داشته باشند. در همین راستا پیشنهاد میکنیم مقاله ” بازده بورس چقدر است؟ “را مطالعه نمایید.
میزان ریسکپذیری و بازار بورس دو مقوله جدانشدنی از یکدیگر هستند و درواقع کلمه بورس به همراه خود، ریسک و ریسکپذیری را یدک میکشد. از طرفی بورس بازار پر ریسکی نسبت به بازارهای سرمایهگذاری دیگر است و قبول میزان ریسکپذیری در آن باید وجود داشته باشد تا فرد بتواند با استرس کمتری به معامله بپردازد. اگر میزان ریسکپذیری فرد و همچنین میزان ریسکپذیری بازار بورس بررسی نشود احتمال به وجود آمدن شکستهای سنگین در این بازار برای فرد سرمایهگذار وجود دارد. لازم به یادآوری میباشد که میزان ریسکپذیری در بازارهای بورس متفاوت میباشد و برای ورود به هرکدام از بازارها باید میزان ریسکپذیری هرکدام را بهصورت جداگانه ارزیابی کرد.
درباره مهرناز سلطانی
نویسنده کتاب: ثروت نهفته در بورس ایران ،مدرس و مربی دوره های بورس و هوش مالی مقدماتی و پیشرفته ،بنیان گذار مجموعه همیار سرمایه ،تحلیگر و معامله گر بورس اوراق بهادار ،نویسنده روزنامه همشهری در حوزه بورس کارشناس رادیو اقتصاد سیما سخنران در سمینارها و همایش های مالی نگارنده بیش از 150 مقاله آموزشی در بازارهای مالی
نوشتههای بیشتر از مهرناز سلطانی
دیدگاهتان را بنویسید