آشنایی با گزارش های ماهانه
در بازار سرمایه سرمایه گذاران از اطلاعات موجود در صورتهای مالی شرکتها، برای تحلیل بنیادی استفاده میکنند که تغییر هر یک از آیتم های گزارش های مالی در میزان سودآوری شرکت می تواند موثر باشد.
یکی از مهم ترین موضوعات در بررسی عملکرد مالی شرکت ها و سنجش عملکرد آنها، آشنایی با گزارش ماهانه شرکتهای بورسی و استفاده از گزارشات ماهانه شرکت ها در تحلیل بنیادی برای بدست آوردن سود آینده می باشد.
به جهت شفافیت اطلاعاتی شرکتهای بورسی، از سال ۱۳۹۵ سازمان بورس تمام شرکتها را ملزم به ارائه گزارش ماهانه کرد.
در بورس اوراق بهادار شرکتهای پذیرش شده حاضر ، موظف هستند که گزارش عملکرد ماهانه خود را به صورت ماهانه منتشر کنند که شامل مقدار تولید، نرخ فروش و مقدار فروش شرکت میباشد.
سرمایهگذارها بابررسی و استفاده از این گزارشها متوجه خواهند شد که آیا شرکت دارای روند عملیاتی مناسبی هست یا خیر!
در تحلیل بنیادی یکی از استفاده های مهم از گزارشهای ماهانه منتشر شده،، مقایسه عملکرد شرکت در مقایسه با ماههای اخیر میباشد.
با استفاده از گزارش های ماهانه می توان عملکرد شرکت نسبت به دوره های مشابه سال ها قبل و یا حتی نسبت به ماه های قبل سال جاری مقایسه کرد.
گزارش یک ماهه، اطلاعات فروش شرکت را در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهد. در این گزارش که عملکرد یک ماهه شرکت مورد بررسی قرار می گیرد، هر شرکت باتوجه به زمینه کاری خود، اطلاعات مربوط به فعالیتهای اقتصادی خودش را در آن ذکر میکند. حجم و نرخ فروش و همچنین کل مبلغ فروش به ریال ارائه میشود.
دو گروه بزرگ شرکتهای تولیدی و سرمایهگذاری را برای بررسی جزئی گزارشات ماهانه شرکتها،به طور جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم.
اما چیزی که در همه این گزارشات مشترک است سر برگ گزارشات است که حاوی اطلاعات کلی راجع به شرکت میباشد.
در واقع گزارشات ماهانه شرکت ها تا حدود بسیاری بیانگر چشم انداز شرکت در ماه های آتی خواهد بود.
از طریق این گزارش ها می توان دریافت که آیا وضعیت عملیاتی شرکت مورد نظر رو به بهبود است یا خیر و ارزش سرمایه گذاری دارد یا نه!
آشنایی با گزارش ماهانه شرکتهای بورسی و نحوه دسترسی به گزارش فعالیت ماهانه آن ها
برای دسترسی به اطلاعیههای مختلف از جمله اطلاعیهی گزارشات فعالیت ماهانهی شرکتهای بورسی باید به سایت کدال مراجعه کنید و در قسمت جستجو نماد مورد نظر خود را وارد کرده و دکمه جستجو را بزنید
با این کار تمامی اطلاعیههای منتشر شده توسط آن شرکت بر حسب آخرین تاریخ برای شما نمایش داده میشود که میتوانید با کلیک بر روی هر یک از آنها، محتوای اطلاعیهها را مطالعه کنید.
در بین اطلاعیهها آخرین اطلاعیه با عنوان “گزارش فعالیت ماهانه دوره 1 ماهه” را پیدا کنید.
این گزارش را میتوانید به صورت فایل، در قالب اکسل یا روی همان سایت کدال (codal.ir) مشاهده کنید.
یکی از کارکردهای گزارشهای ماهانه در تحلیل بنیادی، مقایسه عملکرد شرکت نسبت به دوره های گذشته میباشد.
فرض کنید شرکتی در گزارش مهرماه فروش 40 میلیارد تومانی و در ماه آبان ماه فروش 44 میلیارد تومانی و در آذرماه نیز فروش 48٫4 میلیارد تومانی داشته است؛ این نشان می دهد که فروش شرکت با یک نرخ رشد تقریبی 10 درصدی در حال افزایش است که ادامه این روند می تواند اتفاق مثبتی برای سودآوری شرکت در پایان سال مالی باشد.
تحلیلگران از گزارش های ماهانه برای مقایسه عملکرد فعلی شرکت با عملکرد مدت مشابه سال قبل استفاده می کنند.
بهعنوان مثال فرض کنید که مجموع مبلغ فروش ماههای آذر و دی ماه در سال 99 برای شرکتی 80 میلیارد تومان می باشد.
اگر فروش شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهتر باشد (تقریبا 15 تا 20 درصد به بالا) بیانگر بهبود عملیات شرکت است. بنابراین انتظار رشد قیمت سهام که نتیجه افزایش سودآوری آن در بازار می باشد،دور از ذهن نخواهد بود.
البته برای اطمینان بیشتر باید گزارشات ماههای آتی را نیز مد نظر قرار داد که دارای روند رشد مناسبی نسبت به مدت مشابه دوره های قبل باشد.
عامل مهم دیگری است که در گزارش های ماهانه شرکت باید به آن توجه شود نرخ فروش محصولات شرکت است.
با بررسی افزایش یا کاهش نرخ فروش محصولات شرکت، می توان در رابطه با مبلغ فروش شرکت در آینده نیز تصمیم گیری کرد.
سر برگ گزارشات حاوی اطلاعات کلی راجع به شرکت میباشد. قالب بندی این سربرگ در گزارش تمام شرکت ها مشترک است.
سر برگ گزارشات تمامی شرکتها به صورت تصویر بالاست که حاوی اطلاعات زیر است:
-
نام شرکت
-
نماد بورسی شرکت
-
کد صنعت
-
تاریخ سال مالی
-
تاریخ و نوع گزارش
-
سرمایه ثبت شده
-
وضعیت ناشر (بورس یا فرابورس)
-
نکته: توجه کنید تمامی ارقام ذکر شده در گزارشات مختلف به میلیون ریال است و باید 6 صفر جلوی اعداد قرار دهید تا مبلغ به تومان حساب شود.
- شرکتهای تولیدی همانطور که از اسم شان مشخص است، وظیفه تولید و فروش محصولات را برعهده دارند. بنابراین گزارشات فعالیت ماهانه آنها حاوی اطلاعاتِ مربوط به میزان تولید، میزان فروش و نرخ فروش و مبلغ فروش محصولات است.
توضیح گزارش فعالیت ماهانه صنعتي جام دارو :
با یک نگاه مختصر به گزارش آورده شده متوجه عملکرد شرکت در یک ماه گذشته در مقایسه با ماههای قبل خواهید شد که عملکرد آن چگونه بوده است.
در ستون سمت راست گزارش (کادر سبز رنگ) نام محصولات این شرکت درج شده است.
کارد قرمز رنگ؛ برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش از ابتدای سال مالی تا ماه گذشته سال 98 ذکر شده است.
در کارد بنفش رنگ؛ برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش برای یک ماه اخیر ذکر شده است.
در کارد زرد رنگ؛ برای هر محصول مقدار تولید، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش از ابتدای سال مالی تا تاریخ انتشار گزارش ذکر شده است. (در واقع 4جمع کارد بنفش و زرد رنگ است)
- مبلغ فروش از حاصلضرب مقدار فروش در نرخ فروش محاسبه می شود.
گزارشات ماهانه شرکتهای سرمایهگذاری و هولدینگها
شرکتهای هولدینگ و سرمایهگذاری از شرکتهای بورسی هستند که تعداد آنها زیاد است.
نوع گزارش دهی در شرکت های سرمایه گذاری و هولدینگی نسبت به گزارشات ماهانه شرکتهای تولیدی متفاوت است .برای مثال گزارش یک ماهه تاصیکو را در تصویر زیر میبینید.
در قسمت بالا در گزارش، فیلدهای مختلفی است که میتوانید آنها را انتخاب نمایید. این بخشها عبارتند از:
- خلاصه صورت سرمایهگذاری به تفکیک صنعت: در این بخش کل وضعیت پرتفوی شرکت به تفکیک صنایع مختلف نمایش داده میشود.
- صورت وضعیت پرتفوی شرکتهای بورسی: در این قسمت پرتفوی بورسی شرکت با جزئیات نمایش داده میشود.
- صورت وضعیت پرتفوی شرکتهای خارج بورسی: جزئیات پرتفوی غیر بورسی شرکت نمایش داده میشود.
- صورت ریز معاملات سهام تصحیل شده: معاملات مربوط به خرید سهام
- صورت ریز معاملات سهام واگذار شده: نشان دهنده معاملات مربوط به فروش سهام
- درآمد حاصل از سود سهام محقق شده: سود حاصل از سودهای سهام مختلف
شرکتهای سرمایهگذاری تحلیل و بررسی گزارش های شان نسبت به دیگر شرکت ها کمی پیچیدهتر است به همین خاطر در تحلیل بنیادیِ این گونه شرکتها توصیه می شود، دقت بیشتری داشته باشید.
به نکات مهمی که میتواند سودمند و کاربردی باشد اشاره خواهیم کرد تا شما بدانید با مراجعه به گزارشات ماهانه شرکتهای سرمایه گذاری باید به چه نکاتی دقت کنید و چه اطلاعاتی میتوانید از آن استخراج کنید.
-
ارزش پرتفوی بورسی شرکت
شرکتهای سرمایهگذاری سهام شرکتهای بورسی دیگر را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند.
اطلاع از ارزش پرتفوی بورسی شرکتهای سرمایه گذاری بسیار مهم است.
ابتدا به بخش “خلاصه صورت سرمایه گذاری به تفکیک صنعت” بروید و در قسمت “پذیرفته شده در بورس” جمع ارزش روز سرمایهگذاریهای بورسی شرکت را مشاهده نمائید.
ارزش پرتفوی بورسی وغدیر حدود 112513 میلیارد تومان است.
این مبلغ را با ارزش بازاری سهم که در تابلوی معاملاتی سهم در سایت TSETMC درج میشود مقایسه کنید.
معمولا اگر ارزش پرتفوی بورسی یک شرکت کمتر از ارزش بازاری آن باشد، این برای سهم یک نقطه مثبت تلقی میشود زیرا اینگونه سهمها ی برای سرمایهگذاری با ریسک کمتری همراه هستند.
سود شرکتهای سرمایه گذاری با فروش سهام شان شناسی میشود.
به عبارتی ممکن است شرکتی سهام خود را فروخته باشد و سود خوبی شناسایی کرده باشد ولی دیگر ارزش و بار پرتفوی بورسی بالایی ندارد.
از این رو در بورس گاهی مواقع، برخی از شرکتها سرمایه گذاری با نسبت P/E بسیار پایین معامله می شوند.
- نکته: ممکن است شرکتی سهام خود را فروخته باشد و سود خوبی شناسایی کرده باشد ولی دیگر ارزش و بار پرتفوی بورسی بالایی نداشته باشد.به همین خاطر برخی از شرکتها سرمایه گذاری گاهی حتی با نسبت P/E بسیار پایین در در بورس معامله می شوند. در صورتی که P/E سهم از P/E گروهش پایین تر باشد می تواند نشان دهنده این باشد که سهم مورد نظر بار خود را خالی کرده است و اکنون پرتفوی بورسی این شرکت ارزش بالایی ندارد.
شرکت های سرمایه گذاری که در بورس پذیرفته نشده اند ( خارج از بورس) در گزارشات تنها با مبلغ بهای تمام شده ذکر میشوند .
”]میتوانید با مراجعه به گزارشات ماهانه شرکت ها در قسمت “صورت وضعیت پرتفوی شرکتهای خارج بورس” سرمایه گذاریهای انجام شده در خارج از بورس و ارزش روز تقریبی آنها را محاسبه کنید.
- نکته مهم دیگری که باید در نظر بگیرید این است که شرکتهای گروه پالایشی نرخ فروش را در گزارش ماهانه خود اعلام نمیکنند.
در این مقاله ما میخواهیم شما رابا گزارش ماهیانه شرکت ها آشنا کنیم
گزارش های ماهانه تا حد زیادی نشان دهنده چشم انداز شرکت در ماه های آینده خواهد بود. از طریق این گزارش ها می توان دریافت که آیا وضعیت عملیاتی شرکت مورد نظر رو به بهبود است یا خیر و ارزش سرمایه گذاری دارد یا نه!
هر۱۲ ماه یک بار گزارشی میدهند. و این گزارش آخر هر ماه داده می شود. در این گزارش توضیح داده می شود که شرکت چقدر فروش و چقدر تولید داشنه و چقدر از اول سال و طی این دوره یک ماهه فروش داشته است.
با استفاده از گزارش های ماهانه می توان عملکرد شرکت نسبت به دوره های مشابه سال ها قبل و یا حتی نسبت به ماه های قبل سال جاری مقایسه کرد.
اگر فروش شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهتر باشد (حدودا ۱۵ تا ۲۰ درصد به بالا) افزایش درآمد عملیاتی نشان می دهد که عملیات شرکت رو به بهبود است و انتظار افزایش سودآوری و در نتیجه رشد قیمت سهام آن در بازار را می توان انتظار داشت.
البته باید برای اطمینان بیشتر و تحلیل درست تر، گزارش های دوره ای شرکت و همچنین گزارش فروش ماه آینده آن را نیز بررسی کرد.
به طور مثال اگر شرکت در یک ماه ۶۰ میلیارد فروش و ماه بعد ۶۴ میلیارد و ماه بعد تر ۶۸ میلیارد فروش داشته باشد، شما به عنوان یک تحلیلگر می توانید متوجه شوید که فروش شرکت هر ماه نسبت به قبل ۱۰ درصد افرایش می یابد و ادامه این روند رشد ۱۰ درصدی می تواند اتفاق مثبتی برای سودآوری شرکت در پایان سال مالی باشد
در کدال اگر نمادی را جست و جو کنید، (در اینجا ما نماد زاگرس را به عنوان مثال آورده ایم)در کدال شرکت ها ماهیانه گزارشی را منتشر می کنند، تحت عنوان گزارش فعالیت ماهانه دوره منتهی به مثلاً ۲۸/۱۱/۹۸ .
نرخ فروش عامل مهم دیگری است که در گزارش های ماهانه شرکت باید به آن توجه شود. تحلیل گران و سرمایه گذاران با توجه به افزایش یا کاهش نرخ فروش محصولات می توانند در مورد مبلغ فروش شرکت در آینده تصمیم گیری کنند.
البته باید توجه داشت که برای شرکت هایی که نرخ فروش شان وابسته به نرخ های جهانی و از طرفی تغییرات قیمت ارز می باشد باید عوامل دیگر را در نظر داشت(در مقالات آتی به آن ها خواهیم پرداخت)
مثال اول
گزارش ماهیانه شرکت پتروشیمی زاگرس
برای مثال ما گزارش پتروشیمی زاگرس را برای سال ۹۶ آورده ایم. گزارش ماهیانه منتهی به دوره ۳۱ شهریور ماه یعنی دوره ۶ ماهه عملکردش به چه صورتی بوده.
جدول دوره ۱ ماهه را می توانید ببینید. گزارش پتروشیمی زاگرس برای یک ماهه ۳۱/۶ ، سال مالی ۲۹/۱۲/۹۶ و دوره یک ماهه از ابتدای سال.
در این تصویر دوره یک ماهه برای اول بهار بوده، واحد محصول تن است و تعداد تولیدی که شرکت در یک ماه شهریور داشته برای هر کدام از محصولات تعداد تولید را نوشته، در گزارش این شرکت ما بیشتر با متانول کار داریم چون مبلغش بالاتراست.
در سال ۹۶ ، ۲۷۳ هزار تن محصول متانول تولید کرده. شهریورماه تعداد فروش متانول شرکت ۲۸۸ هزار تن. نرخ فروش در شهریور ماه و ۱۲۸۷۰۰۰ تومان( نرخ فروش هر تن متانول )و همینطور مبلغ فروش شهریور ماه ۳۷۲ میلیارد تومان است. برای شهریورماه حدوداً ۳۷۸ میلیارد تومان جمع فروش محصولات شرکت بوده. همینطور از ابتدای سال مالی تا پایان ۳۱/۶ (سمت راست) در مورد دوره یک ماهه شهریور صحبت می کند، سمت چپ در مورد اینکه از ابتدای سال مالی که می شود ۱ فروردین ماه تا انتهای شهریور ماه صحبت می کند.
تعداد تولید، تعداد فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش که جمع فروش یک ماهه برابر با ۱۷۵۵ میلیارد تومان که در قسمت مشخص شده مشاهده می کنید نوشته شده است.
قبل از اینکه بخواهیم سود را برآورد کنیم گزارش ماهانه شرکت را بررسی می کنیم.
مثال دوم
گزارش فعالیت دی ماه شرکت فولاد کاوه در سال 1400
همانطور که در ابتدا گفته شد، شرکتها موظف هستند هر ماه گزارشی از وضعیت ماهانه خود را روی کدال منتشر کنند که با نگاهکردن به اطلاعات منتشر شده هر ماه و مقایسه آن با عملکرد ماههای گذشته میتوانید پیشبینی کنید که eps شرکتها قرار است رشد کند یا نه!
شرکتها به دو نوع تقسیم میشوند شرکتهای سرمایهگذاری و غیر سرمایهگذاری (مثلاً تولیدی). عملکرد ماهانه این شرکتها نیز با هم متفاوت است.
در یک قسمت از جدول مقدار تولید، فروش و نرخ فروش همان ماه نوشته شده است و در طرف دیگر همین اطلاعات از ابتدای سال تا ابتدای ماه قبل نظر نوشته شده است. ما میخواهیم گزارش وضعیت ماهانه یکی از شرکتهای غیر سرمایهگذاری را بررسی کنیم.
در حال حاضر که این محتوا نوشته میشود بهمنماه هست و گزارش عملکرد ماهانه شرکتها مربوط به دیماه در حال انتشار بر روی سایت کدال هست. گاهی از طریق همین گزارش ماهانه میتوانید سیگنال خریدوفروش دریافت کنید و یا تصمیم به نگهداری یا فروش سهم خود را گیرید.
- برای مثال ما گزارش فعالیت دیماه 1400 شرکت فولاد کاوه را انتخاب کردیم که گزارش خود را منتشر کرده است.
در گزارش ماهانه یک شرکت همه محصولاتی که تولید میکند، نوشته میشود. مثلاً برای شرکت فولاد کاوه شمش بیلت، آهن اسفنجی از محصولات تولیدی شرکت هستند.
وقتی روی قسمت مشخص شده در کادر (گزارش فعالیت ماهانه) کلیک کنید، میتوانید بهوضوح گزارش شرکت را ببینید و متوجه شوید که عملکرد شرکت در دیماه 1400 خوب بوده یا نه! این نکته بسیار مهمی است که باید به آن دقت کرد.
- همانطور که در تصویر زیر مشخص است، در دو کادر جدا مشخص شده است که فروش شرکت به چه صورت بوده است. اقلام فروش داخلی و فروش صادراتی و مبالغ آنها به تفکیک نوشته شده است. در نهایت جمع هریک از آنها نیز مشخص شده است.
برای مثال در تصویر فوق شرکت فولاد کاوه در دیماه 630 میلیارد تومان از فروش داخلی و 1000 میلیارد تومان از فروش صادراتی درآمد داشته است.
- در یک جدول از ابتدای سال مالی تا پایان ماه گذشته، اطلاعات نوشته شده است که چه مقدار تولید و فروش داشته و در نهایت مبلغ فروش چقدر بوده است.
- در کنار آن بخش “اصلاحات” را داریم که اگر تغییری داشته باشند در این قسمت وارد میشود (از ابتدای سال مالی تا پایان ماه گذشته) اگر اصلاحی نداشته باشند، مبلغهای جدول اول دوباره در این قسمت تکرار میشوند که در این مثال چون اصلاحی اتفاق نیفتاده است، مبالغ جدول اول به جدول سوم که مربوط به اصلاحات از ابتدای سال مالی تا تاریخ 30 /09/ 1400 است منتقل شده است.
- اما برای ما مهم دوره یکماهه است. در این جدول مقدار تولید هر یک از محصولات، مقدار فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش هر یک به تفکیک مشخص میشود. در این قسمت میتوانید مشاهده کنید که هر ماه نسبت به ماه گذشته چه مقدار اختلاف داشته است. مثلاً مقدار تولید، مقدار فروش یا نرخ فروش افزایش پیدا کرده است یا کاهش.
نکته مهمتر مقایسه نرخ فروش است. وقتی نرخ فروش زیاد میشود یعنی در مبلغ فروش نیز تأثیرگذار است و باعث افزایش مبلغ فروش هم میشود. به همین ترتیب مقدار تولید، فروش و مبلغ هر یک از محصولات دیگر را هم میتوانید با هم مقایسه کنید
- مورد بعدی از ابتدای سال مالی تا پایان ماه گزارش است. در مثال گزارش دیماه فولاد کاوه، از اول فروردین که سال مالی شرکت است تا دیماه سال 1400 شرکت 4800 میلیارد در داخل فروخته و 10 میلیارد هم از بخش صادرات فروش داشته است.
- در انتهای جدول “جمع” را داریم که نشان میدهد جمع صادرات و واردات در کل چه مقدار است. در قسمت بالا فروشهای صادراتی و داخلی به تفکیک مشخص شدهاند اما در این ردیف، جمع صادرات و داخل مشخص شده است.
در این مثال متوجه میشویم که در یکماهه از حدود 1700 میلیارد مبلغ فروش شرکت، 1000 میلیارد فروش صادراتی بوده 630 میلیارد فروش داخلی. یعنی حدود 60 درصد فروش شرکت صادراتی است و بهنوعی این شرکت را میتوانیم جزو سهام دلاری محسوب کنیم. حدود 40 درصد هم در داخل فروخته میشود.
به همین راحتی با بررسی ساده گزارش ماهانه، ترکیب فروش شرکت، درصد فروش صادرات و داخلی آن را متوجه شدید. چون عمدهفروش شرکت صادراتی است، هرچه دلار بالاتر رود، قیمت فرش شرکت و در نتیجه قیمت سهم هم رشد میکند چون یک همبستگی مثبت دارند.
یشنهاد می شود تحلیل ذوب آهن اصفهان را مطالعه نمایید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
تفاوت نرخه فروش و مبلغ فروش در چیست!!