سامانه تدان چیست و کاربرد آن
سامانه تدان چیست؟
سامانه «تدان» ، مخفف عبارت «تحلیل دادههای ناشران» به آدرس www.tedan.ir از زیرمجموعه های سایت کدال www.codal.ir می باشد، که مأموریت آن دریافت گزارشات تحلیلی از مشاوران و تحلیل گران و همچنین دریافت پرسشهای تحلیلگران از ناشران در راستای برگزاری کنفرانس خبری است.
کارشناسان بورس برای طراحی و راهاندازی این سامانه در ابتدا نمونههای برتر و موفق جهانی را مورد مطالعه قرار دادند تا روند کاری سامانههایی در این سطح و با این روال کاری بررسی و ارزیابی شوند.
جامع ترین آموزش رایگان بورس در وب سایت همیارسرمایه (لطفا به صفحه اشاره شده مراجعه کنید)
پایگاه StockTwitt، شبکههایی مانند بلومبرگ ، درگاههایی مانند Finance و Stock در پورتالهای عمومی و شبکههای اجتماعی از جمله مواردی بودند که مورد بررسی قرار گرفتند تا ضمن بهینهکاوی نقاط مثبت نمونههای خارجی، نیازسنجی جامعی از ذینفعان و فعالان بازار سرمایه به عمل آید و در نهایت سامانهای مبتنی بر بازار سرمایه ایران و فرهنگ بورس اسلامی ایرانی طراحی کردند تا کاربران با استفاده از تحلیل های بنیادی و تکنیکال بر روی این سامانه، مبنای تصمیم گیری مناسبی داشته باشند.
وزارت اقتصاد، به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه ، در راستای گسترش شفافیت و هوشمندی بازار سرمایه و توجه به حوزه تحلیل ، این درگاه را در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ جهت ارائه تحلیلهای مناسب و قابل اعتماد بر روی اطلاعیههای سامانه کدال راهاندازی نمود.
تاکنون مشاوران منتخب سرمایهگذاری و کارگزاران بورس اقدام به ارائه تحلیلهای مختلف بر روی اطلاعیههای ناشران اوراق بهادار کرده اند.
از این رو مراجعهکنندگان به سامانه ی کدال، در مقابل نام هر نماد که گزارشی از آن منتشر شده است ، آیکون جدیدی میبینندکه با کلیک روی آن به سامانه تدان هدایت میشوند.
سامانه تدان در حقیقت یک وبسایت است که در آن تعدادی از موسسات سبدگردان و کارشناسان صندوق های سرمایه گذاری در آن حساب کاربری دارند و در زمان هایی که قیمت سهام شرکت های مختلف نوسانات شدیدی را تجربه می کند، سازمان بورس به این کارشناسان صندوق های سرمایه گذاری این فرصت را می دهد تا سوالات خود را از مدیرعامل شرکت های مربوطه بپرسند.
در مرحله بعدی مدیرعامل آن شرکت ها پاسخ این سوالات را در همین سایت تدان ارسال می کنند.
در نهایت این سوال ها و پاسخ مدیرعامل شرکت مورد نظر در همین سایت تدان منتشر می شود و همچنین در وبسایت کدال نیز منتشر می شود. در مورد نماد سمگا بیشتر بدانید.
آموزش کار باسامانه تدان
برای بررسی سایت تدان ابتدا آدرس سایت تدان را وارد می کنیم و وارد صفحه نمای اولیه میشویم.
زمانی که وارد سایت میشویم یک حالت جدول مانندی وجود دارد که در قسمت ستون “نماد“، نماد ها را نوشته و در قسمت “عنوان اطلاعیه” و بخش “عنوان” که بخش مهمی هم هست را می بینید. تفاوت این دو در این است که “عنوان اطلاعیه” مربوط به اطلاعیه هایی است که در سایت کدال بارگذاری میشوند. مانند افشای اطلاعات، گزارشات ماهانه، صورتهای مالی و غیره اما در بخش “عنوان” فعالیت های مربوط به سایت تدان مطرح می شوند که هر کدام از آنها یک نویسنده دارند و زمانی که یکی از عنوان ها را انتخاب میکنیم تحلیل آن نویسنده نمایش داده می شود. مثلا وقتی بررسی گزارش را انتخاب کنید در صفحه جدید بارگذاری شده تحلیل آن نویسنده نمایش داده میشود.
اسم نویسنده سوالات هم در قسمت ستون “نویسنده” نمایش داده میشود.
نکته قابل توجه این است که اطلاعات فرد تحلیلگر به صورت کاملاً مشخص می باشد و این امر موجب میشود راحت تر بتوانید به اطلاعات مطرح شده و تحلیل ها اعتماد داشته باشید.
موضوع دیگری که وجود دارد مربوط به فیلدهای قابل فیلتر است در شما در قسمت “نماد” می توانید اسم سهم و در قسمت “تاریخ” میتوانید بازده تاریخ مورد نظر را انتخاب کنید. بعد از آنکه قسمت جستجو را انتخاب کردید گزارشها نمایش داده می شود.
بعضی از زمینههایی که مورد سوال سهامداران قرار میگیرند، عبارتند از:
- مایملک و داراییهای شرکت و ایجاد هر گونه تغییر در آنها
- پروژههای جاری و آتی شرکت
- آمار فروش محصولات شرکت
- سبد سهام (این که شرکت سهامدار چه شرکتهای دیگری است – در حقیقت پرتفوی سهام شرکت را مشخص میکند)
- تجدید ارزیابی شرکت
- عرضه اولیه مجموعههای زیر نظر شرکت در بورس
- وضعیت افزایش سرمایه شرکت و جزئیات آن
- ارزش روز داراییهای شرکت
- و بسیاری از موارد دیگر
سوالات دیگری چون نرخ فروش محصولات، افزایش سرمایه، هزینه های جاری، طرح توسعه یا میزان تولید و دارایی های شرکت و غیره مطرح می شود. مثلا وقتی قیمت سهمی بیش از ۵۰ درصد رشد می کند، ناظران آن را متوقف میکند و شرکت مجبور است در کنفرانس اطلاعاتی به یکسری از سوالات جواب دهد اگر بتواند سوالات را جواب متقاعد کننده ای بدهد سهم بازگشایی می شود.
برای مثال، پرسشی توسط یک سهامدار حقوقی درباره اطلاعیه “ضرورت برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی” که توسط ناشر (به طور مثال ناشر اپرداز) در کدال انتشار یافته، مطرح شده است.
ناشر( اپرداز) برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی را در سامانه کدال به اطلاع سهامداران رسانده است، حالا سهامداران حقوقی این سهم، میتوانند سوالات خود را درباره وضعیت مالی و آینده شرکت در سامانه تدان بارگذاری کنند. این سوالات با ذکر اطلاعات کامل پرسشکننده منتشر میشود.
در وبسایت تدان همچنین تعدادی موسسات سبدگردانی و کارشناسان آنها نیز حضور دارند و در زمانهای مختلف در مورد صورت های مالی جدید شرکتهای مختلف نظرات تحلیلی ارایه میدهند. این تحلیلها معمولا توسط تحلیلگران یا مشاوران مالی شرکتهای سرمایهگذاری و سهامدارن حقوقی در سایت تدان قرار میگیرد.
مثلا وقتی یک شرکت صورت های مالی جدید منتشر می کند بعضی از این موسسات این صورت مالی که معمولا اطلاعات فروش محصولات آن شرکت مورد نظر است را مطالعه می کنند و سپس بیان میکنند که مثلا میزان فروش محصولات نسبت به ماه گذشته 20 درصد افزایش داشته است و اطلاعاتی از این دست.
در قسمت سمت راست گزینه هایی وجود دارد:
- درخواست پشتیبانی
- ورود به سیستم
- نظرات تحلیلی
- اطلاعیه های سامانه کدال
- فهرست مشاوران
- شبکه کدال
در قسمت “نظرات تحلیلی” می توانید تحلیل های انجام شده و نظرات را در رابطه با نماد مشاهده کنید.
در قسمت “نظرات تحلیلی” هم تحلیل های انجام شده و هم سوالات نمایش داده می شوند.
وقتی “اطلاعیه های سایت سامانه کدال” را انتخاب میکنید، فقط اطلاعیه های منتشر شده در کدال به ترتیب زمان ارسال، نمایش داده می شود.
در قسمت “فهرست مشاوران” مشاوران برگزیده و انتخاب شده سایت را نمایش میدهد.
در قسمت “شبکه کدال” وارد سایت کدال میشوید و میتوانید به سایت کدال و تمام اطلاعیه ها دسترسی داشته باشید.
طرح سؤال در سامانه تحلیل داده های ناشران (تدان)
سامانه تدان در کنار مزایایی که دارد یک برتری حائز اهمیت دیگری نسبت به سایت کدال داردکه قسمت “طرح سوال” است. چنانچه اطلاعیه های منتشر شده در کدال برای افراد دارای ابهاماتی باشد، درصورتی که در سامانه تدان ثبت نام کردند و دارای پروفایل هستند، می توانند سوال خود را در قسمت “طرح سوال” این سامانه مطرح کنند. در این قسمت امکان مطرح کردن سوال از مسئولان و مدیران شرکتها به صورت مستقیم وجود دارد و مدیران پاسخ ابهامات را در همین سامانه ثبت می کنند.
طرح سوال و ارائه تحلیل در این سامانه، فقط مختص سهامداران حقوقی است. مطالعه محتوای سامانه تدان میتواند برای فعالان بازار بورس نیز بسیار مفید باشد.
افرادی که سهامدار شرکت مورد نظر هستند، با مطالعه گزارشهای تحلیلی و پرسشهای سهامداران حقوقی، میتوانند اطلاعات مناسبی از بنیاد سهم به دست آورند. مقاله هش ریت چیست را بخوانید.
راه اندازی سامانه تدان موجب شد تا از تعداد سهامداران موقتی که به دلیل معاملهگری هیجانی و زیانهای ناشی از آن تنها مدت اندکی مهمان این بازار میشوند، بکاهد و ثبات و سودآوری بیشتری را برای اهالی ماندگار بازار به همراه داشته باشد.
در قسمت تحلیل های درج شده در سامانه، مشاوران سرمایه گذاری و تحلیل گران نظرات و تحلیل های کلی خود را علاوه بر سوالات مطرح شده در خصوص گزارشات مطرح می کنند و سرمایه گذاران و افراد علاقه مند به بررسی وضعیت شرکت ها می توانند از اطلاعات منتشر شده اطلاعات سودمندی را به دست آورند.
بنابراین توسعه استفاده از تحلیلهای سامانه تدان، منجر به مهاجرت از دیدگاه سودبرداری کوتاهمدت، قیمت محور و مبتنی بر اطلاعات به ظاهر نهانی، به رویکرد سرمایهگذاری راهبردی، تحلیلمحور و مبتنی بر هوش مالی شد.
این سامانه قابلیت های دیگری دارد که می توانید بر مبنای شرکت مورد نظر، پروفایل و مشخصات تحلیل گر و نظرات دیگران، آنها را فیلتر کنید .
در نهایت اهمیت و کاربرد وبسایت کدال بسیار بیشتر از وبسایت تدان است و سرمایه گذاران تنها کافیست با نحوه کارکردن با وبسایت کدال آشنا باشند چرا که همه اطلاعات مورد نیاز آن ها در این سایت وجود دارد.
دیدگاهتان را بنویسید